FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - nurkowanie zimą w Polsce

jo. - 22-12-2008, 09:29
Temat postu: nurkowanie zimą w Polsce
Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? Mam na myśli szkolenie dla początkujących? Nie chcę czekać aż do lata, bo za bardzo mnie wciągnęło, a chyba lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach?
jo.

piotrek_n - 22-12-2008, 09:45
Temat postu: Re: nurkowanie zimą w Polsce
jo. napisał/a:
Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? Mam na myśli szkolenie dla początkujących? Nie chcę czekać aż do lata, bo za bardzo mnie wciągnęło, a chyba lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach?
jo.

jeśli jesteś aż tak zdeterminowana żeby wchodzić do tej zimnej wody to gratuluje ;-) mnie na samą myśl robi się zimno! :)
Myślę, że możesz zrobić taki kurs(póki nie ma lodu) ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie ;-)
pozdrawiam,
p.

Konrad Dubiel - 22-12-2008, 10:03
jo. napisał/a:
jo.

A może kurs wyjazdowy w Egipcie? W styczniu woda ma 21 stopni.

jacekplacek - 22-12-2008, 11:41

jo. napisał/a:
Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach?

Super. Kamieniołomy ładniejsze, ale mogą być i jeziora.
piotrek_n napisał/a:
Myślę, że możesz zrobić taki kurs(póki nie ma lodu) ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie

Nie chodzi o "podjęcie". Wielu jest takich. Nie wielu u których warto. Na miernotę szkoda czasu, pieniędzy i oduczania potem błędów.

piotrek_n - 22-12-2008, 13:32

jacekplacek napisał/a:
piotrek_n napisał/a:
Myślę, że możesz zrobić taki kurs(póki nie ma lodu) ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie

Nie chodzi o "podjęcie". Wielu jest takich. Nie wielu u których warto. Na miernotę szkoda czasu, pieniędzy i oduczania potem błędów.

fakt, zapomniałem dodać "dobrego" ;-)

hubert68 - 22-12-2008, 13:56

jo. napisał/a:
Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach?

Jeden z doskonałych instruktorów olreślił to mniej więcej tak: "...ciesz sie zimowymi nurkowaniami, w Polsce to najlepszy okres, wymaga odrobinę samozaparcia ale widoki pod woda bezcenne..."

P.S. z tym że:
1. Ja P1 robiłem w styczniu ale w Egipcie (po basenie w Polsce),
2. Powyższe zdanie było nie w odniesieniu do kursu a jeśli chodzi o kurs u Instruktora, o którym pisałem, to wybieram się raczej na zaawansowane kursy: techniczne i specjalistyczne. Choć sądzę, że podstawowe robi równie dobrze...

Kerun - 22-12-2008, 14:00

Mysle ze zaden "dobry" instruktor nie podejmie sie szkolenia (w dodatku na stopien podstawowy) w okresie zimowym w Polskich warunkach. Jesli chcesz zrobic kurs "natychmiast" to jedz gdzies, gdzie jest cieplo w innym razie poczekaj chociaz do maja.
budyn222 - 22-12-2008, 14:41

a jam mam takie pytanie (z wprowadzeniem).
w zeszly lykend pojechalem na malego nurka nad polskie jezioro - Glebokie k. Zukowa/Gdansk. bylem przekonany, ze warunki 'widokowe' beda ponadprzecietne - nic nie kwitnie, nic nie zmacone. i niestety - sie pomylilem. normalnie w tym jeziorku woda jest w miare przejrzysta (jak nie kwitnie), mleko zaczyna sie na ok. 11m, ale potem sie przerzedza. samo jezioro mimo nazwy nie jest glebokie ok. 20 m. a w ten lykend wizura kiepska prawie od samej powierzchni. czy padajacy tego dnia deszcz mogl az tak wplynac na przejrzystosc wody? czy to moze jednak specyfika jeziora i deszcz nie odgrywa tu roli?
pozdrawiam

Rafal oPALUCH - 22-12-2008, 15:19

Z reguły padający deszcz pogarsza wizurę nad danym zbiornikiem.

Pozdrawiam Rafał

Judas - 22-12-2008, 15:23

Kerun napisał/a:
Mysle ze zaden "dobry" instruktor nie podejmie sie szkolenia (w dodatku na stopien podstawowy) w okresie zimowym w Polskich warunkach.

A niby dlaczego? O ile nie ma lodu można przeciez zrobic kurs w suchym skafandrze?

jacekplacek - 22-12-2008, 16:31

Judas napisał/a:

Kerun napisał/a:
napisał/a:
Mysle ze zaden "dobry" instruktor nie podejmie sie szkolenia (w dodatku na stopien podstawowy) w okresie zimowym w Polskich warunkach.

A niby dlaczego? O ile nie ma lodu można przeciez zrobic kurs w suchym skafandrze?

Znane mi kluby KDP CMAS(nie wszystkie) mają tzw. przerwę zimową. Stare nawyki, autorytatywne stwierdzenia.

[ Dodano: 22-12-2008, 16:34 ]
budyn222 napisał/a:
bylem przekonany, ze warunki 'widokowe' beda ponadprzecietne - nic nie kwitnie, nic nie zmacone. i niestety - sie pomylilem

W sobotę mieliśmy prąd z W na E, w niedzielę odwrotny: dokładnie 180. I się zmięszało :)

Bezimienna - 22-12-2008, 17:35

Zawsze możesz zrobić jakiś kurs podstawowy łącznie z suchym skafandrem.
Życze powodzeni i 3mam kciuki.
Jeśli jednak nie zdecydujesz sie na kurs zimowy, to teraz zacznij basen a kolo maja, gdy woda nie będzie, az twarda z zimna zaliczysz wody otwarte. Ja tak robiłam i byłam bardzo zadowolona.

gorcio - 22-12-2008, 22:25

jacekplacek napisał/a:

Znane mi kluby KDP CMAS(nie wszystkie) mają tzw. przerwę zimową. Stare nawyki, autorytatywne stwierdzenia.

Wprawdzie nie KDP, ale ... popatrz, tendencja jest globalna. U nas w zimie tez sie nie nurkuje, bo to niebezpieczne. Ale klub dalej dziala, dziadki na basen chodza, piwo zlopia i cuda i bajdy o nurkowaniach opowiadaja ... a co jeden, to wiekszy Cousteau ...

Rafal oPALUCH - 22-12-2008, 22:30

gorcio napisał/a:
Wprawdzie nie KDP, ale ... popatrz, tendencja jest globalna. U nas w zimie tez sie nie nurkuje, bo to niebezpieczne. Ale klub dalej dziala, dziadki na basen chodza, piwo zlopia i cuda i bajdy o nurkowaniach opowiadaja ... a co jeden, to wiekszy Cousteau ...
Dokładnie xD
hubert68 - 22-12-2008, 22:45

Ejże ja jestem z KDP/CMAS a nurkowałem ostatnio wczoraj. Czy jakiś dziwny jestem?????
Marek Majas - 22-12-2008, 22:48

Twardziochem cza być :bee; , uprawnienia nie są na pory roku, wczoraj umówilismy sie z kumplem na dzisiejsze nuranie- ja w sucharku on w neoprenie, nie narzekalismy. Po nuraniu pare ciepłych słów jacy to jestesmy walnięci i takietam i umowa na 2 częśc weekendu swiątecznego, ma ktoś ochotę sie przyłączyć ? serio pytam
gorcio - 22-12-2008, 23:10

Marek Majas napisał/a:
Twardziochem cza być

Tfardy to ja zawsze bylem, nawet kiedy plywalem w piance. Nurkuje caly rok, dziadki mnie bawia ... zwlaszcza kiedy sie dowiedzieli, ze ja w suchym, och, ach, to niebezpieczne. Ale od tego sa dziadki, zeby bajac :-) Ale generalnie w zimie wiekszosc klubow tutaj zamiera ...

Haw - 22-12-2008, 23:43

budyn222, wizura czwartek sopot - ok. 6m, sobota babie doly - ok. 10m. no i temp. o 2 stopnie wieksza niz w jeziorkach ;) . w okolicy gdanska na ten moment nie znajdziesz nic lepszego niz zatoka :) . moze na pelnym jest lepiej, ale sztormy czestsze wiec wieksze ryzyko ze w ostatniej chwili trzeba odpuscic.
jacekplacek - 23-12-2008, 07:35

hubert68 napisał/a:
Ejże ja jestem z KDP/CMAS a nurkowałem ostatnio wczoraj. Czy jakiś dziwny jestem?????

Przeca napisałem: "nie wszystkie". Co drugiego zdania, pytaj osób postronnych :P
gorcio napisał/a:
U nas w zimie tez sie nie nurkuje, bo to niebezpieczne.

Zgadzam się w 100%. Dlatego zainwestowałem w opony zimowe.
Marek Majas napisał/a:
i umowa na 2 częśc weekendu swiątecznego, ma ktoś ochotę sie przyłączyć ? serio pytam

Zerknij w dział Zaproszenia. Ciekawie też jest w Jeziora..., część o Hermanicach :)

Wojciech Boczkowski - 23-12-2008, 09:11

Marek Majas napisał/a:
ma ktoś ochotę sie przyłączyć ?

a gdzie te nurki planujecie zrobić ?

Kula - 23-12-2008, 13:19

Hej

Prowadzę kursy cały rok, zimą w Polsce również. Mam wiele kursantek, co roku jakieś Panie w styczniu czy lutym kończą kursy OWD w polskich akwenach. Oczywiście że jest zimno a nawet bardzo zimno, ale nie ma tragedii. Dziewczyny nurkują w piankach, trochę marzną ale wszystko jest dla ludzi. Nurkowanie w Polsce w zimie to już sport ekstremalny, ale wykonalny nawet na początku. Zdziwiła byś się jak wiele kobiet-nurków zaczynało w ten właśnie sposób.

Oczywiście można zrobić kurs podstawowy wzbogacony o specjalizację nurkowania w suchym skafandrze i wody otwarte robić już w komforcie termicznym jaki Suchacz zapewnia, to trochę inna bajka ale może właśnie dla ciebie. W Szwecji bardzo dużo szkół szkoli właśnie w ten sposób.

Pozdrawiam

Marek Majas - 23-12-2008, 13:34

Wojciech Boczkowski napisał/a:
a gdzie te nurki planujecie zrobić ?

na "Piaście" lub "Owicie" lub pojedziemy do Hermanic, kwestia uzgodnienia

Wojciech Boczkowski - 23-12-2008, 15:39

Marek Majas napisał/a:
na "Piaście" lub "Owicie" lub pojedziemy do Hermanic, kwestia uzgodnienia

my akurat w trochę inną stronę. Niemcy tj Helen See lub "śmietnik"

mistret - 23-12-2008, 19:35

Nie rozumiem jednego :co: większośc ludzi i tak niura w sucharach, a robicie wrazenie jakby niuranie w zime to coś nie z tej ziemi :co: dla mnie pogoda jest zawsze jedna NURKOWA!!
grzegorz - 23-12-2008, 19:39

piotrek_n napisał/a:
ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie

uprzejmie proszę:)

jo. - 24-12-2008, 00:54

Dzięki! Znaczy da się przeżyć. W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło. Moje pierwsze nurkowanie było w wodzie obrzydliwie gorącej, tak więc to będzie jakaś miła, mam nadzieję, odmiana.

jo.

Nul - 24-12-2008, 13:03

jo. napisał/a:
W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło.

W sumie... ja też :)
Powodzenia w szukaniu kursu! Szkoda czekać...

wiesiek01 - 24-12-2008, 13:11

jo. napisał/a:
W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło. Moje pierwsze nurkowanie było w wodzie obrzydliwie gorącej,

Proponuję przeczytać TO.

jacekplacek - 24-12-2008, 18:07

Aby było konsekwentnie: przegrzanie U nas dochodzi retencja CO2, stres itp.
Zibi72 - 27-12-2008, 13:29
jo. napisał/a:
jo.

Po 20 minutach bedziesz juz miala dość (jesli bedziesz w piance)...jedyne o czym bedziesz myslala to wypieprzac z wody :): )...proponuje na basenie, jesli masz gdzies w okolicy basen ktory ma 4-5m glebokosci w zupelnosci wystarczy do doskonalenia techniki plywalnosci.
Lub jak proponuje kolega Konrad Egipt, Meksyk lub inne Karaiby :) .

Szatan - 27-12-2008, 21:52

Nurkowanie w zimie jest do ... woda jest zimna. Nurkowanie w Polsce jest do ... bo woda jest zielona. Nurkowanie jest do... bo woda jest mokra. :bee;
jacekplacek - 07-01-2009, 12:45

Wracając do tematu nurkowania zimą:
http://www.divetrek.com.pl/index.php?p=45

jcsjacekj - 09-01-2009, 19:25

jacekplacek napisał/a:
Wracając do tematu nurkowania zimą:

Przepraszam ale co chcialem powiedziec swoim postem ?
Moglbys rozwinac wypowiedz bo nie zalapalem.

jacekplacek - 09-01-2009, 20:26

jcsjacekj napisał/a:
Przepraszam ale co chcialem powiedziec swoim postem ?

Chętnie, ale nie wiem, ci Ci tam po głowie chodzi... :)

jcsjacekj - 11-01-2009, 01:50

jacekplacek napisał/a:
Chętnie, ale nie wiem, ci Ci tam po głowie chodzi...

Sorry - literowka. Ponawiam pytanie do CIEBIE :
"Przepraszam ale co chciałeś powiedzieć swoim postem ?"

jacekplacek - 11-01-2009, 07:08

jcsjacekj napisał/a:
Przepraszam ale co chciałeś powiedzieć swoim postem ?

Jeżeli treść podanego art. Cię boli, podaj które fragmenty. Chyba, że całość jest nie adekwatna do pory roku i tytułu wątku.

lenon - 28-01-2009, 17:53

wiem, że całoroczna baza nurkowa Diving Baltic jest w Jastarni. Sam od czasu do czasu korzystam z tej bazy aby zanurkować zimą, co do kursów to zajrzyj na ich stronkę www.divingbaltic.pl
piotrkw - 28-01-2009, 20:36

Wiesz co Leon... od godziny 15 napisałeś trzy posty i w każdym reklamujesz pewną bazę w Jastarni. Dziwne trochę nie uważasz , jak.... te 30m widoczności na Grożnym.
Dział komercja-reklama jest trochę niżej.

Pozdrawiam Piotr

szczemar - 28-01-2009, 20:40

Piotruś Leon to naprawdę Lenon , ale może mógłby załatwić zniżkę na nury ?
piotrkw - 28-01-2009, 20:53

Przepraszam , literka uciekła. :ping: To niech od razu poda jakie będą zniżki dla forumowiczów.

Pozdrawiam Piotr

ŁukaszOWD - 25-12-2020, 20:55

Temat co prawda trochę archiwalny, ale chetnie podzielę się swoim doświadczeniem. Posiadam skafander mokry Bare 7+7. Nurkowałem 23.XII w jeziorze Łęsk.Co prawda było to moje pierwsze zimowe doświadczenie, ale pod wodą spędziłem 50m. Głębokość generalnie od 6 do 14m. Czy było mi zimno? Nie. Może dlatego, że w bazie jest do dyspozycji ogrzewany namiot, gdzie można w komfortowych warunkach założyć sprzęt i przebrać po nurku.

Już planuję kolejnego nuta między świętami a nowym rokiem :)

DarekS - 26-12-2020, 20:29

Wiele osób w piankach wchodzi pod lód, a inni na 15 m w suchym już marzną.
Ty jesteś z tej "lepszej" grupy :pajac:

ŁukaszOWD - 26-12-2020, 21:17

Cytat:
też się z tego cieszę i korzystam póki mogę :)
norbertkoziar - 29-12-2020, 06:34

No i pamiętaj, że neopren na 10m to nie to samo co neopren na 40m
ŁukaszOWD - 29-12-2020, 06:39

norbertkoziar napisał/a:
No i pamiętaj, że neopren na 10m to nie to samo co neopren na 40m

Pamiętam. Ale póki co mam owd i tego jeszcze będę się trzymał :)