| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - nurkowanie zimą w Polsce
jo. - 22-12-2008, 09:29 Temat postu: nurkowanie zimą w Polsce Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? Mam na myśli szkolenie dla początkujących? Nie chcę czekać aż do lata, bo za bardzo mnie wciągnęło, a chyba lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach?
jo.
piotrek_n - 22-12-2008, 09:45 Temat postu: Re: nurkowanie zimą w Polsce
| jo. napisał/a: | Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? Mam na myśli szkolenie dla początkujących? Nie chcę czekać aż do lata, bo za bardzo mnie wciągnęło, a chyba lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach?
jo. |
jeśli jesteś aż tak zdeterminowana żeby wchodzić do tej zimnej wody to gratuluje mnie na samą myśl robi się zimno!
Myślę, że możesz zrobić taki kurs(póki nie ma lodu) ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie
pozdrawiam,
p.
Konrad Dubiel - 22-12-2008, 10:03 Temat postu: Re: nurkowanie zimą w Polsce
| jo. napisał/a: | Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? Mam na myśli szkolenie dla początkujących? Nie chcę czekać aż do lata, bo za bardzo mnie wciągnęło, a chyba lepiej uczyć się w trudniejszych warunkach?
jo. |
A może kurs wyjazdowy w Egipcie? W styczniu woda ma 21 stopni.
jacekplacek - 22-12-2008, 11:41
| jo. napisał/a: | | Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? |
Super. Kamieniołomy ładniejsze, ale mogą być i jeziora.
| piotrek_n napisał/a: | | Myślę, że możesz zrobić taki kurs(póki nie ma lodu) ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie |
Nie chodzi o "podjęcie". Wielu jest takich. Nie wielu u których warto. Na miernotę szkoda czasu, pieniędzy i oduczania potem błędów.
piotrek_n - 22-12-2008, 13:32
| jacekplacek napisał/a: | piotrek_n napisał/a:
Myślę, że możesz zrobić taki kurs(póki nie ma lodu) ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie
Nie chodzi o "podjęcie". Wielu jest takich. Nie wielu u których warto. Na miernotę szkoda czasu, pieniędzy i oduczania potem błędów. |
fakt, zapomniałem dodać "dobrego"
hubert68 - 22-12-2008, 13:56
| jo. napisał/a: | | Co sądzicie o nurkowaniu zimą w polskich jeziorach? |
Jeden z doskonałych instruktorów olreślił to mniej więcej tak: "...ciesz sie zimowymi nurkowaniami, w Polsce to najlepszy okres, wymaga odrobinę samozaparcia ale widoki pod woda bezcenne..."
P.S. z tym że:
1. Ja P1 robiłem w styczniu ale w Egipcie (po basenie w Polsce),
2. Powyższe zdanie było nie w odniesieniu do kursu a jeśli chodzi o kurs u Instruktora, o którym pisałem, to wybieram się raczej na zaawansowane kursy: techniczne i specjalistyczne. Choć sądzę, że podstawowe robi równie dobrze...
Kerun - 22-12-2008, 14:00
Mysle ze zaden "dobry" instruktor nie podejmie sie szkolenia (w dodatku na stopien podstawowy) w okresie zimowym w Polskich warunkach. Jesli chcesz zrobic kurs "natychmiast" to jedz gdzies, gdzie jest cieplo w innym razie poczekaj chociaz do maja.
budyn222 - 22-12-2008, 14:41
a jam mam takie pytanie (z wprowadzeniem).
w zeszly lykend pojechalem na malego nurka nad polskie jezioro - Glebokie k. Zukowa/Gdansk. bylem przekonany, ze warunki 'widokowe' beda ponadprzecietne - nic nie kwitnie, nic nie zmacone. i niestety - sie pomylilem. normalnie w tym jeziorku woda jest w miare przejrzysta (jak nie kwitnie), mleko zaczyna sie na ok. 11m, ale potem sie przerzedza. samo jezioro mimo nazwy nie jest glebokie ok. 20 m. a w ten lykend wizura kiepska prawie od samej powierzchni. czy padajacy tego dnia deszcz mogl az tak wplynac na przejrzystosc wody? czy to moze jednak specyfika jeziora i deszcz nie odgrywa tu roli?
pozdrawiam
Rafal oPALUCH - 22-12-2008, 15:19
Z reguły padający deszcz pogarsza wizurę nad danym zbiornikiem.
Pozdrawiam Rafał
Judas - 22-12-2008, 15:23
| Kerun napisał/a: | | Mysle ze zaden "dobry" instruktor nie podejmie sie szkolenia (w dodatku na stopien podstawowy) w okresie zimowym w Polskich warunkach. |
A niby dlaczego? O ile nie ma lodu można przeciez zrobic kurs w suchym skafandrze?
jacekplacek - 22-12-2008, 16:31
| Judas napisał/a: |
| Kerun napisał/a: | napisał/a:
Mysle ze zaden "dobry" instruktor nie podejmie sie szkolenia (w dodatku na stopien podstawowy) w okresie zimowym w Polskich warunkach. |
A niby dlaczego? O ile nie ma lodu można przeciez zrobic kurs w suchym skafandrze? |
Znane mi kluby KDP CMAS(nie wszystkie) mają tzw. przerwę zimową. Stare nawyki, autorytatywne stwierdzenia.
[ Dodano: 22-12-2008, 16:34 ]
| budyn222 napisał/a: | | bylem przekonany, ze warunki 'widokowe' beda ponadprzecietne - nic nie kwitnie, nic nie zmacone. i niestety - sie pomylilem |
W sobotę mieliśmy prąd z W na E, w niedzielę odwrotny: dokładnie 180. I się zmięszało
Bezimienna - 22-12-2008, 17:35
Zawsze możesz zrobić jakiś kurs podstawowy łącznie z suchym skafandrem.
Życze powodzeni i 3mam kciuki.
Jeśli jednak nie zdecydujesz sie na kurs zimowy, to teraz zacznij basen a kolo maja, gdy woda nie będzie, az twarda z zimna zaliczysz wody otwarte. Ja tak robiłam i byłam bardzo zadowolona.
gorcio - 22-12-2008, 22:25
| jacekplacek napisał/a: |
Znane mi kluby KDP CMAS(nie wszystkie) mają tzw. przerwę zimową. Stare nawyki, autorytatywne stwierdzenia. |
Wprawdzie nie KDP, ale ... popatrz, tendencja jest globalna. U nas w zimie tez sie nie nurkuje, bo to niebezpieczne. Ale klub dalej dziala, dziadki na basen chodza, piwo zlopia i cuda i bajdy o nurkowaniach opowiadaja ... a co jeden, to wiekszy Cousteau ...
Rafal oPALUCH - 22-12-2008, 22:30
| gorcio napisał/a: | | Wprawdzie nie KDP, ale ... popatrz, tendencja jest globalna. U nas w zimie tez sie nie nurkuje, bo to niebezpieczne. Ale klub dalej dziala, dziadki na basen chodza, piwo zlopia i cuda i bajdy o nurkowaniach opowiadaja ... a co jeden, to wiekszy Cousteau ... | Dokładnie xD
hubert68 - 22-12-2008, 22:45
Ejże ja jestem z KDP/CMAS a nurkowałem ostatnio wczoraj. Czy jakiś dziwny jestem?????
Marek Majas - 22-12-2008, 22:48
Twardziochem cza być , uprawnienia nie są na pory roku, wczoraj umówilismy sie z kumplem na dzisiejsze nuranie- ja w sucharku on w neoprenie, nie narzekalismy. Po nuraniu pare ciepłych słów jacy to jestesmy walnięci i takietam i umowa na 2 częśc weekendu swiątecznego, ma ktoś ochotę sie przyłączyć ? serio pytam
gorcio - 22-12-2008, 23:10
| Marek Majas napisał/a: | | Twardziochem cza być |
Tfardy to ja zawsze bylem, nawet kiedy plywalem w piance. Nurkuje caly rok, dziadki mnie bawia ... zwlaszcza kiedy sie dowiedzieli, ze ja w suchym, och, ach, to niebezpieczne. Ale od tego sa dziadki, zeby bajac Ale generalnie w zimie wiekszosc klubow tutaj zamiera ...
Haw - 22-12-2008, 23:43
budyn222, wizura czwartek sopot - ok. 6m, sobota babie doly - ok. 10m. no i temp. o 2 stopnie wieksza niz w jeziorkach . w okolicy gdanska na ten moment nie znajdziesz nic lepszego niz zatoka . moze na pelnym jest lepiej, ale sztormy czestsze wiec wieksze ryzyko ze w ostatniej chwili trzeba odpuscic.
jacekplacek - 23-12-2008, 07:35
| hubert68 napisał/a: | | Ejże ja jestem z KDP/CMAS a nurkowałem ostatnio wczoraj. Czy jakiś dziwny jestem????? |
Przeca napisałem: "nie wszystkie". Co drugiego zdania, pytaj osób postronnych
| gorcio napisał/a: | | U nas w zimie tez sie nie nurkuje, bo to niebezpieczne. |
Zgadzam się w 100%. Dlatego zainwestowałem w opony zimowe.
| Marek Majas napisał/a: | | i umowa na 2 częśc weekendu swiątecznego, ma ktoś ochotę sie przyłączyć ? serio pytam |
Zerknij w dział Zaproszenia. Ciekawie też jest w Jeziora..., część o Hermanicach
Wojciech Boczkowski - 23-12-2008, 09:11
| Marek Majas napisał/a: | | ma ktoś ochotę sie przyłączyć ? |
a gdzie te nurki planujecie zrobić ?
Kula - 23-12-2008, 13:19
Hej
Prowadzę kursy cały rok, zimą w Polsce również. Mam wiele kursantek, co roku jakieś Panie w styczniu czy lutym kończą kursy OWD w polskich akwenach. Oczywiście że jest zimno a nawet bardzo zimno, ale nie ma tragedii. Dziewczyny nurkują w piankach, trochę marzną ale wszystko jest dla ludzi. Nurkowanie w Polsce w zimie to już sport ekstremalny, ale wykonalny nawet na początku. Zdziwiła byś się jak wiele kobiet-nurków zaczynało w ten właśnie sposób.
Oczywiście można zrobić kurs podstawowy wzbogacony o specjalizację nurkowania w suchym skafandrze i wody otwarte robić już w komforcie termicznym jaki Suchacz zapewnia, to trochę inna bajka ale może właśnie dla ciebie. W Szwecji bardzo dużo szkół szkoli właśnie w ten sposób.
Pozdrawiam
Marek Majas - 23-12-2008, 13:34
| Wojciech Boczkowski napisał/a: | | a gdzie te nurki planujecie zrobić ? |
na "Piaście" lub "Owicie" lub pojedziemy do Hermanic, kwestia uzgodnienia
Wojciech Boczkowski - 23-12-2008, 15:39
| Marek Majas napisał/a: | | na "Piaście" lub "Owicie" lub pojedziemy do Hermanic, kwestia uzgodnienia |
my akurat w trochę inną stronę. Niemcy tj Helen See lub "śmietnik"
mistret - 23-12-2008, 19:35
Nie rozumiem jednego większośc ludzi i tak niura w sucharach, a robicie wrazenie jakby niuranie w zime to coś nie z tej ziemi dla mnie pogoda jest zawsze jedna NURKOWA!!
grzegorz - 23-12-2008, 19:39
| piotrek_n napisał/a: | | ale musisz poszukać intruktora, który się tego podejmie |
uprzejmie proszę:)
jo. - 24-12-2008, 00:54
Dzięki! Znaczy da się przeżyć. W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło. Moje pierwsze nurkowanie było w wodzie obrzydliwie gorącej, tak więc to będzie jakaś miła, mam nadzieję, odmiana.
jo.
Nul - 24-12-2008, 13:03
| jo. napisał/a: | W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło.
|
W sumie... ja też
Powodzenia w szukaniu kursu! Szkoda czekać...
wiesiek01 - 24-12-2008, 13:11
| jo. napisał/a: | | W sumie wolę jak jest za zimno, a nie za ciepło. Moje pierwsze nurkowanie było w wodzie obrzydliwie gorącej, |
Proponuję przeczytać TO.
jacekplacek - 24-12-2008, 18:07
Aby było konsekwentnie: przegrzanie U nas dochodzi retencja CO2, stres itp.
Zibi72 - 27-12-2008, 13:29 Temat postu: Re: nurkowanie zimą w Polsce
jo. |
Po 20 minutach bedziesz juz miala dość (jesli bedziesz w piance)...jedyne o czym bedziesz myslala to wypieprzac z wody )...proponuje na basenie, jesli masz gdzies w okolicy basen ktory ma 4-5m glebokosci w zupelnosci wystarczy do doskonalenia techniki plywalnosci.
Lub jak proponuje kolega Konrad Egipt, Meksyk lub inne Karaiby .
Szatan - 27-12-2008, 21:52
Nurkowanie w zimie jest do ... woda jest zimna. Nurkowanie w Polsce jest do ... bo woda jest zielona. Nurkowanie jest do... bo woda jest mokra.
jacekplacek - 07-01-2009, 12:45
Wracając do tematu nurkowania zimą:
http://www.divetrek.com.pl/index.php?p=45
jcsjacekj - 09-01-2009, 19:25
| jacekplacek napisał/a: | | Wracając do tematu nurkowania zimą: |
Przepraszam ale co chcialem powiedziec swoim postem ?
Moglbys rozwinac wypowiedz bo nie zalapalem.
jacekplacek - 09-01-2009, 20:26
| jcsjacekj napisał/a: | | Przepraszam ale co chcialem powiedziec swoim postem ? |
Chętnie, ale nie wiem, ci Ci tam po głowie chodzi...
jcsjacekj - 11-01-2009, 01:50
| jacekplacek napisał/a: | | Chętnie, ale nie wiem, ci Ci tam po głowie chodzi... |
Sorry - literowka. Ponawiam pytanie do CIEBIE :
"Przepraszam ale co chciałeś powiedzieć swoim postem ?"
jacekplacek - 11-01-2009, 07:08
| jcsjacekj napisał/a: | | Przepraszam ale co chciałeś powiedzieć swoim postem ? |
Jeżeli treść podanego art. Cię boli, podaj które fragmenty. Chyba, że całość jest nie adekwatna do pory roku i tytułu wątku.
lenon - 28-01-2009, 17:53
wiem, że całoroczna baza nurkowa Diving Baltic jest w Jastarni. Sam od czasu do czasu korzystam z tej bazy aby zanurkować zimą, co do kursów to zajrzyj na ich stronkę www.divingbaltic.pl
piotrkw - 28-01-2009, 20:36
Wiesz co Leon... od godziny 15 napisałeś trzy posty i w każdym reklamujesz pewną bazę w Jastarni. Dziwne trochę nie uważasz , jak.... te 30m widoczności na Grożnym.
Dział komercja-reklama jest trochę niżej.
Pozdrawiam Piotr
szczemar - 28-01-2009, 20:40
Piotruś Leon to naprawdę Lenon , ale może mógłby załatwić zniżkę na nury ?
piotrkw - 28-01-2009, 20:53
Przepraszam , literka uciekła. To niech od razu poda jakie będą zniżki dla forumowiczów.
Pozdrawiam Piotr
ŁukaszOWD - 25-12-2020, 20:55
Temat co prawda trochę archiwalny, ale chetnie podzielę się swoim doświadczeniem. Posiadam skafander mokry Bare 7+7. Nurkowałem 23.XII w jeziorze Łęsk.Co prawda było to moje pierwsze zimowe doświadczenie, ale pod wodą spędziłem 50m. Głębokość generalnie od 6 do 14m. Czy było mi zimno? Nie. Może dlatego, że w bazie jest do dyspozycji ogrzewany namiot, gdzie można w komfortowych warunkach założyć sprzęt i przebrać po nurku.
Już planuję kolejnego nuta między świętami a nowym rokiem
DarekS - 26-12-2020, 20:29
Wiele osób w piankach wchodzi pod lód, a inni na 15 m w suchym już marzną.
Ty jesteś z tej "lepszej" grupy
ŁukaszOWD - 26-12-2020, 21:17
też się z tego cieszę i korzystam póki mogę
norbertkoziar - 29-12-2020, 06:34
No i pamiętaj, że neopren na 10m to nie to samo co neopren na 40m
ŁukaszOWD - 29-12-2020, 06:39
| norbertkoziar napisał/a: | | No i pamiętaj, że neopren na 10m to nie to samo co neopren na 40m |
Pamiętam. Ale póki co mam owd i tego jeszcze będę się trzymał
|
|