| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Dylematy w zakupie automatu Scubatech
danielmichalak - 19-01-2009, 23:14 Temat postu: Dylematy w zakupie automatu Scubatech Mam zamiar kupic swój pierwszy automat.
Byłem zdecydowany na ; SCUBATECH R5 PRO ICE (I Stopień RG 1005 ICE, II Stopień RG5X, Octopus RG 3x) całość za około 1000 zł.
Jednak po lekturze forum mam mieszane uczucia co do firmy Scubatech (moze nieuzasadnione).
Do tej pory pływałem niewiele na pożyczonych o różnej jakosci i stanu technicznego.
Chciałbym kupic za te pieniadze lub troszke wieksze cos "dobrego' nowego z czego byłbym zadowolony o dostepnym w rozsadnej cenie serwisie.
Tylko jaki automat????
malinowy - 20-01-2009, 00:14
Cześć! Przypuszczam,że najczęściej będą Ci doradzać kupno Apeksa DS4/ATX40+octoATX40.Zerknąłem na allegro w cenie ok.1tys.zeta jest w zestawie z całkiem przyzwoitym manometrem,podobnie kosztuje Scubatech.Apeks jest prostszy zarówno jeśli chodzi o I jak i II stopień,ale jest chyba najczęściej kupowanym u nas automatem o bardzo dobrej renomie(moim zdaniem uzasadnionej) i dobrym serwisie.Więc jako pierwszy radzę kup Apeksa(oczywiście mówimy o cenie1000zł).Żeby nie było nie mówiłem o aukcji z manometrem Scubatecha.Zestaw Apeksa jest nawet tańszy 850zł.
Beeker - 20-01-2009, 00:53
odpuść tego Scubatecha - miałem z nim bliższy kontakt ...
nurkuję na Apeksach
weź któregokolwiek, powinieneś być zadowolony
Pozdrawiam
P.
maran - 20-01-2009, 01:23
Wiesz to jest tak że ludzie chwalą to co mają itd. a że apeks jest na rynku dużo dłużej niż R5 to i wielokrotnie więcej osób ma apeksy, potem mając już apeksy w celu unifikacji dokupują kolejne itd.
Sam mam apeksy ale bardzo dużo moich znajomych kupiło ten zestaw scubatecha i na tym nurkują chwaląc sobie. A ja będąc z boku widzę że nic złego się z tymi automatami nie dzieje.
Z moich obserwacji co do tego zestawu to nie podoba mi się ustnik w R5 (do wymiany), nie kupował bym też tego R3 tylko drugi R5 na octo no i nie podoba mi się ten manometr mini.
Żeby zrównoważyć to nie podoba mi się też apeks ATX40.
Ja bym rozważył kupienie
RG 1005 ICE +II Stopień RG5X+II Stopień RG5X+manometr termo
albo
Apeks DS4+ XTX40 + XTX40 +długie kierownice do 2 stopni+manometr termo
TomekP - 20-01-2009, 10:52
Ja kupiłem jakiś czas temu poprzednią wersję scubatecha R3, teraz pod wpływem środowiskowej presji dokupiłem apeksa ds4/xtx50. Poza dłuższymi kierownicami wydechu w apeksie nie widzę innych zasadniczych różnic. R5 ma dłuższe kierownice niż R3.
Przy wyborze zastanów się nad tym na czym pływają Twoi potencjalni partnurzy i kup to samo co oni.
O scubatechu możesz poczytać tutaj
Bezimienna - 20-01-2009, 14:59
A na jakie wody potrzebujesz automatu? Ciepłe, czy zimne?
danielmichalak - 20-01-2009, 16:45
W wiekszym % na zimne krajowe jeziorka (nie spieszno mi też do głębin). Chciałbym nowe automaty, z rozsadnym cenowo serwisem.
Manometru nie potrzebuje w zestawie bo zainwestowałem w konsolę3.
A na scubatech a trafiłem bo kupiłem sobie ich skafander - po starym twardym posiadanym przeze mnie neoprenie to Proterm 7+7 Scubatecha jest dla mnie jak Mercedes dla posiadaczy 126p.
Arecki - 20-01-2009, 20:38
Z mojego doswiadczenia
Mam 5 Apeksow, 1 Scubapro i 1 OMS
Moj buddy ma 2 Apeksy, 4 Scubapro i 1 SCUBATECH'a czystego tlenowo
Wszystkie swoje automaty i mojego partnera serwisuje sam
Po prostu lubie to robic i mam pelne zaufanie do siebie
Apeksy i Scubapro sa wykonane bardzo precyzyjnie, no moze poza powloka chromowa ktora odlazi
Kiedy pierwszy raz otworzylem SCUBATECH'a bylem niemile rozczarowany, automat w kazdym calu niedopracowany
Pierwsza nakretka jaka odkrecilem rozciolem sobie palec o ostre krawedzie po obrobce mechanicznej. Wszystko jest spasowane tak nijak i wykonane tanim sposobem. Brak wykonczenia detali, mialem ochote zabrac sie za pilnik i wygladzic wszystkie krawedzie
Gwinty takie jakies stoczniowe, przy czyszczeniu poprzecinaly szmatke
Moze i uzytkownikowi nie przeszkadza to co jest w srodku
Mnie jednak to razi, poza tym mialbym mniejsze zaufanie do czegos co jest wykonane po kosztach przy czym ceny w sklepach wcale tego nie odzwierciedlaja
Bezimienna - 20-01-2009, 20:46
Na zimne wody podobna r5 to lipa, tak słyszałam. Jak się na coś zdecydyjesz to daj znać, bo mam ten sam dylemat.
malinowy - 20-01-2009, 21:49
Cześc !Piszę do obojga:użytkując proponowanego Scubatecha czy Apeksa nie odczujecie różnicy.Tkwi ona w sczegółach czyt.Arecki,on naprawdę wie co pisze.Apeks ma w RP naprawdę dobrą cenę.Fakt,że jest bardzo popularny też nie jest bez znaczenia-dobrze jest mieć taki sprzęt jak koledzy...Popytajcie znajomych,instruktorów.Kiedyś Martin Kasiński w Nurkomanii zrobił coś w rodzaju rankingu automatów.
Beeker - 20-01-2009, 23:40
| maran napisał/a: | | Wiesz to jest tak że ludzie chwalą to co mają |
a próbowałeś nacisnąć bypass w tym nowym deklu na mrozie?
ja tak - palce mi zbielały zanim zaczął podawać - mi to się nie podoba, ale każdy ma swój rozum i wybiera ...
maran - 21-01-2009, 08:07
Nie próbowałem, ale to chyba nie najlepszy pomysł wciskania bypasa na mrozie .
Za to w moim ATX-ie kilka razy mi się zdarzyło (powierzchnia, zakręcona butla, spuszczanie gazu z węży) że po wciśnięciu bypasa przycisk zostawał w pozycji wciśniętej, dopiero rozkręcenie puszki i wypchnięcie go od wewnątrz go zwalniało.
Co do nadawania się R5 na zimne wody to jakoś w tą sobotę i niedzielę dawały radę, nic nie wiem żeby komuś zamarzł pod wodą.
Żeby nie było ja wcale nie jestem zwolennikiem R5, nawet go w buzi pod wodą nie miałem.
Jak pisałem obserwuje tylko z boku i nic złego się nie mówi, a nawet chwali że to dobry automat.
Tylko że zazwyczaj w takich porównaniach podawany jest apeks ATX a o nim z własnego doświadczenia za dobrego zdania nie mam, gdzie największym dla mnie minusem jest krótka kierownica wydechu. Mi to przeszkadza.
Arecki pisałeś o R5, czy tym R1 co sprzedają czystego tlenowo?
Edycja:
Z drugiej strony spojrzałem na ceny w sklepach, i to co proponowałem wyżej apeksa da się złożyć taniej.
PawelW - 21-01-2009, 18:58
Apeks ATX40/DS4DIN+OCTO ATX40 zestaw cena 950 PLN , i masz wszystko co potrzebujesz scubatecha odpuść sobie
grzegorz - 21-01-2009, 20:39
| maran napisał/a: | | Za to w moim ATX-ie kilka razy mi się zdarzyło (powierzchnia, zakręcona butla, spuszczanie gazu z węży) że po wciśnięciu bypasa przycisk zostawał w pozycji wciśniętej, dopiero rozkręcenie puszki i wypchnięcie go od wewnątrz go zwalniało. |
ale to świadczy tylko o tym,ze puszka drugiego stopnia była zabrudzona,najczęściej ziarnami piasku lub innego syfu,najczęsciej będącego wynikiem ciagnięcia automatu po dnie przy wychodzeniu z wody.Takie cos może być w każdym automacie.
nurkowacz - 21-01-2009, 20:47
odpuść sobie scubatecha.
maciejówa - 21-01-2009, 21:15
do 1000 masz jeszcze Aqualung Titan LX SUPREME
danielmichalak - 22-01-2009, 00:06
Przekonaliście mnie do Apeksa
Może warto dołozyć parę złotych (choćby dla szerokiej kierownicy wydechu w kpl) i kupić Apeks XTX50/DS4DIN + OCTO ATX40 - kiedys słyszałem że octopus nie powinien być "gorszej" jakosci od automatu głównego? co wy na to?
Beeker - 22-01-2009, 00:36
dobrze słyszałeś!
a różnica między 50 i 40 leży jedynie w możliwości regulacji oporów oddechowych pod wodą (bo 50 ma pokrętło, a 40 nie i trzeba kluczem ampulowym) - w praktyce rzecz zaniedbywalna - się nie ma to się nie kręci ...
bo i tak jak się ma czym kręcić to i tak odkręcone jest na full
TomekP - 22-01-2009, 00:48
| danielmichalak napisał/a: | | XTX50/DS4DIN + OCTO ATX40 |
W Apeksach, szczególnie w II stopniach pojęcie lepszy/gorszy nie ma tak dużego znaczenia, bo nie ma pomiędzy nimi dużych różnic.
Tomasz Zabierek - 22-01-2009, 09:20
| Beeker napisał/a: |
bo i tak jak się ma czym kręcić to i tak odkręcone jest na full |
Nieprawda... Mozliwosc regulacji siły docisku grzybka, bo tym jest to pokretlo, to bardzo cenna mozliwosc, szczególnie w zimnych wodach. Brak tej regulacji szczególnie w drugim AO, branym do paszczy w sytuacji powiedzmy troche trudniejszej powoduje, ze albo mamy bardzo podatny na zamarzanie II stopien (wykrecona sruba) albo mamy "ciężko" podajacy II stopien (sruba wkrecona). Pokrętła są do tego, zeby ich uzywac operacyjnie i tak na backupie venturi (to wieksze pokretlo) i sprezyna (to mniejsze) sa zrobione na "-" i wkrecone na maxa jesli AO jest odstawiony - wtedy ma najmniejsza podatnosc na wzbudzenia i przypadkowy freeflow. Jesli przechodzi sie na backup to ustawia sie te pokretla zaleznie od wymagan i sytuacji.
To takie moje 3 grosze do pokretel Apeksa Jesli ktos kupuje AO nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH
oxychaker - 22-01-2009, 11:10
| Tomasz Zabierek napisał/a: | | i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH | KMB zrezygnowało z regulacji efektu Venturiego. Nurkując z kimś, przestawiam jedynie docisk grzybka zaworu przy podawaniu AO. Pozostaje wysokie sprzężenie na efekcie Venturiego, a AO się nie wzbudza.
malinowy - 22-01-2009, 17:30
| Tomasz Zabierek napisał/a: |
To takie moje 3 grosze do pokretel Apeksa Jesli ktos kupuje AO nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje. Obojetnie czy Apeks czy STECH | Jasne,tylko różnica cenowa jest znacznie większa:DS4/ATX40-650zł, DS4/XTX40-1050zł, DS4/XTX50-1250zł.Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40?
Beeker - 22-01-2009, 19:27
| Tomasz Zabierek napisał/a: | | albo mamy bardzo podatny na zamarzanie II stopien (wykrecona sruba) albo mamy "ciężko" podajacy II stopien (sruba wkrecona). |
albo do wyboru stado ustawień pośrednich (czyt: nieskrajnych) IMHO zupełnie wystarczających do uniknięcia obu nieprzyjemnych sytuacji ...
| Tomasz Zabierek napisał/a: | | nie warto oszczedzac tych 100 PLN i zawsze kupowac takie II stopnie, ktore maja obie regulacje |
wszystkie IIst których używam mają obie , ale i tak zazwyczaj odkręcone - jeszcze nic mi nie zamarzło, ale pewnie wszystko przede mną
tomi-n - 28-01-2009, 03:11
Witam! Sorki że wejde w slowo! Nie wiem czy warto zaczynac nowy wątek więc zapytam wprost:
| malinowy napisał/a: | | Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40? |
To chyba dobre rozwiązanie prawda?
Również chcę kupić pierwszy automat, zdecydowanie APEKS XTX50\DS4 tylko czy warto płacić za oktopusa XTX40 czy lepszy bedzie ATX40?
Z tego co wyliczyłem to nawet ekonomicznie jest taniej.
Nurkował będe zdecydowanie w krajowych zimnych wodach.
Padre-Kris - 28-01-2009, 10:39
Z tego co juz wiem to najczęściej w sytuacji ekstremalnej partnur wyciągnie ci z paszczy twój automat zresztą na kursie uczono mnie, że podaję swój automat a sam przechodzę na octopus więc ? Resztę przemyśl sam!!!
malinowy - 28-01-2009, 12:23
| Padre-Kris napisał/a: | | na kursie uczono mnie, że podaję swój automat a sam przechodzę na octopus więc ? Resztę przemyśl sam!!! | Taak? Przy jakiej długości wężą przy podstawowym II stopniu? W tym wątku chodziło o optymalny zestaw w granicach 1kzł.Jasne,że każdy wyższy model będzie lepszy ale też i droższy,niestety.
TomekP - 28-01-2009, 12:44
| malinowy napisał/a: | | Może optymalne byłoby dokupienie puszkiXTX50 do DS4/ATX40? |
Ten zestaw mozesz porównywać cenowo ze ST RG5. W połączeniu z manometrem jest to wystarczająco dobre minimum. Jedyny minus tego to tak jak pisał Tomasz Zabierek istnieje mozliwość wzbudzania się octo, który z założenia jest ustawiony na "łatwe" podawanie. Tak było w moim ST. Możesz jednak pływać z Octo (Rg3x, ATX40) w paszczy a ten z regulacjami trzymać jako backup skręcony tak żeby sie nie wzbudzał. Jak musisz podać AO to niezaleznie od długości węża podajesz ten z paszczy np. Apeksa 40 a sobie bierzesz backup np. xtx50 i w zalezności od sytuacji odkręcasz regulacje.
neoart - 28-01-2009, 21:27
mam sam scubatecha r5 ice i nie narzekam. fakt, że korzystam z układu dwa razu I stopień rg1005ice i dwa razy II stopień r5ice i nie mam z nim problemów w zimnej jak i w ciepłej wodzie:)
marekhtk1 - 29-01-2009, 00:20
Witam
Co do automatów Scubatecha to mam parę sztuk które używam. Produkt został dopuszczony do nurkowania i muszę powiedzieć że wcale nie są złymi automatami według mnie należy najpierw wypróbować te automaty a potem wyrażać o nich opinie. Osobiście używam apexa ( jako osobistych automatów ) ale tak jak wcześniej napisałem Scubatechy nie są złymi automatami głównym atutem jest ich cena! Jeśli chodzi o wybór automatu Apex czy Scubatech to nie każdego stać na zakup nowego automatu np. apexa. Zwłaszcza młodzi ludzie którzy zaczynają przygodę z nurkowaniem i którzy liczą na pomoc rodziców co do sfinansowania zakupu sprzętu.
Moje zdanie jest takie że osoba która zaczyna przygodę z nurkowaniem i na początek nie chce ładować dużych pieniędzy w zakup sprzętu w zupełności będzie zadowolona wybierając automat firmy Scubatech.
Beeker - 29-01-2009, 00:30
| marekhtk1 napisał/a: | | Moje zdanie jest takie że osoba która zaczyna przygodę z nurkowaniem i na początek nie chce ładować dużych pieniędzy w zakup sprzętu w zupełności będzie zadowolona wybierając automat firmy Scubatech. |
Tak. Zgoda.
Mój pierwszy, własny AO to był (używany) S-tech ... Polecił mi go jeden instruktor... Nawet udało mi się go sprzedać z zyskiem.
Od tamtej pory parę lat minęło - jeżdżę na A (2xDS4+TX100+TX40, 2xDST+2xXTX50+T20) i jak na razie jest OK ...
czego sobie i Państwu życzę
malinowy - 29-01-2009, 01:05
[quote="marekhtk1"]Witam
Scubatechy nie są złymi automatami głównym atutem jest ich cena! Jeśli chodzi o wybór automatu Apex czy Scubatech to nie każdego stać na zakup nowego automatu np. apexa.
Marku! Zestaw 2ATX40 + DS4 kosztuje 850zł,a zestaw Scubatecha(fakt,że najwyższy model) ponad tysiąc...
danielmichalak - 31-01-2009, 22:06
Więc tak wybrałem : APEKS DS4/XTX50 tylko teraz zastanawiam sie nad octopusem ATX40, XTX50 czy cos innego???
Oczywiście ma być dobrze i tanio! (wiem że takie rzeczy to tylko w Erze ale..)
Beeker - 31-01-2009, 22:35
weź taki sam jak główny - jest OK
Padre-Kris - 01-02-2009, 09:01
Sam II stopień XTX 50 można kupić za ok 500 zl a XTX 40 za niewiele mniej więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać. Kupuj na beckup XTX50. Będzie OK
MiroXXL - 10-02-2009, 01:14
Generalnie kupiłbym Posejdona Cyklona 5000 używanego. Racja po kiego na 20 metrów i basen Apeks, na Scubatechu byłem na 58 metrach i działał, jak się przybrudził i zalezał to zauważyłem korozję w 2-im stopniu, na styku blaszki mebrany komory powietrznej i zaworu, wtedy też działał tylko żęził. Scubatech wystarczy w zupełności, octopus odpuść sobie, lepiej kup najtanszy drugi automat np. Orka za 330 pln, lub pozycz drugi automat, zbieraj kasę na drugi automat - może być Apeks.
szczyp_ior - 10-02-2009, 13:12
Witam!
Co myślicie na temat Posejdona Tritona? Bo coś niegdzie nie moge nic na ten temat znaleźć.
Znajomy nuras chce mi takowego sprezentować za coś koło 1000zł. Jest sens inwestować w coś takowego?
Czy może nowego, polecanego na tym forum, Apeksa?
Fakt jestem początkujący, kończę dopiero OWD, ale zajawiłęm się na nurkowanie więc raczej na owd nie skończę.
danielmichalak - 10-02-2009, 21:51
ok 1 i 2 stopień Apeksa XTX50 +DS4 kosztuje około 1050zł natomiast za octopusa XTX50 trzeba wydać około 860 zł???, skąd ta róznica, może jako octopus wybrać xtx40 za 450 zł??
TomekP - 10-02-2009, 22:00
| danielmichalak napisał/a: | | ok 1 i 2 stopień Apeksa XTX50 +DS4 kosztuje około 1050zł natomiast za octopusa XTX50 trzeba wydać około 860 zł???, skąd ta róznica, może jako octopus wybrać xtx40 za 450 zł?? |
Gdzie znalazłes taka cene?
Zajrzyj tutaj
Razem wyjdzie ok. 1550 + manometr, wiec w sumie wiecej nic zestaw ST, ale mówi się trudno i żyje się dalej
danielmichalak - 10-02-2009, 22:24
Własnie tam XTX50 z DS4 1021zł, a octopus XTX50 tutaj za 860 zł
dlatego sie mocno zastanawiam??co z octopusem??
Beeker - 10-02-2009, 23:53
kup normalny drugi stopień w normalnym sklepie - nie musi być żółty za +40%
a najlepiej zestaw I+2xII - powinno być taniej niż na sztuki
skontaktuj się z Karolem Susickim - sprzedaje dużo i dobrze - żadnej ściemy
divezone.pl
danielmichalak - 11-02-2009, 12:45
Własnie się zastanawiałem czym poza kolorem puszki różni sie 2 stopień XTX50 od octopusa XTX50? (z tego co wyczytałem to octo XTX50 ma tylko małą kierownicę w kpl a reszta jest ta sama) Wiem że jest lepiej widoczny i bezpieczeństwo w sytuacjach awaryjnych pod wodą itp nie ma ceny, ale zdrowy rozsadek i zasobnosc portfela też ma duże znaczenie.
Beeker - 11-02-2009, 13:54
| danielmichalak napisał/a: | | czym poza kolorem puszki różni sie 2 stopień XTX50 od octopusa XTX50? |
niczym
kup żółty wąż i jakieś żółte zawiesidło do AO - też będzie widać gdzie octo jest
a w prawdziwej (niećwiczeniowej) sytuacji braku gazu kolega najpewniej i tak Ci wyrwie to co masz w gębie, a nie będzie szukał gdzieś pod pachą
train - 11-02-2009, 15:01
Jak zależy Ci na widoczności octopusa to zawsze możesz kupić drożej w kolorze żółtym, tylko po co. Jeśli na tym Ci zależy lepiej kup żółty wąż a zaoszczędzone pieniądze wydaj na nury lub inny sprzęt.
Upss, Beeker mnie uprzedził
danielmichalak - 11-02-2009, 22:43
Dzięki wszystkim za wsparcie dobrym słowem i radą tak tez uczynię
Beeker - 12-02-2009, 00:28
| train napisał/a: | | Upss, Beeker mnie uprzedził |
[ Dodano: 12-02-2009, 00:29 ]
| danielmichalak napisał/a: | | Dzięki wszystkim za wsparcie dobrym słowem i radą tak tez uczynię |
dive safe, friend ...
|
|