| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Wybor suchego (wiem bylo juz :) )
maciek86 - 19-03-2009, 13:25 Temat postu: Wybor suchego (wiem bylo juz :) ) Witam
Zaczynam kompletowac wlasny sprzet, planowalem zakup pianki Bare Artic 7+7 ale przegladajac forum postanowilem zainwestowac w suchego. Jednak w tym punkcie powstaje problem, ktorego wybrac ?, przeczytalem sporo opinii, przejrzalem testy ale nadal nie podjalem zadnej stanowczej decyzji. Nigdy nie mialem na sobie suchego, pod woda spedzilem okolo 20 godzin (OWD), nurkujac w polskich jeziorach zawsze wychodzilem troche "zmrozony", na wyjazdach korzystam z wypozyczonego sprzetu. Na suchego moge przeznaczyc ok 3 tys. Znalazlem na forum linka do strony keson, wyslalem maila z zapytaniem o Dry Chellange, 1,6 tys - cena bardzo kuszaca, poczytalem troche o nim i wychodzi na to, ze to dobry sprzet. Problem jest w rozmiarze, potrzebuje na wzrost 192, klatka 110, but 44-45, wszystkie oglaszenia uzywanych sa raczej w rozmiarach mniejszych. Pytanie do was czy: Dry Chellange to dobry wybor na poczatek?, jesli sa alternatywy w tej cenie (do 3 tys) to prosze o przyklady. Mieszkam w malym miescie wiec przymiarki i ogladanie w sklepie odpada, tym bardziej testy pod woda. Wiem ze temat walkowany byl wielokrotnie ale widzialem ze sa osoby, ktore chetnie poraz "n-ty" cos napisza w tej kwestii za co z gory dziekuje.
Konrad Dubiel - 19-03-2009, 14:34
Nie kupuj jakiś wynalazków. Jak babcia mawiała: "tanie mięso jedzą psy".
Za przyzwoity skafander trzeba zapłacić minimum ok. 3 kPLN.
Ja Ci mogę polecić Bare albo Santi - są to skafandry w których ja albo znajomi nurkują i sobie chwalą.
DeDeK - 19-03-2009, 14:48
Konrad nie generalizujesz troche
ten kombinezon to :
SoprasSub Dry Chellange - skafander suchy z prasowanego stretch neoprenu typu Supratex, zawory firmy Si-Tech, możliwość montażu pierścieni do rękawic, kryza szyjna neoprenowa. W komplecie: kaptur, wężyk.
wyprzedaja podobniez ostatnie sztuki
osobiscie uzywam whites nexusa II kupilem uzywke za 1500 i sprawdza sie bardzo dobrze ale jak widzisz tani byl
a co do firmy soprass nie uwazam zeby byla zla ona jest poprostu tania !!!
Konrad Dubiel - 19-03-2009, 15:16
| DeDeK napisał/a: | | Konrad nie generalizujesz troche |
No pewnie, że generalizuję.
Być może skafander firmy Sopras za 1600 PLN jest świetny. Ale ja bym nie podjął ryzyka jego zakupu.
Firma jest znana z produktów low cost średniej jakości, a cena jest podejrzanie niska.
| DeDeK napisał/a: | | wyprzedaja podobniez ostatnie sztuki |
Każdy kto ma do upłynnienia niechodliwy towar tak twierdzi
| DeDeK napisał/a: | | osobiscie uzywam whites nexusa II kupilem uzywke za 1500 |
Za używany ok, ale tutaj nowy skafander jest w takiej cenie...
Grzyb - 19-03-2009, 15:28 Temat postu: Re: Wybor suchego (wiem bylo juz :) )
| maciek86 napisał/a: | | Mieszkam w malym miescie wiec przymiarki i ogladanie w sklepie odpada, tym bardziej testy pod woda. |
Nie kupuj suchacza bez przymiarki
DeDeK - 19-03-2009, 15:58
| Konrad Dubiel napisał/a: | Każdy kto ma do upłynnienia niechodliwy towar tak twierdzi |
z tym sie zgodze
| Konrad Dubiel napisał/a: | Być może skafander firmy Sopras za 1600 PLN jest świetny. Ale ja bym nie podjął ryzyka jego zakupu.
Firma jest znana z produktów low cost średniej jakości, a cena jest podejrzanie niska. |
w sumie moglbyczm czasem powiedzie ze mozna temat podciagnac do porownania temtow ciaglych dyskusji automaty apeks kontra inne - czemu nie np posejdona albo glacie
widzialem juz troche produktow soprasa tak jak napisales low cost srednia jakosc ale nie odbiegajaca od sredniego poziomu
po co czasem kupowac bmw jak mozna jezdzic golfem bo nie stac na nic lepszego
a z drugiej strony przeciez i tak ma 2 lata gwarancji a jak mu sie znudzi nurkowanie wtedy bedzie mniej w plecy przy sprzedazy
btw trzeba by kiedys potestowac te tansze rozwiazania i zweryfikowac skoro nie ma roznicy po co przeplacac
maciek86 - 19-03-2009, 16:35
| DeDeK napisał/a: | | Konrad Dubiel napisał/a: | Każdy kto ma do upłynnienia niechodliwy towar tak twierdzi |
z tym sie zgodze
| Konrad Dubiel napisał/a: | Być może skafander firmy Sopras za 1600 PLN jest świetny. Ale ja bym nie podjął ryzyka jego zakupu.
Firma jest znana z produktów low cost średniej jakości, a cena jest podejrzanie niska. |
w sumie moglbyczm czasem powiedzie ze mozna temat podciagnac do porownania temtow ciaglych dyskusji automaty apeks kontra inne - czemu nie np posejdona albo glacie
widzialem juz troche produktow soprasa tak jak napisales low cost srednia jakosc ale nie odbiegajaca od sredniego poziomu
po co czasem kupowac bmw jak mozna jezdzic golfem bo nie stac na nic lepszego
a z drugiej strony przeciez i tak ma 2 lata gwarancji a jak mu sie znudzi nurkowanie wtedy bedzie mniej w plecy przy sprzedazy
btw trzeba by kiedys potestowac te tansze rozwiazania i zweryfikowac skoro nie ma roznicy po co przeplacac |
mysle, ze pomysl jest trafiony. zebrac i uporzadkowac chociazby podstawowe wady i zalety skafandrów suchych w poszczegolnych przedzialach cenowych dla "nowych" takich jak bylo by o wiele prosciej uzyskac informacje na temat wybranych suchych niz szukac kazdego z osobna na forum, zwlaszcza jak sie nie wie jakie (ktore) sa modele godne zainteresowania
Haw - 19-03-2009, 23:42
suchy to wlasciwy kierunek w PL. 2 moich kolegow poszlo w moje slady i kupilo od razu po kursie uzywane suche, dzieki temu nurkuja caly rok, a czynnosc przebierania sie na dworze nie aspiruje do bycia heroicznym czynem godnym miejsca w rodowej kronice. ci ktorzy kupili pianki zazdroszcza i czekaja wiosny .
przy obecnym kursie funciora za 3k jestes w stanie jak sie dobrze zakrecisz sciagnac ND z UK wraz z porzadnym ocieplaczem. ND ma spore doswiadczenie w szyciu suchych wiec ryzyko kichy raczej male.
kupowalem u nich ocieplacz - milo i bezproblemowo. przesylka po 5 dniach byla juz u mnie.
http://www.shop-sports-co...home.php?cat=24
tylko z przymiarka gorzej . osobiscie decydowalbym sie na cordure albo trylaminat (w tej kolejnosci). plywalem w kompresowanym neopranie i jak dla mnie wady przewazyly nad zaletami. ale to kwestia osobnicza. sa tacy ktorzy wola neopran bo cieplo i elastycznie.
pamietaj ze suchy to zakup na kilka lat. w zaleznosci co kupisz teraz moze okazac sie ze kilka to 2 albo 4 albo 6 albo jeszcze inna cyfra .
aaaa no i przygotuj sie na koszta dodatkowe (pletwy, ocieplacz, bielizna). warto tez zainwestowac w suche rekawice. ktos napisal gdzies na forum, ze suchy bez suchych rekawic nie ma sensu. sens tych slow zrozumialem dopiero po pierwszym nurku w suchych rekawicach .
malinowy - 20-03-2009, 07:24
Cześć!Jeśli mowa o GB w styczniu otrzymałem zamówiony(szyty na miarę) skafander z www.seaskin.co.uk w bardzo rozsądnych pieniądzach,warto jest zerknąć na ofertę www.roho.co.uk Oczywiście jeśli pasuje na Ciebie gotowy to Norther Diver jest ok.(dla mnie był za szeroki),ale kupując "gotowca"koniecznie musisz zmierzyć,nie można opierać się na danych z tabelki rozmiarowej!!!
maciek86 - 20-03-2009, 10:34
ciezko mi zamowic skafander zwlaszcza z anglii jak nie wiem czy sie kierowac przy zakupie, wolal bym jakies sprawdzone propozycje, wiem ze nie ma idealow ale chociaz prosze o podanie konkretnych modeli, ktore sa godne uwagi w tym przedziale cenowym. moze ktos sie wypowie na temat SoprasSub Dry Chellange ?
Miły Maciej - 20-03-2009, 10:47
Maciek te trzy klocki to masz na sam skafander czy skafander+ocieplacz ?
maciek86 - 20-03-2009, 10:56
| Miły Maciej napisał/a: | | Maciek te trzy klocki to masz na sam skafander czy skafander+ocieplacz ? |
3 tys na skafander.
Miły Maciej - 20-03-2009, 11:02
No to możesz kupić equesa - sprawdzony skafander, wiele osób w nim nurkuje.
DeDeK - 20-03-2009, 11:06
maciek skoro 3 tys na skafander to wez z tego ze 200 pojedz do wiekszego miasta
wpadnij do dobrego sklepu poprzymierzaj dopasuj potem poszukaj takiego samego w tym samym rozmiarze uzywanego jak dobrze pojdzie kupisz jeszcze nowy dobry ocieplacz za te 2800 i na cos tam CI zostanie albo i nie
Miły Maciej - 20-03-2009, 11:14
nie wiem czy ot tak znajdzie sobie rozmiar - spory kawał Polski reprezentuje
maciek86 - 20-03-2009, 11:35
| Miły Maciej napisał/a: | | No to możesz kupić equesa - sprawdzony skafander, wiele osób w nim nurkuje. |
a jakis konkretny model ? naprawde nie wiem czym sie kierowac, wiem tyle ze lepiej unikac prasowanej pianki...
| Cytat: | maciek skoro 3 tys na skafander to wez z tego ze 200 pojedz do wiekszego miasta
wpadnij do dobrego sklepu poprzymierzaj dopasuj potem poszukaj takiego samego w tym samym rozmiarze uzywanego jak dobrze pojdzie kupisz jeszcze nowy dobry ocieplacz za te 2800 i na cos tam CI zostanie albo i nie |
postaram sie tak zrobic jak tylko zlapie jakis dzien wolnego, przydalo by sie jednak pare wskazowek jakich modeli unikac, pozatym rozmiar moze byc problem bo troche nad wymiar jestem...
wiesiek01 - 20-03-2009, 11:38
| maciek86 napisał/a: | | naprawde nie wiem czym sie kierowac |
Przeczytaj TO.
DeDeK - 20-03-2009, 11:49
oraz to wydaje sie ze bedzie bardziej pomocne
http://www.forum.divetrek...topic.php?t=166
Rolek - 20-03-2009, 11:59
Możesz pokusić się o sprowadzenie suchego z UK nadal wbrew skokom kursów walut się opłaca.
http://www.wetsuitoutlet....products_id=500
Osobiście zakupiłem właśnie ten skafander. Koszt samego skafandra wg. kursu NBP to około 2100PLN (zaznaczam że jest on od razu wyposażony w ocieplacz, co prawda 100g ale jest w cenie ) Przesyłka 150PLN (z dostawą FedEx pod drzwi w 2dni albo miałem farta) trzeba dokupić kaptur, mają w ofercie Typhoona Raptora 7mm około 100PLN. Łącznie wychodzi około 2350PLN (liczone z górką, która powinna pokryć wahania kursów)
Teraz jeżeli chodzi o rozmiar... Osobiście podjąłem się ryzyka i zamówiłem wg. http://www.typhoon-int.co.uk/pages/sizes i jest cacy. Stwierdziłem że jeżeli nawet będzie za mały to może znajdzie się osoba, która go w tej samej cenie odkupi.
W każdym bądź razie nie żałuję ryzykanctwa.
maciek86 - 20-03-2009, 12:26
| Rolek napisał/a: | Możesz pokusić się o sprowadzenie suchego z UK nadal wbrew skokom kursów walut się opłaca.
http://www.wetsuitoutlet....products_id=500
Osobiście zakupiłem właśnie ten skafander. Koszt samego skafandra wg. kursu NBP to około 2100PLN (zaznaczam że jest on od razu wyposażony w ocieplacz, co prawda 100g ale jest w cenie ) Przesyłka 150PLN (z dostawą FedEx pod drzwi w 2dni albo miałem farta) trzeba dokupić kaptur, mają w ofercie Typhoona Raptora 7mm około 100PLN. Łącznie wychodzi około 2350PLN (liczone z górką, która powinna pokryć wahania kursów)
Teraz jeżeli chodzi o rozmiar... Osobiście podjąłem się ryzyka i zamówiłem wg. http://www.typhoon-int.co.uk/pages/sizes i jest cacy. Stwierdziłem że jeżeli nawet będzie za mały to może znajdzie się osoba, która go w tej samej cenie odkupi.
W każdym bądź razie nie żałuję ryzykanctwa. |
wyglada ciekawie, mozesz napisac jak sie sprawuje i jaki rozmiar zamawiales ?
piotrkw - 20-03-2009, 12:53
Na tej stronie znajdziesz końcówki serii ND:
http://www.z-suits.com/
A tu rozmiary:
http://www.ocn.pl/s_skafandry_s.htm#ndiver
Warto , kupowałem.
Pozdrawiam Piotr
Rolek - 20-03-2009, 13:45
| maciek86 napisał/a: | | wygląda ciekawie, możesz napisać jak się sprawuje i jaki rozmiar zamawiałeś ? |
Wykonanie jest bardzo dobre. Sprawuje się dobrze, ale jeszcze za mało używałem żeby jednoznacznie to stwierdzić.
grzegorz - 20-03-2009, 16:04
| piotrkw napisał/a: | | A tu rozmiary: |
ktoś z takim doswiadczeniem nie kupi dobrze dobranego rozmiarowo skafandra suchego przez internet.Tym bardziej,ze rozmiary niby te same,są rózne na żywo u róznych producentów,vide własnie ND,który sam w sobie jest bardzo dobrym wyborem.
Na twoim miejscu wszedł bym w rodzime firmy Eques,Ocean Pro,Santi,w takiej kolejnosci.Jesli dobrze poszukasz po sklepach w Polsce,znajdziesz Trytech z Equesa nówkę za poniżej 3.000,i zdecydowanie łątwiej będziesz mógł znaleźc taki do przymiarki.
piotrkw - 20-03-2009, 17:47
| grzegorz napisał/a: | | ktoś z takim doswiadczeniem nie kupi dobrze dobranego rozmiarowo skafandra suchego przez internet. |
Ale może spróbować przymierzyć u kogoś posiadającego dany typ i rozmiar. Przy skafandrach typowej rozmiarówki i tak często idziemy w pewnych miejscach na kompromis. Żeby gdzieś było lepiej , w innym miejscu nie jest idealnie. A o szytych na wymiar też jest sporo opinii niezadowolonych.
Przy tych cenach ND uważam , że można przynajmniej spróbować przyjrzeć się wymiarom i porównać ze swoimi.
Pozdrawiam Piotr
Przemo_C - 20-03-2009, 18:34
| grzegorz napisał/a: | | ktoś z takim doswiadczeniem nie kupi dobrze dobranego rozmiarowo skafandra suchego przez internet.... |
Kumpel tak kombinował i ma dwa nowe sprowadzone z UK Northen Divery na sprzedaż, za trzecim razem trafił. Wg mnie osoba która nigdy suchego nie miała i nie wie na co zwrócić uwagę musi szukać innej drogi. Co najmniej przymierzyć razem z ocieplaczem przy kimś kto się na tym zna i potrafi ocenić czy pasuje. Dobrze dobrać suchego wg tabelki jest raczej mało możliwe, kiedyś próbowałem i zawsze jakiś element nie pasował, albo rąk nie mogłem podnieść do góry, albo krok na kolanach, albo buty nie takie. Wybrałem szycie ale musiałem zwiększyć budżet.
piotrkw - 20-03-2009, 18:55
| Przemo_C napisał/a: | | Co najmniej przymierzyć razem z ocieplaczem przy kimś kto się na tym zna i potrafi ocenić czy pasuje. |
Masz rację, pomoc osoby opływanej w suchym jak najbardziej pożądana . Ale jak widać nie ma reguły , Twojemu koledze wyszło za trzecim razem, mój syn nurkuje juz w drugim Vortexie i oba dobre i kupione w internecie . Ja na ciepłe wody kupowałem w Anglii Typhoona Nexusa i lepszego wymiarowo bym w sklepie nie wybrał. Może mieliśmy szczęście. ???
A przy cenie 250 funtów jak buty będą niedopasowane , czy kryza za luźna, to jeszcze parę złotych można zainwestować a i tak jest się na plusie.
Pozdrawiam Piotr
grzegorz - 20-03-2009, 20:12
| piotrkw napisał/a: | | Może mieliśmy szczęście. ??? |
nie,sprawa bardziej prozaiczna:)mieliście doświadczenie
maciek86 - 20-03-2009, 21:09
| grzegorz napisał/a: | | piotrkw napisał/a: | | Może mieliśmy szczęście. ??? |
nie,sprawa bardziej prozaiczna:)mieliście doświadczenie |
no wlasnie ja tego doswiadczenia nie mam i nie chce za bardzo ryzykowac...
[ Dodano: 21-03-2009, 11:10 ]
co sadzicie o tym skafandrze http://sklep-nurkowy.pl/S...y-Aquarius.html ?
[ Dodano: 21-03-2009, 11:12 ]
zly link Suchy
soul - 21-03-2009, 23:20
wiesz polecam nd - northern diver - napisz na forum jaki potrzebujesz rozmiar - mniej wiecej z tabelki:) napewno znajdzie sie ktos kto w takim nurkuje...z moich doswiadczen i znajomych chwalimy sobie tego producenta z uk.
a vortexa z trilam. mozesz kupic za 400funtow to przy obecnej cenie funta ok 2000zl do tego ocieplacz normalnie kosztuje 100 funtow - czasem sa promocje - razem taniej:) i zmiescisz sie w 3k zl:)
przemysl sobie takie rozwiazanie;)
piotrkw - 22-03-2009, 16:16
Zerknij tu :
http://cgi.ebay.co.uk/NOR...parms=72%3A1688|66%3A4|65%3A12|39%3A1|240%3A1308
Pozdrawiam Piotr
Przepraszam że taki długi adres ale nie mogę dać sobie rady ze wstawieniem odnośnika
Haw - 22-03-2009, 20:26
| Przemo_C napisał/a: | | Co najmniej przymierzyć razem z ocieplaczem | niestety to nawet w sklepach w realu nie zawsze jest mozliwe.
sam bym wzial, gdyby nie to ze 2 tyg. temu zamowilem w santi. troche sie pospieszylem . za taka cene, nawet jak rozmiarowka nie bedzie trafiona w PL sprzedaz bez problemu.
a-k1 - 24-03-2009, 16:36
a co sądzicie o Waterproof Draco ... Znajomi namawiają mnie do zakupu tego skafandra, bardzo go sobie chwalą...jednak to już troszkę inna cena.
Pozdr
piotrkw - 24-03-2009, 16:50
Z reklamy skafandra:
Nowe odblaskowe logo firmy Waterproof oraz nowy design powodują, że suchy skafander Draco jest naprawdę wyjątkowy.
Co przy cenie 4800-5600 zł czyni go skafandrem dla naprawdę wyjątkowych ........
Pozdrawiam Piotr
wiesiek01 - 24-03-2009, 19:49
| a-k1 napisał/a: | | a co sądzicie o Waterproof Draco |
Drogi, dużo łatek..... Zerknij na Bare - nie ma tylu łat a z zamkiem z tyłu jest tańszy.
a-k1 - 25-03-2009, 15:16
Rozumiem ,że według Was głównym hamulcem w przypadku tego skafanda jest cena...
Mogę kupić ten skafander w cenie zdecydowanie niższej, niż cena rynkowa w Polsce, więc ten argument do mnie nie trafia... A co powiecie o jego jakości , wygodzie użytkowania , trwałości?
piotrkw - 25-03-2009, 17:27
Powiem , że nie wiem co myśleć czytając Twoje dwa posty.
Pozdrawiam Piotr
grzegorz - 25-03-2009, 18:59
| a-k1 napisał/a: | | Znajomi namawiają mnie do zakupu tego skafandra, bardzo go sobie chwalą |
no,to już masz odpowiedź,bierz,ale uważaj,ja uzywanego nie kupię.
jacekplacek - 25-03-2009, 19:24
| a-k1 napisał/a: | a co sądzicie o Waterproof Draco ... Znajomi namawiają mnie do zakupu tego skafandra, bardzo go sobie chwalą...jednak to już troszkę inna cena.
Pozdr |
Jeżeli znajomi go mają i chwalą, to może pożyczą na chwilkę? Sądzisz, że opinia z netu jest bardziej miarodajna od przymiarki?
piotrkw - 25-03-2009, 19:42
| jacekplacek napisał/a: | | Sądzisz, że opinia z netu jest bardziej miarodajna od przymiarki? |
Dlatego też wydaję się, że opinia jest znana, a chodzi o ......
Pozdrawiam Piotr
a-k1 - 26-03-2009, 12:23
Szukam opinii z innych żródeł niż te które mam. Im więcej niezależnych wypowiedzi tym lepiej... Jak pewnie wiecie jest to miejsce dla początkujących....Nie mam żadnego doświadczenia w nurkowaniu w suchym skafandrze( podkreślam żadnego) , dlatego też sama przymiarka niczego tutaj nie zmieni. Owszem mogę w nim zanurkować, ale nic mi to generalnie nie powie, bo w innych skafandrach nie nurkowałem, więc nie będę miał porównania. Szukałem tutaj dobrej rady, ale widzę że na to chyba trzeba zasłużyć .... pozdrawiam
maciek86 - 26-03-2009, 14:48
czytalem, szukalem i wynalazlem BARE Trilam Pro dobry wybor na poczatek ?
wiesiek01 - 26-03-2009, 21:06
| maciek86 napisał/a: | | BARE Trilam Pro dobry wybor na poczatek ? |
Przeczytaj TO.
maciek86 - 27-03-2009, 09:53
| wiesiek01 napisał/a: | | maciek86 napisał/a: | | BARE Trilam Pro dobry wybor na poczatek ? |
Przeczytaj TO. |
czytalem, czytalem glownym minusem jest zawor w nieodpowiednim miejscu, ale mysle, ze obsluge go da sie opanowac z czasem
mam zamiar zakupic halcyon-eclipse, jakie obciazenie najlepiej zastosowac, widzialem kieszenie z balastem ale za prawie 500 zl to troche przesada.
wiesiek01 - 28-03-2009, 20:10
| maciek86 napisał/a: | | widzialem kieszenie z balastem ale za prawie 500 zl to troche przesada. |
Tu masz taniej: "www frogmen pl " (wstaw kropki zamiast spacji - skrypt nie pozwala wstawić linku).
Haw - 29-03-2009, 01:36
Seamonster ma w ofercie kieszenie balastowe, ok. 35 zl /szt. Solidnie wykonane, w jednej kieszeni porywach miesci sie do okolo 7-8kg, maksymalny komfort uzytkowania przy 6kg.
jacekplacek - 29-03-2009, 04:46
| maciek86 napisał/a: | | jakie obciazenie najlepiej zastosowac, widzialem kieszenie z balastem ale za prawie 500 zl to troche przesada. |
Na butle-dopinasz pasem. Jak się wytrymujesz kliknij do Włodka
|
|