FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - nurkowania stażowe na P2 CMAS

renegade - 21-07-2009, 22:11
Temat postu: nurkowania stażowe na P2 CMAS
W/g przepisów federacji CMAS, aby móc być dopuszczonym do kusu na P2 trzeba mieć spełnionny następujacy warunek:
od chwili uzyskania stopnia Płetwonurka KDP/CMAS* wykonanych 20 nurkowań, w tym przynajmniej 10 nurkowań na głębokościach 10-20 metrów, w towarzystwie instruktora lub płetwonurka KDP/CMAS***/**** (P3/4)

Czy wobec tego nurkowania np. z DIVEMASTER (PADI) LUB SSI OPEN WATER INSTRUCTOR (OWI) mogą być wliczone do tego stażu?

zarowa - 21-07-2009, 22:41

Tak
jacekplacek - 22-07-2009, 07:23

Tabela ekwiwalentów wyszkolenia innych organizacji dla stopni płetwonurków KDP/CMAS:
http://www.kdp-pttk.org.p...id=21&menu_id=1

nuras_79 - 22-07-2009, 14:20

w PADI twierdzą że AOWD nie jest równe P1, dlaczego ?
upierają się ze AOWD jest wyższy , mhhhh
wg. tabeli wynika inaczej.
pozdrawiam

Konrad Dubiel - 22-07-2009, 14:33

nuras_79 napisał/a:
w PADI twierdzą że AOWD nie jest równe P1, dlaczego ?

AOWD uprawnia do nurkowania do 30m - tak samo jak P2, a OWD (18m) to odpowiednik P1 (20m).

Onyks - 22-07-2009, 14:55

witam, :pa:
Konrad Dubiel napisał/a:

AOWD uprawnia do nurkowania do 30m - tak samo jak P2 (20m).

P2 uprawnia do 40 m
pozdro

Judas - 22-07-2009, 15:01

To nie jest tabelka rownowaznosci stopni, to tabelka obowiazujaca gdy ktos z innej federacji chce zrobic kurs w CMAS, czyli zeby zrobic P2 trzeba miec AOWD PADI lub OWD IANTD + odpowiednia ilosc nurkowan stazowych

W praktyce mozna zrobic z OWD PADI po uzupelnieniu roznic programowych (ilosc nurkowań).

Konrad Dubiel - 22-07-2009, 16:15

Onyks napisał/a:
P2 uprawnia do 40 m

Niezupełnie:

# Płetwonurek KDP/CMAS** (P2) ma prawo: nurkować do głębokości 30 m w towarzystwie osoby pełnoletniej o takich samych kwalifikacjach KDP/CMAS (lub równorzędnych kwalifikacjach innych organizacji),
# do głębokości 40 m w towarzystwie przynajmniej jednej osoby o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS (lub wyższych kwalifikacjach innych organizacji).

Crowley - 22-07-2009, 19:29

Judas napisał/a:
To nie jest tabelka rownowaznosci stopni, to tabelka obowiazujaca gdy ktos z innej federacji chce zrobic kurs w CMAS, czyli zeby zrobic P2 trzeba miec AOWD PADI lub OWD IANTD + odpowiednia ilosc nurkowan stazowych

W praktyce mozna zrobic z OWD PADI po uzupelnieniu roznic programowych (ilosc nurkowań).
z tego co mi wiadomo po ostatniej rozmowie z Instruktorem nie jest tak do końca. też myślałem, że OWD w PADI nie równa się P1. jest inaczej. wg porozumienia z KDP/CMAS są to równoważne kursy i pacjent z OWD w PADI ma pełne prawo do zrobienia P2. inna sprawa, że w CMASie instruktor może odmówić wyszkolenia pacjenta, który chce zrobić u niego kurs - ale to już inna sprawa.
jacekplacek - 22-07-2009, 19:32

Crowley napisał/a:
inna sprawa, że w CMASie instruktor może odmówić wyszkolenia pacjenta, który chce zrobić u niego kurs - ale to już inna sprawa.

A odmówi sobie któryś przyjemności nawrócenia?

Crowley - 22-07-2009, 20:44

jacekplacek napisał/a:
Crowley napisał/a:
inna sprawa, że w CMASie instruktor może odmówić wyszkolenia pacjenta, który chce zrobić u niego kurs - ale to już inna sprawa.

A odmówi sobie któryś przyjemności nawrócenia?
z tego co mi wiadomo odmawiają w kulturalny sposób - każą sobie zapłacić za P1 :622:
Henry - 23-07-2009, 19:55

Konrad Dubiel napisał/a:
# do głębokości 40 m w towarzystwie przynajmniej jednej osoby o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS (lub wyższych kwalifikacjach innych organizacji).

z tą uznawalnościa stopni jest chyba nie do końca sprecyzowane.
Są DM-sterzy nie posiadający DIP-a ( a więc ich zakres nurkowania na głebokość bezwzględną to 30 metrów bez względu na towarzystwo) ale w teorii posiada wyższy stopień od P2. Za to ten drugi w trybie szkolenia przechodził nurkowanie na takie głębokości i może nurać w towarzystwie osoby o wyższych kwalifikacjach i choć niby wspomniany DM jest wyższym stopniem wyszkolenia to jednak dupa blada z tych 40-stek. Sam "goły" DM niby wyższy ale jednak gorszy ?????
tak to funkcjonuje
hej

jacekplacek - 23-07-2009, 20:13

Henry napisał/a:
z tą uznawalnościa stopni jest chyba nie do końca sprecyzowane.

Dla mnie jest jasne. Mowa o kwalifikacjach, nie o stopniu. Więc deep z PADI, IANTD itp. ma wyższe kwalifikacje niż P-2, bo ma potwierdzone przygotowanie teoretyczne i praktyczne do nurkowań na 40m. Takiej gwarancji KDP CMAS nurkom P-2 nie daje. Daje je nurkom P-3, którzy mają niby te same uprawnienia co DM(niby, bo nie mają). Stąd może to zamieszanie.

[ Dodano: 23-07-2009, 20:16 ]
Ps. DM IANTD jest zdecydowanie na innym poziomie niż P-3. Ma nie tylko Deep, ale i AdvEan, czyli bardzo konkretne przygotowanie do nurkowań głębokich dekompresyjnych z akcelerowaną dekompresją. P-3, bez dodatkowych szkoleń, takiego przygotowania nie ma.

BitPump - 24-07-2009, 00:00

jacekplacek napisał/a:
DM IANTD jest zdecydowanie

W organizacji SDI, osoba rozpoczynająca kurs DiveMastera musi mieć ukończony pełny kurs deep (40m), pełny kurs nawigacja podwodna i pełny kurs nurkowanie nocne.

~BitPump

piotrusmcn - 24-07-2009, 08:04

Warto zajrzeć do programów szkolenia, porównać je i wtedy widać różnice pomiędzy stopniami. W CMAS, w trakcie P1 jest nurkowanie nocne, na P2 ratownictwo, nawigacja podwodna, prowadzenie grupy i wiele innych, przez co są "notowane" wyżej. Ciężko jest określić który stopień odpowiada któremu, faktem jest że w CMAS trzeba się więcej napracować aby otrzymać podwyższenie kwalifikacji.
jacekplacek - 24-07-2009, 08:45

piotrusmcn napisał/a:
faktem jest że w CMAS trzeba się więcej napracować aby otrzymać podwyższenie kwalifikacji.

Możesz to rozwinąć?

I - 24-07-2009, 09:36

Zamiast jeden weekend - pełny tydzień - 7 dni (P2).

Wiedzy nie kupuje się się "w odcinkach", wszystko za jednym zamachem,
więc jednostkowy wysiłek jest większy.

P.
I

styx - 24-07-2009, 09:56

I napisał/a:
Zamiast jeden weekend - pełny tydzień - 7 dni (P2).

To jest napisane w standardach ?

jacekplacek - 24-07-2009, 10:02

No to się Strugalski wogóle tym nie przejmuje:
"Można również wykonać ten kurs w systemie weekendowym, w tej samej cenie, (Np. 3 dwudniowe sesje - lub w dowolnej innej konfiguracji, przez cały okres funkcjonowania bazy tj. do 27.09.2009)"

http://www.nurek. pl/index.php?id=105

Ps. Z linku usunąć dwie spacje.

I - 24-07-2009, 10:49

ze strony KDP napisał/a:
Wykłady (15 godziny) i zajęcia praktyczne (36 godzin) w ciągu 7 dni szkoleniowych obejmujące 15 nurkowań na wodach otwartych, w tym 6 nurkowań na głębokość 20 m, 2 nurkowania na głębokość 30 m i 2 nurkowania na głębokość 40 m, łącznie minimum 5 godzin pod wodą.

Oczywiście jest opcja robienia tego weekendami, ale nie zmienia to faktu, że (ilość wysiłku)/(jeden kurs) jest większa.

P.
I

PS.
Jakoś TS jako autorytet mnie nie przekonuje :)

Teddy - 24-07-2009, 10:58

styx napisał/a:

Standardy są w PADI.
Trudno porównywać DM z AOWD, czy specjalizacjami. DM to pierwszy stopień komercyjny, by był ważny co roku wnosi się opłatę. DM to umiejętność uczenia nurkowania a nie samego nurkowanie. DM powinien posiadać umiejętności demonstracyjne, na poziomie podstawowym (bodajże 12 ćwiczeń z programu OWD), nie musi umieć nurkować głęboko, nie taki jest cel tego stopnia.

Czy CMAS ma standardy? Odnoszę wrażenie, że nie. Wystarczy spojrzeć na polskie KDP/CMAS i LOK/CMAS.

Jeżeli szuka się stopni w nurkowaniu, ja proponuję podział na: podstawowy, średni i wyższy (jak w szkolnictwie). W CMAS łatwo przekłada się na gwiazdki. W PADI do matury wymagałbym rescue (to właściwie jest sedno kursu P2), a do dyplomu deepa i jeszcze ze dwie specjalizacje.

Osobiście uważam, że to instruktor oceniając umiejętności nurkowania nadaje odpowiedni stopień. Podobnie przyjęcie na kurs poprzedzone powinno być sprawdzeniem kwalifikacji. Jeżeli dla kogoś ważny jest plastik - znajdzie takiego instruktora, dla którego ważniejsza jest kasa, jak ktoś chce lepiej nurkować - znajdzie innego instruktora i nie będzie patrzył na plastiki.

To co podoba mi się w LOK/CMAS, że na plastikach drukowane jest nazwisko instruktora. Dobrze by inne organizacje robiły podobnie.

piotr_c - 24-07-2009, 11:06

Teddy napisał/a:
To co podoba mi się w LOK/CMAS, że na plastikach drukowane jest nazwisko instruktora. Dobrze by inne organizacje robiły podobnie.

W PADI jest tak samo. Na każdym plastiku jest nazwisko centrum i instruktora.

Teddy napisał/a:
Podobnie przyjęcie na kurs poprzedzone powinno być sprawdzeniem kwalifikacji.

A jak jest, to wszyscy wiedzą: CMAS'owcy krzywo patrzą na OWD PADI, chcącego zrobić P2, nawet nie zadając sobie trudu sprawdzenia rzeczywistych kwalifikacji.

Teddy napisał/a:
Jeżeli szuka się stopni w nurkowaniu, ja proponuję podział na: podstawowy, średni i wyższy (jak w szkolnictwie). W CMAS łatwo przekłada się na gwiazdki. W PADI do matury wymagałbym rescue (to właściwie jest sedno kursu P2), a do dyplomu deepa i jeszcze ze dwie specjalizacje.

I to ma sens. Problem tylko w tym, że gdy policzysz liczbę godzin spędzonych z instruktorem w wodzie i na wykładach podczas AOWD+DM+EFR+RD+Deep+np.Wreck, to P2 wypada gorzej.

styx - 24-07-2009, 11:07

Teddy napisał/a:
styx napisał/a:

Standardy są w PADI.

standardy takie czy inne są w każdej organizacji.

Cytat:
DM powinien posiadać umiejętności demonstracyjne, na poziomie podstawowym (bodajże 12 ćwiczeń z programu OWD), nie musi umieć nurkować głęboko, nie taki jest cel tego stopnia.

Czyli gdy instruktor prowadzi kurs AOWD/DEEP już taki DM nie jest w stanie mu asystować albo nawet nie ma do tego uprawnień.

Cytat:

Jeżeli szuka się stopni w nurkowaniu, ja proponuję podział na: podstawowy, średni i wyższy (jak w szkolnictwie). W CMAS łatwo przekłada się na gwiazdki.

A czytałeś jak to wygląda wg UE ?

Cytat:

Akurat ze wszystkich papierków jakie mam tylko na CMASowym nie mam nazwiska instruktora ;)

tom_wie - 24-07-2009, 11:08

jacekplacek napisał/a:
piotrusmcn napisał/a:
faktem jest że w CMAS trzeba się więcej napracować aby otrzymać podwyższenie kwalifikacji.

Możesz to rozwinąć?

Ja robiłem P2 (2005 r.) razem z dwoma osobami, które robiły AOWD i oni nie mieli wszystkich ćwiczeń, które ja robiłem a i tak program mieli powiększony bo instruktor wychodził z założenia że to powinno być:
- nie miałem możliwości zrobienia tego weekendowo, ale oni też robili na obozie,
- miałem więcej ratownictwa (dużo więcej),
- miałem więcej nawigacji,
- oni nie mieli wychodzenia z 25 m bez automatu, bez płetw itd,
- oni nie robili 40,
Plan dnia wyglądał, na ile pamiętam, tak:o 6.30 pobudka, o 8 pierwszy wykład, o 10 pierwszy nurek, o 12 omówienie, od 13 od 15 czas wolny(trzeba było tylko zawieźć butle do sprężarkowni), o 16 drugi nurek, o 17 omówienie od 18 do 20 drugi wykład, o 22 spać.
Kurs robiłem na takim prawdziwym obozie z namiotami i z poranną aktywnością fizyczną (do wyboru bieganie albo pływanie) na szczęście od aktywności fizycznej się skutecznie migałem :ping:

piotr_c - 24-07-2009, 11:13

tom_wie napisał/a:

Jak robiły AOWD w PADI to ratownictwa nie miały wcale.

BitPump - 24-07-2009, 11:18

Teddy napisał/a:
DM powinien posiadać umiejętności demonstracyjne, na poziomie podstawowym (bodajże 12 ćwiczeń z programu OWD), nie musi umieć nurkować głęboko, nie taki jest cel tego stopnia.

Standardy PADI są jasne, aby przystąpić do kursu na DM: "(...) a nurek ma zalogowanych co najmniej 20 nurkowań dokumentujących doświadczenie w zakresie nurkowań nawigacyjnych i głębokich.".

~BitPump

tom_wie - 24-07-2009, 11:19

piotr_c napisał/a:
tom_wie napisał/a:

Jak robiły AOWD w PADI to ratownictwa nie miały wcale.

Miały, bo instruktor wychodził z założenia że ratownictwo być powinno.

Teddy - 24-07-2009, 11:35

piotr_c napisał/a:
W PADI jest tak samo. Na każdym plastiku jest nazwisko centrum i instruktora

Na moim plastiku DM PADI tego nie ma. To plastik aktywny na 2009 rok.
styx napisał/a:
standardy takie czy inne są w każdej organizacji

Zgodzę się, o ile potraktujemy KDP/CMAS i LOK/CMAS jako odmienne organizacje. Proponuję sprawdzić uprawnienia trzech gwiazdek.
styx napisał/a:
ze wszystkich papierków jakie mam tylko na CMASowym nie mam nazwiska instruktora

Na KDP/CMAS nie ma. Mam 6 takich plastików. Za to na plastiku LOK/CMAS jest nazwisko instruktora. Czy nie to powinny określać standardy? I co to za standardy, które nie określają nawet wzoru potwierdzenia uprawnień?
POstawie dolara na guzik, gdy ktoś pokaże standardy CMAS.
styx napisał/a:
Czyli gdy instruktor prowadzi kurs AOWD/DEEP już taki DM nie jest w stanie mu asystować albo nawet nie ma do tego uprawnień

W PADI określają to standardy do każdego kursu. Asystuje Certyfikowany Asystent, co nie jest równoważne ze stopniem DM.

Jeżeli pozwolicie - wyłączę się z tej dyskusji, bo takie tematy zawsze kończą się pianą. Moje podejście polega na umiejętności nurkowania. Szukam jej w różnych organizacjach, na dziś to CMAS (KDP i LOK), PADI, ITDA i GUE. Każda z nich dużo wniosła w moje nurkowanie, które nadal pozostaje niedoskonałe. Wolę szukać dobrych stron, niż krytykować. Z uprawnieniami do 50m i dekompresji na czystym tlenie zrobiłem DM PADI. I ten kurs wniósł dużo w moje nurkowanie, choć teoretycznie nie powinien nauczyć mnie niczego nowego.

[ Dodano: 24-07-2009, 11:46 ]
BitPump napisał/a:
Standardy PADI są jasne, aby przystąpić do kursu na DM ... doświadczenie w zakresie nurkowań nawigacyjnych i głębokich.

Ja robiłem wg standardów 4Q2005:
"3. Have completed and logged at least 20 dives as documented by the individual’s personal log book."

Wygląda, że PADI wcześniej zauważyło problem, niż nasza dyskusja :-)

Judas - 24-07-2009, 12:12

Teddy napisał/a:
KDP/CMAS i LOK/CMAS jako odmienne organizacje

bo to sa odmienne organizacje

piotrusmcn - 24-07-2009, 16:51

piotr_c napisał/a:
Teddy napisał/a:

W PADI jest tak samo. Na każdym plastiku jest nazwisko centrum i instruktora.

Teddy napisał/a:
Podobnie przyjęcie na kurs poprzedzone powinno być sprawdzeniem kwalifikacji.

A jak jest, to wszyscy wiedzą: CMAS'owcy krzywo patrzą na OWD PADI, chcącego zrobić P2, nawet nie zadając sobie trudu sprawdzenia rzeczywistych kwalifikacji.

Teddy napisał/a:

I to ma sens. Problem tylko w tym, że gdy policzysz liczbę godzin spędzonych z instruktorem w wodzie i na wykładach podczas AOWD+DM+EFR+RD+Deep+np.Wreck, to P2 wypada gorzej.

A teraz wydana kasa????????????
Jeżeli patrzysz tymi kategoriami to P1, zanim zrobi P2 może zrobić kursy nurkowania pod lodem, w suchych skafandrach, nurkowania na nitroksie, i kilka innych. I co teraz?
Hehe, pierwszy raz biorę udział w takiej przepychance, i widzę że nie wszyscy patrzą chłodno na ten temat :)))

I - 24-07-2009, 18:01

piotr_c napisał/a:
...Problem tylko w tym, że gdy policzysz liczbę godzin spędzonych z instruktorem w wodzie i na wykładach podczas AOWD+DM+EFR+RD+Deep+np.Wreck, to P2 wypada gorzej.

Żeby zrównoważyć trochę, może odejmijmy DM i Wreck, wiec mamy:
- AOWD = 5 nurkowań
- EFR = 0 nurkowań
- RD = 4 nurkowania
- DEEP = 2 nurkowania
RAZEM - 11 nurkowań

Nie widzę tego gorzej... ;)

P.
I

tomtom16 - 24-07-2009, 18:55

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym się wypowiedzieć w temacie Waszych przepychanek...
Moje zdanie jest takie: Nurkowie niezależnie od ogranizacji w jakiej zrobili kursy dzielą się na dobrych i złych nurków. Uprawnienia które zdobywaja pozwalają im rozszerzać zakres nurkowań o np. nurkowania głębokie , nawigacyjne itp, itp.
To jakie dana osoba ma uprawnienia świadczy o tym gdzie w wodzie można go spotkać.
Czy to będzie na 40m czy na 50m czy na wraku - nieistotne. Pod wodą nie widać plastiku. Za to widac jak nurek się zachowuje,jak pływa, jaki ma trym , jak reaguje na różne sytuacje.
Panowie i Panie - nurkując popatrzcie wokół siebie pod woda. Zobaczycie nurków dobrych i złych - niezaleznie od organizacji
Pozdrawiam wszystkich

BitPump - 24-07-2009, 21:23

I napisał/a:
- DEEP = 2 nurkowania

W PADI specjalizacja Deep to minimum 4 nurkowania.

~BitPump

jacekplacek - 26-07-2009, 23:56

Teddy napisał/a:
POstawie dolara na guzik, gdy ktoś pokaże standardy CMAS.

http://www.pzp-n.pl/re_prog.php
Teddy napisał/a:
bo takie tematy zawsze kończą się pianą

Może być na koparkach. Tyskie, jeżeli mogę się tak wyrazić :P

kris_14_ss - 12-04-2010, 12:18

Odnośnie nurkowań stazowych mam pytanie jak sa honorowane nurkowania na podstawie komputera ???
Jak narazie zbieram stazowe do lookbooka - wiadomo cały opis nurkowania, partner nurkowania a z tyłu podpis instruktora (instruktorzy z PADI podbijaja jakos bez problemu zauwazyłem a CMAS-owcy biora za to kase).

jacekplacek - 12-04-2010, 12:50

kris_14_ss napisał/a:
Odnośnie nurkowań stazowych mam pytanie jak sa honorowane nurkowania na podstawie komputera ???
Jak narazie zbieram stazowe do lookbooka - wiadomo cały opis nurkowania, partner nurkowania a z tyłu podpis instruktora (instruktorzy z PADI podbijaja jakos bez problemu zauwazyłem a CMAS-owcy biora za to kase).

Na podstawie komputera się nie spotkałem - pieczątka musi być. Jak chodzi o branie kasy, faktycznie poza CMAS-em nie spotkałem się z taką praktyką. Co ciekawe, czasem płaciłem gościom, którzy nawet nad wodę ze mną nie jechali... Teraz uważam to za głupotę, ale spiesząc się ze stażem na P-2 tak robiłem. Ani P-2 nie zrobiłem, ani teraz nikt ode mnie tych potwierdzeń nie wymaga. Zdarza się pytanie o ilość nurkowań, kiedy było ostatnie, ale w książeczkę nikt nie zagląda... No, ale w CMAS-ie od dawna nie jestem :)

kris_14_ss - 12-04-2010, 13:18

Jacek tak jak mówisz jest dokładnie ja akurat chce dalej iść w CMAS-ie ale jak przelicze ile sobie goście licza za podbicia stazowe to sie poprostu nie opłaca.
Faktycznie jezeli chodzi o dokumenty to sprawdza najwyzej plastik nikt nie sprawdza badan czy ilosci nurkowań ewentualnie pytaja mnieje wiecej ile nurów. Pod woda i tak dochodzi do weryfikacji umiejetności.
W przypadku kursu to wymagane sa te nieszczesne podbicia stazowe.
Rozumiem ze żeby uczestniczyc w kursie trzeba spełnic poprostu te wymogi formalne i zebrac cala dokumentacje.
Instruktorzy nurkuja sobie i zbieraja informacje na kompie przezucaja za pomoca interfejsu i analizuja całe nurkowanie.
Wydaje mi sie że to było by znacznie lepsza metoda niż podbijanie magiczna pieczatka jak nawet tej osoby na bazie nie ma.
W teorii stare rozwiazanie jest dobre ale wiadomo jak to jest z praktyką.

Bartolomeo - 12-04-2010, 14:11

kris_14_ss napisał/a:
instruktorzy z PADI podbijaja jakos bez problemu zauwazyłem a CMAS-owcy biora za to kase

Nie generalizuj, ja za podbijanie nurków kasy nigdy nie wziąłem, ani jak sam robiłem stażowe nigdy nikomu z naszego klubu płacić nie musiałem. W przyszłym tygodniu będę prawdopodobnie na Zakrzówku, chcesz to podbije Ci nura.

Niestety złym przykładem jest tu baza na Koparkach, gdzie biorą kasę za 'potwierdzenie nurkowania'...

I - 12-04-2010, 14:40

Kwestia "uznania" nurkowań, to chyba bardziej kwestia instruktora.
Chyba po prostu musi uwierzyć, że je zrobiłeś.

W moim przypadku nikt się nie czepiał pieczątek i podpisów ...

Jakoś nigdy nie płaciłem za "pieczątki", nawet jak ktoś "przebąkiwał".
Może ów ktoś traktuje "biznes" jako "usługa pamiątkowej pieczątki - gdzie byłem".
(ale nawet w Murowańcu chyba jest za darmo :) )

P.
I

PS.
kris_14_ss napisał/a:
...Faktycznie jezeli chodzi o dokumenty to sprawdza najwyzej plastik nikt nie sprawdza badan czy ilosci nurkowań...

Całkiem często spotykam pytania o badania.
No i parę razy ludzie z bazy przeglądali mój logbook - pewnie z ciekawości, a może mieli jakiś uryty cel :asthanos: .

kris_14_ss - 12-04-2010, 14:55

Bartolomeo masz racje nie potrzebnie uogulniam taka opinia moze byc krzywdzaca ale pisze na podstawie swoich doświadczeń.
Dzięki za propozycje ale najblizsze nurkowania planuje teraz w maju i prawdopodobnie Koparki aczkolwiek Zakrzówek też by sie przydało odwiedzić :-)

I - 12-04-2010, 14:56

kris_14_ss napisał/a:
W przypadku kursu to wymagane sa te nieszczesne podbicia stazowe.

Tak z ciekawości, nie może ci ich "potwierdzić" partner od konkretnego nurkowania?

kris_14_ss - 12-04-2010, 15:01

Właśnie nie bo potrzebne jest to i to tzn wiesz jak to wyglada w logbooku ze na pierwszej stronie masz partnera z nurkowania a z drugiej potwierdza instruktor i ten podpis z pieczatka jest istotny z punktu widzenia stazowego.
jacekplacek - 12-04-2010, 15:05

kris_14_ss napisał/a:
Instruktorzy nurkuja sobie i zbieraja informacje na kompie przezucaja za pomoca interfejsu i analizuja całe nurkowanie.
Wydaje mi sie że to było by znacznie lepsza metoda niż podbijanie magiczna pieczatka jak nawet tej osoby na bazie nie ma.

Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, analiza gołego profilu niewiele pomoże a ćwicząc, wręcz wskaże na bardzo nieprawidłowe nurkowanie. Wyjdzie piła bez informacji np. o utrzymaniu głębokości czy pozycji przy strzelaniu bojki, "S" czy "V" - ćwiczy się to, wisząc na różnych głębokościach przy linie i w toni. Nie pokaże pozycji ani ew. błędów w stylu pływania, obsłudze sprzętu, komunikacji - to wszystko może powiedzieć partner i nagranie nurkowania. Jeżeli jesteś gotowy płacić za swój staż, niech ma sens i przyniesie korzyści. Może lepiej wziąć sobie z jakim kolegą warsztat u dobrego instruktora? Wyjdzie trochę drożej(ja płaciłem 50 zł za podbicie jednego nurkowania) a nie tylko sporo się nauczysz, ale nabierzesz dystansu i być może zmienisz poziom odniesienia oceniając swoje dotychczasowe umiejętności. Znam przypadek, że taki warsztat rozwalił cały nurkowy świat gościowi z P-2, sporo większym stażem od wymaganego na P-3(ilości i głębokości) i w zasadzie mającym już te P-3 zaczynać... Tutaj kolega musiał poniekąd cofnąć się do podstaw, ale może być inaczej - przekonanie się do słuszności dotychczasowych wyborów też jest cenne.

llopezor - 12-04-2010, 15:05

W moim przypadku nigdy mi poza kursem, na który się wybrałem (około 15 lat temu) nikt nie zaglądał do logbooka. Nigdy też nie zapłaciłem złotówki za wpis i pieczątkę.
Aż pewnego razu wybrałem się na akcję sprzątania i podczas rejestrowania uczestników zapytywali o ilość nurkowań. Każdy podawał z głowy ale jak wypaliłem +/- 1000 to nie chciał uwierzyć i poprosił o dokumentacje. Od tej pory postanowiłem, że troszkę zadbam o wpisy, ale jak mi przejdzie jeden koło nosa bo nie będę chciał zapłacić za pieczątkę to świat się nie zawali. W zeszłym roku przebywałem pd wodą łącznie 85 godzin i nie mam ani jednej pieczątki- co moje... to moje.
:dance:

BitPump - 12-04-2010, 15:09

kris_14_ss napisał/a:
najblizsze nurkowania planuje teraz w maju i prawdopodobnie Koparki

8-9.05 będę na Koparkach - jeśli CMAS akceptuje pieczątki PADI/SDI/TDI to możesz w te dwa dni się nanurkować :)

~BitPump

jacekplacek - 12-04-2010, 15:11

BitPump napisał/a:
8-9.05 będę na Koparkach - jeśli CMAS akceptuje pieczątki PADI/SDI/TDI to możesz w te dwa dni się nanurkować

No... to widzę, że koledze niezła gratka się trafia :) Kriss_14_ss, jak to sobie odpuścisz, toś kiep...

I - 12-04-2010, 15:16

kris_14_ss napisał/a:
... z drugiej potwierdza instruktor i ten podpis z pieczatka jest istotny z punktu widzenia stazowego.

Jesteś pewien, że pieczątka czyni nurkowanie "stażowym", a nie po prostu nurkowanie...

Nigdy specjalnie nie dbałem o pieczątki i zwyczajnie nie wiem.
Nie sądzę, żeby mój instruktor liczył u mnie pieczątki...

Ciekawe jakie jest stanowisko KDP...

P.
I

kris_14_ss - 12-04-2010, 15:36

BitPump napisał/a:
kris_14_ss napisał/a:
najblizsze nurkowania planuje teraz w maju i prawdopodobnie Koparki

8-9.05 będę na Koparkach - jeśli CMAS akceptuje pieczątki PADI/SDI/TDI to możesz w te dwa dni się nanurkować :)

~BitPump

W takim razie wstepnie moge sie zdeklarowac że będę :-) Miło z twojej strony :-)
W zasadzie braakuje mi jednej pieczatki ale chciałem poruszyc problem kótry mnie boli :((:

Haw - 12-04-2010, 20:53

popros na poczcie - panie tam pracujace sa mistrzyniami swiata w stemplowaniu.
a serio: jesli instruktor do kursu wymaga pieczatki zamiast check dive to chyba jestes na tyle swiadom, ze wiesz ze czas na zmiany ;-) .

hubert68 - 12-04-2010, 21:10

Jeśli mogę radzić,kris_14_ss wal w sobotę na koparki - ostatnia wiata, zaprasza Cię Instruktor przz duże I.
Andrzej w sobotę pracuję, jak dam radę będę. W niedzielę będę.
Rozumiem będzie i Klaudiusz i (z tego co wiem) Radek?

Judas - 12-04-2010, 21:31

BTW potwierdac moze tez P3/DM nie tylko instruktor. Z tego co pamietam to idea potwierdznia bylo ze instruktor/P3 sa osobami zaufania i potwierdzaja ze ktos nurkowal niekoniecznie nawet bedac na miejscu. Branie pieniedzy za pieczatke w takiej sytuacji to moim zdaniem przegiecie. Zupelnie co innego jesli placisz za nurkowanie ze soba.
BitPump - 12-04-2010, 22:35

hubert68 napisał/a:
Andrzej w sobotę pracuję, jak dam radę będę. W niedzielę będę.
Rozumiem będzie i Klaudiusz i (z tego co wiem) Radek?

Tu mówimy o 8-9 maja! Z tego co wiem to Klaudiusz będzie. Bez niego staram się nie wchodzić do wody :D

W najbliższy weekend też będę - i w sobotę, i w niedzielę. 17-18.04 moja ekipa będzie chyba jakieś głębokie eksploracje robić, bo będą mieli po dwa stejdże :D
Klaudiusz też będzie w ten weekend.

~BitPump

jacekplacek - 12-04-2010, 22:44

hubert68 napisał/a:
i (z tego co wiem) .....?

Na pewno Koparki? Będę w Krakowie, więc wolę się upewnić... :D

BitPump - 12-04-2010, 22:54

jacekplacek napisał/a:
Na pewno Koparki? Będę w Krakowie, więc wolę się upewnić...

Ja na pewno Koparki. Jedyną potencjalną atrakcją Zakrzówka wobec Koparek jest głębokość. A za to Koparki - tlen na miejscu, defibrylator na miejscu, kompresor na miejscu, droga ewakuacyjna nie zamykana na klucz, a nawet kible budują.

~BitPump

jacekplacek - 12-04-2010, 22:58

BitPump napisał/a:
Ja na pewno Koparki. Jedyną potencjalną atrakcją Zakrzówka wobec Koparek jest głębokość. A za to Koparki - tlen na miejscu, defibrylator na miejscu, kompresor na miejscu, droga ewakuacyjna nie zamykana na klucz, a nawet kible budują.

Tak, tylko ja czasem chcę z dwa razy zanurać... Poza tym, nie lubię stresować, co poniektórych :D

hubert68 - 12-04-2010, 22:59

BitPump napisał/a:
Tu mówimy o 8-9 maja! ~BitPump
Nie doczytałem. Mea culpa! :ping:

BitPump napisał/a:
W najbliższy weekend też będę - i w sobotę, i w niedzielę. 17-18.04 moja ekipa będzie chyba jakieś głębokie eksploracje robić, bo będą mieli po dwa stejdże :D
Klaudiusz też będzie w ten weekend.

~BitPump
To cała alfa i 2/3 delty... dirowo się robi :ok2:
jacekplacek - 12-04-2010, 23:04

hubert68 napisał/a:
To cała alfa i 2/3 delty... dirowo się robi

Dwie drugie, mnie proszę w to nie mieszać.

TomekP - 13-04-2010, 02:56

BitPump napisał/a:
W najbliższy weekend też będę - i w sobotę, i w niedzielę. 17-18.04 moja ekipa będzie chyba jakieś głębokie eksploracje robić, bo będą mieli po dwa stejdże

Zamierzają zabrać szpadle czy też wyremontować i uruchomić koparki żeby trochę akwen pogłębić ? :) :)

hubert68 napisał/a:
dirowo się robi

Wszyscy dookoła jakieś DIRy się porobili i teraz jako nie-DIR nie mam z kim nurkować :(

Cytat:
Właśnie nie bo potrzebne jest to i to tzn wiesz jak to wyglada w logbooku ze na pierwszej stronie masz partnera z nurkowania a z drugiej potwierdza instruktor i ten podpis z pieczatka jest istotny z punktu widzenia stazowego.

Jak w takim razie CMAS podchodzi do logów w kompie, bo od czasu gdy przesiadłem się na kompa to jakoś nie chce mi się tych kartek wypełniać ??

jacekplacek - 13-04-2010, 06:34

Plotek napisał/a:
Jak w takim razie CMAS podchodzi do logów w kompie, bo od czasu gdy przesiadłem się na kompa to jakoś nie chce mi się tych kartek wypełniać ??

Wymaga się potwierdzonych nurkowań a trudno mieć potwierdzoną pamięć w kompie. Jak ktoś(od P-3 w górę lub ekwiwalent) potwierdzi Ci wydruki, to racze będzie ok. Tak na szybko:
http://www.kdp-pttk.org.p...id=22&menu_id=1
http://www.kdp-pttk.org.p...&id=1&menu_id=1

TomekP - 13-04-2010, 07:19

jacekplacek napisał/a:
Wymaga się potwierdzonych nurkowań a trudno mieć potwierdzoną pamięć w kompie.

Dla mnie bardziej wiarygodny/potwierdzony jest profil z kompa z datą i innymi szczegółami, niż kawałek kartki na której każdy może napisać co chce, papier jest bardziej cierpliwy niż komp, którego albo musisz dać koledze albo na wędce profil generować (oczywiście o ile nie jesteś hackerem) :P
Generalnie to wymogi typu potwierdzone nurkowanie tylko przez pieczątkę/podpis itp członka danej organizacji mało mi podchodzi, bo generuje podejście bardzo zamkniętego środowiska, aczkolwiek nurkowałem z nurkami CMAS, którzy kolekcjonowali nurki do następnego poziomu i np. mój nie-CMAS'owy podpis wystarczał, więc pewnie prawda jak zwykle leży gdzieś po środku i zależy mocno od instruktora.

nurkowacz - 13-04-2010, 16:14

A do czego są te nurkowania stażowe???
styx - 13-04-2010, 16:54

nurkowacz napisał/a:

Trzeba mieć ich X do kolejnego poziomu (kursu).

~S

hubert68 - 13-04-2010, 18:10

Cześć,
Po P1, by przystąpić do P2 trzeba odbyć conajmniej 20 nurkowań stażowych, w tym o ile pamiętam conajmniej 10 w przedziale głębokości 10-20 m. (20 m to granica uprawnień dla nurka P1).
Po P2, by przystąpić do P3 trzeba odbyć conajmniej 40 nurkowań, w tym 20 w zakresie głęcokości 30-40 m, z czego połowę w Polsce. Ponieważ nurek P2 może nurkować w przedziale głębokości 30-40 m jedynie z osobą o wyższych uprawnieniach (nurek P3 divemaster lub instruktor) siłą rzeczy przyjęło się, że dopiero nurkowie od poziomu P3/DM "w górę", mogą potwierdzać nurkowania stażowe. Nurkowie ci nie muszą mieć uprawnień CMAS-owskich a dowolne. Osobiście nie spotkałem się z braniem kasy za potwierdzenie nurkowania (tzn. ja nikomu nie płaciłem :ping: ). Należy pamiętać, że przepisy/zwyczaje CMAS-owskie pochodzą z okresu, gdy nie nurkowano "na komputer", bo komputery były rzadkością. Jak zobaczycie rejestr nurkowań KDP/CMAS, to zauważycie tam rubryczkę: "Dekompresja w wodzie wg tabel" a poniżej kratki na wpisanie głębokości przystanku i jego czasu.

jacekplacek - 13-04-2010, 18:32

nurkowacz napisał/a:

Nie ma się czym podniecać. CMAS nie jest tu ani odosobnione, ani wydziwia. Jak wygląda to w GUE? Wg standardów v 5.0, np. GUE Recreational Diver level 2:
"4. Must have a minimum of twenty five dives beyond open-water qualification, ten of which should
be non-training dives"
GUE Recreational Diver level 3:
"4. Must have a minimum of seventy-five non-training dives, 10 dives using doubles"
itd...

kris_14_ss - 13-04-2010, 18:42

Nie przesadzajmy z tą archaicznością CMAS-u troszke ponizej mam opcje
DEKOMPRESJA W WODZIE wg KOMPUTERA : ..........
Nazwa i model komputera: ..........
Ale nie mieszajmy zagadnienia dekompresji z nurkowaniem stazowym :-)
Sam system bardzo mi sie podoba ze po uzyskaniu stopnia trzeba ponurkować troche zeby przejsc na kolejny poziom.

jacekplacek - 13-04-2010, 19:08

Jak są rozważania o nurkowaniach międzystopniowych, kwestią czasu jest dociekanie "a ileż to nurkowań trza mieć, żeby być instruktorem"... I tu pomysły bywają dość skrajne: od kilkudziesięciu, po tysiące i lata praktyki u lokalnego miszcza. Z ciekawości zajrzałem, jak sprawę traktuje słynne GUE. Wygląda, że podejście jest dość praktyczne i wyważone:
3.9 Recreational Diving Instructor Courses
3.9.1 GUE Fundamentals
3.9.1.2 ITC Prerequisites
1. Must comply with GUE instructor candidate general prerequisites as outlined in sections 3.6.2 and
3.6.8
2. Must have passed GUE Fundamentals and either GUE Tech 1 or Cave 1
3. Must have proof of at least 200 dives, with at least fifty dives in a GUE single tank/cylinder
configuration. At least twenty-five dives must have been in a double tank/cylinder configuration
and at least ten with a stage cylinder.

3.9.2 Technical Diver Instructor Course
3.9.2.2 Prerequisites
1. Must comply with GUE instructor candidate general prerequisites as outlined in sections 3.6.2 and
3.6.8
2. Must have proof of at least 300 dives with fifty dives in doubles. Training dives are not included.
3. Must have passed GUE Fundamentals, GUE Tech 2, and GUE Cave 1

3.9.3 Progress from Tech 1 Instructor to Tech 2 Instructor
3.9.3.1 Prerequisites
In addition to the general requirements specified in section 3.6.8, prospective GUE Tech 2 instructors must
also fulfill the following prerequisites before they are eligible to become qualified GUE Tech 2 instructors:
1. Must meet GUE instructor candidate general prerequisites as outlined in sections 3.6.2.
2. Must have proof of at least 400 dives with 100 dives in doubles. Training dives are not included.
3. Must have passed GUE Fundamentals, GUE Cave 1, and GUE Tech 2.
4. Must meet all upgrade requirements outlined in section 3.6.8.

Aero - 01-06-2010, 11:58

a ja widzę i w cmasie i padi plusy i minusy
plusy w cmasie:
- po zrobieniu każdego stopnia trzeba wypływać nurkowania stażowe - jest ich trochę i to pozwala ogarnąć się po kursie
plusy padi
- tu jest podział na specjalizacje - robisz jedną - poćwiczysz robisz następną
minusy padi
- nie ma nurkowań stażowych - robisz OWD za dwa dni AOWD, a za parę następnych deep w efekcie na 40 m idzie osoba która nie ma pojęcia o pływalności - nie ma ograniczeń narzuconych przez organizację - pozostaje tylko uznanie przez instruktora ...

jacekplacek - 01-06-2010, 12:14

Aero napisał/a:
- nie ma nurkowań stażowych - robisz OWD za dwa dni AOWD, a za parę następnych deep w efekcie na 40 m idzie osoba która nie ma pojęcia o pływalności

Nauka pływalności jest na kursie OWD. Potem tylko doskonalenie. Podobnie w CMAS: nauka pływalności jest na kursie P-1 a nie na nurkowaniach stażowych.

lkulos - 01-06-2010, 12:23

Aero napisał/a:
po zrobieniu każdego stopnia trzeba wypływać nurkowania stażowe - jest ich trochę i to pozwala ogarnąć się po kursie

no i extra kasa dla instruktora ....... chyba że to znajomy ale z innej strony nie musisz robic stazowych nurkow jesli na codzien nurkujesz z instruktorem i on widzi na co cie stac pod woda.

Problem moze pojawic sie w sytuacji jak nurkujesz z ludzmi (instruktorem X)
a zjawiasz sie u instruktora Y.

Aero - 01-06-2010, 13:00

:( po prostu człowiek wykrzywia nawet najlepsze idee

[ Dodano: 01-06-2010, 13:05 ]
jacekplacek napisał/a:
Aero napisał/a:
- nie ma nurkowań stażowych - robisz OWD za dwa dni AOWD, a za parę następnych deep w efekcie na 40 m idzie osoba która nie ma pojęcia o pływalności

Nauka pływalności jest na kursie OWD. Potem tylko doskonalenie. Podobnie w CMAS: nauka pływalności jest na kursie P-1 a nie na nurkowaniach stażowych.

tylko po kursie cmas/padi, każdym OWD teoretycznie wiesz co i jak a w praktyce i tak wynosi Cię na powierzchnię ... :) - potrzebna jest praktyka, może być stażowa lub nie :) .. ale wypływać musisz swoje

beroduar - 03-06-2010, 00:30

Aero napisał/a:

tylko po kursie cmas/padi, każdym OWD teoretycznie wiesz co i jak a w praktyce i tak wynosi Cię na powierzchnię ...

Tak to już jest z prawem Archimedesa - działa, pomimo odbycia kursu OWD ...