FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - Centra nurkowe - Hurghada

magul - 29-08-2009, 09:07
Temat postu: Centra nurkowe - Hurghada
Proszę o informację z kim bez wtopy można nurkować w Hurghadzie.
O Colonie już dużo dobrego czytałem. Widziałem również ofertę Diving-Stars - czy ktoś z nimi ostatnio nurał i czy był zadowolony?
Jakie ewentualnie są jeszcze bazy warte polecenia?
Chodzi mi raczej o "polskie" bazy ew. z "polskimi" akcentami.

Akino - 29-08-2009, 09:23

W kwietniu nurkowałem z Sevadivers.
Bez fajerwerków ale również bez wpadek.
Dobra cena.

busi - 29-08-2009, 09:26

W Colonie w chwili obecnej jest promocja, jeśli przychodzisz z partnurem to 5 dniowy pakiet kosztuje was tylko po 130 euro, biorąc pod uwagę, że nitrox jest for free to chyba jedna z najtańszych ofert w Hrg. Najlepiej skontaktuj się z Dorotą do kiedy temat jest aktualny.
tomtom16 - 29-08-2009, 23:21

Adrian z High Dive - maja stronkę na necie
Sail - 01-09-2009, 20:59
Temat postu: Nurkowanie w Hurghadzie
Spokojnie polecam Seva Divers - polskojęzyczna baza, zdecydowanie najtańsza w Hurghadzie, codziennie na innej rafie, dobre jedzonko i dobra atmosfera.
od 2 października będę tam przez 2 tygodnie.
Pozdrawiam
Mirek

magul - 03-09-2009, 19:23

Czy ktoś jeszcze nurał może z wymienioną wyżej Seva Divers?
Sail - 03-09-2009, 20:27
Temat postu: Seva ma swoją stronę
Sevadivers.com ma swoją stronę, wszystkie dostepne informacje.
Pozdr.
Mirek

hubert68 - 04-09-2009, 06:54

magul napisał/a:
Nurkowałem. Bardzo dobry stosunek cena/jakość. Są mili i sympatyczni. Ale lepszą "polskojęzyczną" bazę znajdziesz, choć droższą, np. Colona.
nuras_79 - 04-09-2009, 13:01

Nurkowałem z Seva , polecam osobiście nie widziałem wypadku nurkowego podczas 5 dni nurkowań. Więc ci co posiadają praktyke w polskich wodach raczej na głebokosći 10-13 m krzywdy nie powinni sobie zrobić
Marcin R - 04-09-2009, 22:03

Seva ok. ale bez rewelacji, Colona dla mnie była lepsza, choć parę wad też by się znalazło :ping: Sprawdź czy nie mają teraz jakiejś promocji, ja byłem z 10 mcy temu to z promocją nury wychodziły cenowo bardzo dobrze.
Haw - 04-09-2009, 22:27

magul napisał/a:
tak, stala niska cena. raczej plytkie nury(max 15-20m) - glebiej ciezko. za to jak sie trafi dobra grupa to dlugie nury - w zasadzie az ktos wejdzie na ok. 30 bar, zadnych innych limitow czasowych nie stwierdzilem.
na lodzi standard przyzwoity, rewelacje sa pod woda ;-) .

FotoMiś - 05-09-2009, 15:46

magul napisał/a:

Owszem - zdarzało się. W tym roku spędziłem z nimi 10 dni i w sumie zgadzam się z uwagami poprzednika. Głębsze nurki daje się załatwić o ile zbierze się choć 5-6 zainteresowanych osób i pomarudzą trochę obsłudze. Sprzęt proponowałbym zabrać własny mimo, że nie płaci się w Sevie za wypożyczenie - to, co mają w bazie jest niestety dość wyeksploatowane, aczkolwiek na moich oczach nikomu nic nie wybuchło. :)

Nb jak na egipskie warunki są przerażająco punktualni - pracownicy odbierający nas o 8:30 z hotelu przez te 10 dni nie spóźnili się ani razu! :)

Summa summarum, następnym razem chyba też wyląduję u nich.

Michał

magul - 05-09-2009, 16:20

Dziękuję za powyższe rady.
Na początku myślałem o skorzystaniu z Colony bo miało nas być dwóch i wyszło by wtedy korzystnie cenowo bo dają rabat. Ponieważ jednak jadę bez partnera chyba skuszę się na początek na Seva Divers. Jadę na 2 tygodnie to w razie czego będzie czas na poszukanie innej alternatywy.

FotoMiś napisał/a:
Sprzęt proponowałbym zabrać własny mimo, że nie płaci się w Sevie za wypożyczenie - to, co mają w bazie jest niestety dość wyeksploatowane, aczkolwiek na moich oczach nikomu nic nie wybuchło

Potrzebuję w sumie pożyczyć jedynie jacket, resztę przywożę. Czy da się nurać w tym co mają czy lepiej jednak zabierać swój z Polski.

Wilczy - 05-09-2009, 20:47

(dot. Seva Divers)
FotoMiś napisał/a:

Nb jak na egipskie warunki są przerażająco punktualni - pracownicy odbierający nas o 8:30 z hotelu przez te 10 dni nie spóźnili się ani razu! :)

Prawda?! Człowiek by się jeszcze zdrzemnął na fotelu w holu po śniadanku, a ci bandyci już są! Za pierwszym razem o 8:29 z nudów wyjrzałem na ulicę, myśląc, że skoro to Egipt to mamy jeszcze co najmniej kwadrans luzu, a tam... Dziarsko maszeruje gostek w koszulce z ich logo :)

Zresztą, kiedy podczas kursu na OWD oglądaliśmy wieczorem w ich siedzibie film szkoleniowy, to potem zafundowali naszej dwójce taksówkę do hotelu. Kierowca włączył sobie taksometr, co wywołało nasze uśmieszki, co do tego niby "zafundowania", ale na koniec okazało się, że wszystko jest OK, zapłacone z góry. Uśmiechy i dobranoc :)

Nie mam porównania - w innych bazach pewnie jest podobnie, tak?

FotoMiś - 05-09-2009, 22:03

magul napisał/a:
Czy da się nurać w tym co mają czy lepiej jednak zabierać swój z Polski.

Nurać to się da, czemu nie.. Ja jednak jestem zwolennikiem tachania własnego sprzętu - przynajmniej zna sie jego narowy. :)

Wilczy napisał/a:
Nie mam porównania - w innych bazach pewnie jest podobnie, tak?

Transfer do, i z bazy, jest w cenie nurkowania/kursu - to chyba standard. Natomiast z punktualnością bywa różnie. W innych bazach, z którymi miałlem do tej pory kontakt, normą był raczej rozrzut +/- 15 minut w stosunku do umówionej godziny. Choć bliższy prawdy byłby raczej przedział -5/+25 minut.. :>

maran - 05-09-2009, 23:34

Z tą punktualnością w Sevie to nie przesadzajmy im też się zdarzają wpadki (jak to w Egipcie), raz o mnie zapomnieli aż sms-y wysyłałem z niecierpliwości, z tego co pamiętam to 40 minut czekałem pod hotelem, tylko że to było ponad 2 lata temu.
ByQ - 06-09-2009, 11:45

Nurkowalem w sierpniu z Diving-Stars i moge Ich z czystym sumieniem (zupelnie poczatkujacego) polecic. Sprzet byl OK, porzadna lajba i BARDZO mila zaloga.
Pozdrowienia i podziekowania dla Czerwonego Kapturka Waldka i calej zalogi ;)

Ruski - 01-10-2009, 14:26

ByQ napisał/a:
Nurkowalem w sierpniu z Diving-Stars i moge Ich z czystym sumieniem (zupelnie poczatkujacego) polecic. Sprzet byl OK, porzadna lajba i BARDZO mila zaloga.

Również polecam Diving-Stars. Byłem w czerwcu. Wszystko na czas. Załoga z poczuciem chumoru. Mój Krzysiek nie może już się doczekać następnego spotkania z Wolidem i resztą załogi;-) Pozdrawiam i do zobaczenia w listopadzie :pa:

nemo - 01-11-2009, 19:53

wybierzm sie do tej bazy czy byl ktos z nimi nma safari pulnocnym

[ Dodano: 01-11-2009, 20:12 ]
???????

[ Dodano: 01-11-2009, 20:16 ]
?????????????

nurkowacz - 01-11-2009, 20:43

magul napisał/a:
Widziałem również ofertę Diving-Stars - czy ktoś z nimi ostatnio nurał i czy był zadowolony?

Nurkowalem w lutym.
Bardzo fajna baza. Polecam z czystym sumieniem. Bardzo miła atmosfera na łodzi.
Żadnych niemiłych niespodzianek. Podchodzą profesjonalnie do organizacji nurkowania.

Haw napisał/a:
w zasadzie az ktos wejdzie na ok. 30 bar

dobrze, że nie na zero. I to dla mnie dyskwalifikuje bazę.

Haw - 01-11-2009, 23:34

nurkowacz napisał/a:
I to dla mnie dyskwalifikuje bazę.
mozesz napisac dlaczego?
Parker - 02-11-2009, 12:05

ByQ napisał/a:

Właśnie wróciłem z Hurgady nurkowałem z Aszrafem, Maćkiem i Agnieszką z Walidem oprowadzał nas po El Marina super załoga , miła atmosfera
pozdrawiam z całym DecompressionTeam pl wszyscy wrócili zadowoleni tylko Kasia nie zdążyła na masaż jeszcze raz pozdrawiam
a innym polecam super ludzie

kewals - 02-11-2009, 23:54

tomtom16 napisał/a:
Adrian z High Dive - maja stronkę na necie

Spokojnie potwierdzam. Nurkowałem z nim w lipcu (6 dni) i było ok. Bezpiecznie i profesjonalnie, odbierali na czas z hotelu i mają przestronne łodzie. Lecę w grudniu do Hurghady jeszcze raz i napewno zanuram z nimi. Jak bedziesz chciał wiecej info pisz na pw

Mazur - 09-11-2009, 14:23

Polecam Halabanaha
RobsonA - 10-11-2009, 15:14

zdecydowanie COLONA- Dorota Czerrny - wpisz w google i zobacz kto to jest :)

poza tym baza skandynawska i jest porządek i pewnosc jakości
r

magul - 11-11-2009, 14:26

Po analizie za i przeciw wybrałem Seva Divers.
Rzeczywiście bardzo punktualni i bez wtopy pomimo dzielenia pakietu na kilkudniowe przerwy, nie trzeba było się przypominać, w które dni mają przyjechać pod hotel.
Może i inni są lepsi i pływają w fajniejsze miejsca (chociaż w Hurghadzie chyba już takich nie ma) to zdecydowanie polecam tym, którzy nie mają wygórowanych wymagań.
Ogólnie jestem zadowolony i pewnie jeszcze nie raz z ich oferty skorzystam.

KazikS - 11-11-2009, 22:46

nurkowałem z halabanaha oraz ilios w hurghadzie. to drugie porażka , niby niemiecka baza własne łodzie itd.(leniwi instruktorzy, nudne miejsca) polska baza jesli jestes juz po aowd bedzie super ja na 6 nurków miałem 6 super, szczególnie nocne, dużo zabawy było wiecej radości niż w marsa el alam
lampasek9 - 06-06-2010, 19:51

Właśnie wróciłem z nurania w Hurghadzie z Diving Stars. Moge polecic z czystym sumieniem. Bardzo fajna ekipa, punktualnie zabierają z hotelu, żadnych nieprzyjemnych niespodzianek. No i udało się trafić rodzinę delfinów co mi się zdarzyło w Egipcie (na bodajże 7 pobyt) po raz pierwszy :)
pozdrowienia dla Walida !

RobertH - 18-06-2010, 09:49

Polecam COLONA i hotel Megawishe [ chyba tak się pisze] Po śniadaniu spacerkiem do centrum [ 3 minuty]. Obsługa polskojęzyczna - na łodziach smacznie i miło. U Doroty można wcześniej zaklepać fajne upusty. Polecam Bartka. Ale rafy to należy wskazać samemu- rutyna pcha ich ciągle w te same miejsca.
Piotrek Ginter - 18-06-2010, 12:47

RobertH napisał/a:
na łodziach smacznie i miło. U Doroty można wcześniej zaklepać fajne upusty. Polecam Bartka.

A mnie bardziej smakuje egipskie jedzenie. Polecam Falafel. :bee;

szuwar - 19-06-2010, 14:15

I to jest wada forów internetowych. Po jednym zdaniu ktoś sobie może wyrobić opinię na temat bazy.
Z Sevą zrobiłem koło 40 nurkowań, z tego część na safari.
Tarek jest do bólu przeczulony w kwestii bezpieczeństwa. Dlatego niechętnie chodzi głęboko, szczególnie jak nie zna nurka. Owszem, zdarzało się, że np. mój partnur kończył nurkowanie na 30 bar, ale np. miał on najmniej powietrza z całej grupy, wisieliśmy w tym momencie na 5m nad łodzią, a ja miałem w swojej butli 70 i prawie octo w ręku w razie "w".
Przy nurkowaniu w prądzie standardem było idziemy pod prąd, jak ktoś pierwszy ma 100, wtedy wracamy.
Co do samej bazy jak napisali przedmówcy, wszystko jest w miarę w normie, bez rewelacji ale za rozsądną cenę. Cena ustalona raz, nie zmienia się. No może za wyjątkiem napiwków na safari, które na koniec okazały się obowiązkowe w określonej wysokości.

Haw napisał/a:

dobrze, że nie na zero. I to dla mnie dyskwalifikuje bazę.[/quote]

Haw - 19-06-2010, 15:20

szuwar napisał/a:

Haw napisał/a:

dobrze, że nie na zero. I to dla mnie dyskwalifikuje bazę
dlaczego? jak konczysz nurkowanie ogladajac rafe na 5m, to rozsadna rezerwa moze byc nawet 20 bar.
btw, te 30 bar to wlasnie w seva...

AndrzejZych - 18-09-2010, 00:17

Jeśli chodzi o nurkowanie w Hurghadzie to ostatnio nurkowałem u gościa ma na imie Hadi, super atmosfera , świetnie mówi po polsku, dobry sprzęt, cennik też ok, polecił mi go znajomy wiec też polecam www.hurghada-nurkowanie.com
Mariusz Henschke - 18-09-2010, 13:56
Temat postu: sevadivers
Nurkowałem z sevadivers w sierpniu drugi raz, co prawda jestem początkującym nurkiem ale bardzo mi się podobało u nich. Tarek rozmawia po polsku jest sympatyczny i życzliwy jak i cała załoga, jedzonko smaczne i myślę że to najtańsza baza jak się wcześniej np:przez GG. Na pewno jeszcze z nimi będę nurkował !!!
SZymEK vel Tomek - 08-11-2010, 20:20

a zna ktoś centrum Lighthous, co o nich myślicie?
adalbert - 10-11-2010, 12:48

Moim zdaniem Halabanaha ma dobrych divemasterów (Egipcjan) oraz niezłych instruktorów (Polaków) jeśli chodzi o sprzęt to widać,że zadbany (ja nurkowałem na własnym).
Sama organizacja nurkowań na łodzi budziła mije zastzrżenia ( np. check po nurkowaniu) - ale to inna muzyka.

styx - 10-11-2010, 13:50

adalbert napisał/a:
Moim zdaniem Halabanaha ma dobrych divemasterów (Egipcjan) oraz niezłych instruktorów (Polaków) jeśli chodzi o sprzęt to widać,że zadbany (ja nurkowałem na własnym).
Sama organizacja nurkowań na łodzi budziła mije zastzrżenia ( np. check po nurkowaniu) - ale to inna muzyka.

http://www.cdws.travel/di...ve-centers.aspx

Blacklisted Online Diving Operators
Website
....
www.halabanaha.pl
....

~S

adalbert - 11-11-2010, 19:21

Jakby to powiedzieć styx.
You're right.
Better are Egiptian's centers near Halabanaha (f.e. Dive Too)

dariusznow - 05-01-2011, 13:54

a co myślicie o koralowemorze.com :?;
rafixpol2 - 05-01-2011, 14:53

dariusznow napisał/a:
a co myślicie o koralowemorze.com :?;

Robiłem u nich OWD. Michał moim zdaniem dobry instruktor. Dużo się dowiedziałem i myślę że zaszczepił mi nurkowanie bardzo głęboko. Jako kursant polecam. Co do turystyki to się nie wypowiadam. Z tamtych czasów mieli dobre ceny i w miarę sensowną obsługę. Co prawda baza na samym końcu H. (północnym). Busikiem miałem obwodnicą 31 km. Ale już w bazie spoko. Magazyn sprzętu z suszarnią. Każdy ma swój wieszak i kosz na graty. Przed zaokrętowaniem grzecznie graty zawozili jeepem na statek. Przystań w hotelu więc spacerkiem do łodzi. Atmosfera ok. Baza urządzona po egipsku , chyba nawet egipska w całości ale ogólnie spoko. Fajni ludzie z uśmiechem i luzem.

Piotrek Ginter - 05-01-2011, 23:59

Koralowemorze wspolpracuje z DeepBlueDivers. Teraz jest tam dwóch polskich instruktorów Michal i Błażej zwiazanych z ta baza bardzo dlugo i tworzacych razem koralowemarze.com. Wrócił też ostatnio Rafał - divemaster i podwodny fotograf. Ekipa egipskich instruktorow i przewodnikow wlasciwie niezmienna od lat, ale powiekszajaca sie takze o nowe narodowosci - teraz doszli takze wegrzy.
Generalnie bardzo fajna ekipa.
Chetnie do nich wracam zanurac w Hurghadzie.

BTW Pare lat temu tez tam robilem OWD. Moja corka ostatnio DM'a.