| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Jaki szkoła dla poczatkujacego?
skidoo - 28-06-2011, 21:09 Temat postu: Jaki szkoła dla poczatkujacego? witam
Jaką szkole polecacie dla zupelnie zielonego?
cmas, padi czy ssi? czy to tak naprawde nie ma znaczenia?
dzieki
pozdrawiam
pawelk282 - 28-06-2011, 21:12
Jak jestes z Lublina to polecam Ci Leszka "Leona" z PROFUNDAL
pozdro
skidoo - 28-06-2011, 21:17
hm, a Leon chyba tylko robi w SSI , a to chyba egoztyczna szkola?
Poprawcie mnie, bo jak kiedys czytlaem to byly najbardziej znane CMAS I PADI, a SSI to nie wiem?:)
piotrkw - 28-06-2011, 21:26
| skidoo napisał/a: | | a Leon chyba tylko robi w SSI , a to chyba egoztyczna szkola? |
Ale Leon na "egzotycznego"nie wygląda ?? Nie taka egzotyczna dziś może większa niż CMAS.
Natomiast proponuję , bo i tak pewnie do tego dojdzie , GUE Recreational Diver level 1
Raz , dobrze , samodzielnie i po kłopocie, i nikt z forum nie będzie go wytykał palcami że "cienias" i " niesamodzielny"
Pozdrawiam Piotr
pawelk282 - 28-06-2011, 21:33
Niewazne w jakiej organizacji. Wazny jest dobry instruktor !!
bigplik - 28-06-2011, 21:34
to i ja wcisnę może trzy grosze
a może SDI/TDI?
z innej beczki...bez podstaw małe szanse aby fundy GUE zaliczyć za pierwszym razem
piotrkw - 28-06-2011, 21:42
| bigplik napisał/a: | | fundy GUE |
Ale GUE Recreational Diver level 1 to przecież Gu-owy OWD.
Pozdrawiam Piotr
bigplik - 28-06-2011, 21:47
oczywiście że GUE czy też UTD to świetny wybór, jednak bez jakiegokolwiek doświadczenia szanse na zaliczenie kursu z dobrymi ocenami są mniejsze niż w przypadku innych kursów rekreacyjnych,
Piotrze, czy też na OWD GUE nie zalicza się czasem dzielenia gazem i wynurzania wielopoziomowego w toni?
to są dosyć trudne do opanowania umiejętności, zwłaszcza na początku drogi nurkowej, choć nie przeczę, że jeśli kursant łatwo się uczy wtedy taki kurs to bardzo dobry wybór
skidoo - 28-06-2011, 21:51
A czy nie jest tak, ze jesli zaczne w padi lub cmas czy ssi to rzutuje pozniej finansowo na dalszą moją "karierę nurkowa".?
Bo czy stopnie z jednej szkoły sa uznawane przez inne szkoły? Bo jesli nie są, to jest dość istotna decyzja gdzie zaczne sie szkolić.
bigplik - 28-06-2011, 21:53
stopnie są uznawane, szkól się stary gdzie Ci się podoba, potem nie ma problemu ze zmianą organizacji czy też zrobieniem kursu w innej,
no chyba że chciałbyś się rozwijać w GUE, wtedy radzę od razu rozpocząć przygodę w tej organizacji, gdyż nie uznaje ona corssoverów, i trzeba wszystko zaczynać od początku, nawet jeśli będziesz doświaczonym nurkiem,
powodzenia
slawek290 - 28-06-2011, 21:57
Moim skromnym zdaniem zacznij od wyboru instruktora a nie organizacji .Masz kolegę z Lublina . Młody instruktor pracuje na markę . Pewno może poświęcić Ci więcej czasu . Nurkuje w płycie . Pogadaj z gościem co i jak . Umów się na spotkanie . Pewno będziesz mógł spróbować i w jakecie i w płycie. Zapytaj z kim będziesz mógł potem nurkować po kursie .Pewno Paweł będzie się starał abyś mu potem tyłka nie obsmarował tyłka na necie . Ja jestem nurkiem SDI / TDI . Moim zdaniem to dobra organizacja , z lekkim zacięciem technicznym .No i miałem przyjemność trafić na dobrych instruktorów .
waterman - 28-06-2011, 22:11
poszukaj na forum Beekera on jest jest z twojego miasta na pewno pomoże.
pawelk282 - 28-06-2011, 22:15
| slawek290 napisał/a: | | Moim skromnym zdaniem zacznij od wyboru instruktora a nie organizacji .Masz kolegę z Lublina . Młody instruktor pracuje na markę . Pewno może poświęcić Ci więcej czasu ....... |
Slawek - a ile Pawel bierze za OW od niepelnosprawnych, bo mam tak kolezanke.....??
piotrkw - 28-06-2011, 22:22
| slawek290 napisał/a: | | Nurkuje w płycie |
Ale adept na nurka pewnie chciałby nauczyć się nurkować w wodzie . Więc to chyba nie dla niego
Pozdrawiam Piotr
waterman - 28-06-2011, 22:24
| pawelk282 napisał/a: | | OW od niepelnosprawnych, | z tego co wiem nie ma instruktora w Lublinie, ktory moze szkolic niepelnosprawnych
pawelk282 - 28-06-2011, 22:25
| piotrkw napisał/a: | | slawek290 napisał/a: | | Nurkuje w płycie |
Ale adept na nurka pewnie chciałby nauczyć się nurkować w wodzie . Więc to chyba nie dla niego
Pozdrawiam Piotr |
HAhahhahhahahha juz dano sie tak nie usmialem hahhahaha
[ Dodano: 28-06-2011, 22:27 ]
| waterman napisał/a: | | z tego co wiem nie ma instruktora w Lublinie, ktory moze szkolic niepelnosprawnych |
to wyimaginowana kolezanka - glownie chodzilo mi o to czy Slawek wie za ile
slawek290 - 28-06-2011, 22:48
| pawelk282 napisał/a: | | HAhahhahhahahha juz dano sie tak nie usmialem hahhahaha |
Szkoda słów . Jak chcesz poślę ci kilka dolarów byś się mógł dowiedzieć na rogu - za ile .
Gwarantuję ulży ci .
jacekplacek - 28-06-2011, 22:48
| bigplik napisał/a: | czy też na OWD GUE nie zalicza się czasem dzielenia gazem i wynurzania wielopoziomowego w toni?
to są dosyć trudne do opanowania umiejętności, zwłaszcza na początku drogi nurkowej, choć nie przeczę, że jeśli kursant łatwo się uczy wtedy taki kurs to bardzo dobry wybór |
Czegoś w tych zdaniach nie rozumiem. Niby tylko GUE wymaga zaliczenia awaryjnego wynurzenia, dzieląc się gazem z zachowaniem wszelkich zasad?
bigplik - 28-06-2011, 22:59
Jacek, chodzi mi o to, że w GUE czy też UTD, umiejętności typu wynurzenie wielopoziomowe z jednoczesnym dzieleniem się gazem (długi wąż, komunikacja świalem), bojka etc. powinny być wykonywane w trymie, pewne umiejętności są do wyuczenia na kursie ale inne muszą być wypływane (tzn. potrzeba trochę czasu pod wodą, obycia ze sprzętem, konfiguracją itd. - to nie są moje słowa, tylko mojego instruktora z GUE z wysp), dzielę się tu moim doświadczeniem, choć zdaję sobie sprawę, że kazdy może mieć inne
waterman - 28-06-2011, 23:06
| pawelk282 napisał/a: | | to wyimaginowana kolezanka | chyba ze tak bo ceny kursów bardzo zaleza od stopnia niepelnosprawności
pawelk282 - 28-06-2011, 23:32
| slawek290 napisał/a: | Szkoda słów . Jak chcesz poślę ci kilka dolarów byś się mógł dowiedzieć na rogu - za ile .
Gwarantuję ulży ci . |
Ale jakim sposobem dowiem sie tego u mnie na rogu. Ty jako czlowiek obeznany w temacie i z ludzmi powinienes wiedziec - dlatego zapytalem...
jacekplacek - 28-06-2011, 23:42
| bigplik napisał/a: | | Jacek, chodzi mi o to, że w GUE czy też UTD, umiejętności typu wynurzenie wielopoziomowe z jednoczesnym dzieleniem się gazem (długi wąż, komunikacja świalem), bojka etc. powinny być wykonywane w trymie, pewne umiejętności są do wyuczenia na kursie ale inne muszą być wypływane (tzn. potrzeba trochę czasu pod wodą, obycia ze sprzętem, konfiguracją itd. - to nie są moje słowa, tylko mojego instruktora z GUE z wysp), dzielę się tu moim doświadczeniem, choć zdaję sobie sprawę, że kazdy może mieć inne |
A mi chodzi o to, że np. w SDI też jest to wymagane. Poza komunikacją światłem, oczywiście.
hubert68 - 28-06-2011, 23:45
Skidoo mogę Ci polecić Pawła, który zresztą wypowiadał się w tym wątku (bigplik). Paweł to bardzo dobry nurek, instruktor SDI/TDI, naprawdę możesz się od Niego wiele nauczyć. I PADI i SDI/TDI i SSI i jeszcze parę innych federacji (nie dotyczy to CMAS-u, GUE, UDT i chyba IANTD) są członkami WRSTC (Word Recreational Scuba Diving Council) - nie tylko wzajemnie uznają swoje uprawnienia ale nawet, w pewnych sytuacjach, możesz po zrobieniu części kursu w jednej federacji a dokończyć go w innej.
slawek290 - 29-06-2011, 07:35
| pawelk282 napisał/a: | | dlatego zapytalem... |
Pawełku były 2 kolejki za wzrostem i za rozumem z racji twojego słusznego wzrostu - rozumiem twoje pytanie . A tak może poza - konkursem skoro krytykujesz wszystko i wszystkich - powiedz nam jakież to stopnie nurkowe i doświadczenie nurkowe posiadasz.
Pewno nie ma się czego wstydzić nie ....
bigplik - 29-06-2011, 07:37
| jacekplacek napisał/a: | | A mi chodzi o to, że np. w SDI też jest to wymagane. Poza komunikacją światłem, oczywiście. |
nie zgodzę się tutaj z Tobą, ja widzę zasadnicze różnice,
na OWD w SDI nie ma np. puszczania bojki, poza tym fajnie jesli student wynurza się w trymie, pływa sprawnie żabką etc. jednak jeśli nie wynurza się jak poziomnica ale potrafi sprawnie i bezpiecznie wynurzać się w toni, dzilić się gazem (plus inne umiejętności do opanowania spotykane choćby w PADI) to raczej zaliczy ten kurs
nurek102 - 29-06-2011, 07:50
| hubert68 napisał/a: | | I PADI i SDI/TDI i SSI i jeszcze parę innych federacji (nie dotyczy to CMAS-u, GUE, UDT i chyba IANTD) |
Chyba, oj chyba sie łódeczka na wodzie. Doczytaj, potem pisz.
jacekplacek - 29-06-2011, 07:54
| bigplik napisał/a: | nie zgodzę się tutaj z Tobą, ja widzę zasadnicze różnice,
na OWD w SDI nie ma np. puszczania bojki, poza tym fajnie jesli student wynurza się w trymie, pływa sprawnie żabką etc. jednak jeśli nie wynurza się jak poziomnica ale potrafi sprawnie i bezpiecznie wynurzać się w toni, dzilić się gazem |
Oczywiście, że są różnice: zakres Rec1 jest duuuużo szerszy i dłużej trwający od OWD. Ale trym, partnerskie wynurzenie w toni dzieląc się gazem czy pływanie żabką są jednoznacznie zapisane w standardzie SDI dla kursu OWD.
bigplik - 29-06-2011, 08:15
ależ oczywiście że Rec1 jest duuużooo szerszy
jednak tolerancja wykonywania umiejętności w SDI na kursie rekreacyjnym jest inna niż w GUE, UTD czy ISE,
czyli wracam do rozważań poziomnica - nie poziomnica
z innej beczki, jeden z moich instruktorów GUE na wyspach powiedział, że odstępstwo od trymu na kursie T1 miało być max 10stopni, zastanów się teraz czy kursanci przechodza z takim odchyleniem, choć przecież takie są standardy?
ja mam swoje zdanie na ten temat, ale możemy o tym prozmawiać kiedyś przy okazji nurkowania w jakiej dziurze
kokaroll - 29-06-2011, 08:18
| piotrkw napisał/a: | | slawek290 napisał/a: | | Nurkuje w płycie |
Pozdrawiam Piotr |
hahahahahahahaha!o k......!!!
BitPump - 29-06-2011, 09:53
| bigplik napisał/a: | jednak tolerancja wykonywania umiejętności w SDI na kursie rekreacyjnym jest inna niż w GUE, UTD czy ISE,
czyli wracam do rozważań poziomnica - nie poziomnica |
Na kursie SDI akceptowalna tolerancja jest do decyzji instruktora prowadzącego szkolenie. Nie ma w standardach napisane, że np. +/- 0,7m i +/- 7 stopni.
Standardy SDI nie stoją na przeszkodzie, aby kursant po OWD w SDI miał trym przeuroczy Jak się instruktorowi i kursantowi nie chce to trudno coś zdziałać, ale jak im się chce... the sky is the limit.
~BitPump
trebol - 29-06-2011, 10:24
| kokaroll napisał/a: | | piotrkw napisał/a: | | slawek290 napisał/a: | | Nurkuje w płycie |
Pozdrawiam Piotr |
hahahahahahahaha!o k......!!! |
Dawno się tak nie usmiałem
Przy okazji, z chęcią trzasnął bym se taki kursik jak by to było OPEN (PLATE, BORAD) DIVER?
pozdr
leon - 29-06-2011, 13:47
Witaj Skidoo
Zadałeś konkretne pytanie, a koledzy debatują nad wyższością GUE i tak dalej...tylko, że GUE jest dwa razy droższe...
Polecam:
1. Centrum Nurkowe "Dive Service", szkolą w PADI, baza nad Piasecznem, dostęp do 3,5 metrowego basenu na MOSiRze w Lublinie,
Zalety: własna baza, dwóch dobrych instruktorów, podwodna infrastruktura czyli gadżety na dnie , przejrzysta woda
2. Centrum Nurkowe "Hydrozagadka" nad Jeziorem Białym szkolenia PADI,
Zalety: super wyposażona baza, nowy sprzęt, podwodna infrastruktura
Wady: kiepska widoczność, laski w bikini przez które trzeba się przepychać aby dojść do wody
3. Paweł "Bigplik" instruktor SDI/TDI - dobrze wyszkolony nurek, uprawnienia jaskiniowe, od tego roku instruktor, można dać mu szansę wykazania się, na pewno zostaniesz potraktowany indywidualnie i wyjątkowo
Dlaczego mnie nie ma w w/w spisie?
W tym roku mam dużo szkoleń bardziej zaawansowanych i nie mam czasu na kursy podstawowe. Po kursie zapraszam do mojej ekipy na wspólne wyjazdy i spotkania.... nie ważne z jakiej będziesz organizacji.
P.S.
SSI to nie egzotyka, w Chorwacji jest więcej baz SSI niż PADI
bigplik - 29-06-2011, 16:30
żeby mieć pełny obraz, rozważ jeszcze
1. Krzysztofa Krakiewicza, moim zdaniem najbardziej doświadczonego instruktora na Lubelszczyźnie, nurka TMX z 30-letnim stażem, instruktora wielu organizacji (min. CMAS, PADI, DAN, IANTD) a także WOPR.
2. Piotra Gintera - Instruktora SDI/TDI, świetnego nurka GUE oraz TMX IANTD, a także podwodnego filmowca
3. Centrum Nurkowe Scuba Extreme - SSI i TDA, bardzo miła obsługa, baza nad białym włodawskim
powodzenia
slawek290 - 29-06-2011, 16:34
| piotrkw napisał/a: | Raz , dobrze , samodzielnie i po kłopocie, i nikt z forum nie będzie go wytykał palcami że "cienias" i " niesamodzielny"
Pozdrawiam Piotr |
Wiesz pewno z autopsji
Qui gladio ferit, gladio perit lub Qui fodit foveam alteri, incidet in eam
skidoo - 29-06-2011, 17:05
dzieki za pomoc
leon - 29-06-2011, 17:09
| bigplik napisał/a: | 1. Krzysztofa Krakiewicza, moim zdaniem najbardziej doświadczonego instruktora na Lubelszczyźnie, nurka TMX z 30-letnim stażem, instruktora wielu organizacji (min. CMAS, PADI, DAN, IANTD) a także WOPR.
2. Piotra Gintera - Instruktora SDI/TDI, świetnego nurka GUE oraz TMX IANTD, a także podwodnego filmowca
3. Centrum Nurkowe Scuba Extreme - SSI i TDA, bardzo miła obsługa, baza nad białym włodawskim
|
Paweł "bigplik" czy nurkowałeś z osobami po OWD wyszkolonymi przez w/w firmy/osoby ?
lozerka - 29-06-2011, 17:44
| leon napisał/a: |
Wady: (...) laski w bikini przez które trzeba się przepychać aby dojść do wody
|
świat się wali !!!
piotrkw - 29-06-2011, 19:24
Slawek.... z autopsji ... nieeee ,to z dyskusji na forum. Staje sie przewidywalna.
bigplik - 29-06-2011, 19:40
Leon,
sam jestem po OWD u Krzysztofa Krakiewicza
co do Scuba Extreme, nie nurkowałem z nimi wiem jednak że mają fajny sklep, miłą obsługę i na wiele rzeczy są otwarci aby się z nimi umówić - ale co do wyszkolenia kursantów, to masz rację, nie wiem, a jak z tym jest?
neopapaj - 29-06-2011, 20:07
| skidoo napisał/a: | | A czy nie jest tak, ze jesli zaczne w padi lub cmas czy ssi to rzutuje pozniej finansowo na dalszą moją "karierę nurkowa".? |
Rozważ również że w SSI twoja droga w karierze nurkowej wygląda troszeczkę inaczej niż w większości innych organizacji, tzn kolejne stopnie zaawansowania zdobywa się w miarę wzrostu twojego doświadczenia i np. AOWD uzyskujesz automatycznie po tym jak zrobisz 4 dowolne kursy specjalistyczne plus 24 nurkowania. Poza tym SSI, chyba jako jedyna organizacja, udostępnia możliwość zrobienia części teoretycznej online (przy OWD) zupełnie gratis, i potem instruktor może tobie zaliczyć tą część i przejść do części praktycznej. (I w tym momencie pojawia się możliwość ponegocjowania kosztów )
I uwierz mi SSI nie jest organizacją egzotyczną najważniejsze jest to czego instruktor potrafi nauczyć, i działa to w dwie strony, jak instruktor potrafi wiedzę przekazać i jak ty jesteś wstanie tą wiedzę przyjąć. Ze mną w grupie na kursie był chłopak który rozpoczął kurs z poprzednią grupą, kończył z moją, wcześniej instruktor go nie dopuścił nawet do części zajęć na wodach otwartych.
Życzę powodzenia na "nowej drodze" , a przede wszystkim wyboru dobrego instruktora!
Syrenka_013 - 29-06-2011, 22:52
najwazniejszy DOBRY instruktor z ODPOWIEDNIM, INDYWIDUALNYM podejsciem.... takiego szukaj
P.S. nie napisze, ze bardzo polecam Majkiego, bo zaraz na mnie napadna, ze reklama
jacekplacek - 30-06-2011, 20:39
| Syrenka_013 napisał/a: | P.S. nie napisze, ze bardzo polecam Majkiego, bo zaraz na mnie napadna, ze reklama |
Ty i reklama... nie żartuj. Poczytaj posty np. "krakena": esencja reklamy - a Jego nikt się nie czepia
Pat - 25-07-2012, 20:06
Cześć !
Na początek chce się przywitać ze wszystkimi użytkownikami forum.
Podłącze się do tematu.
Chciałbym zacząć swoją podwodną przygodę.
Szukam dobrego intstruktora w Warszawie
Wyczytałem gdzieś ze użytkownik " Judas " jest osobą godną polecenia.
Mógłbym prosić o jakieś namiary? ewentualnie namiary na innych instruktorów godnych uwagi.
Dziekuje i pozdrawiam
pmk - 25-07-2012, 20:24
Jeśli chcesz innego instruktora godnego polecenia w Warszawie to w pierwszej kolejności przychodzi mi do głowy Michał "Majki" Winek .
Oczywiście jeśli chcesz naprawdę się nauczyć, bo za ładne oczy certyfikatu nie dostaniesz. No i u Majkiego musisz umieć pływać - o ile się dobrze orientuję to w tej kwestii żadna ściema nie przechodzi
TYMOTEUSZ - 25-07-2012, 21:13
Ja polecam ( o judasie i majkim tez slyszalem wiele dobrego) piotrka dabrowskiego vel płetwe z diveprojekt- wwa grochów ul kutnowska
Szkoli w padi i bodajze w tdi- fajne podejscie do szkolenia ( nie tylko kasa ) i a po kursie co chwile organizuje wyjazdy - od bliskich podwarszawskich jezior do np meksyku
Grotto8 - 26-07-2012, 09:33
| jacekplacek napisał/a: | Poczytaj posty np. "krakena": esencja reklamy - a Jego nikt się nie czepia |
Jak to, nikt ?
waterman - 26-07-2012, 10:24
Mogę polecić forumową Hogatę tyż z Warsiawki..... bardzo dobry instraktor
Pawel_B - 26-07-2012, 12:00
| Pat napisał/a: | | Szukam dobrego intstruktora w Warszawie |
Majki, Margita i ekipa = XDivers.pl
"Kupujesz kurs, na certyfikat musisz zapracować" - to pierwsze co usłyszałem. Szkolenie jest wymagające, stawiające na partnerstwo i bezpieczeństwo pod wodą. Efekt - po zaliczonym kursie jesteś w stanie samodzielnie zaplanować i przeprowadzić udane, dające frajdę nurkowanie, a nie tylko "przeżyć pod wodą".
Paweł
behe - 27-07-2012, 15:35
| pmk napisał/a: | Jeśli chcesz innego instruktora godnego polecenia w Warszawie to w pierwszej kolejności przychodzi mi do głowy Michał "Majki" Winek .
Oczywiście jeśli chcesz naprawdę się nauczyć, bo za ładne oczy certyfikatu nie dostaniesz. No i u Majkiego musisz umieć pływać - o ile się dobrze orientuję to w tej kwestii żadna ściema nie przechodzi |
Zgadza się
waterman - 27-07-2012, 21:00
| TYMOTEUSZ napisał/a: | | piotrka dabrowskiego vel płetwe | tak jest Płetwa jest ok. zresztą oba bracia dobrze szkola
|
|