FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

DIR/GUE - Ceny szkoleń GUE

KSD - 05-11-2011, 21:05
Temat postu: Ceny szkoleń GUE
Witam!
Czy ktos mógłby napisać z jakimi kosztami (mniej więcej) należy się liczyć myśląc o szkoleniach GUE? Chodzi mi o samą cene szkoleń oraz certyfikacji (i kosztów ich późniejszego odnawiania), bez uwzględniania takich elementów jak dojazdy, nolegi itp.
Dziekuję za informację.

artur 78 - 05-11-2011, 22:04

Moje Rec1 kosztowało około 900 euro.Kurs i certyfikat.Pozdrawiam.
slawek290 - 05-11-2011, 22:17

artur 78 napisał/a:
Moje Rec1 kosztowało około 900 euro.Kurs i certyfikat

Czego się nauczyłeś za to 900 euro ?

artur 78 - 05-11-2011, 22:41

slawek290 napisał/a:

Czego się nauczyłeś za to 900 euro ?
Myslę, że podstaw bezpiecznego nurkowania.Na kursie były 24 nurkowania w morzu.
slawek290 - 05-11-2011, 23:25

Pływanie do tyłu opanowane ?
artur 78 - 06-11-2011, 07:37

slawek290 napisał/a:
Pływanie do tyłu opanowane ?
Może nie jest idealnie[wiele nauki przede mną],ale na zaliczenie kursu wystarczyło.
andrzej4380 - 06-11-2011, 10:24

artur 78 napisał/a:
Moje Rec1

ile czasu trwało??

hubert68 - 06-11-2011, 10:32

O ile pamiętam, (jeśli podaję coś nie tak pewnie Bartek mnie poprawi) Fundamentals 500 Euro, T1 nie jestem pewien albo 800 albo 1200 Euro, C1 2000 USD. Do tego dochodzą koszty gazów (własnych i instruktora) i dojazd (przylot) instruktora na miejsce zajęć - oczywiście te koszty pokrywa solidarnie cały zespół lub zespoły, jeśli np. instruktor przylatuje by zrobić dwa czy trzy szkolenia.
artur 78 - 06-11-2011, 12:07

andrzej4380 napisał/a:
ile czasu trwało??
11 dni.
BitPump - 06-11-2011, 13:12

KSD napisał/a:
Czy ktos mógłby napisać z jakimi kosztami (mniej więcej) należy się liczyć myśląc o szkoleniach GUE?

Cennik w Portofino Divers:
http://www.portofinodivers.com/training-rates.html

~BitPump

bann - 06-11-2011, 16:57

Cytat:
Witam!
Czy ktos mógłby napisać z jakimi kosztami (mniej więcej) należy się liczyć myśląc o szkoleniach GUE?

Czesc,
Zalezy o ktory kurs pytasz :)
Ceny zaczynaja sie od 2000pln za kurs, albo 500zl/dzien pracy.
Do nich dochodza koszty dodatkowe.

[ Dodano: 06-11-2011, 16:59 ]
Dodatek: :)
Oplata certyfikacyjna w GUE to 90USD, a przedluzenie waznosci certyfikatu (po 3 latach) - 30USD

KSD - 06-11-2011, 17:38

bann napisał/a:
Zalezy o ktory kurs pytasz :)

Chodzi mi o wyszlkolenie na poziom T1.
Z tego co wiem należy wczesniej ukończyć fundamentals, więc w zasadzie chodzi mi o te dwa szkolenia: fundy oraz T1. Czy pokrywa się to mniej więcej z tym co napisali przedmówcy?

Włodek K - 06-11-2011, 18:14

artur 78 napisał/a:
andrzej4380 napisał/a:
ile czasu trwało??
11 dni.

Ile godzin w wodzie ?

artur 78 - 06-11-2011, 18:47

Włodek K napisał/a:
Ile godzin w wodzie ?
Większosć nurkowań trwała około godziny.Dokładnie nie liczyłem czasu,ale w wodzie około 24,25 godzin.
KSD - 06-11-2011, 19:42

Właśnie zauważyłem, że na sąsiednim forum Wojtek Filip zamieścił informacje o kursach, a także ich cenach na następny rok, tak więc sprawa się chyba wyjaśniła. Została tam podana następująca informacja:

Fundamentals - 2.500 zł / os
REC1 - 900 EUR / os
Tech 1 - 1.500 EUR / os

Włodek K - 06-11-2011, 20:22

artur 78 napisał/a:
Większosć nurkowań trwała około godziny.Dokładnie nie liczyłem czasu,ale w wodzie około 24,25 godzin.

No to da się sporo nauczyć w takim czasie zajęć wodnych.
To tyle samo co w moim LOKowskim kursie podstawowym.

Zwykle w CMAS szkoleniu u mnie zajęcia w wodzie trwają minimum 14 godz - ze zdolnymi do około 20 godz z średniakami. Za 1/3 kwoty GUOwej :-(

Tylko kto by mi dał ok. 3600 zł. za taką ilość pracy gdy nie mam kwitka GUOwego?

jacekvw - 06-11-2011, 20:30

Fundamentals -
REC1 -
Tech 1 -

co jest dokładnie w tych kursach - program??

Włodek K - 07-11-2011, 00:45

Cytat:
Fundamentals -
REC1 -

co jest dokładnie w tych kursach - program??

Też chętnie poznam te programy zwłaszcza fundy i rec 1. Skoro jest rec 1 to pewnie jest rec 2 to też chętnie poznam te programy.

Padmapatra - 07-11-2011, 01:03

Włodek K napisał/a:

Też chętnie poznam te programy...

Proszę bardzo:
http://www.gue.com/files/...andards_v62.pdf

jacekplacek - 07-11-2011, 09:00

KSD napisał/a:
Właśnie zauważyłem, że na sąsiednim forum Wojtek Filip zamieścił informacje o kursach

Możesz podać link?

KSD napisał/a:
Chodzi mi o samą cene szkoleń oraz certyfikacji (i kosztów ich późniejszego odnawiania), bez uwzględniania takich elementów jak dojazdy, nolegi itp.

To poważny element w kosztach: płacisz za dojazd, gazy, noclegi instruktora.

lozerka - 07-11-2011, 09:40

jacekplacek napisał/a:
KSD napisał/a:
Właśnie zauważyłem, że na sąsiednim forum Wojtek Filip zamieścił informacje o kursach

Możesz podać link?

proszę :)

http://divetrek.com.pl/fo...p?p=58944#58944

jacekplacek - 07-11-2011, 12:31

lozerka napisał/a:
proszę :)

Thx, nie bangla - wymaga rejestracji :(

futrzak - 07-11-2011, 12:53

Witam.
Zapraszam do zapoznania się z moją ofertą dotyczącą szkoleń nurkowych w 2012 roku.

GUE REC 1 Kurs podstawowy dla osób nie posiadających uprawnień.
Szkolenie realizowane w różnych warunkach nurkowych z użyciem suchego skafandra oraz nitroksu. Czas trwania 7 dni. Szkolenie prowadzę dla zespołów 2 lub 3 osobowych
Koszt 900euro/osoba.

GUE Fundamentals
Intensywny trening nurkowy dla nurków posiadających uprawnienia na dowolnym poziomie.
Szkolenie trwa 5 dni. Prowadzę je dla zespołów 2 lub 3 osobowych.
Dla zespołów 3 osobowych przygotowałem dodatkowy 6 dzień szkolenia z zakresu ratownictwa w normalnej cenie kursu.
Koszt 2500zł/osoba

GUE TECH 1 Trening bezpiecznego nurkowania do 50m z użyciem trimiksu oraz akcelerowanej dekompresji - udział mogą brać osoby, które ukończyły Fundy w wersji "Tech".
Szkolenie trwa 6 dni. Szkolę zespoły 2 lub 3 osobowe. Kurs zawiera 4 nurkowania trimiksowe. W cenie kursu proponuję dodatkowy, 7 dzień zajęć. Może on być wykorzystany jako warsztat przed kursowy, albo dodatkowy dzień nurkowań trimiksowych.
Koszt 1500euro/osoba

Warsztaty Świadomego Nurkowania
Trening nurkowy pozwalający rozwinąć się swoje indywidualne podejście do nurkowania. Tematyka obejmuje doskonalenie techniki nurkowej zarówno z poziomu podstawowego (np. wyważenie, trym, techniki poruszania) przez techniki ratownicze, użycie dodatkowego sprzętu jak i zaawansowanych nurkowań np. z użyciem kilku butli bocznych i skutera. Zajęcia w zależności od tematyki prowadzę indywidualnie oraz dla zespołów maksymalnie 3 osobowych.
Koszt 1 dnia zajęć 600zł/zespół

Trening podstawowy DPV Podstawy używania i bezpiecznego poruszania się na skuterze. Zajęcia trwają 3 dni. Prowadzę je zarówno indywidualnie jak i dla zespołów maksymalnie 3 osobowych. Po szkoleniu istnieje możliwość wypożyczenia skutera na własne nurkowania.
Koszt szkolenia 1800zł/zespół

Trening zaawansowany DPV Zaawansowane techniki użycia skutera obejmujące m.in. ratownictwo, pływanie synchroniczne, usuwanie awarii. W treningu mogą brać udział osoby, które wcześniej ukończyły szkolenie podstawowe. Czas trwania 3 dni, zajęcia przygotowałem dla zespołów 2 lub 3 osobowych. Po szkleniu istnieje możliwość wypożyczenia skutera na własne nurkowania.
Koszt szkolenia 1800zł/zespół

Zachęcam do realizowania szkoleń z dodatkową praktyką morską w warunkach bałtyckich. Zapisy prowadzi nasza baza divespot.pl. W dziale szkolenia możecie przeczytać więcej na temat kursów.

Wszystkie osoby, które zrobiły lub zrobią rezerwację do końca bieżącego roku płacą za kurs wg starych stawek.
Odpowiem chętnie na wszelkie pytania - zapraszam do kontaktu via mail lub PW.

Do zobaczenia,
Wojtek

[ Dodano: 07-11-2011, 12:56 ]
Sądząc po poziomie jego forum i przede wszystkim jego wypowiedzi na tym forum, to warto mu zapłacić te pieniądze za te kursy. Wielu powinno wziąc od niego przykład

TYMOTEUSZ - 07-11-2011, 13:14

a co to jest T1+ ?
Torpeda - 07-11-2011, 13:16

Pewnie Tech 1

[ Dodano: 07-11-2011, 13:17 ]
Ślepa jestem, T 1 +, a nie T 1

Też się chętnie dowiem:)

TYMOTEUSZ - 07-11-2011, 14:21

troche szkoda mi kasy - (za 2,5 tys mam kilka weekendów na helu ) ale zastanawiam sie nad tymi fundami.

czy jest ktos kto nie jest nurkiem gue i zrobił taki kurs będąc juz na poziomie adv.ntx i wyzej ?
ciekaw jestem opinii

[ Dodano: 07-11-2011, 14:22 ]
widze ze temat rozwiniety w oddzielnym temacie - jak któs wie jak to prosze o przeniesienie

klon - 07-11-2011, 14:23

TYMOTEUSZ napisał/a:
nie jest nurkiem gue i zrobił taki kurs

co przez to rozumiesz?

ja robiłem fundy po kursie Adv.Eanx

... :-)

TYMOTEUSZ - 07-11-2011, 14:29

chciałbym opinni osoby która nie jest na stałe zwiazana z ta organizacją (moze mnie za to nie wyrzucicie z tego forum ale samo gue pachnie mi troche sektą :bee; )

rozumiem ze mając uprawnia na poziomie ext range nie zaczynam swojej kariery od rec 1 tylko moge zrobic sobie kurs fundamentals , i o opinie od takiej osoby byłbym najbardziej wdzięczny (czy ten kurs coś zmienił w dotychczasowej wiedzy czy raczej była to powtórka + wprowadzenie procedur gue)

klon - 07-11-2011, 14:33

w innym wątku - założonym przez kol. Torpedę podrzuciłem ten link - może Cię zainteresuje, może nie ;-)

http://www.potatos.pl/ind...e/97-fundyklony

pozdrawiam

BitPump - 07-11-2011, 17:06

TYMOTEUSZ napisał/a:
a co to jest T1+ ?

Upraszczając mocno - dochodzi druga butla boczna.

~BitPump

Padmapatra - 07-11-2011, 18:02

TYMOTEUSZ napisał/a:

czy jest ktos kto nie jest nurkiem gue i zrobił taki kurs będąc juz na poziomie adv.ntx i wyzej ?
ciekaw jestem opinii

Hm... nie bardzo rozumiem o co pytasz, bo jak ktoś zrobił taki kurs to już chyba jest nurkiem GUE, no chyba że nie uzyskał certyfikatu... Co do drugiej części pytania, to miesiąc temu ja robiłem kurs Fundamentals, będąc już od jakiegoś czasu nurkiem Adv.Ean. Co do opinii - świetnie się bawiłem na tym kursie :D . Nie wiem jak takowy wygląda u innych instruktorów, ja osobiście robiłem go u Bartka i mogę śmiało go polecić - kurs i jak i Bartka :ok2:

hubert68 - 07-11-2011, 21:13

T1 uprawnienia: TMX 21/35 i 18/45, jedna butla boczna z gazem deco (EAN 50 lub tlen ale nie jedno i drugie), ograniczenie czasu dekompresji do 30 min, maksymalna głębokość 51 m.
T1+ uprawnienia: TMX 21/35 i 18/45, jedna butla boczna z gazem deco (EAN 50 lub tlen ale nie jedno i drugie) i jedna butla z gazem dennym, ograniczenie czasu dekompresji do 45 min, maksymalna głębokość 54 m.

Kurs T1 można odbywać po wykonaniu 25 nurkowań od kursu Fundamentals, T1+ po 25 nurkowaniach trymiksowych od kursu T1.

TYMOTEUSZ napisał/a:
rozumiem ze mając uprawnia na poziomie ext range nie zaczynam swojej kariery od rec 1 tylko moge zrobic sobie kurs fundamentals , i o opinie od takiej osoby byłbym najbardziej wdzięczny (czy ten kurs coś zmienił w dotychczasowej wiedzy czy raczej była to powtórka + wprowadzenie procedur gue)
Zaczynasz od kursu Fundamentals. Rec1 jest przeznaczony dla rozpoczynających swoją przygodę z nurkowaniem. Od Fundamentals zaczynasz szkolenie w GUE jeśli masz OWD/P1 lub jesteś Course Directorem dowolnej organizacji.
Trudno znaleść nurka, który ukończył kurs Fundamentals i nie jest nurkiem GUE... Ja mogę tylko powiedzieć, że szkolenie w GUE zmieniło w moim nurkowaniu wszystko. Najbardziej chyba znaczące jest stwierdzenie kolegi, który miał ponad 1000 nurkowań, po pierwszych zajęciach na kursach Fundamentals wyszedł z wody i powiedział: "Ja nie umiem nurkować".

bann - 07-11-2011, 21:34

Cytat:
ciekaw jestem opinii

Mialem na Fundach do tej pory kilku nurkow Adv EAN i z kilkoma udalo sie rowniez nurkowac poza kursem na zasadach zwyklego partnerstwa - dla fun'u. Poziom byl rozny - trudno okreslic jakikolwiek podzial, ze np. Adv.EAN ma umiejetnosci powyzej czy ponizej Fundow.

To sa rozne kursy. Na Fundy skladaja sie proste umiejetnosci i cwiczenia nurkowe, ktore otwieraja oczy niekiedy nawet nurkom trimiksowym. Z drugiej strony, dobrze wyszkolony nurek OWD moze miec niewiele mniejsze trudnosci na kursie od tak doswiadczonego nurka.
Najwazniejsze jest to, ze jest tam czas na to, aby skupic sie wlasnie na plywalnosci, trymie, technikach poruszania sie i na tym dopiero budowac dalsze umiejetnosci. Dosc czesta opinia o Fundach, to ze jest to kurs ktory nic nie daje (limit glebokosci), sklada sie z kilku prostych cwiczen, ktore rownie dobrze mozna robic samemu, a wogole to wyciaganie kasy jest i jeszcze piora czlowiekowi mozg.

Czesto pytam kursantow na koniec kursu czy sa zadowoleni z osiagnietych efektow, czy widza jakas roznice i czy wogole warto bylo. Nie spotkalem sie, zeby mowili ze nie :) (pytam po ocenie koncowej i po zamknieciu kursu, a nie przed :) )

Fundy warto rozwazac jako kurs jak najwczesniej w karierze. Po prostu daja podstawy do dalszego rozwoju i pracy nad swoimi umiejetnosciami.
To co czesto dzieje sie na kursach ADv EAN i nastepnych to deficyt czasu, zeby spokojnie popracowac z kandydatem, trzeba go nauczyc operowania zaworami, dzielenia sie gazem, obslugi stage, kontrolowania deco a to wszystko na tle poprawnego trymu, plywalnosci i poruszania sie (w tym rowniez do tylu).
Na Adv EAN jest po prostu duzo innych waznych umiejetnosci, ktore maja przygotowac bezpiecznego nurka do nurkowan z krotka dekompresja.

Nie mowie, ze Adv EAN jest niewykonalny i zostawia braki - zupelnie nie to mam na mysli. Ale jest na pewno latwiejszy po Fundach niz przed :)
Po Fundach kazdy kurs jest latwiejszy :)

[ Dodano: 07-11-2011, 21:40 ]
Cytat:

za niedlugo powstanie temat, w ktorym bedziemy opisywac po kolei kazdy kurs gue, jakie daje uprawnienia i jakie ma wymagania. Cierpliwosci :)

TYMOTEUSZ - 08-11-2011, 08:28

kusicie pany oj kusicie.

kurs SM , Adam Wysoczanski zaprasza na kurs na rebie, od dawna zamierzam sie wybrac do majkiego na jaskiniowe a teraz jeszcze fundy - a juz mi doby brakuje, nie mówiąc o kasie

ZielonySmok - 08-11-2011, 21:02

bann napisał/a:
Oplata certyfikacyjna w GUE to 90USD, a przedluzenie waznosci certyfikatu (po 3 latach) - 30USD

Mogę prosić o rozwinięcie? Co należy wykonać co 3 lata by przedłużyć certyfikat? Czy te przedłużenie dotyczy wszystkich poziomów szkolenia w GUE?

hubert68 - 08-11-2011, 22:55

ZielonySmok napisał/a:
Mogę prosić o rozwinięcie? Co należy wykonać co 3 lata by przedłużyć certyfikat? Czy te przedłużenie dotyczy wszystkich poziomów szkolenia w GUE?
Tak, recertyfikacja dotyczy wszystkich poziomów wyszkolenia. By móc odnowić certyfikat należy wykonać w ciągu trzech lat 25 nurkowań nieszkoleniowych, na poziomie danego certyfikatu. Jeżeli nurek posiada uprawnienia z dwóch "pionów" szkolenia, czyli np. C1 i T2, musi każde z tych uprawnień odnowić niezależnie, tzn. wykonać 25 nurkowań jaskiniowych w zakresie C1 i 25 nurkowań technicznych w zakresie T2.

[ Dodano: 08-11-2011, 23:01 ]
TYMOTEUSZ napisał/a:
kusicie pany oj kusicie.
No to pokuszę dalej. Powiem Ci z mojej perspektywy - szkolenie w GUE spowodowało nieprawdopodobny progres moich umiejętności. Osoby, z którymi nurkowałem przed "erą GUE" i z którymi zanurkowałem po roku czy dwóch latach przerwy, nie mogły uwierzyć, że mają do czynienia z tym samym nurkiem. Kolega, od którego jeszcze nie tak dawno ja się uczyłem, jako od dużo bardziej doświadczonego partnera nurkowego dziś mówi mi, że swój kolejny kurs chciałby zrobić w TDI u mnie...
pomorzanka - 09-11-2011, 08:27

już na wstępie napiszę, że ze słyszenia wiem, iż nurkowie GUE są dobrze technicznie wyszkoleni, więc na pewno inwestycja w kurs GUE jest inwestycją opłacalną. Jednak umówmy się, Hubert, że intensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności, zwłaszcza u początkującego nurka. Jestem przekonana, że gdybyś tę samą ilość czasu i z takim samym zaparciem przeznaczył na szkolenie, kursy i warsztaty u dobrego instruktora innej organizacji, to Twoi koledzy również byliby pod wrażeniem progresu Twoich umiejętności. Ponieważ przy tym temat dotyczy ceny szkoleń GUE, to osobiście powiem, że dla mnie są one duże, zwłaszcza, że do tych cen doliczyć należy również - jak tu ktoś napisał - inne elementy jak dojazd i pobyt instruktora i jego gazy.
jacekplacek - 09-11-2011, 08:44

pomorzanka napisał/a:
ntensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności

Poza drobnym epizodem, nie szkoliłem się w GUE. Ciekawe, jaki jest mój poziom w porównaniu z Hubertem :)

KSD - 09-11-2011, 11:12

hubert68 napisał/a:
By móc odnowić certyfikat należy wykonać w ciągu trzech lat 25 nurkowań nieszkoleniowych, na poziomie danego certyfikatu.

A jak to jest w przypadku fundamentals? Jakie to musza byc dokladnie nurkowania aby kwalifikowaly sie do przedluzenia tej certyfikacji?

lozerka - 09-11-2011, 11:28

pomorzanka napisał/a:
Jednak umówmy się, Hubert, że intensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności, zwłaszcza u początkującego nurka.

Szczególnie, jesli bedzie to instruktor, organizacja, która równie wielką wagę przykłada do trymu, pływalności, jak GUE.

I szczególnie ( i to moim zdaniem jest najważniejsze ) , gdy człowiek sam będzie świadomy tego, co może pod wodą osiągnąć. Np. bywanie na tym forum może takie uświadomienie przynieść.

Mogę na swoim przykładzie powiedziec, że tu trafiłam po miesiącu nurkowania, z jakimiś 10 nurkami na koncie :) . Dzięki temu, że niemal od razu wtedy trafiłam na wątek utworzony przez arkac123 ( naprawdę dzięki, Gosia :)) ) o stylach pływania i kursach w rekreacji, a przy okazji na wrzucony filmik z Stevem Bogaertsem i jego sztuczkami :-) - od razu wiedziałam, ze tego chcę, miec taką pływalność i lekkość pod wodą ( no, teraz wiem, ze to trochę trudniejsze, niż pierwotnie zakładałam ;-) )

I dalsze moje szkolenia w duzym stopniu na to ukierunkowałam, a okazało się, że zacząc mogłam juz u swojego instruktora- w ramach zaczętego aowd. Nie wiem, jak normalnie program przebiegałby, ale tu to ja wskazałam, ze chcę ćwiczenia na pływalność robić w większym zakresie, chcę się uczyc stylów innych niż kraul i to uzyskałam :) .

Oczywiście duuuzo mi brakuje do za...bistości pływania synchronicznego i pod linijkę ( a i nie jest to do końca mój cel :) ) , ale jednoczesnie myśle, ze bez kursów GUE też sporo w krótkim czasie zrobiłam- własnie dlatego, że wiedziałam- czego chcę i jaki poziom można uzyskać i szukałam na to metod, instruktorów.

Być może, Hubert, dla Ciebie takim punktem przewartościowującym było własnie zetknięcie z GUE ( przynajmniej gdzieś taki wniosek można wyciągnąć z opisu Ciebie jako nurka jeszcze cmasowskiego przez jackaplacka :) ). Bo myśle, że wielu rzeczy, których uczy GUE, można się nauczyć bez szkolenia w tej organizacji, tylko trzeba wiedzieć, ze takie rzeczy istnieją :)

TYMOTEUSZ - 09-11-2011, 13:42

jacekplacek napisał/a:
Poza drobnym epizodem, nie szkoliłem się w GUE. Ciekawe, jaki jest mój poziom w porównaniu z Hubertem
-

zanurkujcie we 2 ( + osoba z kamerą ) i synchroniecznie wykonajcie kilka ciwczen (bojka, vdrill, sdril, wymiany stejdzami, zabka wsteczna itd itp) - wrzuć na forum i zróbimy głosowanie - wyjdzie czy Poręba czy GUE

??????????

styx - 09-11-2011, 14:06

TYMOTEUSZ napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Poza drobnym epizodem, nie szkoliłem się w GUE. Ciekawe, jaki jest mój poziom w porównaniu z Hubertem
-

zanurkujcie we 2 ( + osoba z kamerą ) i synchroniecznie wykonajcie kilka ciwczen (bojka, vdrill, sdril, wymiany stejdzami, zabka wsteczna itd itp) - wrzuć na forum i zróbimy głosowanie - wyjdzie czy Poręba czy GUE

??????????

Zastanawiam się od pewnego czasu czy nie myli się czasem nurkowania z występami w cyrku albo na pokaz...

Może zamiast linijkowych ćwiczeń warto porównać zachowanie w przypadku realnej awarii na głębokości granicy uprawnień - wtedy by zapewne wyszło kto ma najdłuższego...

~S

Grotto8 - 09-11-2011, 14:53

styx napisał/a:

Zastanawiam się od pewnego czasu czy nie myli się czasem nurkowania z występami w cyrku albo na pokaz...

Ja tam się nie zastanawiam. Po prostu wiem, że tak jest.

styx napisał/a:
... warto porównać zachowanie w przypadku realnej awarii na głębokości granicy uprawnień ...

... i to koniecznie przed kamerą :) :)

jacekplacek - 09-11-2011, 16:46

styx napisał/a:

Raczej o zachowanie pewnej równowagi. Zostawić Huberta samego, to za chwilę okaże się, że prócz GUE wszystko marność nad marnościami. Z mojej perspektywy, pierwsi którzy rozpropagowali DIR z żabkami, backickami i innym helikopterem byli Żabierek z grupą http://www.hogarthian.pl/

hubert68 - 09-11-2011, 16:48

pomorzanka napisał/a:
Jednak umówmy się, Hubert, że intensywnie czy bardzo intensywnie nurkując i szkoląc się równie intensywnie w dowolnej organizacji musi nastąpić duży progres umiejętności, zwłaszcza u początkującego nurka.
Masz rację, tylko... no właśnie tylko. Z tak intensywnym szkoleniem na dobrym poziomie, zetknąłem się poza GUE wyłącznie w SDI/TDI i IANTD. Z tym, że w tym ostatnim, i o poziomie doskonałym, i o poziomie co najwyżej średnim. Dlatego zresztą wybrałem TDI/SDI na federację, w której szkolę. Od paru znanych mi instruktorów "mojej" jednej i "mojej" drugiej federacji, wielu nurków może się naprawdę dużo nauczyć. Zauważcie, że właśnie GUE, UTD i TDI mają w swojej ofercie kursy o bardzo podobnym charakterze (Fundamentals, Essentials i Intro to Tech). Są to kursy teoretycznie nie dające żadnych dodatkowych uprawnień ale stwarzające świetną bazę pod dalsze szkolenia.
Przepraszam, zapomniałem jeszcze o bardzo dobrym instruktorze NAUI - ale z tej federacji, miałem okazję nurkować tylko z jednym.

jacekplacek napisał/a:
Jacku, jako Twój instruktor z jednego kursu odpowiem - dokładnie taki sam :ping: Ale na poważnie, pamiętaj, że jak nurkowaliśmy razem przed fundami na koparkach, to Ty byłeś sporo ode mnie lepszy, prawda?

lozerka napisał/a:
gdy człowiek sam będzie świadomy tego, co może pod wodą osiągnąć. Np. bywanie na tym forum może takie uświadomienie przynieść.
Jak najbardziej, masz 100% racji. Tą "świadomość" musi mieć i uczeń i nauczyciel. Z moich doświadczeń wynika, że zdecydowanie łatwiej o nią w organizacjach o "rodowodzie" jaskiniowo-technicznym. Więc GUE oczywiście tak ale również UTD, TDI/SDI, IANTD a pewnie i innych. Trudniej w "masowej rekreacji".

KSD napisał/a:
A jak to jest w przypadku fundamentals? Jakie to musza byc dokladnie nurkowania aby kwalifikowaly sie do przedluzenia tej certyfikacji?
25 dowolnych nurkowań rekreacyjnych, zgodnych ze standardami GUE. Czyli nurkowanie na 30 m, na EAN 32, z czasem dennym do 30 min tak ale już nurkowanie na 37 m czy nurkowanie na 18 m ale na powietrzu niekoniecznie. Oczywiście do "zachowania standardów" niezbędnych jest jeszcze parę innych rzeczy.
KSD - 09-11-2011, 18:01

hubert68 napisał/a:
Oczywiście do "zachowania standardów" niezbędnych jest jeszcze parę innych rzeczy.

Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób ma wyglądać dokumentacja z tych nurkowań (potrzebnych do re-certyfikacji) aby została przyjęta? Czy są to jakieś konkretne logbooki czy też informacje mają być zapisane w jakiś ustandaryzowany sposób? Czy te nurkowania mają odbywać się z innym nurkiem GUE, czy mogą być z każdym innym dowolnej federacji? Czy podpis partnera jest potwierdzeniem danego nurkowania, czy do weryfikacji potrzebne jest coś innego? Dzięki za info.

Yavox - 10-11-2011, 00:20

bann napisał/a:
Temat watku to "Ceny szkolen GUE" i posty odbiegajace od meritum dyskusji beda kasowane/przenoszone.

To ja bym się chętnie w takim razie dowiedział, po ile u Ciebie szkolenia GUE stoją - bo na razie to mamy jakieś wyrywkowe informacje o różnych szkoleniach z pierwszej strony wątku i wklejone przez futrzaka ceny szkoleń Wojtka nieco później. Za ile można u Ciebie zrobić fundy i za ile potem T1, ile czasu trwają zajęcia i ewentualnie ile za warsztaty przed/po/w międzyczasie.

hubert68 - 10-11-2011, 06:02

KSD "z pierwszej ręki" Ci nie odpowiem, jeszcze nie miałem okazji się recertyfikować ale z tego co wiem, jest to raczej proste do wykonania.
bann - 11-11-2011, 11:05

Yavox napisał/a:
na razie to mamy jakieś wyrywkowe informacje o różnych szkoleniach z pierwszej strony wątku i wklejone przez futrzaka ceny szkoleń

Yavox,
Wszyscy instruktorzy GUE stosuja te same stawki za kurs/dzien zajec.
do konca roku beda to:
- Fundy 2000zł + koszty instruktora
- Dzień pracy poza kursowej 500zł + koszty instruktora

Od nowego roku stawki beda wyzsze, tak jak napisal juz KSD
GUE Fundamentals - Koszt 2500zł/osoba
GUE TECH 1 - Koszt 1500euro/osoba
GUE TECH 2 - j.w.
Warsztaty - Koszt 1 dnia zajęć 600zł/zespół

W przypadku Doroty i moim, poniewaz jestesmy jedynymi instruktorami uprawnionymi do szkolen DPV (skuter) GUE, koszt kursu jest kalkulowany indywidualnie w oparciu o cene za dzien zajec i przewidywany czas trwania.
Podobnie z warsztatami skuterowymi.
SKutery do wypozyczenia beda dostepne w najblizszej przyszlosci (musimy je jeszcze przywiezc do Europy). Na szkolenia juz w tej chwili zapewniamy sprzet skuterowy dla calego zespolu, ale po uprzednim uzgodnieniu terminu. Skutery Halcyona i DiveXtras.

beroduar - 25-11-2011, 01:05

bann napisał/a:

Tak sobie niewinnie pomyślałem - czy to się nie nazywa zmowa cenowa?
Bez obrazy - ale czy to w Polsce jest legalne?

jacekplacek - 25-11-2011, 08:26

beroduar napisał/a:

W sklepach sieciowych też zdaje się ceny są te same. Poza tym podane ceny nie są pełne: musisz doliczyć gazy, dojazd i nocleg instruktora. To dość pokaźna pozycja budżetu i w zależności od miejsca i zużycia końcowy rachunek będzie bardzo indywidualny :) Tyle z moich doświadczeń.

styx - 25-11-2011, 12:44

beroduar napisał/a:
bann napisał/a:

Jeśli ich wszystkich traktować jako jedną firmę - to nie. Bezpośrednia konkurencja ma inne ceny.

~S

stefanis - 25-11-2011, 13:03

jakie te ceny>?jaki koszt powiedzmy w stosunku do iantd zeby osiganac nie wiem poziom t1
styx - 25-11-2011, 13:23

stefanis napisał/a:
jakie te ceny>?jaki koszt powiedzmy w stosunku do iantd zeby osiganac nie wiem poziom t1

Uprawnienia i poziomy kursów w tych organizacjach się nie pokrywają.

trochę brak sensu i powodu też żeby to porównywać. Tanio nie znaczy lepiej. Drożej też nie znaczy lepiej.

~S

bann - 25-11-2011, 21:29

beroduar napisał/a:

Ta "zmowa" powoduje, ze instruktorzy nie musza konkurowac ze soba za pomoca cen. Moga skupic sie na rozwijaniu swojego warsztatu i konkurowaniu za pomoca innych narzedzi - profesjonalizmu, indywidualnych osiagniec czy doswiadczenia.
To dziala rowniez w druga strone - ktorego instruktora GUE nie wybierzesz na swoj kurs, wszyscy beda prezentowali podobny wysoki poziom i beda przykladac sie do swojej pracy, bo dostaja za nia odpowiednio wysokie wynagrodzenie, wymagania kursantow sa rownie wysokie co cena kursu :) , a dodatkowow wszystkie kursy sa sprawdzane przez dzial QA. Instruktorem GUE nie jest latwo zostac i nie jest latwo utrzymac uprawnienia instruktorskie w tej federacji. Wszystkie elementy tego systemu naprawde dzialaja razem na korzysc ostatecznego efektu, jakim jest odpowiednio wyszkolony kursant.

klon - 28-11-2011, 15:47

bann napisał/a:
poniewaz jestesmy jedynymi instruktorami uprawnionymi do szkolen DPV

a prowadzicie jeszcze te kursy?

bann - 28-11-2011, 22:02

prowadzimy,
odpisalem ci na PW juz wczesniej