FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

BEZ MODERACJI - kalkulator nurkowy na androida...

krush86 - 16-10-2012, 07:41
Temat postu: kalkulator nurkowy na androida...
Witam,
Jestem studentem informatyki i musze wybrac temat pracy inzynierskiej...
Oczywiscie chcialbym zeby dotyczyl on mojej pasji ktora jest nurkowanie. Wymyslilem ze chcialbym napisac kalkulator na androida ktory sprawdzalby obliczenia naszych planowanych nurkowan tzn przystanki dekompresyjne czas a takze ilosc gazow... I tu zaczyna sie problem poniewaz nie posiadam zadnego doswiadczenia z gazami wzboganocymi... Czyli np nitrox itd i nie wiem jak ograniczyc temat np do 100 m? Zaznaczam ze nie chcialbym sie porwac na cos czego przez ten rok nie ogarne...

Sadze ze na tym forum znajde wiele autorytetow mogocych pomoc wiec Prosze takze o pomoc w zdobywaniu materialow a takze moze ktos zna kogos kto moglby doradzic studentowi i podzielic sie informacjami ktorych nie zdobedzie w zwyklej bibliotece czyli algorytmy itd tytuly ksiazek...

Przepraszam jesli post jest w nieodpowiednim dziale i prosze moderatora o ewentualne przeniesienie go w odpowienie miejsce

Pozdrawiam i z gory dziekuje

ple - 16-10-2012, 08:58

Wujek google i do boju. Raczej nikt Ci nie poda wszystkiego na tacy.

Nie wiem czy znasz, jeśli nie, to zacznij od http://www.nurkomania.pl/...dekompresji.htm

ptja - 16-10-2012, 09:19

Planowanie gazów powineneś w zasadzie znać po OWD (a raczej na pewno po AOWD, które chyba masz, mając "Rescue"?), a obliczenia toksyczności tlenowej, MOD itp. dla nitroxów opanujesz po przeczytaniu materiałów do kursu "Basic Nitrox" chyba każdej organizacji, ewentualnie w ramach kursu nitroksowego.
Poczytaj też o zasadzie rock bottom, minimum deco i powinno na początek wystarczyć.
Z książek mogę polecić np. "Nurkowanie Techniczne" Pawła Poręby (np. rozdziały 5 i 13) - obejmuje i zagadnienia związane z tlenem i zużyciem gazu.

ple - 16-10-2012, 09:54

Jeśli to ma być praca inżynierska, to algorytm minimum deco jest zbyt trywialnym zagadnieniem ;-)

Tutaj raczej należy podeprzeć się konkretnymi modelami dekompresyjnymi

ptja - 16-10-2012, 10:17

To ma być kalkulator dla nurków.
A skoro nie każdy nurek za każdym razem wchodzi w zakres NDL, to dlaczego MD ma być pominięte?
O modelach deko po prostu się nie wypowiadałem, ale zasugerowałem, co (moim zdaniem) powinien taki kalkulator liczyć, żeby był fajnym narzędziem dla nurków rekreacyjnych.

krush86 - 16-10-2012, 10:20

Juz cos do przodu dzieki wiem ze nikt.mi gotowca nie da dlatego ten post... Moze jakies ksiazki?

Hmm czyli na upartego jestem w stanie ogarnac ta wiedze bez kursow? Basic nitrox moge zrobic natomiast podstawowa wiedze.oczywiscie mam... Ale co z tmx?

Ograniczyc temat do jakiejs glebokosci zeby nie przesadzic?

Jak narazie musze sprecyzowac temat wiec prosze.o podpowiedz

[ Dodano: 16-10-2012, 10:23 ]
Musze zaczac od jakiegos minimum a jak daleko dojde to sie okaze...

ple - 16-10-2012, 11:13

Temat pracy powinien być napisany sprytnie, czyli w sposób taki, aby mieć pole do manewrów w zależności od postępów i napotykanych trudności.
Staraj się unikać ostrych granic w temacie pracy. Takie umieścisz dopiero we wstępie

ptja - 16-10-2012, 11:18

krush86 napisał/a:
Hmm czyli na upartego jestem w stanie ogarnac ta wiedze bez kursow?

przecież ta "wiedza" (jeśli chodzi o zużycie gazów, obliczenia toksyczności tlenowej) to, pod względem zastosowanej matematyki, poziom szkoły podstawowej. Dane do wzorów masz w tabelkach w materiałach tekstowych.
Co do zagadnień TMX i dekompresji wolę się nie "mądrzyć" bo nie mam praktyki, ale chyba kwestie np. zużycia mieszanek nie różnią się (poza liczbą butli :-) ) gdy oddychasz gazem, gdzie zamiast części azotu jest hel.
Ciśnienia parcjalne (np. tlenu) także liczy się analogicznie.
Spokojnie możesz już zaczynać tworzyć podwaliny programu z użyciem tych wzorów, bo i tak nie ominiesz ich przechodząc do obliczania gazów z uwzględnieniem (tych czy innych) przystanków dekompresyjnych.

[ Dodano: 16-10-2012, 11:20 ]
Errata: powinno być "materiałach kursowych" zamiast "materiałach tekstowych" (chyba mam jak pan Poniedzielski: budzę się codziennie w południe, niezależnie od tego, o której wstanę :-) )

Judas - 16-10-2012, 12:24

Proponuje skontaktuj sie z Twórcą Hlplannera (jest free) http://www.hlplanner.com/ i może się dogadasz, żeby zrobić wersje na androida. Masz tam też biblioteczke pojęć :)
jacekplacek - 16-10-2012, 12:44

krush86 napisał/a:
I tu zaczyna sie problem poniewaz nie posiadam zadnego doswiadczenia z gazami wzboganocymi... Czyli np nitrox itd i nie wiem jak ograniczyc temat np do 100 m? Zaznaczam ze nie chcialbym sie porwac na cos czego przez ten rok nie ogarne...

Cześć. Jak chodzi o dekompresję, planowanie nurkowań, największym znawcą tematu wśród nurków jest chyba Paweł Poręba. Przebywa obecnie w Jastarni, więc możeszpołączyć przyjemne z przyjemnym - nauczysz się jakich min uniknąć i ponurasz na wrakach a może i przy okazji nauczysz się conieco samych technik nurkowych. Paweł jest autorem jedynej polskiej książki o nurkowaniach dekompresyjnych "Nurkowanie techniczne" - są tam też podstawy planowania takich nurkowań oraz podstawy wiedzy o dekompresji. Namiary na Pawła:
http://nurkowanie.nekton.com.pl/
http://www.nurkowanie-hel-jastarnia.pl/
Powodzenia zyczę, bardzo fany pomysł :)

Kompas - 16-10-2012, 15:06

spróbuj algorytmów zapisanych w pliku xls tutaj:
http://ebookbrowse.com/cd...o-xls-d36915522

mi_g - 16-10-2012, 15:53

krush86 napisał/a:
nie wiem jak ograniczyc temat np do 100 m?

Nie ma sensu ograniczać głębokości. Wystarczy ze ustalisz że mieszanki oddechowe skąłdają sie tylko z azotu i tlenu i automatycznie ma ograniczenie do kilkudziesięciu metrów. Dodatkowym ograniczeniem może być użycie tylko jednej mieszanki dla jednego nurkowania.

Masz dostępne dwie teorie: neohaldanowską i pęcherzykową. W tej pierszej grupie spokojnie mozesz zaimplementować ZH-L16 + gradient faktory. W drugiej algorytm VPM być moze z pewnymi modyfikacjami.
Tu znajdziesz info i algorytmy do VPM:strona o VPM
Sporo prac naukowych na temat dekompresji jest tu: biblioteka teorii dekompresji

Musisz pamiętać że samo policzenie nasycenia tkanek ( wielkości pęcherzyków) i wynikajacego z tego sufitu decompresyjnego to jeszcze nie wszystko. Kolejnym krokiem będa strategie wynurzania. Najlepszy plan wynurzenia jest optymalizacją wielokryterialną i ludzie sobie różne kryteria ustalają.

Z planowaniem nurkowań będziesz miał więcej problemów niż sie wydaje. W zalezności od rodzaju nurkowania będa sie pojawiały dodatkowe paramety.

krush86 - 16-10-2012, 19:11

coś mi się zdaje ze zrobię nitroxa na jastarni;d bo nie widzę raczej innego wyjścia a taki autorytet jak Poręba może nie chcieć rozmawiać o takich rzeczach przez telefon...

Chciałbym napisać program bazujący na przynajmniej jednym algorytmie który także sprawdzałby nasze obliczenia na papierze więc co sądzicie na żeby zacząć od NOFa? i aplikacji z nim związanej? może jeszcze by coś dorzucić? ale jak na inżynierkę to nie będzie za mało jeśli wyłożyłbym się na dalszym etapie i musiał część wyciąć żeby zdać a resztę dokończył zanim wypuszczę na światło dzienne?

gorcio - 16-10-2012, 20:52

krush86 napisał/a:
co sądzicie na żeby zacząć od NOFa? i aplikacji z nim związanej?

Sadze, ze implementacja NOFa sama w sobie bedzie ciekawa tylko dla ludzi uzywajacych NOFa. Gdybys zrobil dwie lub trzy inne metody liczenia deko razem z NOFem, wtedy mozna by bylo sobie spokojnie porownac profile i wybrac ten ktory komus bardziej w danej chwili pasuje.
Mysle, ze gdybys doszedl do porozumienia z autorami HLPLannera to byloby juz cos. Do tego doloz np ZH-L16 jako drugi i bedzie cacy - prawie jak MultiDeco :-)

mi_g - 17-10-2012, 09:32

krush86 napisał/a:
Chciałbym napisać program bazujący na przynajmniej jednym algorytmie który także sprawdzałby nasze obliczenia na papierze więc co sądzicie na żeby zacząć od NOFa?

NOF to prosty* algorytm, który umożliwia ustalenie bezpiecznego** profilu wynurzenia przy nurkowaniach z użyciem standardowych zagazów dekompresyjnych***.
Nie jest żadną teoria dekompresji ani algorytmem bezpośredno wynikacjącym z konkretnej teorii. Zresztą to samo dotyczy RD.
* - na tyle proste że raczej program do tego potrzebny nie jest, w dodatku występują tam uproszczenia które ułatwiają obliczenia w locie a komplikują algorytm numeryczny.
** - bezpieczeństwo jest zmienne i zalezne od profilu i gazów, jedynie z grubsza wiemy że będzie on w okolicach ZH-L16 + GF 30/80
*** - dla nurków poniżej poziomu Adv.Nitrox nieprzydatne, przy innych gazach deco trzeba by ustalć własne współczynnik RATIO czego pewnie nikt nie zrobi
gorcio napisał/a:
Sadze, ze implementacja NOFa sama w sobie bedzie ciekawa tylko dla ludzi uzywajacych NOFa.

Też nie będzie ciekawa. Nurkowie którzy go uzywają potrafią to obliczyć w pamieci albo na kartce. Ciekawe to by było gdyby po wygenerowaniu profiliu NOF'em albo RD program obliczył jakie odpowiadaja temu GF'y w ZH-L16, współczynnik bezpieczeństawa dla VPM'a albo prawdopodobieństwo DCS'a wg RGBM... I to jest temat na ambitna pracę.

jacekplacek - 17-10-2012, 10:05

mi_g napisał/a:
Ciekawe to by było gdyby po wygenerowaniu profiliu NOF'em albo RD program obliczył jakie odpowiadaja temu GF'y w ZH-L16

NOF = GF ~30/80
RD = GF 20/80

mi_g napisał/a:
I to jest temat na ambitna pracę

Dziękuję :P :D

mi_g - 17-10-2012, 14:14

jacekplacek napisał/a:
NOF = GF ~30/80
RD = GF 20/80
Dziękuję

To co napisałeś jest "znanym stanem wiedzy" :-)
GFy będa sie zmieniały w zależnosci od profilu nurkowania taki urok tych metod.
Już samo zaokrąglanie przystanków do pełnych minut, zmian RATIO co 3m i pobytu w strefach do wartości które umożliwaiją sensowny podział na przystanki powoduje że faktyczny zapas bezpieczeństwa się zmienia. Przy profilach niestandardowych, odwróconych, zawierających spore zmiany głębokości w pewnych częściach profilu odchylenia będa większe. Oczywiscie zmiany nie powinny być zbyt duże o ile metoda jest poprawna. Jak duże... Odpowiedz dałaby analiza powiedzmy 1000 różnych profili pod kątem wartości GF osiąganych na podstawie dekompresji według profilu RD/NOF.
W NOF dochodzi jeszcze arbitralne przyjęcie przez każdego nurka "krytycznego przesunięcia" oczywiście w zakresie dopuszczonym przez metodę.
Wszystko to powoduje że nie wiemy co tak naprawdę ozncza "~", tyle że zakładamy ze niewiele :-(

jacekplacek - 17-10-2012, 14:30

mi_g napisał/a:
Wszystko to powoduje że nie wiemy co tak naprawdę ozncza "~", tyle że zakładamy ze niewiele :-(

Pasuje prawie do minuty.

[ Dodano: 17-10-2012, 14:30 ]
mi_g napisał/a:

Pasuje prawie do minuty.

mi_g - 17-10-2012, 18:53

jacekplacek napisał/a:
Pasuje prawie do minuty

Pierwsze z brzegu trzy przykłady.
1. 30' 49m i 30' 51m, deco EAN50 + O2 denny powietrze.
W obu przypadkach dla NOF to takie same nurkowania BT=30', RATIO=0.65
GAP wykazuje różnicę w deco dla 30/80 przy takich nurkowaniach 3' jeżeli NOF trafi dokładnie w środek to da to po +/- 1.5min ale będzie miał 30/85 aby dla tego drugiego nurkowania uzyskać taki sam czas deco trzeba ustawić GF blisko 30/90.
2. 60' 25m i 60' 30m, deco EAN50 + O2 denny powietrze.
W obu przypadkach dla NOF to takie same nurkowania BT=60', RATIO=0.25
GAP wykazuje różnicę w deco dla 30/80 przy takich nurkowaniach 5' dla tego drugiego nurkowania uzyskać taki sam czas deco trzeba 30/95
3. Nurkowania z gazami jak poprzednio i runtimem:
5' - 28m, 10' - 38m, 25' -48m, 30'-28m oraz 15'-48m, 20-38m, 30-28m
Rożnica w GAP 4' albo 30/80 na 30/93
Dla NOF identyczne głębokości średnie i czasy - czyli to samo nurkowanie.

Podsumowując -łatwo znaleźć profile dla których różnica będzie większa niż 1' (wymyślenie powyższych zajęło mi 10min). Różnice na GF były rzędu 10-15 punktów procentowych, co oznacza że "~" może oznaczać +/- 5-7 pp.

jacekplacek - 17-10-2012, 21:40

Liczyłeś obligatoryjne przepięcie na 21m?
krush86 - 18-10-2012, 09:32

Hmm a moze ktos organizuje jakies warsztaty o konkretnym na papierze wyliczaniu mieszanek gazow i dekompresji?
jacekplacek - 18-10-2012, 09:47

krush86 napisał/a:
Hmm a moze ktos organizuje jakies warsztaty o konkretnym na papierze wyliczaniu mieszanek gazow i dekompresji?

W interesującym Cię zakresie i poziomie merytorycznym? Poręba :)

[ Dodano: 18-10-2012, 09:47 ]
Ps. wbrew pozorom, nie gryzie... choć podniebienie ma czarne :D

krush86 - 18-10-2012, 09:50

Heh wlasnie zamowilem jego ksiazke i chce isc na nitrox do niego to przy okazji zapytam o te warsztaty... Dzieki za podpowiedz
jacekplacek - 18-10-2012, 09:53

krush86 napisał/a:
Heh wlasnie zamowilem jego ksiazke i chce isc na nitrox do niego to przy okazji zapytam o te warsztaty... Dzieki za podpowiedz

Trza było wsiąść w auto i podjechać - dostałbyś wiedzę za darmo a książkę od ręki :)

pomorzanka - 18-10-2012, 09:55

jeszcze do końca miesiąca powinien być w Jastarni ;-) wszystko zalezy od tego, jak bardzo Formozi będzie dupka marzła ;-) ale również polecam :-)
krush86 - 18-10-2012, 12:09

W takim razie dzis.dzwonie moze uda mi sie.cos jeszcze zdzialac w ten weekend
mi_g - 18-10-2012, 13:35

jacekplacek napisał/a:
Liczyłeś obligatoryjne przepięcie na 21m

Zauwaz że ja w powyższym zestawieniu w ogóle nie używałm NOF'a do genaeracji profilu.
Starałem się wykazać ze dwa identyczne (dla tej metody) nurkowania, dają w palnerach przy założeniu tych samych GF 30/80 dają kilkuminutowe różnice w wynurzenich,
lub przy tych samych czasach odchylania w GF Hi (ustalenia jak się zmienia GF Lo jest dużo bardziej pracochłone).
Wydaje mi sie że to o czym ty piszesz to schemat postępowania analogiczny do tego co robi Paweł Poręba. Stosujac swój plan wynurzenia ma komputer który liczy według ZH-L16 GF 30/80, komputer zawsze wczesniej puszcza z przystanku a pod koniec dekompresji pokazuje +/- 1'.
Oznacza to jednak jedynie tyle że startegia wynurzenia była bezpieczniejsza niż dla GF 30/80 i jeżeli chodzi o czas sumaryczny to niewiele od niej odbiegała. Ale tak naprawdę nie wiemy jaka była.
Przykładowo jeżeli program nie wykazuje przystanku na 21m to oznacza że prawdopodobnie mamy zawyżony GF Lo w tym nurkowaniu (to stwierdzenie nie jest prawdziwe, wrunek konieczy ale nie wystarczający (?))

Podejście "scisłe" do zagadnienia takie do pracy licencjacko-magisterskiej to była by analiza profili nurkowań z wynurzeniami planowanymi wg NOF i rzetelne sprawdzanie otrzymanych tak GF'ów.
Zupełnie inna sparwa że nie do jest to najlepsza miara... Można w dwóch chwilach zetknąć sie ze zredukowanym sufitem dekompresyjnym lub być na nim przez cały czas a GF'y będą takie same.

Oczywiście że jeśli dla NOF'a nie jest to 30/80 ale 15-35/70-85 nie wpływa na jego stosowalność. Za to można by ustalić dla jakich profili generuje bardziej a dla jakich mnniej konserwatywne strategie.

Tak przy okazji rzecz oczywista: metody uproszczone zawsze będzie dawała wyniki przybliżone w porównaiu z metodą dokąłdną. To nie jest wada o ile ochylenia są znane i określone (zakres stosowalności).

jacekplacek - 18-10-2012, 13:50

mi_g napisał/a:
Podejście "scisłe" do zagadnienia takie do pracy licencjacko-magisterskiej to była by analiza profili nurkowań z wynurzeniami planowanymi wg NOF i rzetelne sprawdzanie otrzymanych tak GF'ów.
Zupełnie inna sparwa że nie do jest to najlepsza miara...

Bardzo nie najlepsza, bo nie o to nurkom chodzi. Porównanie do GF jest o tyle sensowne, że taki mam algorytm w komputerze i nie interesuje mnie, czy rozkład czasów różni się czy nie. Mnie interesuje, czy sumaryczny czas deko jest ok a jak zatrzyma mnie na pierwszym stopie tak samo, jest już całkiem fajnie :) A najbardziej, interesuje mnie samopoczucie po nurkowaniu i jest to jedyny pewny parametr. Swoją drogą ustawiam kompa 20-30 / 75 co trzyma mnie dłużej od NOF a jak lecę na czystego NOF`a, dokładam czas na najpłytszym przystanku... ot, starość nie radość :)

mi_g napisał/a:
Wydaje mi sie że to o czym ty piszesz to schemat postępowania analogiczny do tego co robi Paweł Poręba

Bo tego się nie da 1:1 przełożyć na Gradient Faktory.

mi_g - 18-10-2012, 16:56

jacekplacek napisał/a:
A najbardziej, interesuje mnie samopoczucie po nurkowaniu

Tyle że to na pracę z psychologii albo medycyny.
Właściwie skoro w roku 2008 IgNobla dostali naukowcy za dowiedzenie że droższe placebo jest skuteczniejsze niż tańsze placebo, to moze można by dowieść lepszego samopoczucia (mniejszej zapadalności na obiawy około dekompresyjne) nuków z nowymi komputerami w porównaniu z tymi którzy kupili je z drugiej ręki :-)
Tez piękna praca by była.

jacekplacek - 19-10-2012, 00:03

mi_g napisał/a:
Właściwie skoro w roku 2008 IgNobla dostali naukowcy za dowiedzenie że droższe placebo jest skuteczniejsze niż tańsze placebo, to moze można by dowieść lepszego samopoczucia (mniejszej zapadalności na obiawy około dekompresyjne) nuków z nowymi komputerami w porównaniu z tymi którzy kupili je z drugiej ręki :-)

:beer3: :aaa:

krush86 - 19-10-2012, 08:23

Ok ogladalem filmiki ze szkolen więcej dzis sie dowiem jak malo portafie w wodzie i moze mnie to bardziej zmotywuje...

Wracajac do tematu dzis zaczne zdobywac wiedze i musze wiedziec o co pytac wiec jaki algorytm proponujecie?? Chcialbym aby aplikacja dala uzytkownikowi do wyboru wybor czynnikow oddechowych wyliczala dekompresje a takze awaryjne wyjscie w przypadku utraty ktoregos lub czesci gazow. W dodatku ma zapisywac nasze planowane nurki i pozwalac dopisywac zmiany jakie zaszly podczas deco itp o wyjsciu z wody

[ Dodano: 19-10-2012, 08:23 ]
Ok ogladalem filmiki ze szkolen więcej dzis sie dowiem jak malo portafie w wodzie i moze mnie to bardziej zmotywuje...

Wracajac do tematu dzis zaczne zdobywac wiedze i musze wiedziec o co pytac wiec jaki algorytm proponujecie?? Chcialbym aby aplikacja dala uzytkownikowi do wyboru wybor czynnikow oddechowych wyliczala dekompresje a takze awaryjne wyjscie w przypadku utraty ktoregos lub czesci gazow. W dodatku ma zapisywac nasze planowane nurki i pozwalac dopisywac zmiany jakie zaszly podczas deco itp o wyjsciu z wod

jacekplacek - 19-10-2012, 08:54

Myślę, że jeżeli dziś zaczniesz zdobywać wiedzę a stan ten potrwa cały weekend, to z pytaniami wstrzymaj się do poniedziałku. Wiele może okazać się nie aktualnych :ping:
mi_g - 19-10-2012, 13:35

jacekplacek napisał/a:
Wiele może okazać się nie aktualnych

Popieram. W dodatku pojawi ci sie dużo nowych. W ramach poszeznaia wiedzy możesz też ściągnąć z sieci dowolny planer i zobaczyć co one proponują.
krush86 napisał/a:
Chcialbym aby aplikacja dala uzytkownikowi do wyboru wybor czynnikow oddechowych wyliczala dekompresje a takze awaryjne wyjscie w przypadku utraty ktoregos lub czesci gazow.

Każdy planer dekompresji to oferuje (przynajmniej nie znam takiego co tego nie robi). Jest ich całkiem sporo, więc konkurencja duża. Pamiętaj że skoro mówimy o gazach i dekompresji to adresujesz swoją aplikacje do 1% (?) nurków w dodatku tych nabardziej obeznanych z tematem. Łatwo nie będzie.

ple - 19-10-2012, 15:58

Stawiacie chłopakowi wysoko poprzeczkę ;-) A to ma być tylko praca inżynierska, a nie komercyjna aplikacja. Aczkolwiek jeśli temat mu zaskoczy, to na jego bazie jest potem napisać pracę magisterską, poszerzając podstawową wersję aplikacji o kolejne modele dekompresji i inne wodotryski.
jacekplacek - 19-10-2012, 16:02

ple napisał/a:
Stawiacie chłopakowi wysoko poprzeczkę

Jak se jeden taki nisko postawił, do dziś się męczymy z windowsem a chwile wcześniej z DOS`em... a tyle było dobrych systemów :/

wiesiek01 - 19-10-2012, 18:21

jacekplacek napisał/a:
do dziś się męczymy z windowsem

Męczy się ten, kto nie zna nic więcej ... :bee;
jacekplacek napisał/a:
a tyle było dobrych systemów

Na przykład ?

jacekplacek - 19-10-2012, 18:27

wiesiek01 napisał/a:
Na przykład ?

Niezapomniany Workbench i naklejka "Intel outside" :)

Yavox - 19-10-2012, 18:41

Tak, to byly czasy... :)
Włodek K - 19-10-2012, 18:54

Yavox napisał/a:

Tak, to byly czasy... :)

Miałem duży dysk 500 MB !
Piękne czasy :)

gmizerka - 20-10-2012, 19:29

Pamiętaj tylko kolego, że wszystko co zrobione na pracę inż, mgr, dr... należy do uczelni. Niejeden zonka złapał jak próbował sprzedać.
ptja - 20-10-2012, 20:57

gmizerka napisał/a:
Pamiętaj tylko kolego, że wszystko co zrobione na pracę inż, mgr, dr... należy do uczelni. Niejeden zonka złapał jak próbował sprzedać.

niekoniecznie i nie zawsze...

Oto, co znajdujemy w ustawie Prawo autorskie:

Art. 15a.
Uczelni w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym przysługuje pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta. Jeżeli uczelnia nie opublikowała pracy dyplomowej w ciągu 6 miesięcy od jej obrony, student, który ją przygotował, może ją opublikować, chyba że praca dyplomowa jest częścią utworu zbiorowego.

http://www.prawnikprzezin...-licencjackiej/
http://www.cs.put.poznan....sd/pra-aut.html

Włodek K - 20-10-2012, 21:33

ptja napisał/a:
Uczelni w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym przysługuje pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta. Jeżeli uczelnia nie opublikowała pracy dyplomowej w ciągu 6 miesięcy od jej obrony, student, który ją przygotował, może ją opublikować, chyba że praca dyplomowa jest częścią utworu zbiorowego.

A nie jest tak że pod każdą pracą w ramach studiów podpisuje się jakiś prowadzący i wtedy to jest praca zbiorowa?
Jeden z moich kolegów opracował nowatorski sposób pomiarów i okazało się że pod to podpieło się parę osób. Jak się okazało to najmniej z tego miał student który wpadł na pomysł i zrobił z tego pracę mgr.

ptja - 20-10-2012, 21:44

Włodek K napisał/a:
A nie jest tak że pod każdą pracą w ramach studiów podpisuje się jakiś prowadzący i wtedy to jest praca zbiorowa?

rolą promotora jest udzielanie wskazówek itp., a sama praca powinna być przecież samodzielna. Przecież w normalnej sytuacji promotor nie pisze ani jednego zdania z pracy...
Czy recenzent czy korektor książki staje się jej autorem?
Praca zbiorowa byłaby np. wtedy, gdy kilku studentów tworzy wspólnie pracę, dzieląc pomiędzy siebie rozdziały.

JacekKG - 21-10-2012, 19:54

Włodek K napisał/a:
ptja napisał/a:

Jeden z moich kolegów opracował nowatorski sposób pomiarów i okazało się że pod to podpieło się parę osób. Jak się okazało to najmniej z tego miał student który wpadł na pomysł i zrobił z tego pracę mgr.

Pomiarow czego? Jakies szczegoly?

krush86 - 22-10-2012, 07:23

Pytan jest zbyt wiele... Musze to jakos teraz ogarnac i troche poczytac... Ogolnie za duzo jak na weekend no i do tego wyszlo sporo brakow w wiedzy i umiejetnosci no i troche sie pozmienialo... Ale Paweł jest rzeznikiem nie bylo pytania na ktore nie znal odpowiedzi... A cwiczenia ze slepa maska i bez pletw hmm swietny pomysl. Jak odzyskalem pletwy to jakbym mial 5 lat i dostwl wymarzony prezent pod choinke...:-D