FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Ahmed Gabr pobił rekord Nuno Gomesa

piotr_c - 18-09-2014, 19:58
Temat postu: No i mamy nowego rekordzistę świata! :)
Ahmed Gabr, który zanurkował dziś na 332m, osiągnął ostatni przystanek na głębokości 5m. To będzie dłuuuugi przystanek :ping:

Jutro powinna się ukazać fotorelacja z całego rekordowego nurkowania.

DawidP - 18-09-2014, 20:12

Chapeau bas!

Zastanawiam sie gdzie jest granica.

stegano - 18-09-2014, 22:30

Z pełnym szacunkiem, ale dupy nie urywa...
filipesku - 18-09-2014, 22:47

A co by urwało pupe :D ? Dla mnie dzik :))
stegano - 18-09-2014, 22:57

filipesku, Winde zrobić to nie sztuka...
piotr_c - 18-09-2014, 23:06

stegano napisał/a:
Winde zrobić to nie sztuka...

Dobre :)

piotr_c - 18-09-2014, 23:06

stegano napisał/a:
Winde zrobić to nie sztuka...

Dobre :)

ziemia - 18-09-2014, 23:07

To zrób taka windę jak to nie sztuka.
stegano - 18-09-2014, 23:18

Właśnie oglądam kolejny filmik z Panem Starnawskim (poraz tysięczny) i tak naprawdę tu chylę czoła :)

[ Dodano: 18-09-2014, 23:20 ]
piotr_c, A gdzie tam Xdeep będzie w całym tym przedsięwzięciu?

Yavox - 18-09-2014, 23:23

Na ręce i na plecach tego, co robił windę. Ale w sumie to nie sztuka więc nie wiem, czy Piotr powinien w ogóle się tym chwalić :aaa:
Scaner - 18-09-2014, 23:25

stegano napisał/a:
Z pełnym szacunkiem, ale dupy nie urywa...

Z lekkim szacunkiem,
dupę urywa wszystko co jest robione z determinacją i dla pasji natomiast zupełnie nie urywa dupy marudzenie frustratów w necie przed komputerem.

filipesku - 18-09-2014, 23:28

Nie mam więcej pytań :)
stegano - 18-09-2014, 23:29

Scaner, W tych dziwnych czasach, ludzie robią rożne dziwne rzeczy dla tzw laików, lub maja jebitne parcie na szkło
.

piotr_c - 18-09-2014, 23:41

stegano napisał/a:
A gdzie tam Xdeep będzie w całym tym przedsięwzięciu?

XDEEP był jednym ze sponsorów. Ahmed używał komputera BLACK TMX oraz STEALTH 2.0 w płytszej fazie dekompresji, podobnie jak większość zespołu supportowego.

Przyznam, że dość długo opieraliśmy się jeśli chodzi o wsparcie tego typu przedsięwzięcia, ze względu na spore jednak ryzyko. Wiele osób twierdziło, że człowiek zupełnie nieznany w środowisku nurkowym nie ma szans na realizację tak ambitnego planu. Jednak kilka miesięcy temu spotkałem się z organizatorami (Khalidem i Danem), jak i samym Ahmedem w Dahab, gdy Sameh Sokhar opowiedział mi o doświadczeniu Ahmeda i gdy zobaczyłem, jak profesjonalnie przygotowują próbę pobicia rekordu, stwierdziłem że to musi się udać :)

stegano - 18-09-2014, 23:44

piotr_c napisał/a:
Ahmed używał STEALTH 2.0 w płytszej fazie dekompresji, podobnie jak większość zespołu supportowego.

Tzn, przebiera się? :D

piotr_c - 18-09-2014, 23:52

stegano napisał/a:
Tzn, przebiera się?

Dokładnie tak.

Ahmed miał na sobie ponad kilkadziesiąt kilogramów sprzętu. Chłopaki przeanalizowali wiele problemów znanych z innych nurkowań na ekstremalne głębokości starali się wyeliminować przyczyny większości z nich. W przypadku użycia STEALTH 2.0 chodziło o odciążenie Ahmeda i zapewnienie jak największej swobody ruchów. A konfiguracja side mount okazała się być idealna do tego.

Podobne źródło miała też decyzja o użyciu STEALTH 2.0 przez zespół supportowy - łatwość żąglerki butlami, wygoda podczas czasami długiego czasu oczekiwania na wejście do wody, swoboda ruchów gdy trzeba spędzić np. 3h pod wodą - to wszystko zaważyło na wyborze rozwiązań.

Co ciekawe, centrum H2O, czyli organizator nurkowania, od dawna szkoli w uprzężach STEALTH 2.0 i nawet jeśli nie przystąpilibyśmy do projektu jako sponsor, użyliby uprzęży które mają u siebie. Decyzja zapadła zanim w ogóle zaczęliśmy rozmawiać :)

stegano - 18-09-2014, 23:56

piotr_c, Czapka z głowy, niski ukłon.
grol - 19-09-2014, 00:03

Piotr szacun!
Scaner - 19-09-2014, 00:10

stegano napisał/a:
Scaner, W tych dziwnych czasach, ludzie robią rożne dziwne rzeczy dla tzw laików, lub maja jebitne parcie na szkło
.

I bardzo dobrze, niech to robią do póki nie ruchają chomików przed kamerką internetową będę się cieszył ich sukcesami.

stegano - 19-09-2014, 00:13

Scaner napisał/a:
do póki nie ruchają chomików przed kamerką internetową będę się cieszył ich sukcesami.
:D

- Tato, dlaczego owijasz chomika taśmą klejącą?
- Żeby nie pękł jak go będę jebał...

grol - 19-09-2014, 00:41

Czemu upadacie tak nisko? ...
piotr_c - 19-09-2014, 01:19

Haw - 19-09-2014, 03:44

DawidP napisał/a:
Zastanawiam sie gdzie jest granica.
przynajmniej z drugie tyle. nie na OC rzecz jasna i pewnie na sprzecie ktory nie zostal jeszcze zaprojektowany :)
komercyjne sprezenia na sucho chyba do 700m dochodzily...

kawior - 19-09-2014, 08:42

Organizm ludzki chyba tyle jednak nie zniesie...
Jeszcze raz wyrazy szacunku dla Ahmeda i reszty teamu włącznie z XDEEP'em!

jaros4 - 19-09-2014, 08:54

Moje gratulacje dla Smialka rekordzisty,jak i dla x-deepa,za sprzet ktorego uzyto do tego wyczynu.
W 2004 r.na konferencji nurkowej w Bielsku B.mielismy okazje spotkac sie z owczesnym rekordzista N.Gomezem.Zdjecia nurka w konfiguracji "plecowej" z zapasem gazu potrzebnym do zanurzenia sie na ,bodajze 218 m,robi wrazenie.Side mont wydaje sie byc bardziej praktyczny przy takich przedsiewzieciach.
Przegladajac historie bicia podonych rekordow widac ze trup sciele sie gesto,wiec jesli to na kims nie robi wrazenia to juz jego problem.Chicken curry w indian take away w poblizu flatu ktory obecnie zamieszkuje na pewno zrobi wieksze wrazenie na jego dupie...

makalu - 19-09-2014, 09:15

Po prostu ,,stegano" pół roku temu zrobił OWD,teraz ma już Tec 40.,W grudniu zrobi full trimix,a na wiosnę 400metrów zaliczy i nie jako winda tylko jeszcze sobie przez pół godzinki na dnie ponura.Winda to obciach przecież :-)
Ciekawe jak wyglądało pełne wyposażenie (ile na plecach,ile na depozytach,jakie gazy i czasy na nich)?

Pawel_B - 19-09-2014, 10:21

stegano napisał/a:

Potrafisz rozweselić z początkiem dnia :)

Gratulacje dla rekordzisty :)

Pozdrawiam, Paweł

stegano - 19-09-2014, 10:24

Pawel_B, a na cos jedna sie przydaje :P
piotr_c - 19-09-2014, 10:24

I jest też oficjalne potwierdzenie :)

kawior - 19-09-2014, 10:50

makalu napisał/a:
Po prostu ,,stegano" pół roku temu zrobił OWD,teraz ma już Tec 40.,W grudniu zrobi full trimix,a na wiosnę 400metrów zaliczy i nie jako winda tylko jeszcze sobie przez pół godzinki na dnie ponura.Winda to obciach przecież
Ciekawe jak wyglądało pełne wyposażenie (ile na plecach,ile na depozytach,jakie gazy i czasy na nich)?

Pamiętam siebie jak na początku mojej przygody z nurkowaniem opowieści bardziej doświadczonych kolegów nurków o ich przygodach pod wodą nie robiły na mnie wrażenia.
Z czasem jednak mój punkt widzenia się mocno zmienił.

gorcio - 19-09-2014, 12:55

stegano napisał/a:

Juz masz moj doping. Kiedy zaczynasz przygotowania ?

DawidP - 19-09-2014, 13:32

A co z projektem 335 pana Dariusza Wilamowskiego?
gazeliusz - 19-09-2014, 18:05

temat dawno zamknięty..
BitPump - 19-09-2014, 19:03

piotr_c napisał/a:
Wiele osób twierdziło, że człowiek zupełnie nieznany w środowisku nurkowym nie ma szans na realizację tak ambitnego planu.

Ahmed nie jest tak "zupełnie nieznany"... Miałem przyjemność nurkować z nim wielokrotnie w latach 2008 i 2009. Akurat z nim, bo miał już wtedy ogromne doświadczenie w nurkowaniach 100m+, a akurat potrzebowałem wtedy przewodnika takich zabaw :-)
Przez długi czas zajmował się szkoleniem technicznym w bazie Divers Lodge w Hurghadzie, a baza ta to była #1 TDI/SDI w Middle East zanim jej sława nie przeminęła...

Może jest mniej znany w towarzystwie cywilów, ale mundurowi - zarówno w Egipcie, Hiszpanii i USA znają go bardzo dobrze pod względem nurkowym.

Wprawdzie kursy trimiksowe u Ahmeda nie należą do łatwych (duży nacisk kładzie na wykonanie zadanej misji mimo przeszkód generowanych przez instruktora pod wodą), ale to także bardzo miły człowiek. Przez wiele lat hobbistycznie zajmował się szkoleniem na poziomie "BubbleMaker" (!!!) dzieci pracowników ambasad.
Jak wiedzą instruktorzy - Bubble Maker to jest WYZWANIE, a nie jakieś tam Adv. Tmx, gdzie kursanci grzecznie słuchają...

Gratulacje dla Ahmeda.

piotr_c - 19-09-2014, 20:45

BitPump napisał/a:
Ahmed nie jest tak "zupełnie nieznany"... Miałem przyjemność nurkować z nim wielokrotnie w latach 2008 i 2009. Akurat z nim, bo miał już wtedy ogromne doświadczenie w nurkowaniach 100m+,

Właśnie o to mi chodziło. Ahmed nie jest osobą która ma "nazwisko". Nie jest ambasadorem 5'ciu firm nurkowych, nie pojawia się z okazji takiego czy innego projektu.. Z tego powodu wiele osób twierdziło, że to nie może się udać. Ma naprawdę duże doświadczenie, a że się tym nie chwali bo zajmuje się czymś innym, to tylko lepiej :)

valdiver - 19-09-2014, 21:19

AHMAD AGBAR !!!
syn_biskupa - 19-09-2014, 22:38

Haw napisał/a:
nie na OC rzecz jasna
tymbardziej takie głebokosci nie na CC a zwłaszcza nie w fazie bottom
Yavox - 19-09-2014, 22:54

A próbował ktoś robić głębokości podobnego rzędu robiąc fazę bottom na OC a zanurzenie do pewnego momentu i wynurzenie od tej samej głębokości na rebie? Czy to by nie upraszczało znacznie logistyki gazów do takiego nurkowania?
syn_biskupa - 20-09-2014, 13:59

Nie ma znaczenia czy do tej samej głębokości czy innej. Napewno na OC szybsze zanurzenie jak i potencjalny wysiłek na głębokości ciągną za sobą mniejsze ryzyko niz na CC. Nie wiem czy ktoś robił, ale ważąc wszystkie "za" takie nurkowanie byłoby bezpieczniejsze, zwłaszcza mając za sobą alternatywę przyłączenia w kazdej chwili do CCR
Mucha - 20-09-2014, 23:10

Brawo, to jest coś :)
Natomiast czytać niektóre debilne posty, to jest dopiero komedia.

piotr_c - 22-09-2014, 11:21

Dla tych co nie dowierzają :ping: fotka Ahmeda Gabr'a z XDEEP BLACK na ręce. Było to jedyne urządzenie, którego używał podczas dekompresji. Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.

A tu dekompresja "na lekko" w STEALTH 2.0:

Ogólnie zrobionych zostało ponad 3000 zdjęć. Sukcesywnie będzie się więc pojawiało coraz więcej zdjęć z rekordowego nurkowania.

kokaroll - 22-09-2014, 17:19

Rewelacja!
Haw - 22-09-2014, 21:05

piotr_c, tak z czystej niezdrowej ciekawosci, bo to w sumie zupelnie nie moje glebokosci ;) : jak sie domyslam nurkowanie wedlug indywidualnie dobranego planu. duze sa roznice pomiedzy takim planem a tym co pokazuja popularne modele? i w ktora strone?
Starnaś - 22-09-2014, 21:40

piotr_c napisał/a:
Dla tych co nie dowierzają :ping: fotka Ahmeda Gabr'a z XDEEP BLACK na ręce. Było to jedyne urządzenie, którego używał podczas dekompresji. Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.
.

co masz na myli mówiąc "używał podczas decompresji" czy to znaczy że mił go na 332m i według niego liczył deco czy to żę służył mu jako minutnik do odlicznia czsu wynikająceg z runtimu na najpłytszych przystankach?

TYMOTEUSZ - 22-09-2014, 22:02

Krzysiek - gdzieś co chwile przewija się luźne pytanie jaki mógł być gaz denny na tym nurkowaniu.

Możesz coś napisać biorąc pod uwagę swoje doświadczenie?

Starnaś - 22-09-2014, 22:06

TYMOTEUSZ napisał/a:
Krzysiek - gdzieś co chwile przewija się luźne pytanie jaki mógł być gaz denny na tym nurkowaniu.

Możesz coś napisać biorąc pod uwagę swoje doświadczenie?

mysle ze cos w rodzaju 4/93

TYMOTEUSZ - 22-09-2014, 22:09

no własnie -a co to jest te pozostałe magiczne 3%?
piotr_c - 22-09-2014, 22:24

Starnaś napisał/a:
co masz na myli mówiąc "używał podczas decompresji"

Nurkowanie było na runtime. Miałem na myśli to, że było to jedyne urządzenie, które podawało głębokość i czas od początku do końca i w oparciu o niego realizowany był runtime.

krzysiek_x - 23-09-2014, 07:28

Jeśli wziął ostc, to urządzenie działa do 130m... Co do Liquivision nie orientuję się. Reklama Black jest, ale komu to potrzebne? 1 osobie na 10 lat?
kraken - 23-09-2014, 07:43

Cytat:
no własnie -a co to jest te pozostałe magiczne 3%?
Azot z minimalną domieszką argonu oraz gazów szlachetnych pochodzących z powietrza? :-)
MSC

GerardM - 23-09-2014, 08:26

Ciekawe jak wyglądała sprawa z HPNS.
gazeliusz - 23-09-2014, 08:46

krzysiek_x napisał/a:
Jeśli wziął ostc, to urządzenie działa do 130m... Co do Liquivision nie orientuję się. Reklama Black jest, ale komu to potrzebne? 1 osobie na 10 lat?

Trzystu innym osobom, które nurkują w przedziale 100-200 m ? W celu rozwijania-testowania produktu? Aby polski produkt budował markę na świecie? Aby można wogóle przeprowadzić takie nurkowanie? Aby komputerowi malkontenci mieli o czym pisać?

:papa:

krzysiek_x - 23-09-2014, 09:18

gazeliusz napisał/a:
Aby komputerowi malkontenci mieli o czym pisać?

To mi się najbardziej podoba :beer3:

Masz potwierdzone nurkowanie na komputer, na 273m, także do 200m dla tych bliżej nieokreślonych 300 osób jest już od lat coś na rynku. Działa bezbłędnie, a oprogramowanie nie jest testowane na klientach...

Wyśmiewanie konkurencji dlatego, że mają produkty, które zostały zaprojektowane na mniejsze głębokości jest delikatnie mówiąc niegodne producenta. Black na tą chwilę działa w oparciu o ZH-L16C, który został potwierdzony do 120m. Dalej nie wiadomo co się dzieje, bo niewiele osób zapuszcza się głębiej i nikt nie prowadzi badań na ludziach nurkujących tak głęboko. Między innymi z tego też powodu wykorzystano tryb gauge. Gdyby działał w oparciu o VPM (co producent od jakiegoś czasu zapowiada), można by spróbować przeprowadzić takie nurkowanie "na komputer". Teraz nie ma takiej możliwości. Moim zdaniem dlatego też Starnaś napisał, co napisał...

Gratulacje dla nowego rekordzisty i dla firmy Xdeep, że dobrze wybrała swojego reprezentanta. Doskonała reklama niewielkiej polskiej firmy na całym świecie.

piotr_c - 23-09-2014, 09:25

krzysiek_x napisał/a:
Wyśmiewanie konkurencji dlatego, że mają produkty, które zostały zaprojektowane na mniejsze głębokości

Po pierwsze, w którym miejscu wyśmiewam konkurencję? Po drugie komputery o których mowa mają wystarczającą głębokość operacyjną by wytrzymać takie nurkowanie.

krzysiek_x napisał/a:
Black na tą chwilę działa w oparciu o ZH-L16C, który został potwierdzony do 120m.
krzysiek_x napisał/a:
Między innymi z tego też powodu wykorzystano tryb gauge.
krzysiek_x napisał/a:
Gdyby działał w oparciu o VPM

A to dobre :)

W jaki sposób obliczono runtime? Myślisz że nie korzystano z żadnego algorytmu? Niestety nie mogę pisać o szczegółach.

GerardM napisał/a:
Ciekawe jak wyglądała sprawa z HPNS.

To właśnie HPNS był przyczyną nieosiągnięcia zaplanowanej głębokości.

Tutaj jest to dokładniej opisane:

http://scoopempire.com/in...ian-ahmed-gabr/

kawior - 23-09-2014, 09:44

W postach niektórych widzę jakąś zawiść. Ciężko się pogodzić z tym, że firma z Polski odnosi sukcesy na skalę światową? Że to właśnie XDEEP dał radę wyprodukować komputer który podołał zadaniu?
krzysiek_x - 23-09-2014, 09:55

piotr_c, nie jestem w stanie zweryfikować tego, co napiszesz, więc nie będę ciągnął tematu. Przypuszczam, że jakiś algorytm był.

kawior, jeśli między innymi masz mnie na myśli, to wyraziłem swoje zdanie bez emocji. Pogratulowałem firmie Xdeep szczerze. Uważam, że robią dobre produkty (sam jestem właścicielem jednego z nich), ale komputer muszą dopracować. Black w moim odczuciu nie jest dobrym produktem, ale jestem wręcz pewien, że za jakiś czas będzie. Możesz się ze mną nie zgadzać, mamy wszak demokrację. Pozdrawiam.

EOT

piotrkw - 23-09-2014, 10:39

kawior napisał/a:
Że to właśnie XDEEP dał radę wyprodukować komputer który podołał zadaniu?

Głębokościomierz , bo jak rozumiem tak pracował .
Gratulację dla rekordzisty , choć nie popieram tego typu nic nie wnoszących
wyczynów .

kawior - 23-09-2014, 10:53

krzysiek_x napisał/a:
piotr_c, nie jestem w stanie zweryfikować tego, co napiszesz, więc nie będę ciągnął tematu. Przypuszczam, że jakiś algorytm był.

kawior, jeśli między innymi masz mnie na myśli, to wyraziłem swoje zdanie bez emocji. Pogratulowałem firmie Xdeep szczerze. Uważam, że robią dobre produkty (sam jestem właścicielem jednego z nich), ale komputer muszą dopracować. Black w moim odczuciu nie jest dobrym produktem, ale jestem wręcz pewien, że za jakiś czas będzie. Możesz się ze mną nie zgadzać, mamy wszak demokrację. Pozdrawiam.

EOT

Ciekawe jakie jest zdanie Ahmada i jego odczucia odnośnie użytkowania BLACK'a.
Może zgodzi się napisać jakąś recenzję. Myślę że byłby to wartościowy tekst.

krzysiek_x, gdyby wszyscy się ze sobą zgadzali to forum byłoby zbędne:)

kilka osób się tu wypowiada, ale opinie o produkcie wyrabia sobie tylko i wyłącznie na podstawie postów innych nawet nie posiadając komputera. Nie piję tu bezpośrednio do Ciebie.
Jak na razie chyba największym problemem, który dotknął ten komputer to czas oczekiwania na produkt...

Assad - 23-09-2014, 11:28

piotr_c napisał/a:
dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.

Dwa pozostałe komputery to najprawdpopdobniej:

Heinrichsweikamp DR5
Scubapro-Uwatec Digital 330M

Jeśli wszystkie komputery były używane jako digitale, to w jakim sensie dwa powyższe nie dały rady?
Przestały wyświetlać wskazania? Nie wytrzymały ciśnienia?

syn_biskupa - 23-09-2014, 12:07

piotrkw napisał/a:
kawior napisał/a:

.

Podkreślę również- głebokosciomierz

GerardM - 23-09-2014, 19:18

syn_biskupa napisał/a:
piotrkw napisał/a:
kawior napisał/a:

.

Podkreślę również- głebokosciomierz

Oczywiście macie rację. Z drugiej strony to naprawdę fajnie, że nasz kolega tak naprawdę "z buta" wszedł między wielkich producentów sprzętu nurkowego. Prawda? Chyba też się cieszycie?
Jeżeli nawet obok był Digital i HW, to i tak fajnie znaleźć się w takim towarzystwie :) Paru producentów się nie załapało :-)
Pozdrawiam,
Gerard

Crypturgus - 23-09-2014, 21:34

Niesamowite osiągnięcie. Gratulacje dla Ahmeda'a, supportu i xdeep'a :)
piotr_c napisał/a:
Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.

Mnie zastanawia to, dlaczego zabrał ze sobą 3 urządzenia na takie nurkowanie i dwa padły. Nie były testowane?

PawelW - 23-09-2014, 21:41

tzn że rekord świata został uznany wg . wskazań jednego komputera , głębokościomierza ?
Jurek89 - 23-09-2014, 23:35

W relacji padło stwierdzenie, że gość zabrał tabliczkę-marker z oznaczoną głębokością.
Jacek Wo - 23-09-2014, 23:47

PawelW napisał/a:
tzn że rekord świata został uznany wg . wskazań jednego komputera , głębokościomierza ?

Jurek89 napisał/a:
W relacji padło stwierdzenie, że gość zabrał tabliczkę-marker z oznaczoną głębokością.

Zabrał "autoryzowaną" przez przedstawicela Guinessa tabliczkę z oznaczeniem 335 metrów - ze specjalnie przygotowanej i zmierzonej liny opustowej.
Oficjalna głębokość została skorygowana na 332,35 metra ze względu na stwierdzoną "lekką inklinację" liny, cokolwiek to znaczy.

piotr_c - 24-09-2014, 00:16

Jacek Wo napisał/a:
Zabrał "autoryzowaną" przez przedstawicela Guinessa tabliczkę z oznaczeniem 335 metrów - ze specjalnie przygotowanej i zmierzonej liny opustowej.
Oficjalna głębokość została skorygowana na 332,35 metra ze względu na stwierdzoną "lekką inklinację" liny, cokolwiek to znaczy.

Księga Rekordów Guinessa postawiła bardzo ścisłe warunki jeśli chodzi o uznanie rekordu. Na linie umieszczone były markery, które zostały poświadczone przez sędziego.

Jeśli chodzi o samą linę, to wymóg był taki, by była w jednym kawałku, co okazało się być sporym wyzwaniem (została sprowadzona z UK). Z tego co wiem, lina została również przebadana laboratoryjnie na uniwersytecie w Kairze pod kątem zmiany długości w funkcji obciążenia swoim ciężarem, chłonności wody oraz temperatury. Chodziło o to, by nikt nie miał wątpliwości że osiągnięto taką a nie inną głębokość.

Inklinacja to inaczej nachylenie, więc być może chodzi o korektę z powodu nachylenia liny. Zawieszona w wodzie lina pod wpływem prądów będzie się odkształcała i koniec wypadnie nieco płycej.

gorcio - 24-09-2014, 07:50

A ja gratuluje zarowno Ahmedowi wyczynu, jak i Piotrowi i calej firmie udzialu w takim wydarzeniu. Gratulacje. Czekam na wiecej takich projektow z udzialem Polakow i Polskich firm.
Z ciekawosci - jaka jest temperatura na takiej glebokosci ? Ahmed nawet nie mial rekawic/rekawiczek.

kawior - 24-09-2014, 08:37

gorcio napisał/a:
Ahmed nawet nie mial rekawic/rekawiczek

Ahmad nie potrzebuje rękawiczek! :)

danielmichalak - 25-09-2014, 11:09

Rezultat niezły - gratulacje pobicia rekordu.

Swoją drogą szczęściarz z Ahmeda, że X-deep był jednym ze sponsorów projektu.
Gdyby zapisał się w kolejkę na zakup Black-a jak zwykły śmiertelnik to do 2020 roku do rekordu by nie podszedł ze względu na brak odpowiedniego kompa.

A swoją drogą może - nominować X-deepa Black do rekordu Guinnessa w kategorii najdłuższe oczekiwanie realizację zakupu komputera nurkowego :aaa:

Motti - 05-10-2014, 21:00

piotr_c napisał/a:
To właśnie HPNS był przyczyną nieosiągnięcia zaplanowanej głębokości.
Zawodowcy którzy byli głębiej niż rekordziści, mają dużo czasu na sprężanie.
Ograniczeniem jest osobnicza odpornosc', nie dla całej populacji 30m/min jest osiągalne.

Wracając do rekordów Guinessa, leciał niedawno program w którym gosc' tyłkiem rozbijał orzechy włoskie, w innym programie kobieta zakładała biustonosze na czas.

pozdrawiam rc

PawelF76 - 23-10-2014, 11:59

Gratulacje dla Pana Gabr'a oraz firmy XDEEP za przedsięwzięcie zakończone sukcesem. Jestem dumny z rodzimej marki tym bardziej kiedy widzę norweskich nurków z XDEEP Oled Black na ręku. Gratulacje i sukcesów życzę.
bigus - 25-10-2014, 15:57
Temat postu: Ahmed Gabr pobił rekord Nuno Gomesa
18 września 2014r. został pobity dotychczasowy rekord Guinnessa w najgłębszym nurkowaniu na obiegu otwartym. Ahmed Gabr, o którym wielokrotnie pisaliśmy informując o jego przygotowaniach, przesunął granicę z głębokości 318.25m (rekord Nuno Gomesa z 2005r.) na głębokość 332.35

Zejście egipskiego nurka w Dahab zakończyło się pełnym sukcesem. Mimo, że planowana głębokość 350m nie została osiągnięta, to i tak osiągnięty rezultat jest niesamowity. Wynik reprezentanta RPA z 2005r. został poprawiony o niemal 15m. Trzeba pamiętać, że przy tak kolosalnej głębokości każdy metr jest na wagę złota.

41-latek aby zmierzyć się z największym wyzwaniem w swojej nurkowej karierze, przeszedł długi i wymagający trening. W trakcie rekordowego zanurzenia zużył ponad 60 butli z mieszaniną oddechową i był wystawiony na działanie ciśnienia rzędu niemal 35 atmosfer (35kg na 1cm² ciała)

Na razie wciąż nie mamy zbyt wielu szczegółowych informacji, jednak kiedy emocja już trochę opadną z pewnością pojawi się więcej detali, o których będziemy was informować na bieżąco. Najważniejsze jest, że rekord został potwierdzony przez Guinnessa, a Ahmed znajduje się na powierzchni cały i zdrowy.

grol - 25-10-2014, 16:42

bigus napisał/a:
Wczorajsze zejście egipskiego

Temat spóźniony i zdublowany...
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=37811

nuras_79 - 02-11-2014, 23:20

I tak Nuno Gomes jest Git .