| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - Dyskusje na temat wypadkow:
Jan Dudzinski - 24-09-2015, 21:15 Temat postu: Re: Rocznica śmierci Roberta Kleina
| TomM napisał/a: | To dzisiaj - kolejna rocznica śmierci mojego bliskiego kolegi.
|
Czy możesz przypomnieć w jaki sposób zginął? BEZ upiększeń...
A jak zginął jego partner w jaskini w Dahab - nurkowanie z Planet Divers..
Też bez upiększeń..
martin - 24-09-2015, 21:25
Mialem nie pisac, ale post Jana, spowodowal ze jednak sie odezwe:
Nie wiem jaki cel ma karmienie hien. Osoby ktore znaly Roberta, dobrze wiedza co sie stalo, innym te informacje nie sa do niczego potrzebne.
I skoro juz sie odezwalem: Robert byl osoba, ktora pokazala mi piekno jaskin. Rozkochala mnie w ciemnych korytarzach, pokazala jak cudowny jest "tamten" swiat - bez komercji, kolorowych rybek i masowego turyzmu.
RIP Robercie.
filipesku - 24-09-2015, 21:27
Janek możesz stąd iść - bez upiększeń...
grol - 24-09-2015, 21:53
| Jan Dudzinski napisał/a: | | BEZ upiększeń... |
Brak słów...
mi_g - 24-09-2015, 21:58
| martin napisał/a: | | Osoby ktore znaly Roberta, dobrze wiedza co sie stalo, innym te informacje nie sa do niczego potrzebne. |
Akurat tu bym powiedział że może innym ta wiedza może tez się przydała. Co nie zmienia faktu że rocznica śmierci to nie jest chyba dobry punkt wyjścia do dyskusji, szczególnie takich, których sporo na sieci znaleźć można.
Na dziś, czy na sprzed kilku dni... Niech go prowadzą dobre duchy do nurkowego HILO. Jego i wielu innych.
Jan Dudzinski - 24-09-2015, 22:06 Temat postu: Odejdź niewierny..
| martin napisał/a: | Mialem nie pisac, ale post Jana, spowodowal ze jednak sie odezwe:
Nie wiem jaki cel ma karmienie hien. |
Sprawa jest prosta.
Ja nie pytam czy pokazał i co pokazał.
Tylko jak zginął?
jakaś wstydliwa tajemnica?
Jeśli nie jesteście w stanie podjąć tematu wiecej o tym pisać/pytać się nie będę...
Ja swoim studentom mówię - filozofia SSI - UCZENIE na PRAWDZIWYCH przykładach.
A, że sporo instruktorów których znałem nie żyje i zginęli w większosci przez głupotę jest materiał.
Jak wiecie ja już kilka razy powinienem być trupem... Ostatnio pisałem na tej liście - nurkowanie z Planet Divers w jaskini... z Instructor Trainerem IANTD. Na szczęście zdaje się iż zabrali mu wszystkie uprawnienia..
To coś takiego:
Rozmawiałem z muzułmaninem o czymś.
On swoje, ja swoje.
W końcu ja - w Koranie tu i tu jest napisane to i to.. Dlaczego tak nie postępujesz?
On "kot ogonem" A z kąd wiesz? Nie jesteś muslim...
A ja Co mi zabrania czytać?
Daj Koran - (nowiutki - dla pokazu nie czytał w ogóle). Ale prawdziwy wierzący...
On jak śmiesz! Jestes NIEWIERNY. Grzesznik. Nie możesz dotknąć świetej ksiegi..
Myślę, że by zabił czy okaleczył jak bym dotknął Koranu.
NIE żartuję.
A ja; no to jak się stać muzułmaninem? Nie czytajac Koranu?
Ten: ktoś Ci opowie troche co tam jest, Ty przyjmiesz naszą jedyną prawdziwą wiarę i będziesz mógł przeczytać...
No to otwórz sam i przeczytaj... I postepuj tak jak tam napisano.
On: Odejdź niewierny + wyjatkowo obraźliwe słowa..
A o czym było? Że znęcanie się nad zwierzętami to hańba....
On nie wie zupełnie o co chodzi ale to nie przeszkadza abym był parszywą, niewierną, nieczystą świnią...
martin - 24-09-2015, 22:36
| mi_g napisał/a: | | Akurat tu bym powiedział że może innym ta wiedza może tez się przydała. |
Nie bylo mnie tam, nie wiem. Moge tylko powiedziec to co zrozumialem z paru dyskusji z osobami ktore maja informacje z pierwszej reki - przyczyny znajdziesz w podrecznikach.
| Jan Dudzinski napisał/a: | | jakaś wstydliwa tajemnica? |
To nie jest tajmnica. Opis wypadku znajdziesz w necie. IIRC nawet publikowany przez osoby ktore braly udzial w tym feralnym nurkowaniu. Co wiecej - w necie i publikacjach znajdziesz na peczki opisy identycznie przebiegajacych wypadkow. Wiem - anonimowo nie sa takie spektakularne.
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Ja swoim studentom mówię - filozofia SSI - UCZENIE na PRAWDZIWYCH przykładach. |
Jakie znaczenie ma, czy student dowie sie, ze to Jurek Kowalski podpial sie do argonu zamiast O2 na deko, albo jesli przedstawi sie to jako anonimy przypadek? Podpowiem: zadne. Wpisywanie nazwisk osob tylko wywoluje sensacje, nie wnoszac nic do faktow. Stajesz sie atrakcyjny, bo potrafisz opowiedziec nastepna historyjke o znanej osobie. Chesz plotek, idz na pudelka - dokladnie tam pasuje takie nastawienie.
| Jan Dudzinski napisał/a: | | a wiecie ja już kilka razy powinienem być trupem... |
Jak wiekszosc z nas. I nie mowie wylacznie o nurkowaniu. Tylko - co z tego? Zycie sklada sie z momentow w ktorych masz szczescie i momentow kiedy niestety nie.
| Jan Dudzinski napisał/a: | | On jak śmiesz! Jestes NIEWIERNY. Grzesznik. Nie możesz dotknąć świetej ksiegi.. |
To jest ich religia. Ty chyba tez nie zaakceptujesz, gdy ktos wejdzie do kosciala toples z piwem w rece?
Jan Dudzinski - 24-09-2015, 22:47 Temat postu: Młode, sztywne trójeczki? NIE. NIGDY przy nauce nie podaję nazwisk.
Absentem qui rodit amicum, qui non defendit lio culpante, solutos qui cpiat risus hóminum famamque dicacis, fngere qui non visa potest, commissa tacere qui nequit, hic niger est, hunc tu, Romane, caveto!
To ma być nauka - było tak i tak, nie zadziałało więc powinnyśmy wykorzystac wiedzę i postępować tak i tak.
Ja UCZĘ. I jestem w tym dobry (rodzinne).
Ad quas res aptssimi rimus, in iis potssimum elaborbimus.
A co do wchodzenia do koscioła topless z piwem?
Dlaczego nie? Pod warunkiem, że to kosciół wiernych wyznawców toplesu i piwa..
Oczywiście dla mnie TYLKo ortodoksi - dziewczyny max. 21 sztywne trójki chyba, ze po po zatwierdzeniu przez przeora no i piwo najlepszych marek.. Za picie "sikaczy" usuniecie (na początek) z parafii.
Jak grzesznik sie poprawi, wyrazi skruchę będzie mógł wrócić na łono kościoła i jednoczyć się z wiernymi wyznawczyniami..
A jak to jest? W jakim kościele jest "zrzutka" z wszystkich ale tylko jeden pije i to publicznie winko a reszta się patrzy?
I tak na koniec - specjalnie dla NAS:
Dum spiro, spero
gazeliusz - 25-09-2015, 07:01
Jak byłeś mały, to Matka chyba często powtarzał:
- Oj Janku, Janku....
mi_g - 25-09-2015, 08:49
| martin napisał/a: | | Jakie znaczenie ma, czy student dowie sie, ze to Jurek Kowalski podpial sie do argonu zamiast O2 na deko, albo jesli przedstawi sie to jako anonimy przypadek? Podpowiem: zadne. |
To nie o Jana Kowalskiego chodzi, a o to kim był. Rzadko pojawiają się słowa że do nurkowania należy podchodzić z pokorą, że błądzić jest rzeczą ludzką, że pomyłki również śmiertelne zdarzyły się również osobą o wiele bardziej doświadczonym, wyszkolonym, mądrzejszym.
Ile razy na forum padało że bez sensu zastanowić się czy "coś tam" może się przypadkiem zdarzyć czy nie skoro coś zdarza się tylko tym co "nurkować nie umieją" albo tym co u złych instruktorów się uczyli.
Że nie ma co debatować czy można się pomylić bo "wyszkolony nurek" przecież się nie myli.
Powiedziałbym ze forum wręcz utwierdza w tym że jak jesteś dobry to się nie mylisz i nie popełniasz błędów, co jest założeniem fałszywym i można się o tym przekonać czytając co jakiś czas o śmierci naszych kolegów, nauczycieli czy obcych (choć znanych) nurków.
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Dum spiro, spero |
Niestety czytając twoje posty tracę nadzieje, mimo że chyba nadal żyję i oddycham...
Jan Dudzinski - 25-09-2015, 10:47 Temat postu: Słoma z butów..
| gazeliusz napisał/a: | Jak byłeś mały, to Matka chyba często powtarzał:
- Oj Janku, Janku.... |
Widzisz, wtedy przechodziły tylko małżeństwa "inne" niż teraz...
Nie mogło być mowy aby Tatą i Mamą było dwóch osobnków płci męskiej.
O kim to powiedziano iż jest "cudownym dzieckiem dwóch pedałów'?
To co napisłem o kościołach i które wg Was nie jest ani ciut śmieszne, dowcipne - czysta żenada to skopiowany niemalże "zywcem" skecz z radiowej audycji satyrycznej "60 minut na godzinę" mn. Jacka Fedorowicza.
Za każdym razem wychodzi Wam słoma z walonek..
_____
Nie jestem statystycznem Polakiem - czytam książki
https://www.facebook.com/...i/photos_stream
Scaner - 25-09-2015, 10:49 Temat postu: Re: Młode, sztywne trójeczki?
| Jan Dudzinski napisał/a: |
To ma być nauka - było tak i tak, nie zadziałało więc powinnyśmy wykorzystac wiedzę i postępować tak i tak.
|
Bzdura!
Nauka jak postępować i jak prawidłowo robić jest w podręcznikach i materiałach szkoleniowych.
Babranie się w sensacjach wypadkowych to jak tarzanie się w padlinie rozjechanego na drodze zwierzęcia w celu opanowania umiejętności mycia się po prysznicem.
Od opracowywania standardów są fachowcy pracujący na maksymalnie dużych statystycznych danych wypadkowych a nie frustrat pieniacz na forum internetowym epatujący tragedią pojedynczego przypadku ku podniecie anonimowych popaprańców.
Jan Dudzinski - 25-09-2015, 11:03 Temat postu: Re: Młode, sztywne trójeczki?
| Scaner napisał/a: | | ... ku podniecie anonimowych popaprańców. |
Dołaczasz do ignorowanych
... ku podniecie anonimowych popaprańców
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11811358_1016098391747511_8102562762094939157_n.png?oh=ad13c6266e9dba5b28f9ebb0c2fe57ff&oe=569C62C0&__gda__=1452864912_c568aa46f8b6249a6ab08c6ce92dea69
wiecznychlopiec - 25-09-2015, 12:19 Temat postu: Re: Młode, sztywne trójeczki?
Dołaczasz do ignorowanych
|
zdaje się, że to zaszczytna lista i w sumie wyróżnienie, z kim będziesz pisał za pół roku? założysz sobie fake konto i będziesz sam sobie odpowiadał HI HI
widzę kolejne podobieństwo niczym u "ojca wędkarza":
http://pokazywarka.pl/x4pah9/
jacekp00 - 25-09-2015, 12:50
popłakałem się - cóż widzę jakieś podobieństwo - może to nie wędkowanie ale....
teraz wiem co myśli moja żona i moje dziecko ..... hmmmmmmm
tOmki - 25-09-2015, 13:03
Tylko nie mów że mieszkasz na 4 piętrze w bloku :]
jacekp00 - 25-09-2015, 13:18
| tOmki napisał/a: | | Tylko nie mów że mieszkasz na 4 piętrze w bloku :] |
na moje "szczęście" parter.
Sebiriusz - 25-09-2015, 14:30
| jacekp00 napisał/a: | Obrazek
teraz wiem co myśli moja żona i moje dziecko ..... hmmmmmmm |
Patrz jaki dumny... nawet na tv nie chce popatrzeć jak mu włączyłeś.
filipesku - 25-09-2015, 14:39
SC33 ?? Klasyka
martin - 25-09-2015, 14:48
| filipesku napisał/a: | | SC33 |
Co najwyzej 3/4
jacekp00 - 25-09-2015, 16:11
| martin napisał/a: | | filipesku napisał/a: | | SC33 |
Co najwyzej 3/4 |
Przegląd przed sezonem. Stała (moja Honda - tak SC33) tylko 3 tygodnie w pokoju - to akurat przed "chwilami" gdy miała już dostać "ubranie".
jest cała i zdrowa i śmiga aż miło
jaros4 - 25-09-2015, 19:12
motocykl za łóżkiem ,to nic nadzwyczajnego
P r o t - 25-09-2015, 19:27
| filipesku napisał/a: | SC33 ?? Klasyka |
W kwesti formalnej SV ... nie trafiłes we wlaściwy klawisz reszta się zgadza ... klasyka
jacekp00 - 25-09-2015, 19:29
| P r o t napisał/a: | | filipesku napisał/a: | SC33 ?? Klasyka |
W kwesti formalnej SV ... nie trafiłes w klawisz |
hmmmmmm trafił idealnie - SC a nie SV - SV jest dla ......, nie dla mnie jest
P r o t - 25-09-2015, 19:32
Ano nikt nie jest doskonały. Przyznaję się do błędu.
budiver - 25-09-2015, 20:53
Ile razy pisałem o tym wielkim instruktorze ma-SSI-u. Trza go naprawda ignorować. Pzdr. Arek
TomM - 25-09-2015, 21:46 Temat postu: Re: Rocznica śmierci Roberta Kleina
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Czy możesz przypomnieć w jaki sposób zginął? BEZ upiększeń... |
Tak.
Zginął wskutek utopienia woda słodką po zatruciu tlenowym w dniu 22.09.2011 w jaskini St. Sauveur.
Przyczyną zatrucia tlenowego było nieświadome użycie tlenu do zasilania PSCR do głebokości 35 m.
Przyczyną nieświadomego użycia tlenu było niezachowanie ogólnie uznawanych zasad postępowania z gazami, to jest stosowania butli znakowanych głebokością operacyjną, opisywania dokonanej analizy, powtórnej analizy w razie wątpliwości, jednym słowem niefrasobliwość w posługiwaniu się gazami.
Możemy się czegoś nauczyć (było wiele wypadków śmiertelnych związanych z błędnym posługiwaniem się gazami , zaniedbanie analizy itd):
Pisałem już o tym...
Nie ufamy nikomu, szczególnie własnej pamięci.
Stosujemy butle z góry przeznaczone do określonych gazów, znakowane, bez odstępstw.
Zawsze analizujemy osobiście gazy, nie wierząc nikomu, mając świadomość możliwych błędów analizy
Dokumentujemy dokonana analizę.
Najlepiej dokumentujemy na butli czynności dokonywane kolejno na jej zawartości nie polegając na pamięci (Exley nie wierzył w analizę, tylko w dokumentowanie czynności i arytmetykę - BTW tez nie żyje, ale nie przez błędy z gazami)
Głebokośc operacyjna butli znakujemy w jednostkach głebokości uzywanych w kraju stosowania, a nie pochodzenia (stopy versus metry - były i takie błędy)
Janku - śmierć Roberta Kleina ma co najmniej trzy aspekty: popełnionych przez Niego śmiertelnych błedów, okoliczności ich popełnienia oraz działania lub zaniechania działania osób trzecich.
Uszanujmy śmierć człowieka i nie rozdrapujmy starych ran, wszyscy popełniamy błędy, jakże często potencjalnie smiertelne, ale jakże często mamy szczęście. On tamtego dnia szczęścia nie miał. Uczmy sie na błedach i miejmy szacunek dla smierci.
O wypadku Daniela nie mam nic do powiedzenia - dyskusje na sekcie toczyły się lata temu, chyba już nikt niczego nie wniesie do tej sprawy.
Mucha - 25-09-2015, 22:40 Temat postu: Re: Rocznica śmierci Roberta Kleina
| TomM napisał/a: | działania lub zaniechania działania osób trzecich.
|
Nie było mnnie tam, ale myslę, że trochę się rozpędziłes..
Chłopaki którzy tam byli, sami ryzykowali życie, próbując go ratować.
TomM - 25-09-2015, 22:58 Temat postu: Re: Rocznica śmierci Roberta Kleina
| Mucha napisał/a: | | myslę, że trochę się rozpędziłes.. |
Myślę, że nie rozpędziłem się. Nie oceniam. Nie osądzam. Nie odnoszę się.
Obecność i interakcja (czy brak interakcji) z osobami trzecimi niewątpliwie obecnymi w tym miejscu i czasie w określonej roli (kurs, a nie zespół, czy partnerzy) jest takim samym aspektem tego wypadku jak okoliczności , w których Robert popełnił błąd śmiertelny.
Na zimno.
nuras5 - 26-09-2015, 15:45
| Jan Dudzinski napisał/a: | | O kim to powiedziano iż jest "cudownym dzieckiem dwóch pedałów'? |
O Szurkowskim - wspaniałym kolarzu - ferwor komentarza.
Darozbynio61 - 26-09-2015, 17:50
Niestety o Stanisławie Szożdzie
nuras5 - 27-09-2015, 09:23
| Darozbynio61 napisał/a: | | Niestety o Stanisławie Szożdzie |
Dlaczego niestety? Jeden i drugi bli znakomitymi kolarzami, a ja zawsze ich myliłem.
martin - 27-09-2015, 11:15
| TomM napisał/a: | | Exley nie wierzył w analizę, tylko w dokumentowanie czynności i arytmetykę |
Tomku, wiesz moze z czego wynikalo to podejscie?
TomM - 27-09-2015, 16:39
| martin napisał/a: | | TomM napisał/a: | | Exley nie wierzył w analizę, tylko w dokumentowanie czynności i arytmetykę |
Tomku, wiesz moze z czego wynikalo to podejscie? |
Nie wiem, ale wiele niezależnych relacji różnych niezależnych od siebie osób opisuje tą jego "przywarę". Można się tylko domyślać, że w latach 90-tych w nurkowaniach > 250 m na trimiksach (właściwie Heliairach) przy braku analizatora helowego stosowanie analizatora tlenowego bez kompensacji dawało błędy analizy (mało istotne przy średnich głębokościach, ale przy znacznych...) - skoro mieszanki sporządzał sam na własnym podwórku, to bardziej wierzył w obliczenia (przez pewien czas był nauczycielem matematyki) i dokumentowanie własnych czynności niż we wskazania analizatora tlenowego.
BTW w czasach właściwie współczesnych pewien znany nurek A.S. (ex-GUE od początku tej organizacji) i garstka jego uczniów-akolitów również opisywała butle listą czynności na jej zawartości, a nie analizą - zgaduję, że w jakiejś części środowiska WKPP od czasów Exleya to podejście przetrwało Turnera, Gavina i Irvine'a aż do początków GUE...
Jak będzie okazja zapytać Jarroda, Billa Maine'a lub Larry Greene'a, to nie omieszkam A może Bill Rennaker lub Paul Heinerth będzie wiedział ?
martin - 27-09-2015, 18:49
Dzieki,
Czekam na wiadomosci i opis tegorocznej wycieczki.
Jak bedziesz na miejscu, pozdrow prosze Linde - udanych nurkowan.
Jan Dudzinski - 28-09-2015, 10:36 Temat postu: Re: Rocznica śmierci Roberta Kleina
| TomM napisał/a: | | Jan Dudzinski napisał/a: | | Czy możesz przypomnieć w jaki sposób zginął? BEZ upiększeń... |
Możemy się czegoś nauczyć (było wiele wypadków śmiertelnych związanych z błędnym posługiwaniem się gazami , zaniedbanie analizy itd):
Pisałem już o tym...
Nie ufamy nikomu, szczególnie własnej pamięci. |
WItam, dziękuję.
Myślę, że powino to dać do myślenia wielu nurkom.
Mój kolega IT TDI BARDZO znany instruktor, wiele extremalnych nurkowań, zginął podobnie: popłynął do jaskinii ratować osobę - pomylił gazy ... I końca się domyślamy.
Najgorsze jest w tym, że popłynął ratować trupa - ta osoba była już martwa (potem wyszło).
Zostawił żonę, dziecko i wielu przyjaciół...
Mi się zawsze serce ściśka jak ktoś przy mnie napompuje suchy skafander - to był nasz ulubiony żart - nadąć sucharka "na bałwanka" i współne pozowanie ze studentami do zdjęć po nurkowaniach.. Ostatnio to się stało kilka dni temu gdy jedna osoba z grupy Zbyszka Stychno Szkoła Nurkowania Atlantis tak napompoała swojego sucharka "Bare".
Assidue addiscens ad senium venio.
Jeszcze raz serdeczne pozdrowienia
piotrkw - 28-09-2015, 11:33
| Jan Dudzinski napisał/a: | | i współne pozowanie ze studentami do zdjęć po nurkowaniach. |
Miałeś grupę studentów ??? A z jakiej byli uczelni wyższej ???
Jan Dudzinski - 28-09-2015, 11:59 Temat postu: Ignorowany ignorant
| piotrkw napisał/a: | | Jan Dudzinski napisał/a: | | i współne pozowanie ze studentami do zdjęć po nurkowaniach. |
Miałeś grupę studentów ??? A z jakiej byli uczelni wyższej ??? |
Dużo wniosła Twoja wypowiedź w wątku "Dyskusje na temat wypadkow".
Aż tyle, że dostałeś wyróżnienie i już znajdujesz się wśród ignorowanych..
Pa. pa
nuras5 - 28-09-2015, 12:48
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Aż tyle, że dostałeś wyróżnienie i już znajdujesz się wśród ignorowanych.. |
Janie, może byś wyróżnił całe forum i dał mu ignora?
piotrkw - 28-09-2015, 13:09
| Jan Dudzinski napisał/a: | Dużo wniosła Twoja wypowiedź w wątku "Dyskusje na temat wypadkow".
|
I tak tego nie przeczytasz ale... gdybyś był bardziej bystry , skojarzył byś , że wniosła .
Ukazuje Twoje "ego " ( i Tobie podobnych ) . Chciałbyś zostać Profesorem ??? Na to trzeba sie gdzie indziej napracować .
Jan Dudzinski - 28-09-2015, 13:23 Temat postu: Zrób to co Włodzimierz Kołacz.
| nuras5 napisał/a: | | Jan Dudzinski napisał/a: | | Aż tyle, że dostałeś wyróżnienie i już znajdujesz się wśród ignorowanych.. |
Janie, może byś wyróżnił całe forum i dał mu ignora? |
Zastanawiałem się, dlaczego mimo "ignorowania" ciagle "wyłazisz".
Aż w końcu się dopatrzyłem.. Toż to sam PAN MODERATOR..
I wtedy szczęka mi opadła.
Bo aby moderator TEGO FORUM zachecał aby zrobić to samo co Włodzimierz Kołacz + setki osób które odeszły z nim z TEGO FORUM jest co najmniej zastanawiajace..
Twoje delikatnie mówiąc "interesujace i pouczające" wypowiedzi spowodowały iż zostałeś dodany do "ignorowanych".
Ale swoją kolejną "Złotą Myślą" czyli zachęcaniem uczestników Forum którego jesteś MODERATOREM do przejscia do konkurencyjnej firmy przeszedłeś samego siebie, drogi "Master IQ".
Z pewnoscią własciciele tego forum będą bardzo Ci za to zobowiązani...
martin - 28-09-2015, 13:48
Jasiu,
mozesz skonczyc zanim my zdecydujemy Tobie dac ignora?
Dzieki.
Jan Dudzinski - 28-09-2015, 13:58
| martin napisał/a: | Jasiu,
Dzieki. |
Oczywiście Martinku.. czy też Martineczku..
Jakie zdrobnienie wolisz moja rybeńko?
Alles gut?
martin - 28-09-2015, 14:01
Jakie tylko Ci sie podoba.
Dziekuje za wyrozumialosc.
TomM - 28-09-2015, 19:30 Temat postu: Re: Rocznica śmierci Roberta Kleina
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Mi się zawsze serce ściśka jak ktoś przy mnie napompuje suchy skafander (...) nadąć sucharka "na bałwanka" |
Mnie także natychmiast staje przed oczami obrazek bałwanka z nadętymi niebieskimi rękawiczkami Showa i wywróconymi oczami w napuchniętej twarzy szczupłego 19-latka...
PS. Tez chcę dojść starości
Pozdrawiam
grol - 28-09-2015, 23:32
| nuras5 napisał/a: | | Janie, może byś wyróżnił całe forum i dał mu ignora? |
Jestem bliski zawołania - Rysiu wróć!
Turlogh - 29-09-2015, 07:49
| grol napisał/a: | | nuras5 napisał/a: | | Janie, może byś wyróżnił całe forum i dał mu ignora? |
Jestem bliski zawołania - Rysiu wróć! |
Raczej: pozwólcie Rysiowi wrócić!
trzesiek - 29-09-2015, 10:05
Janie, informuję Cię, że ludzie popełniają błędy. Ty również. Przypomnij sobie Twoją akcję pozostawienia dwóch nurków na pełnym morzu. Czy nie masz odrobiny instynktu samozachowawczego? Przecież, gdybyś potrafił spojrzeć na zagadnienie wypadków nurkowych troszkę bardziej obiektywnie, to i ja przestałbym wyciągać Twoją porażkę organizacyjną, która o mały włos nie doprowadziła do tragedii. Pozostawił bym temat w spokoju mając nadzieję, że przemyślałeś swój błąd i nigdy więcej go nie popełnisz. A tak, potencjalni Twoi klienci mogą spytać "a cóż takiego strasznego wydarzyło się na nurkowaniu organizowanym przez Pana Dudzińskiego?". Wtedy ja przyślę im Twój własny opis zdarzenia, a oni sami wyciągną wnioski
Kilka postów wyżej, piotrkw zwrócił uwagę na Twoje ego, które i moim zdaniem, ma rozmiary znacznie przekraczające akceptowalne. Nie wnosisz do dyskusji absolutnie nic konstruktywnego. Żebyś chociaż raz był pożyteczny, ale nie, dla Ciebie ważniejszy jest marketing i Twoje ego.
Przy okazji, bądź łaskaw posługiwać się językiem polskim, a jeśli nie potrafisz, to skorzystaj z łatwo dostępnego tłumacza internetowego. Będzie łatwiej zrozumieć Twój przekaz dziesiątkom osób, które nie posługują się łaciną, bo większości jest ona absolutnie zbędna.
Jak już wspomniał ktoś wcześniej, użycie słowa "student" wobec uczestnika kursu nurkowego to nadużycie jego znaczenia. Zastanów się, czy nie będziesz lepiej rozumiany, gdy zaczniesz używać słów, których znaczenie sam rozumiesz.
Pozdrawiam Cię serdecznie z kraju, w którym można czuć się dobrze.
Wojciech Czechowski
pawlos1976 - 29-09-2015, 11:09
| trzesiek napisał/a: | | Janie, informuję Cię, że ludzie popełniają błędy. Ty również. Przypomnij sobie Twoją akcję pozostawienia dwóch nurków na pełnym morzu. |
JANIE czy możesz przypomnieć nam BEZ upiększeń... Jak to było.
PZDR
Henry - 29-09-2015, 12:21
| trzesiek napisał/a: | | Przypomnij sobie Twoją akcję pozostawienia dwóch nurków na pełnym morzu |
rany !!!! naprawdę to zrobił ?????
To dlatego pewnie tak go oklepują w naszym kraju jak się pokazuje o czym sam raczył wspomnieć.
jaros4 - 29-09-2015, 15:41
a nie chodzi czasem o jakichs imigrantów? Może postąpił zgodnie z ogólnie obowiązujacą w tym regionie,praktyką
Scaner - 29-09-2015, 16:42
| jaros4 napisał/a: | :zdz:
a nie chodzi czasem o jakichs imigrantów? Może postąpił zgodnie z ogólnie obowiązujacą w tym regionie,praktyką |
Nie,
Faktycznie zostawił na środku morza 2 nurków, z tego co pamiętam nie zorientował się nawet że brakuje mu dwóch kompletów sprzętu w bazie po powrocie.
Szczegóły były kiedyś na sekcie
Przekopiowałem
Grzegorz Wenckowski (12.01.2004, 21:27)
Nie miałem wcześniej ani czasu ani ochoty opisać coś co mnie spotkało w
Egipcie,a dokładnie w Sharm el Sheik z jak to się wychwala "Najlepszym
Instruktorem SSI w Egipcie" czyli z Panem Janem Dudzińskim! Był to dokładnie
08.11.2002r. drugie nurkowanie tego dnia około godziny 15.30 miejsce: Gordon
Reef;prowadzący,instruktor oraz organizator:JAN DUDZIŃSKI.Ponieważ pierwszy
nurek był w zwartej grupie 6-ciu nurków na głębokości 60m(oczywiście bez
instruktora) dlatego drugie nurkowanie miało być na małej głębokości lecz do
przysłowiowego opróżnienia butli.Oczywiście plan nurkowania był szczegółowo
omówiony z instruktorem oraz divemasterami przed nurkowaniem. Po 68 mninutach
oglądania starych beczek po rozbitym statku (nie polecam tego miejsca do
nurkowania,w Sharm naprawdę są ładne rafy)wynurzam się z moim partnerem czyli
około godziny 16.40 i do dziś nie mogę w to uwierzyć LUDZIE K...A NIE MA
STATKU!!!! Było około 1,5 godziny do zachodu słońca pod nami 700m głębia. Na
morzu pozostał jeden statek,który po podjęciu swoich nurków z wodu odpłynął,
gdy z partnerem zorientowaliśmy się,że zostaliśmy sami zaczeliśmy machać do
obcego statku by podjął nas z wody. Całe szczęście,że angielska instruktorka
zaniepokojona tym iż dwóch nurków zostało w wodzie pomimo tego,iż w okół nie
było żadnej jednostki pływjącej obserwowała nas i zawróciła swoją łódź,
podejmując nas z wody. Znalaz się such ręcznik,papieros oraz zaproszenie na
lunch przez radio CB zostały wezwane jednostki z zapytaniem kto zostawił dwóch
nurków na morzu, jak się okazało nasz statek płynął już 45 minut w kierunku
portu i gdyby nie wołania przez radio to nikt by się nie zorientował,że nas nie
ma!!!!!!Statek nasz nazywał się "ATLANTYDA" a centrum nurkowe "AFRICA" - piszę
to by Was wszystkich ostrzec przed psełdo instruktorami jakim jest Pan Jan
Dudzinski jego bezmyślność, nieodpowiedzialność to za mało by wyrazić to co
zrobił i do jakiego wypadku o mało co nie doprowadził!!! Ktoś kto nazywa się
instruktorem nieważne czy SSI,PADI czy CMSIE jest odpowiedzalny za grupę i jego
obowiązkiem jest sprawdzić czy grupa która wypływa z portu w takim samym
komplecie wraca, tego Pana "INSTRUKTORA" nie było stać nawet na słowo
przepraszam!!!!!!!!! Pozdrawiam Wszystkich nurkujących życząc Wam w nowym roku
jak najmniej spotkań z takimi "instruktorami" jakim jest Pan Jan Dudziński.
http://www.znaczacy.com/n...rem-ssi-t772033
jaros4 - 29-09-2015, 17:10
No i o co chodzi wielkie mi rzeczy Może mial na wieczór juz jakieś plany i nie miał czasu czekać na spóżnialskich...
adamjoker - 29-09-2015, 17:44
Przeczytałem całą dyskusję i ani słowa komentarza Pana Jana Może tutaj przedstawi on swoją wersję? Czekam z niecierpliwością.
Yavox - 29-09-2015, 18:48
| Scaner napisał/a: | | wynurzam się z moim partnerem czyli około godziny 16.40 i do dziś nie mogę w to uwierzyć LUDZIE K...A NIE MA STATKU!!! |
Za wiele rzeczy można zapłacić kartą MasterCard. Wyobrażenie sobie miny gościa w chwili, kiedy do niego dotarało, że LUDZIE K...A NIE MA STATKU!!! - bezcenne!
wiecznychlopiec - 29-09-2015, 19:30
myślę, że tym tematem pożegnaliśmy "most elite diver in the world" Jaaaaaaaaaaaanaaaaaaaa D. na tym forum
jaros4 - 29-09-2015, 19:46
Ja bym Człowieka nie skreslał...
jacekp00 - 29-09-2015, 19:52
| jaros4 napisał/a: | | Ja bym Człowieka nie skreslał... |
jak się odezwie to będzie dla "Was" cios
KowiKowi1979 - 29-09-2015, 21:15
| Scaner napisał/a: | | http://www.znaczacy.com/n...rem-ssi-t772033 |
O kurczę, pamiętam ten wątek. Z przerażeniem zerkam na swój pesel
Scaner, jeśli nie masz planów na 3 X 2015 to odezwij się , poSZCZelamy coś...
Scaner - 29-09-2015, 21:34
| KowiKowi1979 napisał/a: | | Scaner napisał/a: | | http://www.znaczacy.com/n...rem-ssi-t772033 |
O kurczę, pamiętam ten wątek. Z przerażeniem zerkam na swój pesel
Scaner, jeśli nie masz planów na 3 X 2015 to odezwij się , poSZCZelamy coś... |
Ja teraz naparzam w emjocie maja nowe zabawki Mp 38 M16 i Desert Eagle 357 magnum M4
Czyli od II WŚ do Wietnamu
Ale co do 3.10 się dzwonimy
wdiver - 30-09-2015, 10:26
| wiecznychlopiec napisał/a: | myślę, że tym tematem pożegnaliśmy "most elite diver in the world" Jaaaaaaaaaaaanaaaaaaaa D. na tym forum |
No i co Skoczylas bracie doigrałeś się!
pawlos1976 - 30-09-2015, 11:08
Trzeba za każdym postem przypominać Janowi super platynie jaki jest i był zajebisty, że zapomniał o swoich (studentach) , to może zamilknie na zawsze jak teraz nabrał wody w usta.
PZDR
wiecznychlopiec - 30-09-2015, 12:24
| pawlos1976 napisał/a: | jak teraz nabrał wody w usta.
PZDR |
dobrze powiedziane, słonej egipskiej wody
Mucha - 30-09-2015, 12:29
Wróci za dwa, trzy lata z pomrocznością jasną
Yavox - 30-09-2015, 13:06
Przegoniliscie uzytkownika forum jednym wspomnieniem na temat bledu sprzed kilkunastu lat? Nie wierze.
Mucha - 30-09-2015, 13:38
Yavox, no widzisz, a taki był ładny, platynowo- zajebisty
Henry - 30-09-2015, 13:40
| Yavox napisał/a: | | Przegoniliscie uzytkownika forum jednym wspomnieniem na temat bledu sprzed kilkunastu lat? |
Przeganianie to funkcja zarezerwowana dla moderatora a my......... ? no cóż........?
Myślę ,że Wojtek nie wypomniałby tego faktu gdyby super instruktor , z super strzeżonego egipskiego miejsca , który kilka razy był napadany w naszym niebezpiecznym kraju a i za granicą doświadcza od nas wiele świństw bo to taka nasza cecha a do tego ................. itd , itp........ .
Szukanie wad u innych ( a już u osób nie z tego padoła )kiedy samemu dopuściło się takiego "wyczynu" to brzydka cecha i Wojtek był niezwykle łagodny w tym co napisał choć przyznam, że był to tak czy siak, zimny kubeł na rozgrzaną słońcem egipskim czachę.
Dzięki Wojtek.
ps.pozdrowionka dla Jacka !
DrOzda - 30-09-2015, 15:44
Gdybym Janka nie poznał 18 lat temu na obozie na P2 nad Serwami , to bym sądził że to jakiś wirtualny troll względnie Arnold Buzdygan któremu zachciało się nurkować. Wtedy wydawał się zupełnie spoko gość .....
Scaner - 30-09-2015, 16:23
| DrOzda napisał/a: | | Gdybym Janka nie poznał 18 lat temu na obozie na P2 nad Serwami , to bym sądził że to jakiś wirtualny troll względnie Arnold Buzdygan któremu zachciało się nurkować. Wtedy wydawał się zupełnie spoko gość ..... |
To taka cecha wspólna psychopatów
jaros4 - 30-09-2015, 18:54
internet to miejsce gdzie mozna sie wykreowac na kogokolwiek.
Scaner,pamiętasz ?
Ten temat gdzie dyskutowaliśmy o ISIS,Rosję dopuszczą do koalicji i wszystko rozejdzie się po kosciach...Ciekawi mnie kolejny krok Izraela,juz dawno musieli przewidywać ze tak sie stanie.
W ogóle to świetne miejsce do dyskusji o czym kolwiek,było juz o homoseksualistach,o motocyklach,wiec czemu nie o polityce
mbin - 30-09-2015, 19:38
pouczający wątek
BitPump - 01-10-2015, 00:02
| DrOzda napisał/a: | | Gdybym Janka nie poznał 18 lat temu na obozie na P2 nad Serwami |
Ja z Jankiem nurkowałem w Egipcie w lutym 2006. Kiedyś to opiszę... Może na przykład w 10. rocznicę?
Scaner - 01-10-2015, 00:14
| jaros4 napisał/a: | internet to miejsce gdzie mozna sie wykreowac na kogokolwiek.
Scaner,pamiętasz ?
Ten temat gdzie dyskutowaliśmy o ISIS,Rosję dopuszczą do koalicji i wszystko rozejdzie się po kosciach...Ciekawi mnie kolejny krok Izraela,juz dawno musieli przewidywać ze tak sie stanie.
|
To wersja optymistyczna
pesymistyczna jest taka że rozpęta się z tego wielka zadyma lub jak Żydzi to nazywają armagedon
realistyczna to ta którą obserwujemy czyli Rosja przepędzi stamtąd NATO i rozjadą gąsienicami rebeliantów obiecają Kurdom własne państwo i ich uzbroją żeby zaczęli walczyć z Turcją i żeby wykroili sobie kawałek nieistniejącego już Iraku ( co jeszcze próbuje się nie komunikować na zachodzie a co już jest faktem)
Ciekawi mnie jedynie czy pozwolą bezpiecznie wrócić talibom do Afganu bo właśnie ostatnio padło największe po Kabulu 300 000 miasto co w zasadzie przesądza o tym że możemy zacząć już używać zamiast Afganistan nazwy Taliban
Jan Dudzinski - 01-10-2015, 12:45 Temat postu: KOGO DZIŚ OBSMARUJEMY? STARNAWSKIEGO? O! W kilka dni CZTERY TYSIĄCE wyswietleń...
To sprawa z przed kilkunastu lat z pl.rec.nurkowanie
Zaczęła się wtedy i została DOKŁADNIE przeze mnie wyjaśniona - to sponsorowany tekst - stek kłamstw. Nie dość, że nie zrobiłem żadnego błędu to jeszcze mało nie wylądowałem w komorze dekompresyjnej starając się pomóc (jak się potem okazało nałogowym alkoholikom - Więckowski + kompan.)
Został przez innych usunięty z łodzi podczas safari - łódź specjalnie dobiła do brzegu w innym mieście i go WYNIESIONO - bo nie był w stanie chodzić o własnych siłach wraz z jego kumplem do kieliszka.
Wiecie jak chlejecie na safari więc pomyślcie do jakiego stanu oni się musieli doprowadzać na "polskim" safari, że im podziękowano.
Doskonale znają tą historię osoby biorące udział i piszące w tym wątku. Ale zarówno wtedy jak i teraz nie chodzi o wyjaśnienie prawdy a o "dokopanie" mi przez "PŁASKIE" osoby tak jak domowe SKANERY.. Po kolejnym świństwie który zrobił mi polski instruktor (na zasadzie "zdrowej konkurencji") postanowiłem nie pisać więcej na pl.rec.nurkowanie
Tak jak wcześniej zrobił to Michał Porada czy Krzysztof Benducki.
(też jeżdżenie na nich jak na łysej kobyle przez śmieci nie mające pojęcia o nurkowaniu)
Wenckowski i kumpel NIGDY więcej nie pojawił się na jakimkolwiek forum nurkowym, Nie było go ani przedtem ani potem.
Jak się okazało te forum żyło tylko z dokopywania.. Jak zabrakło "chłopca do bicia" forum się skończyło. Okazało iż nie mają o czym pisać w temacie nurkowanie.
Przekonajcie się sami. Wejdźcie na pl.rec.nurkowanie
Co widzimy i w tym wątku o wypadkach gdzie nawet MODERATOR rozpisuje się o MOTOCYKLACH, PŁASCY ludzie UMAWIAJĄ SIĘ w nim na grę w kulki czy też poruszane są inne bzdury NIE ZWIĄZANE Z TEMATEM a MODERATORZY pozostają BEZ REAKCJI..
Chłopek roztropek radzi mi abym sobie przetłumaczył słowa których ON i kumple od wódki nie rozumieją... A to wykształcenie poziomu ŚREDNIEJ szkoły.
Polski IT TDI jak zauważył, że proponuję kursy nurkowania technicznego na podstawowym poziomie za darmo już się tu pojawił z chęcią "strzelenia" "promocyjnego" artykuliku o mnie..
Mojego obrzydzenia dopełnia fakt iż dowiedziałem się jak obmawiacie Krzysztofa Starnawskiego za jego plecami.
Jak zwykle jak przy mojej niby "wpadce" jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Jak się łatwo domyślić szczególnie aktywni w obsmarowywaniu Krzysztofa Starnawskiego są jego "kumple" INSTRUKTORZY prowadzący takie same lub podobne kursy, wyjazdy itp..
Oczywiście tak jak i tu swoje dorzucają zwykli menele "z pod budki z piwem".
Ten dowcip o "Polskim piekle" ciągle się spełnia.
Nieprawdopodobne bagno..
wiecznychlopiec - 01-10-2015, 13:00
za szybko ogłosiliśmy sukces
składanie logicznych i zrozumiałych zdań to poziom szkoły podstawowej, którego ty ewidentnie nie spełniasz... ktoś dobrze napisał - za dużo palisz, widać "dziury w głowie" jak się to potocznie nazywa
Jan Dudzinski - 01-10-2015, 13:38 Temat postu: Ignorowany Ignorant
| wiecznychlopiec napisał/a: | za szybko ogłosiliśmy sukces
... za dużo palisz, widać "dziury w głowie" jak się to potocznie nazywa |
Wyjaśnienie: przycisk "Ignoruj" na tej stronie służy do ignorowania.
Działa to wspaniale.
Właśne za chwilę za przepełnione madrością wypowiedzi nie zwiazane z tematem wątku zostajesz dodany do Ignorowanych Ignorantów.
Henry - 01-10-2015, 13:53
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Wyjaśnienie: przycisk "Ignoruj" na tej stronie służy do ignorowania. |
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Właśne za chwilę za przpełnione madrością wypowiedzi nie zwiazane z tematem wątku zostajesz dodany do Ignorowanych Ignorantów. |
jak sobie coś z tego powodu zrobi to będzie na ciebie.
Nie boisz się ,że jak tak dalej będziesz wycinał to sam do siebie będziesz pisał ?
Pewnie nie.
grol - 01-10-2015, 14:04
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Zaczęła się wtedy i została DOKŁADNIE przeze mnie wyjaśniona |
To poprosimy o przytoczenie faktów z Twojej perspektywy - bez wycieczek typu:
| Jan Dudzinski napisał/a: | | jak się potem okazało nałogowym alkoholikom - Więckowski + kompan. |
Scaner - 01-10-2015, 14:09 Temat postu: Re: KOGO DZIŚ OBSMARUJEMY? STARNAWSKIEGO?
| Jan Dudzinski napisał/a: | O! W kilka dni CZTERY TYSIĄCE wyswietleń...
To sprawa z przed kilkunastu lat z pl.rec.nurkowanie
Zaczęła się wtedy i została DOKŁADNIE przeze mnie wyjaśniona - to sponsorowany tekst - stek kłamstw. |
Możesz wkleić to "dokładne wyjaśnienie" ?
Bo ja pamiętam dobrze że niczego nigdy nikomu nie wyjaśniłeś. Zostawiłeś 2 ludzi na morzu co więcej nawet nie zorientowałeś się że ich brakuje po powrocie do bazy.
wiecznychlopiec - 01-10-2015, 14:15 Temat postu: Re: Ignorowany Ignorant
Działa to wspaniale.
Właśne za chwilę za przepełnione madrością wypowiedzi nie zwiazane z tematem wątku zostajesz dodany do Ignorowanych Ignorantów. |
to można dodać kogoś 2 razy? czuje się wyróżniony
marcinpsk - 01-10-2015, 21:18
Janie, czy mógłbyś napisać na poziomie jakiej szkoły jest wymagana umiejętność liczenia?
I jako kolejna osoba chętnie poczytam o przytoczonym wypadku "z pierwszej ręki".
Scaner - 01-10-2015, 22:43
| marcinpsk napisał/a: | Janie, czy mógłbyś napisać na poziomie jakiej szkoły jest wymagana umiejętność liczenia?
I jako kolejna osoba chętnie poczytam o przytoczonym wypadku "z pierwszej ręki". |
Z pierwszej ręki jest tu
http://www.znaczacy.com/n...rem-ssi-t772033
Janek jest sprawcą więc nigdy nie będzie źródłem "z pierwszej ręki" Chyba że interesuje cię kwestia jak najskuteczniejszego sposobu zostawiania nurków na morzu. Wtedy faktycznie Jan jest źródłem "z pierwszej ręki"
pawlos1976 - 02-10-2015, 08:28
JAN DUDZIŃSKI
http://www.wakacje.pl/for...owania-ok-15-06
http://www.grupy.banzaj.p...55,2010_10.html
wystarczy wpisać w google i same fajne opisy wychodzą. Cały świat Janie przeciwko Tobie, a może weźmiesz pod uwagę że jak dużo ludzi pisze, że coś z twoim ego nie tak to może racja, a ty się mylisz.
Dzieci w szkole jak złe oceny przynoszą to przeważnie mówią że pani się na nich uwzięła.
Sam chciałeś zrobić gównoburzę na temat śmierci "Naszego" kolegi, a nie potrafisz opisać dokładnie swoich błędów tylko zwalasz winę na innych.
Każdy popełnia błędy tylko dla większości nie kończy się najgorszą karą jaką jest śmierć.
jaros4 - 02-10-2015, 09:23
No nie,juz nie moge
Pozwólcie że zajme stanowisko" advocatus diaboli".
Pan Janek żyje sobie w szrmelszejk jak przysłowiowy pączuś w cieście,zazdrościcie mu ,przyznajcie sie sami przed sobą.A wy co,codzienna orka w korporacyjnym kieracie,szef debil,pensja beznadziejna,na karku nigdyniespłacalny kredyt we frankach,etc.
Nie powinno wiec nikogo dziwic postrzeganie przez p.Janka własnych rodaków,rozpaczliwie odreagowujących podczas urlopów życiowe traumy, w opisywany przez niego samego sposób.
Może zostawił tych ludzi bo np.byli "naj...bani". kto wie?
juwisz - 02-10-2015, 09:56
A nie dziwi was, że nurek opisuje "wypadek" 2 lata po zdarzeniu?
I nagle 2 lata później zakłada temat i zaczyna wyżalać się?
"Grzegorz Wenckowski (12.01.2004, 21:27)
Nie miałem wcześniej ani czasu ani ochoty opisać coś co mnie spotkało w
Egipcie,a dokładnie w Sharm el Sheik z jak to się wychwala "Najlepszym
Instruktorem SSI w Egipcie" czyli z Panem Janem Dudzińskim! Był to dokładnie
08.11.2002r. drugie nurkowanie tego dnia około godziny 15.30"
http://www.znaczacy.com/rec-nurkowanie/ - możecie poczytać kilka tematów jak towarzystwo wzajemnie obrzuca się błotem
trzesiek - 02-10-2015, 10:31
Janie, ponieważ nie dementujesz zacytowanego opisu feralnego nurkowania, to przypomnę Twój tekst z 14.07.2004 [url]https://groups.google.com/forum/#!msg/pl.rec.nurkowanie/J8gCY8HEEEQ/mlf6nglgvdMJ[/url], w którym przedstawiłeś swoją wersję zdarzeń. Opierając się wyłącznie na niej warto zauważyć, że byłeś ORGANIZATOREM. Z innych Twoich zdań wynika, że miałeś pieczę nad pracą divemasterów i wydawałeś im dyspozycje. Divemasterzy opiekowali się nurkami pod wodą, lecz na organizatorze-kierowniku spoczywa obowiązek dopilnowania czy podwładni wywiązali się z powierzonych im zadań. To wynika z TWOJEGO opisu zdarzeń. Jeśli osobą odpowiedzialną na łodzi był kto inny niż Jan Dudziński, to wskaż tą osobę.
Wyobrażenie przebiegu zdarzeń na podstawie Twojego opisu feralnego nurkowania doprowadza mnie do wniosku, że jest on daleki od prawdy. Poziom wyszkolenia nurków w Twojej grupie, sekwencja zdarzeń, odległości pomiędzy nurkami, wykonane czynności, wskazania Twojego komputera i Twój zapas gazu wskazują na gigantyczną niespójność. Ale to i tak nie ma znaczenia, ponieważ MIAŁEŚ OBOWIĄZEK PRZYPILNOWAĆ POWRÓT NA ŁÓDŹ WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW NURKOWANIA, ALBO WEZWAĆ SŁUŻBY RATOWNICZE.
Pozdrawiam
Wojciech Czechowski
nuras5 - 14-10-2015, 14:02
OK, wszyscy macie rację- popełnił skandaliczny błąd -ale minęło 11 lat - czy nie należy zapomnieć po tym czasie? Niech ten co nigdy nie popełnił błędu- pierwszy rzuci kamieniem.
Przez ten czas go nie powtórzył - czegoś się nauczył - trzeba to zrozumieć.
Scaner - 14-10-2015, 15:16
| nuras5 napisał/a: | OK, wszyscy macie rację- popełnił skandaliczny błąd -ale minęło 11 lat - czy nie należy zapomnieć po tym czasie? Niech ten co nigdy nie popełnił błędu- pierwszy rzuci kamieniem.
Przez ten czas go nie powtórzył - czegoś się nauczył - trzeba to zrozumieć. |
Nic podobnego,
Nie uznał i nie uznaje swojego błędu nie wyciągnął z niego wniosków więc nie mógł się poprawić.
Niezmiennie uważa że poszkodowani zasłużyli sobie na pozostawienie na morzu bo jeden z nich jest Polakiem pijakiem.
Prowadzi działalność nurkową w Egipcie nielegalnie
Widnieje na czarnej liście firm w Egipcie
Zamiast domniemywać że nie powtórzył błędu zastanów się raczej jakie jeszcze gorsze popełnił w trakcie tych 11 lat.
nuras5 - 14-10-2015, 15:19
| Scaner napisał/a: | | zastanów się raczej jakie jeszcze gorsze popełnił w trakcie tych 11 lat |
Masz jakieś konkrety?
Scaner - 14-10-2015, 21:03
| nuras5 napisał/a: |
Przez ten czas go nie powtórzył - czegoś się nauczył |
Masz jakieś konkrety?
[ Dodano: 14-10-2015, 21:04 ]
| nuras5 napisał/a: | | Scaner napisał/a: | | zastanów się raczej jakie jeszcze gorsze popełnił w trakcie tych 11 lat |
Masz jakieś konkrety? |
Mam, widnieje na czarnej liście osób/firm nielegalnie próbujących organizować nurkowania w Egipcie.
nuras5 - 15-10-2015, 12:43
| Scaner napisał/a: | | Mam, widnieje na czarnej liście osób/firm nielegalnie próbujących organizować nurkowania w Egipcie. |
To nie błąd -obejście zakazu - dość popularne w Polsce.
Henry - 15-10-2015, 15:10
| nuras5 napisał/a: | | OK, wszyscy macie rację- popełnił skandaliczny błąd -ale minęło 11 lat |
ten fakt wyszedł dopiero ........ jak rozpętał całą tą idiotyczną dyskusje.
Moderator może wszystko..... na tym portalu . Ja mu nie współczuje i nie mam wyrzutów.
| nuras5 napisał/a: | | To nie błąd -obejście zakazu |
Nic dodać nic ująć. Dobre ale tylko do momentu tego kiedy ktoś nie chce obejść twoich praw ? Prawda ?
Scaner - 15-10-2015, 19:49
| nuras5 napisał/a: | | Scaner napisał/a: | | Mam, widnieje na czarnej liście osób/firm nielegalnie próbujących organizować nurkowania w Egipcie. |
To nie błąd -obejście zakazu - dość popularne w Polsce. |
Identycznie jak obejście procedur w czasie nurkowania i choćby jak obejście etapu liczenia nurków wracających na pokład
Te 11 lat które minęło to bez przyznania się do błędu i wdrożenia procedur eliminujących negatywne zachowania to lata trwania w recydywie.
nuras5 - 16-10-2015, 08:54
| Henry napisał/a: | | Moderator może wszystko..... na tym portalu . |
Piszę jako człowiek - nie moderator. Też mam prawo mieć poglądy.
| Henry napisał/a: | | Dobre ale tylko do momentu tego kiedy ktoś nie chce obejść twoich praw ? |
Moje prawa są bez przerwy obchodzone - szczególnie przez Nie[Rząd.
Ale to inna bajka.
| Cytat: | | Te 11 lat które minęło to bez przyznania się do błędu |
Oczekujesz publicznej samokrytyki? To inny etap.
Proponuję zakończyć tą jałową w gruncie rzeczy dyskusję- nikt nie zmieni zdania.
Na marginesie - pamiętacie jak kilka lat temu, w Egipcie , po nurkowaniu [ 5-6 ]nurków wypłynęło na powierzchnię i łodzi ani widu do horyzontu. szukali ich ok 5 godz. Szczegółów nie pamiętam.
Czy ktoś pamięta jakie centrum to organizowało i kto prowadził to nurkowanie? Może łódź?
luqu - 16-10-2015, 19:55
| Cytat: |
Proponuję zakończyć i kto prowadził to nurkowanie? Może łódź? |
Jeszcze niedawno było w wypadkach nurkowych. Relacja zeczywiscie robi wrażenie. Ja do dzis sie zastanawiam jak to sie stało ze organizatora nurkow w ramach chrześcijańskiej idei wybaczenia nie rozszarpali jedynie na strzępy zeby nakarmić nim rekiny
Daleko nie trzeba szukać
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=37605
bieluch - 23-10-2015, 08:56
| luqu napisał/a: | Relacja zeczywiscie robi wrażenie. Ja do dzis sie zastanawiam jak to sie stało ze organizatora nurkow w ramach chrześcijańskiej idei wybaczenia nie rozszarpali jedynie na strzępy zeby nakarmić nim rekiny
Daleko nie trzeba szukać
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=37605 |
Na podstawie bezpośredniej relacji:"Niewiele można było zrobić w ciągu safari, wyrzucając drania za burtę przerwałbyś safari 20 osobom, a przecież tylko kilka osób brało udział w dramatycznych wydarzeniach, pozostałym się podobało, zapłacili, co więc ich to obchodzi."
Po safari zgłoszono sprawę na policję, do PADI i CDWS, podjęto też inne kroki, w efekcie Pan M.R. „Adventurer” wyjechał na Maltę i w krótkim czasie było to
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=39638
trzesiek - 22-02-2016, 00:43
| BitPump napisał/a: | Ja z Jankiem nurkowałem w Egipcie w lutym 2006. Kiedyś to opiszę... Może na przykład w 10. rocznicę? |
Do końca lutego niewiele już zostało, więc nie daj się długo prosić
Pozdrawiam
Wojciech Czechowski
mbin - 22-02-2016, 13:24
A jest okazja:
| Jan Dudzinski napisał/a: | Między innymi na podstawie Waszych opinii zostałem przyjęty jako instruktor w Kwaterze Głównej SSI w Egipcie.
Od tej pory wszystkie certyfikaty jakie otrzymacie ode mnie będą sygnowane nie jako centrum nurkowe - jak dotychczas a Kwatera Główna SSI.
Poza umiejętnościami, którymi możecie się pochwalić z pewnością taki nadruk na certyfikacie doda Wam prestiżu. Mało osób na świecie może się czymś takim pochwalić..
--
Jan D. |
|
|