FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM OGÓLNE - Pakiet Ubezpieczeń Hestia dla nurków

Bożena - 28-06-2016, 07:57
Temat postu: Pakiet Ubezpieczeń Hestia dla nurków
Witam
Potrzebuję namiary na osobę zajmującą się sprzedażą ubezpieczeń dla nurków Hestia, z góry dziękuję za informacje.

P.S. Najlepiej na osobę która zarządza jest z Bydgoszczy

juras93050 - 28-06-2016, 08:37

W prawdzie nie jest to w Bydgoszczy , ale pod tym adresem info@ergo-hestia.eu załatwisz wszystko.
Na początku czerwca ubezpieczałem grupę na wyjazd, wszystko załatwiają od ręki. Napisz do nich i podaj nr kontaktowy to zadzwonią.

Arczi - 30-06-2016, 11:39

Potwierdzam, sam załatwialem ubezpieczenie w Hestii niecałe 2 tygodnie temu
esso - 08-04-2017, 23:31

Chciałbym odrobinę odświeżyć temat.
Jestem jeszcze niedoświadczonym nurkiem i raczej odpowiedzialnym człowiekiem. Mając niewielką wiedzę na temat ubezpieczeń, rozpytywałem inne osoby o to, czy i gdzie się ubezpieczają. Spotkałem się z dziwnym (jak dla mnie) stanowiskiem 2 znanych mi nurków. Mianowicie, ubezpieczają się tylko na wyjazdy zagraniczne 😲.
Wydaje mi się, że to błąd i chciałbym ubezpieczyć się tak jak należy. Stąd mam pytanie.
Gdzie najlepiej się ubezpieczyć ? Mam na myśli ubezpieczenie całoroczne dla jednego nurka i takie, aby działało wszędzie (zarówno w PL, Czechach jak i np na Hawajach :-) Czy znacie + - ceny takich ubezpieczeń ? Czy per analogia, ubezpieczenia dla nurków z zielonym liściem na butli są droższe od ubezpieczeń dla doświadczonych zawodników ?
Pozdrawiam.

koval_ - 09-04-2017, 00:20

ubezpieczenie DAN Silver Sport 85 EUR

a znani Ci nurkowie pewnie dlatego ubezpieczają się tylko na wyjazdy zagraniczne dlatego, że w PL nie płacisz za akcje ratowniczą etc, tak jak jest różnica przy wypadku w Tatrach w PL i np. na Słowacji

wiecznychlopiec - 09-04-2017, 01:13

tak jak wyżej napisał koval_ w PL masz ubezpieczenie NFZ całoroczne nie potrzebujesz innego, pokrywa wszystko

dodatkowo mam DAN całorocznie, załatwia mi wyjazdy zagraniczne, na grubsze wyprawy zagraniczne dokupuje w Hestii albo PZU tylko na te kilka dni wyjazdu

esso - 09-04-2017, 06:40

Dziękuję za odpowiedzi :-)
mi_g - 10-04-2017, 08:38

Oczywiście mówimy o ubezpieczeniu kosztów leczenia, akcji ratowniczej i poszukiwawczej etc.
Trzeba pamiętać że większość ubezpieczeń na życie albo następstw wypadków ma klauzule które wykluczają wszystkie lub część typów nurkowania.

wiecznychlopiec - 10-04-2017, 12:26

mi_g napisał/a:
Oczywiście mówimy o ubezpieczeniu kosztów leczenia, akcji ratowniczej i poszukiwawczej etc.
Trzeba pamiętać że większość ubezpieczeń na życie albo następstw wypadków ma klauzule które wykluczają wszystkie lub część typów nurkowania.

wskazane ubezpiecznie w PZU i Hestia obejmuje nurkowanie na dowolnym poziomie łącznie z jaskiniowymi, tmx itd. nie ma dodatkowych wyłączeń. Jest to ubezpieczenie na życie oraz kosztów leczenia, ale nie obejmuje akcji poszukiwawczych nurkowych :) zawieram je aby zwiększyć polisę z DAN dot. kosztów leczenia a przede wszystkim zapewnić rodzinie wypłatę odszkodowania w razie śmierci. Słabo wierze w wypłacenie przez DAN kasy za śmierć nurka i nie znam żadnego takiego przypadku. W przypadku Hestii wiem, że takie zdarzenia miały miejsce i kasa poszła do rodziny. Do tego sądzenie się z polskim ubezpieczycielem jako konsument w PL jest łatwiejsze i tańsze niż z DAN na Malcie.

mam również inne ubezpieczenie na życie wymagane przez bank i ono rzeczywiście nie obejmuje żadnej "aktywności ekstremalnej".

zakładam, że na "lajtowym" nurkowaniu jeziornym nie wykituje więc potrzebuje tylko ubezpieczenia kosztów leczenia Stąd NFZ :) lub DAN jeśli to nurki za granicą.

nie sposób ubezpieczyć się wszędzie i od wszystkiego, dokonałem więc jakiejś selekcji ryzyka.

mi_g - 10-04-2017, 15:07

wiecznychlopiec napisał/a:
Słabo wierze w wypłacenie przez DAN kasy za śmierć nurka i nie znam żadnego takiego przypadku.

Ja też traktuje DAN jako ubezpieczenie od kosztów leczenia, transportu i akcji ratunkowej, bez limitu na całym świecie.
Sprawdziłem i na wypadek śmierci to dla
Bronze 0$,
Silver 6000$,
Gold 12000$
max 6000$ dla nurków technicznych (definicja DAN: >50m tmx i rekomendowane <1,6ATA 02 i <5,6ATA N2).
24tyś PLN jako ubezpieczenie na życie brzmi skromnie jak dla osobny która wchodząc do wody może mieć na sobie sprzętu za 24tyś :-)

esso - 10-04-2017, 15:29

wskazane ubezpiecznie w PZU i Hestia obejmuje nurkowanie na dowolnym poziomie łącznie z jaskiniowymi, tmx itd. nie ma dodatkowych wyłączeń. Jest to ubezpieczenie na życie oraz kosztów leczenia, ale nie obejmuje akcji poszukiwawczych nurkowych :) zawieram je aby zwiększyć polisę z DAN dot. kosztów leczenia a przede wszystkim zapewnić rodzinie wypłatę odszkodowania w razie śmierci. Słabo wierze w wypłacenie przez DAN kasy za śmierć nurka i nie znam żadnego takiego przypadku. W przypadku Hestii wiem, że takie zdarzenia miały miejsce i kasa poszła do rodziny. Do tego sądzenie się z polskim ubezpieczycielem jako konsument w PL jest łatwiejsze i tańsze niż z DAN na Malcie.

Więc nie pozostaje nic innego, jak wykupić sobie 2 pakiety (PZU/HESTIA + DAN), aby rodzina miała względny "spokój"...

wiecznychlopiec - 10-04-2017, 15:58

esso napisał/a:

Więc nie pozostaje nic innego, jak wykupić sobie 2 pakiety (PZU/HESTIA + DAN), aby rodzina miała względny "spokój"...

tylko to ubezpieczenie Hestia/PZU jest relatywnie drogie 15-25 zł za 1 dzień, więc tak jak napisałem kupuje je wtedy gdy planuje względnie poważniejsze przedsięwzięcia nurkowe

Andrzej Piekarski - 10-04-2017, 16:59

tylko to ubezpieczenie Hestia/PZU jest relatywnie drogie 15-25 zł za 1 dzień, więc tak jak napisałem kupuje je wtedy gdy planuje względnie poważniejsze przedsięwzięcia nurkowe

przy cenie wyjazdu do jaskiń jakie ponoszę to akceptowalne, a jakie za to dostajesz warunki od ubezpieczyciela w razie czego?

esso - 10-04-2017, 17:21

[quote="wiecznychlopiec"]
tylko to ubezpieczenie Hestia/PZU jest relatywnie drogie 15-25 zł za 1 dzień,/quote]
Piszesz o ubezpieczeniu 1 dniowym. Ja myślę o np 6 miesiecznym lub 12 miesiecznym jak OC, a więc nie okazyjnym tylko względnie ciągłym (powinno być taniej). Muszę miec takie, bo będę więcej za granicą (Europa) nurkował niż w PL. Myślę tutaj o RCZ cz DE.

wiecznychlopiec - 10-04-2017, 19:19

Andrzej Piekarski napisał/a:

przy cenie wyjazdu do jaskiń jakie ponoszę to akceptowalne, a jakie za to dostajesz warunki od ubezpieczyciela w razie czego?

dlatego 100 zł na cały wyjazd jest wartością do przyjęcia

warunki:
100 tys w razie śmierci lub w razie trwałego uszczerbku na zdrowiu do 100 tys, dodatkowo koszty leczenia do 100 tys, + jakieś asistance i OC w życiu prywatnym 500 tys. Najważniejsze te 2 pierwsze. Jest to grupa 2 - sporty wysokiego ryzyka i sporty wyczynowe.

polisa sumuje się z ubezpieczeniem DAN'owskim

esso napisał/a:

Piszesz o ubezpieczeniu 1 dniowym. Ja myślę o np 6 miesiecznym lub 12 miesiecznym jak OC, a więc nie okazyjnym tylko względnie ciągłym (powinno być taniej). Muszę miec takie, bo będę więcej za granicą (Europa) nurkował niż w PL. Myślę tutaj o RCZ cz DE.

takie ubezpieczenie będzie koszmarnie drogie na dłuższy okres czasu, nawet ze zniżkami to będzie ogromna kwota, dlatego DAN jest tak popularny bo jest po prostu tani a załatwia większość spraw.

zawieranie ubezpieczeń to zakład o zdrowie i życie :) nie ma co przesadzać. Każdy musi sam ocenić ryzyka i korzyści.

mi_g - 11-04-2017, 08:46

esso napisał/a:
Ja myślę o np 6 miesiecznym lub 12 miesiecznym jak OC, a więc nie okazyjnym tylko względnie ciągłym (powinno być taniej).

Spróbuj w TUiR Allianz. Tyle że sprawa wygląda tak ze bierzesz zwykłe ubezpieczenie na życie (bez kosztów leczenia i jakichkolwiek innych świadczeń), zgłaszasz ze uprawiasz nurkowanie. Wypełnia się ankietę: jakie nurkowania, jak głęboko, jakie głębokości maksymalne,jakiego typu, jak często etc. Ankieta jest zaskakująco fachowa :-) .
Stawka jest ustalana indywidualnie na podstawie ankiety.
Koszta... ciężko powiedzieć bo brałam w jakimś pakiecie ale z tego co pamiętam to chyba w moim przypadku (około 60 nurkowań rocznie w tym około 20 jaskiniowych, sporadycznie techniczne +50m, najgłębsze 85m) było +50% w porównaniu z ubezpieczeniem dla "normalnych ludzi" :-)
Nie wiem czy ankiety nie trzeba co jakiś czas uaktualniać, bo opisuje się czas przeszły.

Tomasz Łach - 11-04-2017, 11:05

Jako krótkotrwałe ubezpieczenie (np jeden dzień) może opłacać się Signal-Iduna.
Koszt około 12zł
Ja osobiście na wyjazdy kupuje Hestię z klauzulami nurkowymi.

esso - 11-04-2017, 11:36

Tomasz Łach napisał/a:
Jako krótkotrwałe ubezpieczenie (np jeden dzień) może opłacać się Signal-Iduna.
Koszt około 12zł
Ja osobiście na wyjazdy kupuje Hestię z klauzulami nurkowymi.

Ja tak niestety nie mogę, bo musiałbym przed każdym weekendem wykupować ubezpiecznie :rozpacz:
Mieszkam na tyle blisko granicy RCZ i DE, że jak się obudzę w sobotę i stwierdzę, że w niedzielę jadę na nura za granicę, to nie zdążę już niczego nigdzie załatwić.

wiecznychlopiec - 11-04-2017, 12:06

czemu nie kupisz ubezpiecznia w DAN? koszt 80-90€ cały rok obsłuży ci wszystkie wyjazdy
esso - 11-04-2017, 12:34

To nie tak, że nie chcę. Póki co rozglądam się za najlepszym wyjściem. Jeśli opcją jedyną lub najlepszą będzie DAN, to wykupię w DANie.
Wiesz, wszystko fajnie, póki nie musisz z tego korzystać. A jak przyjdzie do awarii to później moja rodzina zostanie z problem ubezpieczyciela z Malty (?)

Tomasz Łach - 11-04-2017, 14:07

esso napisał/a:

Ja tak niestety nie mogę, bo musiałbym przed każdym weekendem wykupować ubezpiecznie :rozpacz:
Mieszkam na tyle blisko granicy RCZ i DE, że jak się obudzę w sobotę i stwierdzę, że w niedzielę jadę na nura za granicę, to nie zdążę już niczego nigdzie załatwić.

W czym jest problem, bo nie bardzo rozumiem... ?
Jak nurkujesz na tyle często, że nie opłaca Ci się kupować pojedynczych dni, to wykup DAN lub całoroczne w Hestii.
W innym przypadku, przed wyjazdem na nura odpal komputer i kup nurkowanie w Signal-Iduna na jeden dzień w necie :ping:
Wiele osób tak robi np z wyjazdem na narty czy w góry na Słowację...

esso - 11-04-2017, 14:28

Tak też będę musiał zrobić :)
Którąś opcję na bank wybiorę :)

mi_g - 13-04-2017, 08:13

esso napisał/a:
A jak przyjdzie do awarii to pózniej moja rodzina zostanie z problem ubezpieczyciela z Malty

Jak pisaliśmy wcześniej DAN to właściwie ubezpieczenie od kosztów leczenia i akcji ratunkowej (transport zwłok tez obejmuje). Pozostałe opcje ubezpieczenia to raczej drobiazgi. Trudno wiec powiedzieć, że kogoś zostawisz z problemem.

Cena <400zl rok. Przewaga nad Hestią (w zakresie ubezpieczenia kosztów leczenia) znikoma. Wydaje mi się, że może się objawić w dwóch sytuacjach:

- bardzo poważny wypadek w USA, Australii lub Japonii - tam koszty leczenia potrafią polecieć w kosmos a 500tys PLN czyli 125tys $ to wcale nie taki duży limit kosztów. Przykład z netu: złamanie kości wymagane leczenie operacyjne cena w Europie (Włochy): 8tys Euro, w USA 60tys $. Naprawdę poważy wypadek nurkowy to transport lotniczy, kilka sprężeń w komorze + leczenie powikłań, do tego ponad tydzień w szpitalu w porównaniu z operacja ortopedyczną brzmi grubo a limit kosztów 2x większy.

- jak chcesz wejść do Ginnie Springs (USA, FL) to musisz zapłacić oraz okazać certyfikat nurkowy równoważny któremuś z certyfikatów NSS-CDS / NACD oraz okazać ubezpieczenie równoważne minimum DAN Silver. O równoważności decydują ludzie z Ginnie. Jak na ubezpieczeniu nie będzie napisane jawnie, że obejmuje nurkowanie jaskiniowe w pełnym zakresie to może być problem. Taki sam może być z nietypowym certyfikatem jaskiniowym.

Andrzej Piekarski - 13-04-2017, 08:34

mi_g napisał/a:
- jak chcesz wejść do Ginnie Springs (USA, FL) to musisz zapłacić oraz okazać certyfikat nurkowy równoważny któremuś z certyfikatów NSS-CDS / NACD oraz okazać ubezpieczenie równoważne minimum DAN Silver. O równoważności decydują ludzie z Ginnie. Jak na ubezpieczeniu nie będzie napisane jawnie, że obejmuje nurkowanie jaskiniowe w pełnym zakresie to może być problem. Taki sam może być z nietypowym certyfikatem jaskiniowym.

kilkukrotnie tam nurkowałem i owszem certy tak sprawdzają, ale nigdy nie musiałem okazać pracownikowi parku ubezpieczenia.

to co napisałeś jest częścią regulaminu Ginnie?

mi_g - 14-04-2017, 08:32

Andrzej Piekarski napisał/a:
to co napisałeś jest częścią regulaminu Ginnie

Hmm... W tym momencie nie mogę znaleźć.
Ale dokładnie pamiętam, że pokazywałem wraz z certyfikatem. Zastanowiliśmy się m gdzie na Silver Family jest napisane że to Silver.
Postaram się jeszcze raz sprawdzić.

wiecznychlopiec - 14-04-2017, 09:24

mi_g napisał/a:

Cena <400zl rok. Przewaga nad Hestią (w zakresie ubezpieczenia kosztów leczenia) znikoma. Wydaje mi się, że może się objawić w dwóch sytuacjach:

- bardzo poważny wypadek w USA, Australii lub Japonii - tam koszty leczenia potrafią polecieć w kosmos a 500tys PLN czyli 125tys $ to wcale nie taki duży limit kosztów. Przykład z netu: złamanie kości wymagane leczenie operacyjne cena w Europie (Włochy): 8tys Euro, w USA 60tys $. Naprawdę poważy wypadek nurkowy to transport lotniczy, kilka sprężeń w komorze + leczenie powikłań, do tego ponad tydzień w szpitalu w porównaniu z operacja ortopedyczną brzmi grubo a limit kosztów 2x większy.

w europie na ternie UE od wypadków nienurkowych masz "ekuz", do tego sporo osób ma dodatkowo jakieś kredyty i obowiązkowe ubezpieczenie z tego tytułu, jak to się wszystko posumuje to nie jest źle

nie wiedziałem jednak, że tak wysokie są koszty leczenia w stanach. Jak wybiorę się kiedyś na nurkowania to poważnie rozważę w takim razie zwiększenie kwoty na koszty leczenia.

Turlogh - 14-04-2017, 10:49

mi_g napisał/a:

Można gdzieś sprawdzić jakie organizacje (o ile jakieś są) nie są honorowane pod kątem kursów jaskiniowych w tym miejscu?

Andrzej Piekarski - 14-04-2017, 11:20

regulamin Ginnie

nie ma nic o ubezpieczeniu oraz o wyłączeniu jakiejkolwiek organizacji, jednak to pracownik oceni jej rozpoznawalność jak sadzę

:pa:

TomM - 14-04-2017, 12:21

Turlogh napisał/a:
jakie organizacje

Ogólnie PADI, NAUI, SSI, NSS-CDS, NACD, GUE, IANTD, TDI
Pozostałe uznaniowo...

Co do wymagania ubezpieczenia - zasady w prywatnej posiadłości na terenie której funkcjonuje Ginnie Springs Outdoors zmieniają się podobnie jak ceny (a głównie ich relacje w zalezności od stopnia) z sezonu na sezon bez zmiany ogólnego regulaminu.
Był taki czas, gdy wymagano ubezpieczenia od każdego nurka jaskiniowego nie będącego członkiem NSS-CDS (aktywne członkostwo, nie certyfikat). W przypadku członka NSS organizacja zorganizuje poszukiwanie i wydobycie zwłok bez obciążania właściciela lub władz. W innym przypadku wydobycie musi zostać przeprowadzone przed wznowieniem nurkowań jaskiniowych i tu może wystapić pewien problem - odzyskania zwłok. Bez pokrycia kosztów przez ubezpieczyciela lub rodzinę zwłoki zostaną pochowane niejawnie i anonimowo.
Ten problem to nie tylko USA - podobna sytuacja może być np. w Austrii (polskie wypadki na Schwarze Bruecke).
Przez ostatnie lata w treści "liability waiver" w Ginnie nastąpiła tylko jedna zmiana - do listy organizacji rozpoznawalnych dopisano GUE. Wcześniej udawano, że nikt nie wie co to jest za organizacja. Bywały tez telefony np. do Toma Mounta jak zinterpretować stopnie jaskiniowe IANTD spoza USA. (Słynny Stefan :) )
Ostatnio (jesień 2015) ubezpieczeń nie żądano. Niemniej było tam w międzyczasie kilka śmiertelnych wypadków, więc niewykluczone, że znów żądają...

Darek Grabowski - 14-04-2017, 23:24

W hestii można wykupić ubezpieczenie nurkowe na cały rok. Obejmuje to co DAN, ale są wyższe kwoty na pewno w wypadku śmierci, pozostałe do sprawdzenia, ale chyba też wyższe. Jakieś dwa lata temu cena polisy to mniej więcej dwukrotność DAN Silver. Musiał byś sprawdzić jak to wygląda aktualnie.
mi_g - 15-04-2017, 14:16

Darek Grabowski napisał/a:
pozostałe do sprawdzenia, ale chyba też wyższe.

No właśnie za wyjątkiem kosztów leczenia i ratownictwa. Jak pisałem w Hesti do 500 tys. zł (DAN bez ograniczeń) to sporo za wyjątkiem USA.

Mariusz-C - 15-04-2017, 14:18

Polecam dla nurasow z UK :

https://www.sportscoverdirect.com/

Tomasz Łach - 16-04-2017, 13:30

Musiał byś sprawdzić jak to wygląda aktualnie.

Koszt rocznego ubezpieczenia w Hesti to od 800zł (wariant bez USA, Kanady, Japoni i Chin) do 1700zł (cały świat)
Dodatkowo można ubezpieczyć;
1. sprzęt nurkowy SU 10.000 - koszt 100,00 PLN
2. sprzęt nurkowy SU 25.000 - koszt 180,00 PLN
3. choroby przewlekłe
4. terroryzm
5. pracę fizyczną
Tyle ze strony Hestii
http://www.ergo-hestia.eu...twonurkow_r.php

wiecznychlopiec - 16-04-2017, 14:36

Tomasz Łach napisał/a:
Musiał byś sprawdzić jak to wygląda aktualnie.

Koszt rocznego ubezpieczenia w Hesti to od 800zł (wariant bez USA, Kanady, Japoni i Chin) do 1700zł (cały świat)
Dodatkowo można ubezpieczyć;
1. sprzęt nurkowy SU 10.000 - koszt 100,00 PLN
2. sprzęt nurkowy SU 25.000 - koszt 180,00 PLN
3. choroby przewlekłe
4. terroryzm
5. pracę fizyczną
Tyle ze strony Hestii
http://www.ergo-hestia.eu...twonurkow_r.php

Jakie nurkowania obejmuje ten pakiet? Czy aby tylko nie typowa rekreacja? Zobacz dokładnie owu. Z tego co pamiętam nurkowania głębokie i jaskiniowe to zupełnie inny pakiet w hestii. Bez wylączeń na takie zabawy.

Szatan - 16-04-2017, 19:35

Hestia NNW rok
10000- 120 zł
50000- 305 zł
5000000- 2164 zł
OC instruktora kraj
100000- 125 zł

Tomasz Łach - 16-04-2017, 19:59

Jakie nurkowania obejmuje ten pakiet? Czy aby tylko nie typowa rekreacja? Zobacz dokładnie owu. Z tego co pamiętam nurkowania głębokie i jaskiniowe to zupełnie inny pakiet w hestii. Bez wylączeń na takie zabawy.

Wariant II do 40m
Wariant III do 100m

Nie ma podziału na jaskinie i techniczne.

Assad - 17-04-2017, 20:19

Turlogh napisał/a:
Cytat:

- jak chcesz wejść do Ginnie Springs (USA, FL) [...] może być [problem] z nietypowym certyfikatem jaskiniowym.

Można gdzieś sprawdzić jakie organizacje (o ile jakieś są) nie są honorowane pod kątem kursów jaskiniowych w tym miejscu?

Certyfikaty jaskiniowe ASTD i IDF nie są tam honorowane.

Turlogh - 19-04-2017, 09:51

Assad napisał/a:
Turlogh napisał/a:
Cytat:

- jak chcesz wejść do Ginnie Springs (USA, FL) [...] może być [problem] z nietypowym certyfikatem jaskiniowym.

Skąd wiesz? To potwierdzone info?

Andrzej Piekarski - 19-04-2017, 12:45

Turlogh napisał/a:

ano dlatego

TomM napisał/a:
Przez ostatnie lata w treści "liability waiver" w Ginnie nastąpiła tylko jedna zmiana - do listy organizacji rozpoznawalnych dopisano GUE. Wcześniej udawano, że nikt nie wie co to jest za organizacja. Bywały tez telefony np. do Toma Mounta jak zinterpretować stopnie jaskiniowe IANTD spoza USA. (Słynny Stefan )

nikt tam nie wie co to IDF i ASTD i tyle

Assad - 20-04-2017, 02:12

Turlogh napisał/a:
Cytat:

Tak, to potwierdzone info od Rose Meadows z ginniespringsoutdoors.

Czy ktoś tam wie, co to ASTD i IDF nie ma najmniejszego znaczenia,
ludzie posiadający certyfikaty tych organizacji tam nie zanurkują.

Andrzej Piekarski - 20-04-2017, 10:33

Assad napisał/a:
Czy ktoś tam wie, co to ASTD i IDF nie ma najmniejszego znaczenia,

oczywiście że ma znaczenie, nie masz certu z organizacji którą znają( albo od instruktora rozpoznawalnego) to nie jesteś uprawniony do nurkowania w Ginnie i szlus. Nie chca mieć trupów oczywistym jest że plastik tego nie zapewni, ale będą mieli świadomość, że typ przeszedł szkolenie w doskonale znanej organizacji

esso - 22-04-2017, 11:33

Tomasz Łach napisał/a:

Wariant II do 40m
Wariant III do 100m

Mam przed sobą OWU, a w nich podział na nurkowania do 30 metrów i 40 metrów. Ani słowa o 100.

Tomasz Łach napisał/a:

Nie ma podziału na jaskinie i techniczne.

Taką też informację telefoniczną otrzymałem od przedstawiciela Hestii. W OWU nie znalazłem wyłączenia.

Tomasz Łach - 22-04-2017, 18:06

Ty masz przed sobą podróżne, które rozszerzasz o nurkowanie a ja mówię o ubezpieczeniu z klauzulami nurkowymi. Z pozoru wyglądają tak samo, ale różnią się szczegółami.

Tu masz link do tego nurkowego (u góry są podane głębokości dla wariantów)

http://www.ergo-hestia.eu...letwonurkow.php

Problem w tym, że tego ubezpieczenia nie kupisz u "normalnego" agenta, a tylko w wybranych punktach (np centach nurkowych). Tak przynajmniej do niedawna było...
Ja kupuję w tej chwili u Pani Teresy biuro@ergo-olsztyn.pl
Wszystko załatwiam przez internet. Wcześniej kupowałem w Nautiliusie w Krakowie i Nowej Amie w Wawie (jak jeszcze działali)

esso - 23-04-2017, 12:23

Tomasz Łach napisał/a:
Ty masz przed sobą podróżne, które rozszerzasz o nurkowanie a ja mówię o ubezpieczeniu z klauzulami nurkowymi. Z pozoru wyglądają tak samo, ale różnią się szczegółami.

Tak, to OWU pod tytułem "Ergo Podróż". Jestem po rozmowach z konsultantem i wyszło, że mam wykupić ERGO Podróż z klauzulą nurkową do 40 metrów.

radekko - 27-06-2017, 11:38

Ja nurkuje głównie w Japonii więc wybrałem DAN (nie ma specjalnych dopłat itp.).
Sport silver z opcją 50 000 Euro w razie śmierci (wyłączone nurkowanie techniczne), plus 90 dni ubezpieczenia turystycznego (gdziekolwiek na świecie), kosztowało mnie 135 Euro.
Mam nadzieje, że się nie przyda, jak co roku...
Ale cena wydaje się bardzo konkurencyjna w porównaniu do firm ubezpieczeniowych.
Co do rzetelności DAN, nie słyszałem niczego co mogłoby w moich oczach te instytucję zdyskredytować.

S-E-B - 27-06-2017, 15:07

Wczoraj właśnie zdecydowałem sie na DAN - opcja jak wyżej + 3 członkowie rodziny - 155 jurków za rok - 2-3 razy w roku jeżdżę na nury i jak zliczy się polisy Hestii czy Alianzu to taniej wychodzi DAN i ma większy zakres / kwoty. W hestii lub innym TU można dokupić krótkoterminowe ubezp od aktów terrorystycznych.
k3nnymusic - 30-06-2017, 10:04

DAN - barotrauma ucha w meksyku. Zrobilem wszystko zgodnie z procedurami, telefon do centrum alarmowego. Wyszlo okolo 30 wymienionych maili, dwa excele do wypelnienia, dostarczenie pelnej dokumentacji medycznej, rachunkow, kontakt do centrum nurkowego z ktorym nurkowalem I ktore moze poywierdzic przebieg zdarzenia itp.
Odzyskalem 200 zl za wizyte lekarska.

Btw International hotline number z karty DAN - odzywa sie automat po wlosku.

Nie wiem czy chcialbym zaryzykowac przechodzenie tej sciezki przy duzych kosztach np. przy dcs.

Dla kontrastu w hestii nie oddali mi kasy za skradziony sprzet, bo w kraju ktorym sie to stalo policja nie chciala sporzadzic protokolu a nie mieli nikogo na miejscu ani zadnego info o lokalnym prawie. Mialem pakiet jakis najwyzszy.

Ktos probowal? Jakies inne doswiadczenia ze zglaszaniem szkody?

dariusznow - 30-08-2017, 10:51

Czy ktoś może korzestał z ubezpieczenia na wyjeździe nurkowym w AXA?
W ofercie nie mają wyszczególnionego nurkowania tylko uprawianie sportów.
W warunkach nie ma nic konkretnie o nurkowaniu, ale nie jest ono zaliczane wg nich do sportów extremalnych, więc w domyśle OK

Do tej pory korzystałem z Hestii, ale zawsze to jakać alternatywa, tym bardziej, że niektóre zakresy ubezpieczenia mają ciekawsze i większe sumy np koszty leczenia Hestia 200 000zł AXA 100 000 EUR

spłuczka - 30-08-2017, 14:33

Co prawda nie korzystałem z AXA na wyjeździe nurkowym ale mam u nich AC/OC i miałem nieszczęście korzystać z ich usług. Ogólne wrażenie to upierdliwość, niekompetentna obsługa, jak czegoś nie wywalczysz to na pewno tego nie dostaniesz. Skusili mnie właśnie teoretycznie fajnymi warunkami i niezłą ceną, niestety diabeł tkwi w szczegółach o czym boleśnie się przekonałem. Jeżeli obsługa jest podobna przy innych oferowanych przez nich produktach to ja mocno dziękuję.
mi_g - 31-08-2017, 08:42

dariusznow napisał/a:
W warunkach nie ma nic konkretnie o nurkowaniu, ale nie jest ono zaliczane wg nich do sportów extremalnych, więc w domyśle OK

Jest (OWU Axa ) - strona 4 w "sportach wysokiego ryzyka", i z tego co pamiętam ubezpieczenie na takie sporty jest opcją dodatkową.
Co do AXA w akcji to mam doświadczenie w wypadku nie nurkowym: wszystkie koszta związane z leczeniem (około 800zł) rozliczone bez kosztowo i bez naszego udziału, choć pewnie wpłynęła na to bardzo miła obsługa w szpitalu we Włoszech.
Co do infolinii po wypadku powiedzmy 4 na 5. Dostaliśmy informacje co i jak z ubezpieczaniem, ale konsultant nie wpadł na to żeby powiedzieć gdzie jest najbliższy szpital (choć rozmowy o szpitalu były). Musieliśmy dzwonić ponownie a informacja dotarła z 10min opóźnianiem - mniej więcej gdy byliśmy w połowie drogi na miejsce :-)

Tomasz Łach - 01-09-2017, 11:15

Ciekawą propozycją może być w tej chwili Signal-Iduna
Przy krótkich wyjazdach wyraźnie tańsi od Hesti...
https://w3.signal-iduna.pl/e-policy-spa/pl/travel/ind/
Sporo wariantów do wyboru i można dopasowywać ofertę do własnych potrzeb.

dariusznow - 01-09-2017, 12:37

Tomasz Łach napisał/a:
Ciekawą propozycją może być w tej chwili Signal-Iduna
Przy krótkich wyjazdach wyraźnie tańsi od Hesti...
https://w3.signal-iduna.pl/e-policy-spa/pl/travel/ind/
Sporo wariantów do wyboru i można dopasowywać ofertę do własnych potrzeb.

link mi nie dziala :(

jak u innych?

może jakąś blokadę mam...

mi_g - 01-09-2017, 13:21

dariusznow napisał/a:
może jakąś blokadę mam...

Też nie działa. Wygląda że to miejsce do strony która wymaga wcześniejszego logowania ... https://w3.signal-iduna.pl

spłuczka - 01-09-2017, 20:58

tutaj jest coś więcej :

https://www.signal-iduna....a-turystyczne/4

ktoś korzystał już może z ich usług ?