| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - DIR and GUE !!
kamyk - 22-02-2006, 08:27 Temat postu: DIR and GUE !! Witam
Prosze o wasze spostrzenenia porostu szukam nowych zastoswac owych technik. Bardzo mie intresuje dalczego sie nie zgadzacie z ich owymi technikami i dalczego ?? I jak wy to robicie ??
Pozdriawiam
KaMYk
Łukasz - 22-02-2006, 18:49 Temat postu: Bełkot Kamyka Witaj Kamyk
Jak masz takim niezrozumiałym bełkotem zaśmiecać forum to lepiej pisz po angielsku albo nie pisz wcale.
Niepozdrawiam
Łukasz
wiesiek01 - 22-02-2006, 19:45
| kamyk napisał/a: | | porostu szukam |
Nie masz go w okolicy domu ? Poszukaj pod wodą, często jest na kamieniach
agrest - 22-02-2006, 20:08
Mozesz napisac jasniej. Naprawde trudno zrozumiec czego naprawde szukasz i o co ci chodzi.
Moze faktycznie, jezeli masz problem napisac pytanie po polsku to napisz je po angielsku. Niektorzy troche spikaja
Pozdrawiam.
J.
KasiaK - 23-02-2006, 14:51 Temat postu: Re: DIR and GUE !!
| kamyk napisał/a: | Witam
Prosze o wasze spostrzenenia porostu szukam nowych zastoswac owych technik. Bardzo mie intresuje dalczego sie nie zgadzacie z ich owymi technikami i dalczego ?? I jak wy to robicie ??
Pozdriawiam
KaMYk |
tłumacznie:
Kamyk szuka czego by tu sie nowego nauczyc. Interesuje go kwestia dir i działanosc GUE. Stwierdza równiez, ze sie z pogladami gue i technikami dir, nie zgadzamy, czyli nie stosujemy/rozumiemy etc......
pytania ostatniego nie umiem przetłumaczyc
Kamyku, jak co robimy? jak sie nie zgadzamy czy jak nie stosujemy? czy jak to własnie praktykujemy?
pozdr
Kasia
wrobel.cwirek - 24-02-2006, 08:56
a w ogole to jest temat do dzialu PADI/CMAS...
agrest - 24-02-2006, 10:38
a skad wiesz? z tego co napisal Kamyk za cholere nie wiadomo do jakiego to dzialu. KasiaK cos nam tu probowala przetlumaczyc ale czy poprawnie? Tego chyba nie wie nawet sam Kamyk
Pozdro
J.
ol_marcino - 24-02-2006, 10:51 Temat postu: Re: DIR and GUE !!
| kamyk napisał/a: | I jak wy to robicie ??
|
Ja osobiście jak Bóg przykazał z kobietą
pozdrawiam:
ol_marcino
piotrm - 24-02-2006, 13:27
Ale kamyk sie pytal JAK, a nie z kim.
Pozdr
wrobel.cwirek - 24-02-2006, 14:23
| ol_marcino napisał/a: | | sobiście jak Bóg przykazal |
| piotrm napisał/a: | | kamyk sie pytal JAK |
pozycja misjonarza?
jcsjacekj - 24-02-2006, 14:34
| ol_marcino napisał/a: | | Ja osobiście jak Bóg przykazał z kobietą |
I oczywiście tylko w celach prokreacji i tylko po ślubie i.t.d.
wiesiek01 - 24-02-2006, 14:37
| piotrm napisał/a: | | Ale kamyk sie pytal JAK, a nie z kim. |
| ol_marcino napisał/a: | | jak Bóg przykazał |
TomS - 25-02-2006, 02:20
| kamyk napisał/a: | | szukam nowych zastoswac owych technik | www.kamasutra.org.pl
| kamyk napisał/a: | | dalczego sie nie zgadzacie z ich owymi technikami i dalczego | bo to katolicki kraj
| kamyk napisał/a: | | I jak wy to robicie ? | Dokładnie, Interesująco, Radośnie aczkolwiek należy dodać: Gadanie Upośledza Erekcję -- DIR and GUE
kamyk - 27-02-2006, 05:42
Prosze o usuniecie tematu admin chociarz bys zoabczyl jakie sa tutaj nipowarzne wypowedzi na ten temat ale nie ty wolisz sie w to tez wciaganc ludzie wy jestes walnieci !!!!!!!!!!!!!!!!!
Pzod.
KAmYK
piotrm - 27-02-2006, 08:07
| kamyk napisał/a: | | ludzie wy jestes walnieci |
Chyba oczywiste. Przeciez dobrowolnie nikt normalny pod wode nie zejdzie (przynajmniej na trzezwo).
Pozdrawiam
The_PiotREX - 27-02-2006, 08:17
piotrm - gratuluje wypowiedzi roku! Bardzo mi się spodobała
piotrm - 27-02-2006, 08:31
Dzięki.
wiesiek01 - 27-02-2006, 09:54
| kamyk napisał/a: | | ludzie wy jestes walnieci !!!!!!!!!!!!!!!!! |
kamyk zanim zaczniesz obrażać przeanalizuj CO napisałeś i JAK NAPISAŁEŚ !!
Wszystkie twoje posty proszą o pomstę do nieba za niechlujstwo jezykowe. Nie umiesz pisać po polsku pisz po angielsku i kup sobie słownik...
jcsjacekj - 27-02-2006, 10:40
Przypominam tym którzy się stresują ... jest opcja "Ignoruj"
wrobel.cwirek - 27-02-2006, 10:47
to nie stres, to jest fun
ol_marcino - 27-02-2006, 11:35
| kamyk napisał/a: | Prosze o usuniecie tematu admin chociarz bys zoabczyl jakie sa tutaj nipowarzne wypowedzi na ten temat ale nie ty wolisz sie w to tez wciaganc ludzie wy jestes walnieci !!!!!!!!!!!!!!!!!
Pzod.
KAmYK |
Sorry Kamyk, ale jakie pytanie, takie odpowiedzi.
ol_marcino
Anja - 27-02-2006, 12:44
może niech ktoś to przeniesie pod "dowcipy", bo ubaw jest niesamowity
waldo - 27-02-2006, 14:08
O ile treść postu Kamyka wywołuje lekki uśmiech, o tyle jedenaście osób robiących sobie pośmiewisko z młodego chłopaka jest delikatnie mówiąc, nie na miejscu.
Od jego pierwszych postów było widać, że mieszkając w Australii ma problemy z pisownią jezyka polskiego i skoro mu zależy na komunikowaniu się z nami w ojczystym języku, może mu w tym pomóc i przymknąć oko na pewne błędy ? A jeżeli kogoś bardzo rażą błędy, to zamiast robić z niego pośmiewisko, bardziej eleganckim rozwiązaniem jest zwrócenie mu uwagi na priv i ewentualne zasugerowanie zmian w pisowni.
Życzę więcej tolerancji i pamiętajmy, że zawsze mamy też możliwość wciśnięcia przycisku "Ignoruj" ...
jcsjacekj - 27-02-2006, 14:15
| kamyk napisał/a: | | Prosze o wasze spostrzenenia porostu szukam nowych zastoswac owych technik. Bardzo mie intresuje dalczego sie nie zgadzacie z ich owymi technikami i dalczego ?? I jak wy to robicie ?? |
Z góry uprzedzam, że nie jestem specjalistą w kwestii GUE i DIR, ale wydaje mi się, że może poczytaj trochę np. - http://www.gue.com/ i zadaj bardziej konkretne pytanie.
Np. o jakąś konkretną technikę, konfigurację sprzętową, filozofię ... wtedy może się rozwinie dyskusja.
Przykład pytania które może bardziej zainteresuje czytelników :
"Czy nauka pływania do tyłu jest potrzebna ? Do czego się przydaje ?"
P.S. Pisze pod wrażeniem waldo
Anja - 27-02-2006, 14:29
a czemu myślicz, ze 11 osób sie smieje z Kamyka....przecież to nic osobistego....po prostu zarty z różnych treści jak np.:
| TomS napisał/a: | | Dokładnie, Interesująco, Radośnie aczkolwiek należy dodać: Gadanie Upośledza Erekcję -- DIR and GUE |
agrest - 27-02-2006, 15:03
Waldo, nie przesadzaj. Nawet nie wiesz czy kamyk jest mlody kiedys pisal ze jest instruktorem GUI? Moze to kobieta? Zreszta, watek nie jest swiezy, wisi juz troche i chyba mozna bylo przez ten czas wyrazic sie nieco jasniej, sprecyzowac pytanie.
Mozesz mi nie wierzyc ale naprawde chcialbym wiedziec o co on pyta i w miare mojej malej jeszcze wiedzy, odpowiedziec. Dlatego miedzy innymi poprosilem zeby moze zadal pytanie po angielsku. Bylaby szansa zeby mu pomoc i jak piszesz wyslac na priv info jak to powinno byc po polsku. Jak nie wiem co pisze to jak mam mu pomoc? Przeciez wrozka nie jestem. Rozumiem ze kamyk jet twardy i chce tylko po polsku ale moze niech da nam chociaz szanse. Aha i nie uwazam zebym robil sobie z niego posmiewisko.
Pozdrawiam
J.
PS: Kamyk, zamiast sie nadymac i obrazac ludzi, napisz o co ci chodzi.
Adam Frajtak - 27-02-2006, 16:54 Temat postu: Re: DIR and GUE !!
| kamyk napisał/a: | Witam
Pozdriawiam
KaMYk |
Hi!
Kamyk nie wiem czy dobrze zrozumialem o co pytasz ale sprobuje:
A wiec pewnie znasz zasade ze w GUE nurkuje sie zawsze z partnerem, Ja z ta zasada nie zgadzam sie i nie tylko uwazam ze nie wzrasta dzieki temu bezpieczenstwo nurkowania a wrecz przeciwnie wraz z partnerem zabieramy pod woda wszystkie jego slabe punkty. Uwazam ze nurkowanie z partnerem jest bardziej niebezpieczne niz w pojedynkę. Jak ja to w takim razie robie? Proste nurkuje solo zawsze, a nurkowanie z partnerem dopuszczam jako wyjatek.
Oczywiscie generalną zasadą jest nurkowanie w parze i taki tez model jest najbardziej rozpowszechniony i prawdopodobnie wlasciwy dlatego nie namawiam cie ani nikogo innego do nurkowania solo.
Inna sprawa, mnie to oczywiscie tylko smieszy i traktuje to jako nieszkodliwe dziwactwo a mianowicie zdejmowanie stóp z butli twinsetu Poniewaz w USA stosowane są powszechnie butle alu z plaskim dnem to stopy na butlach nie maja tam racji bytu co bezkrytycznie zostalo skopiowane u nas. Oczywiscie powstaly cale prace naukowe uzasadniajace ściaganie donieczek jeden z takich powodow to niby utrudniony dostep do tego co bedzie przyczepione na tylnym D-ringu inna to ze niby rdza sie zbiera i takie tam ani jedno ani drugie nie jest prawdą ( lub wystepowanie jest nieistotne) Co smieszniejsze to to ze w miejscu "doniczek" pojawiaja sie klikogramy silwertejpa Jak ja to robie? no coz po prostu nie zdejmowalem stop dzieki temu twinset zachowuje powloke lakiernicza i nie rdzewieje nie jest poobijany moze stabilnie stac chocby przy napelnianiu itd.
Qrcze mialo byc z jakimi rozwiazaniami sie nie zgadzamy w DIR hmmm........ ciezko znalezc cos wiecej niz te dupsy zamieszone wyzej.
agrest - 27-02-2006, 17:52 Temat postu: Re: DIR and GUE !!
| scaner napisał/a: |
Inna sprawa, mnie to oczywiscie tylko smieszy i traktuje to jako nieszkodliwe dziwactwo a mianowicie zdejmowanie stóp z butli twinsetu Poniewaz w USA stosowane są powszechnie butle alu z plaskim dnem to stopy na butlach nie maja tam racji bytu co bezkrytycznie zostalo skopiowane u nas. Oczywiscie powstaly cale prace naukowe uzasadniajace ściaganie donieczek jeden z takich powodow to niby utrudniony dostep do tego co bedzie przyczepione na tylnym D-ringu inna to ze niby rdza sie zbiera i takie tam ani jedno ani drugie nie jest prawdą ( lub wystepowanie jest nieistotne) Co smieszniejsze to to ze w miejscu "doniczek" pojawiaja sie klikogramy silwertejpa |
hmm... scaner, nie wszyscy maja co sciagac. Moj twin nie posiadal stop od poczatku. Inna sprawa to ich przydatnosc. Nie znam prac o ktorych piszesz ale widzialem kiedys jak taki ladny wypasiony twin 2x15 pieprzna centralnie na to co pod nim lezalo, czyli drugi stopien. Do mnie to przemawia. Co do rdzy to nie wiem, ja mam silwertapy i widze ze cos tam pod nimi zaczyna sie dziac. Argument z rdza jest moim zdaniem nieprawdziwy (tzn. rdza pojawia sie tak czy inaczej). Pozatym podoba mi sie moj sliczny bialy twin bez stop
Pozdrawiam
J.
waldo - 27-02-2006, 21:48
| agrest napisał/a: | Waldo, nie przesadzaj. Nawet nie wiesz czy kamyk jest mlody kiedys pisal ze jest instruktorem GUI? Moze to kobieta? |
Czy to ma znaczenie ? Jesteśmy nurkami i piszemy w wirtualu - również Kamil
Mania - 27-02-2006, 22:37
Waldo
Ale tez takim minimum szacunku jaki w wirtualu mozna okazac innym to pisac tak, by inni zrozumieli.
A Kamyk jak chce to potrafi pisac w miare zrozumiale. A tutaj wyraznie mu sie nie chcialo.
I za to nalezy sie po glowie. Bo ja nadal nie wiem o co mu chodzi.
Mania
PS. Wiek nie jest tutaj zadnym wytlumaczeniem
waldo - 27-02-2006, 23:17
| Mania napisał/a: | | I za to nalezy sie po glowie. |
Jak na forum nurkowe to dość radykalna metoda ...
Wydawało mi się, że do "dyscyplinowania" użytkowników zostali powołani moderatorzy, którzy potrafią dopilnować przestrzegania regulaminu forum
kamyk - 28-02-2006, 01:36
sorry za MOje malo czytelne tresciwo pytanie ale chodzi mi to czy jak ktos urzyaw techniki DIR albo zna sie na GUE czy albo jakie sa jego spostrzenienia na ten temat ?? tzn co uwarza za absurdalne i czego nie robi i wtedy staje sie to sprzeczne z DIR i czym mozna to zastapiac ??
| scaner napisał/a: | | A wiec pewnie znasz zasade ze w GUE nurkuje sie zawsze z partnerem, Ja z ta zasada nie zgadzam sie i nie tylko uwazam ze nie wzrasta dzieki temu bezpieczenstwo nurkowania a wrecz przeciwnie wraz z partnerem zabieramy pod woda wszystkie jego slabe punkty. Uwazam ze nurkowanie z partnerem jest bardziej niebezpieczne niz w pojedynkę. Jak ja to w takim razie robie? |
Dziekuje za madra wypowedz, to moze tak co by sie stalo jak bys byl w Jaskini 2 km od wyjscia i byl samemu ?? I twoj sprzet nawalil dwa regi poszly albo 3 swiatla nie dzialaja ?? Druga sytulacja np: deep diving 50m i to samo moze sie stac ?? A pozatym co tracisz jak urzywasz techniki DIR skoro wszystko ty i twoj buddy maja w tym samym miescju
Rozumiem tez ze jestes za i przeci temu buddy dive !!
P.S.
Nie nurkuje w jaskiniach* jezlei wczesniej z nim nei nurkoawalme jako moj buddy !!
TomS - 28-02-2006, 01:40
Wadol yt bornish urzrytkoniakouf dala zsada bo czy daniwj kotsici skszywdiu jakt ak ut???
Kamyk - i wszystko jasne !
>> jeszcze tylko ortografia nieco szwankuje ale sens jest uchwytny.
Ja, prawie jak scaner, często nurkuję sam. Ale nie miewam sytuacji (planów), o których wspominasz.
waldo - 28-02-2006, 02:17
| TomS napisał/a: | | Wadol yt bornish urzrytkoniakouf dala zsada bo czy daniwj kotsici skszywdiu jakt ak ut??? |
Czasami każdy może mieć słabszy dzień ...
Adam Frajtak - 28-02-2006, 07:12
| kamyk napisał/a: |
to moze tak co by sie stalo jak bys byl w Jaskini 2 km od wyjscia i byl samemu ?? I twoj sprzet nawalil dwa regi poszly albo 3 swiatla nie dzialaja ??!! |
Kamyk odpowiedź jest bardzo prosta: Umrę sam i będzie jeden pogrzeb a nie dwa.
Ps. Sytuację którą przedstawiłeś trudno sobie wyobrazić.
Druga sytulacja np: deep diving 50m i to samo moze sie stac ?? A pozatym co tracisz jak urzywasz techniki DIR skoro wszystko ty i twoj buddy maja w tym samym miescju |
Kamyk oczywiscie ze w sytuacji kiedy 100% twojego sprzetu nawali to logika podpowiada ze jedynym ratunkiem jest pomoc partnera ale ja to widzę tak: Awaria wszystkich automatow na raz jest mało prawdopodobna utrata calego czynnika oddechowego też choć przyznaję możliwa. Tak czy inaczej partner jest backupem mojego sprzetu ale... i to ale wlasnie powoduje ze wolę nurkować solo partner jest też backupem wszystkich moich ewentualnych słabych punktów i niedoskonałości. NIgdy nie bedziesz wiedzial co partner zrobi w sytuacji stresowej nie wiesz kiedy ostatni raz serwisowal automat nie masz żadnego pojęcia czym ma nabite butle itd itd. Jezeli zakladasz ze Twoj partner jest bardzo dobrym nurkiem i ma swietnie skonfigurowany sprzet i wzorowo serwisowany to i tak ryzyko ze wystapi awaria lub wystapi sytuacja awaryjna zwieksza sie o 100% niz gdybys nurkowal sam. Ja wyznaje zasade lepiej zapobiegac niz ratować się pod wodą.
Polecam Ci podrecznik nurkowania jaskiniowego . Podrecznik nurkowania jaskiniowego
Kamyk zauważ ze napisałem też ze system nurkowania z partnerem jest powszechny i prawdopodobnie w ogolnym rozrachunku korzystny. Ja nikogo nie namawiam do nurkowani solo sam tez czasem nurkuje z partnerem a ryzyko z tym zwiazane kompensuje mi swietne towarzystwo i dobra zabawa
kamyk - 28-02-2006, 07:51
hehe Spox bardzo wyczerpujaca odp. No jak widac kazdy ma inne zdanie na ten temat !! Czy moze ktos zrobil juz kurs TEC 1 ?? I co mnei bardziej intresuje czy jest bardzo trudny ??
Pzodrawiam
KAmYk
Proszeo o wasze spostrzenia o sytemie DIR moze macie cos co wam sie nie podoba ?? Cos co mozna zmienic !!
A slyszalem ktos o tym ze PADI ma robic cos podobnego do DIR ??
hehe ...
Adam Frajtak - 28-02-2006, 09:10
A slyszalem ktos o tym ze PADI ma robic cos podobnego do DIR ??
hehe ... |
PADI juz prowadzi szkolenia techniczne DSAT wiec to tylko kwestia czasu kiedy sięgnie po kolejny segment rynku
Mania - 28-02-2006, 09:33
| waldo napisał/a: | Wydawało mi się, że do "dyscyplinowania" użytkowników zostali powołani moderatorzy, którzy potrafią dopilnować przestrzegania regulaminu forum |
Waldo
Ja jestem moderatorem..
No i wlasnie usiluje zdyscyplinowac kamyka, ktory - jak sam widzisz - jak chce to potrafi napisac zrozumiale.
Mania
PS. A jak mu sie nie chce to niech sie nie dziwi, ze inni beda sie nabijac. Bo to jest wirtualny swiat.
Adam Frajtak - 28-02-2006, 09:40
| Mania napisał/a: |
PS. A jak mu sie nie chce to niech sie nie dziwi, ze inni beda sie nabijac. Bo to jest wirtualny swiat. |
Mlodzi muszą mieć przechlapane i trzeba sie z nich nabijac ... to taka namiastka starych dobrych cmasowskich czasów
kamyk - 01-03-2006, 01:26
Witam Ponownie,
| scaner napisał/a: | | to taka namiastka starych dobrych cmasowskich czasów |
CMAS ??
Adam Frajtak - 01-03-2006, 06:26
To taka organizacja w ktorej byly 2 zestawy scuba na 40 kursantow wiec głównie nurkowali instruktorzy a kursanci w tym czasie robili pompki biegali w okół basenu i cwiczyli oddychanie przez fajke w basenie.
The_PiotREX - 01-03-2006, 08:56
scaner... no przestań Kamyk jesczze gotów w to uwierzyć
wrobel.cwirek - 01-03-2006, 09:40
| scaner napisał/a: | | o taka organizacja w ktorej byly 2 zestawy scuba na 40 kursantow wiec głównie nurkowali instruktorzy a kursanci w tym czasie robili pompki biegali w okół basenu i cwiczyli oddychanie przez fajke w basenie. |
wez to upamietnij w hyde-park:kawaly nurkowe
no sie poplakalem ze smiechu
Adam Frajtak - 01-03-2006, 14:19
| The_PiotREX napisał/a: | scaner... no przestań Kamyk jesczze gotów w to uwierzyć |
Kamyk jest mlody wiec zanim dodjedzie do prawdy musi trochę pobłądzić
kamyk - 02-03-2006, 07:57
hehe to fajane to CMSA A jak oni sie ucza nurkowac skoro maja 2 sprzety na 40 sosb ?? hehe pewnie jeszczen nie dzialaja Tak jak polowa zeczy Halcyon i w tym moja latraka kupilem raz i mi zarokwa HID z niej wypadal i nie laczylo ;/ musilam zrobic maly manerw i "przyklejilem ja smarem" do oringow Ale teraz cos mi bateria szfankuje a latrak jest NEW ;/ nie ma to jak halcyon DIR rulezzzzzzzzzz czyli zlom
Pzodo
KamyK
agrest - 02-03-2006, 10:21
| kamyk napisał/a: | hehe to fajane to CMSA A jak oni sie ucza nurkowac skoro maja 2 sprzety na 40 sosb ?? |
Kamyk, teraz juz to tak nie dziala. To co napisal scaner to sytuacja sprzed dobrych kilkunastu lat
| kamyk napisał/a: | kupilem raz i mi zarokwa HID z niej wypadal i nie laczylo ;/ musilam zrobic maly manerw i "przyklejilem ja smarem" do oringow Ale teraz cos mi bateria szfankuje a latrak jest NEW |
Mozesz napisac cos wiecej? CO znaczy ze bateria ci szfankuje? Jak to wypadla Ci zarowka? Z ktorego modelu HID'a? Napisz cos wiecej bo to bardzo ciekawe co piszesz.
J.
Adam Frajtak - 02-03-2006, 11:30
| kamyk napisał/a: | Tak jak polowa zeczy Halcyon i w tym moja latraka kupilem raz i mi zarokwa HID z niej wypadal i nie laczylo ;/ musilam zrobic maly manerw i "przyklejilem ja smarem" do oringow Ale teraz cos mi bateria szfankuje a latrak jest NEW ;/ nie ma to jak halcyon DIR rulezzzzzzzzzz czyli zlom
Pzodo
KamyK |
Kamyk zobacz testy sprzetu Halcyon zawsze wypada najlepiej nawet jak test dotyczy latarek czyli urzadzen do oswietlania przestrzeni w ktorej znajduje sie nurek to manipuluje sie tak ze latarki służą do komunikacji ( oczywiście taką rolę dodatkowo latarka pełni ale nie jest to jej główne i jedyne zadanie) a nie do swiecenia i wychodzi ze H jest the best szybka zmiana roli z lampy na krotkofalówke i wszystko pasuje A Evolve jest super bo instruktora flaszki nie gdniotą w dupę ........ ręce opadają
|
|