| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Blender??
dżygita - 13-05-2006, 20:28 Temat postu: Blender?? Jak i gdzie mozna zrobic uprawnienia blendera?? Czy do tego potrzebny jest jakis kurs? Jesli tak to ile on trwa?
Łukasz M. - 13-05-2006, 20:50
W PADI można zrobić kurs Blenderski - powinieneś posiadać certyfikat Nitroxowy, lecz niekoniecznie, bo można zrobić kurs combo
The_PiotREX - 13-05-2006, 21:33
W CMAS też jest kurs przygotowywania mieszanin oddechowym,nie słyszałem żeby można było robić combo.
Łukasz M. - 13-05-2006, 22:08
| The_PiotREX napisał/a: | | nie słyszałem żeby można było robić combo. |
Przyznam, że mnie to również zdziwiło, lecz taką informację znalazłem na pewnej stronie internetowej.
martin - 13-05-2006, 23:41
Do kursu blenderskiego IIRC nie potrzebujesz plastiku z nitroxu.
The_PiotREX - 14-05-2006, 10:09
Martin, to zależy gdzie! w PADI i CMAS potrzebujesz...
martin - 14-05-2006, 10:39
Musze sie przyznac, nie sprawdzalem w KDP. W VDST - CMAS nie potrzebujesz. Pytanie jest, jaki sens ma koniecznosc robienia Nitroxu przed Blenderem.
Sandii - 14-05-2006, 11:56
| Cytat: | Pytanie jest, jaki sens ma koniecznosc robienia Nitroxu przed Blenderem.
|
Żadnego. Blender nie musi być nurkiem.
"Szewc może bez butów chodzić"
Sandii
The_PiotREX - 14-05-2006, 12:38
Myślę, że chodzi tu znajomość tematu. Może KDP wyszło z założenia że blender będący nurkiem nitroxowym będzie lepiej rozumiał jak ważne dokładne przygotowywanie mieszanki (ze względu na np. oxytox) i zrobi to zwiększą starannościa niż ktoś kto nie ma pojęcia o nurkowaniu i machnie ręką na "1% tlenu wte czy wewte"
Wiem że może troche naciągana teoria,ale jakośt łumaczyłaby potzrebe posiadania stopnia nitroxowego.
martin - 14-05-2006, 12:42
| The_PiotREX napisał/a: | | Wiem że może troche naciągana teoria... |
Nawet bardzo. Jedynym "sensownym" wytlumaczeniem jest mozliwosc ominiecia paru tematow na kursie (bo niby majac Nitrox trzeba je znac).
The_PiotREX - 14-05-2006, 12:44
O chociażby to! Poza tym wiedza powtórzoanpodójnie i podójnie sprawdzona jest pewniejsza.
Konrad Dubiel - 14-05-2006, 12:51 Temat postu: Re: Blender??
| dżygita napisał/a: | | Jak i gdzie mozna zrobic uprawnienia blendera?? Czy do tego potrzebny jest jakis kurs? Jesli tak to ile on trwa? |
Do czego potrzebne są takie uprawnienia?
Kto ich wymaga i na jakiej podstawie?
martin - 14-05-2006, 13:12
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Kto ich wymaga i na jakiej podstawie? |
Konrad, chcesz oficjalna czy praktyczna odpowiedz?
I jeszcze maly PS.
| The_PiotREX napisał/a: | | i zrobi to zwiększą starannościa niż ktoś kto nie ma pojęcia o nurkowaniu i machnie ręką na "1% tlenu wte czy wewte" |
1.) W 99.99999%, gdy odbierasz flache od blendera analizujesz na miejscu, wpisujac do potwierdzenia odbioru sklad i MOD.
2.) Podpisujesz ze wiesz co robisz i blender nie jest odpowiedzialny za to co namieszal.
3.) 1% dokladnosci przy mieszaniu gubi sie w dokladnosci aparatury pomiarowej (zazwyczaj 3...5%).
4.) Tolerancja tlenowa i bledy w liczeniu deco sa zdecydowanie wieksze niz 1%.
The_PiotREX - 14-05-2006, 17:14
Przeapraszam, już się nie będę odzywał
Marcin Kaczmarek - 14-05-2006, 21:15
Dużo treści, nie konieczenie na temat. Kwity blendera możesz zrobi w wielu miejscach np. 603632737.
Pozdrawiam
Tomasz-Szeryf - 15-05-2006, 09:33
| martin napisał/a: | | 3.) 1% dokladnosci przy mieszaniu gubi sie w dokladnosci aparatury pomiarowej (zazwyczaj 3...5%). |
3-5% to ja takiej aparaturze już nie wierze!
NIgdy nie dałbym komuś mieszanki z taką dokładnością szczególnie "deep diverom"
[ Dodano: 15-05-06, 09:35 ]
W kontekście kto - kiedy tego wymaga zwróć uwagę dżygita, że aby zgodnie z prawidłami prawnymi nabijać mieszanki potrzeba Ci jeszcze uprawnień do obsługi urządzeń wysokoćiśnieniowych czyli popularnej sprężarki.
martin - 15-05-2006, 10:12
| Cytat: | 3-5% to ja takiej aparaturze juz nie wierze!
NIgdy nie dalbym komus mieszanki z taka dokladnoscia szczególnie "deep diverom" |
Nie czarujmy sie:
Czujnik w.g. notki aplikacyjnej 1% abs + 1% linearnosc.
Miernik w.g. notki aplikacyjnen 0.5% + 1 digit.
i juz mamy "worst case 2.5%". Do tego dochodza drobne bledy w skutek:
dokladnosci kalibracji - zakladamy ze powietrze ma 20.8% O2,
roznicy cisnien podczas kalibracji i "przy zaworze",
linearnosci wzmacniacza,
....
Sandii - 15-05-2006, 12:20
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | 3-5% to ja takiej aparaturze już nie wierze! |
opisał to Martin więc nie będe powtarzał ale coś dodam
Przecietny "humanista" wierzy wskaźnikom bezgranicznie nie biorąc pod uwagę błędu pomiarowego (np. manometr wskazuje "dokładnie" 200bar ... orietacyjnie) - mimo że na przyrządach często jest podana dokładność pomiaru.
Odruchowo wszystko zaokrąglamy do pełnych liczb (np. tlenu 21% zamiast 20.8% to błąd 1%).
Błąd podany wartościowo +- 0.5% O2 w mieszaninie, wygląda na mały błąd ale błąd +-1.5% odchylenia od wartości 32% O2 w mieszaninie brzmi gorzej - a to, dokładnie to samo.
zawartość tlenu (helu) mierzymy najczęściej przepływowo ... jak dokładnie ustawiamy przepływ? (odpowiedź poprawna: na oko ).
No i jeszcze jeden drobiazg ... wartość błędu zależy od wielkości mierzonej ... błąd wskazania manometru (standardowy przy butli 300bar) dla ciśnienia 200bar jest mniejszy niż dla ciśnienia 30bar - wartość błędu jest nieliniowa i niesymetryczna (np. +5% -2%) - to znaczy że aby dokładnie mierzyć małe ciśnienia trzeba mieć manometr do małych ciśnień.
I tak na koniec mącenia Jak ktoś ma wskaźnik ciśnienia powietrza w kompie (przekażnik z butli) to wcale nie ma dokładniejszego pomiaru. Cobra czy Vytec podają ciśnienie w wygodniejszej "cyfrowej" formie ale bład pomiarowy jest tak samo duży jak w przypadku manometru analogowego (polecam przeczytać instrukcje ).
Sandii
ps mogę siegnąć do podręczników ze studiów ale chyba nikt by tego nie strawił
Tomasz-Szeryf - 15-05-2006, 14:57
OK! Panowie zgadzam się w pewnej mierze z Wami co do zmiennych calibracji i pozostałych.
Jednak z mojego toku myślowego po przeczytaniu postu tak jak
go przeczyta pewnie osoba na początku drogi blendera to dojdzie do wniosku że jak mu miernik poda (zakładając poprawnośc pomiaru) 32% czy 37% to jedno i to samo, a tak nie jest.
Trzecią zasadą dla mnie jest zawsze powtórzeniowy pomiar w bardzo zbliżonych parametrach czynnika tj. temp. ciśnienia itd.
Jeśli potwierdzi mi pierwszy odczyt uznaje go za prawidłowy.
Druga sprawa to prawidłowość pomiaru zgodna z wiedzą i instrukcją miernika!
Pierwszą to stan przyrządu pomiarowego - jego sensorów, czujników itd. - nie jestem człekiem z branży elektronicznej także pewnie jeszcze wiele się od Was naucze, jednak aby złapać wymiar nominalny trzeba go na czymś oprzeć, a przy gazach życiopotrzymujących lepiej opierać się na sprawdzonych danych.
| Sandii napisał/a: | | I tak na koniec mącenia Jak ktoś ma wskaźnik ciśnienia powietrza w kompie (przekażnik z butli) to wcale nie ma dokładniejszego pomiaru. Cobra czy Vytec podają ciśnienie w wygodniejszej "cyfrowej" formie ale bład pomiarowy jest tak samo duży jak w przypadku manometru analogowego (polecam przeczytać instrukcje ). |
Możesz to odrobinę rozwinąć???
Sandii - 15-05-2006, 19:02
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | powtórzeniowy pomiar w bardzo zbliżonych parametrach czynnika |
Robiąc trimiksa metodą ciśnień parcjanych w warunkach polowych (przetaczanie pomiędzy butlami) nie da się oprzeć na wskazaniach pomiaru zawartości tlenu i helu jako wiarygodnych. Zaraz po zmieszaniu dostajemy odczyty z sufitu (typu 40% O2 zamist realnych 26%) dopiero jak sie wszystko zmiesza (przez noc regularnie przekręcając butelki) to zaczynamy się we wskazaniach zbliżać do rzeczywistości (juz 28% zamiast 26%) a jeśli mamy mozliwość i cierpliwość to po kolejnych 12h może uzyskamy prawdziwy wynik. Opieram to na realnych działaniach na hańczy pod okiem odświadczonych blenderów.
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | Możesz to odrobinę rozwinąć??? |
Czujnik działa na innej zasadzie niż rurka Bourdona w manometrze analogowym ale to tez element analogowy posiadający opóźnienie (histerezę) i błąd wskazania zmienny w całym zakresie działania (trudno mi powiedzieć do jakiej klasy pomiarowej należą te czujniki cisnienia).
Kompy typu Vytec bardzie opierają się na zmianach ciśnienia niz na jego rzeczywistej wartości (sposób obliczania zuzycia powietrza) - wartość wzorcowa jest tylko podczas kalibracji. Do tego dochodzi założenie liniowości (lub założonej funkcji nieliniowej) zmian wartości wskazań czujnika (w Voltach lub Ohm-ach) pomiędzy 0 a 200Atm (lub 300 czy 400Atm) - owzorowującej rzeczywistość z pewnym przybliżeniem.
Dodatkowo dochodzi zmienna temperatura wpływająca zarówno na rzeczywiste ciśnienie w butli jak i na wskazania czujnika (materiał czujnika na pewno nie ma stabilnych liniowych parametrów w całym zakresie temperatur).
Sandii
PS
A tak w ogóle to mamy układ SI i nie ma żadnych atmosfer i barów (teraz są puby ) tylko Pascale i moje butle są na 20MPa a jak nurkuje na 20m to mam dookoła 0,3Mpa (hmmm tez w przybliżeniu zależnym od słodkiej lub słonej wody i od tego że 0,1MPa = 1,019716Atm
Mania - 15-05-2006, 19:14
Jak mawial moj instruktor na kursie blenderskim - Mania, to nie jest apteka....
Polecam to jako motto.
Mania
Tomasz-Szeryf - 16-05-2006, 08:58
| Sandii napisał/a: | | Robiąc trimiksa metodą ciśnień parcjanych w warunkach polowych (przetaczanie pomiędzy butlami) nie da się oprzeć na wskazaniach pomiaru zawartości tlenu i helu jako wiarygodnych. Zaraz po zmieszaniu dostajemy odczyty z sufitu (typu 40% O2 zamist realnych 26%) dopiero jak sie wszystko zmiesza (przez noc regularnie przekręcając butelki) to zaczynamy się we wskazaniach zbliżać do rzeczywistości (juz 28% zamiast 26%) a jeśli mamy mozliwość i cierpliwość to po kolejnych 12h może uzyskamy prawdziwy wynik. Opieram to na realnych działaniach na hańczy pod okiem odświadczonych blenderów. |
To jest sprawa jasna, swoje twierdzenie raczej opierałem na poczatkach blendera jakim jest pierwszy gaz - nitrox.
Z Trimixem zgadzam się w zupełności, bo tego wymaga ten rodzaj mieszanki.
| Sandii napisał/a: | | Kompy typu Vytec bardzie opierają się na zmianach ciśnienia niz na jego rzeczywistej wartości (sposób obliczania zuzycia powietrza) - wartość wzorcowa jest tylko podczas kalibracji. |
No tak - czy jednak nie dotyczy to w głównej mierze właśnie sposóbu obliczania zuzycia powietrza podczas nurkowania kiedy to faktycznie algorytm musi analizować kilka zmiennych warunkujących wynik jak chociażby właśnie zmianę ciśnienia zew. i ubytki ciśnienia pojemnika mierzonego?
W sytuacji const.=MPa zew. odpada nam jedna składowa warunkowa więc wynik powinien być odwzorowaniem stanu rzeczywistego (przynajmniej do tego dążyć).
| Sandii napisał/a: | | Do tego dochodzi założenie liniowości (lub założonej funkcji nieliniowej) zmian wartości wskazań czujnika (w Voltach lub Ohm-ach) pomiędzy 0 a 200Atm (lub 300 czy 400Atm) - owzorowującej rzeczywistość z pewnym przybliżeniem. |
Tu pewnie masz rację!
Jak mawial moj instruktor na kursie blenderskim - Mania, to nie jest apteka....
Masz rację ja również to słyszałem robiąc szerokie oczy gdy przetaczał tlen na granicy prędkości światła!
Mania - 16-05-2006, 09:59
W moim przypadku to raczej dotyczylo podawania wyliczonych ilosci do drugiego miejsca po przecinku.....
Mania
Smok - 02-09-2006, 18:06
| martin napisał/a: | | 1% dokladnosci przy mieszaniu gubi sie w dokladnosci aparatury pomiarowej (zazwyczaj 3...5%). |
Firma Thermo Orion robi analizatory tlenu z błędem mniejszym o dekadę.
Wpisana w pamięć mapa odpowiedzi detektora w funkcji temp. i zakresu.
W detektorach galwanicznych można mierzyć do 6at (600%) ciśnienia cząstkowego tlenu.
Nawet mając dupny mierniczek można poprawić dokładność pomiaru stosując wzorce, zbliżone zawartością O2 do końcowych mieszanin. Wtedy nasz mierniczek jest profesjonalnym miernikiem w rękach profesjonalisty.
Skalowanie powietrzem proste ale nie pewne. Zwłaszcza daleko od punktu skalowania.
Często stosujecie nazwę "Metoda ciśnień parcjalnych" wiem o co wam chodzi ale formalnie nie ma takiej metody natomiast jest ISO 6146-1979: "Gas analiysis-Preparation of calibration gas mixtures-Manometric methods"
W publikacji po polsku Problemy Medycyny i Techniki Nurkowej 1997r na str 29-42 jest wystąpienie Ryszard Kłos, Anna Majchrzycka, Romuald Olszański.
Otrzymywanie Mieszanin Oddechowych. Mieszaniny można otrzymywać następującymi metodami: Grawimetryczną, Objętościową, Dynamiczną, Ciśnieniową.
pozdrawiam rc
waldo - 02-09-2006, 22:17
| Smok napisał/a: | Nawet mając dupny mierniczek można poprawić dokładność pomiaru stosując wzorce, zbliżone zawartością O2 do końcowych mieszanin. Wtedy nasz mierniczek jest profesjonalnym miernikiem w rękach profesjonalisty.
Skalowanie powietrzem proste ale nie pewne. Zwłaszcza daleko od punktu skalowania. |
No to powinniśmy ze sobą wozić kilka wzorców gazu
Smok - 03-09-2006, 10:01
| Cytat: | No to powinniśmy ze sobą wozić kilka wzorców gazu.
pozdrawiam rc
ps. Czy na kursie "blendreskim" nie opowiedzano wam tego ?
TomM - 03-09-2006, 10:32
| Smok napisał/a: | | Warto mieć miernik ciśnienia kl 1 analogowy |
A może jednak kl. 01 cyfrowy?
waldo - 03-09-2006, 11:19
| Smok napisał/a: | | Do wzorcowania nie potrzebujesz butli 40l wystarczy 0,2- 1l. Wystarczy do nitroksu bazowego i końcowego trymiksu. |
Mówimy o mieszaniu gazów dla celów nurkowania rekreacyjnego lub technicznego - wykonywanie pomiarów w oparciu o gazy wzorcowe jest metodą laboratoryjną, i nie spotkałem jeszcze bazy nurkowej (blenderni), gdzie w ten sposób wykonywałiby pomiary.
Jeżeli znasz taką bazę, to powiedz gdzie ona jest - gdy będę w pobliżu postaram się skorzystać z ich usług i być może, przy okazji się czegoś nauczyć.
Kalibracja w oparciu o wzorce gazowe, stwarzałaby więcej problemów, niż byłoby z tego korzyści.
Jeżeli posiadasz manometr cyfrowy w klasie 0.1, to bardzo precyzyjnie można zmieszać nitrox, a analizator służy tylko do kontroli, czy wszystko zrobiłeś O.K.
| Smok napisał/a: | | ps. Czy na kursie "blendreskim" nie opowiedzano wam tego ? |
Jak widać, robiliśmy kurs u innych trenerów
PS. Po raz kolejny w swoich postach, tym razem do mnie, zwracasz się per "Wam" - czym to jest uzasadnione ? Mnie to się kojarzy z niezbyt chlubnymi czasami, gdy milicjant zwracał się do obywatela.
Smok - 03-09-2006, 13:13
| Cytat: | "Wam" - czym to jest uzasadnione ? Mnie to się kojarzy z niezbyt chlubnymi czasami, gdy milicjant zwracał się do obywatela.
|
Wam jest formą liczby mnogiej dotyczącą kilku osób. Pan "władza" stosował formę"wy" do jednej osoby. (Kolega kiedyś pięknie odpowiedział na tą formę "Ja idę do pociągu a on to niewiem" wywołało to wściekłosć u milicjanta)
Bardzo przepraszam jeśli uraziłem.
| waldo napisał/a: | przy okazji się czegoś nauczyć.
|
W tej publikacji jest to co potrzebujesz i więcej, bez europejskiego kursowego trenera.
| Smok napisał/a: | W publikacji po polsku Problemy Medycyny i Techniki Nurkowej 1997r na str 29-42 jest wystąpienie Ryszard Kłos, Anna Majchrzycka, Romuald Olszański.
Otrzymywanie Mieszanin Oddechowych. Mieszaniny można otrzymywać następującymi metodami: Grawimetryczną, Objętościową, Dynamiczną, Ciśnieniową.
|
| waldo napisał/a: | | analizator służy tylko do kontroli, czy wszystko zrobiłeś O.K. |
Wariant proponowany przypomina mierzenie wymiarów gumką do gaci, można bardziej lub mniej rozciągnąć.
Oczywiście że lepiej dysponowac miernikiem o 2 rzędy dokładniejszym niż najmniejsza mierzona wartość . W temacie 200 czy 300 powstał problem czy przy 300at wchodzi więcej czy mniej powiertza do butli.
Z takim brakiem informacji robienie mieszanin to czysty .... .
Tlen sprężony PN-70/C-84910 zawartość głównego składnika 98%. Nie wiesz jaka jest zawartość "Tlenu w tlenie", nie wiesz jak jest z nieliniowością spręrzania, masz dokładny miernik ciśnienia (naprawdę się cieszę). Tylko co zmierzyłeś ?
Proponuję sprawdzić miernik z wzorca tak jak sprawdzamy w butlach, chyba nie przerasta to stponiem trudnosci poziomu inteligencji blendera. W medycynie co 2h jest kalibrowany detektor tlenu przy gazometrii krwi.
Bez jadu. Po zrobieniu nitroksu bazowego proponuję odwrócenie napełnianych butli zaworami do dołu i dopompowanie helu spręrzarką. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej zmieszamy składniki o tak różniących się gęstościach a także innych własnościach np. kwantowo mechanicznych.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 03-09-2006, 14:29 ]
| martin napisał/a: | Czujnik w.g. notki aplikacyjnej 1% abs + 1% linearnosc.
Miernik w.g. notki aplikacyjnen 0.5% + 1 digit.
|
To część źrudeł błędu, jest jeszcze jedno. Zmiana pojemności butli wraz ze wzrostem ciśnienia, która potrafi przekroczyć 1%. Robiłem testy hydrostatyczne filtrów do spręrzarki i butli Triala w czasach gdy nie atestowano butli aluminiowych.
pozdrawiam rc
waldo - 03-09-2006, 23:30
| Smok napisał/a: | | W tej publikacji jest to co potrzebujesz i więcej, bez europejskiego kursowego trenera. |
Od kilku lat posiadam tą publikację, ale znajdują się tam ogólne informacje na temat blendingu, które można jedynie traktować jako wiedzę wstępną.
Na stronie 30 autor opisuje metodę ciśnieniową jako "stosunkowo trudne technicznie" i z tego powodu, "często zachodzi potrzeba wykonywania poprawek".
Mieszanie metodą ciśnieniową nie jest trudne i dysponując podstawową wiedzą blenderską, trochę doświadczenia oraz dobrej klasy manometrem, można bez żadnego problemu wykonywać nitrox, który po zanalizowaniu nie wymaga poprawek.
| Smok napisał/a: | Wariant proponowany przypomina mierzenie wymiarów gumką do gaci, można bardziej lub mniej rozciągnąć.
Oczywiście że lepiej dysponowac miernikiem o 2 rzędy dokładniejszym niż najmniejsza mierzona wartość . W temacie 200 czy 300 powstał problem czy przy 300at wchodzi więcej czy mniej powiertza do butli. |
Cyfrowy manometr w klasie 0.1, pozwala kontrolować jeszcze inny parametr blendingu, który ma bezpośredni wpływ na wykonywane mieszaniny.
| Smok napisał/a: | | Z takim brakiem informacji robienie mieszanin to czysty .... . |
O jakim braku informacji piszesz ?
| Smok napisał/a: | | Tlen sprężony PN-70/C-84910 zawartość głównego składnika 98%. |
W oparciu o dyskusję w innym wątku, domyślam się, że zalecasz wykorzystanie gazu technicznego o zawartości 98% tlenu ?
A może zamiast opierać się o PN, lepiej zaopatrzyć się tlen medyczny i sprawdzić "Kartę charakterystyki substancji chemicznej - tlen spreżony", którą udostępnia producent gazu, gdzie powinien być dokładnie wyszczególniony skład tlenu - dla N25 jest to >=99,5%
Zgodnie z zasadami blenderskimi, do sporządzania mieszanim oddechowych powinieneś korzystać z tlenu medycznego, najlepiej o klasie 25 lub 27.
| Smok napisał/a: | | Nie wiesz jaka jest zawartość "Tlenu w tlenie", nie wiesz jak jest z nieliniowością spręrzania, masz dokładny miernik ciśnienia (naprawdę się cieszę). Tylko co zmierzyłeś ? |
Kupując tlen, otrzymuję kartę charakterystyki gazu i dokładnie wiem jaki mam jego skład.
Poza manometrem posiadam również dwa analizatory, a tlen, w który się zaopatruję, pozwala na wykonanie ich kalibracji.
| Smok napisał/a: | | Bez jadu. |
Mam rozumieć, że pozostała część postu jest z jadem ? Tak też to brzmi
martin - 04-09-2006, 12:54
| Smok napisał/a: | | Firma Thermo Orion robi analizatory tlenu z błędem mniejszym o dekadę. |
W jakiej cenie? Zwroc uwage ze podstawa dyskusji jest sprzet dostepny srednio zamoznemu nurkowi a nie sponsorowany przez wojskowa budzetowke.
| Smok napisał/a: | | Nawet mając dupny mierniczek można poprawić dokładność pomiaru stosując wzorce, zbliżone zawartością O2 do końcowych mieszanin. |
Majac dupny mierniczek, dupny manometr i ociupinke wiecej wiedzy niz jest wykladana na podstawowy kursie nitroxowym PADI oraz troszke doswiadczenia mozna mieszac z podobna dokladnoscia jak wiezac urzadzeniom pokazujacym wynik do szesciu miejsc po przecinku. Trzeba tylko wiedziec, ktore parametry maja na co wplyw.
Pozwole sobie zacytowac:
| Cytat: |
| Sandii napisał/a: | | Przecietny "humanista" wierzy wskaźnikom bezgranicznie... |
| Mania napisał/a: | | Mania, to nie jest apteka.... |
|
Czujesz skad wiatr wieje?
Wiara w wskazania miernikow nie zapewnia Ci bezpieczenstwa w wodzie.
| Smok napisał/a: | | Często stosujecie nazwę "Metoda ciśnień parcjalnych" wiem o co wam chodzi ale formalnie nie ma takiej metody |
Czepiasz sie do nazw. Kazdy jezyk fachowy ma wlasne zycie - gdy powiesz "mieszalem nitrox parcjalnie" kazdy zainteresowany wie o co chodzi. G... pozostaje g... chociaz oficjalnie nazywa sie "stolec".
| Smok napisał/a: | | Zmiana pojemności butli wraz ze wzrostem ciśnienia, która potrafi przekroczyć 1%. |
Nie znam polskich norm, ale u mnie taka flacha podczas "TĂV'u" dostaje dziurke zamiast stempelka. Podejrzewam ze w PL nie jest inaczej.
| waldo napisał/a: | | Na stronie 30 autor opisuje metodę ciśnieniową jako "stosunkowo trudne technicznie" i z tego powodu, "często zachodzi potrzeba wykonywania poprawek". |
Zarowno autor tej publikacji jak i osoba z ktora dyskutujesz wiedza teoretycznie jak namieszac nitroxu. Inni sa praktykami, znaja swoje manometry, sprezarki, mieszaja wiecej niz 1x w roku i potrafia namieszac to co potrzebuja bez koniecznosci ciaglego poprawiania. Na szczescie istnieje roznica miedzy teoria a praktyka.
Smok - 04-09-2006, 20:52
| waldo napisał/a: | Mieszanie metodą ciśnieniową nie jest trudne i dysponując podstawową wiedzą blenderską, trochę doświadczenia oraz dobrej klasy manometrem, można bez żadnego problemu wykonywać nitrox, który po zanalizowaniu nie wymaga poprawek.
|
To opinia R.Kłosa ze trudne.
| waldo napisał/a: | | W oparciu o dyskusję w innym wątku, domyślam się, że zalecasz wykorzystanie gazu technicznego o zawartości 98% tlenu ? |
Nawet z takiego tlenu można zrobić bespieczny nitroks i trymiks.
Ale nie polecam, nie zmuszam.
| Smok napisał/a: | | W temacie 200 czy 300 powstał problem czy przy 300at wchodzi więcej czy mniej powiertza do butli. |
Problem dotyczył czy w 300 at wchodzi wiecej czy mniej powietrza niz wynika to z modelu gazu doskonałego !!!
| martin napisał/a: | Wiara w wskazania miernikow nie zapewnia Ci bezpieczenstwa w wodzie.
|
W pełni się zgadzam, w szczególności miernika ciśnienia!!!
Dobre zmierzenie zawartości fO2 jest podstawą.
| martin napisał/a: | W jakiej cenie? Zwroc uwage ze podstawa dyskusji jest sprzet dostepny srednio zamoznemu nurkowi a nie sponsorowany przez wojskowa budzetowke.
|
Pełna rozpacz mnie ogarnia nie wyciągacie sęsu.
Stosując małą butlę z względnym wzorcem nawet na zdychającym detektorze w dupnym analizatorze mamy "małpią pewność " jak mawiają Niemcy ZE JEST OK.
Nie stać waszmości na butlę tlenową 1l ?
| martin napisał/a: | | Nie znam polskich norm, ale u mnie taka flacha podczas "TĂV'u" dostaje dziurke zamiast stempelka. Podejrzewam ze w PL nie jest inaczej. |
Wpadłeś jak śliwka w kompot !!! Butla nie jest bryłą doskonale sztywną , ale wykonaną ze stali czy innych materiałów i przy wzroście ciśnienia się rozciąga, zwiększając pojemność.
Zapytaj w TĂV czy mam rację. Niestety mam.
Tak jak pisałem testowałem hydrostatycznie butle, Ryszard Gałach 602266837 atestuje butle, zapytaj czy zachowują się jak balony czy wystarczy 1 cm3 aby podnieść ciśnienie do 450 at w butli Draeger 6l 300 at.
Dziękuję za fajną dyskusję pozdrawiam rc
xdiver - 04-09-2006, 21:16
Tak tylko przypominam ze wedlug przepisow w naszym chorym kraju musisz miec kurs udt do obslugi urzadzen wysokocisnieniowych .. kurs typu jak wlaczyc sprezarke / piwo / papier .... sorki pomiedzy piwo a papier / KASA /
Smok - 05-09-2006, 10:07
| waldo napisał/a: | | Na stronie 30 autor opisuje metodę ciśnieniową jako "stosunkowo trudne technicznie" i z tego powodu, "często zachodzi potrzeba wykonywania poprawek". |
Po sprawdzeniu w książce jest taki sąd R. Kłosa.
Tylko tam jest o dużych ilościach gdzie jeden zbiornik liczy 550l i jest w zespole klkudziesięciu. Domyślnie jest to mieszanie Heloksu. bez możliwości machania zbiornikem. Pozatym wtstępuje zjawisko kontrakcji. Mechaniczny przykład to mieszanie grochu i piasku. Suma objętości jest inna niż objętość sumu składników. Azot i tlen to gazy cząsteczkowe o zbliżonych masach cząsteczkowych, i prawie takich samych wykładnikach politropy. Hel zapełniony orbital mała gęstość gaz prawie doskonały.
| martin napisał/a: | | Zarowno autor tej publikacji jak i osoba z ktora dyskutujesz wiedza teoretycznie jak namieszac nitroxu. Inni sa praktykami, znaja swoje manometry, sprezarki, mieszaja wiecej niz 1x w roku i potrafia namieszac to co potrzebuja bez koniecznosci ciaglego poprawiania. Na szczescie istnieje roznica miedzy teoria a praktyka. |
"Znaj miarę mocium panie" H. A. Fredro.
pozdrawiam rc
martin - 05-09-2006, 10:56
| Smok napisał/a: | ... Po sprawdzeniu w ksiazce jest taki sad R. Klosa. ...
...Tylko tam jest o duzych ilosciach gdzie jeden zbiornik liczy 550l i jest w zespole klkudziesieciu. ... |
Juz sie raz chwaliles ze potrafisz czytac. Natomiast w dalszym ciagu nie potrafisz dostrzec subtelnych roznic spowodowanych lekko innymi warunkami zakladanymi w publikacjac cytowanych przez Ciebie i oraz z realiami w sprezarkowniach. Trolujesz - dalsza dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu z mojej strony EOD.
Smok - 05-09-2006, 11:13
| martin napisał/a: | z realiami w sprezarkowniach. Trolujesz - dalsza dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu z mojej strony EOD. |
Szanowny panie pierwszą swoja sprężarkę zbudowałem 20lat temu. filtr indywidualny miałem od 93r własny projekt. Z R. Gałachem zrobiliśmy elektrody polarograficzne. Jestem autorem specjalnej procedury stosowania OXY NG.
I badzo się cieszę że przeszedłem u pana na listę IGNOROWANYCH.
pozdrawiam rc
martin - 05-09-2006, 11:44
| Smok napisał/a: | | I badzo sie ciesze ze przeszedlem u pana na liste IGNOROWANYCH. |
Nie jestes ignorowany.
Natomiast nie bede kontynuowal tej dyskusji dalej, poniewaz (dla lepszego zrozumienia dam obrazek) rozmawiamy o gotowaniu kompotow z gruszek a ty argumentujesz podajac wycinki w przepisu na kliszone ogorki. Pozatym ze jedno i drugie robi sie w sloikach, malo maja wspolnego....
Smok - 05-09-2006, 12:05
| martin napisał/a: | Nie jestes ignorowany.
|
Pozostał problem czy butla sprężyście zwiękrza swoją pojemność i czy wchodzi więcej powietrza przy 300at niż wynika to z mod. gazu doskonałego.
Rzeczywiście jest mniej problemów z nitroksem.
pozdrawiam rc
wiesiek01 - 05-09-2006, 13:56
| Smok napisał/a: | | Pozostał problem czy butla sprężyście zwiękrza swoją pojemność... |
Ale masz problemy .....
| Smok napisał/a: | | Szanowny panie pierwszą swoja sprężarkę zbudowałem 20lat temu |
.... i do tego chwalipięta....
agrest - 05-09-2006, 20:57
| wiesiek01 napisał/a: |
.... i do tego chwalipięta.... |
Przynajmniej ma sie czym czlowiek pochwalic. Bardzo ciekawa dyskusja, fajnie sie czyta. Dzieki.
Pozdrawiam
J.
Seb. - 05-09-2006, 21:02
| agrest napisał/a: | | Przynajmniej ma sie czym czlowiek pochwalic. |
moze i tak, ale żeby w każdym wątku nie wspominając o wpominaniu komandora Kłosa itd
MIDZIK - 05-09-2006, 21:05
I tu mi się przypomina Kamyk, który w swoim czasie też pisał w każdym wątku, tyle że mniej po polskiemu jakoś....
ostatnio jakoś przycichł
Pzdr
MIDZIK
jcsjacekj - 05-09-2006, 21:20
| agrest napisał/a: | | Bardzo ciekawa dyskusja, fajnie sie czyta. |
Chociaż nie wysztko "załapałem" w 100%, ale zgadzam się z Tobą.
[ Dodano: 05-09-2006, 21:22 ]
| Smok napisał/a: | | Szanowny panie pierwszą swoja sprężarkę zbudowałem 20lat temu. |
Tak z ciekawości ile to zajęło roboczogodzin/dni/miesiecy ?
Smok - 06-09-2006, 12:21
| jcsjacekj napisał/a: | | Tak z ciekawości ile to zajęło roboczogodzin/dni/miesiecy ? |
Teraz nie pamiętam ale szopek z tokarzami było coniemiara. Doczodziło do tego że ja dostarczałem noże do toczenia, żeby było tak jak musi być, nie tak jak jemu wygodnie.
| jcsjacekj napisał/a: | | Chociaż nie wysztko "załapałem" w 100%, ale zgadzam się z Tobą |
To pytaj odpowiem.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 08-09-2006, 22:49 ]
| martin napisał/a: | Trolujesz - dalsza dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu z mojej strony EOD. |
| Smok napisał/a: | martin napisał/a:
Nie znam polskich norm, ale u mnie taka flacha podczas "TĂV'u" dostaje dziurke zamiast stempelka. Podejrzewam ze w PL nie jest inaczej.
Wpadłeś jak śliwka w kompot !!! Butla nie jest bryłą doskonale sztywną , ale wykonaną ze stali czy innych materiałów i przy wzroście ciśnienia się rozciąga, zwiększając pojemność.
Zapytaj w TĂV czy mam rację. Niestety mam.
|
pozdrawiam rc
[ Dodano: 12-09-2006, 16:03 ]
Powstał problem jakie mierniki są niezbędne do mieszania gazów.
Podałem informację że butla się rozciąga i że więcej niż o 1%. Rozwinęce tej informacji w dziale Technika "Czy butla na 200.......
Do mieszania wystarczy tani działający analizator Tlenowy, słaby manomert i mała butla z mieszaniną o zawartości tlenu blskiej mieszaninie wykonywanej. PROSTE.
pozdrawiam rc
JacekKG - 04-11-2012, 23:41
znalazłem informacje o organizowanym kursie gaz blendera na centralnym pomorzu 7-9.12.12r
http://www.facebook.com/CNbluedive
|
|