| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ - Kamieniołomy w Niemczech
DarekS - 01-05-2003, 21:43 Temat postu: Kamieniołomy w Niemczech Kamieniołomy w Niemczech
urwis - 04-05-2003, 19:25 Temat postu: Kamieniołom HORKA Kamieniołom HORKA Dojazd autostradą z przejśćia granicznego Jędrzychowice ok.60 km. widoczny jest kościól po lewej iskręcamy na zjazd 88A. Następnie skręcamy w prawo ijedziemy nakierunek m.Horka.W horce skręcamy w lewo na drogę z kostki i po przejechaniu ok 800 wjazd na kamieniołom.Znajduje się tam baza nurkowa można naładować butle mają stację szybkiego ładowania.Koszt nabicia flaszki 15l to 6.50 euro. Za nurkowanie trzeba zapłacić 6 euro. Za nocleg 18 euro. Za miejsce na polu biwakowym płacimy 5euro od osoby.Za prysznic 1 euro jeżeli nie korzystamy z pokoi. Jak jesteśmy grupą to można się potargować i to ze skutkiem.
Majówkę potraktowaliśmy jako rozpoczęcie sezonu i nuraliśmy przez trzy dni. Wykonaliśmy sześć nurków w tym jedno nocne.
Baza przygotowana dość dobrze do wody prowadzą metalowe schody i to jest troszkę męczące, szczególnie po wyjściu z wody. Temperatura wody na powierzchni 12 stopni na 10 m 8 stopni a niżej 5 stopni.
Widoczność do 5m i tutaj się troszkę rozczrowaliśmy się wtamtym oku było lepiej ale było spotkanie z Królem Horki /tj. szczupak chyba metrowej długośći/ mam to udokumentowane na zdjęciach . Na nocnym miałem okazję zobaczyć polowanie szczupaka na okonia i nawet udało się mnie zrobić zdjęcie.
Maksymalna głębokość 28 m.
W kamieniołomie na głębokości ok 18-20 m zatopione są trzy makietki rekinów i sprawiają wrażenie szczególnie pierwszy raz.Pomiędzy trzecią a drugą bojką można zobaczyć flagę enerdowską. Przy trzeciej bojce schodzimy na gł 25 m i wpływamy do domku strzałowego i możemy skorzystać z kibelka. Zatopiony jest jeszcze rower i różne części pozostałości. Akwen nadaje się di nauku nurkowania.Widać też ,że niedawno były święta wielkanocne sporo jaj pod wodą.
Można powiedzieć że baza jest dobrze przygotowana a obsługa jest miła i cieszy się z naszego pobytu.
urwis - 06-05-2003, 00:47
Dzięki pomocy Darka umieszczone zastały zdjęcia z majówki na Horce.
[url]http:/forum.jds.pl/album.php4[/url]
wybierz temat HORKA
Dzięki Darek za pomoc.
urwis - 19-05-2003, 22:22 Temat postu: Helensee Czy ktoś nurkował na zalewie Helensee w Niemczech i może podać jakie są tam warunki i jak kształtują się opłaty.
Konrad Dubiel - 20-05-2003, 09:40 Temat postu: Helene-See Wstęp na camping 2.5 EUR, parking 3 EUR. Cen w bazie nurkowej nie pamiętam. Zobacz też http://www.tc-helenesee.de/
Konrad Dubiel - 02-06-2003, 13:23 Temat postu: Helene-See - warunki W niedzielę było sporo ludzi, kłopot ze zdobyciem miejsca na parkingu, ale pod wodą luz. Temperatura wody na 3 metrach 15 stopni, plażowicze się już kąpią. Na 6 metrach jest 10 stopni, głębiej wiadomo. Widoczność do termokliny jakieś 4 metry, polepsza się poniżej 10m - widać na jakieś 5-6 metrów. Za korzystanie z bazy Aqua&Aero pobierana jest opłata 6 EUR,a nabicie butli 15L kosztuje 5.25 EUR. Szczególnie polecam wycieczkę dookoła podwodnych górek i ścianek w okolicach pontonu.
urwis - 07-06-2003, 22:52 Temat postu: Kamieniołomy STEINA i SPROITZ Dzisiaj wykonaliśmy dwa nurki w Niemczech na nowych kamieniołomach
Kamieniołom STEINA koło Kamennz :
Max gł.33m Ładnie położony dobra infrastruktura. Nurkowanie 5 euro ładowanie butli 15l 6 euro,jest możliwośc noclegu.Więcej na stronie
www.tauchschule-dresden.de
Warunki tem.wody na powierzchni 21 stopni termoklina poniżej 15 m widoczność do 3m .Poniżej 15 m dobra przejrzystość ale dobrze mieć latarkę.
Kamieniołom SPROITZ koło Nisky
Max gł 58m dość duży powierzchniowo.Troszkę gorsza infra struktura.
Nurkowanie 3ero ładowanie butli 4.5euro za 15l.
Widocność do 2m poniżej 20 przejrzystość się zmienia na dobrą ale trzeba mieć letarkę.Na gł 17-19m wrak samochodu ładne ściany.Termoklina poniżej 12 m
Polecam obydwa przyjemnie patrzeć jak to mają zorganizowane .Wszędzie można napić się piwka i coś zjeść w przystępnych cenach.
urwis - 08-06-2003, 23:42 Temat postu: Kamieniołom ZITTAU Dzisiaj zaliczyliśmy kamieniołom ZITTAU. Max gł. 18 m. Powierzchniowo nieduży.Temperatura na powierzchni 21 stopni .Termoklina od 10m temp. 6 stopni Widoczność do 2 m. Piękne karpie które podpływają i kąsają. Na gł 10m wrak samochodu na 12m wózek górniczy na 13 m dzwon nurkowy do którego można wpłynąć 3 osoby i troszkę odpocząć i porozmawiać ustalając dalszy plan. Dobrze zorganizowana baza nurkowa. Cena za nurkowanie 6 euro za butę 15l 4.5 euro .Za nurki i bicie cena 10euro.Byliśmy pierwszymi POLAKAMI na bazie i wszyscy się autentycznie cieszyli ,atmosfera rodzinna.
Konrad Dubiel - 04-08-2003, 13:42 Temat postu: Prelle i Horka W Prelle 02.08.2003 pustawo, wręcz kameralnie. Przejrzystość wody zmienna - przy powierzchni jakieś 7 metrów, poniżej termokliny (na 7m) aż do 20 metrów pogarsza się do jakiś 4-5 metrów, głębiej ciemno ale widać na dobre 10 metrów. Woda rzecz jasna zimna - 6-7 stopni.
Warto dać głębokiego nura do 46 metrów - po drodze wysokie granitowe ściany i bloki skalne wielkości samochodu.
W Horce 03.08.2003 trochę więcej ludzi, ale bez tłoku. Widoczność najlepsza przy powierzchni aż do termokliny na jakiś 8 metrach. W porywach widać na jakieś 6 metrów, głębiej sporo zawiesiny i nic ciekawego do oglądania.
Warto pochlapać się na płyciźnie gdzie woda ma nawet 21 stopni i spotkać można szczupaka - giganta (chyba ze 120 cm).
urwis - 04-08-2003, 18:30
Byłem jeszcze na Steinie warunki podobne.Co do szczupaka z Horki to mogę przesłać Tobie zdjęcie i filmik. W Prelle jest też podobnej wielkości.
A warunki i tak są lepsze jak na naszych wodach nie mówić o przygotowaniu. W pobliżu jest jeszcze Luiza ,Sproitz i Zittau .Proponuję tam taeż zajrzeć.
Dowiedziałem się o bazie nurkowej w Czechach koło m. Icin ale nie mam dokładnych namiarów może ktoś ma adres internetowy i wie jak tam dojechać?
Konrad Dubiel - 05-08-2003, 10:20 Temat postu: Re: Prelle i Horka Zdjęcia szczupaka mam. Na prawdę wielkie bydle, jeszcze takiego nie widziałem. Podczas dwóch nurkowań spotkaliśmy go 3 razy, raz nawet przy samym pomoście jak sobie spokojnie pływał między nurkami.
W Prelle było tylko sporo okonków, ale nurkowaliśmy trochę głębiej niż szczupaki mają w zwyczaju.
Do Steiny i Sproitz wybierzemy się następnym razem bo chyba warto.
urwis - 06-08-2003, 00:19
Prawdopodobnie będę od 10 do 14 08 w Szczecinie .Chciałbym tam zanurkować czy masz jakieś propozycje?
Aston - 06-08-2003, 01:40
Witam!
Chetnie, jezeli pozwolicie, pojade z Wami!
1. Mam tylko ubranie -reszte musze wynajac - pozyczyc.
2. Dopiero ucze sie (jestem akwariowy OWD).
3. Jezeli chcecie mnie to prosze o ZNAK .
Pozdrowienia!
Konrad Dubiel - 06-08-2003, 18:27
| urwis napisał/a: | | Prawdopodobnie będę od 10 do 14 08 w Szczecinie .Chciałbym tam zanurkować czy masz jakieś propozycje? |
Fajnie, że będziesz w Szczecinie ale do Horki to raczej nie po drodze.
Kamieniłomy Horka, Prelle, Steina i masa innych położone są koło
Drezna a więc jakieś 400 km autostradą. Z dolnego śląska jest zdecydowanie bliżej.
urwis - 06-08-2003, 18:50
Myślę o rejonie Szczecina . Co TY na to?
dr.big - 12-08-2003, 13:27
Gdyby kogos interesowalo to jest jeszcze jeden kamieniolom ktory raczej nie nadaje sie dla poczatkujacych. Jest to kamieniolom WildschĂźtz lezacy pomiedzy Lipskiem a Torgau. Max. glebokosc to 75 metrow. Wysoki standard,kompresor, kontrole nurkowan,schody , mozliwosc przenocowania i jedzonko, komora dekompresyjna no i zatopione "relikty" z czasow pracy kamieniolomu. A to link, niestety po niemiecku : http://www.tauchsport-har...etz-leipzig.htm
dr.big - 12-08-2003, 13:40
Aha, jeszcze jest kamieniolom Tiefer-Blauer See w Pretzien kolo Magdeburga. Jak prawie wszedzie milo, baza z jedzonkiem i mozliwoscia nabicia flaszki, schody(standard ) Nurk byl calkiem mily ale duzo nie pamietam bo bylem tam raz i to dosyc dawno . A w logu mam zapisane 25 i 24 metry, wiec nie wiem tak z glowy co tam naprawde jest jedynie to to ze akwen jest dosyc rozlegly i mozna spokojnie pojechac na caly lykend(zobacz mapka). Link z opisem dojazdu: http://www.dive-tempel.de/gommern%20anreise.htm
urwis - 13-10-2003, 19:31 Temat postu: Helene-See Nurkowaliśmy w tym zbiorniku w ostatnią niedziele tj 12.10.2003
Temperatura na powierzchni wody 12 st na 18 m 8 st a dalej zimniej.Widocznośc do 8m Nie napotkaliśmy wszystkich atrakcji ale niektóre tak łącznie z pięknym okazem szczupaka. Mnóstwo małych okoni i duże okazy okoni ktore o dziwo odprowadzają nurka na płyciznę. Opłaty za wstęp na teren nie pobrano od nas czyba już po sezonie. Za nurkowanie płaciłiśmy 6 euro Warunki w bazie spartańskie ze względu na remont. Ale nurkujących nie brakowało. Spotkaliśmy również sporą grupkę nazsych z rejonu Kostrzyna i Gorzowa. Można ten akwen polecić szczególnie w tym okresie. Baza czynna w weekendy od 8.30 do 15.30
Baza prowadzona jest "Aqa Areo Tauchsportservice" tel./0335/ 525984
email info@tc-helenesee.de
[ Dodano: 30-05-2005, 10:58 ]
Wczoraj rozmawiałem z kolegą, który nurkował ostatno na Horce i powiedział, że "król horki" duży szczupak po zimie został znaleziony martwy po zimie. Czy ktoś z was ma wiadomości na ten temat.
Bobr - 11-07-2005, 12:56 Temat postu: Helene See Widocznosc ok 6m,pomiedzy 20 a 25 metrem gesta zawiesina, ponizej juz duzo lepiej.Wjazd na teren campingu to 2,50 euro od osoby, parkowanie auta 3 euro , nurkowanie 6 euro.Na miejscu sprężarka, stoły i wieszaki na sprzęt, wydzielone miejsce do płukania szpeju, jest gdzie zjeść i zatankowac beeroxu;).Niestety w sprzęcie trzeba przedreptac ok 60m asfaltówką , potem kilkanaście schodów , 20m plaży i już woda;)."Atrakcje" (budka telefoniczna, rower wodny, żaglówka,parę drzew, łódka) rozmieszczone są na ok 10m wzdłuż plaży, poza tym 2 bojki oznaczające odpowiednio 20 i 30m.Dno ciekawe, dużo górek i kanionów, ale jak twierdzą koledzy którzy nurkowali kiedy baza stała jeszcze na starym miejscu - z tej strony wody jest mniej ciekawie.Dla rozczarowanych nurkowaniem pozostaje plaża nudystów;))))
pozdrawiam
Bober
Rafał Czerwińsk - 01-08-2005, 13:53 Temat postu: Kamieniłom LUIZA w byłym DDR Czy ktoś może słyszał o kamieniołomie LUIZA chyba na terenie byłego DDR'u bo podobno 350 z Katowic. Szukałem na forum i jakoś nie zalazałem. Może jakieś linki. Z góry dziękuję.
[ Dodano: 01-08-2005, 13:53 ]
Czy ktoś może słyszał o kamieniołomie LUIZA chyba na terenie byłego DDR'u bo podobno 350km z Katowic. Szukałem na forum i jakoś nie zalazałem. Może jakieś linki. Z góry dziękuję.
leszeksz - 01-08-2005, 14:22
Rafał Czerwińsk,
Witaj Chrupka ; Mam nadzieję, że to już standard zabierania ze sobą na nura big bag chrupek:).
Jeśli chodzi o Luizę to nie posiadam linku ale kontaktuj się ze Zibi bo prawdopodobnie jeszcze w Sierpniu tam wylądujemy.
Pozdrawiam Leszek
p.s POPATRZ SOBIE TUTAJ : http://www.nurkomania.pl/...wiska_swiat.htm
Rafał Czerwińsk - 01-08-2005, 14:29
Jak będziecie mnie jeszcze zabierać na nury to jakiś stały kontrakt z FLIPSAMI podpiszę
Fother - 01-08-2005, 20:23 Temat postu: Re: Kamieniłom LUIZA w byłym DDR
| Rafał Czerwińsk napisał/a: | Czy ktoś może słyszał o kamieniołomie LUIZA chyba na terenie byłego DDR'u bo podobno 350 z Katowic. Szukałem na forum i jakoś nie zalazałem. Może jakieś linki. Z góry dziękuję.
Czy ktoś może słyszał o kamieniołomie LUIZA chyba na terenie byłego DDR'u bo podobno 350km z Katowic. Szukałem na forum i jakoś nie zalazałem. Może jakieś linki. Z góry dziękuję. |
Luise to bardzo stary kamieniołom znajdujący się około kilkuset metrów od kamieniołomu Prelle. Przy Prelle jest kompresor . Kamieniołom jest bardzo ciekawy i wszystkim którzy wybieraja sie np. dp Prelle lub Steiny (zarządza nimi jedna baza nurkowa) gorąco go polecam. Maksymalna głębokość 42m ale tylko w jednym małym zagłębieniu i nie to jest najciekawsze. Średnia głębokość to około 14m Prawdziwy skarb tego kamieniołomu to wspaniała rosliność podwodna (moczarka wysokości 2-3m) i dużo ryb w tym ogromne szczupaki. Wspaniała przejrzystość wody i jej doświetlenie. Już po wejściu do wody po zanurzeniu pływaliśmy w grupie ciekawskich rybek.
Polecam, w okolicy jest jeszcze kilka kamieniołomów i wszystkie warto opływać
Tu jest link z informacjami
http://www.200bar.de/sich...tinfo.php?id=80
Pozdrawiam
michałP - 13-08-2005, 21:51
Witam ! byłem na kamieniłomie Wildschutz koło Lipska /DDR/ max. 70 m woda 0-6m 3m 6-50 8m dalej zupa/mgła/ nurek tmx 20/30m Krzyś, Dzidek, ja, polecam bo baza dobrze przygotowana pozdrawiam Michał
Konrad Dubiel - 16-08-2005, 22:38
Byliśmy w Wildschutz w poniedziałek. Widoczność pomiędzy 6 a 24 metrów
od kiepskiej do beznadziejnej. Dopiero na ostatnim stopie można coś zobaczyć.
Za to im głębiej tym lepiej - z 53m światła latarek ginęły gdzieś w drodze do 74m
i to bynajmniej nie z powodu słabej widoczności
Widok wręcz hipnotyczny.... Rewelacja!
michałP - 17-08-2005, 09:47
Wildschutz jest fascynujący
[ Dodano: Sro 17 Sie, 2005 ]
Witam ! potwierdzam słowa Konrada jest jakaś magia tego miejsca ale woda nie zachwyca ciekawe jak będzie późną jesienią ?
Konrad nuraliśmy z Tobą i kolegą z Berlina w Łebie
pozdrawiam
Konrad Dubiel - 17-08-2005, 21:01
Z kolegą z Łeby znaczy się z Dzidkiem z Berlina to ja się regularnie przypadkiem
spotykam na jez. Werbellinsee. Ostatnio nawet planowany był wspólny wypad
na Walchensee (czy jakoś tak, za Monachium) ale wyszły problemy z noclegiem.
pzdr
michałP - 18-08-2005, 09:52
Teraz jest na Majorce, ale się uparł na to jezioro koło Monachium, wczoraj rozmawiałem z nim, ja nie jadę ale może Ty zechcesz pozdrawiam
conan - 09-04-2006, 20:44
a ja chcialem zapytac o kamieniolom Prelle
chodzi mi o dojazd z katowic, jaka mniej wiecej odleglosc
jakie ceny za nurkowanie i bicie butli
czy sa jakies godziny otwarcia czy czynne caly czas, trzeba sie wczesniej zapowiedziec czy mozna nurkowac z marszu
no i jak z baza noclegowa czy jest tam jakas baza w ktorej sie mozna przespac czy trzeba szukac na wlasna reke spania i jaka cena za nocleg
Fother - 09-04-2006, 20:52
Witaj
Zajżyj tu: http://www.iantd.pl/modul...rticle&artid=12
Jeżeli ceny nie są najświeższe to na ich stronie na pewno będą świeże
Pozdrawiam
urwis - 09-04-2006, 21:32
Zajrzyj na stronki
http://www.200bar.de/sich...n_spotinfo.php? http://www.nurkowanie.dt.pl/2prelle.htm
http://www.oktopus-unterw...horttrip_Prelle
http://www.nurkomania.pl/...prele_horka.htm
Za wstęp płaci się 6 euro bicie flaszki 5 euro
Nocleg ze śniadaniem to wydatek 15 euro w bazie lub w agroturystyce
conan - 10-04-2006, 20:27
dzieki za info
Fother - 03-05-2006, 20:41 Temat postu: Kamieniołom Sparmann koło Kamenz Witam
Tegoroczny sezon włóczęg po kamieniołomach niemieckich rozpoczęlismy w nieodwiedzanym przez nas (dotychczas) kamieniołomie Sparmann koło Kamenz.
Granitowy kamieniołom usytuowany w centrum miasteczka Kamenz.
Na miejscu baza nurkowa, ze sprężarkownią i mozliwością nabicia nitroksu i trimiksu.
Mała knajpka. Cztery bungalowy - na sześć osób każdy(spać może max.10 osób). Jest też pole namiotowe. Oczywiście sanitariat i prysznice. Jak to w niemczech dobry standard.
Co pod wodą. Kamieniołom trudny do nurkowania. Profil dna tarasowy ale najpłytsze tarasy na 30m później na 40m. Max. głębokośc według właściciela bazy 70m. Nam mimo dwóch prób takiej głębokości nie udało się znaleść - max. 65m.
Słaba widoczność,od 0 do 6 m praktycznie brak, poniżej lepiej 3-5m, przy dnie to samo. Właściciel twierdzi, że w ciągu dwóch tygodni widoczność sie poprawi. Temperatura standardowa 3-4 st.
Pod wodą bunkier strzałowy na 29m i mnóstwo różnego rodzaju żelastwa, rury, kable, szyny itp. Właściciel tak naprawdę nie wie co tam jeszcze może być. Każdy jak coś nowego znajdzie może to zgłosic i zostanie naniesione na mapę. My znaleźliśmy wóz drabiniasty o którym nikt nic nie wiedział. Poza tym dużo drzew z rozłożystymi konarami i krzaków.
Ogólne wrażenie z nad i pod wody bardzo dobre, obsługa bazy bardzo miła i profesjona, można dogadac się po angielsku.
Pod woda z uwagi na głębokości i ukształtowanie dna dla mnie kamieniołom ciekawy.
Więcej informacji na stronie http://www.techtauchen-sparmann.de/
Pozdrawiam
TomM - 04-05-2006, 09:36
02.05.06 Prelle. Do 5 m widocznośc bardzo słaba, 5-20 m 2-3 m, 21-30 m 5 m, poniżej 35 m już dobra, ok. 8 m. Bicie butli w Steina - nitroksy dekompresyjne dość tanio, butla 40 cuft EAN50 (parcjalnie) 5 euro. Natomiast bicie twinów powietrzem nieopłacalne, 0,50 euro za litr, czyli twin 2x12 wychodzi 12 euro.... Brrr.... W dodatku jakość powietrza pozostawia nieco do życzenia (filtry osobiste wskazane).
03.05.06 Sproitz. Widoczność kiepska. Do 5 m brak widoczności, do 30 m 2-3 m, poniżej 40 metrów do 5 m, trochę zależnie od miejsca, podobno na bunkrze (45m) trochę lepsza. Generalnie warunki gorsze niż w Prelle. Za to sympatyczne towarzystwo i miła atmosfera (Pozdrowienia dla GosiM).
Fother - 04-05-2006, 10:01
| TomM napisał/a: | | Bicie butli w Steina - nitroksy dekompresyjne dość tanio, butla 40 cuft EAN50 (parcjalnie) 5 euro. Natomiast bicie twinów powietrzem nieopłacalne, 0,50 euro za litr, czyli twin 2x12 wychodzi 12 euro.... Brrr.... W dodatku jakość powietrza pozostawia nieco do życzenia (filtry osobiste wskazane). |
0,5Euro za litr powietrza to w niemczech standard, może wyjątkiem jest Thomas w Sproitz. Co do jakości powietrza w Steinie to zaskoczyłeś mnie. Jeszcze w zeszłym roku jesienią cała instalacja w Steinie była czystotlenowa. Jeden z zarządzających pokazywał mi ją i był z tego bardzo dumny.
nevada - 04-05-2006, 10:45
Sparmann sprawia upiorne wrażenie, ale ma w sobie jakiś magnetyzm. Nurkowanie w nim kojarzy mi się ze spacerem po cmentarzu przy pełni księżyca Chętnie tam wrócę, jeśli będę miał okazję.
Na powietrze w Steinie też nie mogę narzekać. Nikt z naszej grupy nie zauważył, żeby było jakieś "nieczyste"
waldo - 04-05-2006, 11:02 Temat postu: Re: Kamieniołom Sparmann koło Kamenz
| Fother napisał/a: | Tegoroczny sezon włóczęg po kamieniołomach niemieckich rozpoczęlismy w nieodwiedzanym przez nas (dotychczas) kamieniołomie Sparmann koło Kamenz.
Granitowy kamieniołom usytuowany w centrum miasteczka Kamenz.
Na miejscu baza nurkowa, ze sprężarkownią i mozliwością nabicia nitroksu i trimiksu. |
Na ich stronie niestety, nie znalazłem cennika gazów, więc byłoby super, gdybyś mógł podać ceny powietrza, nitroksu i trimixu w tej bazie ?
TomM - 04-05-2006, 11:06
| Fother napisał/a: | | Co do jakości powietrza w Steinie to zaskoczyłeś mnie. Jeszcze w zeszłym roku jesienią cała instalacja w Steinie była czystotlenowa. |
Instalacja jest. Naprawdę niezła. Niewątpliwie mają powietrze o czystości tlenowej, skoro biją parcjalnie. Mam tylko wątpliwości, czy do "brudnych" twinów powietrze też jest bite przez filtry do czystości tlenowej. Na 4 osoby napełniające tam twiny jedna dobijała tylko od 140 bar (więc opinia niemiarodajna - tylko 60 bar pochodziło ze Steiny), druga napełniała przez własny filtr (więc wszystko było OK) natomiast pozostałe dwie osoby napełniały od ok. 80 bar i obie niezależnie od siebie mówiły o niesmaku utrzymującym się jeszcze po nurkowaniu... Więc w tym kontekście lepiej jednak użyć własnego filtra....
Fother - 04-05-2006, 11:53
| waldo napisał/a: | | Na ich stronie niestety, nie znalazłem cennika gazów, więc byłoby super, gdybyś mógł podać ceny powietrza, nitroksu i trimixu w tej bazie ? |
Na ich stronie w zakładce "Die Basis" na samym dole są trzy małe plansze, to trzy cenniki w PDF-ie.
Do ceny trimix-u trzeba doliczać tlen za który niestety też sie płaci.
Pozdrawiam
leszeksz - 04-05-2006, 12:12
Koszt trimixu 19/45 1x15 wyszedł ok 47 euro
waldo - 04-05-2006, 16:08
| Fother napisał/a: | Na ich stronie w zakładce "Die Basis" na samym dole są trzy małe plansze, to trzy cenniki w PDF-ie.
Do ceny trimix-u trzeba doliczać tlen za który niestety też sie płaci. |
Dzięki za info
mlody - 06-05-2006, 20:08
Masz absolutną racje co do panującej na Spermmanie atmosfery....ale jest zarazem bardzo ciekawym miejscem z wieloma nei odkrytymi dotąd atrakcjami...:)
Andrzej Minorczyk - 07-05-2006, 20:42 Temat postu: HORKA 07-05-2006 Vizurka ok 5m
Temperaturka 28m - 5,3 st. celsjusza.
Dużo nurasów z Polski, Czech i wiadomo Niemiaszki
Na autostradzie A4 po polskiej stronie Skoda Superb z videoradarem podrozyla wypad!!!
Bilet wstepu 6 euro.
Bicie butli powietrzem 15l ok. 6 - 7 nie pamiętam.
POLECAM!
calgon - 07-05-2006, 21:45
niestety jak mnie spisywali to tylko zalukałem ze maja budzik wyskalowany do 270!!!
no i fajny film akcji ze swoim udziałem mogłem obejrzec;-(
ale Horka fajna -ja byłem pierwyj raz.Baza qulturka czysciutko, papierek itp:-)
Andrzej Minorczyk - 29-05-2006, 07:33
27-28.05.2006
Cztery super nurki w Horce.Gdyby nie straszny wiatr byloby naprawde swietnie.
Na dnie 31,9m temp 5,5 st. (wskazania komputerka w dolku wykopanym przy 2 bojce)
Widocznosc zalezy od miejsca ale przez padajacy w nocy deszcz ogolnie srednia.
Tym razem bez przygód na A4!
Konrad Dubiel - 04-06-2006, 22:05 Temat postu: WildschĂźtz 03.06.2006 W WildschĂźtz widoczność bardzo słaba - od powierzchni do około 25m widać na 2-3 metry,
głębiej na jakieś 8m. Na 69m widoczność zerowa - biała zawiesina.
Temperatura wody przy powierzchni do 12 stopni. Trochę ryb na płyciźnie.
zbig - 05-06-2006, 14:38 Temat postu: Sparmann i Prelle sobota (3.06) w Prelle widocznosc do 6m - ok. 2-3m, temp. 9 st.
na 42 wizura ok.10m, temp 4 st
niedziela (4.06) w Sparmann widocznosc do gl. 6 m 1,5-2m nizej troche lepiej: 4-5m. Na 62m wplynelismy w jakas zawiesine, wizura spadla do 50cm. Temp. wody przy dnie: 3st.
Andrzej Minorczyk - 11-06-2006, 11:46
10.06.2006
Prelle.
5-15 m widocznosc bardzo slaba max 2metry zielone glony czy cos podobnego 20-45m super vizurka 10metrowa ale ciemno Latarka obowiazkowa
temperatura 4,6stC
10.06.2006
Horka
Jak zwykle do 30 bez latary ale nurek mial miejsce po 18 i calodzienna gromada braci nurkowej ostro przeorala dno zbiornika co ograniczylo widocznosc.
Miejscami widac na 10m
Temperatura5st.C
[ Dodano: 17-07-2006, 13:34 ]
SPARMANN w miasteczku Kamenz
Widoczność do 18 m może 4-5 metrow
Widoczność na 50 max 4 metry b.zimno.
Najfajniejsza baza niemiecka jaka odwiedzilem bilet 7 euro
Bicie butli,spanko,restauracja -wszystko na dobrym poziomie.
Jak dla mnie zbiornik wymagajacy i głęboki max 75 metrow.
Ale dla fanow zima i ciemnosci nie ma lepszego.
żaku - 06-08-2006, 13:27 Temat postu: HORKA 05-08-2006
| urwis napisał/a: | | W kamieniołomie na głębokości ok 18-20 m zatopione są trzy makietki rekinów |
Z trzech rekinów zostały dwa i jeden ogon Ale za to w zatoczce po przeciwnej stronie od pomostu jest trochę krzaków w których spotkałem trzy BARDZO duże szczupaki. Polecam odwiedziny tego miejsca.Temperatura 21 stopni od powierzchni do 17m tam termoklina. Poniżej termokliny 10 stopni. Na sunciaku wskazanie 29,9m z ręką między kamolami Wizurka taka sobie. Do termokliny 3-5 m poniżej termokliny 5-7m. Kursanci ze szkoły nurkowej skutecznie bełtają wode. Podobno wizurka się poprawia wg stałych bywalców. Wjazd bez zmian 6€ od osoby, bicie butli powietrzem twin 2x12 11€. Pytaliśmy o mapkę kamieniołomu ale dostępna jedynie na ścianie i na koszulce za jedyne 10€
urwis - 06-08-2006, 13:45
Proszę bardzo plan masz TUTAJ tylko musisz sobie wydrukować
[ Dodano: 06-08-2006, 13:55 ]
A TUTAJ Steina i Prelle
[ Dodano: 06-08-2006, 14:05 ]
Tutaj kamiełoniom Sparmann w Kamenz
żaku - 06-08-2006, 19:25
Dzięki Urwis
Informacje jak znalazł na następny wyjazd! Tym razem w kolejności padło na Hemor - już niebawem
urwis - 06-08-2006, 20:22
| żaku napisał/a: | | Tym razem w kolejności padło na Hemor |
Kiedy się wybieracie może bym dołączył ?
HEMMOOR
żaku - 07-08-2006, 09:28
| urwis napisał/a: | | Kiedy się wybieracie może bym dołączył ? |
Termin jeszcze nie ustalony ale sądzimy że wyjazd z początkiem września. Wszystko zatem do uzgodnienia
Andrzej Minorczyk - 13-08-2006, 13:46
witam warunkii na dzien 12.08.2006
Prelle
świetne warunki malo ludkow , od 20m d 40m okolo 8m widocznosci ale konieczne dobre swiatlo wlasne i jak zawsze zimno
Steina
tragedia na 20 metrach nic nie widac chyba ze partner ma jaskrawe czesci ekwipunku latarki nic nie zmieniaja. ludzi mnustwo jak na "pielgrzymce w Licheniu".
Moze z samego rana lepsze warunki ja nuralem po 16.
hemmoor to ta zalana fabryka?
urwis - 13-08-2006, 21:29
| Nurofen napisał/a: | | hemmoor to ta zalana fabryka? |
Nie zobacz TUTAJ
Andrzej Minorczyk - 13-08-2006, 22:05
thx urwis, a nie orietujesz sie ostatnio slyszalem o zalanej fabryce gdzies w Niemcach ,jest cos takiego wogole ?
ktos kto o tym mowil okreslal odleglosc ok 200 km od Szczecina w lini prostej ale mysle, ze chodzilo wlasnie o ten akwen.
urwis - 13-08-2006, 22:28
Tak słyszałem i nawet czytałem w jakimś numerze MN. Jak odnajdę to dam znać.
A TUTAJ masz ciekawe miejsce w Brukseli.
Andrzej Minorczyk - 13-08-2006, 22:37
| urwis napisał/a: | | ciekawe miejsce |
doprawdy ciekawe:)
A na hemmoor z pewnoscia pojade mimo ze z wrocka mam 750 km
Miejsce niesamowite z opisow.Tylko dobra ekipe trzeba zebrac
Fother - 15-08-2006, 10:44
| Nurofen napisał/a: | | A na hemmoor z pewnoscia pojade mimo ze z wrocka mam 750 km | `
Piekne miejsce wato je odwiedzić.
Warto też pamiętać, że wolno tam nurkować zgodnie z uprawnieniami
Właściciel zastrzeba sobie prawo oglądania komputerów nurkowych po nurkowaniu.
Stawia również inne warunki warto więc to sprawdzić przed wyjazdem żeby nie okazało się na miejscu, że nie chce nas wpuścić do wody
to ze strony bazy która to miejsce obsługuje http://www.kreideseetaucher.de/
Tauchtiefen: Bronze, OWD, AOWD oder äquivalent max. 25 m. Silber, Rescue oder äquivalent max. 40 m. HÜhere Brevetierung max. 45 m. Mit 100 Tauchgängen nach der letzten Prßfung darf ich jeweils eine Stufe tiefer tauchen. Trimixtaucher dßrfen nach vorheriger Anmeldung tiefer als 45 m tauchen. Nachttauchgänge sind bis max. 15 m erlaubt.
CZACHO - 15-08-2006, 14:19
| Fother napisał/a: | | Tauchtiefen: Bronze, OWD, AOWD oder äquivalent max. 25 m. Silber, Rescue oder äquivalent max. 40 m. HĂśhere Brevetierung max. 45 m. Mit 100 Tauchgängen nach der letzten PrĂźfung darf ich jeweils eine Stufe tiefer tauchen. Trimixtaucher dĂźrfen nach vorheriger Anmeldung tiefer als 45 m tauchen. Nachttauchgänge sind bis max. 15 m erlaubt. |
Heh... Babel Fish to przetlumaczyl tak:
Submerged depths: Bronze, OWD, AOWD or equivalent max. 25 m. silver, Rescue or equivalent max. 40 m. higher Brevetierung max. 45 m. With 100 dipping courses after the last examination I may dip a stage in each case more deeply. Tri mix divers may dip after previous registration more deeply than 45 m. Night dipping courses are to max. 15 m permits.
Moze ktos to lepiej przetlumaczy na zrozumialy jezyk? :)
Fother - 15-08-2006, 17:05
| CZACHO napisał/a: | | Fother napisał/a: | | Tauchtiefen: Bronze, OWD, AOWD oder äquivalent max. 25 m. Silber, Rescue oder äquivalent max. 40 m. HĂśhere Brevetierung max. 45 m. Mit 100 Tauchgängen nach der letzten PrĂźfung darf ich jeweils eine Stufe tiefer tauchen. Trimixtaucher dĂźrfen nach vorheriger Anmeldung tiefer als 45 m tauchen. Nachttauchgänge sind bis max. 15 m erlaubt. |
Moze ktos to lepiej przetlumaczy na zrozumialy jezyk? |
Nie znam niemieckiego, ale ponieważ tam bywam to się mi język opatrzył, dlatego proszę się ze mnie nie śmiac jeżeli gdzieś sie pomylę.
"Głębokości nurkowania: Bronze (niemiecki odpowiednik P1), OWD, AOWD i równoważne max. 25m. Silber (P2), Rescue i równoważne max. 40m. Wyższe uprawnienia max. 45m. Jeżeli ma się ponad 100 nurkowań od ostatniego ukończonego kursu można nurkować głębiej. Nurkowie trymixowi po wcześniejszym złoszeniu więcej niż 45m. Nurkowania nocne max. do 15m"
Na tej stronie jest dużo innych waznych warunków dopuszczenia do nurkowania, dotyczące m.in. sprzętu itp.
Warto to sobie w jakiś sposób przetłumaczyć bo są to ważne informacje.
Andrzej Minorczyk - 15-08-2006, 19:16
15.08.2006 Sproitz
Termoklina 6 metrow
Widocznosc masakruje na 40 metrach nie trzeba latary
Gdyby nie pogoda (deszcz) swietny wypad ,towarzystwo wysmienite:)
Fother,
Wielkie dzieki.I jescze jedno pytanko na jakiej glebokosci znajduja sie najciekawsze miejsca warte ogladniecia mam na mysli ruttler? czy ktos dysponuje planem sytuacyjnym tego zbiornika?
Fother - 15-08-2006, 19:33
| Nurofen napisał/a: | | czy ktos dysponuje planem sytuacyjnym tego zbiornika |
http://www.kreideseetaucher.de/
następnie wchodzisz na zakładkę "kreidesse" i dalej "seeskizze"
Ruttler jest na 20m dasz rade
Andrzej Minorczyk - 15-08-2006, 20:50
thxFother,
| Fother napisał/a: | | dasz rade |
moze sie uda
TomM - 10-09-2006, 22:23
9.09.06 - 10.09.06 Sparmann
Niezbyt dużo ludzi, może z 12 nurków przez cały weekend łacznie z naszą ekipą (4 osoby).
Do 12 m widoczność tragiczna, 1.5 m widoczności.
Przydennie widoczność świetna, 15+ metów.
Powierzchniowo 17 stopni, termoklina na 5,5 metra.
61,5 m znaleźliśmy, wydaje się, że 70 m to pobożne życzenia, nie udało się znaleźć mimo poszukiwań. Następnym razem?
Fother - 12-09-2006, 09:02
| TomM napisał/a: | | 61,5 m znaleźliśmy, wydaje się, że 70 m to pobożne życzenia |
Raczej tak, jak byliśmy w maju tego roku (opis na pierwszej stronie tego tematu) opuszczaliśmy się przy boi na 61m a następnie w kierunku wskazanym przez właściciela na kołowrotku zrobiliśmy wahadło udało nam się znaleść 65m ( no ręki nikt do dna nie przykładał
BTW właściciel przed nurkowaniem poprosił nas, w przypadku znalezienia większej głębokości o przestawienie boi.
No ale zazdroszczę Ci widoczności my na dnie mieliśmy około 5m
Pozdrawiam
Andrzej Minorczyk - 17-09-2006, 20:55
SPROITZ 16.09.2006
Warunki:
0-20m slaba widocznosc spadajaca do 2-3 metrow(zasluga "beltaczy")
20-50m rewelacja moze i przekraczala 10m
godny polecenia domek na ok 45m podobno 2 pomieszczenia ale... potwierdze nastepnym razem.
dobre swiatlo zalecane
Fother - 17-09-2006, 21:35
| Nurofen napisał/a: | | godny polecenia domek na ok 45m podobno 2 pomieszczenia ale... potwierdze nastepnym razem. |
Domek zwany również bunkrem, w środku bardzo lotny pył łatwo się wzbudza no i problem. Poza tym poprzewracane belki i podpory stropu nie wiem czy to aby jest bezpieczne miejsce. Dwóch pomieszczeń nie zauważyłem no ale troche tam nakurzyłem.
Gratuluje nurkowania
Andrzej Minorczyk - 18-09-2006, 09:18
Wlasnie dlatego nie bylem w srodku. Nie chcialem wraz z partnurami przesadzic.
Dla bezpieczenstwa warto uzyc poreczowki(propozycja kolegi ktory byl w srodku).
Tylko o belkach nie wspominal.
Co by nie pisac miejsce fajniutkie zrobilo na mnie wrazenie.Do tego glebokosc robi swoje.
A co do samego wyjazdu jechalismy do hemmoor'u ale auto padlo i dojechalismy az do bazy w sproitz.
Jednak w nastepnym tygodniu nikt nas nie powstrzyma dotrzemy do celu
dzieki za mile slowa ale taki nurek przy twoich to nedzny rumun
Fother - 18-09-2006, 15:26
| Nurofen napisał/a: | | nedzny rumun |
No nie muszę sobie zapamiętać "nędzny rumun" Świetne określenie
Co do nurkowań to nie ma lepszych i gorszych jeżeli umie się z nich wyciągnąć wnioski.
Każde nurkowanie to kamyczek do naszej praktyki nurkowej
A Sproitz to wspaniałe miejsce nurkowe, jeżdżę tam od trzech lat.
Razem z kumplem tam właście ćwiczyliśmy windy na czas na dno.
Przeoraliśmy ten zbiornik w zdłuż, w poprzek i w zygzak.
Co wspominać dalej się tam jeździ mimo sporej odległości od Częstochowy.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-09-23, 23:57 ]
Witam
Ostanio nurkowaliśmy w tym kamieniołomie
Widoczność od powieżchni do 15m 10-15m
Poniżej różnie tam gdzie byliśmy od 5 do 10m
Wiecej na temat tego kamieniołomu i samego nurkowania
na mojej stronie http://www.fother.pl/ciekawmin.php
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-09-24, 00:00 ]
Oczywiście chodzi o kamieniołom Wildschutz co się pokrochmaliło z wiadomością,
Dopisała się do poprzedniej
TomM - 15-10-2006, 21:16
14-15.10.2006 Sparmann
Zimno, cholera. W powietrzu 5-10 stopni, bez słońca, jakaś mgła, wilgoć.
W wodzie cieplej. Na powierzchni 14 stopni, na głębokości komputery wskazały 2-3 stopnie.
Widoczność - do 12 m 3 metry. Poniżej 30 metrów do 12 m, w zależności od stopnia zbełtania przez naszą ekipę. Na 60 m bardzo kiepsko - 0,5 metra widoczności?
Joost jak zwykle miły i jak zwykle kasuje
Fother - 15-10-2006, 21:41
Hej
20 pażdziernika jedziemy z ekipą do Steiny będziemy nurkowac w Prelle i gdzie sie da oraz nie tylko nurkować .
To ostatni wyjazd w tym roku, żadnych kursów czysta rekreacja. Wynajelismy obydwa kampingi w Steinie. Mamy wole miejsca jak ktoś ma ochotę dołączyć nie pisze do mnie. Powrot niedziela po południu. Wyjazd absolutnie niekomercyjny
TomM - 29-10-2006, 21:33
Sparmann 28-29.10.06
Sobota: ciepło, słonecznie. Na powierzchni 12 stopni, przydennie komputery wskazały 2,5 stopnia (może 4 a może źródełko?). Przy powierzchni 1,5-2 m widoczności, na 55 m dobre 8-10 m, poniżej 59 m 0,5 metra, biała mętna zawiesina lekko cuchjnąca siarkowodorem. Czas na bąbelki Joosta....
niedziela: leje, wieje, zimno i parszywie. W wodzie pięknie Przy powierzchni widoczność 0,5 m.
Andrzej Minorczyk - 02-11-2006, 17:51
Jakie warunki Prelle ,Sproitz???
waldo - 02-11-2006, 20:36
Jeżeli ktoś planuje wyjazd na Sparmann, to do 21 listopada akwen jest zamknięty - właściciel akwenu wyjechał do Dahab.
Fother - 02-11-2006, 20:44
| waldo napisał/a: | | Jeżeli ktoś planuje wyjazd na Sparmann, to do 21 listopada akwen jest zamknięty - właściciel akwenu wyjechał do Dahab. |
Czyli jak sie ktos chce spotkać z Joostem do musi jechać do Dahab nie do Sparmann
Konrad Dubiel - 27-11-2006, 20:41 Temat postu: Wildschutz 26.11.2006 Widoczność całkiem niezła - jakieś 10m, miejscami nawet więcej.
Przy powierzchni też ładnie i ciepło - 9 stopni.
Cena za wjazd 10 EUR, bicie butli luftem 0.50 EUR / litr.
Andrzej Minorczyk - 27-11-2006, 22:17
Konrad Dubiel,
Kolego jaktam dojechać z wrocławia będę wdzięczny za pomoc
michałP - 04-12-2006, 09:03
Witam!
Wczoraj 3.12.2006 byliśmy na nurkowaniu w kamieniołomie Sproitz woda ok. 8m
temp. 5 C nurek na 57m, gazy Tmx 20/20 deco 40% czas nurkowania 35min.
ogólne wrazenia pozytywne napewno odwiedzimy to miejsce nie raz.
Było kilku kolegów z Wrocławia oraz tubylców. Nasza grupa odwiedziła jeszcze Kamenz ale woda była bardzo kiepska nie polecamy wtej chwili.
pozdrawiam
MichałP
Andrzej Minorczyk - 04-12-2006, 17:26
Jednym z kolegow bylem ja pozdrawiam , szkoda że nie poznałem. Miałem zrobić setnego nurka ale choroba poandrzejkowa nie pozwolila. Moi kumple zrobili dno z czasem dennym 10 min. Fotki (niestety) z powierzchni na stronie http://www.21procent.com
Nawet wasze stage sie zalapaly hehe
PawelW - 04-12-2006, 20:44
Pozdrawiam Nurofen z Michałem w Sproitz byłem ja na denku i poznalismy sie jeszcze raz posdruffka
Ps.setne nurkowanie odległe czasy
Konrad Dubiel - 04-12-2006, 21:14
| Nurofen napisał/a: | | Kolego jaktam dojechać z wrocławia będę wdzięczny za pomoc |
Polecam www.viamichelin.com - ładnie trasę do WildschĂźtz wyznaczy, generalnie
kierunek Drezno, potem Lipsk.
A tu jest stronka bazy: http://www.tsbuder.de/
michałP - 05-12-2006, 10:44
Do zobaczenia nad kamieniołami, jak będzicie coś robic a nam przypasuje
to proszę o informację, zawsze to milej w grupie !!!
pozdrawiam
MichałP
Andrzej Minorczyk - 17-12-2006, 20:10
1) 16.12.2006 Horka-jak na ten akwen i fakt iz nurasow nie ma juz tak wielu nad
wodą-nędza!!!! Widocznosc jakies 5 mietrów i te schody....
W takiej scenerii 100 nurek Na szczęście towarzysze wyborowi:)
2) 17.12.2006 Sproitz-tu jak zwykle dobrze, szczególnie poniżej 25m. poniżej 45
słabo. Koledzy któży byli za "garbem"- zachwyceni.
zimno szczegolnie na deco.Towarzysze jak zeszlego dnia .
michałP, PawelW, nastepny wyjazd 6.01.2007 Sproitz.Chyba że pogoda nie pozwoli
[ Dodano: 17-12-2006, 20:13 ]
| PawelW napisał/a: | | Ps.setne nurkowanie odległe czasy |
Wiesz ale ja ta setke w naprawde niedlugim czasie wykrecilem.(bez safari ,bez egiptowa,same zimne wody)
PawelW - 17-12-2006, 21:42
| Nurofen napisał/a: | | Wiesz ale ja ta setke w naprawde niedlugim czasie wykrecilem.(bez safari ,bez egiptowa,same zimne wody) |
miałem na mysli setne w tym samym miejscu mówiłes ze duzo nurkujecie w Sproitz
Andrzej Minorczyk - 17-12-2006, 22:18
Teraz rozumiem Tam mamy najblizej jednak do setki w Sproitz to z 80 nurków brakuje.
zabierek - 17-12-2006, 23:41
| Nurofen napisał/a: | 1) 16.12.2006 Horka-jak na ten akwen i fakt iz nurasow nie ma juz tak wielu nad
wodą-nędza!!!! Widocznosc jakies 5 mietrów i te schody....
W takiej scenerii 100 nurek Na szczęście towarzysze wyborowi:)
2) 17.12.2006 Sproitz-tu jak zwykle dobrze, szczególnie poniżej 25m. poniżej 45
słabo. Koledzy któży byli za "garbem"- zachwyceni.
zimno szczegolnie na deco.Towarzysze jak zeszlego dnia .
[ |
No... ale zamowilismy bez wiatru a co bylo... ??
Pletwa po dupie dostaniesz przy 200, jak bedzie cieplej
Andrzej Minorczyk - 18-12-2006, 18:44
| zabierek napisał/a: | | Pletwa po dupie dostaniesz przy 200, jak bedzie cieplej |
He he nie dam sie tak latwo...
A co do wiatru... następnym razem lektyka i parawany ...
wojtek_potoczak - 18-12-2006, 19:26
| zabierek napisał/a: |
No... ale zamowilismy bez wiatru a co bylo... ??
|
mial byc windsurfing podobno, wiec warunki dostosowalismy
djyahoo - 03-01-2007, 18:51 Temat postu: Kamieniołom SPROITZ Witam!
Czy ktoś z Was wie może jaka jest obecnie widoczność w tym kamieniołomie.
Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam,
Yahoo
wojtek_potoczak - 03-01-2007, 19:24
2 tygodnie temu pomiedzy 20-45m widocznosc ok 8 m, glebiej mgielka i coraz gorzej, na plytkiej wodzie gorzej. Po drugie stronie (za garbem) dochodzila do 10-15m. W sobote znowu bede i napisze jak jest, ale tam na 20-45 jest prawie zawsze fajna woda.
djyahoo - 04-01-2007, 07:37 Temat postu: Ok. dzięki. Będę wdzięczny za sobotnie info. Pozdrawiam
| wojtek_potoczak napisał/a: | | 2 tygodnie temu pomiedzy 20-45m widocznosc ok 8 m, glebiej mgielka i coraz gorzej, na plytkiej wodzie gorzej. Po drugie stronie (za garbem) dochodzila do 10-15m. W sobote znowu bede i napisze jak jest, ale tam na 20-45 jest prawie zawsze fajna woda. |
wojtek_potoczak - 06-01-2007, 20:25
W Sprotiz tlumy ludzi (dzisiaj byl darmowy dzien) i woda mocno zmacona i wszystko opada na dol. Widocznosc zmienna od 3 do 10 m, generalnie w ten i nastepny wekend lepiej sobie odpuscic Sproitz i poczekac az wszystko opadnie.
djyahoo - 09-01-2007, 09:36 Temat postu: Kamieniołom SPROITZ W niedzielę 7 stycznia byłem z kolegami na nurkowaniu w bazie Wetro (kamieniołom Sproitz). Mam kilka uwag i własnych spostrzeżeń. Może przydadzĹĄ się Was w planowaniu nurkowania właÂnie w tym miejscu.
Data: 7 stycznia 2007
WidocznoÂć: 6 m.
Temperatura powietrza: 7 stopni
Temperatura wody: 6 stopni
Opłata za korzystanie z bazy: 5 Euro
Dojazd całkiem prosty. PrzekraczaliÂmy granice w miejscowoÂci Przewóz. Dalej już po Niemieckiej stronie wszystko jest dobrze oznakowane i dojazd jest prosty. Sam wjazd do bazy bardzo mnie zaskoczył i rozczarował. Jedno wielkie błoto i bagno. Z trudnoÂciĹĄ podjechałem samochodem pod wzniesienie. Nie wyobrażam sobie tej drogi po zimowych roztopach (jeÂli w ogóle takowe będĹĄ w tym roku). Sama baza również mnie zaskoczyła i tu kolejny raz rozczarowałem się . Brak miejsca do przebrania się. W deszczowy dzień nie ma możliwoÂci przebrania się pod jakimkolwiek zadaszeniem. A wiadomo, że ubieranie się w suchy skafander na deszczu nie jest wskazane. Wystarczyło by wybudować dwie wiaty takie jak na Koparkach w Jaworznie. Jest oczywiÂcie samo pomieszczenie bazy, ale po wejÂciu do Ârodka i zobaczeniu tego niewiarygodnego bałaganu stwierdziłem, że na zewnĹĄtrz będzie chyba lepiej. Zawsze uważałem, że niemiecki porzĹĄdek to wzór porzĹĄdków, hmmmÂ
, widocznie myliłem się. Brzydko mówiĹĄc brakowało tam tylko kupy i wtedy nikt niczemu by się nie dziwił. Po wpisaniu się na listę (nikt nie sprawdził jakie mam uprawnienia i czy mogę w ogóle nurkować) i zapłaceniu 5 euro za korzystanie z bazy! Udałem się na nurkowanie. OsobiÂcie nie mam nic przeciwko opłacie, a nawet jestem za. Bo przecież nikt nie robi niczego charytatywnie. Ale wolał bym zapłacić 10 czy nawet 15 Euro za coÂ, a nie 5 euro za nic! Dopełnieniem wszystkiego była informacja o tym, że Âmieci zabieramy ze sobĹĄ. Za 5 euro od osoby wypadało by mieć na terenie bazy przynajmniej mały Âmietnik.
Ogólnie wyjazd i nurkowanie udały się. Jedynym pozytywem który znalazłem to wejÂcie do wody. Bardzo profesjonalnie przygotowana platforma do wejÂcia. Szkoda tylko że dwie drabinki do nie sĹĄ tak skonstruowane żeby można było wychodzić w płetwach.
PodsumowujĹĄc:
+ dobrze oznakowany dojazd
+ platforma do wchodzenia i wychodzenia z wody
+ możliwoÂć napełnienia butli powietrzem i nitroxem
+ miejsce na ognisko
- fatalny wjazd do bazy
- opłata 5 euro za NIC
- ogólnie panujĹĄcy bałagan
- brak miejsca do przebrania się
- brak wieszaków na mokry sprzęt
- brak przyzwoitej toalety
- brak kontroli nad tym kto i jak nurkuje
- brak koszów na Âmieci
Andrzej Minorczyk - 10-01-2007, 09:40
witaj djyahoo, jestem fanem sproitz i uwazam ze demonizujesz.
Przeczytaj post powyzej swojego. Dzien przed twoim przyjazdem czyli w sobote 6.01.2006 bylo otwarcie sezonu i bylo ,mysle ze kolo setki nurkow.Byly nawet slozby pilnujace i spisujace nurkow przed wejsciem i po wyjsciu z wody.Jesli chodzi o niemieckie bazy na kazdrj z nich sa tabliczki nawet po polsku i czesku ze smieci zabieramy do domku , (horka itd) Bloto to wynik wlasnie rozpoczecia sezonu tam dzien przed toba bylo naprawde duzo aut.
| djyahoo napisał/a: | fatalny wjazd do bazy
- opłata 5 euro za NIC
- ogólnie panujĹĄcy bałagan
- brak miejsca do przebrania się
- brak wieszaków na mokry sprzęt
- brak przyzwoitej toalety
- brak kontroli nad tym kto i jak nurkuje
- brak koszów na Âmieci |
-porownaj koparki 5Euro to 20 pln za auto nie placisz
-balagan po wczesniejszej wizycie 100 nurkow
-zawsze mozna sie przebrac w srodku jeszcze nigdy nie mialem z tym problemu
-miedzy drzewami jest lina na skafandry(o ile pamietam) ale to faktycznie malo
-przyzwoita toaleta jest w srodku
-przed ost.argument mnie rozbawil moze za 5euro chcialbys prywatnego przewodnika
generalnie Tomas opiekun bazy jest bardzo przyjazny dla nurasow z Polski jak piszesz ze masz takie i takie plastiki on ufa ze jestes rozsadny mapka iest dostepna.
-o smieciach juz pisalem.
Generalnie zle trafiliscie. Jest to naprawde fajna baza a balagan to efekt rozpoczecia sezonu.
djyahoo - 12-01-2007, 10:18
Witam
Dla wszystkich nurkujĹĄcych za naszĹĄ zachodniĹĄ granicĹĄ, fajna strona:
http://www.200bar.de/sichtweiten/index.php
Na bieżĹĄco aktualne warunki o akwenach i dużo innych przydatnych informacji.
Pozdrawiam,
Yahoo
Andrzej Minorczyk - 04-03-2007, 14:39
Kto wie jakie sa warunki w Sproitz, kto ostatnio nurał?
[ Dodano: 10-03-2007, 16:31 ]
Warunki w Sproitz tragiczne wizurka max 1,5m a reszta jak zwykle ok
urwis - 16-03-2007, 21:41
A jak jest na Horce? jutro się wybieram
Andrzej Minorczyk - 16-03-2007, 22:19
tam dawno nie bylem ale napisz jakie warunki
urwis - 18-03-2007, 09:14
Wizurka 6 do 8 m. Temperatura wody max 8 min 4 stopnie na 28 m. Dwa fajne nureczki.
Przybyło trochę fantów na "grilu" Ceny bez zmian.
Ach gdyby nie te schody........
leszeksz - 06-04-2007, 16:20
No to się doczekaliśmy
http://www.nurkowanie-sparmann.pl/
Andrzej Minorczyk - 17-04-2007, 07:31
Prelle 14.04.2007
0-17m -prawie nic nie widac zielone glony /farfocle
17-37m -ciemno ale dobrze widac miejscami ponad 10m
ponizej 37m - biala zawiesina.
Zaczyna budowac sie termoklina obecnie znajduje sie na ok 3,5m.
Dzien nurkowy Prelle+Steina 7Euro
Fotki niestety tylko z powierzchni : 21procent.com - zakładka zdjęcia.
Konrad Dubiel - 21-04-2007, 22:15 Temat postu: Sparmann 21.04.2007 Warunki fatalne - do głębokości 12m nie widać praktycznie nic, widoczność 0,5-1m, trzeba
trzymać się za ręce, żeby się nie pogubić
Niżej trochę lepiej, widać na jakieś 4-5m, ale rewelacja to raczej nie jest.
Temperatura wody przy powierzchni 7-8 stopni.
Pozdrowienia dla Waldo i TomM'a.
TomM - 22-04-2007, 23:10
21-22.04.07 Pogoda niezła. Piękne słońce, w sobotę 15 st, w niedzielę 20 st.
Woda na powierzchni 10+ stopni, do 6-7 m 7 stopni, dennie 5 stopni.
Widoczność - na 12 m 3 metry, ok. 50 m miejscami 5 m, do 63 m bez bełtu, na dnie widoczność 3-4 metry. Od 12 m do powierzchni koszmar, z tym, że nasilenie braku widoczności zalezne od odległości od drabinki wejściowej. W połowie długości zbiornika na 6 m przy ścianie ok. 1 m widoczności, blisko drabinki brak widoczności, ok. 10 cm.
Grozą wionie z każdego kąta....
Czyli... fajnie było.
PS. Nie umawiając się przypadkowo spotkalismy się z Konradem i jego partnerem. Pozdrowienia...
Zanzara - 23-04-2007, 09:30 Temat postu: Prelle i Steina 21.04.07 - Prelle - temp. wody 6, widoczność do 20m mniej niż 2m (zawiesina), poniżej już nieco lepiej, na 40m ciemno i dość przejrzyście ale jedynie z latarą. Steina tego samego dnia nieco lepiej, do 20m widoczność około 4-5m, także zawiesina. Niezłe karpie przy zejściu i nieco okoni i dość spora grupa "suchych twinów". Szczęki im opadały na nasz widok w mokrych piankach a jeszcze bardziej, kiedy stwierdzili, iż to my dłużej pod wodą siedzieliśmy. Na Steinie bardzo miła obsługa, wieczorem nawet specjalnie dla nas ognisko rozpalili. Ceny na Steinie to 7e nurkowanie na obu wyrobiskach, 7,50e tankowanie butli 15l, domek 35e za dobę(nam się udało go zdobyć, a byliśmy przygotowani na namioty), zużyty prąd to 0,50e za kw, browar 2e. Wynajęcie domku obecnie jedynie rezerwacja telefoniczna lub mailowa, oba domki już zaklepane przez naszych przez większość czasu -
22.04.07 - Horka, widok wody z góry powala (byłem tam pierwszy raz) schodów też, widoczność 10-20m ponad 5m, na 30m nieco lepiej, temperatura wody zdecydowanie niższa niż na wcześniejszych kamieniołomach - 4stopnie, tu także sporo suchych twinów i pod wodą niezły ruch. Ogólne wrażenia jak najbardziej pozytywne, z całą pewnością jeszcze tam się pokażę.
pozdrawiam
TomM - 05-05-2007, 23:48
Wildschuetz, 4-5 maja 2007.
Super pogoda, do 25 stopni. Do 3 m 13 stopni, do 5 m widoczności. Na 9 m 7 stopni. Na 65 m dobre 10 m widoczności, na 70 m gorzej, jakieś 3-4 m. Oczywiście temperatura standardowa.
Fother - 06-05-2007, 23:00
Sparmann 3-5 maja 2007 rok
Pogoda słoneczna ale nie zagorąco.
Do 15m tragedia, niżej troche lepiej, poniżej 60m nieżle.
Śniadanie u Josha jak zwykle rewelacja.
W bazie wzasadzie byliśmy sami.
Grzyb - 07-05-2007, 09:31
Horka - 4-5 maja
pogoda piekna - slonecznie, bezwietrznie i zielono
w piatek doslownie kilku nurkow, a w sobote zjazd - glownie Czesi i Polacy - ale bez tloku
pod woda pieknie - widocznosc miejscami do ok. 18m (uzalezniona od miejsca, a nie od glebokosci)
widoki niesamowite - glazowiska, podwodne zagajniki i scianki
a na deser oczywiscie schody...
temp.: na 31m 4-5 st., na 3m nawet do 12 st.
Andrzej Minorczyk - 13-05-2007, 20:11
Kto zna warunki w bazie Werto Sproitz????
Te_Pe - 11-06-2007, 13:43
| michałP napisał/a: | Wildschutz jest fascynujący
pozdrawiam |
a przy okazji odrobina raju: tropical
około 100 km od Wildschutz
Andrzej Minorczyk - 06-07-2007, 22:24
Kto zna warunki w bazie Werto Sproitz????
[ Dodano: 09-07-2007, 19:23 ]
Skoro nikt nie znal warunkow postanowilem sprawdzic.
Najlepsza widocznosc w grancach 30-35m od 5 do 8metrow
Termoklina na 5m
Temperatura minimalna 4stC (brrr zimno )
Ze wzgledu na dosc spore zainteresowanie zbiornikiem przez nurkow "powodujacych wznoszenie osadow" zapewne najlepsza wizura to sroda-czwartek.
Sail - 29-07-2007, 22:28 Temat postu: Horka Ekipa z Wrocławia w dniach 27-28 .07 mrzawka tem/pow 20 st przejrzystość w wodzie miejscami 8-10 m , pod termokliną 14 st, dużo nurkujących z Polski ok 10 samochodów i tyleż samo niemieckich , ale w wodzie tłoku nie było. W drugim dniu prawie ciągły opad deszczu ale nic nie powstrzyma nurasów. - nurkowisko godne polecenia.
Opłaty : wstęp 6 E, bicie butli 15l - 6,5E , hotel sąsiedniej wiosce 21 E ze śniadaniem
Mirek
Andrzej Minorczyk - 30-07-2007, 09:19
29.07.2007 Prelle-samotny wypad
Widocznosc jak na ten zbiornik srednia- max 6m od 25-35metra.
Termoklina na 6 metrach, padajacy deszcz oraz brak partnera przytlaczal.
Ale w koncu znalazlm wrak lodzi na 27m , gdyby nie samotnosc i odleglosc - polecam.
Fother - 30-07-2007, 10:34
| Nurofen napisał/a: | | Ale w koncu znalazlm wrak lodzi na 27m |
Z racji prowadzonych kursów AEANx lub asystowanych kursów technicznych, jestem w Prelle (byłem) przez ostatnie dwa miesiace prawie co tydzień.
Wraczek znajduje sie w ten sposób że zanurzajac sie przy prawej ścianie, nie tracimy jej z pola widzenia i co jakiś czas rzucamy okiem w lewo i po chwili majaczy nam biały dziób łodzi.
Moja ulubiona trasa to do łodzi za łodzią w prawo ścianka pionowa do 38 m, na kompas na drugą strone kamieniołomu ( po drodze 45 m) i deco na przeciwległej ścianie. Jest tam co oglądać podpory pod podesty, zawalone konstrukcje wyciagarki, stara drabina ucieczkowa i inne żelastwo (jak to w kamieniołomie).
Biorąc pod uwage parę lat mojej bytności w tym kamieniołomie, w tym roku w okolicach wraku jest wyjątkowo widno, na upartego da sie tam nurkować bez latarki.
No i wyjątkowa różnorodnośc ryb m.in. tradycyjnie okonie ale i spore szczupaki.
Pozdrawiam
Andrzej Minorczyk - 31-07-2007, 18:22
| Fother napisał/a: | Moja ulubiona trasa to do łodzi za łodzią w prawo ścianka pionowa do 38 m, na kompas na drugą strone kamieniołomu ( po drodze 45 m) i deco na przeciwległej ścianie. Jest tam co oglądać podpory pod podesty, zawalone konstrukcje wyciagarki, stara drabina ucieczkowa i inne żelastwo (jak to w kamieniołomie).
Biorąc pod uwage parę lat mojej bytności w tym kamieniołomie, w tym roku w okolicach wraku jest wyjątkowo widno, na upartego da sie tam nurkować bez latarki. |
Ja nie mam az tak duzego doswiadczenia z tym miejscem, lubie tam jezdzic w sezonie bo w miare widac a czasami rewelacyjnie i jest malo ludzi. Ja zawsze zanurzam sie przy prawej scianie jednak dotąd jakos omijalem ten wraczek. Ze dwa razy robilem kamieniolom na okolo ale trafilem na slaba wizurke i malo widzialem.Fother, jesli bedziesz sie wybieral w niedalekiej przyszlosci do prelle lub inny kamieniolom DDR chetnie sie przylacze - obiecuje ze nie sprawie klopotu
[ Dodano: 03-08-2007, 21:16 ]
3.08.07 sproitz
termoklina 6m
temp min 5stC
najlepsza widocznosc miedzy 24-35 metrem(5-6m),
ponizej 45m slabo2-3m
w piatkowe przedpoludnie wchodzilismy do wody jako pierwsi
WOJTASNUR - 12-08-2007, 13:47 Temat postu: Kamieniołom WETRO Wczoraj byliśmy z ekipą na WETRO
Po zejściu schodami i skoku do wody zaczęliśmy zanurzanie.
Zaraz przy brzegu jest ładna dziura na ponad 50m.
Termoklina na ok.6m
widoczność do tego momentu ok. 3-4m
Poniżej termokliny zwiększała się tak do 45m max. 6m.
poniżej ciemno i coraz gorzej.
woda poniżej 40m miała 3-4 st. ale dało radę nie zmarzłem
bez dobrej latarki nie ma po co sie tam wybierać.
w prawej częśći widocznosć nieco gorsza i czasami spadała do 1m.
spotkalismy potężnego szczupala miał chyba z 1,5 długości!
wruciliśmy drugim brzegiem zachaczając o
było przyjemnie
PawelW - 12-08-2007, 21:22
Kamenz / Sparman
11.08.2007r.
deszcz ale ciepło 20'C na powierzchni
woda zmienna do 26 m wizura 4-5m
od 26-40 niezbyt 2-3m
od-40-46 wizura 0-1 mleko poprostu
od 46-70 wizura 7-10m
tem.wody od 24m 4'C
miało być Sproitz ale wyszło Kamenz polceam fajne miejsce dobre warunki szczególnie nad woda pod woda jak kto lubi .
TMX za drogi ;(
Denko zaklepane jak dla mnie warunki ok ale Argonik warto zabrać ):)
Polecam
Konrad Dubiel - 16-08-2007, 15:30 Temat postu: Wildschutz 11.08.2007 Przy powierzchni woda jak w Egipcie - czysto i ciepło (21 st.), masa ryb i namolnych
szczupaków wtykających łeb w obiektyw. Aż nam się deko ździebko przeciągnęło tak
miło było.
Głębiej widoczność zaczyna się psuć, ale poniżej 30m jest znowu w porządku.
Andrzej Minorczyk - 02-09-2007, 16:07
Prelle 1.09.2007
Polecam! Woda miedzy 20 a 30m swietna -pomimo calonocnej ulewy
Malo nurkow.
TomM - 09-09-2007, 22:46
8-9. 09.07 - sobota, niedziela. Sparmann
Pogoda pod psem, na zmiane mżawka i ulewa, w niedziele lepiej, prawie nie padało.
W powietrzu 15-16 stopni
Przy powierzchni woda 15-16 stopni. Termoklina ok. 7 m.
Nad termokliną widoczność 3-5 m.
Pod termokliną 12-15 m do głebokości 58 m.
Głębiej mleczny bełt z minimalną widocznością.
Andrzej Minorczyk - 11-09-2007, 07:54
| TomM napisał/a: | | Pod termokliną 12-15 m do głebokości 58 m. |
Swietna vizura trzeba odwiedzic
Mina - 15-09-2007, 20:09
15,09,2007 Sparmann
Bylem po raz pierwszy Baza Wypas Wejscie do wody wypas Ludzi malutko w sumie 6 ludzi czyli takze wypas a warunki ...
Jak pisal Tom M widac widac widac
do 45 metrow widocznosc do 10-12 metrow miejscami okolo 20 metra jeszcze lepsza wiec na prawde Super udane nurkowania
Andrzej Minorczyk - 23-09-2007, 13:45
| Mina napisał/a: | | do 45 metrow |
chłopcze kto ci pozwolił tak głęboko nurkować? powiem mamie
Adam SDI - 23-09-2007, 20:48
....tak to jest jak nie ma starszego brata
PawelW - 02-10-2007, 16:39
pytanko o sproitz jaka wizurka ?? był ktoś w ostatnich dniach ??
wojtek_potoczak - 02-10-2007, 16:58
osatatni wekend - 4-8 metrow
PawelW - 02-10-2007, 20:33
dzieki za info
mikewroc - 27-10-2007, 22:03
27.10.07. HORKA
WIZURKA 8-12m
temp. wody 11 st.
mało ludzi (5 ekip łącznie na cały dzień)
Bogen - 29-10-2007, 08:31
28.10.2007r
WETRO: uczciwe 10-12 m na 30 m teoretycznie można bez latarek
Prelle: do 8
Sparmann: mroczne:) max 8 dam:)
Ogólnie na chwile obecna na Wetro nr: 1
temp. 11-5 st
Andrzej Minorczyk - 16-12-2007, 20:02
Wetro Sproitz 16.12.2007
Ogolnie slabo.
Widac dobrze 10m pomiedzy 25m a 35m glebokosci.
Ponizej 42m zaczyna sie"mleko".
Ciekawostka dla osob nie znajacych tradycji Wetro.
Co roku w pierwsza sobotę roku w tym wypada 5 .01.2008 jest impreza inaugurujaca "nowy sezon" nurkowy. Po prostu święto nurków. Zawsze jest straż nurkowa trzymajaca piecze nad nurkujacymi , z roku na rok jest wiecej chetnych aby wlasnie w taki sposob spedzic milo czas. Dodam ze w tym dniu wstep na akwen jest bezplatny. Do zobaczenia nad woda
wojtek_potoczak - 06-01-2008, 22:58
info ktore pewnie niewiele osob zainteresuje
Sproitz - bardzo srednia widocznosc
Sparmann - w lutym nieczynne, boss wyjezdza (na filipiny podobno)
TomM - 07-01-2008, 09:30
| wojtek_potoczak napisał/a: | | Sparmann - w lutym nieczynne |
Znasz dokładny termin? Cały luty? Do końca stycznia jest? To niedobra wiadomośc, bo się tam wybierałem
wojtek_potoczak - 07-01-2008, 10:07
| TomM napisał/a: |
Znasz dokładny termin? Cały luty? Do końca stycznia jest? To niedobra wiadomośc, bo się tam wybierałem |
Chyba caly luty, szczegolowych terminow nie znam.
Łysy - 28-01-2008, 14:51
Z tego co mówił Jost to do 21 lutego
Andrzej Minorczyk - 30-01-2008, 19:27
Prelle jaka woda????????
meerec - 10-02-2008, 18:30
Prelle 10.02.2008
Na powierzchni słonko, temp. ok 10st.
Woda 4-5 st.
Widoczność ok 15m.
wojtek_potoczak - 10-02-2008, 18:43
| meerec napisał/a: | Prelle 10.02.2008
Widoczność ok 15m. |
Raczej do 15 metrow
Mina - 11-02-2008, 15:49
| wojtek_potoczak napisał/a: |
meerec napisał/a:
Prelle 10.02.2008
Widoczność ok 15m.
Raczej do 15 metrow |
ja bym powiedzial ze minimalnie to 5 maxymalnie ze 25
GENERALNIE cos tm widac ;D
p.s. Czy zna ktos aktualne warunki w Wetro (sproitz) u Thomasa ??
Tomasz Francuz - 18-02-2008, 22:48
Na Wetro w niedziele 17.02 , lód (ze 2 cm i więcej)
Temp 4`C. Widoczność przy sciance 3- 4m.
Ruch niewielki - jedna ekipa z Wrocławia (?) no i my.
Na Horce w sobotę widoczność 8-10m,temp 4`C, lodu brak
Mina - 23-02-2008, 22:25
Prelle 23 .02 08
Wizurka 7-20 im glebbiej tym lepiej woda 3-4 stopnie ciemno sie robi na 20 metrze
meerec - 08-03-2008, 16:38
Czy ktoś może nurał dzisiaj na Prellce lub Sproitz? Z góry dzięki za info na temat warunków pod wodą.
Tomasz Francuz - 17-03-2008, 20:05 Temat postu: Sparmann - pytanko o warunki Witam.
Podrzuci Ktoś jakie wieści na Sparmann ?
Czy "system" napowietrzająco - mącący w użyciu ? - Widać coś ?
P.S.
W tzw. między czasie dotarło info od Josta, że aparatura działa i planowo ma działać do końca marca
majki - 18-03-2008, 14:50
SPARMANN 15 marca
W ramach relaksu po nurkowaniu w Miltitz Mine pyknelismy wieczornego nurka w Sparmanie.
Widocznosc od powierzchni do dna jednakowa - okolo 2 metry.
Po 50 metrach widocznosci w Miltitz, wizurka w Sparmanie zrobila na nas piorunujace wrazenie.
Manewrowanie skuterami w takich warunkach nie nalezalo do najlatwiejszych
meerec - 24-03-2008, 16:37
Sproitz 24.03.2008
Śnieg sypał jak w zimie, 0 stopni.
Pod wodą 5st. widoczność 0-30 ok. 3-5m, poniżej 30 m 10 do 15m.
Bardzo sympatycznie się robi:)
Łysy - 07-04-2008, 14:34
Witam. Ktos ma informacje jak z widocznościa na Sparmannie?
wojtek_potoczak - 07-04-2008, 15:06
| Łysy napisał/a: | | Witam. Ktos ma informacje jak z widocznościa na Sparmannie? |
Na plytkiej wodzie widocznosc ok 0,5 m, glebiej wzrasta do 3-4 metrow.
Na szczescie od 2 tygodni pompy nie pracuja i woda poprawia sie.
Zibi72 - 13-04-2008, 11:06
Hej nurkowalem w Hemmoor wrzesien, grudzien i marzec zawsze w środku tydodnia... tem. wody okolo 5 st.C , widoczność od 8-15 metrow im głebiej tym lepiej.
P.S.
Zdjecia z ostatniej wyprawy dost. w albumie.
lord_x - 13-04-2008, 19:23
Dzisiaj byliśmy na Wetro wizura na jednej i drugiej stronie grobli fantastyczna .Za tydzień wracamy na miejsce ten kamieniołom ma potężne możliwości.
Pkost - 13-04-2008, 19:36
Dzisiaj w Horce słaba widoczność, jakieś 4-5m. Woda 5 st z góry na dół.
Ale sezon grillowy rozpoczeliśmy
Pozdrawiam
Pkost
TomM - 20-04-2008, 20:35
Sparmann, 19-20.04.08
Zimno. W sobotę bardzo, 2-6 stopni i deszcz, w niedziele ok. 10 stopni i sucho.
Widoczność: do 10 m bardzo słaba (0,5 m w sobotę, ok. 1 m w niedzielę), głębiej dobra, nie ma bełtu przydennie, widocznośc 8-10 m do 64 m. Temperatura wody starndardowa, tylko od 1,5 m do powierzchni 6-7 stopni.
Andrzej Minorczyk - 20-04-2008, 20:38
TomM, warto dodać że baza w Kamenz podczas tego wekendu należała do Polaków
TomM - 20-04-2008, 20:43
Sytuacja nasiliła się w niedzielę. Wszystkie segmenty zajęte, Kraków się alienował, pozostałe regiony sie integrowały.
iwiki - 21-04-2008, 09:50
| TomM napisał/a: | | pozostałe regiony sie integrowały. |
chyba trzeba będzie się częściej tam spotykać. dzięki
Tomasz Francuz - 21-04-2008, 11:11
A myśmy na niedzielę przenieśli się na Wetro.:
I tu również Polacy opanowali akwen.
Wizurka przez pierwsze 10m tak do 3m.
Poniżej do ok 45m tak 6-8m.
Potem znowu gorzej.
Ale generalnie ok
Nul - 21-04-2008, 13:30
| TomM napisał/a: | | Sytuacja nasiliła się w niedzielę. Wszystkie segmenty zajęte, Kraków się alienował, pozostałe regiony sie integrowały. |
Ejże, wydawało mi się , że się integrowałam ze szczecińską karkóweczką mniam mniam Ale mogłeś nie zauważyć, bo to było jeszcze przed Waszym przyjazdem...
Pzdr,
N.
divedevil - 21-04-2008, 21:31
Tak Karkówka była super .Pozdrowienia dla wszystkich uczestników sobotniej imprezki.pozdrtawiam Tomek Szymański Dive Devil Szczecin
mikewroc - 11-05-2008, 08:10
Prelle 10.05.2008
woda 5 st
widoczność do 17m: 1-2m , głębiej już tylko lepiej ok 10 m
jackar - 18-05-2008, 20:14
Witam
Czy ktoś ma wiedzę na temat warunków w WETRO?
meerec - 20-05-2008, 00:10
| jackar napisał/a: | | Czy ktoś ma wiedzę na temat warunków w WETRO? |
Tydzień temu było średnio 0-25 ok 3m 25-40 ok 6-8m
Za to na Prelce 15-43 rewelacja
Mina - 21-05-2008, 16:29
Potrzebuje dosc pilnie namiary GPS na Sproitz oraz Prelle Posiada ktos . Pilne dosc dzieki
Te_Pe - 21-05-2008, 17:58
| Mina napisał/a: | | Potrzebuje dosc pilnie namiary GPS na Sproitz oraz Prelle Posiada ktos . Pilne dosc dzieki |
Sproitz
Prelle
Sparmann
jackar - 22-05-2008, 22:12
Wetro dzisiaj:
do 20m - 2 m
poniżej - 3m
OLO-KRA - 26-05-2008, 21:59
urwis,cześć Urwis tu Olo z Krakowa. Jak żyjesz po naszych nurach w Austrii ? Jak droga do Polski ?
Nul - 30-05-2008, 18:40
Hej Olo, nie wiem, czy nie lepiej by było napisać w wątku o niekomercyjnej wyprawie do Austrii?
A w ogóle witam
N.
urwis - 30-05-2008, 21:05
Witam Olo no to może jakiś wspólny wypadzik np niemieckie kaniełomy
waldo - 08-06-2008, 23:04
Sparmann - 6 i 8 czerwca 2008.
Do głębokości ok. 8 metrów widoczność w porywach do 2 metrów, głębiej zdecydowanie lepiej (ok. 6 - 8 metrów). Miejscami (przy prawej ścianie) od ok. 40 metrów biała, gęsta mgła z widocznością poniżej 1 metra. W innych miejscach )środkowa część akwenu) do 62 metrów jest O.K., poniżej 62 metrów widocznosć spada poniżej 1 metra.
Temperatura na dnie standard, od ok. 6 metrów termoklina. Przy powierzchni temperatura dochodzi do 20 stopni.
TomM - 08-06-2008, 23:35
Wildschuetz 7.06
Pogoda tropikalna, istna patelnia. Woda na powierzchni 20 stopni. Na 6 m 12 stopni. Widoczność 0-12 m ok. 3 m, w zakresie 12-60 m 10-12 m, na 68 m 0,5 m, głebiej czarny osad i bełt, widocznośc praktycznie zerowa.
Andrzej Minorczyk - 09-06-2008, 16:57
To ja z Wetro -Sproitz.
Widać dobrze w okolicach 25m+ tj 5 do 7 metrow im plycej tym słabiej na 6 metrach ok.2-3m widocznosci. Prawie pusto, 3 auta z naszym.
[ Dodano: 16-06-2008, 15:06 ]
Prelle
Termoklina 3-4 metry.
Do 3 metrów dobra woda ok 5-6 metrów widoczności.
3-15m słabo moze 2 metry
koło łodzi(27-30m) max 5 metrów głębiej nie byliśmy
Ogólnie słabo.
Z łodzią coś sie stało leży na boku!!
meerec - 03-07-2008, 14:28
Nurkował ktoś ostatnio u Krzyżaków?? Sproitz, Prelle, Sparman, Wildshutz?? Z góry dzięki za info gdzie jakie warunki.
[ Dodano: 07-07-2008, 11:52 ]
No to sam napiszę...
0-5 ok 5m
5-30 - 2-4m
30-dno całkiem miło ok 10m
termoklina na ok 6-7m
Bogen - 11-07-2008, 19:38
| Cytat: | | Nurkował ktoś ostatnio u Krzyżaków?? Sproitz, Prelle, Sparman, Wildshutz?? |
Przyłączam się do pytania:)
Wizand - 13-07-2008, 19:05
Kamieniołom Horka 02.07.2008
wizurka +- do 10m, na 29m temp. 9stopni, rekinoatrapy trochę zdemolowane-jeden wisi sobie ogonem do góry
[ Dodano: 14-07-2008, 20:32 ]
a jeszcze jedno - szczupak niestety dokonał żywota
milo1983 - 15-07-2008, 15:23
Prelle - 12.07.08
0-10 ok 6-10 m
10-25 zawiesina ok 1-3m
25-46 (ciemno) woda kryształ ok. 20m
Horka - 13.07.08
ok. 8 - 12m
meerec - 19-07-2008, 16:42
Gdyby ktoś miał świeże wieści z krzyżackich kamieniołomów będę wdzięczny za info!
trzesiek - 19-07-2008, 18:53
19.07 Horka, wizura ok. 10 m
Mina - 22-07-2008, 21:37
Wiadomo jak w Wetro albo w Sparrmanie??
[ Dodano: 26-07-2008, 19:57 ]
Dzis
Termoklina na 6-7 metrach
wizura
0-10 okolo 7-10
10-40 Wacha sie ale 10 jest spokojnie i co najwazniejsze na 40 bez swiatla jasniutko jak w dzien
kolo 50 zaczyna sie bełt lekki do dna do 2 metrow wizurki
DżejDżej - 27-07-2008, 20:22
Horka, Niemcy
Widoczność: 5-10m
Temp. przy powierzchni: 19 C
Temp. przy dnie: 9 C
Termoklina gdzieś 14m.
Ilość ludzi: masa i jeszcze więcej.
Mina - 09-08-2008, 18:51
9.08.08
Sproitz
termoklina na 6 metrach potem zimniej na 40m 7 stopni
wizurka - troszke slabo do 10 metra okolo 2-4 im nizej lepiej od 15 zaczyna byc ladnie na 40 bez swiatla do 10 metrow widac.
Wielu polakow i niemcow oraz czesi - tloczno
Sparmann
termoklina na 4-5 metrach i tu nic praktycynie nie widac , im nizej tym lepiej na 40 metrach do 10 ale nizej belt sie zaczyna albo moze w zle miejsce trafilem . Ciemno od gory tj od 10 metra.
Malo samochodow w tym z polski tylko ja .
Miły Maciej - 11-08-2008, 09:22
9-10.08.2008
Wetro-Sproitz
Wizura zajebista - nawet do 12m, momentami tylko spada tak jak Kolega napisał 2-4m.
Temperaturę trochę niższą zlapaliśmy - na 40 i głębiej sunto pokazal 5st a zegarek kolegi 3,6st. Na zewnatrz troche tłoczno ale pod wodą pełen luz. Warto jechać !
Mina - 11-08-2008, 10:07
| Miły Maciej napisał/a: | 9-10.08.2008
Wetro-Sproitz |
To znajac Zycie Gdzies Tam Sie musielismy widziec Bo bylem w niedziele rowniez
Podrawiam
Miły Maciej - 11-08-2008, 18:43
Pewnie tak. W przerwach siedzielismy kolo tego "paleniska", ja bylem z dzieciakami - w tym jeden niemowlak.
Pozdrawiam Kolego !
michałP - 16-08-2008, 19:02
Witam
dzisiaj nurkowaliśmy z Pawłem W. zaliczyliśmy denko 55 m czas 61min. 3 gazy
wizura jak na ten akwen nie za ciekawa zwłaszcza powierzchniowo i głęboko
pomiędzy 15-35 ok.
pozdrawiam
michałp
meerec - 30-08-2008, 19:09
Jaka aktualnie woda w Sproitz albo Prelle?
Łysy - 30-08-2008, 20:13
| meerec napisał/a: | | Jaka aktualnie woda w Sproitz albo Prelle? |
Na Sparmanie widoczność 0-10m tragedia, od 10m sie poprawia i na 30-60 jest rewelacyjnie. Poniżej 60 szlam. Polecam kamienłołm Wildschutz, widoczność nieograniczona . Na 40m jest jasno, czegoś takiego nie widziałem.
Marek
meerec - 30-08-2008, 21:43
| Łysy napisał/a: | | Poniżej 60 szlam. Polecam kamienłołm Wildschutz, widoczność nieograniczona |
Dzięki, jak na szybkiego niedzielnego nurka trochę daleko, ale napewno w najbliższym czasie zawitam do Wildschutz.
Remol - 30-08-2008, 22:32
Chopie ja my by mieli tak blisko jak ty z Wrocka to co drugi dzien bym byl.
meerec - 30-08-2008, 22:39
| Remol napisał/a: | | Chopie ja my by mieli tak blisko jak ty z Wrocka to co drugi dzien bym byl. |
Chłopie, ze Szczecina masz około 30km bliżej...
No chyba że faktycznie Brasil...;)
Remol - 30-08-2008, 22:42
a widzisz....
ale i tak znajduje czas zeby tam jechac...bo warto.
Łysy - 31-08-2008, 01:03
| meerec napisał/a: | | jak na szybkiego niedzielnego nurka trochę daleko |
My tez robimy jedno dniowe objazdy. Wyjazd o 5 rano z Szczecina powrót o 22-23 wieczorem. Razem ok 850 km.
meerec - 31-08-2008, 22:39
| Łysy napisał/a: | | Wyjazd o 5 rano |
Barbarzyńska pora jak dla mnie...
Ale we wrześniu na pewno tam zawitam.
silver111 - 11-09-2008, 13:09
Ma ktoś informacje jakie warunki panują u Thomasa w Sproitz ?
[ Dodano: 14-09-2008, 22:33 ]
już sprawdziłem osobiście ...
13-14.09.2008 r.
Mało ludzi ( w sobotę prawie sami w bazie)
Wizura ok 10m w sobotę, w niedzielę ok 7m
Termoklina na ok 8m
Woda cieplutka - w odróżnieniu od powietrza ...
Nawet trafiła się dobra wizura w piwniczce czy jak to się tam nazywa (45m)
Na dnie też nie było najgorzej
Jutro wrzucę pare fotek
pozdr
silver111
Nul - 22-09-2008, 20:45
Ktoś wie, jak teraz w Sparmann? Coś widać? Jakaś temperatura?
N.
meerec - 22-09-2008, 23:49
Ogólnie słabo 0-10 mleko, 15st; 10-25 troszkę lepiej, ok 11st; 25-55 ok. 5-8metrów 4-5st
Nul - 23-09-2008, 13:47
Dzięki Miro,
N.
meerec - 04-10-2008, 13:51
Ma ktoś info o aktualnych warunkach w Prelce?
Z góry dzięki.
urwis - 04-10-2008, 23:33
Na dzień 04. 10. 2009.
Kamieniołom Sproitz - Wetro
Wizura 8 - 10 metrów.
Sporo krajanów.
Nie oczekiwane spotkanie z "Pisiorem"
meerec - 05-10-2008, 20:31
Dzięki Urwis, już zdążyłem sam dzisiaj sprawdzić;)
urwis - 05-10-2008, 20:40 Temat postu: Kamieniołom koło Gorlitz - tzw Śmietnik Nowy kamieniołom koło Gorlitz – nazwany przez miejscowych nurasów „Śmietnik”
Pozycja GPS N 51 13 19,6 E 014 56 25,3
Dojazd: przejeżdżamy przez przejście graniczne w Jędrzychowicach i dalej autostradą A 4 do drugiego zjazdu na Kodersdorf, po zjechaniu kierujemy się na lewo i jedziemy na kierunek Gorlitz droga B 115 dojeżdżamy do Feldhauser i skręcamy w lewo w drogę Am Kalkwerk jedziemy nią prosto przejeżdzamy wiadukt pod autostradą A 4 i dojeżdżamy do lasu wjeżdżamy prosto i koło budowli skręcamy w lewo dojeżdżając betonówką ok. 500 m do miejsca pakingowego – rozwidlenie dróg.
Tam rozwijamy szpej i w prawo ścieżką przez las ok. 100 idziemy w dół do kamieniołomu. Wejście nie nastręcza trudności łatwe.
Wizurka jaką zastaliśmy to ok. 8m. minimalna tem peratura to 2 stopnie. W kamienołomie napotkać można zalane domki , stare motocykle . zatopione wraki samochodów i inne ciekawostki. Warte odwiedzenia są dwie jaskinie wykute w skale do których bez problemu można wpłynąć sa wiekości ok. 40 m kw.
Domki są na gł 12 m. motocykle na 16 m jaskinie na 22 a wrak samochodu jeden na 33m a drugi na 12m.
Nurkowania wykonaliśmy po lewej stronie kamieniołomu.
Bardzo ładne ściany granitowe opadające do 34 m.
Kamieniołom wart odwiedzenia i zanurkowania.
Nul - 07-10-2008, 17:17
Dzięki Urwis
mikewroc - 09-11-2008, 21:14
Gdyby ktoś wybierał się do tzw. "Smietnika" to wizurka do 20 m gł:6-8m poniżej mleko spada do 0,5m , temp 7st.C , zejscie do zbiornika kilkadziesiąt metrów po błocie, ale warto, kamieniołom dziki czyli brak opłat.
meerec - 26-12-2008, 13:33
Czy nurkował ktoś ostatnio w Prelle? Jaka aktualnie woda?
Z góry dzięki za info.
mikewroc - 27-12-2008, 21:10
W prelle raczej marnie... do 4 m wizurki i to od powierzchni do dna, wiadomo 6 st.C Dużo nie straciłeś
Wojciech Boczkowski - 28-12-2008, 10:25
wczoraj byłem na "śmietniku" Wizurka do 15 metrów 6-8m poniżej gęste mleko. temperatura wody 4stopnie otoczenie -3stopnie. Zejcscie całe zamarznięte.
Pozdrawiam
jacekpor - 29-12-2008, 14:25
| meerec napisał/a: | Czy nurkował ktoś ostatnio w Prelle? Jaka aktualnie woda?
Z góry dzięki za info. |
Kilka dni temu wróciłem z nurkowań w niemieckich kamieniołomach.
W Prelle była całkiem niezła widoczność (10-15 m), zatopioną łódkę można było zobaczyć w całości.
Oczywiście widocznośc poprawia się dopiero poniżej 10m głębokosci, przy powierzchni trochę gorzej, ale i tak lepiej niż np. w Sparmann.
Andrzej Minorczyk - 15-03-2009, 21:45
Sproitz
15.Marzec.2009
Na powierzchni wiatr i deszcz ale woda całkiem przyjemna.
0-20m widocznosc nie przekraczala 3-4 metrów, poniżej 20m ok 8m.
W piwnicy slabo , za to grota jak w Cenotach.
Brak termokliny
Oprócz 21% procent jeden Niemiec w wodzie.
Czy ktos zna warunki Sparman, Prelle, Horka, Steina??
Tomasz Francuz - 23-03-2009, 18:20
22.03.2009 w Sparmann od 0 do 10m wizurka w porywach do 1,0m , od 20m już 8m z hakiem i tak do 52m.
meerec - 26-03-2009, 20:07
Wie ktoś może jakie obecnie panują warunki w PRELLE?
Wojciech Boczkowski - 11-04-2009, 09:33
witam,
mam pytanie czy ktoś może orirntuje sie jakie warunki panują na "śmietniku"?
urwis - 11-04-2009, 09:38
Przedzwoń pod numer 606358652 do Tadka może mieć aktualne dane.
Wojciech Boczkowski - 11-04-2009, 09:41
| urwis napisał/a: | | Przedzwoń pod numer 606358652 do Tadka może mieć aktualne dane. |
serdeczne dzieki za podpowiedź, widzę, że mamy wspólnych znajomych
pozdrawiam
Tomasz Francuz - 11-04-2009, 19:50
Dwa tygodnie temu na "Smietniku" było widać NIC
Ja widząc "turkusowy" odcień wody od razu sobie odpuscilem ale reszta ekipy (bardziej zdesperowana ? ) miała nie tęgie miny po wyjściu - mówili, że do jednego metra było coś widać
Miły Maciej - 14-04-2009, 16:57
Dane z 13.04
Na Wetro wizura do du.... aby cokolwiek zobaczyć należy poruszać się pomiędzy 17 a mniej wiecej 30'tym metrem.
Andrzej Minorczyk - 15-04-2009, 13:52
Jalie warunki w Sparman?
PawelW - 16-04-2009, 21:12
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Jalie warunki w Sparman? |
Sparmann od 0-9m brak wizury od 9-34 jakieś 4-6m poniżej jakies 8m , na powierzchni pływa fura liści ... temp wody okolo 8'C ,
Andrzej Minorczyk - 16-04-2009, 22:58
Jak sie nast. razmem bedziesz wybierał dawaj znaka - to prośba oczywiście.
KasiaK - 18-04-2009, 11:30
sparmann 17, 18/04
płytko widoczność...prawie metr
na 53m, przy drabince ze 3m
zimno bardzo, 4C
na powierzchni pełno lisci etc.
urwis - 18-04-2009, 23:27
| Wojciech Boczkowski napisał/a: | witam,
mam pytanie czy ktoś może orirntuje sie jakie warunki panują na "śmietniku"? |
Dzisiaj otrymałem wiadomość od kolegi Tadeusza że na śmietniku jest zakładana nowa baza i za nurki trzeba będzie płacić.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak
[img] [/img]
mikewroc - 19-04-2009, 21:12
| urwis napisał/a: | | i za nurki trzeba będzie płacić. |
wszędzie ta cholerna komercja...a dzikie zbiorniki mają niepowtarzalny urok.
Grzyb - 19-04-2009, 21:31
| urwis napisał/a: |
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak |
Na razie wygląda jak dobrze wyposażona polska baza
mikewroc - 19-04-2009, 21:37
Zresztą śmietnik to miejsce gdzie nie panuje zawsze dobra wizura, więc pomysł z bazą jest raczej marny.
Wojciech Boczkowski - 19-04-2009, 22:08
| urwis napisał/a: | | Dzisiaj otrymałem wiadomość od kolegi Tadeusza |
Własnie wczoraj byliśmu razen z Tadkiem na śmietniku. Miałem okazję przekonać się naocznie jak się sprawy mają. Wizura do 8 metrów jakieś 2 metry, poniżej mleko. temp. wody 6 stopni
Pozdrawiam
PawelW - 20-04-2009, 08:50
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Jak sie nast. razmem bedziesz wybierał dawaj znaka - to prośba oczywiście. |
Oczywiscie odezwe sie choc teraz nie ma czego żałować oprucz | KasiaK napisał/a: | | sparmann 17, 18/04 | wiedziałbym ze bląd pienkość bedzie pozostałbym jeszcze jeden dzień dłużej
KasiaK - 20-04-2009, 10:27
| PawelW napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | sparmann 17, 18/04 | wiedziałbym ze bląd pienkość bedzie pozostałbym jeszcze jeden dzień dłużej |
bląd? mam nadzieje, ze to mial byc komplement i "blond"
bylo milo, fajna ekipa, dobra pogoda etc. moze next time
PawelW - 20-04-2009, 22:51
| KasiaK napisał/a: | bląd? mam nadzieje, ze to mial byc komplement i "blond"
|
Kasiu wiesz jak mnie zdołować pewnie że blond
KasiaK - 22-04-2009, 09:15
| PawelW napisał/a: |
Kasiu wiesz jak mnie zdołować pewnie że blond |
w ten weekend Zakrzówek i jakieś pedalskie nurki, więc jak masz ochotę się spotkać to zapraszamy
szczemar - 22-04-2009, 11:50
| KasiaK napisał/a: | | w ten weekend Zakrzówek i jakieś pedalskie nurki, |
A jakie to są "pedalskie nurki ", tak dla rozjaśnienia ?
[ Dodano: 22-04-2009, 11:51 ]
| KasiaK napisał/a: | | w ten weekend Zakrzówek i jakieś pedalskie nurki, |
jacekplacek - 22-04-2009, 12:24
| szczemar napisał/a: | | A jakie to są "pedalskie nurki ", tak dla rozjaśnienia ? |
Jak, jakie? Np. dwóch facetów zakłada p-valve, na sposób partnerski...
divedevil - 22-04-2009, 16:29
Już to słyszałem właśnie na sparmanie .Pedalskie to takie do 45m
Andrzej Minorczyk - 22-04-2009, 16:36
| divedevil napisał/a: | | Pedalskie to takie do 45m |
Kto uwaza ze to pedalski nurek niech zrobi tylko 40 m z 35cio minutowym czasem dennym i dla ulatwienia Ean 50 do deco. Zyczę milego nurkowania.
KasiaK - 22-04-2009, 18:21
| szczemar napisał/a: |
|
no jak to jakie? szuwarowe
| jacekplacek napisał/a: | | szczemar napisał/a: | | A jakie to są "pedalskie nurki ", tak dla rozjaśnienia ? |
Jak, jakie? Np. dwóch facetów zakłada p-valve, na sposób partnerski... |
| divedevil napisał/a: | Już to słyszałem właśnie na sparmanie .Pedalskie to takie do 45m |
ja tam nie wiem, w Sparmann zaliczyłam dwa nurki poniżej 50m
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | divedevil napisał/a: | | Pedalskie to takie do 45m |
Kto uwaza ze to pedalski nurek niech zrobi tylko 40 m z 35cio minutowym czasem dennym i dla ulatwienia Ean 50 do deco. Zyczę milego nurkowania. |
25min deco to jeszcze idzie z zimna przeżyć
PawelW - 22-04-2009, 19:54
| KasiaK napisał/a: | | w ten weekend Zakrzówek i jakieś pedalskie nurki, więc jak masz ochotę się spotkać to zapraszamy |
zakrzówek tak ale bede 1-3 maja
KasiaK - 22-04-2009, 21:59
| PawelW napisał/a: |
zakrzówek tak ale bede 1-3 maja |
to lipa. w tych dniach prowadzę mini rejsik żeglarski na Mazurach
(mini = drobne 58 osób )
Padre-Kris - 23-04-2009, 08:02
| KasiaK napisał/a: | | jakieś pedalskie nurki |
Zawsze zastanawiało mnie skąd na śwecie jest tyle pedałów
Dzięki Kasi już wiem, że i ja nim jestem
Dziękuję Kasiu: Otworzyłaś mi oczy
szczemar - 23-04-2009, 11:35
| divedevil napisał/a: | Już to słyszałem właśnie na sparmanie .Pedalskie to takie do 45m |
Tomek to oznacza ,że na Hemmoor'ze byliście zorganizowaną grupą gejów
divedevil - 23-04-2009, 11:37
Tak powiedział kolega z Krakowa z technicznego składu jak im 60 metrów nie wyszło i wylądowali w okolicach 45 m
No tak gejostwo się szerzy wśród nurków.Ale dwóch poszło na 56 więc chyba obojniaki.
Pkost - 23-04-2009, 12:41
No to jak już sobie wyjaśniliście zawiłości pedalskie,
to może ktoś napisze na temat i powie jak z widocznością w Wetro ???
nurek102 - 23-04-2009, 19:38
| Pkost napisał/a: | No to jak już sobie wyjaśniliście zawiłości pedalskie,
to może ktoś napisze na temat i powie jak z widocznością w Wetro ??? |
w zeszla niedziele:
1-15m - ok 1 m widocznosci
15-35 - ok 5 m widocznosci
Pkost - 23-04-2009, 22:31
| nurek102 napisał/a: | w zeszla niedziele:
1-15m - ok 1 m widocznosci
15-35 - ok 5 m widocznosci |
Trochę lipa, ale gdzie będzie lepiej o tej porze...
Andrzej Minorczyk - 24-04-2009, 00:35
| Pkost napisał/a: | | gdzie będzie lepiej o tej porze... |
w egipcie.
KasiaK - 24-04-2009, 17:42
..
Pkost - 24-04-2009, 21:20
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | w egipcie. |
jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
niech tylko otworzą nowy odcinek a4 to się wyrobię w 1,5h.
Andrzej Minorczyk - 24-04-2009, 21:45
| Pkost napisał/a: | | to się wyrobię w 1,5h. |
Odrzutowca masz?
Pkost - 24-04-2009, 21:58
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Odrzutowca masz? |
Jak bym miał to bym latał do Egiptu
Andrzej Minorczyk - 16-05-2009, 16:10
Kto zna warunki Prelle, Sproitz, Sparmann??
meerec - 19-05-2009, 08:19
Dołączam się do pytania exNurofena!
Andrzej Minorczyk - 19-05-2009, 08:35
| meerec napisał/a: | | exNurofena | dalej jestem
mikewroc - 21-05-2009, 15:09
a jakie warunki na Horce, podobno coś gorzej?
meerec - 21-05-2009, 20:48
Jak to bywa na forach internetowych, ciężko się tu dowiedzieć czegokolwiek co panuje poza internetem - czytaj: warunki w realnej, mokrej wodzie
Pkost - 24-05-2009, 21:01
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Kto zna warunki Prelle, Sproitz, Sparmann?? |
Dzisiaj w Prelle od 0 do 20m - 2-3m widoczności
od 20 do 40m - 8m widoczności
jedrula72 - 27-05-2009, 10:30
Witajcie. Wie ktoś jak aktualnie w Wetro ?
meerec - 28-05-2009, 21:30
W weekend było średnio, wizura zaczynała się poniżej 15. w okolicach 30-35 było chyba najlepiej, jakieś 5m
Miły Maciej - 01-06-2009, 21:23
Jak tam sytuacja na Sparmannie ?
meerec - 03-06-2009, 16:20
0-15 słabo jakieś 2m
najlepiej między 30-40 myślę, że dochodziło do 8-10m
głębiej jakieś 5-8m
Miły Maciej - 03-06-2009, 16:38
Dzieki Meerec.
(przed chwila własnie dodzonilismy sie do Josta i mówił że w zeszły w-end ktoś z naszych twierdził że nawet do 15m wizurka - mozliwe to ? pewnie tak tylko poszczuł żeby przyjeżdżać
meerec - 03-06-2009, 16:56
Myślę, że możliwe, my byliśmy w niedzielę więc mogło zostać trochę zmulenia po sobocie. Ogólnie poza najpłytszą częścią wizura jest OK.
No i super wrażenie robią wypasione jesiotry:)
A w WILDSCHUTZ może ktoś ostatnio nurkował?
Fother - 04-06-2009, 21:16
Na Sparmanie dzisiaj do 15m słaba widoczność. Poniżej na 45m i niżej grubo ponad 10m. Generalnie rewelacja
mikewroc - 07-06-2009, 18:40
| Fother napisał/a: | | Na Sparmanie dzisiaj do 15m słaba widoczność. Poniżej na 45m i niżej grubo ponad 10m. Generalnie rewelacja |
A pomiędzy 15 a 45 metrem jak z tą widocznością było?
Fother - 07-06-2009, 19:13
| mikewroc napisał/a: | | A pomiędzy 15 a 45 metrem jak z tą widocznością było? |
Pomiędzy 15 a 45m nie tak słaba jak wyżej ale nie tak rewelacyjna jak niżej
meerec - 07-06-2009, 19:39
Jak Wetro i Wildschutz??
Z góry dzięki za info.
Pkost - 07-06-2009, 19:45
| meerec napisał/a: | | Jak Wetro i Wildschutz?? |
W Wetro się poprawiło. Dzisiaj do 15m - 5m, od 15-40m jakieś 8m.
meerec - 07-06-2009, 19:54
Pkost, dzięki
dalej mile widziane info n/t Wildscutz
Konrad Dubiel - 08-06-2009, 11:05
| Pkost napisał/a: | | W Wetro się poprawiło. Dzisiaj do 15m - 5m, od 15-40m jakieś 8m. |
W Wetro się pogorszyło - 05.06 jakieś 3 metry widoczności.
Andrzej Minorczyk - 08-06-2009, 22:56
meerec, a postow Fothera nie widzisz??
meerec - 09-06-2009, 17:59
Andrzej Minorczyk, a czytać ze zrozumieniem albo i bez potrafisz??
jedrula72 - 09-06-2009, 19:57
Witajcie. Nie wie ktoś jak aktualnie w Wetro ? Wybieramy się w czwartek , czy w całym zakresie głębokości taka kiszka jak pisze Konrad ?
Pkost - 09-06-2009, 21:40
| jedrula72 napisał/a: | | Witajcie. Nie wie ktoś jak aktualnie w Wetro ? |
Na moje w niedziele 07.06 do 15m było 5m, poniżej do 40m - 8m widoczności
Andrzej Minorczyk - 09-06-2009, 22:14
meerec, no teraz zrozumialem
meerec - 10-06-2009, 08:29
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | no teraz zrozumialem |
Spoko, ale o W dalej nic nie wiadomo....
Konrad Dubiel - 10-06-2009, 08:53
| Pkost napisał/a: | | jedrula72 napisał/a: | | Witajcie. Nie wie ktoś jak aktualnie w Wetro ? |
Na moje w niedziele 07.06 do 15m było 5m, poniżej do 40m - 8m widoczności |
To chyba od opadów zależy, bo po deszczu z brzegów błoto leci.
jedrula72 - 11-06-2009, 23:58
Witajcie. Dzisiaj w Wetro 11.06.2009 nurków około 15 osób . Warunki bardzo różne , tam gdzie przy ścianach przejechali nurkowie nawet miejscami 1 m , ale to z uwagi na wzruszanie osadów . Miejscami np. przy wejściu do sztolni rewelacja nawet około 12-15 m . Generalnie poniżej 25-30 m około 8 m napewno było widać .
meerec - 03-07-2009, 15:58
Ktoś ostatnio zaglądał do Sproitz?
Z góry dzięki za info jaka woda:)
Dany - 05-07-2009, 20:20
Horka z 04.07.2009
temp powietrza - 23 st i dwie burze
temp na powierzcni wody - 18 st
widoczność 10-12 m
Prelle z 05.04.2009
temp powietrza - 24
temp na powierzcni wody - 18 st
widoczność 8-9 m
jedrula72 - 11-08-2009, 09:45
Witajcie. Był może ktoś ostatnio w Wetro , Horka lub Prele ? Jakie warunki pod wodą ? Pozdr
grol - 11-08-2009, 09:50
Horka 25.07.09 widoczność ok. 8 m, a po południu, po przejściu kursów miejscami 5-6m ...
chmura - 11-08-2009, 10:07 Temat postu: prelle 20090809 wiziura dobra, najlepiej od 12/15m w dół, choć poniżej 40m lekka mleczna zawiesina.
najlepszą wykładnią będzie to, że wrak łódki widać już oo 12/15m, będąc przy "kole" też widać łodkę. Niestety wchodziłem tuż po germańskiej szarży, wiec na płytkim słabo, ale już przy wyjsciu ok. 6-8m było.
rok temu na koniec sierpnia trafiłem taką wizurę, że do dziś poluję na taką, a koniec sierpnia już za "parę" dni!
p.s.przekonałemn się też, że jednak na tak małym akwenie skutery skutecznie mącą - tam gdzie było cicho, widoczność była na zasięg światła
klon - 11-08-2009, 12:47
| chmura napisał/a: | | wiziura dobra, najlepiej od 12/15m w dół |
kiedy byłeś - może w ostatni weekend?
Bogen - 11-08-2009, 16:27
| Cytat: |
kiedy byłeś - może w ostatni weekend? |
Tak.
chmura - 11-08-2009, 18:29
tak byłem,
w niedzielę (jak w temacie ...20090809)
trzeba wykorzystywać dobrą wiziure na prawie całej przestrzeni, bo jak patrze na stare nury to sierpniu i jeszcze wrześniu jest ok, ale już w październiku nawet do 15/18m już słabiutko....
klon - 11-08-2009, 19:52
dzięki Panowie za info.
zastanawiam się co zrobić w piątek i zdjęcia Bogena powoli przechylają szalę na korzyść kamieniołomów:)))
[ Dodano: 13-08-2009, 18:02 ]
orientujecie się może czy w piątek jest na Wetro ktoś kto nabije flaszki?
tom_wie - 23-08-2009, 21:42
Właśnie wróciliśmy, niestety wypad weekendowy więc tylko 2 miejsca.
Prelle - do 5 metrów i tak nikt nie pływa, 5 - 15 jest OK, od 15 - 40 wizura urywa d**ę, szczególnie na wraczku i zaraz obok na ściance, warto mieć jednak dobre światło.
Śmietnik - to było nasze pierwsze nurkowanie w tym miejscu, wizurka do 15 taka sobie, od 15 do 25 może być. Bardzo zimno, termoklina widoczna na 6 metrach. Niestety znaleźliśmy tylko stos motocykli, więc jeśli ktoś ma mapkę gdzie szukać reszty atrakcji to byłbym bardzo wdzięczny za podesłanie
jedrula72 - 24-08-2009, 08:38
Weekend 22-23.08 :
Sparmann - do 15m słabo 2-3 m , poniżej 20 m kryształ , może do 25 m .
Horka - do 15 m 3-8 miejscami , poniżej 20 m kryształ , do 20-25 m , na dnie 31m jasno jak pod powierzchnią i można podziwiać górskie krajobrazy dookoła .
meerec - 05-09-2009, 20:47
Ma ktoś może aktualne info z Horki??
Z góry dzięki!
Konrad Dubiel - 06-09-2009, 09:48
http://www.200bar.de/tauc...tinfo.php?id=70
Miły Maciej - 06-09-2009, 19:58
Warunki na Sparmannie:
do 15 metra bardzo zróznicowane 1-4m
poniżej 25m super wizurka, nawet do 10m
przy dnie wizura drastycznie spada
Jost zaprasza serdecznie wszystkich nurasów, prosił żeby przekazać wszystkim, że dla Polaków i Czechów 1 litr helu za 0,02 Euro, nitroxy też korzystnie policzy no i kiełbase zajebistą serwuje !
meerec - 06-09-2009, 20:11
| Konrad Dubiel napisał/a: | | http://www.200bar.de/tauchen-deutschland/tauchen_spotinfo.php?id=70 |
Dzięki Konrad, znam stronkę ale liczyłem na info z soboty
No ale dzisiaj już sam sprawdziłem:)
[ Dodano: 12-09-2009, 20:41 ]
Był ktoś może dzisiaj w Sparmanie??
PawelW - 06-10-2009, 21:16
Jakie warunki wizurowe na Wetro ???
Konrad Dubiel - 11-10-2009, 10:33 Temat postu: Wildschütz 10.10.2009 Ciepło - temp przy powierzchni 15 stopni, termoklina na ok. 8m.
Widoczność zmienna - przy powierzchni jakieś 6m, głębiej nawet 10m, na 65m zerowa.
Ryby odleciały - był jeden lichy okonek.
Do sztolni nie ma po co wchodzić - nic nie widać, fajnie jest na 30-55m.
majrobbi - 12-10-2009, 17:45 Temat postu: Re: Wildschütz 10.10.2009 Wybieramy się w najbliższy weekend (17-18.10) grupą ok. 20 osób na Wetro...
Czy ktoś zna aktualne warunki?
PawelW - 12-10-2009, 18:19
WETRO Sproitz
Warunki z niedzieli 11.10 od 0 do 45 dość możliwie jakieś 5-8m ponizej 45 do 52 kieskie 2m na denku mleko i wiedać 0.5m temp wody do 8m 13'C ponizej 5'C
majrobbi - 20-10-2009, 16:25 Temat postu: WETRO Sproitz Niemcy (2009.10.19) Warunki WETRO:
TEMPERATURA:
Powierzchnia 13 st.C
Termoklina ok. 5-6m
20-45m: 4 st.C
WIDOCZNOŚĆ (koło platformy nad groblą na środku kamieniołomu):
gł. 0-10m, ok. 10m
gł. 10-35m, ok. 5m
gł. 35-45m, ok. 7m
poniżej 50m mleko i widoczność poniżej kilkudziesięciu cm.
Załączam kilka zdjęć podwodnych z wyjazdu do WETRO Niemcy.
Akcję powtarzamy 7-8.11.2009.
meerec - 07-11-2009, 13:39
Gdyby ktoś nurał dzisiaj gdzieś w Niemcowni info o aktualonych warunkach mile widziane.
Z góry dzięki.
Łysy - 07-11-2009, 15:02
Dzisiaj w Miltitz temperatura niezmiennie 8 stopni. Widoczność ok 50m
meerec - 07-11-2009, 20:35
Łysy, wiesz jak podłamać człowieka...;)
Ponawiam pytanie o warunki w kamieniołomach...
tom_wie - 07-11-2009, 20:52
| meerec napisał/a: | Łysy, wiesz jak podłamać człowieka...;)
Ponawiam pytanie o warunki w kamieniołomach... |
www.200bar.de masz bywa, że nawet aktualne, dane o wizurce. Z tego co widziałem fajnie jest na Horce
meerec - 07-11-2009, 21:21
tom_wie, z całym szacunkiem ale większość info na 200bar jest nieaktualna a gdyby mi chodziło o warunki sprzed tygodnia to potrząsnąłbym własną czaszką i przypomniał jak było tydzień temu...
Bogen - 08-11-2009, 12:28
| Cytat: | | Ponawiam pytanie o warunki w kamieniołomach... |
Sparmann fajnie.
Wildchutz jeszcze fajniej:)
MarcinPrzybylakWro - 28-12-2009, 23:22
Czy ktoś zna aktualne warunki Sparmann, Horka, Prelle lub Wildchutz?
divers - 02-01-2010, 11:15
Zobacz tutaj http://www.200bar.de/tauc...hen-sachsen.php
MarcinPrzybylakWro - 02-01-2010, 13:02
| divers napisał/a: | | Zobacz tutaj |
thx
meerec - 19-02-2010, 13:53
Nurkował ktoś ostatnio w niemcach? Coś wiadomo gdzie jakie warunki? na 200bar info tylko o horce...
Bogen - 19-02-2010, 17:45
| Cytat: | | Nurkował ktoś ostatnio w niemcach? |
Warunki z 09.02. wyglądały tak:
Niestety nic świeższego nie wiem...
Miras jak coś się dowiesz daj proszę znać. Niebawem również się wybieram.
[ Dodano: 04-03-2010, 21:17 ]
03.03.2010
Brak lodu. 8-)
Temperatura wody w całym słupie wody w zakresie 0-55m: 4st
Widoczność:
- 0-20m: 2-3m
- 20-30m: 3-4m
- 30-55m: 5-6m
Ogólnie widoczność z tendencją Sparmannową - im głębiej tym lepiej
Kulczyk - 24-04-2010, 19:25
Sparmann 24 Kwietnia
Do 15m praktycznie brak wizury, poniżej 20m,30m wizurka kolo 10m. Temp. wg komputerów znajomych kolo 5 stopni (mój osobisty kłamca- czyt. digital wskazywał 1 stopień)
divers - 24-04-2010, 20:18
Potwierdzam, do 15 metra wizura około 2-3 metry, poniżej 20 metra prawie 10 metrów widoczności. Wszystko było by dobrze gdyby nie temperatura. Na deco troszkę się rozgrzaliśmy, woda miła na 6 metrach 8 stopni.
A teraz czas na
Pozdrawiam
jedrula72 - 11-05-2010, 12:47
Witajcie.
Był ktoś ostatnio na Horce , Sparmannie , Prelle ? Jakie warunki ? Pozdr
Pkost - 11-05-2010, 14:29
| jedrula72 napisał/a: | Witajcie.
Był ktoś ostatnio na Horce , Sparmannie , Prelle ? Jakie warunki ? Pozdr |
09/05 na Horce słabo. Do 15m jakieś 4m, głębiej może 2-3m.
Temp. na pow. 9st.
Foka W-w - 23-05-2010, 15:48
Horka - 22.05.2010. Słoneczko , temperatura powietrza 21stC. Pierwsze nurkowanie około 11.30 temperatura wody przy wejściu przy pomoście 15stC, temperatura na 9m 12stC, temperatura na 23 m 7 stC. Drugie nurkowanie temperatury podobnwe za wyjątkiem wejścia 13stC i powietrza 18 stC. Wizurka do 10 m taka sobie 2-3 m, głębiej około 5 m przy pierwszym nurku. Przy drugim znaczny spadek widoczności 1-2 m do 8 m, poniżej 3-4 m.
jedrula72 - 27-05-2010, 13:53 Temat postu: Sparmann 23.05.2010 r. Sparmann , kilka osób na kamieniołomie , Jost jak zwykle uśmiechnięty, sympatyczny i uczynny . Warunki baaaaaardzo różne :
0-20 m widoczność 1 m masakra
20-35 m widoczność 4-5 m
35-55 m widoczność 10-15 m
aga_dive - 29-05-2010, 22:10
29.05 WETRO
ludzie? jeden kolega z Krakowa a tak to pusto! widoczność? do 28 m ok 3-5 m pozniej da się przeżyc.
temp. na dole 3 st, na pow. 16 st,a na 5 m. ok 11 ;D
radekm - 03-07-2010, 07:48
2010.06.02 SPARMANN
Około 20 nurków na terenie bazy, temp. powietrza. 28C
Woda
Temp. na pow. 20C
Temp przy dnie 4-5C
Wizura
0-9m - max 1m
9-18 - do 3m
18-33 - do 7m
33-60 - 10m i więcej.
jacekplacek - 03-07-2010, 15:46
| radekm napisał/a: | | 33-60 - 10m i więcej. |
GUE T-1 nie jest przypadkiem do 48m? Rozumiem, że zdarza się złamać standardy, ale chwalić się tym w necie?
radekm - 03-07-2010, 16:43
| jacekplacek napisał/a: | | radekm napisał/a: | | 33-60 - 10m i więcej. |
GUE T-1 nie jest przypadkiem do 48m? |
Przypadkiem nie jest
| jacekplacek napisał/a: | | Rozumiem, że zdarza się złamać standardy, ale chwalić się tym w necie? |
A gdzie jest info o łamaniu, może Jacku niewiesz ale nic nie przeszkadza oglądać dna z głębokości 51m skoro pozwala na to wizura i dobra latarka .
RadekM
meerec - 03-07-2010, 17:16
Może jakieś aktualne info ze Sproitz?
jacekplacek - 03-07-2010, 18:38
| radekm napisał/a: | | A gdzie jest info o łamaniu, może Jacku niewiesz ale nic nie przeszkadza oglądać dna z głębokości 51m skoro pozwala na to wizura i dobra latarka |
Tu już tak jest, że piszemy o warunkach jakie sami sprawdziliśmy. Pisząc o wizurze na 60m, albo kłamiesz że taką widziałeś albo kłamiesz, że tam nie byłeś. W obu przypadkach jesteś nie wiarygodny. Twoja sprawa, nie pierwszy to raz.
Ps. 48m(+-3m) a nie 51
radekm - 03-07-2010, 21:37
Drogi Jacku,
T1 zgodnie z plastikiem jaki mam w portfelu uprawnia do nurkowania do 51m. W nowych standardach 5.1, zlikwidowano przedział +-3m i granica jest sztywna.
Na głębokości 51m na Sparmann jest "domek strzałowego ", od którego odchodzi drabina, schodząca na 60+.
Twierdzenie Radka o wizurze na 60m opiera się na fakcie, że z poziomu 51m czyli z daszku widzieliśmy koniec owej drabiny... Tylko tyle i aż tyle...
To tyle w kwestii wyjaśnienia, nie mogłem się powstrzymać i pozwoliłem sobie odpisać z konta Radka.
Pozdrawiam ze Sparmann...
Klaudiusz
jacekplacek - 03-07-2010, 22:04
| radekm napisał/a: | | Twierdzenie Radka o wizurze na 60m opiera się na fakcie, że z poziomu 51m czyli z daszku widzieliśmy koniec owej drabiny... |
Oczywiście. Radek napisał nie ściśle. Zamiast pisać 33-60m miał napisać 33-51m - ręka mu się omsknęła i wcale nie chciał się pochwalić, że był na 60m Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
meerec - 03-07-2010, 22:10
No tak, zapomniałem że lepiej o wizurę w Sproitz zapytać w sklepie mięsnym niż na forum e-nurków....
PawelW - 03-07-2010, 22:14
| meerec napisał/a: | | No tak, zapomniałem że lepiej o wizurę w Sproitz zapytać w sklepie mięsnym niż na forum e-nurków.... |
dołaczam sie do pytania , bo jakaś licytacja GUE z nie doszłe ,albo nie dopłyniete czy nie donurkowane GUElekton diving
KSD - 04-07-2010, 11:28
Ktoś nurkował ostatnio na Horce i Prelle? Jakie warunki?
Z góry dzięki
Przemo_C - 04-07-2010, 16:12
| KSD napisał/a: | Ktoś nurkował ostatnio na Horce i Prelle? Jakie warunki?
Z góry dzięki |
Dwa tygodnie temu na Prelle były fajne warunki, do 6 metrów jakieś 5-6m wizury, dalej do 12 mleko (jakieś 2-3m) i głębiej wizura "ile latarka dała", naprawdę fajowo. Zdecydowanie lepiej niż na sąsiedzkim Sparmannie.
andrzej z - 05-07-2010, 07:59
wybieram sie do SPARMANN ktos podpowie jakie warunki ostatnio
jacekplacek - 05-07-2010, 08:08
| Cytat: | | wybieram sie do SPARMANN ktos podpowie jakie warunki ostatnio |
Kilka postów wyżej radekm podpowiedział. Wprawdzie nie wiadomo gdzie był a gdzie poświecił latarką i nie bardzo wiadomo kiedy był, ale można mniemać, że nie było to 02 czerwca, tylko 02 lipca...
radekm - 05-07-2010, 09:13
Fakt literówka w dacie, ale można przyjąc że data postu jest wiążąca bo po co pisać o warunkach miesiąc po fakcie.
Tak było 02.07.2010
Woda
Temp. na pow. 20C
Temp przy dnie 4-5C
Wizura
0-9m - max 1m
9-18 - do 3m
18-33 - do 7m
33-60 - 10m i więcej.
Natomiast 04.07.2010
Nurków >30
Woda
Temp. na pow. 20C
Temp przy dnie 4-5C
Wizura
0-9m - max 1m
9-18 - do 3m
18-33 - do 7m
33-60 - poniżej 10m ( nie widzieliśmy z Klaudiuszem końca drabinki z dachu "domku strzałowego" na 50m)
andrzej z - 05-07-2010, 10:44
2010.06.02 SPARMANN
OK to chyba 2 lipca zmienia to troche poztać, W sobotę i niedzielę sprawdzę te wiadomości też, może do 55m . A przy okazji może ktoś ma ochotę posprawdzać ze mną
jacekplacek - 05-07-2010, 20:15
| PawelW napisał/a: | | dołaczam sie do pytania , bo jakaś licytacja... |
No tak, poniosło mnie zupełnie niepotrzebnie. Przepraszam wszystkich czytających za ten incydent.
krzysiek_nurek - 05-07-2010, 20:22
03.07.10 - Horka 10m, Wetro - słabo
regii - 25-07-2010, 13:00 Temat postu: Helene See Czy ktoś ostatnio tam nurkował i może podzielić się wrażeniami. Z góry dziękuje
Bogen - 25-07-2010, 20:37
| krzysiek_nurek napisał/a: | | Wetro - słabo |
Głęboko też słabo?
Pkost - 26-07-2010, 11:33
| Bogen napisał/a: | | krzysiek_nurek napisał/a: | | Wetro - słabo |
Głęboko też słabo? |
Poniżej 30m nie ma tragedii, bedzie z 6m widoczności. (24.07)
tomtom16 - 19-08-2010, 17:15
Wie ktoś jak obecnie warunki na Wetro ?
Tomasz Łach - 30-08-2010, 18:57
28-29 08
Steina - wizura okolo 5-7m (zalezy w ktorym miejscu) Na dole tradycyjnie ciemno... Na powierzchni prawdziwe tlumy nurkow.
Prelle - wizura rewelacja ! Na 30m powyrzej 10-12m. Tu tez tradycyjnie ciemno Na powierzchni kameralnie, jak wchodzilismy 3-4 ekipy, jak wychodzilismy pusto.
Horka - wizura 6-10m (zalezy w ktorym miejscu) Na powierzchni jeszcze wiekszy tlum jak na Steinie. Tutaj zdecydowanie latarka niepotrzebna.
trzesiek - 30-08-2010, 22:31
| tomtom16 napisał/a: | | Wie ktoś jak obecnie warunki na Wetro ? |
28/29.08
Od dna do ok. 50 m wizurka jakieś 2-4 m, ale kręciłem się w okolicy liny, bo szukałem płetwy
Pomiędzy 50 a 20 przejrzystość dochodzi do 10 m.
Im płycej, tym słabsza widoczność. Powyżej termokliny już tylko 3-5 m.
Generalnie, bardzo fajne nurki
diveadventure - 25-09-2010, 22:01
Prelle-między 20 a 30 m wizurka ok 10m, płycej gorzej, tylko 2 nurków niemieckich, baza nieczynna.
Steina-25-20 m wizura 5-6m, płycej 3-4m, dużo nurków, wszystko czynne i bardzo przyjazne nurkom.
wojtek_r - 23-10-2010, 18:17
Hej. Czy był ktoś może dzisiaj (23.10) w Sproitz i podzieli się informacją nt warunków?
Michal_J - 07-11-2010, 01:35
07. listopada
Horka
mimo deszczu wizurka spokojnie 10 - 12m
Temp. 11
oprócz nas przez cały dzień nikogo nie było
svenka - 18-11-2010, 20:48
Ktoś ze śląska , opolskiego albo z dolnośląskiego wybiera się na WETRO lub SPARMAN.
Może mogę się podłączyć w najbliższy weekend?
Pozdrawiam Svenka
Artur Scholz - 16-12-2010, 16:38
Zna ktoś może aktualne warunki na Wetro ?
Jest lód ?
[ Dodano: 18-12-2010, 00:36 ]
Gdyby ktoś się wybierał do Wetro to:
lodu ani śladu, woda 4 st, wizura raczej kiepskawa, max 5m.
Dojazd do bazy był bardzo trudny, nawiało śniegu miejscami na 1m wysokości. Przekopywaliśmy się 2 godziny : )
Po południu przyjechał spychacz i odgarnął, ale pewnie znowu może nawiać.
Łańcuchy okazały się nieodzowne.
tukot - 29-01-2011, 11:07
Witam,
wie ktoś, jak ma się Prelle? jest lód?
svenka - 25-04-2011, 11:23
Ktoś był ostatnio na WETRO, jak warunki ???
Miły Maciej - 25-04-2011, 22:21
Ja byłem dzisiaj. Warunki jeszcze nie są całkiem fajne ale w przedziale 20m do około 40m jest już miejscami w miarę przyjemnie (tak do 6m ).
Poza tą strefą wizura bardzo zmienna - max 2m
klon - 25-04-2011, 22:29
| Miły Maciej napisał/a: | | Poza tą strefą wizura bardzo zmienna - max 2m |
cześć Macieju - czyli generalnie deko w syfie?
ech - może ktoś był na Prelle / Sparmannie? trzeba popytać...
Miły Maciej - 26-04-2011, 09:15
| klon napisał/a: | | czyli generalnie deko w syfie? |
Tak deko po omacku, przy dnie też syf ale mniejszy.
Pewi - 23-05-2011, 16:54
Sproitz wczoraj:
od powierzchni widoczność kiepska, na 40 trochę lepiej, choć przy sztolni skopane, przez poprzedników,
całkiem nieźle natomiast w okolicy grobli z tym, że po jej drugiej stronie - płynąc od wejścia,
svenka - 29-05-2011, 11:42
Ktoś był w ten weekend na Wetro lub Sparmanie ?
Jak warunki ?
Shaggy - 30-05-2011, 10:12
Byłem 2 tygodnie temu na LÖBEJÜN II i woda fantastyczna. Wizura max 12m. Piękna woda, tylko zejście do tego zbiornika okrutne.
mi_g - 30-05-2011, 14:07
| svenka napisał/a: | | Ktoś był w ten weekend na Wetro lub Sparmanie ? |
Nie wiem czy to ci coś pomoże ale tydzień temu 21-22.05 na Sparmann:
do 10m widoczność 0.3m, ponizej 20m nieżle choć bez szaleństw (stopniowo rosnąca od kilku do kilkunastu metrów) okolice 35-40m już bardzo dobra . Z zeznań kolegów wynika ze poniżej 55m znowu gorzej.
svenka - 30-05-2011, 16:57
Dzięki za info, ale najbardziej mnie interesuje jak jest na WETRO, koledzy się uparli że tam chcą jechać.
Shaggy - 30-05-2011, 18:37
svenka, sprawdz na www.200bar.de
svenka - 30-05-2011, 20:43
Shaggy tą stronę monitoruję dość często, ale sąsiedzi z zachodu jakoś słabo ją aktualizują
Niemniej dzięki za dobre chęci.
meerec - 11-06-2011, 20:02
był ktoś w Sproitz? jaka wizura?
Żizek - 11-06-2011, 22:34
Tydzień temu do 20m kiepsko, natomiast głębiej całkiem przyzwoicie- 6 może 8 metrów.
kokaroll - 14-06-2011, 20:04
Witam,
jakie warunki na Sparmann obecnie?
Czy tam większe glębokości są obojkowane?
Pozdrawiam
Konrad Dubiel - 15-06-2011, 10:21
| kokaroll napisał/a: | jakie warunki na Sparmann obecnie?
Czy tam większe glębokości są obojkowane? |
Od powierzchni do 20m szambo, głębiej ok. Bojki są.
KSD - 21-06-2011, 20:25
Hej!
Ktoś zna może obecne warunki na kamieniołomach: Horka, Steina, Prelle, Luise?
Czy ktoś nurkował może kiedykolwiek w położonych niedaleko: Grosse Aktie, Kleine Aktie, Blaue Grotte? Wygląda to bardzo ciekawie jednak czy warto się tam wybrać?
Malin - 22-06-2011, 20:39
Prelle do 20m jakies 6-7m widoczności, Steina trochę gorzej
Dodatkowo byliśmy http://www.granite-diving.de/. Naprawde bardzo w porządku miejsce, maks 26m, trafił nam się naprawdę spory szczupak. Jedyna wada jest taka, że bylismy tam w niedzielę i wszystko było pozamykane, wiec musieliśmy dzwonić do właścieciela, który nie zna ani słowa po angielsku. Jednak nawet z łamanym niemieckim udalo się go sprowadzić na miejsce
KSD - 26-06-2011, 23:28
Gdyby się ktoś wybierał, to właśnie sprawdziliśmy i ...
Sparmann
(0-20) - około 3 metry widoczności
(20-40) - bardzo ładnie, około 7 metrów
Prelle
(0-5) - czyściutko około 8 metrów (miejscami nawet jakby więcej)
(5-20) - słabo, ok 2-3 metry
(poniżej 20) - świetnie, spokojnie 8 metrów
Horka
W całym profilu rewelacyjnie, miejscami będzie do 10 metrów
Wetro
(0-5) - nieźle, ok 6 metrów
(5-30) - niestety bardzo słabiutko, jakieś 2, może 3 metry, głębiej nie schodziliśmy
RobikP - 08-07-2011, 23:36
Horka dwa dni temu : widoczność spokojnie na 10 metrów (miejscami skopane to spada). Temp. 19 stopni na górze, 9 stopni na dole. W środku tygodnia o godzinie 10:00 było 12 samochodów (głównie Czesi), dużo nurków ale tłoku nie ma. Muszę przyznać, że Horka robi wrażenie, zwłaszcza po nurkowaniu w Zimniku
wojtek_r - 23-07-2011, 10:50
Hej. Był ktoś ostatnio w Niemczech? Sproitz, Prelle, Sparmann?
Andrzej Barnat - 24-07-2011, 22:57
Sparman. o-20 ok 1-2m, 20-30 4-5m, od 30 nawet 1m. Po deszczach generalnie kaszana
wojtek_r - 25-07-2011, 00:25
W końcu Horke odwiedziliśmy. Wizura całkiem fajna, miejscami bardzo fajna (co najmniej 10m). Trochę pomącone i ludzi masa ale ogólnie fajnie widać.
DSi - 31-07-2011, 19:26
W Horce mimo deszczu przez trzy dni było sporo nurków. Mimo to warunki dobre, im głębiej tym lepiej, przy dnie co najmniej 10 m, płycej pływają jakieś paprochy, ale i tak warto.
krzkus - 10-08-2011, 09:38
Czy w Horce można zatankować 300 barów? czy jest Nitrox? Ewentualnie za ile?
pozdrawiam
klon - 10-08-2011, 16:12
| krzkus napisał/a: | | Czy w Horce można zatankować 300 barów? czy jest Nitrox? Ewentualnie za ile? |
dawno nie nurkowałem na Horce, więc na te pytania Ci nie odpowiem, ale wszystkie gazy masz u Josta na Sparmannie - miejscowość Kamenz
trzeba trochę podjechać, ale w razie jakby coś nie wyszło na Horce...
krzkus - 22-08-2011, 11:51
Witam, w sobote i niedziele na Horce mnóstwo ludzi, ale itak widoczność miejscami spokojnie 15m,
na 34 m 8 st. C, na 20m około 14 st C, ciepło i super.
Na Steinie w Piątek widoczność beznadziejna może 4-5 m, poz tym zimno już na około 15m 7 st C.
Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie tych, którzy ze mną byli.
dilmah - 25-08-2011, 12:42
Klon, jest jeszcze inna opcja ładowania butli - przy wyjeździe z Horki stoi (tak troszkę po lewej stronie od skrzyżowania) taki zielony dom - baza nurkowa gościa o imieniu Rudi. Ładuje Nitrox i powietrze. Nie wiem tylko do jakiego ciśnienia. Podam kontakt, może ktoś skorzysta +491722714540 - (mówi po polsku)
klon - 25-08-2011, 22:01
| dilmah napisał/a: | | Klon, jest jeszcze inna opcja ładowania butli |
wielkie dzięki, nie znałem - być może się przyda
pozdr
meerec - 26-08-2011, 09:17
Może ktoś powiedzieć jaka aktualnie wizura w Sproitz?
DSi - 04-09-2011, 21:50
tak jak pisał Dilmah - w Horce Rudi Zur ma nitrox, trimix i dla chętnych argon
klon - 05-09-2011, 16:33
| meerec napisał/a: | | Może ktoś powiedzieć jaka aktualnie wizura w Sproitz |
wczoraj - bardzo ładnie
poniżej 48m psuje się dość mocno, ale płycej super
przy budce strzałowego (to coś na 45m) jakiś 6-8m
na deko jeszcze lepiej
pozdr
KSD - 05-09-2011, 17:51
Jost wrzucił na facebooka zdjecia u-boota na sparmannie
Ciekawe jak się tym pływało
Krzysztof - 13-09-2011, 23:31
Warunki z dnia 13.09.2011 Kamieniołom Sparmann
między 0-15m 1-3 m
od 15 do 40m 6-8 m widoczności, miejscami nawet lepiej.
Pierwszy raz tam miałem okazję zanurkować , baza naprawdę zrobiła na mnie wrażenie.
pozdrawiam
Krzysztof
kokaroll - 21-10-2011, 16:47
Witajcie,
czy na Wetro i Prelle są bojki do odpowiednich głębokości?(chodzi o te głębsze
Może jakieś warunki świeże?
Z góry dzięki
Karol
wojtek_r - 22-10-2011, 18:28
Na Wetro jest - jakieś 5 metrów od wejścia jest platforma, pod nią zaczyna się lina na max głębokość. Ale tam poniżej 50 zwykle mleko jest.
W Prelle łatwo znaleźć te 40-pare metrów. Kamieniołom nie jest duży i ma lejkowaty kształt. ale tutaj też zazwyczaj w okolicy 40 metrów wizura spadała do zera.
[ Dodano: 18-11-2011, 17:55 ]
Hello.
Czy ktoś może ma jakieś info aktualne nt wizurki na Wetro (Sproitz) albo w Sparmannie?
svenka - 07-12-2011, 17:13 Temat postu: Wetro warunki Ktoś był ostatnio ,jak warunki, baza jest czynna w weekend ?
Żizek - 10-01-2012, 00:01
Był ktoś ostatnio na Wetro? Interesuje mnie, czy baza jest czynna i jak z widocznością?
PawelW - 10-01-2012, 08:50
/baza działa , wizura dobra ... mozna nurać
mi_g - 25-03-2012, 21:11
Wetro:Baza działa, wizura słaba: między 0-10m <4m, najlepsza w okolicy 30-35m 6-8m, głębiej znowu gorzej. Przy wejściu do sztolni koło 4m.
filipesku - 25-03-2012, 21:41
Byli my wczoraj tez w Wetro i radosna nowina jest taka, iż od 1 Kwietnia 7 Ojro
klon - 26-03-2012, 19:44
a czy na Prelle ktoś nurał ostatnio?
jak warunki?
Konrad Dubiel - 27-03-2012, 09:33
Polecam Wildschutz, ostatnio była rewelacyjna woda - na 50m widać było bez latarki
rybar - 02-04-2012, 10:03
| klon napisał/a: | a czy na Prelle ktoś nurał ostatnio?
jak warunki? |
na Prellach słabiutko, 3m-4m do 30, dalej do 40m moze z 5m, poniżej 40m mleko
pozdrawiam
klon - 02-04-2012, 11:33
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Polecam Wildschutz |
kurcze - jeszcze nie było mi dane tam zanurać - muszę czym prędzej naprawić błąd
| rybar napisał/a: | | na Prellach słabiutko, 3m-4m do 30, dalej do 40m moze z 5m, poniżej 40m mleko |
dzięki Panowie za info
pozdrawiam
Wieśkonur - 27-04-2012, 16:42
Był ktoś ostatnio w Prelle lub horce. Jeżeli tak to proszę o informację jak z wizurką
rozan - 29-04-2012, 20:10
Planuję wyjazd na HORKĘ około 2, 3, 4 lub 5 maja 2012. Wyjazd z Jeleniej Góry. Przebywam tam u rodziny. Mam cały szpej. Potrzebny mi partnur. Zapraszam chętnych. Damy radę.
Darecki - 02-05-2012, 01:23
Prele /01 maja - wizura 4m na 15metrach ,od 30 metra zdecydowanie lepiej 7m widocznosci,od40m do 42m siarkowodor i widocznosc prawie zerowa ,.Temper. 8st i 5st
Horka /02 maja - wizura 4m na 15metrach ,na 32m widocznosc 10metrow .Temper.podobnie jak na Prele.
Zanzara - 03-05-2012, 21:40
dzisiaj tj. 3 maja 12 Horka przed 11.00 zamknięta - powód - szef bazy pojechał do lekarza i nie wrócił (chyba) - wiary sporo jednak my szybko na Steine
a tam - zimno - woda na 15m 6stopni, wizura około 3m, nieco dalej czyli koło wraku (26m) ciemno i zimno a wizura z latarą to ok. 1,5m
tak czy siak nurek udany
ps. droga powrotna do kraju to przeprawa przez grad wielkości gołębich jajek ale warto było
Bul-kot - 04-05-2012, 14:53
Horka :
Dziadek wrócił około 11:45 .
Na wodzie po stronie platformy - kożuch z pyłków olchy/topoli ? + rzepaku,
W wodzie bryndza z tonących w/w pyłków.
Wizura ~6 metrów, temperatura 5 stopni - na 20 metrze ( niżej nie schodziłem ).
rozan - 05-05-2012, 06:12
Bylem na HORCE 3 maja. Rewelacja. Chcialbym, zeby taki zbiornik byl na Mazowszu. Fajna baza, woda super, miejsce na rozlozenie szpeju, czyste toalety - poezja. Niemcy podobno posiadaja 7 takich kamieniolowmow blisko granicy. Nurka na Dolnym Slasku to sie powodzi Panie. Ja do jeziora z wizura 2-3 metry dojezdzam conajmniej 200 km. Mazowsze ma gorzej.
TYMOTEUSZ - 05-05-2012, 07:56
Zgadza sie , proponuje protest
WARSZAWA ŻĄDA DOSTĘPU DO MORZA
Darecki - 05-05-2012, 09:00
| TYMOTEUSZ napisał/a: | Zgadza sie , proponuje protest
WARSZAWA ŻĄDA DOSTĘPU DO MORZA | - ŚRÓDZIEMNEGO I CZERWONEGO
rozan - 05-05-2012, 09:53
Wszyscy dbamy o Stolice i kopiemy kanal porownywalny z Morzem Srodziemnym i Czerwonym. Panowie do lopat a nie glupoty wypisywac.
klon - 05-05-2012, 22:19
dzisiaj Prelle:
wizura do 25m taka sobie - 4-5m za to głębiej (między 25 a 40m) - lepiej - nawet do 8m, poniżej 40m słabo - mleko
temperatura na dole 4 stopnie, płycej 6 a od 3m powyżej 10
pozdr
k
Jozio - 02-06-2012, 16:53
Kamieniołom Lobejun byl ktos tam moze jakie warunki jaka temperatura wody?
Jozio
I czy nada sie ten kamieniolom dla poczatkujacego??
[ Dodano: 03-06-2012, 22:40 ]
Warunki w dniu 3.06.2012
Wizurka srednio 5-6 m zalezy od glebokosci
Woda od 8 do 12 stopni zalezy od glebokosci
Powietrza kolo 14
Po południu zaczęlo padac i padalo cała powrotną droge.
Pozdrawiam Jozio
trzesiek - 04-07-2012, 23:31
W ostatnią sobotę w Sproitz (Wetro) wizura od 5 do 10 m.
Za zgodą Thomasa wrocławscy nurkowie zatopili wrak jachtu. Warto przyjechać i zobaczyć
filipesku - 04-07-2012, 23:47
Taki jacht jak ten co po lewej od wejscia jest czy cos wiekszego ? No i na jakiej glebokosci ?
trzesiek - 05-07-2012, 08:29
| filipesku napisał/a: | | Taki jacht jak ten co po lewej od wejscia jest czy cos wiekszego ? No i na jakiej glebokosci ? |
Długości ma ok. 6...7 m. Leży na głębokości ok. 25 m.
Pewi - 05-07-2012, 08:32
Jakieś dodatkowe dane, w której części kamieniołomu go szukać, jakieś namiary (azymuty), może wiesz czy jest do niego poręczówka?
trzesiek - 05-07-2012, 19:21
Wrak jachtu leży tuż za groblą. Poręczówek nie ma. Niestety, nie potrafię lepiej określić położenia. Sądzę, że na miejscu dostaniesz dobrą informację o miejscu, nawet jeśli z Thomasem będziesz się porozumiewał na migi
norbertkoziar - 06-07-2012, 07:12
Dziób oparł się o schody w drugiej niecce. Leży na skarpie między 23 a 28 metrem, więc pływając na 25 metrach po drugiej stronie garbu na pewno go znajdziecie
krzys76 - 11-07-2012, 16:08
Witam
Czy ktos moze cos powiedziec o aktualnych warunkach na kamieniolomach w niemczech SPARMANN HORKA STEINA PRELLE WETRO bede bardzo wdzieczny wlasnie sie tam wybieram
Pozdrawiam
[ Dodano: 14-07-2012, 18:43 ]
Witam
Moze komus sie przyda aktualne warunki z kamieniolomow w niemczech
Horka
do 20 m 6 -8 m
dalej do 30 m nawet do 12 m
temp 18 - 12 * C
Sparmann
do 20 m 4 - 6 m
od 20 m do 35 m 6-8 m
od 35 m do 50 m kolo 10 m
temp 18 - 6 * C
Pogoda w kratke co chwila popada czasami nawet dosc mocno ale krotko
Pozdrawiam
meerec - 27-07-2012, 10:24
Był ktoś może ostatnio w Horce, Sprotiz?
Jaka wizura?
Z góry dzięki za info
Miły Maciej - 04-08-2012, 22:38
Sproitz jest git, lekka zawiesina do 12-15metra dalej rewela no przy dnie stadardowo "żur"
niedzwiedz - 13-08-2012, 21:20
hej w niedziele byłem na Sproitz (Wetro) ładna wizurka po 15 metrze az do samego dna , widziałem ten yacht fajnie zatopiony tak na skarpie , odwiedziłem tez sztolnie ale mało atrakcyjna
diveadventure - 19-08-2012, 22:17
Steina widoczność 3-7 m, zawiesina, na dole 7 C,
Prelle widoczność do 10 m głębokości jakieś 5-6 m, poniżej zawiesina i widoczność spada do 1 m, i tak do kilkunastu metrów głębokości, dopiero poniżej 20 m ok
zejnowski - 07-09-2012, 22:07
Jak tam warunki na Horce?
meerec - 15-09-2012, 21:08
Przyłączam się do pytania.
Bul-kot - 16-09-2012, 16:17
16-09-2012
Wizura ~10m, temperatura 11stopni - przy przepompowni.
Miły Maciej - 22-09-2012, 19:49
Hej !! Był ktoś ostatnio na Sparmannie ? Jak warunki ??
alimor - 22-09-2012, 19:55
właśnie wróciłem z Spermanna, mało ludzi, tylko niemcy woda z 6 stopni, do 25-30 m na kilka metrów widać, póżniej robi się ciemno
Miły Maciej - 22-09-2012, 20:46
Dziękuję a nie słyszałeś może jak jest głębiej - bo tam czasem fajnie się wizurka otwiera własnie poniżej tych dwudziestu paru metrów ??
alimor - 22-09-2012, 21:30
byliśmy na 50 metrach od 35-40 metrów ciemność była
danielmichalak - 26-09-2012, 09:20
Ktoś się orientuje jaka wizura na Sproitz (Wetro), wybieramy się w niedzielę i jest jeszcze możliwośc zmiany nurkowiska.
Assad - 30-11-2012, 21:38
W niedzielę 25 listopada widać było na około 6-8 metrów, temperatura wody na powierzchni 10ºC, na 35m 5-6ºC. Chodzi oczywiście o Sproitz.
norbertkoziar - 01-12-2012, 08:14
Bardzo ładna woda, lekkie mleczko poniżej 45 ale przy dnie super
Zara - 13-05-2013, 15:30 Temat postu: Jaka wizura? Był ktoś ostatnio u Josta? A może na Prelle albo Horce?
Jozio - 13-05-2013, 17:20
Na Lobejunie było tak:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=32725
Bul-kot - 16-05-2013, 12:32
Podłączam się pod pytanie o Horkę?
na 19.04 mam plana na schody tamtejsze
KasiaK - 16-05-2013, 13:37 Temat postu: Re: Jaka wizura?
| Zara napisał/a: | | Był ktoś ostatnio u Josta? A może na Prelle albo Horce? |
nie pamiętam z kim ostatnio gadałam, ale był w Sparmann u Josta i mówił, że OK ale Jost w Izraelu siedzi i ktoś go zastępuje na miejscu.
Ale wszystko jest OK, jak zwykle
slawek290 - 18-05-2013, 01:01
| KasiaK napisał/a: | | Ale wszystko jest OK, jak zwykle |
Myślałem że kolejny temat zamknięty .
| KasiaK napisał/a: | | ale Jost w Izraelu siedzi i ktoś go zastępuje na miejscu. |
To chyba nietypowa sytuacja ?
Zara - 21-05-2013, 18:08
Jost jest na miejscu, ale wizura w Sparmann niezbyt zachęcająca do nurkowania. Dobrze jest na Prelle (tak od 25 metra), bardzo dobrze na Wetro (od 20 metra), Steina... szkoda słów. Horka: w całym przedziale głębokości jasno (jak zwykle), wizura całkiem dobra, tak z 7-8 metrów w poziomie.
mikewroc - 09-06-2013, 16:21 Temat postu: Wildschutz warunki Zna ktos aktualne warunki w Wildschutz?
Mucha - 09-06-2013, 19:02
Warunki słabe, im głębiej tym gorzej.
Poniżej 35 metra widocznosc spada do 0.5 metra..
Informacje od nurków którzy byli wczoraj.
andrzej z - 20-06-2013, 10:18
Czy może ktoś wybiera się 22.06 na sparman i chciałby pokazać co gdzie i jak
TYMOTEUSZ - 20-06-2013, 11:12
Jakbys sie rozmyslil i zmienił termin to bedziemy jechac z Dybikiem na poczatku lipca.
Pozdr
andrzej z - 20-06-2013, 11:18
Jestem tam po przy innej okazji i tylko dla tego jadę ale dzieki za zaproszenie
trebol - 19-07-2013, 12:21
Czy ktoś był może ostatnio na Horce? Jaka wizura?
Pozdr
adin - 21-07-2013, 01:17
Byłem w zeszły piątek (12.07) i było 8m wizury i więcej
sławeks - 22-07-2013, 10:49
Byłem na Horce 13-14 lipca dla mnie wizurka super nasze koparki czy zakrzówek się chowa baza fajna ,zorganizowana ,warto jechać najlepiej na weekend pozdrawiam
Mucha - 23-07-2013, 13:08
Messinghausen, 20-21 lipiec.
Wizura 15-20 metrów, temperatura u góry 18 stopni, na dole 6.
Piotr Becz - 25-07-2013, 08:12
andrzej z, Cześć, będę jechał do Wildschutz 03.08.2013. Zapraszam wszystkich ze stopniami minimum P3. Najlepszy kamieniołom w tej części europy. Domki, droga, zerwany most, duże dżewa około 15 metrowe. Wizura do 15m. Nurkowanie na 46 m, czas denny 28 minut. Super sprawa, nie mogę się doczekać!
Zapraszam serdecznie
ed - 30-07-2013, 10:26
Może ktoś zna ostatnie warunki na Wildschutz i Sparmann
KJ. - 07-08-2013, 00:36
3-4 sierpień na Horce dzikie tłumy. Trochę przespaliśmy i przyjechaliśmy popołudniem przez co przy wejściu widoczność jak w zupie i to maminej. Czym dalej od wejścia tym lepiej ale nadal bez rewelacji
Żizek - 10-08-2013, 18:18
Jak widoczność na Prelle, Wetro i Szlabanie? Był ktoś ostatnio?
Piotr Becz - 12-08-2013, 15:00
Żizek, Siemka, wczoraj byliśmy w Sproitz - standardzik 4-7 m. Można fajnie ponurać. Woda bajecznie ciepła 23 C na 3 m. Aż nie chciało mi się wyłazić, 92 min nurkowanie.
Szlaban to jest Doptschutz (dypszutz) - tam zawsze jest fajna woda jak nie pada. a nie pada. 47 bez latarki.
W sobotę 17/08/2013 chcem jechać do Wildschutz - zapraszam - to jest dopiero bomba.
Żizek - 17-08-2013, 15:37
Potwierdzam, na Szlabanie bardzo fajna woda, na Prelle już niestety nie- do głębokości 13 m jest nieźle, bo około 7m, głębiej do 30 może metr, a od 30 do 37 różnie- przeważnie 4-5m.
Piotr Becz - 11-09-2013, 08:11
21.09.2013 Wildschutz na miejscu godz 10:30. Zapraszam serdecznie.
Konrad Dubiel - 11-09-2013, 08:59
| Piotr Becz napisał/a: | | Szlaban to jest Doptschutz (dypszutz) - tam zawsze jest fajna woda jak nie pada. a nie pada. 47 bez latarki. |
A gdzie to jest?
Jozio - 11-09-2013, 09:11
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Piotr Becz napisał/a: | | Szlaban to jest Doptschutz (dypszutz) - tam zawsze jest fajna woda jak nie pada. a nie pada. 47 bez latarki. |
A gdzie to jest? |
Tutaj jest więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Konrad Dubiel - 12-09-2013, 10:04
Dzięki. O Heideberg chodzi. Myślałem, że ten 'szlaban' to jakieś nowe miejsce.
Piotr Becz - 18-09-2013, 09:28
Siemka, mam dwa wolne miejsca w aucie. Jadę na nurka do Niemiec. Wildschutz raczej odpada, żona mi się zbiesiła.
Może Doptschutz/Heideberg/szlaban i drugie do Koenigshaim.
Wolał bym jechać w Niedzielę. 22.09.2013
Zapraszam serdecznie.
[ Dodano: 23-09-2013, 07:48 ]
28 lub 29-09-2013 jedziemy do Ludwigsdorf. Ktoś chce się przyłączyć?
Tomasz Łach - 23-09-2013, 11:51 Temat postu: Sparmann Prelle Sparmann 21 09 2013
Wizurka calkiem przyzwoita, na 20m mozna sie obyc bez latarki...
Przy powierzchni temp wody 16°c.
Prelle
Do 12m wizurka super ! Pozniej znacznie sie pogarsza (gruba zawiesina) i do okolo 36m jest jakies 2m. Nizej spada do 0,5 no moze max 1m...
Aby wjechac autem, trzeba podjechac najpierw na Staine po klucz od szlabanu.
Na wszystkich trzech kamieniolomach pustki...
Piotr Becz - 01-10-2013, 09:51
Siemka
W sobotę 05/10/2013 jadę do Wildschutz. Wyjazd z Wrocka o 7:00. Jadę z kolegą, więc jedno miejsce będzie.
Jak ktoś ma ochotę się podłączyć, czy jakiś zespół chce pojechać z nami zapraszamy serdecznie.
[ Dodano: 02-10-2013, 08:05 ]
05/10/2013 wyjazd odwołany - plaga grypy...
[ Dodano: 22-10-2013, 07:30 ]
Cześć wszystkim
W niedzielę nurkowaliśmy w Ludwigsdorf. Trudne nurkowanie, widoczność od 1 do 4 metrów. Kamieniołom w sumie mało ciekawy. Bardzo śmierdzi siarkowodorem na całej głębokości, pod wodą gęsty las do 20 m. Na 48 m widoczność około 1,5 m. Nie znalazłem korytarza. Jest wg tubylców na około 35m. Pojedźcie sobie w to miejsce jak nigdy nie byliście. Warto zobaczyć, ale jeździć co tydzień nie ma co.
svenka - 04-12-2013, 08:38 Temat postu: Wetro warunki ktoś był ostatnio, jak warunki ?
mi_g - 04-12-2013, 09:29
| svenka napisał/a: | | ktoś był ostatnio |
Nie tak oststnio 16-17.11.2013 Sparmann
Wizurka bardzo dobra właściwie od powierzchni do 45m.
Przy powierzchni wręcz rewelacyjnie (jak na Sparmann ). Do 20m-30m mozna sie obyc bez latarki.
Poniżej 45m pojawia sie lekkie mleko ale nadal jest koło 4-5m.
Hako00 - 29-12-2013, 18:12 Temat postu: Kamieniołom SZLABAN Dziś 29 12 2013 na dnie(55) SUPER!!! powyżej też rewelacja.
Pozdrawiam!
trzesiek - 08-01-2014, 23:56
| Hako00 napisał/a: | | Dziś 29 12 2013 na dnie(55) SUPER!!! powyżej też rewelacja. |
No, to do 5 stycznia się zmieniło. Wizura tylko jakieś 6-8 metrów, za to w zasadzie na każdej głębokości.
Jozio - 19-01-2014, 20:31
Jezioro Helenesee Niemcy
Widocznosc ponad 5 metrow
Woda 5 stopni
Powietrze 2 stopnie
Relacja w dziale fotografia i film.
mbin - 25-03-2014, 17:47
Był ktoś ostatnio na Szlabanie? Jakie warunki?
danielmichalak - 31-03-2014, 22:06
| mbin napisał/a: | | Był ktoś ostatnio na Szlabanie? Jakie warunki? |
Tu masz odpowiedz KLIK
mikewroc - 11-04-2014, 18:45
Wybiera sie ktos do Sparmann w ten weekend 12-13 kwietnia?
Żizek - 25-04-2014, 22:26
Jakie warunki na Wetro, zwłaszcza w najgłębszych partiach? Wybieramy się tam w czwartek i piątek- może ktoś się orientuje, czy Thomas bywa tam w tygodniu, czy trzeba po niego dzwonić?
danielmichalak - 27-04-2014, 21:03
Ktoś ostatnio był na kamieniołomie "Smietnik" w okolicach Gorlitz lub na kamieniołomie Prelle lub Steina ???
Chciałbym odwiedzić na długi weekend coś w tamtej okolicy, ale żeby wizury kiszki nie zastać.
Może coś polecicie do 35 metrów z niemieckich kamieniołomów?
DSi - 27-04-2014, 21:55
W Luise kiepsko - co prawda łódkę widać w całości. Glebiej, od 17 m nieźle
wujek130 - 30-04-2014, 14:43
Czy jadąc na weekend na Horke trzeba zgłaszać przyjazd właścicielowi??
[ Dodano: 30-04-2014, 14:44 ]
I jakie warunki??
koz - 30-04-2014, 14:58
Jeżeli pytasz czy trzeba się wcześniej zapowiedzieć - to o ile pamiętam nie.
Jeżeli pytasz czy trzeba się na miejscu wpisać na listę i zapłacić wstęp - to oczywiście tak i to przed nurkowaniem - przełożenie tej formalności na po nurkowaniu, powoduje konsekwencję w postaci konkretnego OPR - sprawdzone.
wujek130 - 30-04-2014, 19:45
Chodziło mi o zapowiedzenie przyjazdu ale ta druga opcja też istotna A ktoś tam po Polsku mówi, czy tylko niemiecki??
koz - 01-05-2014, 00:09
Obecni tam prawie zawsze w weekend Polacy - nurkowie W biurze raczej nie, ale też po angielsku się z Panią Szefową dogadasz
Żizek - 02-05-2014, 20:25
Na Wetro woda niezła- źle jest tylko od 52 do 47 metra- tam nie widać prawie nic. Głębiej i płycej całkiem fajnie. Może bez rewelacji, ale widoczność pozwala zrealizować bardzo miłe nurkowanie.
Pozdrowienia dla nurków z Dzierżoniowa ze Szlabanu.
RobikP - 02-05-2014, 23:06
Wielkie dzięki za pamięć - miło było Was poznać.
Opole rulez!!!
zejnowski - 22-05-2014, 21:48
Jakie warunki aktualnie na Horce?
wujek130 - 23-05-2014, 21:56
Tydzien temu wizura ok. 10m, temperatura na 20 metrach 8 stopni, powierzchnia 13.
danielmichalak - 26-05-2014, 21:41
Na szlabanie 18.05.2014 ogólnie super. Najfajniejsza wizura w przedziale 25 - do dna.
Do 25m lekko zmulone spływająca wodą po sobotnio/ niedzielnej ulewie.
Poza naszą trójką, było jeszcze tylko dwoje innych nurków.
Co do kamieniołomu "śmietnik" -powstała tam baza, jest człowiek który za wstęp i nurki kasuje. Zerkając na wodę z powierzchni - ta nie zachęca do nurkowania - pełno pływających pyłków z jakiś drzew. (jednak nie wiemy jak głębiej)
Pewi - 28-05-2014, 15:10
Warunki Sproitz-u z wczoraj,
Widoczność od powierzchni do 20m taka sobie, ale nie jest najgorzej. Głębiej już mgliście, jednak przy samym dnie o dziwo całkiem fajnie.
Najlepsza wizura między 10 a 30 miejscami to nawet z 5m było.
Woda przy ponad termokliną cieplutka, 12stC poniżej lipa bo 4stC
joami - 09-06-2014, 14:14
Ktoś z nurasów był ostatnio na Horce i podpowie jak z widocznością??
Tomasz Łach - 20-06-2014, 10:00
Na Sparmann w przedziale glebokosci 20-50m bajka
Ludzi jak zwykle malo...
danielmichalak - 20-06-2014, 20:23
| joami napisał/a: | | Ktoś z nurasów był ostatnio na Horce i podpowie jak z widocznością?? |
Dzięki za odpowiedz - sam sobie sprawdziłem - 14 czerwca 2014 - bardzo sympatyczna wizura. Ludzi sporo, jednak pod wodą ich się nie spotyka. Warto pojechać.
krzych-diver - 14-09-2014, 21:12
Warunki z 3-5 września:
Horka:
max. głębokość jaką złapaliśmy: 35m
temp. wody przy powierzchni: 18st. C
temp. wody na dnie: 8st. C
Wizura ok. 5m w przedziale głębokości 0-20m, głębiej sięga ponad 10m.
Nurków mało.
Sparmann:
temp. wody przy powierzchni: 18st. C
temp. wody na 30m: 8st. C
temp. wody na 57m: 6st. C
Wizura ok. 2-3m w przedziale głębokości 0-20m, ok. 3-6m na gł. 20-50m, ok. 2m na gł. 50-57m.
Nurków nie za wiele.
irecki - 25-09-2014, 17:32
Czołem,
był ktoś ostatnio na Sparmann / Wildschutz / Horka? Jakie warunki?
wallace - 25-09-2014, 17:54
Na Horce podobno 10m kilka dni temu
joami - 29-09-2014, 21:47
Jak warunki podwodne na Wetro / Sproitz ???
Warto się wybrać?
Żizek - 01-10-2014, 21:31
Przyłączam się do pytania o Wetro. Mam nadzieję, że po weekendzie ktoś napisze.
danielmichalak - 08-10-2014, 15:07
na 200bar.de
Wpis z dnia 30.09.2014 Bis ca. 15m etwas schlechter (6m) aber dann immer besser. Ab 25m richtig geil!
Może ktoś był i podpowie jak w rzeczywistości?
Robert_Wawa - 09-10-2014, 22:05
| Żizek napisał/a: | | Przyłączam się do pytania o Wetro. Mam nadzieję, że po weekendzie ktoś napisze. |
Byłem na Wetro w niedzielę 05.10 wizura do 45 metra dobra poniżej mleko ...
generalnie jest dobrze a w niektórych miejscach ok 40 m bardzo dobrze ...
Horka wizura bardzo dobra... ale bywało o wiele lepiej ...
Sparmann bardzo dobra wizurka...
Prelle lipa nie polecam ...
Steina lipa nie polecam ...
Byłem na kamieniołomach w zeszłym tygodniu, jeśli ktoś ma jakieś pytanie to śmiało ...
norbertkoziar - 13-10-2014, 08:37
| Robert_Wawa napisał/a: | | Żizek napisał/a: | | Przyłączam się do pytania o Wetro. Mam nadzieję, że po weekendzie ktoś napisze. |
Byłem na Wetro w niedzielę 05.10 wizura do 45 metra dobra poniżej mleko ...
|
Zdecydowanie nie należy się zatrzymywać na 45 metrach tylko szybko przebić się poniżej 50 metra, gdzie wizura powraca i jest naprawdę ślicznie
Tomasz Łach - 21-10-2014, 19:29
Byl ktos moze u Josta w ostatni weekend ?
Interesuje mnie wizurka w okolica 40-45m...
mbin - 23-10-2014, 18:47
A w Wildschutz? Był ktoś ostatnio?
curakao - 23-10-2014, 20:48
| mbin napisał/a: | | A w Wildschutz? Był ktoś ostatnio? |
Kilka dni temu:
Film
Jozio - 26-10-2014, 14:37
Helenesee z dnia 26-10-2014
Widoczność 5-6 m
Woda powierzchnia 12-13 stopni na 25 metrach średnia 6 stopni.
Pozdrawiam
Filmik będzie w odpowiednim dziale.
danielmichalak - 16-11-2014, 18:11
Był ktoś u Josta na Sprmanie ostatnio???
mbin - 17-11-2014, 13:26
Wildschutz 8-11 XI 2014 r., wizura > 10m;
Marcin13736 - 17-11-2014, 18:07
| danielmichalak napisał/a: | | Był ktoś u Josta na Sprmanie ostatnio??? |
Jeden z nielicznych otwartych miejcówek, warunki dobre a miejscami bardzo dobre. Jesiotry mają się dobrze. Woda od 14 do 4 st C. Wizura miejscami powyżej 10m.
Jeszcze nurałem w Wetro- warunki podobne a czasem lepsze niż u Josta. I taniej bo wejściówka 7 euro. Horka Prelle i Steina zamknięte i nie nie nurkowaliśmy...
Info z długiego weekendu
meerec - 27-12-2014, 11:51
Nurkował ktoś może u Niemca ostatnio?
Z góry dzięki za info.
karol_k_r - 27-12-2014, 13:27
| meerec napisał/a: | Nurkował ktoś może u Niemca ostatnio?
Z góry dzięki za info. |
Tydzień temu: Szlaban
Pięknie, wizurka 10-20m.
ed - 27-12-2014, 16:32
Potwierdzam szlaban.
danielmichalak - 02-02-2015, 10:17
Ktoś wie czy na Szlabanie lub Wetro jest lód? I jak z wizurą?
danielmichalak - 10-03-2015, 21:50
Ponawiam pytanie jak na Szlabanie lub Wetro jest z wizurą?
Lodu już na pewno nie ma
karol_k_r - 10-03-2015, 22:54
| danielmichalak napisał/a: | Ponawiam pytanie jak na Szlabanie lub Wetro jest z wizurą?
Lodu już na pewno nie ma |
Szlaban z 07.03.2015:
- wizurka 10-15m
- lodu brak
- temperatura wody 3st.
- długość dojścia do wody - bez zmian
lozerka - 19-03-2015, 09:02
Właśnie nam Bałtyk odwołał wypłynięcia, więc na szybko szukam innego kierunku. Czy ktoś, jakaś grupa nie wybiera się w ten weekend na kamieniołomy ? jakieś? i ma miejsca wolne ? może coś słyszeliście o jakim wyjeździe- chętnie jakieś info przygarnę
Jacek Wo - 19-03-2015, 09:15
| lozerka napisał/a: | Właśnie nam Bałtyk odwołał wypłynięcia, więc na szybko szukam innego kierunku. Czy ktoś, jakaś grupa nie wybiera się w ten weekend na kamieniołomy ? jakieś? i ma miejsca wolne ? może coś słyszeliście o jakim wyjeździe- chętnie jakieś info przygarnę |
Powitanie wiosny w Piechcinie.
https://www.facebook.com/events/1006427859385021/
http://www.nautilus.com.p...nieMarzanny.pdf
http://www.bazapiechcin.e...id=35&Itemid=56
edit:
sorki - nie przeczytalem tematu ...
ale nie kasuję, bo może ktoś też tematu nie przeczyta
Robo69 - 10-05-2015, 21:10 Temat postu: Sparmann Dziś w Sparmanie do 12-go metra breja 1m w porywach wizura,ale za to głębiej do 45 dalej nie byłem wizura grubo ponad 12m polecam.
woland66 - 02-06-2015, 17:55
był ktoś niedawno bo się jutro wybieramy i decydujemy gdzie nurać z bogatej oferty okolicy Kamenz, sparman, horka, prelle, co polecicie
Żizek - 13-07-2015, 21:40
Cześć, był ktoś ostatnio na Wetro i Szlabanie? Jak z widocznością?
RobikP - 13-07-2015, 22:00
jaka wizura w Sproitz, a jaka w Sparmannie? - bo się nie możemy zdecydować
Bartłomiej Grynda - 14-07-2015, 07:45
Widok z kamery w Sparmann http://www.techtauchen-sparmann.de . Umieszczona płytko pod wodą, nie wiem w którym miejscu bo lokalizacja się często zmienia zmienia.
Gralmarine
Jozio - 14-07-2015, 09:10
Kamera na tej stronie nie działa sprawdzałem na trzech przeglądarkach.
Turlogh - 14-07-2015, 09:19
| Jozio napisał/a: | | Kamera na tej stronie nie działa sprawdzałem na trzech przeglądarkach. | U mnie działa
Jozio - 14-07-2015, 12:55
A jakiej używasz i pod jakim systemem?
Na tablecie z Androidem też nie działa pisze wtyczka nie obslugiwana.
Turlogh - 14-07-2015, 19:01
| Jozio napisał/a: | A jakiej używasz i pod jakim systemem?
Na tablecie z Androidem też nie działa pisze wtyczka nie obslugiwana. |
vlc web. ognisty lis
mbin - 16-07-2015, 14:38
Ponawiam pytanie o warunki na "Szlabanie"?
danielmichalak - 17-07-2015, 18:25
Ktoś coś wie jak wizura na Wetro?
RobikP - 17-07-2015, 18:27
Warunki na Wetro - Sproitz:
przedział 0-8 m wizurka ok. 3-4 m, poniżej coraz lepiej ok. 10 metrów widoczności. Miejscami mogło być nawet do 15 m. Ok. 50 metra jak zwykle warstwa rudej mgły, a na dnie całkiem ładnie.
Na powierzchni 26 stopni i sami polacy.
Pewi - 19-07-2015, 16:14
| RobikP napisał/a: | | i sami polacy. | + gość kasujacy 7 jurkow
grzegorzf - 28-07-2015, 09:35
W sobotę byliśmy na Horce warunki jak zwykle bardzo dobre. Bardzo dużo nurków, ale wizura na bdb poziomie.
Turlogh - 29-07-2015, 20:59
Witam
Chciałbym w weekend wybrać się na nurkowanie do Prelle. Ktoś ma świeże informacje jak to wygląda obecnie?
Pzdrw
RobikP - 23-08-2015, 18:26
Dzisiaj w Sproitz, Thomas sprawdzał nasze licencje. Niestety nie mówi po angielsku, więc nie dowiedzieliśmy się dlaczego nagle taka zmiana.
Może ktoś ma jakieś info, bom ciekaw
norbertkoziar - 24-08-2015, 09:42
może podpadliście mnie nie sprawdzał
Assad - 24-08-2015, 10:34
Dwa tygodnie temu nas też nie sprawdzał.
Pewi - 24-08-2015, 11:08
Jeśli Cię nie zna to sprawdza, ale nigdy nie był to problem.
danielmichalak - 02-09-2015, 14:46
Ktoś wie jaka wizura na:
-Prelle
-Miltitz (Steinbruch)
-Śmietnik
danielmichalak - 02-09-2015, 14:46
Ktoś wie jaka wizura na:
-Prelle
-Miltitz (Steinbruch)
-Śmietnik
karol_k_r - 12-09-2015, 17:53 Temat postu: Kamieniołom "Szlaban" warunki bardzo ok :) Dziś warunki na "szlabanie" wyśmienite.
Wizurka 10-15m - najlepiej do gł. 15m. potem trochę gorzej poniżej 20m tak jak płycej rewelacja aż do dna.
Na deco przyjemnie cieplutko i stadka okoni oraz małych płotek.
Jak ktoś się chce wybrać to polecam
Jeden zonk po drodze: Niemiaszki remontują asfalt pod wiaduktem na zjeździe w kier. kamieniołomu, tak że najlepiej zjechać z autostrady przed tunelem, tak jak na Wetro i w miejscowości Kodersdorf odbić na kierunek szlaban (gugle.maps)
Turlogh - 13-09-2015, 19:10 Temat postu: Re: Kamieniołom "Szlaban" warunki bardzo ok :)
| karol_k_r napisał/a: | Dziś warunki na "szlabanie" wyśmienite.
Wizurka 10-15m - najlepiej do gł. 15m. potem trochę gorzej poniżej 20m tak jak płycej rewelacja aż do dna.
Na deco przyjemnie cieplutko i stadka okoni oraz małych płotek.
Jak ktoś się chce wybrać to polecam
Jeden zonk po drodze: Niemiaszki remontują asfalt pod wiaduktem na zjeździe w kier. kamieniołomu, tak że najlepiej zjechać z autostrady przed tunelem, tak jak na Wetro i w miejscowości Kodersdorf odbić na kierunek szlaban (gugle.maps) |
Byłem dzisiaj i potwierdzam - czadowo
grol - 06-10-2015, 17:28
Jaka wizura na Prelle i Steina?
karol_k_r - 07-10-2015, 13:34
| grol napisał/a: | | Jaka wizura na Prelle i Steina? |
http://www.200bar.de/tauc...hen-sachsen.php
Co prawda Prelle jest mało aktualna, ale generalnie warto sprawdzać stronkę.
Widać z WWW ile niemiaszki maja dziur do nurkowania i jakie fajne
grol - 07-10-2015, 16:15
| karol_k_r napisał/a: | | mało aktualna |
Prelle - info z początku sierpnia, a Steina nie występuje
karol_k_r - 07-10-2015, 16:39
| grol napisał/a: | | karol_k_r napisał/a: | | mało aktualna |
Prelle - info z początku sierpnia, a Steina nie występuje |
na moje to patrz: Haustein
http://www.200bar.de/tauc...tinfo.php?id=69
grol - 07-10-2015, 18:40
| karol_k_r napisał/a: | | na moje to patrz: Haustein |
A zuuuuuu
talu - 13-11-2015, 11:57 Temat postu: Wetro z weekendu Wetro z weekendu wizura super. Ale i troszkę ludzi się przewija. Sobota lało, pod wiatą tłoczno było, niedziela piękna pogoda i naprawdę świetna widoczność.
RobikP - 29-11-2015, 18:18
Wczoraj w Sproitz - wizurka zmierzona wynosi 12 metrów, temp. wody 8 stopni.
Dla porównania w Zimniku wizura 2 metry
RobikP - 21-12-2015, 12:35 Temat postu: szlaban 20 grudnia 2015 - "szlaban" - wizurka perfekcyjnie piękna do ok. 52 m, na dnie komuś się mleko rozlało - warto jechać, temp. wody 6-7 stopni.
btw - ma ktoś może patent na ten 400 metrowy spacer farmera? Już myślałem, żeby tam jakiegoś moblika zaprząc
Żizek - 05-01-2016, 22:37
Popularny w środowisku nurkowym wózek firmy Elektrostatyk twoim przyjacielem jest. Nie raz woziłem nim graty na Szlaban i bez problemu ładuję na raz twina z balastem i 3 stage. Dwa spacery trwające łącznie może 30 minut i cały sprzęt, bez przesadnego wysiłku, masz nad wodą.
RobikP - 06-01-2016, 00:10
Wózek W2 DIVE - rewelka
wiecznychlopiec - 25-01-2016, 15:52
ktoś wie jakie są warunki?
interesuje mnie zarówno Sparman jak i Wetro
czy jest lód w właściwie czy go nie ma oraz czy jest "otwarte"?
byłbym wdzięczny na info
norbertkoziar - 26-01-2016, 09:06
Wetro, brak lodu dane z niedzieli. Woda 4 stopnie.
wiecznychlopiec - 26-01-2016, 09:31
dzięki, lecę w sobotę
Morox25 - 20-02-2016, 09:14
Witam setdecznie, zainteresowanych zapraszam na wspolne nurkowanie w Hemmoor kolo Hamburga. Nuramy tam prawie co weekend z ekipa z Hamburga i Hannoveru w 4-6 osob. Jesli ktos potrzebuje pomocy w organizacji na miejscu chetnie braci nurkowej pomoge. Sorki za brak polskich znakow. Uroki mieszkania w DE. Pozdrawiam
Mucha - 20-02-2016, 12:45
| Morox25 napisał/a: | Witam setdecznie, zainteresowanych zapraszam na wspolne nurkowanie w Hemmoor kolo Hamburga. Nuramy tam prawie co weekend z ekipa z Hamburga i Hannoveru w 4-6 osob. Jesli ktos potrzebuje pomocy w organizacji na miejscu chetnie braci nurkowej pomoge. Sorki za brak polskich znakow. Uroki mieszkania w DE. Pozdrawiam |
Byłem jakis czas temu z ekipą ode mnie z Holandii i spotkałem chłopaków z Hamburga Może nawet zamieniliśmy słowo heh. Świat jest mały My jeździmy na Hemmoor średnio raz w roku, do tego Willingen i Nuttlar.
Morox25 - 20-02-2016, 21:02
Hehe, swiat jest faktycznie coraz mniejszy. Szkoda ze to nie z nami rozmawialiscie, ale nic straconego. Daj znac jak sie bedziecie wybierac. Pozdrawiam
RobikP - 25-03-2016, 17:10
Sparmann wczoraj: od powierzchni do kilkunastu metrów żółto-brązowa zupa o widoczność 1 metra. Poniżej w miarę dobrze, ale szału nie ma.
danielmichalak - 27-04-2016, 21:19
Ktoś podpowie jak z wizurą na Prele i na Horce?
macka5 - 27-04-2016, 21:29
na Horce trzy tyg, temu u góry 5m na dole 12-15
Turlogh - 29-05-2016, 22:12 Temat postu: Re: Kamieniłom LUIZA w byłym DDR
| Rafał Czerwińsk napisał/a: | Czy ktoś może słyszał o kamieniołomie LUIZA chyba na terenie byłego DDR'u bo podobno 350 z Katowic. Szukałem na forum i jakoś nie zalazałem. Może jakieś linki. Z góry dziękuję.
Czy ktoś może słyszał o kamieniołomie LUIZA chyba na terenie byłego DDR'u bo podobno 350km z Katowic. Szukałem na forum i jakoś nie zalazałem. Może jakieś linki. Z góry dziękuję. |
Z 5 kilometrów od Prelle. Ale mało interesujący wg mnie. Ale jak byłem, to było z 2, może 3 metry wizury.
Z innej beczki-ktoś wie jaka wizurka na Sparmannie?
W zamian powiem że na Szlabanie dzisiaj bardzo słaba, do 10m gł. może z metr, później ok. 5-8 i od 50-tego metra do dna znów z metr.
irecki - 21-06-2016, 16:56
Czołem,
proszę o info nt warunków w Wildschutz, Steina, Prelle, Horka i Wetro.
Z góry dzięki!
karol_k_r - 21-06-2016, 21:42 Temat postu: Warunki Wetro Wetro sobota 18.06.2016
głębokość 0 - 8m wizura 8m
głębokość 8-15m spadek wizurki do około 3-4m.
głębokość 15 - 42m wizurka najlepsza do 10m.
głębokość 42 - 50m spada do około 5m.
poniżej 50m syf.
temperatura na deko już jest przyjemna, a na 3m. bajka
sporo ryb na płytkiej wodzie no i ładna widoczność, aż się nie chce wychodzić
pawbun - 28-06-2016, 10:16
tu mamy : http://www.200bar.de/tauc...hen-sachsen.php
Pewi - 28-06-2016, 23:05
Zwróć uwagę że na stronie którą wskazujesz info z Wetro jest z października 2015, a zatem lekko nieświeże w przeciwieństwie do tego co podał karol_k_r.
RobikP - 13-07-2016, 20:37 Temat postu: Sparmann dzisiaj w Kamenz:
- od powierzchni pierwsze kilka metrów wizurka na poziomie 2 metrów (zupa),
- na kilkunastu metrach fajne białe mgły,
- poniżej aż do 65 metrów całkiem fajnie. W pionie latarkę widać z 15 metrów, czyli wizura kilku metrowa,
- przy wejściu stado ogromnych płoci pływało za mną, jak cień, szczupak bezczelnie przepłyną mi 20 cm od maski, a jesiotr zrobił to samo tylko w odległości 10 cm
- w bazie oprócz nas były jeszcze ekipy czeskie i niemieckie
Assad - 30-08-2016, 20:03
Horka, 27 sierpień, widoczność przy dnie ok. 10 m, na mniejszej głębokości gorsza.
pawbun - 31-08-2016, 21:21
Jaka wizurka na Wetro ?
grzegorzf - 03-09-2016, 23:15
| pawbun napisał/a: | | Jaka wizurka na Wetro ? |
Całkiem przywoita. Nurkowałem w zeszłym tygodniu.
danielmichalak - 17-04-2017, 21:59
Ktoś ostatnio był na Szlabanie i podpowie co i jak z wizurą?
grol - 13-05-2017, 18:33
Ktoś mówił, że Wetro zamknięte - prawda li to?
Assad - 13-05-2017, 20:18
Kamieniołom został zamknięty 1.10.2016, nurkowanie było zabronione.
Obecnie na stronie bazy są podane terminy nurkowań na rok 2017:
13.05.2017
14.05.2017
09.06.2017
10.06.2017
11.06.2017
17.06.2017
18.06.2017
24.06.2017
25.06.2017
08.07.2017
09.07.2017
15.07.2017
16.07.2017
05.08.2017
06.08.2017
19.08.2017
20.08.2017
02.09.2017
03.09.2017
09.09.2017
10.09.2017
grol - 13-05-2017, 21:48
dzięki!
spirala - 26-07-2017, 11:32
Cześć,
w dniach 11-15 sierpnia będę nurkowała z ekipą w kamieniołomach: Horka, Prelle, Sparmann i Steina.
1. Jakie są obecnie warunki nurkowania?
2. Czy są i jakie opłaty za dzień nurkowy w ww. kamieniołomach?
3. Orientuję się, że na niektórych kamieniołomach są bazy nurkowe - czy mają tlen oraz spisane numery telefonów awaryjnych? Pytam się dlatego, że pierwszy raz tam jadę i wolałabym być dobrze przygotowana informacyjnie w razie sytuacji awaryjnej.
Z góry i dołu dziękuję za wszelkie informacje!
karol_k_r - 26-07-2017, 11:56
| spirala napisał/a: | Cześć,
w dniach 11-15 sierpnia będę nurkowała z ekipą w kamieniołomach: Horka, Prelle, Sparmann i Steina.
3. Orientuję się, że na niektórych kamieniołomach są bazy nurkowe - czy mają tlen oraz spisane numery telefonów awaryjnych? Pytam się dlatego, że pierwszy raz tam jadę i wolałabym być dobrze przygotowana informacyjnie w razie sytuacji awaryjnej.
|
1. http://www.200bar.de/tauc...hen-sachsen.php
Na Sparmann ostatnio byłem pod koniec czerwca i było od 2m w płytkiej wodzie do około 6m na 40m, poniżej 50m słabo. Może teraz jest lepiej.
2. Opłaty to około 8-10E za dzień nurkowy, nabicie flaszek to jakieś 8E za 15l.
Prelle i Steina to jeden dzierżawca więc tutaj opłata jest jedna na dwa kamieniołomy.
3. W bazach mają tlen i co najważniejsze "niemiecki ornung" którego mi brakuje w PL
spirala - 26-07-2017, 12:31
| karol_k_r napisał/a: | | spirala napisał/a: | Cześć,
|
1. http://www.200bar.de/tauc...hen-sachsen.php
Na Sparmann ostatnio byłem pod koniec czerwca i było od 2m w płytkiej wodzie do około 6m na 40m, poniżej 50m słabo. Może teraz jest lepiej.
2. Opłaty to około 8-10E za dzień nurkowy, nabicie flaszek to jakieś 8E za 15l.
Prelle i Steina to jeden dzierżawca więc tutaj opłata jest jedna na dwa kamieniołomy.
3. W bazach mają tlen i co najważniejsze "niemiecki ornung" którego mi brakuje w PL |
Dzięki za informacje!
karol_k_r - 13-08-2017, 09:17 Temat postu: Sparmann Czołem, najnowszy raport ze Sparmann, z dnia 12.08.2017
Pod wodą klaruje się baaardzo fajna wizurka.
Parametry widoczności:
0-6m gł: 8m (woda cieplutka)
7-10m gł: 2m
11-50m gł: 5-10m
56m gł: lekkie mleko
60m gł: 5m
Poniżej 50m. zdecydowanie lepsza wizurka na wschodniej i południowej ścianie.
Na płytkiej wodzie przyjmie czas na deco umila temperatura wody, stada płoci no i natrętne jesiotry
danielmichalak - 29-08-2017, 09:51
Ktoś ma jakieś wieści jak wygląda z wizurą kamieniołom Wildschutz?
tukot - 25-10-2017, 16:29
Hejka, kto był ostatnimi czasy na Prelle? Jak z widocznością?
Z góry dziękuje za bardz liczne odpowiedzi
wpawlicki - 04-09-2018, 06:52
Sparmann, Horka - był ktoś ostatnio?
Tomasz Łach - 27-10-2018, 17:14
U Josta w Kamenz wizurka przeciętna...
Generalnie nim głębiej tym gorzej. Do 30m właściwie można obyć się bez latarki. Za to poniżej 50m bardzo słabo. Stan wody obniżył się i wychodzenie na platformę koło schodów jest trochę kłopotliwe. Za to temperatura na 6m jeszcze całkiem przyzwoita
Z kolei na Wildschutz wizura rewelacyjna do ponad 55m (niżej nie byłem) Na 40m jasno i można nurać bez latarki
W tygodniu trzeba zadzwonić i się umówić !
Assad - 17-08-2019, 18:21
Był ktoś ostatnio na Horce? Jaka widoczność?
steve1973 - 17-08-2019, 18:43
| Assad napisał/a: | | Był ktoś ostatnio na Horce? Jaka widoczność? |
Horka do 18m tak sobie. Poniżej ok.
Zaskoczylo mnie Prele. Poniżej 20m tam gdzie nigdy nic nie było widać, teraz rewelacja. Jak daleko sięga światło latarki tak widać
Holender - 18-08-2019, 18:54
| Assad napisał/a: | | Był ktoś ostatnio na Horce? Jaka widoczność? |
Byłem w niedzielę 11 sierpnia.
Do 20 metrów rozsądnie, do 5 metrów.
Poniżej 20 metrów, lepiej.
Turlogh - 19-08-2019, 08:30
Wczoraj bardzo dobrze poniżej 22m. powyżej lekko mlecznie, ale też ok
|
|