FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - chce przejść do Padi - równoważność stopni

bpiotrowicz - 27-09-2006, 16:17
Temat postu: chce przejść do Padi - równoważność stopni
witam
Mam 2 stopien w lok i 1 w Pzpn czyli niby 3 gwiazdki. Chce zrobić kurs na divemastera a pozniej asystenta instruktora. Jak jest z przepisywaniem stopni w Padi zebym nie robił milion kursow.
pozdrawiam

Adam Frajtak - 27-09-2006, 16:51
Temat postu: Re: chce przejść do Padi - równoważność stopni
bpiotrowicz napisał/a:
witam
Mam 2 stopien w lok i 1 w Pzpn czyli niby 3 gwiazdki. Chce zrobić kurs na divemastera a pozniej asystenta instruktora. Jak jest z przepisywaniem stopni w Padi zebym nie robił milion kursow.
pozdrawiam

normalnie w PADI to wystarczy zaplacic za kurs DM i juz jak dobrze poszperasz to nawet na Allegro znajdziesz plastik bo u nich to teraz nawet do wody nie trzeba wchodzic zeby zostac nurkiem nitroxowym

bpiotrowicz - 27-09-2006, 17:05

:)

mam mozliwosc pracy z dobrym instruktorem i chce z tego skorzystac.

Aston - 27-09-2006, 17:30

bpiotrowicz napisał/a:
:)

instruktor powinien Ci w tym pomoc

Pisklak - 27-09-2006, 17:40

tu masz link do zestawienia jak zostalo to ustalone pomiedzy CMAS i PADI:
http://www.nurkomania.pl/padicmas.htm

Jezeli ZTCW LOK *** = CMAS P1 to tabelka mam nadzieje, okaze sie przydatna dla twojego przypadku

bpiotrowicz napisał/a:

Nie tłumacz sie przed nim. Scaner nie po raz pierwszy pokazal swoje kompleksy :22:

bpiotrowicz - 27-09-2006, 19:21

Aston napisał/a:
instruktor powinien Ci w tym pomoc

i pomogł ale chce sie upewnic

[ Dodano: 27-09-2006, 19:22 ]
Pisklak napisał/a:
Jezeli ZTCW LOK *** = CMAS P1 to tabelka mam nadzieje, okaze sie przydatna dla twojego przypadku

no niestety , ja juz jestem na poziomie DM i pytanie czy oby napewno musze robic ten kurs

conan - 27-09-2006, 20:18

http://www.krab.agh.edu.pl/index.php?page=171

znalazlem cos takiego
moze pomoze

Adam Frajtak - 27-09-2006, 22:10

Pisklak napisał/a:

Nie tłumacz sie przed nim. Scaner nie po raz pierwszy pokazal swoje kompleksy :22:

Eeeetam od razu kompleksy wiem co mowie sam przeszedlem droge w PADI od OWD do DM i wiem ze to lipa jest straszna cos jak MC Donald - drogo szybko i byle jak no i moze byc przyczyna wielu groznych chorob

Marcin_alien - 28-09-2006, 07:59

bpiotrowicz napisał/a:
witam

Nie powinno byc problemow. Moja malzonka miala P2 i bez problemow mogla robic DM.
:alien:

conan - 28-09-2006, 15:22

scaner
jako DM nie jestes juz zwyklym nurkiem PADI ale poniekad czlonkiem organizacji z uprawnieniami ktore daja ci mozliwosc zawodowej pracy dlatego dziwi mnie troche fakt ze tak zle mowisz o swojej organizacji a powinienes wrecz przeciwnie lub przynajmniej milczec

skoro to taka lipa to dlaczego zaszedles az tak daleko??

dla plastyku, prestizu czy dlatego ze latwo ci szlo a w innej federacji niedalbys rady??

Aston - 28-09-2006, 16:53

conan napisał/a:
scaner
jako DM nie jestes juz zwyklym nurkiem PADI ale poniekad czlonkiem organizacji z uprawnieniami ktore daja ci mozliwosc zawodowej pracy dlatego dziwi mnie troche fakt ze tak zle mowisz o swojej organizacji a powinienes wrecz przeciwnie lub przynajmniej milczec

skoro to taka lipa to dlaczego zaszedles az tak daleko??

dla plastyku, prestizu czy dlatego ze latwo ci szlo a w innej federacji niedalbys rady??

no i teraz musisz sie wytlumaczyc z tekstu prawdy - przylapal Cie na goracym uczynku
pomysl o rezygnacji z czlonkowstwa w PADI i podaj sie do dymisji
w przeciwnym razie czekaja Cie ostre protesty polakow pod Twoimi oknami

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Marcin_alien - 28-09-2006, 18:15

Aston napisał/a:
no i teraz musisz sie wytlumaczyc z tekstu prawdy - przylapal Cie na goracym uczynku

tia ... kolejne watki "Begergate" :-D
ani chybi Scaner za przejscie do IANTD zostal sekretarzem stanu w ministerstwie nurkowania :22:

Adam Frajtak - 28-09-2006, 18:47

conan napisał/a:
scaner
jako DM nie jestes juz zwyklym nurkiem PADI ale poniekad czlonkiem organizacji ??

Nie do konca najpierw trzeba oplacic skladki co roku ja nigdy tego nie zrobilem

conan napisał/a:

z uprawnieniami ktore daja ci mozliwosc zawodowej pracy dlatego dziwi mnie troche fakt ze tak zle mowisz o swojej organizacji a powinienes wrecz przeciwnie lub przynajmniej milczec

Nie zrozumiesz tego wiec nie ma sensu ci tlumaczyc ale zapytaj kogoś kto wie co to znaczy uczicwość obiektywizm poczucie humoru dystans do wlasnej osoby.

conan napisał/a:

skoro to taka lipa to dlaczego zaszedles az tak daleko?? ??

gdybym nie sprawdzil na wlasnej skorze to nie mowilbym ze to lipa ... Generalnie unikam wypowiadania sie na tematy na ktorych sie nie znam ale wyglada ze tego tez nie zrozumiesz skoro uwazasz ze cieć od pilnowania tutystów w wodzie to "zajście daleko"
conan napisał/a:

dla plastyku, prestizu ??

Cos ci sie mocno podupcylo friend jezeli uwazasz ze jakikolwiek plastik moze dodac prestizu to ty naprawde jakis okaleczony zyciowo jestes i wygląda na to ze z nurkowania jaks krucjate zrobiles a z przynaleznosci do "organizacji" nurkowej cel zycia facet to tylko zabawa qmasz?

conan napisał/a:

czy dlatego ze latwo ci szlo a w innej federacji niedalbys rady??

dlatego ze sie swietnie bawilem
W CMAS mam P2 w IANTD NTMX i tego tez nie uwazam za żadne osiągniecie ani tym bardziej nie czuje zeby mi dodawaly prestizu

[ Dodano: 28-09-2006, 18:59 ]
Aston napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nigdy nie bylem czlonkiem PADI :mrgreen: w ogole nigdy nie bylem żadnym czlonkiem i nie wspolpracowalem z spec sluzbami generalnie to ja leje na wszelkie systemy zarowno nurkowe jak i wladzy :22:

[ Dodano: 28-09-2006, 19:01 ]
Marcin_alien napisał/a:

ani chybi Scaner za przejscie do IANTD zostal sekretarzem stanu w ministerstwie nurkowania :22:

i cale szczescie ze nikt tego nie nagral na video :20:

conan - 28-09-2006, 19:52

o skladkach nie mowimy i nie o to pytalem

w sumie nadal nie odpowiedziales na moje pytanie

skoro PADI jest be to po co sie szkolic w takiej federacji
o tym ze ci sie nie podoba powinienes zorientowac sie juz po OWD najdalej po AOWD tymczasem ty zrobiles jeszcze dwa dodatkowe kursy po co??
o ile rescue jest kursem podnoszacym twoja wiedze z ratownictwa i autoratownictwa to DM jest juz kursem specyficznym ktory sie robi przewaznie w jakims konkretnym celu (zazwyczai aby isc dalej)

zrobiles kurs i nie oplacales skladek i zapewne nie chcesz isc dalej wiec kurs znow jest ci niepotrzebny

skoro w PADI wystarczy zaplacic i kupic plastyk to twoj plastyk jest nic nie wart
idac dalej tym tropem jesli kupiles DM to rownie dobrze mogles kupic P2 a co gorsze mogles kupic NTMX co juz grozi powaznymi konsekwencjami w czasie nurkowania bo moze ty wogole do wody jeszcze nie weszles tylko wszytko kupiles

Adam Frajtak - 28-09-2006, 20:03

conan napisał/a:

o tym ze ci sie nie podoba powinienes zorientowac sie juz po OWD najdalej po AOWD tymczasem ty zrobiles jeszcze dwa dodatkowe kursy po co??
o ile rescue jest kursem podnoszacym twoja wiedze z ratownictwa i autoratownictwa to DM jest juz kursem specyficznym ktory sie robi przewaznie w jakims konkretnym celu (zazwyczai aby isc dalej)

zrobiles kurs i nie oplacales skladek i zapewne nie chcesz isc dalej wiec kurs znow jest ci niepotrzebny

skoro w PADI wystarczy zaplacic i kupic plastyk to twoj plastyk jest nic nie wart
idac dalej tym tropem jesli kupiles DM to rownie dobrze mogles kupic P2 a co gorsze mogles kupic NTMX co juz grozi powaznymi konsekwencjami w czasie nurkowania bo moze ty wogole do wody jeszcze nie weszles tylko wszytko kupiles

Tu znajdziesz cos dla siebie i prawdopodobnie ktos postara sie odpowiedziec na pytania ktore cie przesladuja POMOC

ps. Tylko dobrze wybierz

conan - 28-09-2006, 20:24

dziekuje za troske

ale chyba nie skorzystam

ty jednak musiales korzystales skoro znasz takie adresy i mimo to nic nie pomoglo
ale nie martw sie
da sie zyc

pozd

Tomek Radomski - 28-09-2006, 22:10

lol
Aston - 28-09-2006, 22:29

scaner napisał/a:
Tu znajdziesz cos dla siebie i prawdopodobnie ktos postara sie
odpowiedziec na pytania ktore cie przesladuja POMOC

nie licz na POMOGL

:mrgreen: :mrgreen:

Adam Frajtak - 28-09-2006, 22:31

Aston napisał/a:
scaner napisał/a:
Tu znajdziesz cos dla siebie i prawdopodobnie ktos postara sie
odpowiedziec na pytania ktore cie przesladuja POMOC

nie licz na POMOGL

i to jest niesprawiedliwe :sad:

Aston - 28-09-2006, 23:06

scaner napisał/a:
i to jest niesprawiedliwe

nie ma sprawiedliwosci na swiecie :mrgreen:

conan napisał/a:
dziekuje za troske

ale chyba nie skorzystam

ty jednak musiales korzystales skoro znasz takie adresy i mimo to nic nie pomoglo
ale nie martw sie
da sie zyc

scaner, przeciez nie sadzisz, ze z takimi objawami (klinicznymi, byc moze z zaleceniem do
hospitalizacji na oddziale zamknietym) zrozumie, ze potrzebuje pomocy :lol:

mysiar - 29-09-2006, 07:01

Panie i Panowie Moderatorzy to się zaczyna robić niesmaczne i chyba nie na temat ;-)

pozdrawiam
piotr

Andrzej Minorczyk - 29-09-2006, 16:50

bpiotrowicz napisał/a:

takze jestem z wrocka. Wyjaw tego dobrego instruktora kilku "przerobilem" moge doradzic .

Aston - 29-09-2006, 16:57

Nurofen napisał/a:
takze jestem z wrocka. Wyjaw tego dobrego instruktora kilku "przerobilem" moge doradzic .

tez jestem zainteresowany

bpiotrowicz - 02-10-2006, 22:08

witam ponownie
poczytałem, poszukałem i znalazłem ... mając mój stopień moge już robić instruktora w Padi bez koniecznosci DM i asystenta. ale... dowiedziałem sie rowniez ze dobry instruktor to taki, który pracował jako DM i zna już wszytko od podszewki. Zaczne chyba od poznania całego zaplecza Padi i centrum nurkowego jako DM i dopiero wezmę się za instruktorstwo.
Co do dobrego instruktora, nie chce pisać kto to taki, bo zaraz beda dobre albo złe opinie ,a nie o to mi chodzi aby rozpętać jakieś piekiełko :)
Prosiłbym o napisanie wrocławiaków kto według nich jest dobrym instruktorem z wrocławskich centrów.
pozdrawiam

Andrzej Minorczyk - 02-10-2006, 23:03

jesli chodzi o Padi to R.Hłobaż naprawde wie co robi i malo kto we wrocku moze sie z nim rownac.

http://www.mdt.wroclaw.pl/

jesli w gre wchodza inne organizacje to w IANTD

http://www.21procent.com

tego wyboru nie pożalujesz

albo SSI

http://www.diveworld.pl/

Jest pewnie wiecej dobrych instruktorow ale tych polecam ktorych widzialem przy pracy i na to zasluguja innych ktorych obserwowalem nie polecam

bpiotrowicz - 02-10-2006, 23:18

Nurofen napisał/a:
http://www.21procent.com

miałem do czynienia z Wojtkiem , byłem z nim na warsztatach które organizował , niestety zainteresowanych było sporo a pojechałem tylko ja , miło spedzilismy dzien cwiczylismy i poprawialismy moje zabki i trym . Wojtek poswiecił mi sporo czasu za co mu serdecznie dziekuje. Warsztaty były darmowe ale widac u nas sami najlepsi nurkowie którym juz nic nie brakuje :)) :)
pozdrawiam Wojtka Potoczaka

Andrzej Minorczyk - 03-10-2006, 08:02

bpiotrowicz napisał/a:
Warsztaty były darmowe ale widac u nas sami najlepsi nurkowie którym juz nic nie brakuje

Mnie nie bylo bo mialem wesele(nie moje) ale bardzo chcialem byc na tych warsztatach.

tsharny - 03-10-2006, 09:25

mysiar napisał/a:
Panie i Panowie Moderatorzy to się zaczyna robić niesmaczne i chyba nie na temat

nie przesadzaj, trochę pikanterii, a ten już fochy strzela... włącz sobie lepiej radio maryja i posłuchaj ojca dyrektora, może ci przejdzie :22:

mysiar - 03-10-2006, 10:49

tsharny napisał/a:
mysiar napisał/a:
Panie i Panowie Moderatorzy to się zaczyna robić niesmaczne i chyba nie na temat

nie przesadzaj, trochę pikanterii, a ten już fochy strzela... włącz sobie lepiej radio maryja i posłuchaj ojca dyrektora, może ci przejdzie :22:

tsharny nie wstrzeliłeś się w klimat z tą Twoją propozycją niestety.

Jak Ci pikanterii brakuje to sobie peepshow zafunduj.

pozdrawiam
piotr

tsharny - 03-10-2006, 11:36

mysiar napisał/a:
tsharny nie wstrzeliłeś się w klimat z tą Twoją propozycją niestety

a tam niestety... daj sobie szansę...na pewno cię tam przygarną... jeśli na tym forum jest dla ciebie niesmacznie, to poczytaj lepiej TO

mysiar napisał/a:
Jak Ci pikanterii brakuje to sobie peepshow zafunduj

nie narzekam na jej brak, ale tego nigdy za wiele :mrgreen:
na takie rzeczy jestem otwarty :22:

mysiar - 03-10-2006, 13:30

tsharny napisał/a:
a tam niestety... daj sobie szansę...na pewno cię tam przygarną... jeśli na tym forum jest dla ciebie niesmacznie, to poczytaj lepiej TO

czy Ty czasem nie jestes naganiaczem Rydzykowej sekty :?:

tsharny - 03-10-2006, 13:46

mysiar napisał/a:
czy Ty czasem nie jestes naganiaczem Rydzykowej sekty :?:

ależ oczywiście... rozszyfrowałes mnie :mrgreen:
to ja tsharny moher :22:

chociaż cały czas wyznaję to :roll: :

mysiar - 03-10-2006, 13:55

tsharny napisał/a:

no to jest strzał w 10 :beer:

tsharny - 03-10-2006, 14:53

no nie pozostaje mi też nic innego jak :beer: :beer1: :beer3: :mrgreen:
Beeker - 03-10-2006, 16:57

i tak oto Forum połączyło dwóch antyklerykałów ...

... sie wzruszyłem :mrgreen:

Bigas - 03-10-2006, 17:50

tsharny napisał/a:
chociaż cały czas wyznaję to

eeeee, a gdzie to można wyznawać, bo i ja bardzo chętnie :mrgreen:

Andrzej Minorczyk - 03-10-2006, 22:56

Beeker napisał/a:
i tak oto Forum połączyło dwóch antyklerykałów ...

... sie wzruszyłem

ciekawe czy polaczylo na dobre i na zle... :usc:

Marcin H. - 15-10-2006, 20:29

conan napisał/a:

Uważam, że masz rację.

Scan może podyskutujesz zamiast od razu do tworek wysyłać...

unknown44 - 15-10-2006, 20:44

Gdzieś na pierwszej stronie:
scaner napisał/a:
Cos ci sie mocno podupcylo friend jezeli uwazasz ze jakikolwiek plastik moze dodac prestizu to ty naprawde jakis okaleczony zyciowo jestes i wygląda na to ze z nurkowania jaks krucjate zrobiles a z przynaleznosci do "organizacji" nurkowej cel zycia facet to tylko zabawa qmasz?
Kurcze... a wg. mnie dodaje :) Jak masz 5 kart kredytowych, 3 karty pływackie, 3 licencje nurkowe i Karte Skarbonka z Auchana i z Geanta to znaczy że fajny gość jesteś :D A swoją drogą, mogło mu się tylko "popupcyć" ;)
Adam Frajtak - 15-10-2006, 21:36

Marcin H. napisał/a:

skoro PADI jest be to po co sie szkolic w takiej federacji ...

Gdybym sie w niej nie szkolił to nie zabierałbym glosu bo nie wiedziałbym ile jest warata proste?
Ps. Opowiedz nam czy warto studiowac na UJocie bo zawsze mnie to interesowalo.

Marcin H. napisał/a:

o tym ze ci sie nie podoba powinienes zorientowac sie juz po OWD
...

Do OWD przystepowalem po roku nurkowania bez plastiku w tym czasie nuralem w Bałtyku sztolniach kamieniołomach i jeziorach OWD zrobilem bo Kierepka ktoregos pieknego razu czepil sie o plastik na kursie bylo nudno i niczego sie nie nauczylem ale coz myslalem ze moze lepiej bylo zglosic sie rok wczesniej jak sie uczylem nurac :mrgreen:

Marcin H. napisał/a:

najdalej po AOWD

AOWD zrobilem bo czepiali sie ze zbyt gleboko nuram jak na OWD 50m+ jak robilem AOWD to mialem za soba ok 150 nurkowan z tego ok 80 po OWD i ok 40 w granicach 40m do 60m

Marcin H. napisał/a:

tymczasem ty zrobiles jeszcze dwa dodatkowe kursy po co?? ...

Bo mialem super instruktorkę :mrgreen:
Marcin H. napisał/a:

o ile rescue jest kursem podnoszacym twoja wiedze z ratownictwa i autoratownictwa ...

Gówno prawda ten kurs tez sie okazał badziweny ... no cóż ale w dalszym ciągu szkoliła mnie świetna instruktorka :mrgreen:

Marcin H. napisał/a:

to DM jest juz kursem specyficznym ktory sie robi przewaznie w jakims konkretnym celu (zazwyczai aby isc dalej)

Specyficzny ? w jakim sensie Jak dla mnie to kursidło dla cieci pilnujących turystów pod wodą

Marcin H. napisał/a:

Poniewaz po rozmowie w poradni zawodowej doradca i ja doszliśmy wspolnie do wniosku ze najbardziej odpowiednim zawodem dla mnie bedzie fach Torreadora to pomysl aby robic kariere jako podwodny cieć zarzuciłem

Marcin H. napisał/a:

skoro w PADI wystarczy zaplacic i kupic plastyk to twoj plastyk jest nic nie wart ...

Tu sie z toba zgodze co wiecej przewaznie jak wyciagniesz plastik PADI w szanujacej sie bazie to od razu trafiasz do grona nurkow specjalnej troski wiec lepiej miec certyfikat P1 CMAS niz DM padi
Marcin H. napisał/a:

idac dalej tym tropem jesli kupiles DM to rownie...
...

Jezeli tu widzisz jakies tropy to sorry friend ale pozostaja znow juz tylko Tworki ... bardzo mi przykro

Marcin H. napisał/a:

mogles kupic P2 a co gorsze mogles kupic NTMX co juz grozi powaznymi konsekwencjami w czasie nurkowania bo moze ty wogole do wody jeszcze nie weszles tylko wszytko kupiles

Najpierw zapoznaj sie z programami organizacji o ktorych probujesz bełkotać gdyby jednak czytanie stanowilo dla ciebie problem to skróce: TYLKO PADI SPRZEDAJE KURSY PRZEZ INTERNET I TO BEZ WCHODZENIA DO WODY - patrz kurs EAN DIVER PADI
pozostałych nie da sie kupić

Marcin H. napisał/a:

Uważam, że masz rację. ...

NIe mow tego w Tworkach bo mogą cie skierowac na zamkniete lecznie

Tu tez widzisz jakies tropy spiskowej teorii dziejow ?
unknown44 napisał/a:
Nie mówię, że jestem dobrze wyszkolony. Napisałem, że standardy PADI są niskie, dlatego będę to nadrabiał robiąc P2 i P3 w CMASie. Wiem, że przepłaciłem, gdybym najpierw przeglądnął kilka postów na tym forum, to nie robiłbym kursu w PADI, ale w CMAS.
A Ty co taki złośliwy nurku z zamiłowania? Hehe...

Marcin H. napisał/a:

Scan może podyskutujesz zamiast od razu do tworek wysyłać...

Nie stronie od dyskusji ale sorrry kolego pieprzysz i tyle jezeli uwazasz ze PADI jest ok to twoj problem bo w koncu skad moglbys wiedziec jak wyglada kurs w innych organizacjach naprawde nurkowych skoro do pały ci nie przyszlo sprobowac czegos w CMAS czy IANTD czy TDI ?
ps. Poznaj inne systemy szkolenia i wróć bede tu czkał i chetnie z toba pogadam a póki co to narra

Marcin H. - 16-10-2006, 10:32

Nie no nie wiem co napisać - chyba tylko to, że jesteś chamem po prostu. Dalszego ciągu "dyskusji" nie będzie.
KasiaK - 16-10-2006, 12:17

to nie kwestia organizacji, tylko instruktora
instruktor moze byc PADI, a szkolic na bardzo wysokim poziomie
to na tyle

milego, spokojnego dnia
K.

Marcin H. - 16-10-2006, 13:23

Jak widzisz Kasiu nie wszyscy mają takie zdanie (ja owszem). Jeżeli masz inne - Tworki.
conan - 16-10-2006, 14:46

Scaner skoro juz od pewnego czasu nurales bez uprawnien a nastepnie po OWD wykonywales duzo nurkowan glebokich wiec zakladam ze dorobiles sie sporej wiedzy i doswiadczenia wiec robienie kursow w PADI bylo moim zdaniem zupelnie w twoim przypadku bez sensu
nie dawaly ci one nic poza plastkiem

ale to nie dlatego ze one niczego nie ucza tylko ze ty juz dawno przekroczyles zalecane limity na poszczegolne stopnie zakladam ze jak ci nic nie jest to miales wiedze daleko wykraczajaco poza ramy w/w kursow

a z instruktorka trzebabylo sie umowic niekoniecznie na kurs no ale jak nie wpadles na to to przyjdz moge udzielic ci paru wskazowek

co do DM jest on wlasnie po to zeby moc pilnowac turystow pod woda i aby robic instruktora
a skoro nie bylo to twoim celem wiec zrobienie go bylo znow niepotrzebne

a co do kupna kursow w innych federacjach i programie szkolenia to tylko twoje zdanie niekoniecznie prawdziwe no ale bladzenie to rzecz ludzka

tworki moze i odwiedze jak ci bede pomagal sie tam dostac bo widac juz chyba pora

unknown44 - 16-10-2006, 15:23

Ja napisał/a:
Nie mówię, że jestem dobrze wyszkolony. Napisałem, że standardy PADI są niskie, dlatego będę to nadrabiał robiąc P2 i P3 w CMASie. Wiem, że przepłaciłem, gdybym najpierw przeglądnął kilka postów na tym forum, to nie robiłbym kursu w PADI, ale w CMAS.
A Ty co taki złośliwy nurku z zamiłowania? Hehe...

scaner napisał/a:
Nie stronie od dyskusji ale sorrry kolego pieprzysz i tyle jezeli uwazasz ze PADI jest ok to twoj problem bo w koncu skad moglbys wiedziec jak wyglada kurs w innych organizacjach naprawde nurkowych skoro do pały ci nie przyszlo sprobowac czegos w CMAS czy IANTD czy TDI ?

No to napisałem, że nie jest OK. Widziałem jak przebiega kurs w CMASie i widziałem ćwiczenia praktyczne i wiem, że w PADI jest o wiele łatwiej zdać (więc nie wiem o co Ci chodzi :?).
A ostatnie zdanie, to nie było do Ciebie przecież... ;)

KasiaK - 16-10-2006, 16:17

Marcin H. napisał/a:
Jak widzisz Kasiu nie wszyscy mają takie zdanie (ja owszem). Jeżeli masz inne - Tworki.

a moge miec, w owym zakladzie, pokoj z Tobą? ;-)

stachu - 16-10-2006, 16:28

jezeli moge zapytac kto byl tak zarabistym instructorem i sprzedal ci tyle plastikow hm ciekawe............pozdrawiam stachu
Adam Frajtak - 16-10-2006, 21:23

conan napisał/a:
Scaner skoro juz od pewnego czasu nurales bez uprawnien a nastepnie po OWD wykonywales duzo nurkowan glebokich wiec zakladam ze dorobiles sie sporej wiedzy i doswiadczenia wiec robienie kursow w PADI bylo moim zdaniem zupelnie w twoim przypadku bez sensu

Masz racje ale bez certyfilkatu sie nie da prawda? Poza tym jak sie wczesniej nie bylo na kursie to trudno przewidziec ze to taka lipa w kazdym razie ja szklanej kuli nie mam

conan napisał/a:

ale to nie dlatego ze one niczego nie ucza tylko ze ty juz dawno przekroczyles zalecane limity na poszczegolne stopnie zakladam ze jak ci nic nie jest to miales wiedze daleko wykraczajaco poza ramy w/w kursow

Najpierw trzeba skonczyc kurs lub co najmniej go zacząc zeby to wiedziec prawda? Tak czy inaczej CMAS P2 dal mi wiecej umiejetnosci niz OWD+AOWD+Rescue+DM PADI

conan napisał/a:

a co do kupna kursow w innych federacjach i programie szkolenia to tylko twoje zdanie niekoniecznie prawdziwe no ale bladzenie to rzecz ludzka

Chcesz powiedziec ze instuktorzy TDI IANTD CMAS sprzedaja kursy bez kursów? (tak jak PADI?)

[ Dodano: 16-10-2006, 21:25 ]
stachu napisał/a:
jezeli moge zapytac kto byl tak zarabistym instructorem i sprzedal ci tyle plastikow hm ciekawe............pozdrawiam stachu

Sluchaj instruCtorze SSI lepiej nie poruszaj tematow innych instuktorów na Śląsku bo jeszcze coś powiem i będzie ci wstyd a klientów bedziesz musial szukac na Marsie

[ Dodano: 16-10-2006, 21:38 ]
KasiaK napisał/a:
to nie kwestia organizacji, tylko instruktora
instruktor moze byc PADI, a szkolic na bardzo wysokim poziomie
to na tyle
milego, spokojnego dnia
K.

Na spokojnie rzecz biorąc to
Jezeli zupelnie zielony chłoptaś wymyśli sobie ze zostanie nurkiem to w 3 dni w Egipcie moze zrobic OWD
W kolejne 3 AOWD
w kolejne 4 dni Rescue
w 7 DM
no i na koniec zostaje mu zrobienie kursu Instruktora OWSI PADI zakladam ze na to potrzebne jest zeby sobie nie robic jaj miesiąc choć zdaje sie ze kurs trwa tydzien ale to juz nie wazne wiec teoretycznie po 8 moze 10 tygodniach zostaje Instruktorem PADI
Ale to małoprawdopodobne wiec realnie ten chłoptaś ciezko przerabia material PADI i calosc szkolenia zamyka w 2!!!!!!!!! LATA!!!! i co z tego?? NIC! wie tyle samo co w pierwszym wariancie czyli
Nie wie nic o dekompresji - Bo w PADI nie ma czegos takiego
Nie wie nic o akcelerowanej dekompresji - Bo nie ma dekompresji w PADI
Nie potrafi policzyc rock bottom
Nie potrafi rozpisac rantajmu
NIe potrafi zaplanowac zuzycia gazow ( obserwacja manometru czy nie wyskoczy rezerwa nie jest planowaniem)
Nie nic o komunikacji światlem
NIe wie kompletnie nic ale to absolutnie nic o Nitroksie a juz EAN 50 w ogole nie istnieje
itd itd
Kasiu wiec ja twierdze ze nie ma dobrych instruktorow wyszkolonych w ramach programu PADI. Zgadzam sie ze są i znam takich instuktorzy wybitni w PADI ale oni zawsze przekazuja dodtatkowa wiedze ktora posiadaja bo szkolili sie kiedys w CMAS teraz w IANTD lub TDI lub jeszze paru innych normalnych org. nurkowych
Jak to mowila moja babci wrona orła nie urodzi :mrgreen:
Nie da sie zrealizowac normalnego kursu w ramach procedur PADI i nie mozna byc Super instruktorem przestrzegajac procedu i programow szkoleniowych PADI wiec zawsze pozostanie kwestia organizacji nurkowej i jej programu i oczywiscie osoby instruktora

Marcin H. - 16-10-2006, 21:42

KasiaK napisał/a:
Marcin H. napisał/a:

a moge miec, w owym zakladzie, pokoj z Tobą?

hihi jasne:)

conan - 17-10-2006, 15:50

zapytam z ciekawosci najpierw robiles P2 czy AOWD
skoro miales P2 to po co robiles AOWD a skoro miales AOWD badz wyzej a nurkowales znacznie glebiej niz pozwala na to P2 (a co za tym idzie posiadales stosowna wiedze) to po co ci bylo P2
czy nie lepiej bylo isc w strone nurkowan technicznych niz dublowania uprawnien ktore nic nie wniosly do twojej wiedzy?

sprzedawnia kursow bez kursow to jest gra slow
taki jest standart ktory nie zostal ustalony przez zadnego instruktora tylko przez federacje wiec pretensje do centrali moze oni stwierdzili ze taki kurs moze sie odbywac w taki sposob

a co do twojego wywodu o zostaniu instruktorem to w innych federacjach wcale nie jest inaczej
jak ktos ma czas i kase to robi kurs potem nurkowania stazowe i kolejny kurs(i tak jest nie tylko w PADI) wiec mozna zostac instruktorem roznie szybko

a co do pozostalych kwestii to chcialbym ci przypomniec ze PADI to nurkowanie typowo rekreacyjne niewazne czy ktos wazy 50 czy 150 kg jak chce to moze plywac
zalecana glebokoscia jest 30 m a absulutnym max 40 i to wszytko mieszczac sie w NDL
Padi ma szkolic nurkow do ogladania rafy a nie do bicia rekordow i nurkowania na mieszankach wiec po co instruktorowi wiedza na temat akcelorowanej deco itp

chyba ze na wlasny uzytek i dla podniesienia wlasnych uprawnien i wiedzy ale przeciez nikt mu nie zabrania sie szkolic w odpowiednich federacjach

co to znaczy wedlug ciebie normalne organizacje

bo te ktore podajesz tzn IANTD TDI to sa techniczne i w zaden sposob nie sposob ich porownywac do rekreacji to tak jakbys probowal porownac ciezarowke z osobowka

Pisklak - 17-10-2006, 16:28

conan napisał/a:
skoro miales P2 to po co robiles AOWD a skoro miales AOWD badz wyzej a nurkowales znacznie glebiej niz pozwala na to P2 (a co za tym idzie posiadales stosowna wiedze) to po co ci bylo P2

Ja sie zapytam skoro taki byl madry to po co w ogole robil jakies kursy ? Dlaczego twierdzisz, ze czlowiek po OWD nurkujacy do 60 m (a tak napisal) posiada "stosowna wiedze" . Wedlug mnie jest to przejaw skrajnej nieodpowiedzialnosci i narazania zycia i zdrowia nie tylko siebie, ale tez tych co z nim nurkowali (swoja droga to tez nie mogli miec za duzo w glowach) ...

Adam Frajtak - 17-10-2006, 17:06

conan napisał/a:
zapytam z ciekawosci najpierw robiles P2 czy AOWD

Najpierw AOWD

conan napisał/a:
a skoro miales AOWD badz wyzej a nurkowales znacznie glebiej niz pozwala na to P2

Porownaj program kursow to raz dwa to glebokosc to jeszcze nie wszystko w nurkowaniu

conan napisał/a:

(a co za tym idzie posiadales stosowna wiedze) to po co ci bylo P2

Najwyrazniej nie zrozumiesz wiec raczej szkoda prądu
Ale po raz ostatni sprobuje lubie zdobywac wiedze po to zeby zweryfikowac to co wydaje mi sie ze wiem i zeby skonfrontowac to co mowia inni wiec zabawilem sie i ukonczylem pare kursow PADI bylem solidnym uczniem i sumiennie zglebialem wiedze wynik - w tym czasie pozalem sympatycznych ludzi z ktorymi nurkuje do dzis choc trzeba przyznac ze ok 90% nurkowan robie solo i nie dowiedzialem sie niczego ciekawego na tych kursach Podsumowalem sobie wiedze i teraz juz wiem ze PADI nie uczy praktycznie niczego. Zrobilem P2 CMAS i to byl ciekawy kurs praktyczny choc lekko na granicy bezpieczenstwa kursantow
Tak oto rozwiazalem sobie teoretycznie nierozwiazywalny problem PADI vs CMAS :mrgreen:
Ze kosztowalo duzo ? No coż nikt nie mowil ze nurkowanie jest tanie :mrgreen:
Czy bylo warto ? Tak bo dzis nikt mi nie moze wstawic kitu bo sam sie przekonalem jak to jest
Czy stracilem czas? Na 100% nie bo najwazniejsze jest to ze juz wiem zeby trzymac sie z daleka pod woda od nurkow PADI wiec teoretycznie moje bezpieczenstwo wzroslo :mrgreen:

Dopiero na kursach IANTD adv nitrox deep technical ntmx diver poznalem zupelnie nowe aspekty nurkowania i wieksza czesc materialu byla dla mnie zupelnie nowa poza tym pewnego rodzaju "filozofia" tech przemawia do mnie i pokrywa sie z moimi obserwacjami np. Wiekszosc nurkowan nawet tych wakacyjnych w Chorwacji wykonywana przez nurkow rekreacyjnych sa nurkowaniami dekompresyjnymi
lub sposob planowania i wykonywania nurkowan wrakowych jest najblizszy systemom IANTD/TDI A w koncu Bałtyk i jego wraki sa nam blizsze niz rafy

Tyle na ten temat jezeli chcesz koniecznie dorabiac ideologie to zycze powodzenia choc ciekwaszy bylby wątek sprzetowy poniewaz tu tez zamiast pieprzyc na forum i przerabiac teoretycznie szpej po prostu go kupuje nuram czasem jade bezposrednio do producenta i weryfikuje na sobie internetowe pieprzenie dlaczego ? Bo tak lubie taki mam piperzony kaprys a pozniej szpej ląduje na allegro lub u kolegow za 50% czasem 30% wartosci czesto po 3-5 nurkowaniach

conan napisał/a:

czy nie lepiej bylo isc w strone nurkowan technicznych niz dublowania uprawnien ktore nic nie wniosly do twojej wiedzy?

Wniosly bardzo duzo poczytaj wyzej.
Niczego nie dublowalem w kazdym razie nie pamietam abym pisal cos o tym ze robilem 2x aowd

conan napisał/a:

sprzedawnia kursow bez kursow to jest gra slow
taki jest standart ktory nie zostal ustalony przez zadnego instruktora tylko przez federacje wiec pretensje do centrali moze oni stwierdzili ze taki kurs moze sie odbywac w taki sposob

Bingo! wlasnie caly czas mowie ze liczy sie organizacja a instruktor dopiero pozniej
conan napisał/a:

a co do twojego wywodu o zostaniu instruktorem to w innych federacjach wcale nie jest inaczej
jak ktos ma czas i kase to robi kurs potem nurkowania stazowe i kolejny kurs(i tak jest nie tylko w PADI) wiec mozna zostac instruktorem roznie szybko

Przeczytaj jeszcze raz moj post wlasnie to napisalem ze nie ma znaczenia czy bedzie go robil 2 miesiace czy 2 lata w przypadku PADI i tak nie bedzie wiedzial wiecej bo najzwyczajniej w swiecie PADI nie uczy niczego poza przdmuchiwaniem maski i obserwacja manometru no i te slynne 50 bar :mrgreen:
Wez kartkę papieru i wypisz sobie ilem mozesz zrobic wrakow w Polsce na jednej flaszce bez stage bez deko ( cały kompletny program PADI od OWD do OWSI Instruktor nie uczy posugiwania sie twienem butlami bocznymi i wykonywania nurkowan deko ) i odpowiedz sobie jaka jest przydatnosc szkolenia PADI
W zasadzie po pełnym cyklu szkolen PADI nie da sie zrobic nawet nurkowania w Hermanicach po studnia jest ponizej 30 m a dystans do i z powrotem to juz nurkowanie deko

Oczywiscie mozesz dołączyc przykładowe nurkowania wakacyjne i tez odpowiedziec ile z nich faktycznie bylo NDL i do maks 30 m
W Chorwacji nie znam ani jednej bazy ktora by w ogole zwracala na to uwage a w Egipcie zdaje sie ze jest tylko jedna ktora sie trzyma standardów

waterman - 17-10-2006, 17:53

Jeśli mogę wtrącić swoje pięć groszy
Wydaje mi się, ze Scaner na dużo racji w tym co pisze.
Sprawa PADI i CMAS zawsze będzie świeża i zawsze będzie całe mnóstwo postów na ten temat, wystarczy poczytać inne fora.
Ale, jeśli ktoś wyjdzie z założenia, że interesują go tylko głębokości rekreacyjne np. nurkowie diabetycy ,którzy muszą pilnować głębokości, czasu temperatury oni też mogą być mistrzami w ty co robią , ale nie muszą znać „meandrów dekompresji
pozdr Jarek

conan - 17-10-2006, 22:16

wydaje mi sie ze dyskusja nie powinna sie toczyc na temat ktory system jest lepszy tylko ktory sie nadaje do okreslonych typow nurkowan

oczywiscie glebokosci to nie wszytko ale piszac to mialem na mysli ze skoro nurkowales gleboko nawet po OWD to zakladam ze nie robiles tego od tak dla zaliczenia glebokosci przy linie tylko miales jakas swiadomosc tego co robisz i wiedze moze niezbyt pelna ale jednak i raczej nie z kursu OWD czy nawet AOWD ale wynikajaca z praktyki i doswiadczenia

powtorze jeszcze raz nie mozesz porownywac IANTD do PADI to sa federacje szkolace na zupelnie innych biegunach szczegolnie jesli wezmiemy pod uwage kursy o ktorych wspomniales czyli ADV EAN i wyzej

to ze wiekszosc nurkowan rekreacyjnych jest wykonywana z deco to juz nie wina federacji tylko nurkow ktorzy robia cos do czego nie sa przeszkoleni

jak bedziesz sprzedawal nowy sprzet za 30 % to daj znac widze ze jestes ze slaska moze cos kupie

a co do zostania instruktorem w 2 mies czy 2 lata to nie wiem czy zauwazyles ale napisalem ze to nie jest tylko domena PADI w kazdej federacji (nie liczac technicznych) jak masz kase i czas to zrobisz szybko instruktora i nie oznacza to ze bedziesz wiedzail co to jest dekompresja itp wiec nie pisz ze tak jest tylko w PADI ale generalnie w federacjach rekreacyjnych ale powtarzam jeszcze raz ze one szkola w innych celach a nie do nurkowan deco
osobiscie jednak nie widze w tym nic zlego
znam ludzi ktorzy nie chca nurkowac gleboko i dlugo i nie dlatego ze nie maja kasy czy sie boja albo cos tam jeszcze tylko dlatego ze nie widza w takim nurkowaniu przyjemnosci im wystarczy zanurkowac na 10-15 m zauwaz ze wiekszosc podwodnego zycia (tego do ogladania czyli rafy, roslinnosc) wystepuje wlasnie w plytkiej strefie wiec nie widze problemu i powtorze jeszcze raz PADI to typowa rekreacja wlasnie do ogladania rybek nie kazdy chce zwiedzac wraki i ogladac studnie na hermanicach

generalnie uwazam ze najwazniejsze w nurkowaniu jest i tak doswiadczenie im wiecej nurkujesz tym sie wiecej uczysz i jestes madrzejszy (mowie tu o nurkowaniach ktore sa wartosciowe)
mozesz byc po OWD a wiedziec wiecej niz OWSI albo super TECH DIVER
poza tym wydaje mi sie ze kurs jest tylko furtka ktora umozliwia ci dwie rzeczy
formalna mozliwosc szkolenia i zdobywania wiedzy na wyzszym poziomie oraz
oficjalna mozliwosc nurkowania do granicy swoich uprawnien
nawet najbardziej doswiadczonego OWD z 1000 nurkowan nikt nie zbierze np na Abile a juz ADV EAN z po 30 nurkowaniach kazdy wezmie

waldo - 17-10-2006, 23:16

conan napisał/a:
nie mozesz porownywac IANTD do PADI to sa federacje szkolace na zupelnie innych biegunach szczegolnie jesli wezmiemy pod uwage kursy o ktorych wspomniales czyli ADV EAN i wyzej

PADI/DSAT podobnie jak TDI/SDI czy IANTD, prowadzi szkolenia od OWD do instruktora trimixowego.

conan napisał/a:
to ze wiekszosc nurkowan rekreacyjnych jest wykonywana z deco to juz nie wina federacji tylko nurkow ktorzy robia cos do czego nie sa przeszkoleni

Niezależnie od federacji, podczas każdego zanurzenia z wykorzystaniem sprężonego czynnika oddechowego, przy wynurzaniu zawsze występuje dekompresja - i nie jest to wina nurków, pomimo, że nie wszyscy zostali o tym poinformowani :)

Adam Frajtak - 17-10-2006, 23:20

waldo napisał/a:

Niezależnie od federacji, podczas każdego zanurzenia z wykorzystaniem sprężonego czynnika oddechowego, przy wynurzaniu zawsze występuje dekompresja - i nie jest to wina nurków, pomimo, że nie wszyscy zostali o tym poinformowani :)

Noormalnie jestem w szoku nigdy nie wpadlbym zeby powiedziec to co Ty powiedziales bez obrażania mojego rozmowcy :22:

[ Dodano: 17-10-2006, 23:28 ]
waterman napisał/a:

Ale, jeœli ktoœ wyjdzie z założenia, że interesujĹĄ go tylko głębokoœci rekreacyjne np. nurkowie diabetycy ,którzy muszĹĄ pilnować głębokoœci, czasu temperatury oni też mogĹĄ być mistrzami w ty co robiĹĄ , ale nie muszĹĄ znać „meandrów dekompresji
pozdr Jarek

Jarek masz racje ale ja uwazam ze każda organizacja nurkowa powinna miec w swoim programie podstawowym przynajmniej podstawowa porcje wiedzy na temat nurkowan deko
No i co najwazniejsze moim zdaniem instruktor nurkowania ktory nie wie nic na temat dekompresji bo oficjalnie instruktor PADI OWSI nic sie na ten temat w ramach szkolen PADI nie moze dowiedziec jest zdyskwalifikowany. Szanuje i rozumiem nurkow ktorzy nurkuja płytko i krotko w ramach NDL ale przynajmniej ich instruktor powinien im w ramach kursu wyjasnic co to jest deko czym grozi jak to sie je i dlaczego lepiej bedzie nurac w ramach NDL natomiast w PADI instruktor nie moze tego wyjanic bo NIC NA TEN TEMAT NIE WIE BO w PADI dekompresja nie istnieje

KasiaK - 18-10-2006, 00:34

scaner napisał/a:

natomiast w PADI instruktor nie moze tego wyjanic bo NIC NA TEN TEMAT NIE WIE BO w PADI dekompresja nie istnieje

nadal sie bede upierac, ze to kwestia instruktora...a nie organizacji samej w sobie
osobiscie znam ilus instruktorów PADI, ktorzy doskonale wiedzą, ze......kazde nurkowanie jest dekompresyjne :) tak to ładnie ujmę :)

nie wolno generalizowac, bo mozna kogos/wiele osob urazic.....
analogicznie...to, ze ktos skonczył takie a nie inne studia, nie oznacza ze kompletnie nie ma pojecia na szersze tematy, sporo wybiegajace poza zakres jego piecio letniej nauki.....
znam wiele osob, ktore skonczyły taki, a nie inny kierunek studiow (maja papierek), a dzieki wlasnej checi i ambicji wiedza wiele wiecej i robia cos zupelnie nie kompatybilnego z ww "papierkiem" :)

spokojnej nocy
K.

p.s. tak na wszelki wypadek....nie bronie "swojego"....ja jestem IANTD :22:

Smok - 18-10-2006, 09:13

waterman napisał/a:
oni też mogą być mistrzami w ty co robią , ale nie muszą znać „meandrów dekompresji

Muszą znać i rozumieć problemy dekompresji.

conan napisał/a:
ale wynikajaca z praktyki i doswiadczenia

Ile osób popełnia błędy letalne idąc w samodzielne zdobywanie doświadczenia np Instr MM (PADI)

pozdrawiam rc

Adam Frajtak - 18-10-2006, 09:30

KasiaK napisał/a:

nadal sie bede upierac, ze to kwestia instruktora...a nie organizacji samej w sobie
osobiscie znam ilus instruktorów PADI, ktorzy doskonale wiedzą, ze......kazde nurkowanie jest dekompresyjne :) tak to ładnie ujmę :)
:

Ale jezeli znajdziemy takiego ambitnego instruktora i na dodatek bedzie z CMAS czy IANTD to sukces mamy gwarantowany no wiec zgodnie z zasada eleiminowania słabych punktów nalezy jezeli to tylko mozliwe wybierac ambitnych intruktorow nie z PADI

KasiaK napisał/a:

nie wolno generalizowac, bo mozna kogos/wiele osob urazic.....
analogicznie...to, ze ktos skonczył takie a nie inne studia, nie oznacza ze kompletnie nie ma pojecia na szersze tematy, sporo wybiegajace poza zakres jego piecio letniej nauki.....
znam wiele osob, ktore skonczyły taki, a nie inny kierunek studiow (maja papierek), a dzieki wlasnej checi i ambicji wiedza wiele wiecej i robia cos zupelnie nie kompatybilnego z ww "papierkiem" :) :

Masz racje ze generalizowanie wrzuca do jednego wora wszystkich ale nie mowimy tutaj o NSDAP ( wszyscy wiemy ze wsrod faszystow byli rowniez szlachetni pacyfisci :mrgreen: ) ani o wyznawcach religgi x czy o ludziach ze sklonnosciami homo prawda? Mowimy o zwyklym produkcie przygotowanym przez fachowcow od marketingu i sprzedawanym przez ludzi najczesciej z maks zawodowym wyksztaleceniem taka zdaje sie jest srednia swiatowa dla tego zawodu.
Kursy PADI to tylko i wylacznie jeszcze jeden kiczowaty bubelek sprzedawny turystom na deptakach kurortow i generalizowanie w tak błachej sprawie nie jest niczym złym to tak samo jak powiedziec o sklepach sieci Lidl ze produkty sa w nich kiepskiej jakosci najczesciej wyprodukowane pod marka LIDL ale za to sa tanie i szybko moza zalatwic zakupy bo asortyment w tym sklepie jest ograniczony do minimum I czy takie generalizowanie kogos obraża? Nie bo takie sa fakty a to ze jeden z marketow Lidla jest zawsze czysty pachnacy towary sa poukladane i w duzych ilosciach a w innym jest syf brud smród i stoją puste kartowny zamiast towaru niczego nie zmienia

KasiaK napisał/a:

p.s. tak na wszelki wypadek....nie bronie "swojego"....ja jestem IANTD :22:

A ja staram sie nie bronic w tej kwestii niczego wyrazilem najzupelniej obiektywnie swoja opinie
PADI - badziew
CMAS troche hard core jakby czas zatrzymal sie w miejscu gdzies w latach 80-tych
IANTD - System szkolenia "dobrany" do naszych warunkow bezrafowych przygotowujacy do nurkowan glebszych i/lub dluzszych np wrakowych na Bałtyku
TDI - Program wyglada dobrze w tym systemi nura wielu najlepszych polskich nurkow np. SP Banan

jcsjacekj - 18-10-2006, 09:57

Cytat:
PADI - badziew
CMAS troche hard core jakby czas zatrzymal sie w miejscu gdzies w latach 80-tych
IANTD - System szkolenia "dobrany" do naszych warunkow bezrafowych przygotowujacy do nurkowan glebszych i/lub dluzszych np wrakowych na Bałtyku
TDI - Program wyglada dobrze w tym systemi nura wielu najlepszych polskich nurkow np. SP Banan

A co myślisz o SSI ?

Adam Frajtak - 18-10-2006, 10:18

jcsjacekj napisał/a:

A co myślisz o SSI ?

Nie mam zdania

KasiaK - 18-10-2006, 10:50

wiesz co Adasiu? :lol: madrze gadasz :-D
w sensie...sie chyba zgodzic musze ....generalizowanie jest be, ale 75% moze juz stanowic wiekszosc? no własnie, moze :)
dopsz, to zrobmy tak: masz racje, ale nalezy zawsze dodawac, ze sa WYJATKI :cool:
znam instruktorów PADI na bardzo wysokim poziomie, ale fakt....na "słabszym" tez :P

przyjmując scanerowe zalozenia,
SSI= PADI, tyle ze PADI ma super marketingowców ;-)
imho oczywiscie

p.s. ten przykład z Lidlem mnie przekonał ;)

waterman - 18-10-2006, 10:53

jcsjacekj napisał/a:
A co myślisz o SSI

bardzo znany za dużą wodą, ale tak samo szybki jak PADI
pozdr Jarek

Adam Frajtak - 18-10-2006, 11:02

KasiaK napisał/a:

dopsz, to zrobmy tak: masz racje, ale nalezy zawsze dodawac, ze sa WYJATKI :cool:

Tak tez bedzie od tej pory :mrgreen:

KasiaK napisał/a:

p.s. ten przykład z Lidlem mnie przekonał ;)

Mnie tez :22:

TomM - 18-10-2006, 11:47

KasiaK napisał/a:
ten przykład z Lidlem mnie przekonał ;)

Jestem pod wrażeniem.

conan - 18-10-2006, 16:04

dyskusja mocno odbiegla widac od pierwotnego watku tematu
mysle ze nie ma sensu jej kontynuowac bo i tak kazdy ma swoja racje

waldo wiem wiem kazde nurkowanie jest dekompresyjne ale chodzilo mi o nurkowania w ktorych nie trzeba wykonywac przystankow

oprocz PADI i CMAS sa obecne rowniez inne federacje rekreacyjne chodzi mi o

SSI
NAUI
SDI
LOK
PADI
i CMAS

ciekawi mnie w ktorej z tych federacji zakres wiedzy obejmuje nurkowania dekompresyjne i teorie z nimi zwiazana

nie znam dokladnie programow ale nie wydaje mi sie aby w ktorejkolwiek tak bylo (co prawda CMAS wykorzystauje w swoich kursach tabele deko ale nie wydaje mi sie aby kursant po P2 byl przygotowany do nurkowan deco do plywania w twinie do uzywania stage itp (chyba ze sie sam nauczy)

co innego np TDI gdzie program zaczyna sie od poziomu nitrox a w zasadzie od ADV Nitrox ale to juz sa zupelnie inne nurkowania i wielka przepasc miedzy OWD a ADV EAN

wiec scaner ktore z federacji rekreacyjnych uwazasz za godne polecenia

unknown44 - 18-10-2006, 18:56

conan napisał/a:
oprocz PADI i CMAS sa obecne rowniez inne federacje rekreacyjne chodzi mi o
SSI
NAUI
SDI
LOK
PADI
i CMAS

? Ale jak to? :D No i jeszcze TADI (Tesco Advanced Diving Asociation) ofkoz :cool:

KasiaK - 18-10-2006, 21:28

TomM napisał/a:
KasiaK napisał/a:
ten przykład z Lidlem mnie przekonał ;)

Jestem pod wrażeniem.

tylko swinia nie zmienia pogladów....

TomM - 18-10-2006, 22:10

KasiaK napisał/a:

Hmmmm.... Do Artiodactyla należą zarówno Suidae jak i Bovidae, ale tylko te ostatnie uparcie żrą zielone i nie chcą zmienić poglądów :)

seaway - 18-10-2006, 23:06

az kusi, zeby zapytac co o federacjach sadza zawodowcy z np. z COMEX lub tez z MW.
nie wiem, ale jakos mi to przypomina "dyskusje" wsrod fanow Audi, BMW i Mercedesa. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: kolejnosc celowo alfabetyczna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

KasiaK - 19-10-2006, 00:17

TomM napisał/a:
KasiaK napisał/a:

Hmmmm.... Do Artiodactyla należą zarówno Suidae jak i Bovidae, ale tylko te ostatnie uparcie żrą zielone i nie chcą zmienić poglądów :)

taaak? hmmmmmm...............
suidae naleza do podrzadu swinokształtnych, a bovidae do przeżuwaczy....i ogolnie to przeciez jest bardzo duzo "podgatunków"...ciekawe czemu akurat te wybrałeś .....

TomM - 19-10-2006, 09:28

Bo jest takie powiedzonko: "Tylko krowa nie zmienia.... itd". Kiedyś tak napisałem. Zdziwiło mnie, że teraz poczciwa krówka zmieniła się w inne zwierzątko parzystokopytne, zwykle będące motywem powiedzonek nieco bardziej pejoratywnych.
jcsjacekj - 19-10-2006, 09:59

TomM napisał/a:
... zwykle będące motywem powiedzonek nieco bardziej pejoratywnych.

Np. "Rzucać perły przed wieprze" ?

Smok - 19-10-2006, 12:15

seaway napisał/a:
az kusi, zeby zapytac co o federacjach sadza zawodowcy z np. z COMEX lub tez z MW.

TO SAMO CO FEDERACJE O NICH.

pozdrawiam rc

conan - 19-10-2006, 12:29

czyli co??
jcsjacekj - 19-10-2006, 13:01

seaway napisał/a:
... COMEX ...

Czy chodzi ci o -> http://www.comex.fr/suite...%20anglais.html ?

Smok - 19-10-2006, 15:25

conan napisał/a:
czyli co??

Comex był tam gdzie rekordziści bywają oni stosują bespieczne systemy długo czasowe. Rekordziści jadą szybko głęboko z bardzo krutką dekompresją i dużą ilością wypadków.

(TYLKO MY JESTEŚMY PRAWDZIWYMI NURKAMI)

Jedni to cykory, drudzy idoci.
Wracając do MW trochę brakuje mi przekleństw, żeby opisać mój pogląd.

pozdrawiam rc

seaway - 19-10-2006, 23:14

tak. wlasnie chodzi o ten COMEX.
bo jak w przypadku przytaczanych nurkowan "federacyjnych" chodzi o nurkowanie bardzo rekraacyjne, to ci nurkowie ( min. z COMEXU, ale nie tylko), maja do wykonania konkretne prace. nie zawsze proste, nie zawsze latwe, nie zawsze bezpieczne.