| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
TESTY - CTD CORDUR TECH DRY ze Scubatecha
DarekS - 11-12-2006, 10:12 Temat postu: CTD CORDUR TECH DRY ze Scubatecha Dzięki uprzejmości Tomka Stopyry od dziś zaczynamy testowanie suchego kombinezonu CTD CORDUR TECH DRY, który opisany jest na stronie http://www.scubatech.pl/k...nezon_suchy.htm i http://www.scubatech.pl/k...skombinezon.htm Testować może każdy. W chwili obecnej kombinezon jest u mnie i każdy kto się zgłosi będzie miał możliwość przetestowania kombinezonu. Rozmiar jest tak dobrany aby jak największa liczba chętnych mogła w niego wskoczyć. Po zakończeniu testów w Olsztynie skafander wysyłam do Waldo w Krakowie i tam już też powinna zebrać się grupka chętnych testerów.
Na dzień dzisiejszy nie mam opracowanej "trasy" kombinezonu do testów dlatego zwracam się z prośbą do chętnych w różnych miejscowościach gdzie są chętni do testów. Trasę testową kończymy w Szczecinie gdzie Tomek Radomski będzie w posiadaniu kombinezonu i z nim należy się umawiać na testy. Ponieważ trasa nie jest opracowana (pomysł przeprowadzenia testów zrodził się w ostatniej chwili) proszę o szybką i konkretną decyzję oraz listę chętnych osób do testów. W każdej miejscowości musi być osoba odpowiedzialna za kombinezon ponieważ jest on do zwrotu i musi dotrzec w stanie nie uszkodzonym dlatego też każdy musi po nurkowaniu osuszyć go oraz zatalkować manszety i przesmarować zamek.
Prosze o zgłaszanie się chętnych.
mysiar - 11-12-2006, 10:19
ja jestem chętny, mozesz podac numer skadandra ?
piotr
DarekS - 11-12-2006, 10:39
Kraków - szczegóły ustala z Waldo. Ja czekam na zgłoszenia osób z innych miejscowości.
W ciagu max 2 tyg. kobinezon będzie w Krakowie, ja do czwartku następnego tygodnia robię testy w Olsztynie chyba że uda się to wyślę szybciej.
Oczywiście każdy testujący musi na forum napisać spostrzeżenia i uwagi co nie oznacza, że musi zaraz takiego suchacza kupić chociaż ...
Cynki - 11-12-2006, 12:39
To ja też chętnię wślizgnę się do wewnątrz tej cordurki....
pozr.
Cynki
mysiar - 11-12-2006, 16:41
no to ja juz wiem, ze sie nie zmieszcze w ten skadander,
kurcze jakis rozmiar na krasnoludki
ol_marcino - 11-12-2006, 18:14
Darku wpisz i mnie
ol_marcino
waldo - 11-12-2006, 20:41
Darek, podaj rozmiar testowego suchacza, aby testerzy mieli szansę zmieścić się do środka
grzegorz - 11-12-2006, 20:49
Jestem bardzo chetny,ale również poproszę o rozmiar,ponieważ nie należę do najmniejszych.
pozdrawiam Grzegorz
waldo - 11-12-2006, 21:16
Jeżeli ktoś jest zainteresowany przymiarką suchacza Agama, to mam teraz u siebie rozmiar 8 (na rzeczywisty wzrost 189 - 192 cm, przy wadze nieco ponad 100 kg).
Suchacz jest w kolorze czarnym z jedną kieszenią, kryzą lateksową, but 45. Opcjonalnie w komplecie kaptur oraz suche rękawice.
Niestety, egzemplarz suchacza który teraz posiadam nie można zabrać do wody.
PiotrG - 11-12-2006, 22:56
Darek, jak skafander będzie na mnie pasował to proszę dopisz i mnie.
Ryszard Szwajcer - 11-12-2006, 23:06
Darku.
Myślę, że mogę zająć się organizacją nurkowań tostowych suchacza w środowisku nurów z Bielska - Białej i okolicy.
Nas potrafi być czasami bardzo sporo i myślę, że jak "rzucimy temat" testu suchacza ze Scubatecha na naszym klubowym forum, to nasza liczebność będzie jeszcze duuużo większa, niż na spotkaniu FN w Bachotku.
Zdecydowana większość osób, które na pewno będą chciały przetestować skafander, po ostatnich nurach na Zakrzówku i dość widowiskowym stepowaniu w płetwach po wyjściu z wody, ma plany zakupu czegoś nieco cieplejszego od pianki.
Umożliwienie przeprowadzenia takiego testu, będzie zatem na pewno przez wszystkich naszych przyjaciół bardzo mile widziana.
PawelW - 13-12-2006, 00:57
chyba kupie sobie tego suchara bo o moim mogłem cos powiedziec po setnym nurkowaniu a tu tylu chetnych do testowania ... napewno wzrosnie jego sprzedaz po testowaniu tylko napiszcie kiedy skonczycie
DarekS ty szczesciarzu masz go pierwszy ... opisz wrazenia po pierwszym razie ):) na sucho
ja wole mokre ....
a suche sĹĄ kombinezony czy skafandry ??? w googlach pod terminem kombinezon suchy nic nie znaleziono ...
DarekS - 13-12-2006, 01:04
test w olsztynie w niedziele nad jez. zbik
zaczynamy od 10 a konczymy ... az ostatni wyjdzie z wody
rozm testowego suchacza to 6
czekam jeszcze na ocieplacz od ocn
nastepny test w krakowie pozniej bielsko-biala
ja we wtorek wysylam suchacza do waldo
czekam na kolejne zgloszenia
mysiar - 13-12-2006, 06:57
| DarekS napisał/a: |
rozm testowego suchacza to 6 |
co Ty Darek takie prezydenckie rozmiary chcesz testowac
arfi - 17-12-2006, 12:27
Witaj Darek,
Jeśli masz jeszcze wolne miejscówki , to chętnie wziąłbym go do Płocka na testy.
Mam tutaj na szybko dwudziestoosobową grupkę, która właśnie szuka odpowiedniego "ubranka" . Niekoniecznie suchego, ale kto wie?
dzinks - 17-12-2006, 19:32
| mysiar napisał/a: | | DarekS napisał/a: |
rozm testowego suchacza to 6 |
co Ty Darek takie prezydenckie rozmiary chcesz testowac |
Az taki to maly nie jest:
http://www.agama-diving.c...ikost_typ=suche
waldo - 17-12-2006, 19:53
| dzinks napisał/a: | | Az taki to maly nie jest: |
He, he, he Mysiar zamówił rozmiar 9 i zastanawiamy się czy nie będzie za mały
mysiar - 17-12-2006, 20:52
no mam taka nadzieję że 9 będzie dobry, ósemce trochę brakowało
dzinks - 18-12-2006, 08:17
he he rzeczywiście mysiar może sie nie zmieścić w szusteczkę
mysiar - 20-12-2006, 21:54
| dzinks napisał/a: | he he rzeczywiście mysiar może sie nie zmieścić w szusteczkę |
może się nie zmieścić ???
mogę się założyć o wagon browca, że się nie zmieszczę
no ale soon moja dziewiąteczka ma przyjść
DarekS - 22-12-2006, 02:10
zaraz po nowym roku wysylam suchy do Waldo i dalsze testy w Krakowie pozniej testy bedzie prowadzic Ryszar Szwajcer.
Do testow bedzie rowniez ocieplacz ND
w chwili obecnej jest suchy o rozm. 6 ale jezeli bedzie min. 3 osoby o innym rozmiarze wowczas Scubatech dostarczy dodatkowo kombinezon w rozmiarze ktory niezbedny bedzie do testow.
mysiar - 23-12-2006, 19:47 Temat postu: Nowy suchy skafander AGAMA CTD CORDUR TECH DRY Witam
dzieki koledze Waldo i Scubatechowi udało mi się jeszcze przed świętami zanurkować w nowym suchym skafandrze Agamy.
Skafander przyjechał ze Szczecina do Krakowa wczoraj po godzinie 22:00
a dzisiaj na Zakrzówku został "rozdziewiczony".
Poniewaz był to moj pierwszy w życiu nurek w suchym skafandrze to za dużo nie mogę o nim napisać może dopiszą to inni którzy ten skafander widzieli "w akcji".
Rozmiar skafandra to dziewiątka ( 9 ) czyli ostatni numer w rozmiarowce Agamy, nie był szyty na miarę.
Ten mój egzemplarz ma doklejoną druga kieszen i kryzę neoprenową (standardowo jest lateksowa).
Nurkowało się w nim wg. mnie SUPER nie zmarzłem w przeciwieństwie do ostatniego nurka na Zakrzówku którego dokonałem w piance.
Po wyjsciu z wody nastąpiło kolegialne sprawdzenie czy skafander był zalany.
Ku mojemu zadowoleniu nie był więc mogę napisać, że zostałem posiadaczem prawdziwego suchego skafandra.
Kolega XEON zrobił zdjęcia i jak tylko mi je przekaże to umieszcze na forum.
alf - 23-12-2006, 20:45
Gratuluje !!!! Może po świętach jakiś nur. Tomek pewnie też będzie miał ochotę
mysiar - 23-12-2006, 21:38
| alf napisał/a: | | Gratuluje !!!! Może po świętach jakiś nur. Tomek pewnie też będzie miał ochotę |
oczywiscie, moze w srode okolo 10 czy 11 rano ?
alf - 23-12-2006, 21:47
Hmmmmm ............środa i jeszcze rano niestety odpada(wtorkowe spotkania z rodziną i znajomymi), ale każdy następny termin będzie dobry
waldo - 23-12-2006, 22:21
| mysiar napisał/a: | | Poniewaz był to moj pierwszy w życiu nurek w suchym skafandrze to za dużo nie mogę o nim napisać może dopiszą to inni którzy ten skafander widzieli "w akcji". |
Skafander ładnie się na Tobie układał pod wodą
PS. Jak na pierwsze w życiu nurkowanie w suchaczu, to nie przeszkadzaliście sobie nadmiernie (Ty i Twój suchacz oczywiście ) i wszystko było O.K.
TomM - 24-12-2006, 00:10
Mnie się nawet dość spodobał. Nie jest to zbroja, no i jest czarny . Jedyna rzecz która zwróciła moją uwagę to nogawki. Pozbawione wzmocnień na kolanach i robiące wrażenie za długich/za luźnych (może to tylko wrażenie, a może trzeba mocniej ściągnąć gumą w kroku). Na akwenach, gdzie są stoły do ubierania sprzętu wzmocnienia kolanowe specjalnie przydatne nie są. Ale jak trzeba ubierać się z Matki Ziemi, przydają się bardzo. Tak mi się widzi, że w czasie etapu wstawania z twinem "na kolanach" można przebić ten skafander dość łatwo, wystarczy ostrzejszy kamyczek.
Wykonany jest dość porządnie no i nade wszystko jest suchy, co ostatnio na Zakrzówku rzadko zdarzało się nowym skafandrom.
DarekS - 24-12-2006, 00:54
| arfi napisał/a: | Witaj Darek,
Jeśli masz jeszcze wolne miejscówki , to chętnie wziąłbym go do Płocka na testy.
Mam tutaj na szybko dwudziestoosobową grupkę, która właśnie szuka odpowiedniego "ubranka" . Niekoniecznie suchego, ale kto wie? |
W takim razie po Krakowie proponuję Płock
Daj znac czy wiekszosć "testerów" wejdzie w rozm. 6 i ile osób masz do testowania
X_E_O_N - 24-12-2006, 17:31
Strasznie chcialem przymierzyc 6 ale bedzie za wielka !!!!:( czekam na info od Waldo czy w Agam'ie jet mozliwe wklejenie pierscieni przez producenta ..... CTD wyglada bardzo ladnie jest Suchy !!!!!!!!! i wygladal na Piotrku jak szyty na miare chyba je chcemy
arfi - 25-12-2006, 21:33
Super!
W 6 wejdzie cała grupa, najwyżej będzie lekko za duża.
Daj znać, kiedy można się go spodziewać.
"Testerów" może być ok.20
Mam jeszcze pytanko dotyczące suwaka. Czy masz możliwość zamówienia zamka na plecach, bo odnoszę wrażenie że będzie bardzo usztywniał?
[ Dodano: Pon 25 Gru, 2006 ]
| arfi napisał/a: | | W 6 wejdzie cała grupa, najwyżej będzie lekko za duża. |
jak posiadasz 5, to chętnie wezmę dwa rozmiary
PawelW - 27-12-2006, 22:30
"Rydzykko cykorre" , wolne tłumaczenie z włoskiego "bój sie
boga" nic dodac nic ująć
jcsjacekj - 27-12-2006, 23:03
A jaki rozmiar przwidziany na małego słonia ?
(mężczyzna 180cm, brzuch 118-120cm, klata 116-118cm, 115kg wagi)
Zgłaszam chęć testowania (jak się zmieszczę).
Jak za mały to szukam 2 kolejnych chetnych testerów w moim rozmiarze (Darek pisał że musi być 3).
mysiar - 30-12-2006, 17:04
zdjecia człeka w skafandrze nr 9 (photo by XEON)
X_E_O_N - 30-12-2006, 22:03
ale ladne zdjecia i jaki Ty przystojny jestes w tym CTD pozdrawiam
bd* - 05-01-2007, 12:41
Darek czy nr 9 byłby na mnie dobry i czy jest możliwe prztestowanie go w Płocku ?
mysiar - 05-01-2007, 13:09
| bd* napisał/a: | | Darek czy nr 9 byłby na mnie dobry i czy jest możliwe prztestowanie go w Płocku ? |
jak Ci to cos pomoze to podam Ci moje wymiary
wzrost 197 cm
waga 110 kg
numer buta solidne 47 (stopa 31 cm)
i wygladam w suchaczu tak jak na zdjeciach powyzej
alf - 06-01-2007, 08:03
| mysiar napisał/a: | | numer buta solidne 47 |
i Ty płetw szukasz?? Po co??
mysiar - 06-01-2007, 16:28
dzisiaj miałem przyjemność przymierzyć i zanurkować w płetwach Turtle Fin (dzięki TomM )
płetwy te są jakby zrobione do rozmiaru buta w moim skafandrze - super pasuja, szerokosc oraz wysokosc
TomM - 06-01-2007, 16:35
Żeby oddać sprawiedliwość - dla nas te płetwy "wynalazł", zasugerował i sprowadził szybko i bezboleśnie Rysio Chabinowski, za co Michał jest mu dźwięczny stale i bezwarunkowo
bd* - 06-01-2007, 18:12
| mysiar napisał/a: |
jak Ci to cos pomoze to podam Ci moje wymiary
wzrost 197 cm
waga 110 kg
numer buta solidne 47 (stopa 31 cm)
i wygladam w suchaczu tak jak na zdjeciach powyzej |
Dziękuję za iformacę
Trochę jestem niższy 185 ale koszule muszę kupować na 188 bo inaczej rękawy mam za krótkie , trochę cięższy - 118 kg .
Buty na co dzień noszę 46.
Jest prawdopodobne, że będzie pasował.
I tylko Zielona Wróżka nas dyskryminuje w temacie "koszulki".
waldo - 06-01-2007, 20:06
| bd* napisał/a: | Trochę jestem niższy 185 ale koszule muszę kupować na 188 bo inaczej rękawy mam za krótkie , trochę cięższy - 118 kg .
Buty na co dzień noszę 46. |
Mam 190 cm wzrostu, ok. 100 kg i but 45 - rozmiar 8 z butem 3XL (46-47) jest na długość O.K. ale na szerokość nieco za duży. Tak więc przymiarki rozpocznij od ósemki, która jest na prawdę wielkim skafandrem
W poniedziałek wysyłam rozmiar 8 do Olsztyna dla firmy Szopex - tam będzie można mierzyć.
W tej chwili mam u siebie rozmiar 7 - wg mnie będzie pasował dla osoby :
- wzrost 185 - 188
- waga ok.95 kg
- but 44
Jeżeli ktoś jest chętny do przymiarek, to zapraszam (niestety, nie można go zabrać do wody).
PS. Kilka osób czeka w kolejce do testowania pod wodą rozmiaru 6 - Darek, kiedy mogą liczyć na zanurzenie w Agamie ?
mysiar - 06-01-2007, 21:52
| bd* napisał/a: | I tylko Zielona Wróżka nas dyskryminuje w temacie "koszulki". |
ja myślę, że to nie bezpośrednio Wróżka ale koszulkowo,
gdzie nie ma koszulek dla wiekszych chłopców tylko jakieś
"prezydenckie" rozmiary
bd* - 07-01-2007, 11:30
Ok
Dzięki Waldo, zacznę od nr 8.
Buty pewnie Ok wzrost też, jedynie może być za szczupły.
Przymierzę to będę wiedział.
wodzu - 08-01-2007, 09:30
Howgh!
Czy byłaby możliwość wypożyczenia rozmiaru 3 (no ewentualnie 4) do testów w Krakowie?
Pozdrawiam
Zielona Wróżka - 17-01-2007, 17:35
| mysiar napisał/a: | | bd* napisał/a: | I tylko Zielona Wróżka nas dyskryminuje w temacie "koszulki". |
"prezydenckie" rozmiary |
Niespodzianka!
Będą
mysiar - 17-01-2007, 18:13
| Zielona Wróżka napisał/a: | | mysiar napisał/a: | | bd* napisał/a: | I tylko Zielona Wróżka nas dyskryminuje w temacie "koszulki". |
"prezydenckie" rozmiary |
Niespodzianka!
Będą |
SUPER
bd* - 17-01-2007, 19:03
Przelewać kasę?
Zielona Wróżka - 18-01-2007, 10:47
Tak Olbrzymy
pozdrawiam
Olbrzymka
waldo - 24-01-2007, 15:22
Suchacz Agama oraz ocieplacz ND jest u mnie od dłuższego czasu i jak do tej pory zainteresowanie zanurkowaniem w nim jest marne !!!
Co jakiś czas pojawiają się pytania "jaki suchacz kupić", a gdy dostępny jest skafander w którym można popływać, zainteresowanie jest znikome - co jest grane ?
W najbliższy weekend jestem jak zwykle na Zakrzówku i suchacz z ocieplaczem będzie do dyspozycji.
Mam również do potestowania worki do singla i do twina :
- DUX Everes 23 do twina
- DirZone do singla (komplet z uprzężą)
- Anhinga 21 litrów do twina (komplet z uprzężą)
- Anhinga do singla (komplet z uprzężą)
Czy są chętni to popływania w tym sprzęcie ????
PS. Należy mieć własny kaptur i mokre rękawice.
Zielona Wróżka - 24-01-2007, 15:32
Ja w sobotę bym w nim wreszcie zanurała, ok 10?
TomM - 24-01-2007, 15:43
No właśnie te mokre rękawice to nęcą tak sobie....
Jeśli ja się zmieszczę w ten skafander i ocieplacz, chętnie wlazłbym w nim do wody. Ale nie w mokrych.... Może założyłbys pierścienie Checkup? No i nie wiem jaka tam jest kryza. Pewnie za duża na mnie i będzie ciekła...
Adam Frajtak - 24-01-2007, 16:00
| waldo napisał/a: |
Mam również do potestowania worki do singla i do twina :
- DUX do twina
. |
jak byś miał 23 l Everes to bardzo chetnie sobie przetestuje
waldo - 24-01-2007, 16:16
| scaner napisał/a: | | jak byś miał 23 l Everes to bardzo chetnie sobie przetestuje |
Mam - przyjeżdżaj
Adam Frajtak - 24-01-2007, 18:42
| waldo napisał/a: | | scaner napisał/a: | | jak byś miał 23 l Everes to bardzo chetnie sobie przetestuje |
Mam - przyjeżdżaj |
Jutro jade testowac latarke od Bartka Gryndy (pewnie znow zleca sie okoliczni mieszkancy ogladac tajemnicze swiatla UFO nad Koparkami ) nowy kaptur bo poprzedni nowy zrobił sie ciasny na karku i wreszcie przetestuje nowe suche rekawice typu Rolock Ale w weekend jeszcze nic nie zaplanowalem wiec jakby co to dam znac.
Khoza - 24-01-2007, 20:18
| scaner napisał/a: |
Jutro jade testowac latarke od Bartka Gryndy |
Tak z ciekawości, nowego leda? Czy może jakiś custom made hid?
@ Waldo: Testy skrzydeł możliwe tylko w ten weekend?
waldo - 24-01-2007, 20:32
| Khoza napisał/a: | | @ Waldo: Testy skrzydeł możliwe tylko w ten weekend? |
Testy skrzydeł możliwe dotąd, dopóki mi ich nie zabiorą właściciele czyli HopDivers.pl oraz YellowDiving.pl.
Anhinga będę jeszcze miał jakiś czas, a DUX i DirZone nie wiem jak długo jeszcze u mnie będzie, ale prawdopodobnie dotrwa do następnego weekendu
Adam Frajtak - 24-01-2007, 21:32
| Khoza napisał/a: |
Tak z ciekawości, nowego leda? Czy może jakiś custom made hid? |
led GL1 LED 30W i nowy aku 4,5 Ah/14,4 V
Khoza - 24-01-2007, 22:01
To skrobnij coś o wrażeniach po nurku, o ile dobrze pamiętam miałeś wcześniej hid24 Grala. Ciekaw jestem porównania.
Adam Frajtak - 24-01-2007, 22:09
| Khoza napisał/a: | | To skrobnij coś o wrażeniach po nurku, o ile dobrze pamiętam miałeś wcześniej hid24 Grala. Ciekaw jestem porównania. |
ok juz zabieram sie za picie Actimela zebym poczuł różnice
Khoza - 24-01-2007, 22:33
No to wal po klika na raz, bo czasu mało
A na serio to z jakiś powodów światło zmieniasz. A że hida24 widziałem, a led30 nie, to jestem ciekaw opinii porównawczych.
Te_Pe - 09-02-2007, 21:37
| DarekS napisał/a: | zaraz po nowym roku wysylam suchy do Waldo
w chwili obecnej jest suchy o rozm. 6 |
Miałem przyjemność zanurzyć się w egzemplarzu testowym.
Wzrost: 183
Waga: 92+
ocieplacz: Wezzle Extreme +
w domu, na dres, udało mi się założyć/zdjąć zapiąć/rozpiąć bezproblemowo.
test wodny wykazał pewien problem w samodzielnym zdjęciu - miałem ciut problemów - tak na oko dla mnie tors powinien być - 2-3 cm dłuższy....
nogawki: ciut za szerokie (mimo, że nie mam nóżek jak sarenka)
but: zdecydowanie za szeroki, stopa latała na boki, ciężko wchodził w płetwy Scubatech XXL
kacza dupa: sporo czasu zajęło takie ułożenie teleskopu, by na d... nie sterczał nadmiar materiału. ale to pewnie wina modela
zamek: ciężko chodził (może z nieużywania)
zawór upustowy: jestem przyzwyczajony do suchego Equesa z dobrze ustawionym zaworem. tu - musiałem stosować gest kozakiewicza
zawór podawczy: cicho i wolno chodził - trudno mi było zorientować się, czy pracuje. (kwestia przyzwyczajenia)
kryza neoprenowa: następna będzie taka jak tu.
Brakowało mi jednak osłony (kołnierza) na kaptur.
sposób pakowania: fajny.
Wnioski:
Jeżeli bym kupował, to raczej na miarę. i koniecznie z wyżej umieszczonym zaworem upustowym, osłoną kaptura i dużymi kieszeniami.
Jeżeli cena byłaby taka, jaką widziałem na dokumencie WZ w worku, a nie taka, jak na WWW, to zdecydowanie TAK.
Zrobiono mi parę zdjęć - wstawię, jak je uzyskam. (XEON, pls!)
pmir - 16-03-2007, 16:46
ciekawy jestem gdzie on teraz krąży, chetnie tez byl potestował. moze okolice J. Białego k/Włodawy
DarekS - 16-03-2007, 19:20
Jezeli ktos zbierze grupe nie widze problemy zeby zrobic kolejny test.
Suche sa w tej chwili w szczecinie ale moge w kazdej chwili je miec
GrzesW - 19-03-2007, 20:06
Też jestem zainteresowany.
GrzesW
DarekS - 20-03-2007, 02:03
ustal konkretny termin i osobe odpowiedzialna
GrzesW - 20-03-2007, 07:58
Termin dowolny tak jak tobie pasuje my sie dostosujemy
najlepiej wekend
osoba odpowiedzialna Piotr Mirończuk
forumowy PMIR
GrzesW
pmir - 20-03-2007, 18:24
mogę być odpowiedzialny
[ Dodano: Pon 16 Kwi, 2007 ]
Już tyle czasu minęło od nawiązania kontaktu,że wydaje mi się, iż z testów nici. Nie ma żądnej konkretnej odpowiedzi.
|
|