| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - Smoczy szantaż ??
waldo - 10-06-2008, 19:39 Temat postu: Smoczy szantaż ?? Czy ktoś z forumowiczów też jest prześladowany przez Smoka na PW, szantażowany i straszony ?
Jestem straszony i szantażowany upublicznieniem prywatnej korespondencji pomiędzy TomM, a Smokiem w sprawie procedury wysokiego startu, oraz zamieszczeniem merytorycznych i satyrycznych komentarzy, a także upublicznieniem korespondencji PW bez zgody autora.
Ryszardzie Czarnecki, ponieważ nie prowadzę z Tobą żadnej korespondencji na PW,
a na publikację omawianej korespondencji już kiedyś otrzymałeś moją zgodę, a nawet prośbę o upublicznienie tych rewelacji, więc nie daj się prosić !
Jak ma być satyra, to pośmiejmy się razem !!!
PS. A jeżeli masz jakieś ciekawe teksty z innych swoich korespondencji, to masz również moje błogosławieństwo na ich publikację ! Na co Cię stać, już wielokrotnie pokazałeś !
Mania - 10-06-2008, 19:59
Ja moze nie bylam szantazowana, ale zdecydowanie obrazana. Ale ostatnio na szczescie mam spokoj
Mania
andrzej4380 - 10-06-2008, 22:49
jeśli macie czyste sumienie to czym się martwicie ??
zielas - 10-06-2008, 22:57
...ale o so chozi??
waldo - 10-06-2008, 23:26
| andrzej4380 napisał/a: | | jeśli macie czyste sumienie to czym się martwicie ?? |
Martwię się tym, że będąc bezpartyjny i bezfunkcyjny, stałem się obiektem szantażu - szantażu satyrycznego !
Mania - 10-06-2008, 23:30
Aaaa, szantaz dotyczacy publikacji PW to mnie tez spotkal
Mania
waldo - 10-06-2008, 23:45
| Mania napisał/a: | | Aaaa, szantaz dotyczacy publikacji PW to mnie tez spotkal |
Najbardziej zadziwiający jest fakt, iż jestem szantażowany upublicznieniem cudzej korespondencji !!! A jak będę nadal niegrzeczny, to nie wiadomo czyją korespondencję jeszcze przeczytamy
Smoku, rozumiem, że elity polityczne, CBA, SKT, QHX, wszyscy wszystkich nagrywają, ... ale to jest tylko forum nurkowe ... wyluzuj
BitPump - 10-06-2008, 23:50
| waldo napisał/a: | | a także upublicznieniem korespondencji PW bez zgody autora. |
Z tego co wiem, to adresat ma prawo upublicznić korespondencję prywatną nawet bez zgody nadawcy. Korespondencja jest własnością adresata. Tak mnie przynajmniej kiedyś uczono.
~BitPump
Andrzej Minorczyk - 10-06-2008, 23:53
| waldo napisał/a: | | Czy ktoś z forumowiczów też jest prześladowany przez Smoka na PW |
Ja mialem prze jebane bo zrobilem kurs u Zaby o reszcie nie wspone.
Ogolnie chcialbym pod wode ze $mokiem. To rozwialoby zarowno moje jak i (mam nadzieje)jego wątpliwosci.
andrzej4380 - 11-06-2008, 00:00
waldo pomysł dla ciebie:
to zostan satyrykiem albo krytykiem bedziesz wszystko jak popadnie.....
jaros4 - 11-06-2008, 00:03
Waldo i Maniu! Slowo sie zeklo,kobylka u plota! Dalej,dalej otworzcie zawartosc waszych teczek,zalatwcie to raz na zawsze! ! !
waldo - 11-06-2008, 00:07
| andrzej4380 napisał/a: | | to zostan satyrykiem albo krytykiem bedziesz wszystko jak popadnie..... |
Nie mam talentu - jestem tylko nurkiem i na dodatek nie wszystko wiedzącym, więc mam u Smoka prze..bane.
[ Dodano: 11-06-2008, 00:10 ]
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Ja mialem prze jebane bo zrobilem kurs u Zaby o reszcie nie wspone. |
Ciekawe za co bardziej ? Za Żabę, czy za resztę ?
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | Ogolnie chcialbym pod wode ze $mokiem. To rozwialoby zarowno moje jak i (mam nadzieje)jego wątpliwosci. |
Marzenia się czasami spełniają, więc miejmy nadzieję
kjar - 11-06-2008, 00:10
| jaros4 napisał/a: | | Waldo i Maniu! Slowo sie zeklo,kobylka u plota! Dalej,dalej otworzcie zawartosc waszych teczek,zalatwcie to raz na zawsze! ! ! | Żartujesz tak tylko, czy nie zrozumiałeś o co tu chodzi?
waldo - 11-06-2008, 00:17
| jaros4 napisał/a: | | Waldo i Maniu! Slowo sie zeklo,kobylka u plota! Dalej,dalej otworzcie zawartosc waszych teczek,zalatwcie to raz na zawsze! ! ! |
Problem w tym, że moją teczkę ma Smok i na razie tylko nią wymachuje !!!
Smoku , publikuj !
szambodiver - 11-06-2008, 00:24
ale Wam sie k... nudzi
Puszor - 11-06-2008, 00:25
| waldo napisał/a: | | Czy ktoś z forumowiczów też jest prześladowany przez Smoka na PW |
miałem też takowy epizod
obecnie ignora dałem
Andrzej Minorczyk - 11-06-2008, 00:32
szambodiver, masz zajebiaszczy nik
waldo - 11-06-2008, 00:32
| szambodiver napisał/a: | | ale Wam sie k... nudzi |
To są zastępcze wątki w oczekiwaniu na poważniejsze tematy na forum
$$ - 11-06-2008, 07:12
| waldo napisał/a: | Smoku , publikuj ! | Posiadasz zgodę administratora na zrobienie Sajgonu z forum, jeśli TAK to z wielką przyjemnością to uczynię.
Od podpisu w profilu mogę zacząć ?
pozdrawiam rc
martin - 11-06-2008, 07:31
No i zaczal sie sezon ogórkowy......
BTW:szambodiver - pacynka wylaz z rekawa - albo zamilcz.
Artur1234 - 11-06-2008, 08:43 Temat postu: cześć zgadzam się z szambodiverem
manta1978 - 11-06-2008, 09:24
Znając to forum i tak wszystkie teksty zostaną zmoderowane, więc bez sensu jest dalsza dyskusja na ten temat.
waldo - 11-06-2008, 09:24
| $$ napisał/a: | | Posiadasz zgodę administratora na zrobienie Sajgonu z forum, jeśli TAK to z wielką przyjemnością to uczynię. |
To aż tak straszne treści zawieraję te PW, że spodziewasz się Sajgonu ?
| $$ napisał/a: | | Od podpisu w profilu mogę zacząć ? |
Woow, ten temazt był już ze dwa razy odgrzewany, ale nigdy nie udało się go dokończyć - czyń Waść swoją powinność !
Andrzej Minorczyk - 11-06-2008, 09:35
| waldo napisał/a: | | Ciekawe za co bardziej ? Za Żabę, czy za resztę ? |
Tak po połowie.
Początkowo to było czepianie sie kazdego słowa pozniej nawet epitety.
Wiem ze Mania takze nie ustrzegla sie epitetow ze strony $$, generalnie od jakiegos czasu mam spokoj ale duzo, duzo mniej udzielam sie na forum.
martin - 11-06-2008, 09:41
| manta1978 napisał/a: | | Znając to forum i tak wszystkie teksty zostaną zmoderowane, |
Niekoniecznie. Moderatorzy nie maja nic przeciwko tego typu dyskusji, natomiast rzygac nam sie tchorzami nie majacymi nawet tyle odwagi, zeby podpisac sie pod tym co mowia.
Mania - 11-06-2008, 11:20
| jaros4 napisał/a: | | Waldo i Maniu! Slowo sie zeklo,kobylka u plota! Dalej,dalej otworzcie zawartosc waszych teczek,zalatwcie to raz na zawsze! ! ! |
Nie wiem jak $$, ale ja mam status poszkodowanej nadany przez IPN(zeby zrozumiec o co chodzi proponuje przeczytac ustawe o IPN). I to przyznany przez Kurtyke.
A ty jaros jaki masz statut?
Mania
jaros4 - 11-06-2008, 12:54
Dziewczyno,jesli,jak twierdzisz ss ci naublizal to ujawnij to pw. Niech wszyscy widza co to za typ!niemcy tak rozwiazali problem teczek i maja spokoj
hubert68 - 11-06-2008, 13:29
| jaros4 napisał/a: | | Dziewczyno,jesli,jak twierdzisz ss ci naublizal to ujawnij to pw. Niech wszyscy widza co to za typ!niemcy tak rozwiazali problem teczek i maja spokoj |
Jaros4 ma rację.
Maniu, $$, Waldo, i inni
Wymiotować się chce, jak czyta się te kłótnie i docinki. Oczyśćcie proszę atmosferę. Nie wiem i nie chcę wiedzieć kto jest winny a kto ma rację. Ale parafrazując Pana Podbipiętę: "Panie i Panowie CZYTAĆ HADKO!"
nurek102 - 11-06-2008, 13:31
Tragedia
Ledwo sie zapisalem, juz sie odechciewa czytania.
Zachowujecie sie jak kaczorek opowiadajact o bolku, czyli zwykly belkot. Albo zalatwiacie wszystko na pw, albo publikujcie na forum. A nie jakies niedopowiedzenia itp.
ps. juz wiem dlaczego gdy zadalem moje pierwsze pytanie na tym forum, podejrzewano mnie o jakies "spiskowanie"
Tomasz Zabierek - 11-06-2008, 14:34
Takie pogrywki $$ to chyba standard... Mam cala kolekcje
A jak juz chyba sam zrozumial, ze jego wzieta z tleniaków "procedura wysokiego startu" to bzdura w CCR, to juz przechodzil sam siebie Pozostaje tylko wspolczuc, bo na leczenie wydaje sie za pozno ...
silver111 - 11-06-2008, 15:13
| nurek102 napisał/a: | | Ledwo sie zapisalem, juz sie odechciewa czytania. |
To poroś admina żeby usunął Cię z grona userów forum.
jaros4 - 11-06-2008, 15:41
Tz,tu nie chodzi o ccr. A o to kto jakim jest czlowiekiem.procedura typu wiem ale nie powiem to czysty blamage,dla inicjatora tematu oczywiscie.
$$ - 11-06-2008, 15:42
| Tomasz Zabierek napisał/a: | | Mam cala kolekcje |
Ja też.
| Agata Kuśnierek i Tomasz Żabierek napisał/a: | | "Pył z absorbentu będzie krążył w pętli oddechowej powodując zabrudzenie sprzętu (m.in. czujników tlenowych) oraz będzie dostawał się do dróg oddechowych nurka tworząc w kontakcie z wodą drażniący drogi oddechowe kwas węglowy" |
Zdanie nie zgodne ze znanym stanem wiedzy chemicznej dla gimnazjalisty.
Dla "Króla CCR" obieg z załącznika stała masa tlenu jest zerżnięty z laminarny.
Bądź w gronie wielbicieli i opowiadaj dyrdymały.
pozdrawiam rc
waldo - 11-06-2008, 16:55
| jaros4 napisał/a: | | A o to kto jakim jest czlowiekiem.procedura typu wiem ale nie powiem to czysty blamage,dla inicjatora tematu oczywiscie. |
A mógłbyś trodszkę jaśniej, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym "wiem, ale nie powiem" ?
PawelW - 11-06-2008, 17:07
| manta1978 napisał/a: | | Znając to forum i tak wszystkie teksty zostaną zmoderowane, więc bez sensu jest dalsza dyskusja na ten temat. |
a Ty piszesz pierwszego posta i znasz obyczaje tego forum to kim byłes przedtem ????????????????????????????????????????????????????????????
Tomasz Zabierek - 11-06-2008, 17:59
$$ masz cos do mnie, to pisz, obdzwon wszystkich "przyjaciol" to pewnie jeszcze sie czegos dowiesz i bedizesz mogl sie tym pochwalic, staraj sie mnie sprowokowac udajac partnera do rozmowy czy co tam sobie jeszcze chcesz. Tylko problem twoj polega na tym, ze nikt cie juz nie slucha a ja mam to gleboko gdzies...
Zalosne, co ? Najgorsze co moze spotkac trolla to ignorancja ogolu. Doskwiera?
Kiedys chciales mi udowodnic slusznosc swoich racji podczas nurkowania... L4 cie z niego wybronilo, pozniej kilka razy sciemniles w inny sposob... Szczescie cale, bo gdybys mial na tyle odwagi, zeby cos o czym tyle piszesz w koncu na siebie zalozyc to pewnie JRG mialo by robote Pisz wiec sobie nadal, dla mnie jestes naprawde wielki...... TROLL
a.... i staraj sie pisac po polsku, bo twoje nieposkladane mysli wilkiego naukowca ciezko jest zrozumiec takim niedoukom jak ja... a przeciez to do nich piszesz, wiec wysil sie ciut. Twoj autorytet od tego nie ucierpi
Pozdrawiam i zycze powodzenia w zbieraniu teczek... na wszystkich ktorzy cie nie podziwiaja
[ Dodano: 11-06-2008, 18:02 ]
| jaros4 napisał/a: | | Tz,tu nie chodzi o ccr. A o to kto jakim jest czlowiekiem.procedura typu wiem ale nie powiem to czysty blamage,dla inicjatora tematu oczywiscie. |
Inicjator tematu probuje przelozyc cos, czego liznal (tleniaki) na CCRy - bo to tez rebreathery. To nie jest problem "wiem ale nie powiem" ale problem "nie wiem ale mowie" a to zupelnie cos innego.
$$ - 11-06-2008, 18:42
| Tomasz Zabierek napisał/a: | | "nie wiem ale mowie" a to zupelnie cos innego. | Kwas węglowy, rozwiązanie ze zliczaniem wentylacji zerżnięte z oporem laminarnym, i jeszcze kilka innych bajeczek.
Napisałeś, podpisałeś się.
pozdrawiam rc
Tomasz Zabierek - 11-06-2008, 18:56
Najgorsza dla TROLLA jest ignorancja ...
Na ulicy tez wtracasz sie innym do rozmowy, jak wyglaszanych przez ciebie hasel nikt nie chce sluchac... Oj jaka przykrosc.... Dobrze, wtracaj sie, jestes jak bitmapa w tle - wiadomo ze jakas musi byc ale nikt specjalnie nie zwraca na nia uwagi... No chyba ze jest na niej ladna d..a Ale ty na pewno nie jestes "ladna" wiec zostaje tylko d..a
jaros4 - 11-06-2008, 23:51
kol.waldo pyta sie nas(forumowiczow)czy aby nie jest kto przez ssmoka szantazowany,do tego dolacza mania i twierdzi ze byla obrzucana przez ssmoka obelgami.jest jeszcze kolega t.z.i techniczna dyskusja w tle.koniec tej epopeji jak kazdy widzi(lekko obelzywy)a kto ci(forumowiczu)zagwarantuje to iz pojutrze to nie na tobie zacznie jezdzic jakis internetowy desperat.to nie ss jest inicjatorem tego tematu.a poza tym to wszyscy czekamy na te teczki.jak na kolejne wydanie popularnonaukowego periodyku NIE.
kjar - 12-06-2008, 00:23
| jaros4 napisał/a: | | ...a kto ci(forumowiczu)zagwarantuje to iz pojutrze to nie na tobie zacznie jezdzic jakis internetowy desperat.to nie ss jest inicjatorem tego tematu.a poza tym to wszyscy czekamy na te teczki.jak na kolejne wydanie popularnonaukowego periodyku NIE. | Przybliż mi proszę myśl, którą zamierzałeś zawrzeć w tych słowach. Nie potrafię jej dociec. Kogo przyrównujesz do internetowego desperata?
waldo - 12-06-2008, 00:25
Brawo kol. Jaros4 - bardzo błyskotliwa analiza i genialne rozpracowanie wszystkich aktorów tej sceny ! Zapomniałeś jednak o swojej roli w tym wątku
Andrzej Minorczyk - 12-06-2008, 00:38
Jaros4 zwróć uwagę na fak iż Smok nie zaprzecza że obrażał i dręczył PRIV wiadomościami. Chcesz aby to upublicznic - szukasz sensacji??
hubert68 - 12-06-2008, 07:00
Pax, pax (łac. pokój). Opamiętajcie się (wszyscy). Ta dyskusja nie prowadzi do niczego poza zniechęceniem ludzi do forum.
nseal - 12-06-2008, 08:26
| jaros4 napisał/a: | | a poza tym to wszyscy czekamy na te teczki. |
Dlaczego piszesz ze "wszyscy", czyli też w moim imieniu?
mnie to np. nie bardzo obchodzi, chociaż w swoim czasie też byłem adresatem niechcianych pw, aczkolwiek w moim przypadku, na szczęście autora, nie było w nich pogróżek.
Innymi słowy mam to gdzieś, dla mnie to przeszłość.
TomekP - 12-06-2008, 09:58
To moze trzeba jakas podwodna komisje sledcza ustanowic, oraz wezwac specjalistow z IPN, zeby pozniej ktos mogl napisac ksiazke kto, jak z kim i ktore PW byly falszywe a ktore prawdziwe ???
| hubert68 napisał/a: | | Pax, pax (łac. pokój). Opamiętajcie się (wszyscy). |
poniewaz
| nseal napisał/a: | | Innymi słowy mam to gdzieś, dla mnie to przeszłość. |
Podpisuje sie wszystkimi konczynami.
Szkoda tylko ze,
| hubert68 napisał/a: | | Ta dyskusja nie prowadzi do niczego poza zniechęceniem ludzi do forum. |
TURBISS - 12-06-2008, 10:46
............. a może po prostu tak zwyczajnie umówmy się i zanurkujmy (woda chłodzi głowy i emocje )
Andrzej Minorczyk - 12-06-2008, 13:53
| TURBISS napisał/a: | | ............. a może po prostu tak zwyczajnie umówmy się i zanurkujmy (woda chłodzi głowy i emocje ) |
TURBISS, $mok sie boi ... , ja w od lipca moge w kazdy wekend.
$$ - 12-06-2008, 14:20
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | $mok sie boi ... , | Ponieważ bardzo się boi, to nurkuje sam. Już ponad 30 lat.
pozdrawiam rc
Mania - 12-06-2008, 14:25
$$
A ile miales lat jak zaczales nurkowac? Bo mi sie to nie bardzo zgadza.....Te 30 lat.
TURBISS - 12-06-2008, 14:28
| Andrzej Minorczyk napisał/a: | | ja w od lipca moge w kazdy wekend. |
to super ja może nie w każdy ale z chęcią jakieś nuranie w większym stadzie bym zaliczył --- czyli zostaje nam dogranie szczegółów -----zapraszam może na priv
PawelW - 12-06-2008, 15:35
pewien zaprzyjażniony instruktor na pytanie czy wie co to jest Forum-nuras ??
odpowiedział : taka firma co robi kiepskie kalendarze ...
i wydaje mi sie ze tak jest , bo to co tu sie wyczynia to przypomina troche pyskówke dzieci w przedszkolu i w dodatku sa w to zaangażowani instruktorzy , to jest bardzo zle , przypomina to mnie polskich polityków ...
nie płaczcie przedszolaki
waldo - 12-06-2008, 16:07
| PawelW napisał/a: | | i wydaje mi sie ze tak jest , bo to co tu sie wyczynia to przypomina troche pyskówke dzieci w przedszkolu |
Masz rację - czas na inną formę relaksu - forum stało się areną pyskówek i trolowania.
PawelW - 12-06-2008, 17:50
| waldo napisał/a: | | Masz rację - czas na inną formę relaksu |
forum jest nurkowanie powinno być formą relaksu , a co dla niektórych stało sie polem bitwy ... wzajmenych dokuczliwości , a nawet dało innym do myślenia jakimi sa mało wartociowymi ludzmi mimo ich wysokich naurkowych kwalifikacji ...
do zobaczenia pod wodą
$$ - 12-06-2008, 18:18
| Mania napisał/a: | $$
A ile miales lat jak zaczales nurkowac? Bo mi sie to nie bardzo zgadza.....Te 30 lat. |
17.
pozdrawiam rc
waldo - 12-06-2008, 20:29
| PawelW napisał/a: | | forum jest nurkowanie powinno być formą relaksu , a co dla niektórych stało sie polem bitwy |
Hmmm Dla wielu, jednak życie wirtualne jest najwyższą formą relaksu.
Ciekawe, jak wypadłaby konfrontacja (np. na Sparmann) umiejętności i doświadczenia nurkowego wśród największych forumowych pieniaczy ?
Znam to forum od ponad 5 lat i zawsze były jakieś bitewki, ale odkąd zjawił się Smok, forum stało się wielkim polem bitwy. Jeżeli wywiązuje się ciekawy wątek i ktoś bezinteresowanie dzieli się swoją wiedzą, narażając się na atak troli, to po kilku takich akcjach przychodzi reflekcja, po co to robić ? Ostatnio coraz więcej osób zaprzestaje pisania, a ostatnio TomM również zamilkł. Kjar ze dwa lata temu przewidział taki rozwój wydarzeń !
Forum składa się z dawców i biorców wiedzy - jeżeli pozostaną tylko biorcy, to Smok zostanie królem
piotrkw - 12-06-2008, 20:42
| waldo napisał/a: | | Ostatnio coraz więcej osób zaprzestaje pisania, a ostatnio TomM również zamilkł. |
No wiesz... po takim sprowadzeniu do parteru na DIW , ( pomimo Twojej dzielnej pomocy)
pozostaje się chyba okopać i tu.
I wcale nie zrobił tego ten "paskudny" Smok, tylko profesjonaliści od nurkowania.
Pozdrawiam Piotr
Andrzej Minorczyk - 13-06-2008, 08:52
| PawelW napisał/a: | | forum jest nurkowanie powinno być formą relaksu , a co dla niektórych stało sie polem bitwy ... wzajmenych dokuczliwości , a nawet dało innym do myślenia jakimi sa mało wartociowymi ludzmi mimo ich wysokich naurkowych kwalifikacji ... |
| piotrkw napisał/a: | waldo napisał/a:
Ostatnio coraz więcej osób zaprzestaje pisania, a ostatnio TomM również zamilkł.
No wiesz... po takim sprowadzeniu do parteru na DIW , ( pomimo Twojej dzielnej pomocy)
pozostaje się chyba okopać i tu.
I wcale nie zrobił tego ten "paskudny" Smok, tylko profesjonaliści od nurkowania. |
1. Trzeba zaznaczyć że to najspokojniesza dyskusja o $moku.
2. Patrzcie na dobro jakim jest internet z przymrużeniem oka, ludzie jakimi sa tu postrzegani a jakimi sa live to jednak wielka różnica.
3.Faktem jest ze od kiedy tutaj urzeduje $mok wielu ludzi dzielacych sie swoja wiedza i doswiadczeniem juz tego nie robi.
4. Nic sie nie poradzi takze na fakt iz w jednym temacie Uzytkownik jest przyjacielem a w innym ten sam jest wrogiem.
5. Przypominam że to forum- TYLKO FORUM.
[ Dodano: 13-06-2008, 09:00 ]
Narzekacie że takie tematy nie powinny miec miejsca - zobaczcie jaka ta dyskusja ma ogladalnosc. Obłuda rulez.
[ Dodano: 13-06-2008, 09:10 ]
| $$ napisał/a: | | nurkuje sam. Już ponad 30 lat. |
Może jak śpiewali Scorpions'i nadszedł "Wind of change"
| TURBISS napisał/a: | | to super ja może nie w każdy ale z chęcią jakieś nuranie w większym stadzie bym zaliczył |
A z jakiego rejonu Polski jesteś?
waldo - 13-06-2008, 09:17
| piotrkw napisał/a: | | No wiesz... po takim sprowadzeniu do parteru na DIW , ( pomimo Twojej dzielnej pomocy) pozostaje się chyba okopać i tu. |
I myślisz, że to z tego powodu jego posty są sporadyczne na tym forum ?
Jak widzę, postrzegasz prowadzone dyskusje pod kątem wygranych/przegranych i kto komu bardziej dokopał ?
Jeżeli zainteresowanie dyskusjami wśród większości forumowiczów byłoby z tego powodu, to sam chyba przyznasz, że nie ma najmniejszego sensu wysilanie się i bezinteresowne dzielenie się wiedzą. Przypomnij sobie może, ile ciekawych postów napisał TomM i ile osób skorzystało z jego wiedzy.
PS. Przy tak szlachetnych pobudkach zainteresowania dyskusjami, wystarczy taki wątek jak ten No i jakże ogromną wiedzę wniesie do wiedzy nurkowej
$$ - 13-06-2008, 10:16
| waldo napisał/a: | | No i jakże ogromną wiedzę wniesie do wiedzy nurkowej | Umieściłem załączniki SCRów o stałym ciśnieniu cząstkowym tlenu.
pozdrawiam rc
Tomasz Zabierek - 13-06-2008, 11:03
a $$ znowu swoje... $$ zrozum w koncu, ze tego co masz do powiedzenia nikt z nurkujacych niespecjalnie chce sluchac. Ludzie chca za to sluchac o sprawach praktycznych, w ktorych jesli juz cos mowisz, jest to "mocno nacigane"
Przez takich gosci ja ty nie chce sie pisac, bo nikt normalny nie chce dzielic sie wiedza po to, zeby pozniej odpierac ataki takich trolli jak ty. Niech admin wezmie sobie to do serca - inaczej za rok czy dwa beda tutaj jedynie $$ki i forum z nurkowaniem wspolnego zbytnio miec nie bedzie...
Celetron - 13-06-2008, 11:35
| piotrkw napisał/a: | | No wiesz... po takim sprowadzeniu do parteru na DIW ... I wcale nie zrobił tego ten "paskudny" Smok, tylko profesjonaliści od nurkowania |
No tak, tylko czego merytorycznego dowiedziałeś się od kolegów profesjonalistów - tego, że są w stanie kupić na raz dużo helu albo zebrać w jednym miejscu (być może?) kilkadziesiąt twinsetów?
$$ - 13-06-2008, 11:40
| Agata Kuśnierek i Tomasz Żabierk napisał/a: | | "Nie istnieją na chwilę obecną metody projektowania geometrii scrubera inne, aniżeli metoda prób i błędów, co jest powodem wyboru przez większość producentów sposobu określania geometrii scrubera, zgodnie z zasadą - 1kgabsorbentu na 1 godzinę czasu ochronnego." | Metody są znane zarys wpisałem w temat "Mieszanie wapna nie stosować", ale jest to w innych źródłach nie koniecznie starszych.
http://www.molecularprodu...es-sodalime.php Ten wykres. Na tym przejechał się kursant MM, bo została wykonana głupia interpolacja z której miało wynikać że czas ochronny jest dłuższy. Można się było tego od MM dowiedzieć, bez wyzwisk. Jak się nie ma argumentów to się bluzga.
Weź nie ściemniaj że wiedzę prezentujesz, większą bzdurą jest kwas węglowy. Zamiast się wycofać, w żart obrócić, trwasz w głupocie.
pozdrawiam rc
Tomasz Zabierek - 13-06-2008, 12:46
Najgorsza dla TROLLA jest ignorowanie go...
piotrkw - 13-06-2008, 14:08
| waldo napisał/a: | | Jak widzę, postrzegasz prowadzone dyskusje pod kątem wygranych/przegranych i kto komu bardziej dokopał ? |
Nie napisałem "dokopał" lecz "okopał". Trochę jest to chyba różnica, przyznasz ??
I naprawdę nie bawią mnie personalne rozgrywki, natomiast co do dzielenia się wiedzą to staram sie unikać ludzi "wszechwiedzących", egocentryków, i znających "jedynie słuszne" , czyli własne prawdy. A jest takich kilkoro na Forum. Ale tak jak w życiu trzeba nauczyć się z tym funkcjonować .
| Celetron napisał/a: | | No tak, tylko czego merytorycznego dowiedziałeś się od kolegów profesjonalistów |
Merytorycznie - oczywiście niczego, natomiast potwierdziło to, już wcześniej widoczne, jakie to co niektórzy bajki potrafią opowiadać, chcąc być jednocześnie bardzo "naj".
Pozdrawiam Piotr
waldo - 13-06-2008, 17:40
| piotrkw napisał/a: | | Nie napisałem "dokopał" lecz "okopał". Trochę jest to chyba różnica, przyznasz ?? |
Określenie "sprowadzenie do parteru" jest porównywalne z "pokonaniem", potocznie określanym "dokopaniem" i jeżeli w takich kategoriach są postrzegane dyskusje na forum, to jaki jest sens poświęcania na to czasu, pisania i wysilania się ?
Z Twojej wypowiedzi wynika, że popełnienie błędu w dyskusji i "sprowadzenie do parteru" przez adwersarza, powiinno prowadzić do wycofania się z udzielania na forum (a przynajmniej czasowego) ? Oznaczałoby to, że dyskusja nie ma najmniejszego sensu
| piotrkw napisał/a: | | natomiast potwierdziło to, już wcześniej widoczne, jakie to co niektórzy bajki potrafią opowiadać, chcąc być jednocześnie bardzo "naj". |
Domyślam się, że masz na myśli cenę helu ? Jeżeli tak, to jesteś w błędzie, ale jestem przeciwnikiem roztrząsania tego tematu publicznie (o interesach zazwyczaj nie rozmawia się publicznie, więc wspomniany przez Ciebie wątek miał jednoznaczny cel). Jeżeli jesteś zainteresowany helem, to napisz do TomM na priv - ja miałem już okazję skorzystać i wiem, że nie są to bajki.
$$ - 13-06-2008, 17:40
| Celetron napisał/a: | | No tak, tylko czego merytorycznego dowiedziałeś się od kolegów profesjonalistów - tego, | Informacja z innego źródła, jest tani hel pozyskiwany z odpadów promieniotwórczych. Jest też hel balonowy też tańszy, jeśli sprężasz jego sprężarką to masz możliwość oczyszczenia filtrem sprężarki.
pozdrawiam rc
piotrkw - 13-06-2008, 19:08
| waldo napisał/a: | | Z Twojej wypowiedzi wynika, że popełnienie błędu w dyskusji i "sprowadzenie do parteru" przez adwersarza, powiinno prowadzić do wycofania się z udzielania na forum (a przynajmniej czasowego) ? Oznaczałoby to, że dyskusja nie ma najmniejszego sensu |
Na pewno nie, natomiast powinno doprowadzić do zastanowienia co i w jakiej formie piszemy. Na to potrzebna jest chwila czasu i spokoju.
Pozdrawiam Piotr
Celetron - 13-06-2008, 19:47
| $$ napisał/a: | | Jest też hel balonowy też tańszy |
Nie jestem pewien, ale gdzieś kołacze mi po głowie, że hel balonowy jest z dodatkiem kilku procent tlenu (powietrza?). Chodzi o to, że jak ktoś sobie przez przypadek/głupotę weźmie parę wdechów, to żeby nie stracił od razu przytomności. No ale nie wiem czy to prawda. Jeżeli tak, to komplikuje się jego wykorzystanie do celów nurkowych.
piotrkw - 13-06-2008, 20:18
| Celetron napisał/a: | | Nie jestem pewien, ale gdzieś kołacze mi po głowie, że hel balonowy jest z dodatkiem kilku procent tlenu (powietrza?). |
Jednak dobrze słyszałeś . Za www.stajniaklejna :
BEZPIECZEŃSTWO PRZY PRACY Z HELEM
...... Hel do celów nurkowych zawiera około 2% tlenu (co pozwala na bezpośrednie oddychanie helem w sytuacji awaryjnej na głębokościach typowych dla nurkowań saturowanych), pozwalając na utrzymanie drogi przepływu tlenu. .........Hel "balonowy" zawiera 20-30% tlenu, co zapobiega uduszeniu się, ale powoduje, że nie nadaje się on do celów nurkowych. Nigdy nie pozwalaj na używanie helu "nurkowego" do napełniania balonów lub do zabawy.
Pozdrawiam Piotr
martin - 13-06-2008, 20:30
| piotrkw napisał/a: | | Jednak dobrze słyszałeś . |
Pozwole sobie sie nie zgodzic. Moze zamiast powolywac sie na jakies stronki w necie, powinienes przeczytac informacje udostepnione przez prodcenta?
Hel ktory stosje sie do nurkowania to conajmniej 4.6 - czyli z definicji nie moze zawierac 2% O2. "Balonowka" to zazwyczaj mieszanka z resztek z butli zwrotnej. Jedyne co jest zdefiniowane, to to, ze jest lzejsze od powietrza. Natomiast na pewno nie zawiera zdefiniowanej zawartosci O2 - w notkach aplikacyjnych jest napisane, ze nie wolno tym oddychac, oraz ze jest niebezpieczyn bo wypiera tlen z powietrza.
piotrkw - 13-06-2008, 20:38
| martin napisał/a: | | Natomiast na pewno nie zawiera zdefiniowanej zawartosci O2 - |
Dlatego nie jest zdefiniowana i nigdy nie wiadomo bez pomiaru ile go jest. Podawane 20-30 % jest jak widać dużym rozrzutem. A dostawca na pewno chętnie "uzupełni" trochę tańszym tlenem.
Pozdrawiam Piotr
martin - 13-06-2008, 20:47
| piotrkw napisał/a: | | Dlatego nie jest zdefiniowana i nigdy nie wiadomo bez pomiaru ile go jest. |
Chyba niezrozumiales co chcialem przez to powiedziec. Napisze dokladniej: W balonowce jest tylko zdefiniowane, ze jest lzejsza od powietrza, nie ma zadnych norm. Teoretycznie powinno to byc 100% He. Natomiast na pewno nie ma domieszki tlenu - wrecz przeciwnie, na ulotka jest przestroga, zeby tym nie oddychac.
Przyklad: http://hochhinaus.de/cms3...o_ballongas.pdf
lub:
http://www.linde-gas.at/d...longas_8339.pdf
piotrkw - 13-06-2008, 21:02
| martin napisał/a: | | Teoretycznie powinno to byc 100% He. |
???
Pozdrawiam Piotr
$$ - 13-06-2008, 21:36
Z helem balonowym jest problem z zanieczyszczeniami węglowodorowymi, to one ograniczają jego stosowanie. Czy jest na to jakieś obejście. TAK, lecz wymaga zastosowania zupełnie innej filtracji i ... (inteligentnym wystarczy).
pozdrawiam rc
TomM - 13-06-2008, 21:41
| martin napisał/a: | | Natomiast na pewno nie ma domieszki tlenu - wrecz przeciwnie |
Niezupełnie. Poopowiadam troszkę bajki (jak to mam ostatnio w zwyczaju), i napiszę, że hel do balonów (helon) z Linde Gaz jest w warunkach polskich mieszanką helu z powietrzem i nie zawiera innych dziwnych zanieczyszczeń. Tutaj karta charakterystyki tego produktu. W praktyce wygląda na to, że butla zawierająca powietrze jest dopełniona helem - w takim przypadku otrzymamy mieszankę helu, azotu i tlenu o zawartości tego ostatniego < 1%. Nie miałem okazji stosować tego gazu do celów nurkowych, ale niewykluczone, że zaeksperymentuję. Obecna wersja helonu zastapiła poprzednią, która określała zawortośc tlenu w granicach 2-20%. Mówimy oczywiście o Linde Polska.
martin - 13-06-2008, 21:58
| TomM napisał/a: | | W praktyce wygląda na to, że butla zawierająca powietrze jest dopełniona helem - w takim przypadku otrzymamy mieszankę helu, azotu i tlenu o zawartości tego ostatniego < 1%. .... Mówimy oczywiście o Linde Polska. |
Katalogowki okreslajacej maks 20% O2 nie znam (oznaczalo by to w zasadzie ze proporcje He i powietrza sa niezdefiniowane). Ta ktora znam, nie odnosila sie w ogole do skladu.
W moim poscie powyzej jest nowa katalogowka Linde DE - tutaj zawartosc O2 jest podawana jako mniejsza niz 0.21%. Oznacza to nabicie pustej flachy po przeplukaniu jej powietrzem. .
TomM - 13-06-2008, 23:17
| martin napisał/a: | | oznaczalo by to w zasadzie ze proporcje He i powietrza sa niezdefiniowane |
Właśnie. Dlatego sie nie interesowałem "helonem" w ogóle. Ale specyfikacja uległa zmianie, więc należałoby napisać "były niezdefiniowane" zamiast "są". Póki co korzystam z helu (4.0 do 5.0, zalezy od szczęścia) w ramach "bajkoopowiadania" więc nie zamierzam eksperymentować, ale jak źródełko wyschnie (co zawsze może się zdarzyć), to w perspektywie wzrostu cen helu może trzeba się będzie zainteresować "helonem"?
|
|