FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Którą szkołe nurkową wybrać? Mazurskie CN czy Active Divers?

KrystianPoland - 15-06-2008, 08:45
Temat postu: Którą szkołe nurkową wybrać? Mazurskie CN czy Active Divers?
Wybieram się na kurs podstawowy P1 i znalazłem dwie pasujące mi szkoły.Ze względu na dojazd,cene i bliskość mojego miejsca zamieszkania.Waham się między dwoma:

Mazurskie Centrum Nurkowe

i

Szkoła Active Divers-nazwe wpisać w google i wyświetli się strona klubu,bo za żadne skarby nie da sie dodać tego linka na forum

Cenowo wychodzi tak:

Active Divers ok.945zl za wszystko+plus gratisy (książki,wykłady na płytach DVD)
Mazurskie Centrum Nurkowe ok.970zł

Może ktoś był w tych szkołach? Co byście polecili?

Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 09:01

Powinienes interesowac sie nie szkołą lecz instruktorem ktory bedzie Cie szkolil.

[ Dodano: 15-06-2008, 09:05 ]
Wykaz Instruktorów KDP CMAS

KrystianPoland - 15-06-2008, 09:07

W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej a w MCN nie znam tamtejszej ekipy....
Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 09:08

KrystianPoland napisał/a:
W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej

Kogo masz na myśli?????

KrystianPoland - 15-06-2008, 09:14

Tomasz Strugalski
Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 09:22

Tomasz Strugalski

to i to jesli chodzi o Jego publikacje. Na forum w opcji szukaj znajdziesz tematy zatytuowane "Filozofia CMAS wg. Strugalskiego " oraz "filozofia nurkowania wg. Strugalskiego" warto zagłębić sie w lekturze :D .

A jeśli chodzi o nurkowanie ... czy on wogole nurkuje???
Raczej nie wiec jak mozna nazwać Go znanym nurkiem Przytocz mi jakieś jego nurkowanie.

KrystianPoland - 15-06-2008, 09:30

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Tomasz Strugalski

to i to jesli chodzi o Jego publikacje. Na forum w opcji szukaj znajdziesz tematy zatytuowane "Filozofia CMAS wg. Strugalskiego " oraz "filozofia nurkowania wg. Strugalskiego" warto zagłębić sie w lekturze :D .

A jeśli chodzi o nurkowanie ... czy on wogole nurkuje???
Raczej nie wiec jak mozna nazwać Go znanym nurkiem Przytocz mi jakieś jego nurkowanie.

Nie wiem czy on nurkuje czy nie ale na liście instruktorów którą podesłałeś widnieje jego nazwisko.

Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 09:34

KrystianPoland, w linkach ktore podalem znajdziesz o T.S. wiele. Możes wiele znaleźć tutaj na forum zarówno dobrego jaki :( . Zanim podejmiesz decyzje u kogo bedziesz sie szkolil dobrze sie zastanow.
KrystianPoland - 15-06-2008, 09:36

Już zagłębiam się w lekturze.A może pytanie trochę "dziwne".
Jakbyś miał wybierać z tych dwóch opcji-którą byś wybrał?

Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 09:36

A to że T.S. jest instruktorem bo płaci składki nie jest jednoznaczne z tym że nurkuje. Można byc kierowcą , miec prawo jazdy i samochód a nie siadać za kierownicą.

[ Dodano: 15-06-2008, 09:38 ]
Ja pomimo że mam także plastik CMAS P2 i kurs ten uważam za jeden z wazniejszych jaki odbylem wybralbym inna federacje.

[ Dodano: 15-06-2008, 09:39 ]
Jednak pamietaj szkolą instruktorzy a nie federacja.

KrystianPoland - 15-06-2008, 09:42

hmmm
zabiłeś mi porządnego ćwieka..
teraz nie wiem co robić

Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 09:46

teraz nie wiem co robić

Zaczekaj aż odezwie sie ktos kto tam sie szkolil. Moje opinie mogą być niemiarodajne bo nigdy nie bylem na szkoleniu u T.S.

Jakbyś miał wybierać z tych dwóch opcji-którą byś wybrał?
Tak naprawde nie skoystałbym z zadnej z tych opcji. Wybrałbym kurs u znamienitego ,wszechwiedzącego Ryszarda Czarneckiego nawet jesli nie ma papierow instruktorskich.W kraju jest jednym z niewielu o tak olbrzymim autorytecie. ;) .
tasman - 15-06-2008, 10:34

co do aktive diver niema pojecia ale w MCN robilem P3 i jesli chodzi o częśc nurkową to wszystko na swoim miejscu POLECAM choc jesli chodzi o rozplanowanie czasu to osobiscie mi sie niepodobalo tj. czały dzien od 9 do 23 a mozna bylo by wszysko nurki i teorie zrobic do 15 spokojnie Piotr krzewinski spoko gość maja u siebie fajny tor podwodny i wrak arabelki na 30 choc raczej go niezobaczysz na tym kursie;)
Puszor - 15-06-2008, 10:48

A to że T.S. jest instruktorem bo płaci składki nie jest jednoznaczne z tym że nurkuje. Można byc kierowcą , miec prawo jazdy i samochód a nie siadać za kierownicą.

Sokoro jest M2+ to musi zrobic przynajmniej 1 kurs szkoleniowy w ciągu 3 lat. Składka nie wystarczy. W zwi azku z tym w ciągu 3 lat na pewno robi, zakładając że to kurs P1, przynajmniej 10 nurków. Heh. Poważniej to myślę, że robi tych nurków o wiele, wiele więcej.

Cerberiusz - 15-06-2008, 10:54

Mnie T.S. wygląda na maniaka, który kocha nurkowanie i CMAS (to ostatnie to chyba aż do przesady).
KrystianPoland - 15-06-2008, 11:03

no i sytuacja powoli się wyjaśnia :pa:
dziękuje wszystkim za swoje opinie
dla mnie jak dalej MCN kontra Active Diversa to 1:1

Poczekam na więcej głosów

Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 12:13

Puszor napisał/a:
Sokoro jest M2+ to musi zrobic przynajmniej 1 kurs szkoleniowy w ciągu 3 lat. Składka nie wystarczy. W zwi azku z tym w ciągu 3 lat na pewno robi, zakładając że to kurs P1, przynajmniej 10 nurków.

Zakadajac ze masz racje zapytam inaczej:
A gdzie czas na projekty które nie robi na ptrzeby własnego portfela tylko dla własnych umiejetności?

Puszor - 15-06-2008, 12:35

A gdzie czas na projekty które nie robi na ptrzeby własnego portfela tylko dla własnych umiejetności?

Projekty i eksploracje to ostatnio modne słowa. Heh.

Nie wiem. Nie spotkałem nigdy TS. Nie wiem też ile nurkowań robi dziennie, tygodniowo, rocznie i ile z tego czasu poświęca na trening i nurki dla własnej przyjemności. Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje. Dziwię się, że tak Ci zależy na tym żeby TS trenował? Szkolisz się u niego czy jak? Z pewnością kursy CMASu prowadzi dobrze, skoro robi to od tylu lat i sama KDP nie ma nic przeciwko temu.

jacekplacek - 15-06-2008, 14:29

W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej

Co ciekawe, pisze "podręcznik" na stopień na który nie ma uprawnień do szkolenia. Zaleca go i daje jako "gratis": niezła pułapka dla kursanta. Jest też znanym przeciwnikiem nurkowań solo, traktując instruktorów dopuszczających takie nurki jak morderców. Jednocześnie wydaje uprawnienia do nurków solo już na stopniu podstawowym(KDP-CMAS jest chyba jedyną federacją, przygotowującą nurka od podstaw do tego typu nurkowań: do 10m ale zawsze coś). To tyle odnośnie etyki tego Pana.
dla mnie jak dalej MCN kontra Active Diversa to 1:1

Swego czasu również rozważałem dalsze szkolenie w KDP i też prosiłem o opinie na necie. W sumie uznałem jako warte uwagi i wydanych pieniędzy:
- Active Divers (to niezależnie od tego co myślę o TS)
- Nowa Ama
Dlaczego? Bo w obu trzeba (wg opinii ex kursantów) się nieźle napocić i do obu chcieli wracać. Jednak, ze względu na działania i brak spójności w systemie szkolenia CMAS(np. sam CMAS może Ci nie uznać własnego plastiku) dałem sobie z nimi spokój. A obecnie federacja WOGÓLE mnie nie interesuje. Wyłącznie osoba instruktora.

I - 15-06-2008, 14:57

Puszor napisał/a:
Sokoro jest M2+ to musi zrobic przynajmniej 1 kurs szkoleniowy w ciągu 3 lat... W zwiazku z tym w ciągu 3 lat na pewno robi, ... przynajmniej 10 nurków. Heh. Poważniej to myślę, że robi tych nurków o wiele, wiele więcej.

"Poważnie to myślę", że "zrobić kurs" u niego, nie koniecznie jest równoznaczne z "wejść do wody" ... ;-)

Puszor napisał/a:
Nie wiem. Nie spotkałem nigdy TS. Nie wiem też ile nurkowań robi ... Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje. Dziwię się, że tak Ci zależy na tym żeby TS trenował? Szkolisz się u niego czy jak?

Ty nie chciał byś, żeby twój instruktor miał dodatkowo pojęcie z PRAKTYKI o tym, czego uczy? Nie chciałbyś, żeby ta wiedza była mniej więcej "up to date"?
Ja miałem z nim kiedyś kontakt i nie polecam... dla dorosłych...

Puszor napisał/a:
Z pewnością kursy CMASu prowadzi dobrze, skoro robi to od tylu lat i sama KDP nie ma nic przeciwko temu.

Jedyny kurs, który "u niego" robiłem był raczej kiepski. W miarę fajne były tylko wykłady (na podstawie kserówek z podręczników innych autorów ;) ).
Zajęcia często prowadziła dziewczyna jakiegoś przypadkowego instruktora. Pewnie był to jakiś tani instruktor, być może dostawał od TS za mało kasy, bo mu się często nawet nie chciało wejść do wody.

Wybieram się na kurs podstawowy P1 i znalazłem dwie pasujące mi szkoły.Ze względu na dojazd,cene i bliskość mojego miejsca zamieszkania....

Jeżeli Lampackie i Mamry są w "pobliżu twojego miejsca zamieszkania", pewnie i inne miejsca też są "w pobliżu":
np. OCN (Olsztyn), Aquarius nad Piłaknem, Nurtur, Akademia Podwodna nad Nartami, Łańskie, CK Diver w Giżycku, parę baz nad Hańczą i jeszcze kilka innych ...

P.
I

PS.1
Cerberiusz napisał/a:
Mnie T.S. wygląda na maniaka, który kocha nurkowanie i CMAS (to ostatnie to chyba aż do przesady).

Ja raczej odniowsłem wrażenie, że przede wszystkim jest fascynatem własnej osoby i własnego "autorytetu"... (taki $$ "realu"...) :)
(i jest na ten temat "bardzo wrażliwy" ... :) :) )

PS.2
W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej ....

Z tego co piszesz i jak piszesz trochę wygląda, że chyba nie masz więcej niż 16-18 lat, więc może "autorytet" na miarę "zastępowego ZHP" będzie ci leżał...

No i miejsce... Parę razy objechałem Lampackie na rowerze dookoła i był tam tylko jeden paskudny ośrodek rodem z ZSMP, ciekawe, czy to właśnie ten wybrał ...

Puszor - 15-06-2008, 15:06

I napisał/a:
Ty nie chciał byś, żeby twój instruktor miał dodatkowo pojęcie z PRAKTYKI o tym, czego uczy? Nie chciałbyś, żeby ta wiedza była mniej więcej "up to date"?

I napisał/a:
Puszor napisał/a:
Nie wiem. Nie spotkałem nigdy TS. Nie wiem też ile nurkowań robi ... Mówiąc szczerze mało mnie to interesuje. Dziwię się, że tak Ci zależy na tym żeby TS trenował? Szkolisz się u niego czy jak?

KrystianPoland - 15-06-2008, 15:13

W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej ....

Cytat:
Z tego co piszesz i jak piszesz trochę wygląda, że chyba nie masz więcej niż 16-18 lat, więc może "autorytet" na miarę "zastępowego ZHP" będzie ci leżał...

No i miejsce... Parę razy objechałem Lampackie na rowerze dookoła i był tam tylko jeden paskudny ośrodek rodem z ZSMP, ciekawe, czy to właśnie ten wybrał ..

Lat mam trochę więcej bo 27 ale jak widzisz jest to miejsce dla początkujących i dlatego właśnie tu zadałem swoje pytania odnośnie kursu.Nie znam T.S ale widziałem jego książki w necie więc na pierwszy rzut oka pomyślałem że gość zna się na rzeczy,skoro tak opisują go reklamujący jego książki.Jako dopiero co przyszły adept tego sportu mam prawo do pomyłek i dlatego posty pisze w tym dziale.Skoro I jesteś takim specem powinieneś to zrozumieć.....

Andrzej Minorczyk - 15-06-2008, 15:53

I napisał/a:
Zajęcia często prowadziła dziewczyna jakiegoś przypadkowego instruktora. Pewnie był to jakiś tani instruktor, być może dostawał od TS za mało kasy, bo mu się często nawet nie chciało wejść do wody.

KrystianPoland i to miałem na myśli... to instruktora czynnego powinienes szukac nie koniecznie w okolicy swojego zamieszkania.

I - 15-06-2008, 16:04

Lat mam trochę więcej bo 27 ale jak widzisz jest to miejsce dla początkujących ...

Sorry, jeżeli cię uraziłem, nie to było moją intencją.
Nadinterpretowałem tylko "nabranie się" na bełkot marketingowy TS...

"W Active Divers jest znany nurek i wydawca literatury fachowej ...."
Nie znam T.S ale widziałem jego książki w necie więc na pierwszy rzut oka pomyślałem że gość zna się na rzeczy,skoro tak opisują go reklamujący jego książki....

Weź poprawkę na to, że to ON SAM reklamuje swoje książki... (w w. wym. właśnie sposób)

Tak na serio, moim zdaniem, masz 27 lat - TS już nie jest dla ciebie.

Z drugiej strony CMAS to chyba jedna z ostatnich organizacji "powiem ci tyle i le sam wiem", a nie "powiem ci tyle za ile zapłacisz".
Niestety trzeba znależć kogoś:
- kto wie
- komu się jeszcze chce...
Skontaktuj się bezpośrednio z kilkoma instruktorami bezpośrednio, spróbuj pogadać i wyczuć nastawienie... Powodzenia

P.
I

PS.
nie jestem "takim specem" :) ...

KrystianPoland - 15-06-2008, 16:05

odezwie się jeszcze jakiś "absolwent" MCN lub ACtive Divers?
Mirek Chmaz - 15-06-2008, 17:51

Mialem okazje zetknac sie z MCN i ActivDivers, choc kursow tam nie robilem. Zdecydowanie stawiam na MCN.
KrystianPoland - 15-06-2008, 17:58

I dlaczego odradzasz CMAS? Ma tyle samo zwolenników co przeciwników,chyba że się myle.Polecisz PADI?
$$ - 15-06-2008, 18:08

I napisał/a:
Cerberiusz napisał/a:

Ja raczej odniowsłem wrażenie, że przede wszystkim jest fascynatem własnej osoby i własnego "autorytetu"... (taki $$ "realu"...) :)
(i jest na ten temat "bardzo wrażliwy" ... :) :) )
Znam ludzi doskonale pasujących do tej charakterystyki (nie jest to odbicie w lustrze), TS daje się przekonać jeśli się umie argumentować, ten z PW niestety nie.

pozdrawiam rc

Sonny - 15-06-2008, 19:07

Krystian...

Kilka groszy ode mnie...
Mam stopień P2 CMAS i myślę nad zrobieniem Dajwmajstra w PADI, ale muszę znaleźć sobie odpowiedniego instruktora i może zrobić jeszcze kilka nurkowań, wiec tak jak mową przedmowcy - nie zwracaj uwagi na federacja, zwracaj uwagę na instruktora :)

Nigdy nie miałem nic wspólnego ani z MCN ani z T.S. - nigdy nie byłem w ich bazie, nie nurkowałem z nimi od nich, wiec generalnie nie mam pojęcia jak szkolą, ale wydaje mi się, że lepiej będzie jak wybierzesz MCN, gdyż u Strugala możesz nabawić sie jego dziwnej, ortodoksyjnej filozofii CMAS, a to wydaje mi się jakoś wyjątkowo złe i jeszcze zrazisz sie do innych federacji, które pod pewnymi względami sa zdecydowanie lepsze niż CMAS...

KrystianPoland - 15-06-2008, 19:24

Sonny napisał/a:
....gdyż u Strugala możesz nabawić sie jego dziwnej, ortodoksyjnej filozofii CMAS, a to wydaje mi się jakoś wyjątkowo złe i jeszcze zrazisz sie do innych federacji, które pod pewnymi względami sa zdecydowanie lepsze niż CMAS...

Skoro nie chcesz robić P3 w CMAS zastanawiam się czemu wybierasz PADI,i pod jakimi względami CMAS jest gorsze od innych federacji?

Sonny - 15-06-2008, 19:37

Wybieram PADI, ze względów...zatrudnienia. Stopień dajwmajstra PADI daje możliwość zatrudnienia przy kursach nurkowaniu i to na cały świecie... :prez: , a P3 to takie trochę nie wiadomo co...ale na pewno nie daje takich możliwości zatrudnienia jak PADI

CMAS jest gorszy od innych federacji, jeśli chodzi o sprawy zatrudnienia P3/DM, a tym bardziej przy stopniach instruktorskich - patrz to co napisałem wyżej, oraz jeśli chodzi o kursy nurkowań technicznych, choć je oferuje to nawet przez chwile się nad nimi nie zastanawiałem. Od tego typu kursów oraz nurkowań to jest IANTD, TDI oraz ITDA, w tych federacjach szkolą najlepsi polscy nurkowie techniczni...

Szyderca - 15-06-2008, 20:18

Teraz ja cos dorzuce od Siebie.

Na wstepie powiem ze uwielbiam takie posty. Ilu nurków tyle opini.Moje pytanie do Andrzeja. Znasz TS???Poznales go osobiście czy jestes jedna z wielu osób które wyrabiaja sobie opinie na podstawie zdania innych albo wyczytanych opini????Poprostu pytam bo czesto spotykam ludzi którzy kogos nieznaja ale opinie maja wyrobioną na podstwaie opini innych!!! Co do publikacji TS. Kazdy ma swoje zdanie.

Jestem ABSOLWENTEM Mazurskiego Centrum Nurkowego. P1 oraz P2 robilem u Piotrka Krzewińkiego i nigdy niepowiem o tej bazie złego słowa. Zdobylem u nich duza wiedzę i dzieki nim nurkowanie stalo sie dla mnie pasją.Niezapomniane chwile,wrazenia.Trzbea bedzie jeszce wrócic na Mamry:D

Znam także bardzo dobrze Tomka Strugalskiego i tez niepowiem zlego slowa. Z tego co wiem jest to kontroweryjna osoba w Polskim nurkowaniu. Kazdy ma swoje zdanie. O to w tym chodzi. Co do tego czy nurkuje????Odpowiedz jest taka że TAK i mitem jest to że nie wchodzi do wody. :bee; Co do Bazy. Jak dla mnie jest OK+. Co do jeziora hmmm. Duzo trzeba znaleźć i zatopic ale od czegoś trzeba zaczać bo to jest nowa baza.

W jednym z postów padło stwierdzenie abys obejrzał nie tylko te 2 szkoły nurkowe tylko sie rozejrzał bo centruw nurkowych w rejonie Mazur jest naprawde duzo. Masz np jezioro Hańcza baza SIren Diving instruktor to ANdrzej Roszkowski, Piłakno z baza Aquariusa. W gizycku klub Płetwal i wiele innych w róznych FEDERACJACH kto co woli. Moim zdaniem to nie forum oraz posty na nim powinny wplynac na twoja decyzje co do miejsca robienia kursu tylko moim zdaniem zadzwon do MCN do Piotrka Krzewińskiego, do AD do Tomka Strugalskiego. Zapytaj pogadaj. Sam sobie opinie wyrobisz z czasem. To jest twoja Decyzja. Ja osobiscie niebede Ci nic polecał. Twój wybór. Rozejrzyj sie poszukaj. Podejmij decyzje. Zawsze jak zrobisz kurs w innej bazie to nieznaczy ze niemozesz nurkowac gdzes indziej. Poza tym zastanów sie nad federacja jest ich sporo kazda posiada wielu instruktorów. Jest PADI,CMAS,NAUI,IANTD i wiele innych.Forum moze Cie tylko naprowdzic na konkretne szkoły nurkowe,federacje, ułatwi Ci ich odnalezienie. Napewno spotkasz sie także z negatywnymi opiniami o MCN jak i AD i calej reszcie. Ilu ludzi tyle opini.

Pozdrawiam

O mam znalazlem http://www.youtube.com/wa...feature=related od6 sekundy proponuje zobaczyc :D TS pod wodą.

KrystianPoland - 15-06-2008, 20:48

wiedziałem że w końcu nadejdzie taki post.

hatorihanza-bardzo mi pomogłeś,jestem tego samego zdania.Każdy chwali federacje w której robił kurs.Ale przecież zawsze "wyższy" szczebel moźna zrobić w PADI lub w CMAs czy też innej-nieprawdaż ????

Szyderca - 15-06-2008, 20:54

Ludzie wiem jakie podejscie jest Tomka do innych federacji. Moze z racji mojego niezadługiego doswiadczenia nie widze nic zlego w innych federacjach. Sam chce tez zrobic uprawnienia w innej federacji np w IANTD. Dla nektorych CMAS to wszystko trzeba byc otwartym na nowa wiedzę. Jak dla mnie CMAS to OLD SCHOOL. Moze dlaego ze najdluzej jest w naszym pieknym kraju. Niewiem nie mi to oceniac. Tak wogole niemialem zasu na szukanie szkoly nurkowej w 2000 roku. Tata powiedzial tam jediesz wiec pojechalem tydzień pózniej. No oczywiscie zakup ABC w NowejAMie. Hehehe.Piekne stare czasy :D I tak juz zacząłem przygode z CASEM i tak póki co zostałem.

Pozdrawiam

Mania - 15-06-2008, 21:54

hatorihanza napisał/a:
Co do jeziora hmmm. Duzo trzeba znaleźć i zatopic

a moze wreszcie centra nurkowe szanowalyby jeziora, ktore uzytkuja i PRZESTALY W NICH COKOLWIEK ZATAPIAC!!!!!!

Jak na centra nurkowe to kiepskie podejscie do ekologii i szacunku do wody.

jacekplacek - 15-06-2008, 21:57

hatorihanza napisał/a:
TS pod wodą

Taaaa... Nurkuje.... bo się pewnie pływać nie nauczył....
hatorihanza napisał/a:
Poza tym zastanów sie nad federacja jest ich sporo ...
...Sam chce tez zrobic uprawnienia w innej federacji np w IANTD

Dobrze, że Ty zacząłeś :)
W IANTD akurat jest dość rozbudowany program i starannie dobrani(przynajmniej mam taką nadzieję) instruktorzy. Kiedyś usłyszałem taką motywację: "program szkolenia na P-2 jest kopletnie przeładowany i trudno solidnie to przerobić w ramach normalnego trybu. Znacznie lepiej jest zrobić osobno AOWD(P-2 też daje "uprawnienia" praktycznie tylko do 30m) i osobno solidny kurs Rescue"
Wiem, że jest to dłuższa i zarazem droższa droga, ale pożądnie zrobione te kursy osobno dają znacznie więcej. Zarówno pod kątem nurkowań jaki satysfakcji ze szkolenia. Trudno zdobyć program szkolenia na stopnie w KDP CMAS. Ale być może go zdobędziesz i porównasz z programem IANTD i sam zobaczysz różnice. Wypada znacznie na korzyść IANTD. Dodatkowo, co już raz pisałem, nie masz problemu typu: ktoś będzie miał kaprys i nie uzna mi stopnia. Zobacz o czym piszę. I to jest bez złośliwości wobec KDP. Po prostu warto mieć świadomość pewnych faktów.

hubert68 - 15-06-2008, 22:06

jacekplacek napisał/a:
Trudno zdobyć program szkolenia na stopnie w KDP CMAS
jacekplacek napisał/a:
Po prostu warto mieć świadomość pewnych faktów

Zobacz np. tutaj http://www.aquarius.bydg....id=szkolenia_c2

I to tyle w temacie trudności...

Ach to jest program na P2, bo akurat ten mnie interesował ale bez trudu znajdziesz inne. P2 ma uprawnienia do 40 m w towarzystwie przynajmniej jednej osoby z wyższym stopniem.

:uuuu: Dobrze jest sprawdzić, zanim się napisze...

jacekplacek - 15-06-2008, 22:25

hubert68 napisał/a:
Zobacz np. tutaj http://www.aquarius.bydg....id=szkolenia_c2

To nie jest oficjalna witryna KDP CMAS i trudno proponowany program zweryfikować.

Szyderca - 15-06-2008, 22:38

Mania napisał/a:
hatorihanza napisał/a:
Co do jeziora hmmm. Duzo trzeba znaleźć i zatopic

a moze wreszcie centra nurkowe szanowalyby jeziora, ktore uzytkuja i PRZESTALY W NICH COKOLWIEK ZATAPIAC!!!!!!

Jak na centra nurkowe to kiepskie podejscie do ekologii i szacunku do wody.

Ja tam jestem za zatapianiem full natural. Cos jak na jeziorze Białym + np drewniane ŁODKI

I - 16-06-2008, 00:01

I dlaczego odradzasz CMAS? Ma tyle samo zwolenników co przeciwników,chyba że się myle.Polecisz PADI?

Wręcz przeciwnie, moim zdaniem w CMASie można sporo wygrać, trzeba tylko starannie wybrać instruktora...

P.
I

PS.1
Nie lubię systemów szkolenia, gdzie wiedza jest podzielona na małe oddzielnie płatne "łatki". Mam wrażenie bycia ciągle dojonym...

Np. zaskoczył mnie fakt, że znajomi Adwanced Open Water.. PADI, (po chyba dwóch dodatk. specjalizacjach), z całej medycyny nurkowej słyszeli tylko o urazie ciśnieniowym płuc. :pad:

PS.2
Swoją drogą ciekawe, czy TS opuszczając przybytek w Kownatkach wyciągnął z wody wszystkie: Trabanty, Nysy, Fiaty (wszyskie ponoć zaspawane, ponoć dla bezpieczeństwa kursantów) ...

[ Dodano: 16-06-2008, 01:19 ]
jacekplacek napisał/a:
To nie jest oficjalna witryna KDP CMAS i trudno proponowany program zweryfikować.

Co chciałbyś weryfikować?

P.
I

Beeker - 16-06-2008, 00:29

I napisał/a:
Trabanty, Nysy, Fiaty (wszyskie ponoć zaspawane, ponoć dla bezpieczeństwa kursantów

Trabant zaspawany? Chyba zaklejony ... :mrgreen:

MIDZIK - 16-06-2008, 06:57

Beeker napisał/a:
Trabant zaspawany? Chyba zaklejony ...

tak na marginesie - wbrew pozorom, "ford karton" ma solidną stalową konstrukcję (no fakt, oklejoną jakimś sztucznym lichem) - można szkielet zespawać żeby drzwi nie otwierać.

Pzdr
Mirek

jacekplacek - 16-06-2008, 08:02

I napisał/a:
Co chciałbyś weryfikować?

Nie zartuj. W tym linku jest zarys a nie program szkolenia. Poczytaj zawartość linka podanego przez hubert68: to jest program szkolenia. Proponuję też zwrócić uwage na pojawiające się od czasu do czasu prośby o podanie linku do standardów różnych federacji. W przypadku CMAS: KDP nie raczył ich opublikować. Są dostępne wyłącznie w obcych językach tu i po polsku tu Możesz się ze mną nie zgodzić, ale uważam, że jawność w tym wypadku ukraca możliwości przekrętów. Czy KDP na tym nie zależy? Widocznie tak, bo dokument nie zajmuje za wiele miejsca na serwerze. Znam osobiście kilka przypadków wystąpienia instruktorów CMAS(tych z listy) do KDP o uzupełnienie tego na stronie. Jak widać bezskutecznie.

KrystianPoland - 16-06-2008, 08:36

troszkę odbiegne od tematu-czy certyfikaty CMAS czy PADI są wydawane na jakiś okres czy bezterminowo?
i powróce-chyba MCN powoli wygrywa w tej nierównej walce... :snajp:

Mania - 16-06-2008, 09:25

Zatapianie czegokolwiek w jeziorach jest niezgodne z prawem. I sama z przyjemnoscia doniose odpowiednim wladzom o tym. Co innego rzeczy, ktore juz tam sa, ale zatapianie wrakow samochodow tylko po to, by "milej " bylo kursantom to skandal !!!!

Mania

jcsjacekj - 16-06-2008, 09:45

Krystian, a brales pod uwage ocn.pl ?
styx - 16-06-2008, 10:41

Krystian - bezterminowo.

Mania - o ile wiem to trzeba dany "wrak" oczyścić i uzgodnić sam fakt zatopienia z odpowiednimi władzami - wtedy to jest ok wg. Ciebie ?

jacekplacek - 16-06-2008, 11:07

styx napisał/a:
Krystian - bezterminowo

Nie całkiem bezterminowo: dożywotnio :bee;

KrystianPoland - 16-06-2008, 16:31

jcsjacekj napisał/a:
Krystian, a brales pod uwage ocn.pl ?

no tego nie brałem pod uwagę

[ Dodano: 18-06-2008, 10:13 ]
Wysłałem mail-a a do nich
(ocn.pl) parę dni temu-do tej pory brak odzewu.Jak dla mnie to takie rzeczy są nie do pomyślenia.
Ja już się zdecydowałem którą szkołe wybrać :ok2:

Mania - 18-06-2008, 10:30

styx napisał/a:
Krystian - bezterminowo.

Mania - o ile wiem to trzeba dany "wrak" oczyścić i uzgodnić sam fakt zatopienia z odpowiednimi władzami - wtedy to jest ok wg. Ciebie ?

Z tego co wiem problem polega na tym, ze malo kto to robi, a juz praktycznie nikt nie uzgadnia tego z wladzami - vide historia Crazy Sharka (na sekcie) i ostateczne wycofanie sie z zatapiania jakies 2-3 lata temu.

Warto pamietac, ze jeziora to nie morze (gdzie celowo zatapia sie wraki, zeby stworzyc sztuczna rafe). Zasadnicza wiekszosc polskich jezior to wody zamkniete. wiec nawet oczyszczona rzecz jest zagrozeniem dla ekosystemu.

Mania

jacekplacek - 18-06-2008, 10:51

Mania napisał/a:
Zasadnicza wiekszosc polskich jezior to wody zamkniete. wiec nawet oczyszczona rzecz jest zagrozeniem dla ekosystemu.

Ciekawe jak to się ma do spływających z pól nawozów, lewych przyłączy kanalizacyjnych, deszczówki z dróg itd. Maniu, fajnie, że martwisz się o nowe"fanty" pod wodą, ale nie to stanowi o zanieczyszczeniu. A o walce z prawdziwą przyczyną jeszcze nigdy nie słyszałem. Nawet w Dolinie Obłudy.

waldo - 18-06-2008, 11:44

(ocn.pl) parę dni temu-do tej pory brak odzewu.Jak dla mnie to takie rzeczy są nie do pomyślenia.

Weź pod uwagę, że prowadzący centrum nurkowe może być na kilkudniowym wyjeździe nurkowym i nie ma możliwości odpowiedzieć na Twoje zapytanie. A nad szkoleniem w OCN warto się zastanowić.

Mania - 18-06-2008, 15:22

jacekplacek napisał/a:
Ciekawe jak to się ma do spływających z pól nawozów, lewych przyłączy kanalizacyjnych, deszczówki z dróg itd.

to osobny temat, ale wszystko razem sie laczy. I nie do konca sie zgadzam, ze nic nie zostalo zrobione - jest robione, ale swiadomosc spolecznestwa jest praktycznie zerowa. W tym i centrow nurkowych, niestety.

Mania

KrystianPoland - 18-06-2008, 17:30

waldo napisał/a:

Weź pod uwagę, że prowadzący centrum nurkowe może być na kilkudniowym wyjeździe nurkowym i nie ma możliwości odpowiedzieć na Twoje zapytanie. A nad szkoleniem w OCN warto się zastanowić.

Nie wiem jak szkolą ale dla mnie jeśli ktoś prowadzi taką działalność to powinien uwzględnić też swoich przyszłych klientów.Nikt nie będzie łaskawie czekać w nieskończoność na maila bo każdego goni czas.A w dobie przenośnych laptopów i internetu odpisanie na maila to żaden problem.
To taka moja krótka uwaga
pozdrawiam

jacekplacek - 18-06-2008, 17:49

Nikt nie będzie łaskawie czekać w nieskończoność

Czekać to jeszcze pół biedy. A co powiesz na czekanie, płacenie przelotu w 2 strony, noclegu, wyżywienia, gazów no i oczywiście cena kursu. I to wszystko nie po polsku...
Acha: jak palisz fajki, nie przyjmą na kurs. Skubańcy...

waldo - 18-06-2008, 18:36

To taka moja krótka uwaga

Jeżeli zależy Ci na komercji, super marketingu oraz dozgonnego szacunku dla Twoich pieniędzy, to jak najbardziej masz słuszność.
Jeżeli natomiast instruktor jest hobbystą i nie przywiązuje wagi do marketingu, lecz do wysokiego poziomu szkoleń, to też masz słuszność, ale być może należy wykazać się większą tolerancją i cierpliwością i lepiej na tym wyjdziesz :)

To taka moja krótka uwaga :)

KrystianPoland - 18-06-2008, 21:58

to powiedz mi waldo po co umieszczać na swoich stronach taki odnośnik jak KONTAKT? Skoro pod żadnym pozorem nie można z niego skorzystać?

Nie zależy mi na komercji,czy marketingu tylko na szybkim na miano XXI wieku kontakcie jaki daje internet.Ja też mam swoje plany,prace itd i nie dziw się że skoro jedna szkoła się nie odzywa to automatycznie szukam czegoś lepszego bo czas goni wszystkich.Chyba to rozumiesz?

Dla mnie instruktor może być nawet ortodoksyjnym fanatykiem ale to również do czegoś zobowiązuje. :pa:

Sonny - 18-06-2008, 22:09

Krystian, ja myślę, że masz żal, iż nie dostałeś szybkiej odpowiedz, a teraz uważasz, ze t jest olewanie klientów...Każdy potrzebuje wakacji i troche czasu dla siebie, a jeżeli Twój instruktor w rakach odpoczynku od nurkowań kursowych, gdzie jest instruktorem jedzie nurkować dla samego siebie, dla przyjemności to świadczy o tym naprawdę pozytywnie :) Nurkowanie to taka specyficzna sprawa i nie zawsze wszystko musi być dostępne od razu, tylko dlatego, ze ktoś ma kasę...

A jeżeli sprawa Twojego kursu już robi się naprawdę taka pilna to albo uderzaj do tych co zawsze odpisują na maile, albo w inne miejsce które Ci sie podoba z jakiś tam względów...

waldo - 19-06-2008, 01:02

to powiedz mi waldo po co umieszczać na swoich stronach taki odnośnik jak KONTAKT? Skoro pod żadnym pozorem nie można z niego skorzystać?

Mogę Ci powiedzieć na bazie własnego doświadczenia sprzed miesiąca - będąc na kursie w Austrii (Attersee), w naszym miejscu zamieszkania nie było hotspotu, a rozłożenie zajęć nie pozwalało na szukanie dostępu do sieci po kafejkach internetowych. Więc byliśmy przez tydzień odcięci od świata wirtualnego. A to, że mam również na stronie odnośnik "Kontakt" ... no cóż, nie zawsze i nie za wszelką cenę ... :)

A ten fragment dyskusji nie całkiem jest OT, ponieważ zapytałeś o Centrum nurkowe, ktoś Ci polecił OCN, który w wymienionej grupie jest moim faworytem i warto poczekać na odzew.

Andrzej Minorczyk - 19-06-2008, 01:17

W temacie były poruszane dwie szkoły a tu każdy dorzuca "swoja"

Ok widze ze trzeba wprost ... zapytales i upierasz sie nadal przy swoim. Po co pytasz?
Skoro ludzie szkoleni u instruktorów o ktorych pytasz nie maja nic do powiedzenia dostajesz w prezencie godna uwagi alternatywe. Z Twojego opisu wynika ze albo juz postanowiles gdzie sie szkolic i jestes niezadowolony z faktu iz wiekszosc stara sie odwiezc Cie od tego pomyslu albo chcesz szybko zdobyc kolejny plastik co nie jest do konca dobrym pomyslem

nuras5 - 19-06-2008, 04:33

Cytat:
Ja już się zdecydowałem którą szkołe wybrać :ok2:

Czy to zdanie nie powinno zakończyć dyskusji?

jamnik - 20-06-2008, 20:19

Ja robiłem kurs W MCNie i gorąco polecam. Strasznie przyjemna atmosfera, poznałem wielu fantastycznych ludzi z którymi do dzisiaj utrzymuje kontakt. Wracam tam co roku. Co do jakości samogo kursu, to poziom wgd mnie jest bardzo wysoki. Instruktorzy naprawdę przykładają się aby kursanci posiedli dobrą wiedzę i umiejętności, bo przecież to jest gwarantem bezpiecznego nurkowania. Jeśli chodzi o atrakcje dodatkowe to z tego co pamietam mozna było wybrać się jeszcze do parku linowego znajdującego się w okolicy a także na paintball.
nuras5 - 25-06-2008, 09:16

Podzieliłem ten temat- uwagi osobiste trafiły do Hyde Parku -[ i jeśli to kogoś bawi] może kontynuować tu .
sebek95 - 28-06-2008, 09:16

Ja ci poradzę Active Drivers. Co z tego że warunki są jakie są? Jest tylko jeden zrzędliwy instruktor dla P2 - Orka. A co do strugala to on nurkuje i zajmuje się P3. Sam odbywałem tam kurs ;) Nie było czego żałować. Zbiórki były około 10 i 16 (strugal zawsze czekał nawet jak została niecała minuta...). Moim nauczycielem był Kuba. Super gość. Jeszcze był z nami na łodzi Maciek - w sucharze. Jak się napompował to wyglądał jak Michelin ;) Dostajesz zawsze coś do czytania, ale w zależności od stopnia. Ja dostałem: "Wypadki nurkowe - analiza gorzkich doświadczeń" oraz filmy ;) Weźcie ludzie nie narzekajcie że "podobno", "może", "słyszałem że" tylko jak ktoś wie jak tam jest to niech napisze jak ja ;) Faktycznie ośrodek trochę nie tego ale to w końcu PTTK xD Sama baza jest doskonale zrobiona. Polecam