| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ - Yrzebiński "balaton"
DarekS - 16-02-2011, 23:57 Temat postu: Yrzebiński "balaton" zjeżdżamy z A4 w miejscowości Trzebinia, kierujemy się w stronę widocznego
z daleka kościoła, pokonujemy wiadukt nad linią kolejową
i zabudowaniami rafinerii, mijamy posterunek policji w Trzebini, jeszcze jakieś 200 m.
i skręcamy w lewo, kolejnych 200m. i jesteśmy na miejscu,
tj. na ulicy św. Stanisława 56.
kokaroll - 01-04-2011, 14:49
Witajcie,
ktoś zna aktualna sytuację?
szczyp_ior - 01-04-2011, 21:01
dzwoń lub pisz na stronie kontakt do Sebastiana, prowadzi tamtejszą bazę
http://www.poseidonteampoland.com
kokaroll - 21-04-2011, 22:07
Oki dzięki!
piotr_c - 21-04-2011, 22:53
| kokaroll napisał/a: | | Oki dzięki! |
Kiedy się wybieracie?????? :o
No chyba że teraz, jak macie taki zajebisty sprzęt, to już mnie na nuranie nie bierzecie
kokaroll - 23-04-2011, 16:09
| piotr_c napisał/a: | | kokaroll napisał/a: | | Oki dzięki! |
Kiedy się wybieracie?????? :o
No chyba że teraz, jak macie taki zajebisty sprzęt, to już mnie na nuranie nie bierzecie |
Narazie bez planu-tak pytałem dla orientacji i dowiesz sie napewno ,a co do sprzętu to fakt... jest super!
jaros4 - 26-04-2011, 22:04
hej! warunki z wczoraj. wizura 3-4m.zimno.szczupaki jak zwykle na stanowiskach.pare znalezionych fantow to dodatkowa gratyfikacja.na powierzchni lekkie sloneczko i swiety spokoj.baza w trakcie ciaglej rozbudowy.mozna nabic flaszki.ogolnie spoko.
arkac123 - 01-05-2011, 13:03
warunki 30.04
- wizura 3-4 metry wzdłuż torów, na dnie 0,5-1 m,
- szczupaków niestety nie było, w zamian za to były okonie i węgorze ,
- temperatura od 11 do 6 stopni na dnie
slawek290 - 01-05-2011, 15:31
| jaros4 napisał/a: | | .pare znalezionych fantow |
Coś tam znaloz -przyznej sie????
jaros4 - 01-05-2011, 23:01
najbardziej ciesza mnie browary,przechowywane w idealnych warunkach.
slawek290 - 02-05-2011, 17:29
A kaj te browce leżały pieronie ? A halby tam nie było ?
arkac123 - 02-05-2011, 18:05
| slawek290 napisał/a: | | A kaj te browce leżały pieronie ? A halby tam nie było ? |
Sławek, wygląda na to, że spóźniliśmy się kilka dni - Jaros zdążył już wszystko powyciągać
jaros4 - 02-05-2011, 22:40
leza to tu to tam...najwiecej trafia sie na sciance wschodniej.wina tez sie zdazaja.sangria,bycza krew i inne.
slawek290 - 02-05-2011, 23:13
Gosia weżniemy Arka na tą ścianę to na pewno znajdziemy więcej jak Jaros.
| jaros4 napisał/a: | | sangria,bycza krew |
Rezerwuje - szczególnie bycza krew jest dobra na objawy zatrucia azotem.
grol - 12-05-2011, 19:42
Wielkie dzięki dla Sebastiana z bazy przy Balatonie za gościnność i pomoc podczas wczorajszego nurkowania w imieniu swoim i kolegów.
slawek290 - 17-05-2011, 14:34
| piotr_c napisał/a: | | No chyba że teraz, jak macie taki zajebisty sprzęt, to już mnie na nuranie nie bierzecie |
| kokaroll napisał/a: | a co do sprzęt
u to fakt... jest super! |
Teraz kumam baze
piotr_c - 17-05-2011, 14:40
| slawek290 napisał/a: | | Teraz kumam baze |
arkac123 - 04-06-2011, 13:51
Niestety, od dnia 04.06.2011 gmina Trzebinia ZAKAZAŁA NURKOWANIA na Balatonie.......
Nie można nawet wjechać do kamieniołomu (szlaban).
piotr_c - 04-06-2011, 14:52
| arkac123 napisał/a: | | gmina Trzebinia ZAKAZAŁA NURKOWANIA |
Hmmm... Podali jakąś przyczynę? To teren prywatny czy tak po prostu sobie uchwalili?
arkac123 - 04-06-2011, 15:03
| piotr_c napisał/a: | | arkac123 napisał/a: | | gmina Trzebinia ZAKAZAŁA NURKOWANIA |
Hmmm... Podali jakąś przyczynę? To teren prywatny czy tak po prostu sobie uchwalili? |
Po prostu tak sobie wpisali do regulaminu "kąpieliska". Znajomy (Seba) dzisiaj chciał wejść z kursantem do wody, ale pokazano mu nowy regulamin.
Teren Balatonu należy do gminy, administratorem jest spółka należąca do gminy. Baza nurkowa ma umowę dzierżawy terenu, ma nawet podpisaną 2 tygodnie temu umowę o współpracy (m.in wpisano propagowanie aktywnego spędzania czasu pod wodą ).
Myślę, że niemały wpływ na tą decyzję ma fakt, że burmistrz dobrze żyje z wędkarzami, a my, jak wiadomo, płoszymy ryby.........
kris_14_ss - 04-06-2011, 15:20
Jestem ciekawy jak w poniedziałek sie będą tlumaczyć ??? Byłbym wdzięczny za foto albo jakiś pdf tego regulaminu. I kto sie pod tym regulaminem podpisał ???
hubert68 - 04-06-2011, 18:35
Myślę, że tą decyzję można i należy jak najszybciej zaskarżyć, do Kolegium Odwoławczego przy Sejmiku Samorządowym. To odpowiednik NSA w zakresie decyzji wydawanych przez organa samorządowe. Fakt podpisanej przez bazę nurkową umowy, może mieć dodatkowe znaczenie. Właściciel bazy może też domagać się od miasta odszkodowania za utracone korzyści. Jeżeli tak, to można spróbować akcji informacyjnej wśród mieszkańców typu: "bezzasadna decyzja naraża miasto na odszkodowanie, które będziemy wszyscy płacić z naszych podatków". Może wtedy ktoś pójdzie po rozum do głowy.
arkac123 - 04-06-2011, 19:15
| hubert68 napisał/a: | | Myślę, że tą decyzję można i należy jak najszybciej zaskarżyć, do Kolegium Odwoławczego przy Sejmiku Samorządowym. |
Hubert, bardzo dziękuję - spróbuję pójść w tym kierunku - szkoda byłoby akwenu - na Zakrzówek czy Koparki boję się jechać z dziećmi bez opiekuna, dlatego lubię Balaton.
Jestem winna - ale pewnie w sezonie pozanurkowym .
slawek290 - 04-06-2011, 21:31
Głęboki komunizm rok 1989 biurokracja 49000 osób administracji rządowej .Wielka demokracja 2011 rok 450000 osób administracji rządowej - 10 razy więcej niż za komuny - i My wszyscy na to płacimy . Jest za dużo urzędników i dla tego zakazali nurkowania.
TRZEBA ZACZĄĆ PRACĘ U PODSTAW . Kto ma ochotę zanurkować na zakazanym zbiorniku i jaka kara za to grozi ? Może jakiś wiec pod UM z okrzykami zaczynającymi się na literkę W........
Pozdrawiam Sławek
wujo - 04-06-2011, 22:11
| arkac123 napisał/a: | Niestety, od dnia 04.06.2011 gmina Trzebinia ZAKAZAŁA NURKOWANIA na Balatonie.......
Nie można nawet wjechać do kamieniołomu (szlaban). |
Przyjazne Państwo- by żyło się lepiej ! Banda darmozjadów!! Ale co się dziwić zamiast rozwijać region sportowo i turystycznie to lepiej wziąć w łapę i sprzedać bo się nie opłaca lub nie chce.
jaros4 - 04-06-2011, 22:30
i tu otwiera sie pole do popisu dla niepokornych i zaangazowanych.moze jakas pikieta?
slawek290 - 04-06-2011, 22:51
| jaros4 napisał/a: | | .moze jakas pikieta? |
Przecież napisałem
Może jakiś wiec pod UM z okrzykami zaczynającymi się na literkę WYP........
piotr_c - 04-06-2011, 22:59
| hubert68 napisał/a: | | Myślę, że tą decyzję można i należy jak najszybciej zaskarżyć, do Kolegium Odwoławczego przy Sejmiku Samorządowym. |
Dokładnie to miałem na myśli pytając na jakiej podstawie zaskarżyli, bo są inne drogi odwoławcze dla różnego typu uchwał/decyzji itp.
Tak czy inaczej trzeba się spieszyc, bo czas na złożenie odwołania jest z reguły dośc krótki.
| wujo napisał/a: | | Przyjazne Państwo- by żyło się lepiej ! |
To raczej lokalna prywata i chucpa samorządowców.
hubert68 - 04-06-2011, 23:29
| piotr_c napisał/a: | | To raczej lokalna prywata i chucpa samorządowców. | Dokładnie. Rząd do tego nic nie ma.
kris_14_ss - 04-06-2011, 23:32
Można zacząć od wysłania kilku maili na adres urządu miasta Trzebini:
urzad@um.trzebinia.pl
sport@um.trzebinia.pl
Przyjdą w poniedziałek i już bedą wiedzieć że o coś kaman
Mam nadzieje że lokalne media tez podłapia temat.
slawek290 - 04-06-2011, 23:45
Jak takie maile powinny brzmieć
Szanowny panie .....Czy Co jest " Zakręt"
kris_14_ss - 05-06-2011, 08:46
Własnie najlepsza jest róznorodność (oczywiście w temacie) czym więcej róznych tym lepiej. Druga strona to fakt że nie wszystkie instytucje traktują takie zapytania powaznie i rzadko można liczyć na odpowiedź. (przecież kawe trzeba wypic sprawdzić facebooka i odpisac znajomym na gg ) Dlatego oprocz tego na pewno zadzwonie i postaram się uzyskac rzetelne informacje z pierwszej reki bo mam plana w tym roku zanurać w Trzebini i zrobie to zgodnie z przepisami lub bez
Co nie zmienia faktu że jako napisał W.Szekspir "źle się dzieje w państwie duńskim"
Dlatego warto coś zrobić i pokazać siłe środowiska nurkowego.
slawek290 - 05-06-2011, 11:29
Może by zorganizować akcje w strojach nurkowych pod właściwym urzędem .
Odbiło by się w prasie jak cholera . Nie co dzień takie widowisko na ulicy - nurkowie w strojach .
Kto się pisze na takie coś ?
1 slawek290
Dopisujcie się do listy .
hubert68 - 05-06-2011, 12:56
Zobaczmy najpierw, co Kris i Gosia zdołają załatwić oficjalnie. Potem pomyślimy o pikiecie.
jacekplacek - 05-06-2011, 14:40
| arkac123 napisał/a: | Jestem winna - ale pewnie w sezonie pozanurkowym . |
Jedyny możliwy dzień to środa.
kris_14_ss - 05-06-2011, 20:33
Sławek290 jak coś to na mnie też możecie liczyć ale może się okazać że to wszystko nie bedzie potrzebne.
jaros4 - 05-06-2011, 21:16
ja tez sie pisze,a znajac ten malopolski zascianek,mysle ze innej drogi nie bedzie...
slawek290 - 05-06-2011, 22:57
Może trzeba aby w tym kierunku zaczął działać Sebastian, szef tamtejszego centrum nurkowego, aktualnie bez wody .
Wilczy - 06-06-2011, 16:23
| arkac123 napisał/a: | | Niestety, od dnia 04.06.2011 gmina Trzebinia ZAKAZAŁA NURKOWANIA na Balatonie....... |
Nie no, bez żartów...
W razie czego, powiedz im, Gosiu, że oddam te okulary przeciwsłoneczne, które wyłowiłem w zeszłym roku. Może zmiękną? :)
Ale, uprzejmy list z pytaniem o przyczyny wprowadzenia zakazu, wyrażający zarazem żal z tego powodu, z chęcią wyślę do odpowiednich decydentów - choć, jako od osoby fizycznej, niewiele to pewnie da.
piotr_c - 06-06-2011, 17:37
| Wilczy napisał/a: | | choć, jako od osoby fizycznej, niewiele to pewnie da. |
Zapewne zmniejszy o 0.5% dostępną pojemność pojemnika zwanego koszem.
kris_14_ss - 06-06-2011, 21:21
Sprawy mają sie tak jak myslalem na maile nie odpisują - ot taka urzednicza indolencja.
Dzwoniłem rano do wydziału Promocji Pani numer jeden niewiedziała o czym ja wogóle mówie ale wie że jest takie miasto jak "Trzebinia' a to już coś więc poprosiła kierowniczke. Pani kierownik juz widać że wie ze istnieje taki zbiornik ale niestety miasto zarzadzanie ta nieruchomością przekazała Przedsiebiorstwu Wodociagowemu i Kanalizacji. Pani Kierownik dzialu była na tyle miała ze oddzwoniła przekazujac mi numer do Wodociągów ;-p
Zadzwonilem i tam miałem mozliwość porozmawiania ze ścianą z betonu tzn z Panią Kierownik Joanną niestety nazwiska niepamietam a szkoda bo wyjątkwo wredne babsko. Tłumacze jej kilka razy w czym problem ale czułem sie jak na przesłuchaniu: kim pan jest ??? kogo pan reprezentuje ??? REGULAMIN JEST REGULAMIN itp teksty swiadcza tylko o tej Pani o tym że to kolejny przykład spycholstwa. Zcennych informacji to wynika że własnośc jest gminy a zarzadza tym terenem w imieniu gminy właśnie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji z tym że ów nieszczęsny regulamin został narzucony przez niedobra gmine. Itak po raz kolejny piłeczka została odbita ot taka typowa zagrywka rozmycia odpowiedzialności. Na moje pytanie kto jest incjatorem nowego regulaminu: jest to tajemniczy i zakamuflowany złowrogi zarząd Polecono mi skontaktowanie się z Burmistrzem bo takie urzednicze myslenie że za wysokie progi na nasze nogi ale wiemy że Burmistrz tez człowiek i robi kupe wiec jutro mam wolne wiec bedzie wiecej czasu na drążenie ów tematu.
slawek290 - 06-06-2011, 21:30
Fajnie to opisałeś .Ciekawe co powiedzą jutro ?
jaros4 - 06-06-2011, 23:41
najwazniejsze to nie pozwolic "przyschnac"sprawie.
kris_14_ss - 07-06-2011, 09:46
W końcu odpisali mi na maila:
Rzeczywiście zgodnie z punktem 22 regulaminu korzystania z akwenu
Balaton jest zakaz nurkowania na terenie całego akwenu.Pozdrawiam
Pani Maiola Rejdych
Rozmawiałem z szefem bazy Posejdon w Trzebini Sebastianem Matyjaśkiewiczem:
Utwierdzil mnie w przekonaniu że to zła wola władzy lokalnej.
Tutejsi nurasi zrobili wiele dobrego oczyszczając zbiornik o czym mozecie przeczytac w prasie lokalnej:
http://www.przelom.pl/prz...10-ton-smieci-/
Podczas tej akcji wyłowiono kradzione auto i 10 ton śmieci.
Caly czas dbaja o pobliskie budynki oraz zainstalowano nowy kompresor,zakupiono nowy sprzet do nurkowania,została uruchomiona przysłowiowa budka z hot-dogami posiano trawe i pojawiło się duzo zieleni. Pozyskano fundusze z UE na rozwój bazy nurkowej w tym miejscu i szkoli sie tu coraz więcej nurków.
W najblizszym czasie zostanie uruchomiona strona nurkowa Balatonu w ktorym pojawi sie komunikat z prośba o pomoc do braci nurkowej.
Troszeczke aż żal patrzeć na współprace miedzy samorzadem a nurkami w Trzebini bo wystarczy zerknąć za miedze do Jaworzna na "Koparki" jak powinna układac się poprawna współpraca gdzie obie strony inwestują i wszyscy są zadowoleni.
Burmistrz Trzebini Stanisław Szczurek (wybrny z ramienia PO) dziś przyjmuje niestety w tym terminie ma już wszystko zajete wiec z sekretarką (kumata zna nazwiska tutejszych kierowników wydziałów i nawet szefa bazy nurkowej) umuwilismy sie na pismo droga mailowo i burmistrz ustosunkuje się do zapytań w tej sprawie. Dostalem tez propozycje spotkania w przyszlym tygodniu Jezeli macie jakieś propozycje to walcie śmiało
Pamiętajcie waszą baze też może kiedys spotkac coś takiego a prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie
hubert68 - 07-06-2011, 13:34
Jeżeli baza ma podpisaną jakąkolwiek umowę z miastem/gminą powinna zrządać odszkodowania za inwestycje w infrastrukturę - to może być argument. Jak wrócę do PL postaram się nacisnąć jeszcze jedną dźwigienkę - może pomoże.
arkac123 - 07-06-2011, 15:31
Bardzo dziękuje wszystkim za zainteresowanie się Balatonem.
Ze swojej strony staram się zainteresować zakazem nurkowania prasę lokalną, która również ma zająć się tematem. Zobaczymy.
Sebastian (prezes klubu płetwonurków), swoimi ścieżkami stara się o przywrócenie możliwości nurkowania na akwenie - niestety, wszystko to wymaga czasu. Na razie jest kategoryczny zakaz nurkowania.
Obawiam się jednak, że prawdziwe rozmowy o Balatonie i zapewnieniu bezpieczeństwa, w tym o decyzji odsunięcia nurków - rozpoczną się dopiero po tragedii, kiedy zacznie się szukanie winnych doprowadzenia do takiego, a nie innego stanu.
Nad akwenem z pionowymi, osypującymi się ścianami, władze Trzebini pozwoliły na funkcjonowanie kilku ogródków piwnych - IHMO totalny idiotyzm.
2 lata temu wydarzył się wypadek - podpity nastolatek wskoczył do wody i opadł na dno. Ratownik nawet nie wszedł do wody - bo on mógł tylko wyciągać z 4 metrów. A chłopak był głębiej........ Chłopaka wyciągał instruktor, który akurat był w wodzie. Niestety, reanimacja się nie powiodła, ale chociaż to było wyciąganie nieprzytomnego, i chłopak miał szanse na ratunek, a nie szukanie trupa po kilku dniach (straż lokalna nie ma na stanie płetwonurków).
Tutaj link do artykułu i ciekawej dyskusji pod nim - niestety, od tego wydarzenia, władze Trzebini nie zrobiły kompletnie niczego, aby poprawić bezpieczeństwo, wręcz przeciwnie: wyrzucają nurków, potencjalnych ratowników (w weekendy zawsze ktoś z nas był w wodzie, i w razie potrzeby mógł pomóc):
http://www.przelom.pl/prz...al-w-Balatonie/
slawek290 - 07-06-2011, 15:37
Moim zdaniem korzystanie z jakiegokolwiek zbiornika wodnego przez płetwonurków na pewno wpływa na poprawę bezpieczeństwa na danym akwenie i jest to bezdyskusyjne .Choćby zlokalizowany pionowy słup kończący się zaledwie 2 metry pod powierzchnią wody . Obojkowany - niestety wędkarzom ta bojka przeszkadzała.Pomijam fakt napowietrzania wody .
Pozdrawiam Sławek .
Wilczy - 07-06-2011, 16:10
Mikro-argument turystyczno-gospodarczy:
Nie znam żadnego innego powodu, dla którego w ogóle miałbym przyjechać do Trzebini, niż nurkowanie w Balatonie.
;-)
slawek290 - 07-06-2011, 16:29
| Wilczy napisał/a: | | Nie znam żadnego innego powodu, dla którego w ogóle miałbym przyjechać do Trzebini, niż nurkowanie w Balatonie |
Znasz Gosię i Arka - Bardzo pozytywnie wspominali nura z Tobą . Klasa jeśli chodzi o partnerstwo .
Co nie zmienia faktu że chodzi o nurkowanie.
Jest to najlepsza baza jaką znam aby przyjechać z dziećmi .Sporo się tam za rok zmieniło .... na plus .
Pozdrawiam Sławek
Gość1973 - 10-06-2011, 11:18
Witam.
W naszym kraju nic człowiek nie załatwi zgodnie z prawem!!! Dlatego trzeba szukać innych rozwiązań nie do końca legalnych lecz przynoszących rezultaty. Skoro wędkarze stanowią problem trzeba się ich pozbyć ..... dwa granaty do wody i po problemie!!! Jedynie szkoda mi tech biednych ryb. Mam nadzieję że jednak wszystko sie uda zgodnie z prawem
Poseidon Team Poland - 10-06-2011, 14:53
Witam Wszystkich zainteresowanych losem Balatonu:-))
Myślę, że jakaś manifa z naszej strony to dobry pomysł. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Jakiś czas temu pewni urzędnicy coś mi zaproponowali, na co się nie zgodziłem i od tego czasu zaczęły się wszystkie problemy. Dodatkowo wykazaliśmy szereg nieprawidłowości na Balatonie. Sprawę zatuszowano a z nas robi się organizatorów orgii i libacji alkoholowych. Oczywiście nikt się pod tym nie podpisuje. To że pilnujemy swojego mienia - to oczywiście nieprawda - mieszkamy w tym lokalu i nie płacimy za niego!! Teraz szczególnie komfortowo - jak złośliwie odcięto nam wodę. Jeszcze 2 lata temu były tu gołe ściany pokryte grzybem, z dachu się lało. Pod nadzorem architekta przeprowadziliśmy remont, odtworzyliśmy drewniane ściany na wylanych 50 lat temu fundamentach. Teraz jesteśmy przestępcami, bo samowola budowlana i dlatego mamy podkulić ogon, umyć i wysprzątać siedzibę naszego klubu, przystrzyc trawniki, które pielęgnujemy od 2 lat, przygotować dla Władz ciepłego grill, napisać list z przeprosinami i po cichutku uciec - sprzęt najlepiej zostawić
Jeżeli mogę sprostować to nie Wodociągi tylko Usługi Komunalne "Trzebinia" od ponad 10 lat są zarządcą Balatonu. Pomimo tego, iż wielokrotnie pisaliśmy o propozycji pomocy w administrowaniu opisując kompleksowo szereg problemów i sposobów na ich rozwiązanie - nigdy nam nie odpisano, a administrowanie jest corocznie przekazywane wyłącznie UK "Trzebinia". Panią z którą rozmawiałeś to penie Pani Jadwiga Sośnierz, która pierwsza nas poinformowała, że Burmistrz wprowadzi zakaz nurkowania, a ona jako Anioł Pokoju przekazuje nam ta niemiłą dla nas wiadomość. Po kilku dniach pracownicy Usług Komunalnych pokazali się na Balatonie z Regulaminem Ośrodka Rekreacyjnego Balaton. Tak w ogóle to taki ośrodek nie istnieje - nikt nigdy prawnie nie powołał go do życia. Jeżeli jakiś prawnik zna się na tego typu sprawach, to proszę o kontakt telefoniczny 792-501-06.
Z wyrazami szacunku
Sebastian Matyjaśkiewicz
piotr_c - 10-06-2011, 15:03
| Poseidon Team Poland napisał/a: | | Po kilku dniach pracownicy Usług Komunalnych pokazali się na Balatonie z Regulaminem Ośrodka Rekreacyjnego Balaton. Tak w ogóle to taki ośrodek nie istnieje - nikt nigdy prawnie nie powołał go do życia. |
No to w czym problem? Regulamin dotyczący nieistniejącego obiektu raczej trudno uznawać za obowiązujący.
Znając jednak życie, urzędnicy bardzo szybko to niedopatrzenie naprawią i takowy ośrodek powołają do życia.
slawek290 - 10-06-2011, 15:14
Mam takie pytanie - Macie jakiś pomysł co tak naprawdę robią urzędnicy i czy komuś są do czegoś potrzebni ?
jaros4 - 19-06-2011, 23:28
wizura z dzis:3-5m. do termokliny,ok.6m.ponizej ze dwa.mnostwo ryb i rybek. widoczki prawie jak na discovery ch.zakaz kapieli skutecznie odstraszyl zwykle zalegajace tu ,o tej porze, tlumy.ZEN.
adi08 - 07-07-2011, 17:02
Jak sprawa zakazu? Ścigają i wlepiają mandaty? Pytam ponieważ mam zamiar sie wybrać na szybkiego nurka
slawek290 - 08-07-2011, 08:46
| adi08 napisał/a: | | Jak sprawa zakazu? Ścigają i wlepiają mandaty? |
Znak jest "Psom nurkowanie zabronione"
adi08 - 08-07-2011, 13:33
| slawek290 napisał/a: | | adi08 napisał/a: | | Jak sprawa zakazu? Ścigają i wlepiają mandaty? |
Znak jest "Psom nurkowanie zabronione" |
zrozumiałem przekaz pozdrawiam
arkac123 - 16-10-2011, 20:53
| adi08 napisał/a: | Jak sprawa zakazu? Ścigają i wlepiają mandaty? Pytam ponieważ mam zamiar sie wybrać na szybkiego nurka |
Znaku zakazu już nie ma.
Kiedy jednak wchodziliśmy do wody (5 nurków), wędkarze zaczęli wzywać policję.
Policja owszem, przyjechała, kiedy my byliśmy w wodzie, więc wiemy to tylko z opowieści .
W każdym razie:
- woda ciepła, 14-16 stopni,
- wizura 4-8 m,
- kilka ryb, niektórzy z nas widzieli duże szczupaki i wegorze,
- na dnie po sezonie mnóstwo masek (już wszyscy członkowie naszej grupy mają maski zapasowe ), i drobnych sprzętów gospodarstwa domowego.
Spokojnie można nurkować, tylko trzeba koniecznie zaparkować na terenie centrum nurkowego.
slawek290 - 16-10-2011, 22:20
Trzeba powiedzieć że Jaros odwalił kawał dobrej roboty . Poprowadził nas na akwen pełen wędkarzy .Jak PIES PRZEWODNIK .Wreszcie się okazało że Jaros to dobry nabytek do naszej grupy .
Pani Prezes znalazła sposób na ogrzanie się po nurku " Zupa meksykańska " rewelacja ... wszystko inne wysiada .Pożywne i rozgrzewające . Gosiu już dawno nic tak dobrego nie jadłem .
| arkac123 napisał/a: | | Spokojnie można nurkować, tylko trzeba koniecznie zaparkować na terenie centrum nurkowego. |
I normalnie nie zważając na wędkarzy wchodzimy do wody .
kokaroll - 17-10-2011, 07:17
Ale Jaros już jest do nas podpięty więc nam go nie zabierzecie
arkac123 - 17-10-2011, 08:05
| kokaroll napisał/a: | Ale Jaros już jest do nas podpięty więc nam go nie zabierzecie |
Zamiast się kłócić o Jarosa, proponuję połączyć siły - Jaros zaproponował już nocne nurkowanie na Hallowin na Zakrzówku, nasza ekipa jedzie, a Wasza
kokaroll - 17-10-2011, 09:00
Nasza jest stale
slawek290 - 17-10-2011, 09:32
Proponuję , jeszcze zrobić nurkowanie na Balatonie w większej grupie . Więcej nurków , więcej wędkarzy i więcej policji i więcej zupy , cholera myślicie że to syndrom małego .... wszystkiego więcej .Może by tak jeszcze jakaś telewizja .... , ale się rozmarzyłem .
kris_14_ss - 17-10-2011, 15:51
To jak z tym zakazem ??? - zakosiliście znak ? Czy jednak oficjalnie już można ???
arkac123 - 17-10-2011, 16:03
| kris_14_ss napisał/a: | To jak z tym zakazem ??? - zakosiliście znak ? Czy jednak oficjalnie już można ??? |
No nie, znak zwinęła komunalka. .
Formalnie żadnego zakazu nie ma (tzn nie wisi), ale wędkarza są innego zdania. Powołują się na burmistrza.
jaros4 - 18-10-2011, 23:02
procz wsieklych wedkazy,policji i znakow zakazu w akwenie pojawila sie nowa atrakcja.
zatopione wielkie drzewo ,spoczywajace na 10,5m.znakomite siedlisko ryb,wokol zawiesina przypominajaca zakrzowek z najlepszych czasow.obiekt ten znajduje sie w pln-wsch.czesci zbiornika.
ps.do "meksykanskiej"jescze powrocimy...
[ Dodano: 23-09-2013, 13:14 ]
Wizura z wczoraj ok.8m.na gl.7m wapienna zawiesina.temp.12st.C.
|
|