FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - rada dla poczatkującego

Maggie24 - 03-10-2007, 19:41
Temat postu: rada dla poczatkującego
Cześć chciałabym prosić o radę gdzie najlepiej znaleść bądz pozanć nurkujacych ludzi. Jakis czas temu zrobiłam w Egipcie razem z chłopakiem kurs OWD - mi nurkowanie sie strasznie spodobało, jemu niesttey nie dodatkowo wsród znajomych nie mam nikogo kto nurkuje więc zastanwiam się co powinanm zrobić-czy doradzacie zapisanie sie do jakiegos klibu nurkowego? dodam że myslałam o jakims zorganizowanym wyjeżdzie na nurkowanie ale troche sie boje że wszyscy tam jadący ludzie bedą stasznie doswiadczeni i bedę sie czuć troszeczke nieswojo. Nie chciałabym przez takie głupstwo zrezygnować z nurkowania ale na prawdę nie wiem co mam w takij sytuacji zrobić...
Andrzej Minorczyk - 03-10-2007, 20:19

A to niedobry chlopak :)
Pewnie ktos Cie przygarnie :)

Mania - 03-10-2007, 20:20

Maggie
jak pobedziesz tutaj troche to zobaczysz ilu bedziesz miala znajomych na nurkowanie. A jak zostawisz chlopaka co nie chce nurkowac to bedzie jeszcze wiecej chetnych do nurkowania z toba
:D
Witaj na Forum
Mania

grzegorz - 03-10-2007, 20:36

Maggie24 napisał/a:
więc zastanwiam się co powinanm zrobić-czy doradzacie zapisanie sie do jakiegos klibu nurkowego?

Tak,tak do klibu,do klibu,tam wszystkich poznasz :papa:

gladius - 03-10-2007, 20:40

Ale w sumie po co ich poznawać? Są przeraźliwie nudni, gadają tylko o nurkowaniu, jeżdżą jak te głupie po jakiś bajorach i w ogóle ;)
Sonny - 03-10-2007, 22:35

Czemu nie ma takich postów z 3Miasta ??

A co do szukania partnura to spoko - na pewno ktoś Cię weźmie pod wodę :)

Beeker - 03-10-2007, 23:27

W Lublinie sprawa jest prosta - pukasz do "Paskud" w czwartek wieczorem ... i juz - w sobote lub w niedziele jestes w wodzie w towarzystwie milego i przystojnego kolegi z Klubu. :)
W DC to pewnie nie jest takie proste (pelna komercha), ale rzeczywiscie, jak sie TU pokrecisz troche, to pewnie poznasz kogos normalnego.

jcsjacekj - 03-10-2007, 23:56

Czesc Maggie.

Samo pojawienie sie na tym forum to juz dobry kierunek.
Czesto pojawiaja sie jakies pol-prywtane wypadu nurkowo na piwo.
2 razy w roku jest zlot Forum-Nuras - w/g mnie bardzo fajna impreza.

Freak Frogmen Friends organizuja co jakis czas spotkania w Abbysie - tez dobra okazja do poznaniu "zboczonych" tym hobby.

Maggie24 - 04-10-2007, 21:38

Dziekuje wszystkim za rady -mam nadzieję że z czasem uda mi się poznać jakiś fajnych nurkujących ludzi. A czy ktoś może zna jakiś fajny klub nurkowy (tym razem udało mi sie napisać to poprawnie) w Warszawie gdzie może się zgłosić samotna nurkująca kobieta :) ?
Mam jeszcze pytanie kiedy kończy się sezon nurkowy w Polsce? Czy wtedy wyjeżdzacie za granicę czy raczej czekacie z niecierpliwością na jego ropoczęcie?

VooDoo_73 - 04-10-2007, 21:53

sezon nigdy się nie kończy Maggie :)
PawelW - 04-10-2007, 22:04

Maggie24 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie kiedy kończy się sezon nurkowy w Polsce? Czy wtedy wyjeżdzacie za granicę czy raczej czekacie z niecierpliwością na jego ropoczęcie?

a kurs nurkowania podlodowego :)

w egipcie raczej nie da sie ale za jedno nurkowanie podlodowe zaliczyc mozna 100 nurów :)

wielki(mały;)błękit - 04-10-2007, 22:21

Widzę, że nie jestem sama :)
Mam pytanie: czy znacie jakieś kluby w okolicy podlasia?
Jak "narazie" jestem całkowitym żółtodzibem w nurkowaniu ale mam nadzieje, że wkrótce się to zmieni:)
Kilka dni temu wróciłam z Egiptu- nie zrobiłam niestety kursu bo zabrakło mi czasu- za krótki pobyt:( Jedynie dwa dni nurkowania. Mam zamiar wrócić do Egiptu jeszcze w tym miesiącu lub następnym i zrobić kurs podst. i jak się uda to również i wyższy :) Tyle, że sama tam jadę... co będzie to będzie ;)
Więc Maggie jak masz ochotę się przyłączyć to zapraszam :) Nie wiem czy jest to możliwe żeby po 4 "zejściach- tak się mówi? hihi żeby aż tak zwarjować na punkcie nurkowania :)

Zibi72 - 05-10-2007, 08:52

Mania napisał/a:
Maggie
jak pobedziesz tutaj troche to zobaczysz ilu bedziesz miala znajomych na nurkowanie. A jak zostawisz chlopaka co nie chce nurkowac to bedzie jeszcze wiecej chetnych do nurkowania z toba
:D
Witaj na Forum
Mania

Maniu zgadzam się z Tobą w 100% nie w 300% :bee; .

Maggie może masz jakeś zdjęcie... :ping: .

Maggie24 - 05-10-2007, 11:18

Co do nurkowania podlodowego to chyba sobie na razie odpuszczę -jestem zdecydowanie stworzeniem ciepłolubnym.
Co do zdjęcia to pewnie jakieś się znajdzie :)
A może ktoś z was wybiera sie obecnie na jakiś wyjazd nurkowy?

duch - 05-10-2007, 12:48

Zapraszamy - ogłoszenia o wyjazdach zawsze są na stronie.
freak FROGMEN friends - www.frogmen.pl

Wyjazdy niekomercyjne a atmosfera zawsze klubowo team-owa ;-)

Maggie24 - 06-10-2007, 16:33

Kurcze trcohę sie spóźniłam ostatni wyjazd na stronie którą podałeś był na 5-6 pażdziernika :(
Łukasz M. - 08-10-2007, 13:32

Maggie24 napisał/a:
urcze trcohę sie spóźniłam ostatni wyjazd na stronie którą podałeś był na 5-6 pażdziernika :(

Chłopaki pewnie zorganizują kolejny ;-)

PS. Gdzie, to foto ;-)

waterman - 08-10-2007, 14:07

Maggie24 napisał/a:
Nie chciałabym przez takie głupstwo zrezygnować z nurkowania ale na prawdę nie wiem co mam w takij sytuacji zrobić.

daj znać na prv kiedy chesz jechać coś wymyślimy. W tym tygodniu chyba Kraków, w wickend moze Kulka, albo inne

madziaaaaaa - 08-10-2007, 17:34

wielki(mały;)błękit napisał/a:
Jak "narazie" jestem całkowitym żółtodzibem w nurkowaniu ale mam nadzieje, że wkrótce się to zmieni:)
Kilka dni temu wróciłam z Egiptu- nie zrobiłam niestety kursu bo zabrakło mi czasu- za krótki pobyt:( Jedynie dwa dni nurkowania. Mam zamiar wrócić do Egiptu jeszcze w tym miesiącu lub następnym i zrobić kurs podst. i jak się uda to również i wyższy :) Tyle, że sama tam jadę... co będzie to będzie ;)
Więc Maggie jak masz ochotę się przyłączyć to zapraszam :) Nie wiem czy jest to możliwe żeby po 4 "zejściach- tak się mówi? hihi żeby aż tak zwarjować na punkcie nurkowania :)

Wreszcie ktos z Białegostoku :)) Witamy na forum i wsrod osob zafascynowanych nurkowaniem!!!!! W Białymstoku sa prawdopodobnie dwa kluby nurkowe ale ja jeszcze nie trafilam do zadnego gdyz ciagle brak czasu na wszystko ... ale juz jest w planach kolejny wyjazd do Egiptowa (poczatek grudnia) a w nastepnym sezonie letnim planuje tez wyjazdy gdzies w Polsce aby zobaczyc jak to wyglada w zimnych wodach wiec jak ciagle bedziesz zafascynowana tym sportem to mam nadzieje ze sie poznamy i moze uda sie nam razem kiedys zanurkowac ;)

wielki(mały;)błękit - 08-10-2007, 20:23

świetnie :ok2: Mam nadzieje, że u mnie na Egiptowie się nie zakończy... i jak wrócę to z chęcią spróbuję u nas w Polsce.

Mam prośbę: jakie "inne" stronki polecacie dla żółtodziobów? Chciałabym jeszcze"łyknąć wiedzy" przed wyjazdem- a wyjazd 15.10 :)

wiesiek01 - 08-10-2007, 20:53

Poczytaj tu
wielki(mały;)błękit - 08-10-2007, 20:54

Dziękuję
Właśnie ją "studiuję" :)

wiesiek01 - 09-10-2007, 09:04

W Hurghadzie może to się przyda ? Mapki raf.
piotrm - 09-10-2007, 09:24

http://www.pletwonurek.com/
http://skalar-nurkowanie.webpark.pl/index.html
http://www.amfora.tkb.pl

Pozdrawiam

wielki(mały;)błękit - 09-10-2007, 15:43

Wielkie DZIęKI!!! Widzę, że można na Was liczyć!
Orientujecie się czy jest różnica w cenach za maskę (Polska a Egipt)?
Przeczytałam temat "maska panoramiczna a..." - jest w czym wybierać. Co sądzicie
o kupnie (dla żółtodzioba:) maski Frammless? Może jakieś rady?

duch - 09-10-2007, 22:52

Jak już to Framles II - dużo lepsza, a nawet bardzo dobra.
Zapraszamy na spotaknie o nurkowaniach technicznych - info w dziale zaproszenia i na stronach FFF

PawelW - 09-10-2007, 22:55

Frammless? Może jakieś rady?

jesli scubapro to tak nawet cena jest ok jak na scubapro 140 PLNtylko oryginał

Sonny - 09-10-2007, 23:05

A czemu tylko oryginał ?

Te od Scubatech itp. tez wydają sie spoko...

PawelW - 09-10-2007, 23:21

Sonny napisał/a:

niz żartuj wogółe ostatnio wężyk od skubatech HP manomertu ugotowałby mnie na 40m jak mi poporostu bybuchł ... a fakt jest ze scubatech jest tańszy o 20 zł wiec nie warto ...

i po co podruby kupować

wielki(mały;)błękit - 09-10-2007, 23:49

Dzięki,
w takim razie Scubapro Framless II-
jeszcze jedno: Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? a może jest różowy? - żart :)
Dzielona czy niedzielona?

wiesiek01 - 10-10-2007, 08:12

Jeszcze jedno: Jaki ....

A może by tak opcja szukaj TU ? Było wiele razy na ten temat.....

nuras5 - 10-10-2007, 09:26

Wiesiu01 -spoko - to jest dział dla początkujących [na forum i w nurkowaniu ] - mają prawo powielać te same pytania i nie znać wszystkich opcji forum.
wiesiek01 - 10-10-2007, 09:32

nuras5 napisał/a:
to jest dział dla początkujących

OK ale najpierw może trochę własnego trudu w odnalezienie odpowiedzi na nurtujące pytania ?
Jaki silikon: czarny czy przezroczysty?

Czarny.

wielki(mały;)błękit - 10-10-2007, 11:16

nuras5 napisał/a:
Wiesiu01 -spoko - to jest dział dla początkujących [na forum i w nurkowaniu ] - mają prawo powielać te same pytania i nie znać wszystkich opcji forum.

Dzięki za zrozumienie. Poprostu nie ściemniam co do wartości, ilości mojej wiedzy- stąd moje (zakładam dla Was) banalne, podstawowe pytania. Nie wiem- więc pytam... inaczej "kto pyta nie błądzi...'' hehe
A co do "opcji forum" to nie jestem aż taką blondynką...widzę kwadracik z lupą i napisem "szukaj" hehe

kiwigirl - 10-10-2007, 11:18

PawelW napisał/a:
jesli scubapro to ... tylko oryginał
Sonny napisał/a:
PawelW napisał/a:
niz żartuj w ogółe ... po co podruby kupować

eeeee yyyyyyy to ja jako totalny żółtodziób zapytam...

a) to istnieje coś takiego jak podróbki firm nurkowych ? ja rozumiem t-shirty i majtki dive now work later z Egiptowa, ale np. maski - tez sie podrabia ?
b) scubatech sprzedaje podróbki scubapro ? ja myśłałam ze to dystrybutor na polskę po prostu... ???

[ Dodano: 10-10-2007, 11:22 ]
Jaki silikon: czarny czy przezroczysty?
z "doświadczenia" innego żółtodzioba... niby czarny lepszy, jest miększy lepiej sie układa - fakt sprawdziłam na sobie bo dostałam taką maskę do wypróbowania i choć kurde w jednej z naszych starych masek już silikon transparentny powoli zaczyna żółknąć i mieć wygląd powiedzmy... "nieświeży" to ja kurcze... w czarnej czuję sie jak koń z klapkami na oczach.

wiec mimo ewidentnych zalet czarnego - spróbuj popływać w jednej i drugiej i zobacz co ci bardziej pasuje.

wiesiek01 - 10-10-2007, 11:34

kiwigirl napisał/a:
niby czarny lepszy, jest miększy lepiej sie układa

To nie o to chodzi.
kiwigirl napisał/a:
spróbuj popływać

Trzeba ponurkować. Kup z czarnym silikonem i nie dlatego, że
kiwigirl napisał/a:
silikon transparentny powoli zaczyna żółknąć i mieć wygląd powiedzmy... "nieświeży"

train - 10-10-2007, 11:38

kiwigirl napisał/a:
to istnieje coś takiego jak podróbki firm nurkowych ?

To spytam retorycznie, a dlaczego mialy by nie istnieć?
Co do Egiptu instruktor zdecydowanie odradzał zakupy w tamtejszych sklepach nurkowych.
Polecał (jeśli już musze) to w "pewnej" bazie nurkowej lub w sklepie nurkowym który widziałem w El Gouna (Hurghada).

wielki(mały;)błękit - 10-10-2007, 11:51

Co do Egiptu instruktor zdecydowanie odradzał zakupy w tamtejszych sklepach nurkowych.
Polecał (jeśli już musze) to w "pewnej" bazie nurkowej lub w sklepie nurkowym który widziałem w El Gouna (Hurghada).[/quote]

Poproszę o namiary- "pewnej" bazy i sklepu.

train - 10-10-2007, 12:47

Na pewno Colona jeśli prowadzi sprzedaż. Ja nuralem z Easy Divers. Do El Gouny jest trochę daleko ale warto przynajmniej obejrzeć jak to wszystko wygląda. Osobiście jednak radzę zakup w Polsce.
kiwigirl - 10-10-2007, 15:41

train napisał/a:
yyyyy bo to nie towar który kupują absolutnie wszyscy (jak tshirty, adidasy itp rzeczy które sie podrabia bo jest an nie ogromny popyt ?)
train napisał/a:
nas instruktor zabrał do sklepu w którym sam kupuje sprzęt, części itp. pokazał konkretne sklepy, nie mam powodu nie ufać w takiej sytuacji ze coś jest nie tak.
sądze ze podstawowa różnica jest to czy się kupuje w sklepie nurkowym dla nurków (de facto niczym - moze poza wiekszym wyborem? - sie nie różniącym od tych w PL) czy "nurkowym" dla plażowiczów, który sprzedaje zestawy ABC maresa za 50 pln i tshirty "byłem w Egipcie" i piramidy "pozłacane" i ... no właśnie ;)
Poproszę o namiary- "pewnej" bazy i sklepu.
jeśli pytasz poważnie to w Sharm - w pół drogi miedzy Naama bay a Old Market jest Scuba-tec (sklep i wypożyczalnia), w centrum handlowym Tiran jest firmowy sklep TUSY oraz na górze beyond limits (różne marki, sklep tej sieci jest tez w Naama Bay) a na samym old market zaraz po lewej gdy wejdziesz główną bramą i miniesz parking jest sklep nurkowy który sprzedaje różne marki. do tych sklepów zabrał nas instruktor, pokazał co w którym warto mierzyć / kupic.

[ Dodano: 10-10-2007, 15:45 ]
wiesiek01 napisał/a:
To nie o to chodzi.
to o co ?
wiesiek01 napisał/a:
Trzeba ponurkować. Kup z czarnym silikonem i nie dlatego, że silikon transparentny powoli zaczyna żółknąć
Wiesiu, wlaśnie nurałam cały tydz. w masce z czarnym silikonem, poza faktyczną jego inną "fakturą" w dotyku do skóry czyli tez chyba ciut lepszym przyleganiu (choć akurat ta maska konkretnie nie była dla mnie najwygodniejsza) nie widziałam różnicy. a niestety "miekkość" ta była na tyle niewiele większa, ze nie rekompensuje moich osobistych "ale" co po samopoczucia "konia z klapkami"
wielki(mały;)błękit - 10-10-2007, 16:12

[/quote] jeśli pytasz poważnie to w Sharm - w

Dzięki, ale niestety nie będę w Sharm tylko Hurghada i okolice. A pytałam -poważnie.
Pozdrawiam
Tak na marginesie- w jakiej masce nurkowałaś- chodzi mi o czarny silikon i "klapki.."

train - 10-10-2007, 17:14

kiwigirl napisał/a:
yyyyy bo to nie towar który kupują absolutnie wszyscy (jak tshirty, adidasy itp rzeczy które sie podrabia bo jest an nie ogromny popyt ?)

Troszkę pozwolę sobie się z Tobą niezgodzić. Na freediving nie potrzeba czegoś specjalnego do oglądania raf ale trafić się może ktoś kto napali się na nurkowanie będąc dopiero na miejscu i nie mający o tym bladego pojęcia. Jak trafi do niewłaściwego człowieka który powie jedynie że do kursu potrzebne jest ABC to skąd ma taki człek wiedzieć co ma kupić i gdzie.
Na potwierdzenie dodam że znajomi jutro wybierają się do Egiptu i przy okazji pomyśleli żeby zrobić sobie pełny kurs. Odradziłem bo:
- powinni byli wcześniej o tym pomyśleć (czytaj: omówić chociaż co mają kupić i gdzie oraz gdzie się szkolić);
- jadą po raz pierwszy do kraju arabskiego, tylko na tydzień, a chcą jeszcze pozwiedzać a to już trochę IMHO za ambitne robić obie rzeczy na raz;
- trafić mogą na "niewłaściwą" osobę która wmówi im że to będzie proste i łatwe;

Cytat:
nas instruktor zabrał do sklepu w którym sam kupuje sprzęt

I chwała mu za to.

alhanna - 10-10-2007, 17:16

Hej,
mam ten sam model maski w wersji z czrnym i przezroczystym silikonem. Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:) na codzien plywam w tej z przezroczyctym silikonem, a ta z czarnym wkladam w kieszen jako zapasowa w razie gdyby ta pierwsza pod woda zaczela szwankowac. BTW. nie ma nic zlego w rozowym silikonie maski (choc takiej jeszcze nie widzialam:)
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske, lub sa tez takie nakladki ktore zastepuja ten pasek calkowicie (i wtedy sie ja mocuje na paski z rzepem) - duuuza wygoda w zakladaniu tego na glowe, szczegolnie gdy sie nurkuje bez kaptura np. cwiczenia na basenie lub w Egipcie.

Mina - 10-10-2007, 21:12

alhanna napisał/a:
Przylegaja do twarzy tak samo, na wprost widac tak samo, ale w czarnej jest jakos mniej swiatla, ciemniej - czyli odczucie takie jak kon w klapkach na oczach:)

hmm Ciekawe spostrzezenie ...

nurkowalem w wielu maskach i moim zdaniem jest to totalna bzdura , chyba ze masz maske o bardzo wielkiej pojemnosci i odleglosc od oka do szybki jest tak wielka ze swiatlo wpada"bokiem".

ja plywam w micromask i sobie chwale , ma ona Czarny silikon i nie ma efektu ciemniejszego widzenia ;p

PawelW - 10-10-2007, 21:20

Jaki silikon: czarny czy przezroczysty? a może jest różowy? - żart
Dzielona czy niedzielona?

czarna oczywiście , niedzielona ... :)

[ Dodano: 10-10-2007, 21:24 ]
alhanna napisał/a:
Do maski polecam neoprenowa nakladke na ten gumowy pasek przytrzymujacy maske

tez tak uważałem do momentu jak na abilli przy wycofywaniu sie z wraku , ta pieprzona nakładka bardzo łatwo zdjeła mi maske z pyska , wiec od tamtej pory opaski juz nigdy nie użyje ... 4'C w pysk z nienacka nie było miodzio

nuras5 - 11-10-2007, 07:41

Wg niezłego pomysłu Tomka - ciąg dalszy wylądował w Hyde Parku - można :snajp:
PawelW - 11-10-2007, 21:48

a to od tego są mondratorzy ??
duch - 11-10-2007, 22:40

Dobra dobra dość pitolenia.

Weź kup sobie ScubaTecha Framless II - czarny silikon - jak nie masz wady wzroku proponuję niedzieloną szybę.

Bardzo dobra maska i nie widzę celu w przepłacaniu.
Bardzo dobra bo:
1. Hartowana szyba
2. Mała pojemność powietrzna - łatwo przedmuchać
3. Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową
4. Czarny lepszy bo się nie mechaci ;-) - tzn nie zrobi się za chwilę żółty i sraczkowaty i nie wkurza refleksami świetlnymi
5. Bardzo szerokie pole widzenia
6. Uchwyty paska mocowane do silikonu co pozwala na złożenie maski na płask - i np włożenie do kieszeni.

Powinno wystarczyć.

Co do wężyków - to każde puszczają - po pewnym czasie jedne dłuższym drugie krótszym - nawet mercedesy się psują ;-) wystarczy zajrzeć do serwisu.
Mnie padały węże DR, H, P i ST również

nuras5 - 12-10-2007, 08:45

PawelW napisał/a:
a to od tego są mondratorzy ??

Tak, od tego są moderatorzy.

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 11:50

duch napisał/a:
Dobra dobra dość pitolenia.

Dzięki :) Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo? ;)
"Ukośna w dół co zapewnia duży obszar widoczności i nawet widać własną klatkę piersiową"
-to może wstawię sobie powiększające szybki -;)
Pozdrawiam

nseal - 12-10-2007, 12:39

madziaaaaaa napisał/a:

Wreszcie ktos z Białegostoku :)) Witamy na forum i wsrod osob zafascynowanych nurkowaniem!!!!! W Białymstoku sa prawdopodobnie dwa kluby nurkowe ale ja jeszcze nie trafilam do zadnego gdyz ciagle brak czasu na wszystko ... ale juz jest w planach kolejny wyjazd do Egiptowa (poczatek grudnia) a w nastepnym sezonie letnim planuje tez wyjazdy gdzies w Polsce aby zobaczyc jak to wyglada w zimnych wodach wiec jak ciagle bedziesz zafascynowana tym sportem to mam nadzieje ze sie poznamy i moze uda sie nam razem kiedys zanurkowac ;)

Odezwijcie się na priv, dostaniecie namiary, żaden problem.

[ Dodano: 12-10-2007, 13:42 ]

Dzięki :) Będę szukać jej w Egiptowie- bo w B-stoku można ją zamówić- a niby jak miałabym przymierzyć- mail'owo? ;)

Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.

PawelW - 12-10-2007, 12:50

nuras5 napisał/a:
Tak, od tego są moderatorzy.

aha ,

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 13:57

nseal napisał/a:

Na kiedy potrzebujesz? Będę w weekend w Bstoku, mogę Ci w niedzielę swoją do przymiarki podrzucić.

Dziękuję za oferowaną pomoc - ale raczej jest już za pozno na zamawianie.Jadę do Egiptowa w poniedziałek...
Mam jeszcze prośbę: Czy mógłbyś mi poradzić inną maskę - jeżeli nie dostanę w Egipcie Scubatech Framless II? Inną- tzn. w miarę dobrą- bo nie chciałabym żeby ktoś mi "wcisnął" jakąś "maskę- porażkę". Wiem, że na forum jest poruszonych wiele kwestii co do masek, ale jak dla "żółtodzioba" i początkującego ( w moim przypadku to chyba jeszcze niżej- bo jak narazie jest wielki zapał ale wiedzy 0:)) to wciąż za mało. Poza tym, skoro Sami (doświadczeni) poruszacie ten temat- to znaczy tyle- "temat rzeka"
Dodam, że jestem osobą u której uczucia, emocję widoczne są na twarzy -moja mimika(jak już się przekonałam) jest nadto i zdecydowanie jeszcze bardziej rozbudowana w trakcie nurkowania...buzka o taka: :))) I jak zrozumiałam z waszych wypowiedzi- trzeba brać to pod uwagę. (?)

Beeker - 12-10-2007, 14:07

Jak buźka szczupła i uśmiechająca to (IMHO)
- nieśmiertelny Technisub Look
- Mares X-Vision lub Pure Vision
(to właściwie ta sama maska w wersji dwu lub jedno szybowej)
- Mares X-Vision występuje również w wariancie "MID" z mniejszym fartuchem na mniejsze twarzyczki.

Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin

tylko czarna rzecz jasna ;)

Nul - 12-10-2007, 14:09

No tak, a niektórzy rośmieszają pod wodą :)

Niestety nie powiem, która maska w takiej sytuacji będzie najlepsze, moze ktoś pomoże, a ja i tak będę życzyć: baw się dobrze! :)

Nul

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:20

Beeker napisał/a:

Nie daj sobie wcisnąć żadnych wynalazków fartuchowych pt. Liquid Skin

tylko czarna rzecz jasna ;)

Oczywiście że, czarna! :)
"Liquid Skin" - o matko- co to jest?

kiwigirl - 12-10-2007, 14:21

buzka o taka: :)))
tylko się nie śmiej "pełna gębą" bo ci się i do paszczy wody naleje :D
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:24

Nul napisał/a:
No tak, a niektórzy rośmieszają pod wodą :)

Niestety nie powiem, która maska w takiej sytuacji będzie najlepsze, moze ktoś pomoże, a ja i tak będę życzyć: baw się dobrze! :)

Nul

A tak rośmieszają...tylko, że na samą myśl o nurkowaniu (a to już i dopiero we wtorek:)) moja buzka szczerzy ząbki :))))

kiwigirl - 12-10-2007, 14:24

lepsiejszy silikon... ze niby lepiej sie układa... na sucho niewielka róznica, nie wiem jak pod wodą.

komentarz pewnego instruktora do mojego pytania czy warto wygladał tak: :roll:

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:27

kiwigirl napisał/a:
buzka o taka: :)))
tylko się nie śmiej "pełna gębą" bo ci się i do paszczy wody naleje :D

Hehe, już to przeszłam... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli :)

kiwigirl - 12-10-2007, 14:30

ja ze słodyczy wolę jednak słone paluszki niż słoną wodę :D
wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 14:33

kiwigirl napisał/a:
lepsiejszy silikon... ze niby lepiej sie układa... na sucho niewielka róznica, nie wiem jak pod wodą.

komentarz pewnego instruktora do mojego pytania czy warto wygladał tak: :roll:

E..to sobie odpuszczę takie "bajery"....jak narazie wystarczy mi z "udogodnień" dobra maska- a nie pływać w masce za około 40 zł- która jest totalnym... hm...- nie dobrą maską ;)

nseal - 12-10-2007, 14:36

Dziękuję za oferowaną pomoc - ale raczej jest już za pozno na zamawianie.Jadę do Egiptowa w poniedziałek...
Mam jeszcze prośbę: Czy mógłbyś mi poradzić inną maskę - jeżeli nie dostanę w Egipcie Scubatech Framless II? Inną- tzn. w miarę dobrą- bo nie chciałabym żeby ktoś mi "wcisnął" jakąś "maskę- porażkę".

Hej,
Look Technisub, ona pasuje chyba każdemu, klasyk.
Technisub Ventura - też spoko, look fajniejszy.
Cressi Big Eyes - duże pole widzenia, ale nie na każdej twarzy się uszczelnia.

Pewnie kupa innych, ale w tych wymienionych pływałem, więc innych nie mogę z czystym sercem polecić. Jak masz watpliwosci i masz kupowac przez net, kup Look'a. Jest jak wino - tani i dobry.

Powodzenia w wyborze :)

tomek Sienicki - 12-10-2007, 14:48

Cytat:
... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli

A jak Ty wolisz :bee; ?

--
tS

kiwigirl - 12-10-2007, 15:10

nseal napisał/a:
Look Technisub, ona pasuje chyba każdemu, klasyk. ... kup Look'a. Jest jak wino - tani i dobry.
to sobie kurde za męza wziełam niestandardowego paszczaka i do tego kurde konesera... LOOK za diabła mu nie pasował... (a wszyscy ją polecali jak pytał o opcje ze szkłami korekcyjnymi)
duch - 12-10-2007, 15:58

Beeker napisał/a:
Mares X-Vision

nseal napisał/a:
Cressi Big Eyes

Również polecam powyższe.

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 16:19

tomek Sienicki napisał/a:

A jak Ty wolisz :bee; ?
tS

A można tylko po kilku nurkowanich stwierdzić co się woli?
:) Jak dla mnie- trudno jest - nie-uśmiechać się nurkując- ale to chyba normalka u początkujących. (?)
Poza tym, wiadra wody nie wypiję więc raczej łatwiej wypluć :bee;

[ Dodano: 12-10-2007, 16:27 ]
nseal napisał/a:
[
Look Technisub, ona pasuje chyba każdemu, klasyk.
Technisub Ventura - też spoko, look fajniejszy.
Cressi Big Eyes - duże pole widzenia, ale nie na każdej twarzy się uszczelnia.

Powodzenia w wyborze :)

Dzięki Wam wszystkim! Zanotowałam "za" i "przeciw" -na miejscu w Egiptowie przymierzę, może wypróbuję - i z tych kilku wybiorę coś dla siebie
Pozdrawiam

waterman - 12-10-2007, 16:59

Hehe, już to przeszłam... i nie było tak zle - zawsze można wypluć lub połknąć- jak to woli

jeeeeeeju !!!!
Beeker napisał/a:
Mares X-Vision lub Pure Vision
(to właściwie ta sama maska w wersji dwu lub jedno szybowej)
- Mares X-Vision występuje również w wariancie "MID" z mniejszym fartuchem na mniejsze twarzyczki.

polecam dobra maseczka

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 17:11

waterman napisał/a:

jeeeeeeju !!!

dlaczego jeeju?

nseal - 12-10-2007, 17:24

dlaczego jeeju?

Podpuszczają Cię... jest coś takiego jak "erotoman gawędziarz" :ping:

wielki(mały;)błękit - 12-10-2007, 17:36

nseal napisał/a:

Podpuszczają Cię... jest coś takiego jak "erotoman gawędziarz" :ping:

Wiem, wiem ...
w każdym razie ja miałam na myśli- WODę!, słoną wodę, połykaną lub wypluwaną - w trakcie nurkowania :bee;

nuras5 - 13-10-2007, 10:12

-na miejscu w Egiptowie przymierzę, może wypróbuję - i z tych kilku wybiorę coś dla siebie

Proponowałbym jednak kupić i wypróbować w kraju - nowe maski lubią parować- i w Egiptowie szkoda czasu na walkę z tym zjawiskiem. Lepiej przygotować maseczkę tutaj.

wielki(mały;)błękit - 13-10-2007, 10:48

nuras5 napisał/a:

Proponowałbym jednak kupić i wypróbować w kraju - nowe maski lubią parować- i w Egiptowie szkoda czasu na walkę z tym zjawiskiem. Lepiej przygotować maseczkę tutaj.

-Z kupieniem w kraju już nie zdążę..:(
A co do przygotowania maseczki- to masz na myśli a) odpowiedni wybór i "posiadanie"
b) odpowiednie przygotowanie - tzn. zrobić "cosik" z maską żeby nie parowała (?)

vt0101 - 13-10-2007, 11:54

Sonny napisał/a:
Czemu nie ma takich postów z 3Miasta ??

Bo tu wszyscy od razu zaawansowani :-) )

nseal - 13-10-2007, 12:35

-Z kupieniem w kraju już nie zdążę..:(

Eeee tam, pociagiem jedziesz? To dojedziesz na centralny w Wawie 2h wczesniejszym pociągiem, łapiesz tramwaj, najbliżej będzie do Crejzi Szarka, kupujesz machę, możesz sobie od razu wyszczotkować ją od wewnętrznej strony pastą do zębów, w Egiptowie w hotelu wypłuczesz i powinno być ok. Pociągi z Bstoku masz co 2h, więc nie widzę problemu. Zwłaszcza jak jedziesz z kims kto Ci przypilnuje szpeju.
Jak się chce, to nie ma problemu...
Autem? Analogicznie, można pod drodze kupić.

nuras5 - 14-10-2007, 09:24

zrobić "cosik" z maską żeby nie parowała (?)

Dokładnie tak - poszukaj na forum - były podane różne sposoby.
Jeśli nie zdążysz w kraju, przygotuj się do operacji na miejscu.
Na szybko:
1/całonocna kąpiel maski w Ludwiku
2/j.w. tylko w Coca-coli [ znany odrdzewiacz ]
3/ opalanie- ale na tym trochę trzeba się znać, żeby nie spalić silikonu.

Dalej użyj opcji "szukaj"

wielki(mały;)błękit - 14-10-2007, 12:17

Nie zostaje mi nic innego jak "operacja" już w Egiptowie- z kupieniem u nas już nie zdążę.

Dzięki za rady :!!: ,
więcej pytać nie będę- skorzystam TYLKO z opcji"szukaj"...bo widzę, że kolejne pytania żółtodziobów są nie mile widziane...
"Kto pyta ten nie błądzi- zamieniam na "kto nie pyta ten sam szuka":)
Choć z własnego doświadczenia wiem, że inaczej jest tylko "czytać"a co innego jeszcze zapytać, dopytać itd. (fakt, że owe doświadczenie jest w innej dziedzinie sportu)
Zgodzę się, że człowiek uczy się na swoich błędach- ale czy nie warto tą ilość zminimalizować?
Pozdrawiam

Adam Frajtak - 14-10-2007, 22:19

kiwigirl napisał/a:

a) to istnieje coś takiego jak podróbki firm nurkowych ? ja rozumiem t-shirty i majtki dive now work later z Egiptowa, ale np. maski - tez sie podrabia ?

Nie chodzi o podróbki w sensie dresów adidasa ze stadionu w Wawie. Mowa o produktach wzorowanych na klasykach gatunku Np maska scubapro frameless czy płetwy jetfin $. Takie płetwy czy maski często kosztują kilka razy mniej niż pierwowzór Np maska scubarpo frameless kosztuje 400-600 PLN a alternatywna maska ok 150 pln. JetFiny to wydatek od 500 do 700 pln płetwy wzorowane na $ 250-490 pln

Sonny - 14-10-2007, 23:05

Adam Frajtak napisał/a:
...

Cholera, a gdzie dobry stary Scaner ? Teraz juz nie bedzie tak samo...

Adam Frajtak - 15-10-2007, 06:04

Sonny napisał/a:

Cholera, a gdzie dobry stary Scaner ? Teraz juz nie bedzie tak samo...

spox damy radę :bee;

ps. Będziesz na Trójmiejskiej Konferencji Technicznej?

nuras5 - 15-10-2007, 10:04

bo widzę, że kolejne pytania żółtodziobów są nie mile widziane.

Błędny wniosek - zaproponowałem Ci opcję szukaj - bo tam znajdziesz szersze opisy wielu sposobów - po co szeroko opisywać to samo co już jest łatwo dostępne - wpiszesz nazwę którąkolwiek podaną i już trafisz.
Jeśli będziesz miała pytania do któregoś ze sposobów- proszę bardzo.

kiwigirl - 15-10-2007, 13:44

Adam Frajtak napisał/a:
Mowa o produktach wzorowanych na klasykach gatunku Np maska scubapro frameless czy płetwy jetfin $. Takie płetwy czy maski często kosztują kilka razy mniej niż pierwowzór Np maska scubarpo frameless kosztuje 400-600 PLN a alternatywna maska ok 150 pln.
hmmmm ale jeśłi jest to maska / płetwy tylko wzorowane to chyba występują pod inną nazwa - wiec wiemy ze kupujemy coś innego ? dla mnie podróbka to coś co wygląda (prawie) identycznie jak oryginał i... "chodzi' pod tą samą nazwą / logo. TAKIE podróbki tez są w nurkowaniu ?

a co do matrixów (i innych prawdziwków) donoszę zainteresowanym, ze nowa ama oraz geograf w w-wie sprzedają maseczki w cenach zgodnych z cennikiem sugerowanym przez technikę podwodną :509:
cieszy to o tyle, że maski owe w sklepach internetowych (które z reguły sa tańsze niż te w realu) kosztują ok 200pln + przesyłka

Adam Frajtak - 15-10-2007, 13:50

kiwigirl napisał/a:
TAKIE podróbki tez są w nurkowaniu ?

nie spotkalem sie z tym

train - 15-10-2007, 16:11

kiwigirl Matrix-y chodziły w przedziale 169-179 (i zwykle są właśnie zamawiane z Techniki podwodnej), a te za 200 zł to nie przypadkiem zestaw (maska + fajka)?
kiwigirl - 15-10-2007, 17:00

a no nie, jak wrzucilam w googla maska matrix to mi powyskakiwało sporo przedział 190-210pln plus przesyłka, a jak wynalazlam za 159 czy 169 plnów to (j.w.) wystąpiły watpliwości co do oryginalności owej maski.

dlatego też tak cieszy mnie ze w sklepie "za rogiem" można ją kupić za 169 pln :D

alhanna - 15-10-2007, 17:25

Mina napisał/a:
nurkowalem w wielu maskach i moim zdaniem jest to totalna bzdura

Mina napisał/a:
chyba ze masz maske o bardzo wielkiej pojemnosci i odleglosc od oka do szybki jest tak wielka ze swiatlo wpada"bokiem"

nie, mam ScubaTecha Framless II

Mina napisał/a:
nie ma efektu ciemniejszego widzenia ;p

ja też ciemniej nie widzę, ze wzrokiem nie mam problemów:) ja stwierdzam fakt, że w masce z czarnym silikonem jest nieco ciemniej. Oczywiście bez dramatów, da radę odróżnić dzień od nocy:)
Proponuję zrobić 100 nurkowań w masce z przezroczystym silikonem, a potem założyć tą z czarnym - na pewno zauważysz różnicę.

PawelW napisał/a:
przy wycofywaniu sie z wraku , ta pieprzona nakładka bardzo łatwo zdjeła mi maske z pyska

zaczepiłeś neoprenem, czy podważony został cały pasek? Może pasek miałeś za luzno założony?

PawelW napisał/a:
4'C w pysk z nienacka nie było miodzio

zimna woda w twarz i oczy - milion małych igieł prosto w twarz - nie należy to do miłych sytuacji. A ile razy wyrywałeś sobie włosy gumą z paska od maski?
Nie twierdzę, że neoprenowe paski do masek są świetne dla każdego. To jest rada posiadaczki długich wlosów dla innej dziewczyny (i długowłosych panów;) Nie każdy nurkuje na Abilli

PawelW - 15-10-2007, 22:05

alhanna napisał/a:
zaczepiłeś neoprenem, czy podważony został cały pasek? Może pasek miałeś za luzno założony?

nie sądze ze nie miałem luzno założonej maszki , wierz mi że tak nie było

alhanna napisał/a:
Nie każdy nurkuje na Abilli

tak masz racje i niekogo nie namawam skoro nie chce , ale zawsze można miec kaptur na głowie nurkuja na abilli , a w tropikach hmmm może masz racje , też mi sie tak wydawało jak zakładałem ją na pasek ... ale dziś wole pare wyrwaych włosów niż problem "brak maski na 42 m"

:) :) :)

ja nie nrzucam tylko opowiadam co i jak w sensie neoprenowej nakładki ...

Scyzo - 20-10-2007, 19:44

Ja mam neopren na pasku i 2 razy "zgubiłem" maskę skacząc do wody z łódki "na plecy" - trzymała się na face tylko siłą dociskających palców :(
styx - 20-10-2007, 19:59

PawelW napisał/a:
[... problem "brak maski na 42 m"

a jest jakaś różnica między brakiem maski na 3m a brakiem na 42m ? Z racji pewnego doświadczenia jakie chyba wedle stopnia w profilu masz powinno to być jedynie ciekawym wydarzeniem a nie "problemem" ;)

Beeker - 20-10-2007, 20:09

Scyzo napisał/a:
Ja mam neopren na pasku i 2 razy "zgubiłem" maskę skacząc do wody z łódki "na plecy" - trzymała się na face tylko siłą dociskających palców

Noszsz... traumatyczne doświadczenie to musiało być ... współczuję.
Ja to bym już chyba nigdy z łódki nie skoczył jakby mi się tak zadziało.

[ Dodano: 20-10-2007, 20:10 ]
styx napisał/a:
jest jakaś różnica między brakiem maski na 3m a brakiem na 42m
jak u nas to temperatura ...
Scyzo - 20-10-2007, 20:46

Beeker napisał/a:
[Noszsz... traumatyczne doświadczenie to musiało być ... współczuję.
Ja to bym już chyba nigdy z łódki nie skoczył jakby mi się tak zadziało.

Od tego dramatycznego zdarzenia, skacząc do tyłu zamykam oczy... do przodu też :D

styx - 20-10-2007, 21:13

Beeker napisał/a:

styx napisał/a:
jest jakaś różnica między brakiem maski na 3m a brakiem na 42m
jak u nas to temperatura ...

ja tam panie dzieju myślę że to psychologia...