| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - róznice pomiędzy HH a Megalodon
jtrembowelski - 02-11-2009, 19:43 Temat postu: róznice pomiędzy HH a Megalodon Heja
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu różnic pomiędzy dwoma eCCR, czyli HammerHead i Megalodon oraz w miarę możliwości ich wad i zalet.
Sprawę utrudnia trochę niedziałająca strona HH www.rebreather.us oraz niezbyt rozbudowana strona Megalodona http://www.customrebreathers.com/
Pozdrawiam
PawelW - 02-11-2009, 20:58
pewnie nie uzyskasz takich odpowiedzi niewielu ma HH i Mega pewnie tylko Zaba i R.Jablonski , ale napewno Tomek Radomski nura na mega
ja tylko je widzialem razem to bardzo podobne maszyny do siebie
waldo - 02-11-2009, 21:51
Poza Żabą, Agata zna zarówno HH jak i Mega, więc należałoby ją wywołać do tablicy
PS. Jacek, czyżby nadszedł już ten czas ... ?
jtrembowelski - 02-11-2009, 22:37
| waldo napisał/a: | PS. Jacek, czyżby nadszedł już ten czas ... ? |
Heja
Jest wiele czynników, które muszą się dopełnić żeby on dla mnie nadszedł... jednym z nich są podstawy teorii CCR i wstępna wiedza, który model wybrać. Od czegoś trzeba zacząć -stąd mój post tutaj.
Wstępne rozważania to właśnie HH i Megalodon.
A jak Bóg da i partia pozwoli ... to się zobaczy co z tego wyjdzie. Nie mówię nie
Pozdrawiam
waldo - 02-11-2009, 23:30
To jeszcze zastanów się nad Sentinelem - ma też swoje zalety i co równie ważne, ma gwarancję i można go kupić na fakturę VAT
bann - 03-11-2009, 06:57
spytaj na RBworld.com
ogrod - 03-11-2009, 12:31
waldo, poza Toba kto szkoli na Sentinelu?
michałP - 03-11-2009, 16:24
A co robisz ze swoim PSCR ?
nurkowacz - 03-11-2009, 16:38
| jtrembowelski napisał/a: | | Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu różnic pomiędzy dwoma eCCR, czyli HammerHead i Megalodon oraz w miarę możliwości ich wad i zalet. |
Jedno co mogę powiedziec to MEG ma odwrotny kierunek pętli niz HH i BI oraz scrubber axialny. HH ma radialny.
Jacku jeżeli bedziesz zainteresowany porównaniem BI Classic i HH to moge pomoc.
Jezeli interesuja Cie tylko Meg i HH to napewno pomoze Ci Żaba. Posiada oba.
jtrembowelski - 03-11-2009, 21:15
| michałP napisał/a: | | A co robisz ze swoim PSCR ? |
Obecnie mój PSCR jest w generalnym przeglądzie u producenta czyli w niemczech w GDS. Nie chciałbym go sprzedać bez takiego przeglądu. Wróci za około tydzień do dwóch i wtedy wystawię go do sprzedaży.
Pozdrawiam
waldo - 03-11-2009, 21:17
| ogrod napisał/a: | | waldo, poza Toba kto szkoli na Sentinelu? |
Ponieważ moje kwity instruktorskie na Sentinela jeszcze nie dotarły, więc w Polsce na razie nikt nie szkoli.
[ Dodano: 03-11-2009, 21:19 ]
| jtrembowelski napisał/a: | | A jak Bóg da i partia pozwoli ... to się zobaczy co z tego wyjdzie. Nie mówię nie |
Będziesz na listopadowej konferencji ?
jtrembowelski - 03-11-2009, 21:26
| Cytat: | | Będziesz na listopadowej konferencji ? |
Będę właśnie po to żeby rozeznać temat o który pytam ale wolę wcześniej zebrać trochę informacji.
Pozdrawiam
PawelW - 03-11-2009, 21:36
| nurkowacz napisał/a: | | Jedno co mogę powiedziec to MEG ma odwrotny kierunek pętli niz HH i BI oraz scrubber axialny. HH ma radialny. |
no co ty , mozesz zamówic Mega z radialnym i pentla chodzi w ta samą strone co w BI czy HH ADV jest na lewym CL ...
[ Dodano: 03-11-2009, 21:45 ]
| jtrembowelski napisał/a: | | Będę właśnie po to żeby rozeznać temat o który pytam ale wolę wcześniej zebrać trochę informacji. |
wiele zbierałem info na temat tych rebów i jak narazie ja jestem z MEGA porostu lepiej wykonany na pierwszy rzut okiem lepsze materiały widzialem kilka HH z CL od mego bo tam sa one poprostu mega lecz to naprawde moje odczucia i opinie zbieraj , oceń i dziel sie nimi jestem również skory wiedzy na ten temat
jtrembowelski - 03-11-2009, 22:23
| PawelW napisał/a: | | wiele zbierałem info na temat tych rebów i |
no to pisz co wiesz...
PawelW - 03-11-2009, 22:35
| jtrembowelski napisał/a: | no to pisz co wiesz... |
jestem zachwycony mega wiec moje opinie mogą być spatrzone i opowiem je za jakiś czas , kroi mi sie HH za w miare tanią kasę tylko kurs i Gustafa musze oganąć więć jestem na rozdrożu dróg i opinia moja byłaby spatrzona , choc jak pływasz na bałtyku dużo to BI ma o wiele przyjazną kalibrację cel niż w/w
MarcinPrzybylakWro - 04-11-2009, 00:26
Kompletnie się nie znam na rebach, ale zauważyłem na fotkach, że Meg ma 3 sensory, a HH 4.
Oczywiście fotki nie koniecznie muszą być aktualne.
Najlepiej było by napisać do obydwu producentów.
[ Dodano: 04-11-2009, 00:29 ]
| jtrembowelski napisał/a: | | Sprawę utrudnia trochę niedziałająca strona HH www.rebreather.us | Coś się musiało wykrzaczyć bo wczoraj jeszcze działała.
kluska - 04-11-2009, 00:32
| PawelW napisał/a: | .. jak pływasz na bałtyku dużo to BI ma o wiele przyjazną kalibrację cel niż w/w |
co rozumiesz poprzez 'przyjazna kalibracje'? HH (podobnie jak Mentes) duzo dluzej trzyma wskazania niz inne reby (BI, Meg etc) ..., no i mozna do niego dokupic 'kapsel', umozliwijacy kalibracje samej glowicy/sensorow, bez koniecznosci przepuszczania gazu przez cala petle
[ Dodano: 04-11-2009, 00:37 ]
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Kompletnie się nie znam na rebach, ale zauważyłem na fotkach, że Meg ma 3 sensory, a HH 4 |
mowisz o mozliwosciach zamontowania 3 vs 4 sensorow? a ile chcesz zamontowac? bo jak masz VR3 to czwarta cela w HH sie przydaje - jak nie, to mozna ja zaslepic
nurkowacz - 04-11-2009, 16:13
| PawelW napisał/a: | | mozesz zamówic Mega z radialnym |
mozliwe. jednak chodzi mi o standardowego mega. jest raczej sprzedawany z axialnym.
PawelW - 04-11-2009, 18:27
| kluska napisał/a: | | co rozumiesz poprzez 'przyjazna kalibracje'? HH (podobnie jak Mentes) duzo dluzej trzyma wskazania niz inne reby (BI, Meg etc) ..., no i mozna do niego dokupic 'kapsel', umozliwijacy kalibracje samej glowicy/sensorow, bez koniecznosci przepuszczania gazu przez cala petle |
tak zgadza sie mnie raczej chodzilo o nierozbieranie glowicy do kalibracji , BI tego nie wymaga i w trudnych warunkach np.podczas bujania na bałtyku wygodniejsze jest kalibrowanie BI ... lecz nie jest to wadą w Mega czy HH , próbuje przedstawić cechy tych CCRów , a co do trzymania wskazań sensorów nie wiem czy ma to znaczenia , bo po wymianie absorbentu i tak kalibruję sensory
| nurkowacz napisał/a: | | mozliwe. jednak chodzi mi o standardowego mega. jest raczej sprzedawany z axialnym. |
no tak bo jak zawsze jest okazja aby zapłacić o pare dolków wiecej
waldo - 04-11-2009, 18:48
| PawelW napisał/a: | | mnie raczej chodzilo o nierozbieranie glowicy do kalibracji , BI tego nie wymaga i w trudnych warunkach np.podczas bujania na bałtyku wygodniejsze jest kalibrowanie BI ... lecz nie jest to wadą w Mega czy HH |
Nie znam Mega, ale żaden ze znanych mi rebó nie wymaga rozbierania głowicy do kalibracji czujników tlenu.
| PawelW napisał/a: | | a co do trzymania wskazań sensorów nie wiem czy ma to znaczenia , bo po wymianie absorbentu i tak kalibruję sensory |
A z jakiego powodu ?
Jeżeli po pierwszym nurkowaniu wymieniasz absorbent, to przed drugim nurkowaniem również będziesz kalibrował czujniki ?
PawelW - 04-11-2009, 19:16
| waldo napisał/a: | A z jakiego powodu ?
Jeżeli po pierwszym nurkowaniu wymieniasz absorbent, to przed drugim nurkowaniem również będziesz kalibrował czujniki ? |
dla własnego widzi mi sie tak robie
| waldo napisał/a: | Nie znam Mega, ale żaden ze znanych mi rebó nie wymaga rozbierania głowicy do kalibracji czujników tlenu.
|
źle to ująłem w słowach "rozbieranie głowicy" w sensie MEGA kalibrujesz , a potem skręcasz skruber w przypadku BI kalibruje poskręcanego
nie wnoszę tutaj nic nowego wypisuje sie z tematu
MarcinPrzybylakWro - 04-11-2009, 19:38
| kluska napisał/a: | | mowisz o mozliwosciach zamontowania 3 vs 4 sensorow? |
Z tego co zauważyłem 4 sensory w HH są standardem. Czy są rzeczywiście potrzebne, czy mają sens w praktyce, pozostawiam do rozważań innym bo się na tym nie znam. Tym nie mniej jednak bardzo chętnie posłucham argumentacji za i przeciw bom wiedzy głodny.
| jtrembowelski napisał/a: | | Sprawę utrudnia trochę niedziałająca strona HH www.rebreather.us |
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Coś się musiało wykrzaczyć bo wczoraj jeszcze działała. |
Na RBworld forum Kevin Juergensen napisał, że przenosi serwer i niebawem strona ruszy na nowo.
waldo - 04-11-2009, 19:42
| PawelW napisał/a: | | nie wnoszę tutaj nic nowego wypisuje sie z tematu |
Myślę, że dla osób, które sa zainteresowane tematem, każda uwaga użytkownika jest wartościowa i można z niej wyciągnąć wnioski.
| PawelW napisał/a: | | dla własnego widzi mi sie tak robie |
Oczywiście wolno Ci robić z Twoim rebem co zechcesz, ale weź pod uwagę fakt, że w instrukcji innego reba, producent nie zaleca tak przeprowadzanych kalibracji, gdyż może to wprowadzać dodatkowe problemy.
| PawelW napisał/a: | | źle to ująłem w słowach "rozbieranie głowicy" w sensie MEGA kalibrujesz , a potem skręcasz skruber w przypadku BI kalibruje poskręcanego |
Dokładnie tak to zrozumiałem - tak jak pisałem nie wiem jak jest w Megu, ale w przypadku HH możesz kalibrować albo samą głowicę za pomocą specjalnego narzędzia, albo kalibrować gotowy do nurkowania reberather (nieczego nie musisz później skręcać).
[ Dodano: 04-11-2009, 19:46 ]
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Z tego co zauważyłem 4 sensory w HH są standardem. Czy są rzeczywiście potrzebne, czy mają sens w praktyce, pozostawiam do rozważań innym bo się na tym nie znam. Tym nie mniej jednak bardzo chętnie posłucham argumentacji za i przeciw bom wiedzy głodny. |
W standardowym HH, używane są 3 czujniki. Czwarty czujnik jest używany do alternatywnego komputera, jakim może być np. VR3.
Jak dla mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie, które pozwala prowadzić kontrolę PO2 w oparciu o niezależny czujnik podłączony do niezależnego komputera, tym bardziej, że nie miałem zaufania do oryginalnego dekompresjometru HH, traktując go jako backup.
jtrembowelski - 04-11-2009, 22:44
Heja
a czemu aż tyle sensorów tlenu?
jeden... wiadomo bo musi...
drugi... wiadomo bo backup...
trzeci... ???? elektronika wybiera dwa tak samo pokazujące uznając ten pokazujący inaczej za uszkodzony co przy tylko dwóch sensorach byłoby trudne??
czwarty... ??? rozumiem, że podłączony do niezależnego komputera deco jako backup handsetów ale... czy nie można używać jednego handsetu oryginalnego a jako drugiego handsetu któregoś z nowych kompów (liquidvision czy X1) które mają inny soft deco i mają możliwość sterowania elektroniką reba??
PS. Przy okazji na targach DEMA prezentują właśnie nowego Hammerhead 'Extreme'
Pozdrawiam
MarcinPrzybylakWro - 04-11-2009, 22:50
| waldo napisał/a: | | nie miałem zaufania do oryginalnego dekompresjometru HH |
Z czego to wynika? Czy algorytm HH jest nienajlepszy?
PawelW - 04-11-2009, 23:09
| jtrembowelski napisał/a: | | czwarty... ??? rozumiem, że podłączony do niezależnego komputera deco jako backup handsetów ale... czy nie można używać jednego handsetu oryginalnego a jako drugiego handsetu któregoś z nowych kompów (liquidvision czy X1) które mają inny soft deco i mają możliwość sterowania elektroniką reba?? |
coś pokręciłeś Trembi pomału .... żaden z tych kompów nie umie sterowac rebem to że da sie go podłączyć to nie od razu ze sobie nim posteruje 4 cela tlenowa w połaczeniu z kompem pozwala na obliczenie profilu nurkowego na danych rzeczywistych z jej wskazan , tzn na danym cisnieniu parcjalnym podczas nurkowania , odmiennie niz wtedy jak uzywasz kompa bez podłaczenia , wtedy uznajemy stałe ciśnienie parcjalne jakie masz ustawione w rebie i komputerze co daje nam obraz nie rzeczywisty lecz zbliżony prawdzie nie miałem sie wtracać
[ Dodano: 04-11-2009, 23:10 ]
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Z czego to wynika? Czy algorytm HH jest nienajlepszy? |
każdy komuś czemuś ufa Waldo ufa VR3
MarcinPrzybylakWro - 04-11-2009, 23:15
| PawelW napisał/a: | | każdy komuś czemuś ufa Waldo ufa VR3 |
Ufać można bratu albo przyjacielowi, ale algorytm to wiedza, a nie zaufanie.
PawelW - 04-11-2009, 23:17
| jtrembowelski napisał/a: | a czemu aż tyle sensorów tlenu?
jeden... wiadomo bo musi...
drugi... wiadomo bo backup...
trzeci... ???? elektronika wybiera dwa tak samo pokazujące uznając ten pokazujący inaczej za uszkodzony co przy tylko dwóch sensorach byłoby trudne?? |
a jeden ani drugi i nawet trzeci nie jest backupem sposób wyliczeni średnich sansorów należy do handsetów które w danej chwili zakfalifikuje do obliczeń zależy od ich pomiarów zbliżonych , ale w przypadku padu jedej z nich trzeci zajmuje jej miejsce i zabiera sie do roboty dlatego tutaj dwóch robi a trzeci jest backup i wcale nie musi być gorszy (uszkodony)
no i sie nagadałem WALDO skoryguj mnie jak pisze piedrdołki nie jestem insruktorem lecz total amatorem
waldo - 04-11-2009, 23:27
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Z czego to wynika? Czy algorytm HH jest nienajlepszy? |
Algorytm, jak to algorytmm, ale z jego implementacją w sofcie komputera może być już różnie.
Wiele plannerów, w tym Decoplanner GUE czy też GAP w wersji PocketPC, podaje bzdury, więc dlaczego komputery miałyby być wykluczone z pomyłek ? Dekompresjometr HH nie należy do najlepszych, o czym można było na tym forum już kilkukrotnie poczytać.
Na dekompresjometrze VR3 w wersji Buhlmann jeszcze się nie zawiodłem, a z wersją VR3-VPM nie chcę już mieć nic do czynienia.
KasiaK - 04-11-2009, 23:29
| PawelW napisał/a: |
a jeden ani drugi i nawet trzeci nie jest backupem sposób wyliczeni średnich sansorów należy do handsetów które w danej chwili zakfalifikuje do obliczeń zależy od ich pomiarów zbliżonych , ale w przypadku padu jedej z nich trzeci zajmuje jej miejsce i zabiera sie do roboty dlatego tutaj dwóch robi a trzeci jest backup i wcale nie musi być gorszy (uszkodony) |
czekaj, czekaj...czyli rozumiem, że podawana jest średnia z 2, a ten 3 to tylko "czuwa", żeby ewentualnie działać? a nie średnia z 3?
no i sie nagadałem WALDO skoryguj mnie jak pisze piedrdołki nie jestem insruktorem lecz total amatorem |
przynajmniej amator praktyk, bo ja na razie ino teoretyk i to jeszcze w fazie zdobywania podstawowej wiedzy
PawelW - 04-11-2009, 23:30
| waldo napisał/a: | | a z wersją VR3-VPM nie chcę już mieć nic do czynienia. |
potwierdzam to stwierdzenie
jtrembowelski - 04-11-2009, 23:32
OK, doczytałem specyfikacje komputera X1, nie steruje rebem. Monitoruje za to wskazania 4 sensorów tlenu.
info czemu 3 sensory też przyjąłem, dzięki.
a czwarty sensor tlenu? zawsze jest niezależny i używany do komputera deco? czy elektronika CCR go też do czegoś używa?
Pozdrawiam
PawelW - 04-11-2009, 23:35
| KasiaK napisał/a: | | czekaj, czekaj...czyli rozumiem, że podawana jest średnia z 2, a ten 3 to tylko "czuwa", żeby ewentualnie działać? a nie średnia z 3? |
Kasiu tutaj w tym przypadku nic sie nie u srednia , tylko brkuje mi słowa bierze pod uwagę najbardziej bliskie sobie wyniki nawet jesli sa one równe (prawie nie możliwe ) a trzeci odrzuca ... bez sugesti ze jest nie użyteczny ...
ale to juz jest wiedza za którą sie płaci nie małe pieniądze na kursie wiec mnie nie wypada o tym mówić .... nie jestem instruktorem poraz drugi wywołuje WALDO do tablicy
[ Dodano: 04-11-2009, 23:37 ]
| jtrembowelski napisał/a: | | a czwarty sensor tlenu? zawsze jest niezależny i używany do komputera deco? czy elektronika CCR go też do czegoś używa? |
tylko dla kompa niezaleznego i trzeba mu ufać ze robi to dobrze , ale i on podaje cisnienie parcjalne wiec możesz zawsze je sprawdzić z handesetem czy cie w ciula nie robi
KasiaK - 04-11-2009, 23:39
Kasiu tutaj w tym przypadku nic sie nie u srednia , tylko brkuje mi słowa bierze pod uwagę najbardziej bliskie sobie wyniki nawet jesli sa one równe (prawie nie możliwe ) a trzeci odrzuca ... bez sugesti ze jest nie użyteczny ... |
ok, kumam.
ale to juz jest wiedza za którą sie płaci nie małe pieniądze na kursie wiec mnie nie wypada o tym mówić .... |
w sensie, że na piwo mam Cię zabrać ?
a tak poważnie - spoko, spoko, rozumiem. Od kursu się nie uchylam.
Tylko kurde trzeba będzie za granicę śmignąć....co też zamierzam uczynić w stosownym czasie
PawelW - 04-11-2009, 23:42
no ja jeszcze uzywam drugiej VR3ki która robi za backup na stałym cisnieniu parcjalnym ... i tak naprawde różnice miedzy wyliczeniem deco sa o 1-2min krótsze na rzecz kompa ze stałym ciśnieniem parcjalnym ...
[ Dodano: 04-11-2009, 23:45 ]
| KasiaK napisał/a: | w sensie, że na piwo mam Cię zabrać ? |
hmm piwo , no ale trembiego zabierz bo jemu terz wiesze piwo
| KasiaK napisał/a: | Tylko kurde trzeba będzie za granicę śmignąć....co też zamierzam uczynić w stosownym czasie |
a czemusz to aż za granicę w polsce nie ma kumatych instruktorów CCR ?????
KasiaK - 04-11-2009, 23:49
hmm piwo , no ale trembiego zabierz bo jemu terz wiesze piwo |
Trembiego bezdyskusyjnie zabieramy
a czemusz to aż za granicę w polsce nie ma kumatych instruktorów CCR ????? |
odpowiem Ci na tym piwie, bo nie chcę IV wojny światowej teraz wywoływać
ps Paweł? Ty jesteś dyslektykiem,dygrafikiem czy jakimś innym dys- ? bo po prostu, aż ciężko się Ciebie czyta
waldo - 04-11-2009, 23:49
| jtrembowelski napisał/a: | | a czemu aż tyle sensorów tlenu? |
CCR posiada system głosowania czujników oparty na 3 sesnorach tlenu. W oparciu o taki algorytm elektronika CCR oblicza uśrednione PPO2 i na jego podstawie steruje wtryskiem tlenu.
ogrod - 04-11-2009, 23:51
| KasiaK napisał/a: | | ps Paweł? Ty jesteś dyslektykiem,dygrafikiem czy jakimś innym dys- ? bo po prostu aż się ciężko Ciebie czyta |
Zapewniam Cie Kasiu, ze jst na pewno i lepiej sie go slucha jak czyta. Na instruktora nadaje sie w 100%.
PawelW - 04-11-2009, 23:52
| KasiaK napisał/a: | ps Paweł? Ty jesteś dyslektykiem,dygrafikiem czy jakimś innym dys- ? bo po prostu aż się ciężko Ciebie czyta |
nie pisze z komurki , posty pewnie dlatego takie pierdołki pisze
waldo - 04-11-2009, 23:52
| PawelW napisał/a: | | nie jestem instruktorem poraz drugi wywołuje WALDO do tablicy |
Ale ja nie mam jeszcze uprawnień instruktorskich
PawelW - 05-11-2009, 00:00
| waldo napisał/a: | Ale ja nie mam jeszcze uprawnień instruktorskich |
no tych CCRewych ale przeszkolenie instruktorskie masz ???
ogrod - 05-11-2009, 00:06
BTW. Na mojej stronie www, ostatni film z nurkowanie w Chorwacji, gdzie plywalismy razem z PawlemW, mozna zweryfikowac jego poczynania na rebie, a i przy okazji kilka rzeczy mu wytknąć.
jtrembowelski - 05-11-2009, 08:37
Heja
Dość ciekawy wątek na temat HH czy Meg znajdziecie też na RBW:
http://www.rebreatherworl...-hh-or-meg.html
Pozdrawiam
waldo - 05-11-2009, 08:38
| PawelW napisał/a: | | no tych CCRewych ale przeszkolenie instruktorskie masz ??? |
Na oC mam, ale umiejętności i uprawnienia z OC nijak się mają do CCR
PawelW - 05-11-2009, 13:54
| waldo napisał/a: | | Na oC mam, ale umiejętności i uprawnienia z OC nijak się mają do CCR |
no to marketingowo jestes przygotowany
MarcinPrzybylakWro - 05-11-2009, 13:57
| jtrembowelski napisał/a: | | Dość ciekawy wątek na temat HH czy Meg znajdziecie też na RBW: |
Czy rozjaśniło trochę? Czy jesteś już bardziej do któregoś przekonany?
jtrembowelski - 05-11-2009, 14:54
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | jtrembowelski napisał/a: | | Dość ciekawy wątek na temat HH czy Meg znajdziecie też na RBW: |
Czy rozjaśniło trochę? Czy jesteś już bardziej do któregoś przekonany? |
Spokojnie... na RBW to długi wątek, wieczorem go dokładnie przeczytam.
Dziś będę oglądał Mentesa czyli "prawie" HH
A Megalodona na oczy nie widziałem, więc z procesem decyzyjnym się zejdzie jeszcze długo.
Pozdrawiam
MarcinPrzybylakWro - 05-11-2009, 15:03
| jtrembowelski napisał/a: | | Dziś będę oglądał Mentesa czyli "prawie" HH |
a możesz obfotografować i podzielić się spostrzeżeniami?
[ Dodano: 05-11-2009, 16:21 ]
| jtrembowelski napisał/a: | | Sprawę utrudnia trochę niedziałająca strona HH www.rebreather.us |
Strona HH już działa.
jtrembowelski - 05-11-2009, 22:31
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | jtrembowelski napisał/a: | | Dziś będę oglądał Mentesa czyli "prawie" HH |
a możesz obfotografować i podzielić się spostrzeżeniami? |
Za późno przeczytałem... przy następnej okazji zrobię fotki... a swoją drogą te na http://www.rebreather.us dobrze oddają rzeczywistość.
Spostrzeżenia... hmmm... to jakbyś pytał po pierwszym wykładzie OWD jakie kursant ma spostrzeżenia o automacie oddechowym
Solidny, modułowy z możliwością konfigurowania pod siebie (scrubery, płuca, butle, itp), umieszczenie baterii w handsetach mi się średnio podoba (mimo, że podobno szczelne jak są dokręcone), no i chyba diabeł tam siedzi nie tylko w szczegółach ale i w elektronice
Pozdrawiam
KasiaK - 05-11-2009, 23:02
| jtrembowelski napisał/a: | umieszczenie baterii w handsetach mi się średnio podoba (mimo, że podobno szczelne jak są dokręcone),
|
chyba, że nieszczelność czy też inne kłopoty występują przy śrubach na wyświetlaczu..
albo się sensor głębokości zaleje, który także występuje w handsecie
jednym zdaniem....po tym wykładzie to....jednym zdaniem nic jeszcze nie umiem powiedzieć
nurkowacz - 05-11-2009, 23:20
| KasiaK napisał/a: | | chyba, że nieszczelność czy też inne kłopoty występują przy śrubach na wyświetlaczu.. |
Obecnie raczej ten problem w HH nie istnieje. Przy starych handsetach z " pleksą" na wierzchu takie cyrki były.
KasiaK - 05-11-2009, 23:23
| nurkowacz napisał/a: |
Obecnie raczej ten problem w HH nie istnieje. Przy starych heandsetach z " pleksą" na wieszchu takie cyrki były. |
no taki właśnie sobie dziś macaliśmy
ps wieRZchu
nurkowacz - 05-11-2009, 23:25
| KasiaK napisał/a: | | ps wieRZchu |
właśnie wróciłem z knajpy. popisze innym razem.
KasiaK - 05-11-2009, 23:33
ok, to jak już się wyśpisz to powiedz parę słów o tych nowych handsetach.
czym zosała zastąpiona owa pleksa?
jtrembowelski - 06-11-2009, 10:48
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | a możesz obfotografować i podzielić się spostrzeżeniami? |
Tu znalazłem jeszcze sporo fotek HH http://www.zillo.it/foto/...head/index.html
Pozdrawiam
Slawek Packo - 06-11-2009, 14:21
Z RBW - Kevin prezentuje nową wersję HH "Extreme" (ze zdjęciami)
nurkowacz - 06-11-2009, 18:04
| KasiaK napisał/a: | ok, to jak już się wyśpisz to powiedz parę słów o tych nowych handsetach.
czym zosała zastąpiona owa pleksa? |
Jacek juz podał link i widac jak wygladaja handsety. Dokladnie takie posiadam.
Nie ma pekajacej pleksy i przyciski zostały poprawione ( uważam że te, ktore posiadam są naprawde dobre - działaja na zasadzie dotyku).
Zalania sie zdażały, z tym że wiekszość z winy niedokręcenia nakrętki od baterii.
W porownaniu do BI bardzo duża różnica ( na plus) w przygotowaniu reba do nurkowania. Mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia błędu.
Bardzo naturalnie dzialające ADV w HH.
Pętla akurat mozliwa do zastosowania w HH albo oryginalna albo Megowa wiec nie stanowi to problemu. Osobiście mam Megową i jest rewelacyjna.
bann - 06-11-2009, 19:57
| jacek trembowelski napisał/a: | | czym rozni sie Meg od HH |
Mam na miejscu HH, Mega i jeszcze kilka innych. Jesli chcesz wszystkie porownac, adres znasz
Czemu szukasz tylko eCCR? Manualne tez sa fajne...
Bartek
KasiaK - 06-11-2009, 21:10
| bann napisał/a: | Jesli chcesz wszystkie porownac, adres znasz
|
ekhm, to będzie podwójny zakup. rozumiem, że zaproszenie też jest podwójne?
ps dlaczego nie manual? no po mojemu dlatego, żeby sobie ciut ułatwić
jtrembowelski - 06-11-2009, 21:29
| Slawek Packo napisał/a: | | Z RBW - Kevin prezentuje nową wersję HH "Extreme" (ze zdjęciami) |
Dzięki za info, wprowadzone tam zmiany to kolejny plus na rzecz wyboru HH.
Może mówią coś o cenie albo o dacie wprowadzenia do sprzedaży?
| bann napisał/a: | | Czemu szukasz tylko eCCR? Manualne tez sa fajne... |
Tak ale manualny jest tylko manualny, a w eCCR jest jak życzysz... jak Ci się znudzi sterowanie manualne to masz elektronikę, jak elektronika padnie to masz manualnie.
Jeżeli masz te wszystkie reby na miejscu to napisz poproszę co o nich myślisz? Coś się często psuje? Jakieś awarie? Coś znacząco utrudnia ich używanie? albo pozytywy jakieś? itp...
Pozdrawiam
waldo - 06-11-2009, 22:03
| jtrembowelski napisał/a: | | Tak ale manualny jest tylko manualny, a w eCCR jest jak życzysz... jak Ci się znudzi sterowanie manualne to masz elektronikę, jak elektronika padnie to masz manualnie. |
mCCR to zupełnie coś innego niż ręcznie sterowany eCCR.
mCCR ma dyszę stałego wypływu tlenu, a w eCCR tlen jest dozowany poprzez selenoid. Oba typy urządzeń mają również ręczne sterowanie wtryskiem tlenu.
jtrembowelski - 06-11-2009, 22:30
Waldo raczej mi chodziło o efekt końcowy dla użytkownika niż o zasadę działania....
A Ty byś wybrał mCCR? Jakieś zalety wobec eCCR??
Pozdrawiam
bann - 06-11-2009, 22:51
| Cytat: | | ekhm, to będzie podwójny zakup. rozumiem, że zaproszenie też jest podwójne? |
damy rade
jeden razy po dwa razy, czy dwa razy raz po raz
| Cytat: | mCCR to zupełnie coś innego niż ręcznie sterowany eCCR.
mCCR ma dyszę stałego wypływu tlenu, a w eCCR tlen jest dozowany poprzez selenoid. Oba typy urządzeń mają również ręczne sterowanie wtryskiem tlenu. |
dokladnie tak...
Jacek pamietaj, ze RB kupic latwo, sprzedac trudniej mimo ze rynek wtorny duzy. Zalezy tez, czy ci zalezy na CE czy nie. Tak czy inaczej, co nagle to po diable.
MarcinPrzybylakWro - 06-11-2009, 23:30
| waldo napisał/a: | | mCCR ma dyszę stałego wypływu tlenu |
Czy mógł byś wyjaśnić dokładniej.
waldo - 06-11-2009, 23:33
| jtrembowelski napisał/a: | | A Ty byś wybrał mCCR? Jakieś zalety wobec eCCR?? |
Ja już wybrałem 3 x eCCR
Kolejny zakup to kolejny Sentinel do szkoleń lub Megalodon, a ponieważ mam też ochote na mCCR, to Megalodon w wersji mCCR byłby takim 2 w 1
Jakiś czas temu również HH przedstawił propozycję głowicy mCCR, ale nie śledziłem tematu i nie wiem czy jest to jeszcze aktualne.
KasiaK - 06-11-2009, 23:36
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | waldo napisał/a: | | mCCR ma dyszę stałego wypływu tlenu |
Czy mógł byś wyjaśnić dokładniej. |
solenoid podaje o2 wtedy kiedy potrzeba, kiedy dostaje poprzez elektronikę "znak", że mało.
dysza podaje procesem ciągłym, a ilość o2 w pętli sterujesz manualnie.
ja to tak rozumiem.
waldo - 06-11-2009, 23:37
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Czy mógł byś wyjaśnić dokładniej. |
Zamiast zaworu dozującego tlen w oparciu o elektroniczną kontrolę PPO2, mCCR posiada dyszę stałego wypływu, która dozuje stałą masę tlenu - mCCR pozbawiony jest elektroniki sterującej dozowaniem tlenu.
[ Dodano: 06-11-2009, 23:39 ]
| KasiaK napisał/a: | | dysza podaje procesem ciągłym, a ilość o2 w pętli sterujesz manualnie. |
Niczego się manualnie nie steruje - dysza podaje stałą masę tlenu niezależnie od głębokości.
MarcinPrzybylakWro - 06-11-2009, 23:40
| waldo napisał/a: | | Zamiast zaworu dozującego tlen w oparciu o elektroniczną kontrolę PPO2, mCCR posiada dyszę stałego wypływu, która dozuje stałą masę tlenu - mCCR pozbawiony jest elektroniki sterującej dozowaniem tlenu. |
hmm to brzmi jak SCR więc gdzie różnica?
KasiaK - 06-11-2009, 23:41
| waldo napisał/a: |
| KasiaK napisał/a: | | dysza podaje procesem ciągłym, a ilość o2 w pętli sterujesz manualnie. |
Niczego się manualnie nie steruje - dysza podaje stałą masę tlenu. |
o tiu tiu
http://www.unifiedteamdiv...0mccrrebreather
podaje za mało o2 i trzeba sobie samemu dodawać do poziomu oczekiwanego
i to jest ten meg manualny właśnie, przerabiany dla UTD.
PawelW - 06-11-2009, 23:47
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | hmm to brzmi jak SCR więc gdzie różnica? |
SCR - CCR pomyśł bo już wiele tu padło wyjaśnień , pomyśl o ciśnieniu parcjalnym stałe może zmienne
waldo - 06-11-2009, 23:48
| KasiaK napisał/a: | | podaje za mało o2 i trzeba sobie samemu dodawać do poziomu oczekiwanego |
Jak dla mnie, manualne sterowanie występowałoby wtedy, gdy można sterować PPO2 w obie strony. W mCCR masz jedynie możliwość wykonania dodatkowego wtrysku np. w sytuacji gdy dysza jest źle ustawiona.
W eCCR można ręcznie sterowac PPO2 w obie strony.
KasiaK - 06-11-2009, 23:51
| waldo napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | podaje za mało o2 i trzeba sobie samemu dodawać do poziomu oczekiwanego |
Jak dla mnie, manualne sterowanie występowałoby wtedy, gdy można sterować PPO2 w obie strony. W mCCR masz jedynie możliwość wykonania dodatkowego wtrysku np. w sytuacji gdy dysza jest źle ustawiona. |
podczas dzisiejszej dyskusji z lobsterem, na temat tego mega manualnego MC160, wyszło, że tam z założenia trzeba dodawać samemu tlenu, gdyż ta dysza celowo podaje go za mało.
| waldo napisał/a: |
W eCCR można ręcznie sterowac PPO2 w obie strony. |
tak, to rozumiem.
waldo - 06-11-2009, 23:53
| KasiaK napisał/a: | | podczas dzisiejszej dyskusji z lobsterem, na temat tego mega manualnego MC160, wyszło, że tam z założenia trzeba dodawać samemu tlenu, gdyż ta dysza celowo podaje go za mało. |
Dyszę reguluje użytkownik.
KasiaK - 06-11-2009, 23:55
| waldo napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | podczas dzisiejszej dyskusji z lobsterem, na temat tego mega manualnego MC160, wyszło, że tam z założenia trzeba dodawać samemu tlenu, gdyż ta dysza celowo podaje go za mało. |
Dyszę reguluje użytkownik. |
ahaś,
to może ja źle zrozumiałam i chodziło o to, że on z założenia będzie miał ustawioną jako "za mało".
bardzo możliwe, że mi się coś pogwizdało
MarcinPrzybylakWro - 07-11-2009, 00:15
ja by nie spojrzeć plusem mCCR jest...cena
bann - 07-11-2009, 07:19
Mysle, ze niektorzy powinni najpierw poczytac cokolwiek, zanim zaczna zadawac pytania. W sieci jest troche materialow. Jest tez kilka dobrych ksiazek, np. Mastering Rebreathers...
MarcinPrzybylakWro - 07-11-2009, 08:05
Jeśli znasz jakieś sensowne opracowania Bartku rzuć linka z miłą chęcią poczytam.
waldo - 07-11-2009, 09:59
| KasiaK napisał/a: | to może ja źle zrozumiałam i chodziło o to, że on z założenia będzie miał ustawioną jako "za mało".
bardzo możliwe, że mi się coś pogwizdało |
Chyba Ci się nie pogwizdało
Jeżeli dysza jest ustawiona na nieco mniejszą wydajność niż zapotrzebowanie nurka na tlen, to okresowo musi dokonać niewielkiej korekty uzupełnienia tlenu.
[ Dodano: 07-11-2009, 10:03 ]
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Jeśli znasz jakieś sensowne opracowania Bartku rzuć linka z miłą chęcią poczytam. |
Bartek wspomniał już o "Mastering Rebreathers" Jeffrey E.Bozanic.
Z polskich książek warto przeczytać dość znaną na tym forum z sporawą Smoka "Aparaty nurkowe z regenracją czynnika oddechowego" Ryszarda Kłosa.
kolax2 - 07-11-2009, 13:43
| bann napisał/a: | | Mysle, ze niektorzy powinni najpierw poczytac cokolwiek, zanim zaczna zadawac pytania. W sieci jest troche materialow. Jest tez kilka dobrych ksiazek, np. Mastering Rebreathers... |
BINGO!!!!
Az dziw bierze, ze niektorzy zadaja tak podstawowe pytania. A wydawaloby sie, ze cos wiedza.....
A inni z kolei jeszcze nie dawno, na tym forum, pisali, ze CCRy zabijaja i nie chca miec z nimi nic do czynienia. No coz, tylko krowa nie zmienia pogladow.
jtrembowelski - 07-11-2009, 15:21
| kolax2 napisał/a: | Az dziw bierze, ze niektorzy zadaja tak podstawowe pytania. A wydawaloby sie, ze cos wiedza.....
A inni z kolei jeszcze nie dawno, na tym forum, pisali, ze CCRy zabijaja i nie chca miec z nimi nic do czynienia. No coz, tylko krowa nie zmienia pogladow. |
Mnie aż dziw bierze, że nie dołączysz ze swoją wiedza i doświadczeniem do tej dyskusji.
Bardzo poproszę nie zamieniajmy tematu o rebach na temat tego kto ile wie i kto zmienił zdanie.
Pozdrawiam
MarcinPrzybylakWro - 07-11-2009, 20:09
Tak macie racje powinienem przeczytać cosik, ale nawet nie wiedziałem, że ktoś coś takiego napisał.
...a skopiuje to co napisałem w innym wątku
Dziś zupełnie przypadkiem znalazłem, że są książki o rebach. Nie szukałem wcześniej bo nawet mi się nie przyśniło, że ktoś coś takiego napisał. Dlatego też męczyłem was pytaniami można powiedzieć "po omacku".
http://www.divegearexpress.com/manuals/books.shtml
ale spoko już nie będę dopóki nie przeczytam przynajmniej Rebreathers Simplified. Słownik w garść i do przodu.
bann - 08-11-2009, 01:35
| Cytat: | ak macie racje powinienem przeczytać cosik, ale nawet nie wiedziałem, że ktoś coś takiego napisał.
...a skopiuje to co napisałem w innym wątku
Dziś zupełnie przypadkiem znalazłem, że są książki o rebach. Nie szukałem wcześniej bo nawet mi się nie przyśniło, że ktoś coś takiego napisał. Dlatego też męczyłem was pytaniami można powiedzieć "po omacku".
http://www.divegearexpress.com/manuals/books.shtml
ale spoko już nie będę dopóki nie przeczytam przynajmniej Rebreathers Simplified. Słownik w garść i do przodu. |
Brawo. Znalazles jedna z ciekawszych i lepszych stron z ksiazkami o CCRach
Do przejrzenia;
- Rebreathers Simplified
- Mastering Rebreathers, dobrze napisana, prawdziwe kompendium - przegladalem ja w tym roku i ... zaluje ze nie kupilem na miejscu
- Technical Diving... - Kevin Gurr, moze nie do konca o RB, ale i tak warto przeczytac, Sporo rzeczy do ktorych niektorzy dochodza latami podane na tacy.
- googlarka
- Rebreather Fundamentals, nazwiska autorow mowia same za siebie - chociaz nie wiem czy Dituri nie pisze za skomplikowanych tekstow.
@Jacek, Kasia - tu nie chodzi o to, zeby komukolwiek wytykac brak wiedzy w dyskusji - ale o to, ze jesli juz cos wybierasz, niech to bedzie swiadomy wybor
KasiaK - 08-11-2009, 10:20
| bann napisał/a: |
@Jacek, Kasia - tu nie chodzi o to, zeby komukolwiek wytykac brak wiedzy w dyskusji - ale o to, ze jesli juz cos wybierasz, niech to bedzie swiadomy wybor |
dzieki Bartek Tak sie sklada, ze oboje jestesmy wystarczajaco "duzi" i zanim wydamy 2 x 30 000 zl bardzo dokladnie to przemyslimy i zupelnie swiadomie poczujemy suchosc w kieszeni
a tak btw Czepiaczu..rozumiem, ze bys sie strasznie nameczyl i cierpliwe odpowiadal na nasze pytania dzielac sie wiedza i stad to zniecierpliwienie, ze tyle pytamy. Ale Ty niewiele sie w tej dyskusji merytorycznie udzielales, wiec dlaczego Ci przeszkadza, ze inni chca sie dzielic tym co wiedza?
Nie chcesz to nic nie mow, ale nie strofuj poprosze. Od tego jest forum
nurkowacz - 08-11-2009, 10:44
| KasiaK napisał/a: | | zanim wydamy 2 x 30 000 zl |
może byc mało chyba że BI....
TomekR - 08-11-2009, 16:35
Obie ksiazki Mel Clark (Rebrether Simplified i RB Trimix) sa bardzo dobrym zrodlem wiedzy i do tego napisane przystepnym jezykiem. Waldo juz wspomnial Bozanica, jest tez 'Simple guide to rb' Barsky, Thurlow, Tek CCR dive toma Mounta i Sawatzkego, specyficzne manuale do poszczegolnych modeli sygnowane przez TDI i ANDI, wreszcie zbiorowa praca Tao of servival ksiazka niespecyficzna dla rebreatherow, ale zawierajaca duzo referencji do obiegow zamknietych.
Wracajac do pytania glownego to porownywalne urzadzenia. Na szybko wg mnie, przewaga HH to pomiar deco "na zywo", co praktycznie niweluje mozliwosc podlaczenia do sensorow Megaledona decokompa X1 lub Shearwater. Natomiast przewaga Mega jest szeroki wybor akcesorii i modulowosc urzadzenia pozwalajaca na skonfigurowanie urzadzenia do potrzeb uzytkownika. Jak juz wczesniej napisalem wzajemna konkurencja miedzy tymi producentami procentuje nowymi lepszymi rozwiazaniami.
pzdr
tomek
KasiaK - 08-11-2009, 19:11
Tomek, a co myslisz o tym nowym HH extreme?
jtrembowelski - 08-11-2009, 21:32
Heja
Ksiażkę Bozanica już mam, Rebrether Simplified w drodze... może ktoś ma którąś z wymienionych pozostałych pozycji i chciałby się wymienić ? Albo pożyczyć ?
Pozdrawiam
TomekR - 08-11-2009, 22:13
| jtrembowelski napisał/a: | | może ktoś ma którąś z wymienionych pozostałych pozycji i chciałby się wymienić ? Albo pożyczyć |
Wpadnij do Connecticut - mam wiekszosc tych ksiazek.
pzdr
Tomek
MarcinPrzybylakWro - 08-11-2009, 22:16
| TomekR napisał/a: | | Wpadnij do Connecticut - mam wiekszosc tych ksiazek. |
Wstaw wodę na herbatę zaraz będziemy
TomekR - 08-11-2009, 22:26
| KasiaK napisał/a: | | Tomek, a co myslisz o tym nowym HH extreme |
Jak na razie to wiekszosc zmian ma charakter raczej hmmm..... kosmetyczny.
Jedyna, powiedzmy jakosciowa zmiana to zaadresowanie problemu przebicia CO2 po przez uszkodzony sensor. Ta hipotetyczna awaria byla kiedys szeroko dyskutowana. Na ile realne sa to obawy? To juz material na inny watek. Bez wzgledu jednak na prawdopodobienstwo takiego przebicia, dobrze sie dzieje, jezeli taka mozliwosc zostaje wyeliminowana.
Ja natomiest, bardziej niz Extreme, jestem zainteresowany zapowiedzia nowej elektroniki HH( z min. GPS na pokladzie ) i nowymi handsetami.
pzdr
Tomek
nurkowacz - 08-11-2009, 22:33
| TomekR napisał/a: | | i nowymi handsetami |
wiesz moze cos więcej o nowych handsetach? czy bedą sie rózniły od obecnych?
KasiaK - 08-11-2009, 23:05
| TomekR napisał/a: | | jtrembowelski napisał/a: | | może ktoś ma którąś z wymienionych pozostałych pozycji i chciałby się wymienić ? Albo pożyczyć |
Wpadnij do Connecticut - mam wiekszosc tych ksiazek.
pzdr
Tomek |
wiesz Tomek, Ty waz slowa, bo my sie dzis powaznie zastanawialismy czy nie taniej bedzie przywiezc CCRy (badz w tej samej cenie miec dodatkowo wycieczke) niz zaplacic clo ):):)
[ Dodano: 08-11-2009, 22:07 ]
| TomekR napisał/a: |
Ja natomiest, bardziej niz Extreme, jestem zainteresowany zapowiedzia nowej elektroniki HH( z min. GPS na pokladzie ) i nowymi handsetami.
pzdr
Tomek |
i te zmiany to na kiedy maja przyblizony czas wdrozenia? cos wiesz na ten temat?
TomekR - 08-11-2009, 23:20
| KasiaK napisał/a: | | wiesz Tomek, Ty waz slowa, |
Pokoj gosciny na dolnym poziomie czeka! No tylko bedziecie musieli go dzielic z pieskiem nowofunlandem i suczka bernardynka(razem ponad 150 kg psiego ciala), ktore to zwierzaki upodobaly sobie pokoj goscinny.
| KasiaK napisał/a: | | te zmiany to na kiedy maja przyblizony czas wdrozenia? cos wiesz na ten temat? |
Handsety sa zapowiedziane na pierwszy kwartal 2010. Zgaduje, ze wiekszosc elektroniki w raz z nimi.
| nurkowacz napisał/a: | | wiesz moze cos więcej o nowych handsetach? czy bedą sie rózniły od obecnych? |
Niestety nie jestem obecny na DEMAie, ale z tego co do mnie dociera to bedzie nowy, wiekszy LCD, bluetooth, cyfrowy kompas, GPS. Kevin kombinuje takze cos nowego z HUD DIVA jakies swiatelka ostrzegawcze widoczne takze dla partnura.
http://www.rebreatherworl...-dema-photo.jpg
pzdr
Tomek
KasiaK - 08-11-2009, 23:27
Pokoj gosciny na dolnym poziomie czeka! No tylko bedziecie musieli go dzielic z pieskiem nowofunlandem i suczka bernardynka(razem ponad 150 kg psiego ciala), ktore to zwierzaki upodobaly sobie pokoj goscinny. |
hehe wieeeeeeesz na te chwile dysponujemy panami - Tosa Inu i Hovawart, wiec 150kg psiego ciala nam zupelnie nie bedzie przeszkadzalo. wrecz przeciwnie!
dooobrze. to jak juz powaznie zaczniemy planowac wycieczke, to bedziemy sie zglaszac dzieki
Handsety sa zapowiedziane na pierwszy kwartal 2010. Zgaduje, ze wiekszosc elektroniki w raz z nimi. |
bardzo gut.
| TomekR napisał/a: | z HUD DIVA jakies swiatelka ostrzegawcze widoczne takze dla partnura.
|
to czego nad czym sie mocno zastanawialam, jak bardzo bedzie mi przeszkadzac - ta dyskoteka. teraz takze patnera.
ech
Konrad Dubiel - 09-11-2009, 08:57
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | waldo napisał/a: | | Zamiast zaworu dozującego tlen w oparciu o elektroniczną kontrolę PPO2, mCCR posiada dyszę stałego wypływu, która dozuje stałą masę tlenu - mCCR pozbawiony jest elektroniki sterującej dozowaniem tlenu. |
hmm to brzmi jak SCR więc gdzie różnica? |
SCR podaje stały strumień gotowej mieszanki - ponieważ zużywasz wyłącznie tlen to objętość gazu w pętli stale rośnie i musi być wypuszczana na zewnątrz. Stąd większe zużycie gazu na SCR niż na CCR.
Dodatkowo ponieważ w miejsce zużytego tlenu dodawana jest mieszanka zawierająca zarówno tlen jak i gaz obojętny to zawartość tlenu w pętli ustala się na poziomie niższym niż w butli - sławny drop tlenowy.
Manualny mCCR (a w zasadzie KISS) posiada podobną dyszę jak w SCR i też podaje stały strumień (wagowo) ale nie gotowej mieszanki lecz wyłącznie tlenu. Żeby FO2 w pętli nie rosło strumień gazu jest tak skalibrowany tak żeby nie przekraczał zapotrzebowania metabolicznego organizmu (czyli koło 0.7l/min). Jeżeli nurek z reba oddycha to zawartość tlenu w pętli będzie powoli spadać, szybciej podczas wysiłku i konieczne jest ręczne dodawanie tlenu. Jak się zagapisz to drugiej szansy nie będzie...
MarcinPrzybylakWro - 09-11-2009, 09:09
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Jak się zagapisz to drugiej szansy nie będzie... |
Czy to nie jest czasem tak, że dysza podaje minimalną wystarczającą ilość tlenu i konsekwencją nie dodania jest poprostu obniżenie PPO2 czyli rozjechanie (wydłużenie) dekompresji?
Konrad Dubiel - 09-11-2009, 12:26
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Konrad Dubiel napisał/a: | | Jak się zagapisz to drugiej szansy nie będzie... |
Czy to nie jest czasem tak, że dysza podaje minimalną wystarczającą ilość tlenu i konsekwencją nie dodania jest poprostu obniżenie PPO2 czyli rozjechanie (wydłużenie) dekompresji? |
Podaje nawet trochę mniej niż minimalne spoczynkowe zużycie tlenu. Nie może podawać więcej bo wtedy istnieje ryzyko, że zacznie rosnąć PPO2.
Funkcją dyszy jest spowolnienie spadku PPO2 wynikającego z metabolizmu co skutkuje zmniejszoną częstotliwością ręcznego dodawania tlenu do pętli.
Można wyobrazić sobie sytuację kiedy np. podczas walki z silnym prądem na niewielkiej głębokości zużycie tlenu będzie dużo większe od jego ilości dodawanej przez dyszę i mieszanka w pętli stanie się hipoksyczna.
W mCCR nie ma automatu, który doda więcej tlenu w takim przypadku a jak się zagapisz może być kiepsko. I to jesty główny argument za eCCR.
Fother - 09-11-2009, 15:38
W tym roku na Dema Show w Orlando stoiska Jurgensena nie bylo , byl stolik Golem Gear na ktorym stal jakis stary odrapany HH, a drugi stal obok prawie pod tym stolikiem. czy ktorys z nich byl Extrim, nie wiem.
Natomiast robilo wrazenie stoisko Megalodona, ktory pokazywal sporo nowosci, scrubery radialne to juz standard, byla za to nowe counterlungi, ktore nie ograniczaja szelek z przodu oraz nowe scrubery na cartridze. Meg zaprezentowal zupelnie nowy rebreather o nawie Pathfinder który ma byc propozycja dla niedzielnych nurkow jego cena ma byc nizsza o połowe od dotychczasowej. Wszystkie Megi prezentowane byly wlasnie juz z nowymi caunterlungami i hansetem sherwatera
Pozdrawiam
MarcinPrzybylakWro - 09-11-2009, 15:45
| Fother napisał/a: | | W tym roku na Dema Show w Orlando stoiska Jurgensena nie bylo |
Czy to nie to samo Dema Show?
http://www.rebreatherworl...me-at-dema.html
Fother - 09-11-2009, 20:06
| MarcinPrzybylakWro napisał/a: | | Czy to nie to samo Dema Show? |
Dema w Orlando jest tylko raz w roku.
W tym roku STOISKO miał Megalodon, VR3/Sentinel, APD, Kiss, a poza tym byly stoliki, na ktorych prezentowaly sie rozne firmy produkujace lub sprzedajace rebreathery np. Nautilus, rEVO,HH.
Tak wiec stwierdzenie , ze cos bylo wystawiane na targach to lekkie naduzycie. Trzeba bylo sie niezle nachodzic , żeby taki stolik, bez szyldu, reklamy, informacji znalesc.
Mania - 10-11-2009, 19:34
| Fother napisał/a: |
Dema w Orlando jest tylko raz w roku.
|
Jest co dwa lata. DEMA jest jednego roku w Orlando, drugiego bodajze w Vegas.
TomekR - 15-11-2009, 01:07
| Mania napisał/a: | | Jest co dwa lata. DEMA jest jednego roku w Orlando, drugiego bodajze w Vegas. |
O ile mnie pamiec nie myli to nie jest obowiazujaca zasada, a raczej rzeczywistosc kilku ostatnich show. Masz racje, ze nastepne show beda 2010 Vegas, 2011 orlando, ale Zarzad organizacyjny DEMY, wybiera rozne lokacje. W latach poprzednich Dema odbywala sie w Miami, Fl, Houston, Tx, czy w Luisjanie (Nowy orlean).
pzdr
Tomek
Radek - 22-11-2009, 00:24
|
|