| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ - Piechcin
mati030195 - 01-08-2011, 19:24 Temat postu: Piechcin Witam
Mam pytanie czy kamieniołom w Piechcinie jest otwarty w sierpniu 2011r. ?
pozdrawiam
KSD - 01-08-2011, 20:59
Oficjalnie NIE.
To teren prywatny i w tej chwili obowiązuje tam zakaz nurkowania do odwołania.
[ Dodano: 07-08-2011, 16:46 ]
W sobotę woda w Piechcinie wyglądała kryształowo
Przy tej okazji mały apel - jak ktoś ma czas i pieniądze, niech postawi tam bazę, bo aż szkoda, że zbiornik się marnuje
Haw - 07-08-2011, 19:00
| KSD napisał/a: | Przy tej okazji mały apel - jak ktoś ma czas i pieniądze, niech postawi tam bazę, bo aż szkoda, że zbiornik się marnuje | to chyba nie takie proste - bylo chyba jakies info na FN, ze wlasciciel wypowiedzial dzierzawe poprzedniemu zarzadcy i chyba nie sprzyja nurkom. niestety .
jacekplacek - 07-08-2011, 20:28
| Haw napisał/a: | to chyba nie takie proste - bylo chyba jakies info na FN, ze wlasciciel wypowiedzial dzierzawe poprzedniemu zarzadcy i chyba nie sprzyja nurkom. niestety . |
Wyraził koncert życzeń, typu ogrodzenie całego terenu... Jakoś teraz tablice są wystarczające. Polityka psa ogrodnika.
seba_nurek - 04-09-2011, 20:34
Cześć.
Od 1 września nowy dzierżawca terenu:-)
Dzisiaj ok. 9.30 pobrana opłata za nurkowanie 15 zł i 5 zł za samochód. Za to wizurka w akwenie warta każdych pieniędzy.
Moim zdaniem widoczność dochodziła do 10 metrów, chociaż były miejsca gdzie na 8 metrach wisiało "mleko"
Nad wodą była spalinowa sprężarka i zapewnienia nowego "opiekuna" o przyszłych inwestycjach i rozwoju "Piechcina".
Życzę aby Piechcin się rozwijał a brać nurkowa często odwiedzała to miejsce.
Pozdrawiam
Seba
KSD - 04-09-2011, 22:23
To dobra wiadomość
Swoją drogą, możliwe, że ktoś zrobił dobry interes - to jeden z najciekawszych akwenów w okolicy, jakiego próżno szukać dookoła. Jeśli ktoś zainwestuje w rozwój, to mogą się tu zrobić takie drugie koparki
jacekplacek - 05-09-2011, 00:10
| seba_nurek napisał/a: | | Od 1 września nowy dzierżawca terenu:-) |
Nie wiesz kto?
seba_nurek - 05-09-2011, 08:23
| jacekplacek napisał/a: | | Nie wiesz kto? |
Wydaje mi się ze Krzysztof Chodakowski z Bydgoszczy
POLAND - 06-09-2011, 21:51
Dzierżawca : http://www.arius.utp.edu.pl/
lozerka - 09-09-2011, 11:11
Czy ktoś, poza sebą_nurkiem, był tam ostatnio ? w innym dniu ? mozecie coś powiedziec, czy ta powstająca baza działa tam cały czas, nawet, jeśli tymczasem jest to tylko sprężarka ?
W jakich godzinach można tam obsługę zastać ? Czy jest możliwość wcześniejszego kontaktu dla upewnienia sie ? Na stronie ariusa nie ma żadnych informacji o Piechcinie, przynajmniej mi nie udało się odnaleźć ..
No i jak wyglądają warunki pod wodą ?
i taka mała sugestia dla moderatorów ..może połączyć ten wątek z poprzednim http://forum-nuras.com/vi...er=asc&start=0, gdzie jest sporo informacji na temat lokalizacji, atrakcji podwodnych itp ?
[ Dodano: 09-09-2011, 16:01 ]
Informacje z pierwszej ręki
w weekendy baza ( a wlaściwie ktoś wpuszczający ) działa od 9 do 16, w pozostałe dni raczej trzeba dzwonić umawiać się.
sprężarki tam nie ma i w tym roku nie będzie. Ceny to 5 zł parking, 5 zł osoba towarzyszący, a nurkowanie - 20 zł/ za nurkowanie - uwaga- nie dzień, a nurkowanie.
obecnie widoczność ponoć 15-18 metrów
i w związku z tym mam pytanie do miejscowych. Czy wiecie, gdzie najbliżej- najlepiej w kierunku na Bydgoszcz - mozna od Piechcina nabić butle ?
pomorzanka - 09-09-2011, 19:44
3 i pół godziny jazdy do Jastarni i 20 zł za nurka w bazie bez dostępu do powietrza, o nitroxie dla wymagających nie wspominając, to niemało. Ciekawa jestem, czy są w stanie przyciągnąć tłumy nurków. Czy ktoś wie, jak wygląda infrastruktura miejsca? Czy toalety są? I czy aby czyste? Można w okolicy coś przekąsić w rozsądnej cenie? I jak trafić na podwodne atrakcje? O miejsce bicia pytała już lozerka. Mimo wszystko planuję odwiedzić kamieniołom w najbliższym czasie, więc byłabym wdzięczna za wszelkie aktualne informacje w tym dotyczące wizury
tomster - 09-09-2011, 22:16
| pomorzanka napisał/a: | Czy ktoś wie, jak wygląda infrastruktura miejsca? Czy toalety są? I czy aby czyste? |
Jedziesz tam sikać czy nurkować?
Toaleta jest, jakieś 40 hektarów na około zbiornika....
pozdrawiam
TS
pomorzanka - 09-09-2011, 22:39
oj tam, oj tam
jadę tam na cały dzień pytanie o kibelki miało być intelygentnym nawiązaniem do powracającej dyskusji na forum Poza tym zastanawiam się, czego spodziewać się za cenę 20 zł za nurka Bo jeżeli mam zapłacić 40 - 60 zł za możliwość całodziennego wystawiania tyłka do słońca, to wolałabym przygotować się na to psychicznie tak, żeby potem nie marudzić, że drogo
lozerka - 09-09-2011, 23:22
ja jeszcze dodam, ze jestem zainteresowana każdą informacją o widoczności, szczególnie im bliżej kolejnego weekendu od nurkujących w tym czasie
i - nie znam specyfiki kamieniołomów- czy tam zmiany w widoczności tak często następują, jak w jeziorach ? Czy są bardziej stabilne ?
jacekplacek - 10-09-2011, 01:52
| pomorzanka napisał/a: | | I jak trafić na podwodne atrakcje? |
Wziąć mnie z sobą
[ Dodano: 10-09-2011, 01:54 ]
| lozerka napisał/a: | | czy tam zmiany w widoczności tak często następują, jak w jeziorach ? Czy są bardziej stabilne ? |
Głównie zależą od ilości dymiarzy. Desz pogarsza lekko, dymiarze bardzo. Dymiarze+deszcz+miksja = katastrofa
tomster - 10-09-2011, 07:46
| jacekplacek napisał/a: | | Głównie zależą od ilości dymiarzy. |
Potwierdza się stara reguła Piechcina, że widoczność wzrasta wraz z odległością od wejścia. Nawet przy dużej ilości nurasów najlepsza wizura jest przy ścianie naprzeciwko wejścia do wody.
Oczywiście dymiarze muszą gdzieś zobaczyć, że mają problem, a Piechcin jest do tego doskonały. Jedno niekontrolowane machniecie płetwami i wygląda jak po wybuchu bomby
pzdrawiam
TS
pomorzanka - 10-09-2011, 12:03
| jacekplacek napisał/a: | | pomorzanka napisał/a: | | I jak trafić na podwodne atrakcje? |
Wziąć mnie z sobą |
ale Jacku - z brzegu, czy z Chorzowa?
jacekplacek - 10-09-2011, 22:27
| pomorzanka napisał/a: | ale Jacku - z brzegu, czy z Chorzowa? |
Ogólnie: przygarnąć...
conger - 11-09-2011, 11:43 Temat postu: Bicie butli Dive EVOLUTION .PL
lozerka - 11-09-2011, 12:53 Temat postu: Re: Bicie butli
| conger napisał/a: | | Dive EVOLUTION .PL |
dzięki, conger
Juz w drugim wątku znależliśmy
A swoją drogą?? Jest jakiś moderator, który wątki dotyczące Piechcina połączy ?
bo temat ciekawy, interesujący, a się rozpełza
Wilczy - 11-09-2011, 13:54
| jacekplacek napisał/a: | | pomorzanka napisał/a: | | ale Jacku - z brzegu, czy z Chorzowa? :) |
Ogólnie: przygarnąć... :D |
Przygarnąć, przytulić i okryć kocykiem? ;-)
Hmm... a może by tak jakieś przygarnianie grupowe?...............
lozerka - 11-09-2011, 14:09
Marcin
Przyszły weekend, sobota/niedziela
przygarniamy na wspolnego grilla i zaczłowieczanie wód Kamieniołomu
bardzo chętnie
pomorzanka - 11-09-2011, 14:17
| lozerka napisał/a: | bardzo chętnie |
bardzo, bardzo
Wilczy - 11-09-2011, 14:24
| pomorzanka napisał/a: | | lozerka napisał/a: | | bardzo chętnie :-) |
bardzo, bardzo :) |
Bardzo, bardzo mi się to zaczyna podobać :)
Nad Piechcinem byłem raz, dawno temu, ale nurkowałem tylko bardzo płytko, bardzo blisko wejścia (awaria manszety w suchym partnura - ech te suche... ;) W każdym razie, biało-turkusowe widoki bardzo mi się podobały.
GOTEK78 - 22-05-2013, 13:22 Temat postu: Warunki na Piechcinie WITAM
Czy był ktoś ostatnio na kam. Piechcin jakie są warunki.
Jeśli to mozliwe podajcie również obowiązujące opłaty i czy jest już sprężarka na miejscu? Pozdrawiam.
tomserwis - 22-05-2013, 21:57
Witam.Byłem w poprzednią sobotę pogoda była deszczowa warunki były super nie było tłoku.
Wizura super. Wszystko znajdziesz tu http://www.bazapiechcin.eu/
jeymz - 05-06-2013, 07:09
04.06.2013 r.
Temperatura powyżej termokliny- 13 st.
Termoklina - 5 m
Temperatura poniżej termokliny - 6 st.
Widoczność 7-8 m, momentami pow. 10-ciu.
Bajkowy wyjazd, byliśmy z kumplem tylko we dwóch, we czwartek ponawiamy wizytę. W piątek będą tam topili jeszcze dwa auta, hundaja i jakiegoś dostawczaka.
Pozdrawiam
ptja - 05-06-2013, 09:53
Ja się w niedzielę wybieram, pierwszy raz.
Czytałem o planie nurkowym "dookoła": na co zwrócić uwagę? Jakiej głębokości warto się trzymać?
Pewnie mogę "tradycyjnie" skupić się na zatopionych atrakcjach, ale w niedzielę może tam być więcej ludzi, a poza tym lubię "pospacerować" (np. raz dookoła Zakrzówka popłynęliśmy na paru metrach i było to jedno z fajniejszych moich nurkowań, a szczególnie kawałek przez zatopione drzewa).
lozerka - 05-06-2013, 10:05
ja opłynęłam kiedyś cały kamieniołom tak na 5 m c/a z wahaniami od 7 m do 3m i to był super nurek lewa część, litoral na początku najfajniejsza jest najpłycej, potem gdy płynie się dalej bardzo fajne miejsca są z zatopionymi krzakami i wiszącymi w nich szczupakami tak między 4 a 7 m, potem jest strona przeciległa od wejscia do wody z mini archem, bardzo fajnie się go przepływa, tyle ze w niedzielę, po tabunach i opadach, może być juz róznie, w dalszej część warto zejść głębiej, tam są zatopione całe drzewa bardzo fajnie się przepływa koło ich konarów, z kolei prawa część jest przepiękna w sloneczny dzien po południu, prześwietlona słoncem, jest tam taki niewielki "wawóz", często bywają ławice okoni i płotek
z zatopnionych rzeczy ja np naprawdę lubię magdę M, sporą żagłówkę. na burtach, maszcie utworzyły się takie włosy z glonów i robią fajne wrażenie, trochę latający Holender tyle, że w niedzielę wróże tam widoczność zerową - niestety, chyba że przyjedziesz o 6 rano
A tak w ogóle, jak zobaczysz blondynki/ kę w pomarańczkach- podejdź na pewno pokazemy Ci fajne miejsca
ptja - 05-06-2013, 10:12
| lozerka napisał/a: | | /.../lewa część, litoral na początku najfajniejsza jest najpłycej, |
więc może warto zostawić ją na koniec, żeby profil się wypłycał?
| lozerka napisał/a: | w niedzielę wróże tam widoczność zerową - niestety, chyba że przyjedziesz o 6 rano |
zero w całym akwenie? Właśnie dlatego chcę oddalić się od trakcji, żeby coś zobaczyć...
Tamten "tour zakrzówkowy" pamiętam też z tego, że wyraźnie było widać, że zbliżamy się do drogi - po wzbitym osadzie
| lozerka napisał/a: | A tak w ogóle, jak zobaczysz blondynki/ kę w pomarańczkach- podejdź na pewno pokazemy Ci fajne miejsca |
świetnie!
Z Łodzi ruszamy grupą ok. 7-ej, więc pewnie ok. 9:30-10-ej zajedziemy.
lozerka - 05-06-2013, 11:53
No nie na całym, tylko koło tej zagłowki chociaż w innych miejscach może być tez różnie
a co do profilu, to ten przeze mnie opisany chyba nie potrzebuje wielkiego wypłycania te głębsze rejony, które warto przyrodniczo odwiedzic są tak w połowie trasy dookoła, niemal na przeciwko wejścia do wody. Jedno tylko, teraz woda jest średnio ciepła także nad termokliną, wiec chyba lepiej tę trase podzielić na dwa nurki, zeby nie pozamarzać- chyba, że ktoś biega pod wodą i zrobi ją bardzo szybko, jednocześnie rozgrzewając się. Ale..nie warto, lepiej napawać się
a, i koło 9.30-10.00, jak mi się uda zmobilizować, to możliwe, że bedzie w trakcie, po pierwszym nurku, ale to w niczym nie przeszkadza
JACooL - 05-06-2013, 11:57
| ptja napisał/a: | | Ja się w niedzielę wybieram, pierwszy raz. |
Troche slabo to widze, szczegolnie ze pierwszy raz tam jedziesz, ale nie chce Cie zniechecac
Pogoda jest nienajlepsza - duzo wody po skalach pewnie plynie, a dodatkowo niedziela, czyli po sobotnich nurkach
Kamieniolom nie jest duzy i spokojnie go oplyniesz w kolo, zatopionych drzew tez jest sporo.
Osobiscie bym poplynal w prawo, czyli odwrotnie do 'wskazowek zegara' i skonczyl na podowdnym trawniku - 2-3 tyg. temu bylo tam najwiecej zycia podwodnego.
KSD - 05-06-2013, 19:05
| ptja napisał/a: | | Czytałem o planie nurkowym "dookoła": na co zwrócić uwagę? Jakiej głębokości warto się trzymać? |
Hej! Atakuj kamieniołom w prawo, czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara - będziesz miał dobry profil, na początku głębszy i z czasem wypłycający się. Zerknij na filmik który nakręciłem z takiego właśnie opłynięcia: http://www.youtube.com/watch?v=OmsnkqR2p7A Po kolei będzie to tak (w nawiasie czas na filmie):
1) Wchodzi do wody i dajesz w prawo, stok od razu opada (0:40)
2) Po chwili tworzy się już stromo opadająca ścianka, trzymaj się jej (1:15)
3) Zaraz na początku trafisz na pierwszy wraczek - łódka wiosłowa (1:25)
4) Teraz płyniesz przy ściance - teraz już własna decyzja, czy płycej, czy na maksymalnej głębokości ok 20+ (jeśli jest zapas gazu, polecam maksymalną). W około 10 minucie trafisz na drugi wrak, już znacznie konkretniejszy (1:35). Leży przy ściance na tych ok 20+ więc płynąc na maksymalnej od razu na niego trafisz, a płynąc płytko trzeba się do niego zanurzyć w tej mniej więcej 10 minucie.
5) Po wraczku proponuję wypłycić i trzymać się w przedziale 5-8 m, wpłynie się o jakichś kolejnych kilku minutach w obszar starego lasu (2:38) - jak dla mnie najbardziej klimatyczny odcinek i z najlepszą wizurą (mało kto tam dopływa).
6) Płynąc dalej minie się las, zakręt i w pewnym momencie (jeśli utrzyma się wcześniejszą głębokość) trafisz na poręczówkę lecącą gdzieś ostro w dół. To poręczówka do małych fiatów. Leżą one na maksymalnej głębkości kamieniołomu czyli ok 25-27m (2:11).
7) Później powrót do góry i płyniesz dalej. Częściowo ścianka jest stroma (3:05), a później wypłyca się (3:14). Tu na tej gładszej części jest takie "śmietnisko" leżą tam różne graty, można sobie pooglądać.
8) Trzyając teraz ok 5m i rozglądając się, w końcu trafi się na otwór "archa" (3:28). Można przepłynąć przez niego (nawet trzeba i kontynuować dalej...
9) I tu pewnie w niedzielę wizura nagle się popsuje, bo ten obszar jest "wycieczkowy". Generalnie jednak standardowo super krzaczki, głazowiska itp. itd. - fajna sprawa ale jak mniej ludzi (od 3:40...). Tak naprawdę to tu jest rewelacja (łącznie z wizurą) ale w tygodniu jak nikogo nie ma
10) Po drodze miniesz jeszcze platformę, wielką butlę gazową i poręczówkę na żaglówkę (można zajrzeć) jak gaz i temperatura pozwoli.
Powodzenia!
lozerka - 05-06-2013, 19:16
widzisz, i masz zupełnie dwa różne nurki ten mój nastawiony jest bardziej na ścianki kamieniołomu w częściach prześwietlonych słońcem, bardzo je lubię
ale taka drobna sugestia, gdybys sie zdecydował na trasę KSD, to ja po koniec, za archem, ciągnęłabym dalej wzdłuż ścian- KSD juz jakby ścina w kierunku wyjścia. A ten rejon po lewej od wejścia, tuż przy ścianach jest bardzo ładny i w zasadzie ja nigdy, gdy tam pływałam, nikogo nie zastawałam no chyba, że osoby zaciągnięte przeze mnie
mike217 - 05-06-2013, 19:45
Piechcin to piękny był pod lodem tej zimy..Za tydzień planuje tam nocne w środku tygodnia i test mojej latarki. Może środa? Ko chętny?
KSD - 05-06-2013, 20:32
| lozerka napisał/a: | ja po koniec, za archem, ciągnęłabym dalej wzdłuż ścian- KSD juz jakby ścina w kierunku wyjścia. A ten rejon po lewej od wejścia, tuż przy ścianach jest bardzo ładny i w zasadzie ja nigdy, gdy tam pływałam, nikogo nie zastawałam |
Tak, to zdecydowanie bardzo dobra sugestia
Generalnie jest tak, ze ludzie atakują od wejścia na wprost, lecąc poręczówką do żaglówki i na archa, a właśnie ta ścianka zupełnie po prawej jest po pierwsze lekko pomijana, a po drugie ładnie doświetlona - naprawdę bardzo fajna
rob65 - 05-06-2013, 20:44
Film z dnia dziecka
http://youtu.be/ynTT72twReU
temperatura 4 stopnie.
Jeśli opłyniesz w prawo na butlę 15l zawracanie przy 110 atmosfer to będzie taki profil jaki dodałem w załączniku. My poruszaliśmy się za głęboko w tamtą stronę więc minęliśmy jacht (widoczność przy dnie 3m) dopiero w drodze powrotnej go zahaczyliśmy ( około 27 minuty).
Dodam iż do 12m widoczność około 10m.
Miłego nurkowania
ptja - 05-06-2013, 23:00
Wielkie dzięki wszystkim za sugestie! Zapowiada się nieźle przy takich precyzyjnych wskazówkach
Plan już na kartce, trafi do wetnotesu.
Nie wiem czy termoizolacja (moja lub partnera) nie zmodyfikuje planu, ale myślę, że na pierwszym nurkowaniu spróbujemy opłynąć, a na drugim "pogazować" i "pożeglować" (widzę, że max 14m, więc akurat dobrze na nurka powtórzeniowego).
lozerka - 06-06-2013, 12:16
czy ktoś będzie jechał w niedzielę z Piechcina do Poznania tak koło 12-14 i mógłby zabrać 1 osobę z niewielkim bagazem ?
White - 07-06-2013, 17:23
@ptja
Jedziesz ze znajomymi czy z jakimś Centrum ? Może z Mikołajem ?
ptja - 07-06-2013, 20:50
| White napisał/a: | | Jedziesz /.../ Może z Mikołajem ? |
Dokładnie tak. Też się wybierasz?
White - 07-06-2013, 22:05
No tak Sam jedziesz czy busem ?
ptja - 07-06-2013, 22:09
| White napisał/a: | No tak Sam jedziesz czy busem ? |
Tak, busem.
Krzysiek zawsze tak skalkuluje, że własnym w pojedynkę nie jest dużo taniej, a możliwość pokimania w drodze jest też cenna.
No i ekipa też fajna.
White - 07-06-2013, 22:11
No pewnie Ja do was dołączę w Inowrocławiu.
To dopiero mój drugi wyjazd z nim, wcześniej na Hańczy byłem, ekipa świetna ...
Moja kariera nurkowa dopiero co się zaczeła, ja dopiero 16 lat mam
ptja - 10-06-2013, 11:42
Byłem, zanurkowałem wg planu (pierwsze nurkowanie dookoła zbiornika 63 minuty, drugie żaglówka z przyległościami, krócej), było świetnie oprócz jednej rzeczy, ale to dopiero w domu się okazało... kamera nie nagrała ani sekundy filmu i nie mam pojęcia co było powodem.
Rybki: szczupak(-i), okonie, płocie, trochę roślinności w płytszej części. Nowo zatopione pojazdy mocno zamąciły i będą jeszcze przesuwane (obecnie są skośnie na stoku, na głębokości ok. 16m).
Arch znalazłem i przepłynąłem, ale trochę tłok był i wizura tam bardzo słaba.
Dziura w ziemi za wiaduktem olbrzymia... warto zobaczyć.
Na pewno nie ostatni raz tam byłem. Dzięki za wskazówki (i Lozerce za spotkanie).
[ Dodano: 10-06-2013, 22:18 ]
| ptja napisał/a: | | /.../było świetnie oprócz jednej rzeczy, ale to dopiero w domu się okazało... kamera nie nagrała ani sekundy filmu i nie mam pojęcia co było powodem/.../ |
Udało mi się wywołać problem: jeśli kamera przed włożeniem do obudowy ma lekko przesunięty suwak (włącznik nagrywania), to suwak na obudowie nie działa.
Włączanie w tej kamerze jest zrealizowane magnetycznie: przesunięcie suwaka (na kamerze lub na obudowie) oznacza przesunięcie magnesu nad czujnik znajdujący się w pobliżu obiektywu i widocznie pole magnetyczne przesuniętego tylko trochę suwaka z kamery nie wystarczy, by zaczęła nagrywać (to bym zauważył), ale blokuje pole z suwaka obudowy (a niestety nie sprawdziłem czy dioda świeci po włączeniu, przyznaję bez bicia).
rob65 - 18-06-2013, 00:29
Póki Jarek nie zorientuje się że sprzedali mu plastikową atrapę kamery to dam linka na te nowe "graty" w Piechcinie.
http://youtu.be/G5H2MTcl9AI
Pozdrawiam
pawbun - 02-07-2013, 17:10
Jaka aktualnie wizura w Piechcinie? Był ktoś ostatnio?
pzdr
[ Dodano: 08-07-2013, 15:04 ]
Forum chyba umiera....
[ Dodano: 08-07-2013, 15:05 ]
nikt nie był w Piechcinie ?
jeymz - 15-07-2013, 16:22
Najprawdopodobniej będę w najbliższy czwartek, to zdam relację co do warunków.
Pozdrawiam
jeymz \m/
Colly - 15-07-2013, 18:10
Warunki z niedzieli.
Wersja nr 1 partnura - SYF - nic nie widać ( kolega wrócił tydzień temu z Egiptu )
Wersja nr 2 czyli moja - ŚWIETNIE do 9 m wizura około 10 m- poniżej około 5m
( ja wróciłem tydzień temu z Mazur - kwitła woda, więc widoczność była na 0,5-1m)
Jak widać na przykładzie "punkt widzenie zależy od punktu siedzenia"
Pozdrawiam
dino74 - 18-07-2013, 00:01
warunki z 16.07.2013
taki 60 min nurek
wizura od 10 do 14 metrow
trmoklina kolo 8m
nad 18° tak na 4m
pod 8° tak na 12m
rob65 - 28-07-2013, 13:10
Najnowsze informacje o pogodzie w ten gorący dzień.
Pozdrawiam
lozerka - 30-07-2013, 01:21
wyłożone pleksą i posypane cukrem pudrem ?
makalu - 05-09-2013, 20:29
Pytanie retoryczne.Dlaczego na stronie bazy w Piechcinie, nie ma nadal zaktualizowanego planu atrakcji pod wodą z poręczówkami do nich prowadzącymi?Jadę w weekend i chciałbym nowe ,,graty"zobaczyc.
KSD - 05-09-2013, 23:50
Na miejscu jest tablica z rozrysowanymi atrakcjami i poręczówkami. Co zaś do strony to niedługo powinna być zaktualizowana.
ptja - 06-09-2013, 02:06
Ostatnio, jak byłem, to mapka wyglądała mniej więcej tak:
makalu - 06-09-2013, 19:46
No dzięki Wam.Jak bym już tam był.Teraz jeszcze na sam środek akwenu jakiegoś Antonowa trzeba utopić i będzie bajka.
mike217 - 06-09-2013, 21:24
W celu po co antonowa? Mało już tego złomu tam?
ptja - 06-09-2013, 22:56
Zgadza się, akwen i bez tego jest całkiem urokliwy. "Magda M" robi wrażenie i jakoś tak łódź bardziej do wody pasuje niż samolot, a śmietnik "lokalesów" też jest dla chętnych
rob65 - 24-09-2013, 18:06
niedziela 5 stopni do 14m widoczność super.
http://youtu.be/lKvP07mEBzY
Niesporczak - 13-10-2013, 18:25
Stan na dziś - wizura min. 10m. Rześko i przyjemnie.
makalu - 22-10-2013, 20:19
Woda 8st na 23metrach,wyżej 11st.Pierwszy raz byłem na maluchach po drugiej stronie,potem w lewo przy skarpie(rury, drabiny,stado okoni większych od ręki),i powrót przez łuk skalny i jacht.Wizurka po drugiej stronie perfekt,od Archa już gorzej(niewiele gorzej ,ale gorzej).Podwodne drzewa robiły wrażenie.
Niesporczak - 17-03-2014, 11:16
Niedziela 16 marca: woda 3 stopnie, wizura ok. 5m. Lodu nie ma.
RatPSP - 21-03-2014, 20:44
Zna ktoś obecne warynki na Piechcinie ?
Jacek Wo - 21-03-2014, 20:51 Temat postu: może scalić ten wątek z "Kamieniołom Piechcin"? jak w temacie ....
Colly - 22-03-2014, 16:48
Warunki z dzisaj rano. Temp. Wody : na powierzchni 7-8 stopni, na 20m 4 stopnie.
Wizura do ok.10m glebokosci widocznosc 7-10 metrow. Glebiej bardzo roznie od 5m do 2m.
Zdziwlo mnie bo bylismy z partnurem pierwsi w wodzie a wydawalo sie jak by ktos przeb nami plywal. Takie skoki wizury ponizej 15go metra. Jako pierwszy nurek w tym roku to bardzo OK.
Ps. Mialem okazje poplywac z kompem xdepa - dla mnie rewelka.
w_odnik - 26-05-2014, 09:46
Jakie aktualnie warunki w Piechcinie? Był ktoś może ostatnio?
rob65 - 26-05-2014, 21:00
Witay
Widoczność do 10m około 14m a głębiej już gorzej (deszcz sprawił zamącenie). Temperatura wody przy dnie 6-7 stopni na powierzchni około 13 stopni.
Dane z niedzieli 25 05 2014.
woland66 - 10-06-2014, 08:39
niedziela 08,06,14, powierzchnia wrzała od temperatury i kursów, w zasięgu szkoleń wizura 05 m , na ściankach pięknie
https://www.facebook.com/...?type=3&theater
https://www.youtube.com/watch?v=Pavhi01O9Pk
FABER - 13-06-2014, 19:53
Potwierdzam woda w niedziele zmielona. Widocznosc na Magdzie jak wracalem z maluszkow kolo 0,5m. Tylko po poreczowce wymacalem przewrocony maszt. Do Archa masakra. Im dalej i glebiej lepiej! Wiadomka Woda cieplutka ponizej 15m przyjemnie:)
wpawlicki - 15-06-2014, 16:16
14.06 w Sobotę rano woda trochę zmącona. Po południu prawie nikogo nie było i woda szybciutko się klarowała. Wizurka tak do 8 m na moje oko. Temperaturka jak zwykle niska.
saiz81 - 15-06-2014, 20:42
Witam .
Wybiera się ktoś w sobotę tj.21 do Piechcina na nurki ?
Będę w okolicy i z chęcią bym się do kogoś podłączył na nura , bo nie wiem czy pozwolą mi nurkować solo.
Jak coś pod wodą jestem ogarnięty
Pozdrawiam
woland66 - 29-06-2014, 11:58
wczoraj mało ludzi że jeden obraz zastapi tysiąc słów
https://www.youtube.com/watch?v=hm_A0f54YYk
WW - 08-07-2014, 13:08
Pytanie nie nurkowe.
W niedziele widziałem młodą parę robiącą sobie zdjęcia w wodzie. Nie nurkowali, ale weszli prawie do pasa. Potem następna i jeszcze jedna.
Czy to jakiś lokalny obyczaj, czy mnie się w oczach troiło?
JACooL - 08-07-2014, 14:30
cytat ze strony bazy:
"Otoczenie wapiennych skał sprawia, że malownicze krajobrazy stają się pięknych tłem do sesji niebanalnych fotografii, zwłaszcza tych ślubnych. Dla chętnych mamy specjalną ofertę."
woland66 - 08-07-2014, 17:21
ostatnio zawsze jak jestem w weekend spotykam młode pary fotografujące się w plenerach Piechcina, przynajmniej maja troszkę bardziej oryginalne fotki niż inni, chyba że wszyscy z okolic tam robią ślubne sesje
moze sprawdzimy w ten weekend na demosach
[ Dodano: 15-07-2014, 08:30 ]
na demosach wizurka w zasięgu 20 min od wejścia baaardzo słaba, po 15 w niedzielę wapień już trochę opadł i było spoko 10 m, przy dnie chłodniej - 7 do około wyżej już zupa;)
wracając w pogoni za dwoma solidnymi okoniami spotkałem lina olbrzyma:
https://www.youtube.com/watch?v=eIF_wFpM77U
wpawlicki - 16-04-2015, 19:46
był ktoś ostatnio?
Marcin13736 - 16-04-2015, 22:03
Byłem w ekipą w sobotę. Wizura taka sobie. Już pojawiają się "piankowcy" z instruktorami. Ogólnie zimno bo max 6 st., a najczęściej 4 st.C.
Ale można flaszki nabić ( twin 2x12- 29zł), napić się herbatki lub kawki...
pacio - 23-06-2015, 14:15
Czy zna ktoś aktualne warunki? Wizura?
Planuje wyjazd w ten weekend, trochę obawiam się tłumów...;)
kromar - 23-06-2015, 14:53
Tutaj dirlog mozna znalezc troche informacji o warunkach.
Pozdrawiam
MK
dino74 - 29-06-2015, 21:47
Informacji o warunkach są też na diveplan.pl czesto tam nurkujemy
Marcin13736 - 12-07-2015, 19:01
kwiecień
Irek H. - 02-08-2015, 14:11
Wczoraj, widoczność przy wejściu - ... chyba OWD ćwiczyło , dalej na ok. 7-10 m. - widoczność nawet 10m. temp.12/13 st. C; na 17 m. - widoczność ok. 7 m temp. 9-10 st. C.
W sumie baaadzo przyjemnie.
woland66 - 12-08-2015, 17:31
był ktoś ostatnio, jak temperatura, roślinki się w końcu zazieleniły?
wujek130 - 13-08-2015, 02:11
Tydzień temu bylem, przejrzystośc wody nie najlepsza. Woda kwitnie (podobno juz drugi raz w tym roku) w zaleznosci od głębokości 6-8m.
divers - 04-10-2015, 14:43 Temat postu: Jaka widoczność? Jaka obecnie widoczność? Ktoś nurkował, ktoś wie?
FABER - 04-10-2015, 16:14
We środę będę to napisze;)
divers - 04-10-2015, 19:08
Dzięki, będę wdzięczny za info;-)
pozdrawiam,
Diver's
bell23 - 04-10-2015, 21:36
dzisiaj :
po prawej widoczność tragedia 1-2 m
jaskinia i litoral po lewej ok 5 m
divers - 05-10-2015, 15:36
| bell23 napisał/a: | dzisiaj :
po prawej widoczność tragedia 1-2 m
jaskinia i litoral po lewej ok 5 m |
Wielkie dzięki. W takim razie zmiana planów na weekend... Chyba Trześniowskie, podobno jest petarda minimum 10 m.
FABER - 05-10-2015, 19:59
Woda po weekendzie nie ma sie co podniecać. Na maluchach ? Na koktwczarce? Byliście? Wpadnijcie środa czwartek. Dam znac od razu jak wyjdziemy z wody była pogoda wiec pewnie było sporo pilegrzymek nie mówiąc o kursiwach...
Turlogh - 08-10-2015, 18:57
Witam. Nurkował ktoś na Piechcinie wczoraj lub dzisiaj i mógłby napisać jaka wizurka? Jutro zamierzam tam zboczyć i ciekaw jestem czy się poprawiło po weekendzie.
FABER - 08-10-2015, 23:53
Wiza rożna w rożnych rejonach zbiornika...
divers - 09-10-2015, 15:10
| FABER napisał/a: | | Wiza rożna w rożnych rejonach zbiornika... |
Mogę prosić o szczegóły? Z góry dziękuję;-)
pawbun - 02-11-2015, 10:53
Na Piechcinie dalej "mąka"? Jak z wizurką ?
FABER - 02-11-2015, 16:20
4-5 m max
FABER - 05-12-2015, 15:09
Poprawia sie.
wpawlicki - 06-12-2015, 17:43
Pod wodą dramatu nie ma, ale jak na Piechcin dalej słabawo. Woda miesza się w całym zakresie głębokości i wizura nie przekracza 5-7 m, jeszcze trochę i powinno być jak zwykle.
Warunki za to poprawiły się na powierzchni. Od ostatniej mojej wizyty (jakoś w lipcu) zmieniło się bardzo na plus.
Na miejscu starego parkingu i wiat pojawiło się 10 boksów garażowych w pełni zamykanych (tak, tak, nie wieje...) i z zasilaniem (3 gniazdka elektryczne). Każdy boks wyposażony jest w stabilne stoły do mechlania, ławy, oświetlenie i zapewnia całkiem komfortowe warunki do przebierania. Pomiędzy boksami miejsca parkingowe - nie trzeba daleko biegać ze szpejem.
Kolejne zmiany to sprężarkownia i bank powietrza na miejscu (nawet nie trzeba flaszek wnosić na górę).
W chwili obecnej można powiedzieć, że Piechcin doczekał się bazy z prawdziwego zdarzenia. Pozostaje gratulować i czekać jak to wszystko się rozwinie bo plany chyba są wielkie.
gazeliusz - 11-12-2015, 21:55
Dzisiaj udane nocne, wizura 5-7 m, dwa niewielkie szczupaki, ogromny okoń i 50 kg raków w oponach..pozdrawiam
lukpep - 28-12-2015, 19:15
27.12.2015 - bardzo fajna wizura - kolo 10m.
Przy okazji pytanie - czy ktos z forumowiczow tego wlasnie dnia strzelal z brzegu zdjecia lustrzanka?
nikon d7100 + jakis sensowe szklo z tego co zdazylem przyuwazyc. Ciekaw bylem efektow - dlatego pytam
Jacek Wo - 02-02-2016, 13:02 Temat postu: 31.01.2016 Lodu brak.
Temperatura wody 2-3 stopnie.
Wizura 10-12 metrów.
Krzysztof Kunysz - 18-03-2016, 19:20
Piechcin 18-03-2016 dla wybierających się
Wizura różnie od 3 do 6-7m
Temperatura 3 stopnie
drwaldek - 07-04-2016, 08:52
Ktoś był już w kwietniu? Jaka wizura?
FABER - 07-04-2016, 09:09
szalu brak wiza spada niestety...
USN_Szabla - 05-05-2016, 08:34
Ktoś był w majówkę? Jak warunki?
FABER - 05-05-2016, 13:14
Bez zmian a nawet gorzej. Do 5 m w sumie to i tak niż jeziora teraz
drwaldek - 10-06-2016, 10:38
Ktoś był ostatnio na Piechcinie? Jaka wizura?
wujek130 - 13-06-2016, 10:24
No właśnie jaka wizurka na Piechcinie??
lukpep - 14-06-2016, 12:33
dosyc intensywnie ruszyly kursy OWD wiec bywa mocno srednio po stronie od wejscia. Druga strona (maluchy) jest ok.
wujek130 - 22-08-2016, 14:26
Witam!!! Był ktoś ostatnio w Piechcinie?? Wiecie jaka wizura??
woland66 - 22-08-2016, 18:06
bywało lepiej
FABER - 12-09-2016, 10:57
wczoraj dramat
indianin - 13-09-2016, 21:33
10-11 wrzesnia 2016 - masakra. Od kotwiczarki do scianki blisko Statku Milosci moze byly 2 metry (metr w lewo + metr w prawo ), a to raczej rzadko odwiedzana trasa. Bez lampionu chyba by trzeba bylo na macanta.
lukaszl - 18-10-2016, 22:17
jakas zmiana na lepsze sie zadarzyła moze?
FABER - 19-10-2016, 09:19
poprawilo sie przy scianach zwlaszcza
Sebiriusz - 14-01-2017, 14:23
Kto był ostatnio? Jak z lodem ...i ogólnie?
FABER - 14-01-2017, 20:28
Zapytaj jutro ale najłatwiej zadzwonić do Moniki
Sebiriusz - 14-01-2017, 20:52
Jestes jutro?
my będziemy ~10-14. Czarny sedan VW na WP. Trzech gości w czarno czerwonych SS i jeden w dir kolorze
woland66 - 16-03-2017, 18:04
jak z wizurka? myślę o kierunku na niedzielę
Jakub Cieślak - 26-03-2017, 19:01
Dwa tygodnie temu zimna woda jak diabli, a wizura tak jak od dłuższego czasu - niezła, ale bez szału.
RatPSP - 20-04-2017, 16:48
Jak widoczność? Ktoś był ostatnio?
Jacek Wo - 20-04-2017, 18:27
| RatPSP napisał/a: | | Jak widoczność? Ktoś był ostatnio? |
8 kwietnia, wizurka przeciętna - jak na Piechcin, czyli ok. 4-6 metrów,, zależnie od miejsca
najlepsza koło "maluchów"
RatPSP - 22-04-2017, 18:13
Niestety mimo zapewnień telefonicznych właściciela bazy że przejrzystość wody sięga od 6 do 8 metrów,
dzisiaj było kiepsko, nawet bardzo, ale pewnie przez dwa dni się zepsuła
Mamy nauczkę że sensu niema dzwonić wcześniej
lukpep - 22-04-2017, 20:29
ano dzisiaj slabo - pierwsze 10m to ledwo widac druga strone platformy. Glebiej troche lepiej.
adam j - 15-05-2017, 12:52
Właśnie wróciliśmy z Piechcina. Wizura nie powala około 3-4 m. Woda 10 st. na 20 m 4 st. Za to baza rozkwita w sensie dosłownym i w przenośni.
FABER - 15-05-2017, 19:18
Wczoraj za kotwiczarka przy ścianach na 20 przezajebiscie ale rylko tam...
wpawlicki - 21-05-2017, 05:45
Wczoraj pełno ludzi więc raczej zupa nurkowa. Wizura w okolicach złomowiska i maluchów około 4-5 m, w pozostałej części zmącone okrutnie. na dole temp. 4 stopnie więc jest rześko.
froniu82 - 17-07-2017, 13:01
Wczoraj wizurka ok. Przy wejściu troszkę zamącone ale ogólnie bardzo ładnie ok 10m.
Grotto8 - 21-09-2017, 17:27
Był ktoś ostatnio? Jak wizura?
Grotto8 - 22-04-2018, 21:01
Co jest ? Nikt już tu nie nurkuje ?
Jacek Wo - 22-04-2018, 21:13
| Grotto8 napisał/a: | | Był ktoś ostatnio? Jak wizura? |
Tydzień temu około 5-6 metrów.
|
|