Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:22
Nurkowanie, a cukrzyca
Autor Wiadomość
Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2003, 21:59   Nurkowanie, a cukrzyca

Witam całą nurkową społeczność!!!

Jako nowicjusz zwracam się do rady "starszych" z prośbą o radę.
Z dnia na dzień jestem coraz większą fascynatką nurkowania.
Moim jedynym doświadczeniem jest bezdech, choć automat już raz w paszczy miałam 8)
Problem mam następujący - jestem cukrzykiem insulinozależnym. I choć moja choroba nie wyklucza z mojego życia sportu, to jednak ponoć stanowi problem przy nurkowaniu. I oto sedno mojego pytania. Proszę szanowne zgromadzenie o udzielenie mi informacji odnośnie mojego problemu. Powiedzcie mi czy mam szanse na spełnienie marzeń.
Może wśród Was znajdzie się choć jeden nurkujący cukrzyk i mnie troszkę podniesie na duchu.

CZekam z niecierpliwością na jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam
Ania zwana Foczką

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 28-06-2003, 22:20   

Jako osoba chora na cukrzyce zostaniesz zdyskwalifikowana na badaniach lekarskich.

Przykro mi, ze musze Ci przekazac takie wiesci :(
Zastanow sie czy warto az tak ryzykowac... prosty przyklad... postaraj sie wyobrazic co sie stanie jezeli zapadniesz w spiaczke pod woda?

Choc z drugiej strony ludzie zdrowi tez traca pod woda przytomnosc, wiec moze istnieje cien szansy...

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 29-06-2003, 00:38   

PADI cukrzykom pozwala nurkowac, NAUI nie. Ja sie tyle naczytalem o cukrzykach, ktorzy stracili przytomnosc pod woda i zgineli, ze osobiscie uwazam to za zly pomysl

Bart
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2003, 01:10   

Osobiście nie jestem fachowcem, dlatego nie będę się wypowiadał na ten temat. Polecam stronę poświęconą medycynie nurkowej prowadzonej przez lekarza. Są tam pokrzepiające wieści dla ciebie.
http://strony.wp.pl/wp/mnowakowski1/

Miłosz 

Stopień: plastikowy
Wysłany: 29-06-2003, 10:43   

Cytat ze strony:
Przeciwwskazaniem do
nurkowania nie jest cukrzyca per se lecz jej powikłania

Z tego, co ja się kiedyś dowiadywałem możesz dowiadywać się u lekarzy czy w Twoim stanie nurkowanie jest zabronione i nie być bez szans na "pozytywne rozpatrzenie" w zależności od stanu choroby. Z cukrzycą to jest tak: ogólnie nie można (głównie przez powikłania - nie tylko utraty przytomności), szczegółowo trzeba porozmawiać z lekarzami - najlepiej kilkoma, może się okazać, że dasz radę. Gra jest warta świeczki. Warto też postarać się utrzymać dystans do siebie i nie upierać się, jeśli powiedzą "nie" a także nie zapominać o ograniczeniach, jeśli się zgodzą.

Pozdrówko,
Nishigoi
p.s. Jak zwykle napiszę: żadna telekonsultacja nie zastąpi osobistej wizyty u lekarza. :razz:

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2003, 16:34   cukrzyca, a nurkowanie

Dzięki chłopcy za odpowiedzi.

Choć muszę przyznać, że łatwo się nie poddam.
Oczywiście zdaje sobie sprawę ze wszystkich niebezpieczeństw i z tego, że moje aspiracje mogą sięgać najwyżej pierwszej gwiazdki.
Co do konieczności medycznej konsultacji też mam to na uwadze.
Bardziej zastanawiam się nad historiami z cukrzykami w roli głównej.
Ja jak narazie mam pozwolenie diabetologa i wstępne przychylne oko lekarza nurkowego.
Z tego co udało mi się dowiedzieć, to wszystko zależy od osobistej kondycji osoby zainteresowanej i jej stanu zdrowia.
Cóż będę próbować 8)

Jednakże będę wdzięczna za historyjki z życia wzięte jeśli ktoś o takowych słyszał.

I jeszcze raz dzięki za info.

Pozdrawiam
Ania

kubik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2003, 17:03   

Jedynie prośba do Ciebie. Wiem, że to czasem może być w pewnien sposób dla Ciebie krępujące, ale dobrze by było, aby buddy wiedział(a) o tym. To dla Twojego i reszty zespołu bezpieczeństwa. Poza tym, powinaś nurkować tylko z kimś, kto w razie potrzeby będzie Ci w stanie skutecznie udzielić pomocy np. bezpiecznie wyprowadzając na powierzchnię. Miej powyższe na uwadze, acz nie poddawaj się :-D

pzdr
kubik

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2003, 18:57   Podziękowania dla Barta

Przesyłam specjalne podziękowania dla Barta za podany adresik.
Stronka rzeczywiście jest doskonała, a temat cukrzycy doskonale opracowany. Biorąc udział w któtkim teściku już wiem, że nie taki diabeł straszny. W moim przypadku po prostu wystarczy zachować zasady zwiększonej ostrożności, bo moja choroba nie stanowi większego problemu.

Drogi Barcie, podniosłeś mnie na duchu.

Dziękuję
Ania

Bart
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2003, 08:42   

Radziłbym ci poszukac jakiegoś autorytetu wsród lekarzy zajmujących się twoją chorobą. Wszyscy lekarze mają ogólną wiedzę z tego tematu, lecz tobie potrzebny jest poważny specjalista, który jeżeli wyraziłby ci zgodę na nurkowanie, opracowałby dla ciebie sposoby postępowania przed, podczas i po nurkowaniu. Chodzi mi np. o częstotliwość pomiaru poziomu cukru i momenty, w których trzeba to zrobić.
Przerobiłem to już na sobie, kiedy w tym roku miałem "awarię" kręgosłupa. Byłem u zaprzyjaźnionego neurologa, który zabronił mi wchodzenia do wody, wspinania, intensywnego biegania. Najlepiej chodzić niedużo i to powoli. Miałem wtedy niezły dół. Pojechałem do Warszawy do lekarza, który zajmuje się takimi dolegliwościami. Obejrzał wyniki z tomografii, wytrzeszczył oczy i ledwo powstrzymywał się od śmiechu. Powiedział, że ma pod swoją opieką wielu sportowców wyczynowych z takimi dolegliwościami, kazał: biegać, pływać, dużo się ruszać i to najlepiej codziennie. Wiadomo nie wszystko jest w porządku, więc trzeba na niektóre rzeczy uwazać. Mam zestaw codziennych ćwiczeń, po których dolegliwości ustąpiły po tygodniu (zamiast tabletek przeciwbólowcych przepisanych przez pierwszego lekarza).
Czeka cie pewnie jeszcze kilka wizyt u lekarzy, lecz myślę że warto miec pewność.
Powodzenia

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2003, 19:13   lekarz

A to gratuluje znalezienia odpowiedniego specjallisty.
Ja rowniez rozmawialam juz z niejednym lekarzem na ten temat.
Niestety z nurkowych nie ma zadnych diabetologow, jednak moj lekarz nie widzi przeciwwskazan. Bede tylko musiala sie dobrze kontrolowac. W przypadku cukrzycy wszystko jest metoda prob i bledow. Jednak marze o tym aby sprobowac i sie nie poddam. Choc wiem, ze wiele w tej dziedzinie nie zrobie. Ale dobra i pierwsza gwiazdeczka.

Dzieki za wsparcie i zycze duzo zdrowia.

Ania

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 02-07-2003, 08:51   

czesc Foczka,
spotkalem wczoraj lekarze (R-ka) - cukrzyka.
nie zna sie co prawda na nurkowaniu, ale mowil, ze jak najbardziej jest mozliwe.
nie wiem, ktory masz typ cukrzycy - 1 czy 2.
jak drugi to mozesz praktycznie smialo wchodzic do wody, jezeli pierwszy to musisz naprawde bardzo uwazac, poinformowac buddiego o pierwszej pomocy w Twoim wypadku (gdzie masz insuline, gdzie ma ja "wbic") i przez caly czas nieustannie sie samokontrolowac
to tyle
do zobaczenie pod woda
Kuba

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2003, 10:46   stopien

Cukrzyca typu 2 jest cukrzyca starcza, moja jest mlodziencza - typ 1.

Jednak jestem dobrze wyrownana i nie mam problemow ze skokami cukrow.

Bede ostrozna i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzieki za zaangazowanie

Pozdrawiam
Ania

Pedro 

Stopień: Divecon
Kraj:
Hungary

Wysłany: 02-07-2003, 11:41   Re: stopien

Foczka napisał/a:
Cukrzyca typu 2 jest cukrzyca starcza, moja jest mlodziencza - typ 1.

No tak, to nie ma sensu czekać z nurkowaniem aż Ci przejdzie w starczą... ;) Nurkuj dziewczyno byle ostrożnie, a żałowała na pewno nie będziesz...
Podziwiam i pozdrawiam,

LAMA 

Wysłany: 02-07-2003, 23:37   Re: stopien

Foczka napisał/a:
Bede ostrozna i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Powodzenia, i może któraś z poniższych rad przypadnie Ci do gustu

1. Zawsze nurkuj z przynajmniej 2 bardziej od Ciebie doświadczonymi nurkami (najlepiej jeśli obaj przejdą szkolenie ratownicze, np. Stress&Rescue - i tak sprawdź ich - niech Cię wyciągną z 10, a Ty udawaj nieprzytomną).

2. Przed nurkowaniem na głębokość większą niż 10m odwiedź komorę.

3. Na całe szczęście (jak piszesz) nie masz wahań poziomu cukru, ale musisz sprawdzić u fachowców-lekarzy, jak to jest z wpływem saturacji. Niezależnie od tego, co może nastąpić podczas Twojego nurkowania, polecam się zabezpieczyć na ewentualne niedocukrzenie, jak i wysoki cukier - opaska na ramieniu z ampułko-strzykawkami lub czymś podobnym (nie wiem, czy można ich używać pod wodą - musisz sprawdzić) po dwie z glukozą i szubkodziałającą insuliną (chyba Actrapid). Do tego wycięcie (min. 5cmx5cm) w skafandrze (suchacz chyba odpada, ale skafander mokry wystarczy), kryte odpinaną łatką na klamerkę. Miejsce wycięcia - tam, gdzie robisz sobie zastrzyki, np. ramię. [Znowu trening z pozostałą dwójką nurków.]

4. Niestety, Twoje szanse na nurkowania podlodowe widzę krucho - nawet ciepła woda i tak wychładza, więc Twój organizm będzie łaknąć energii (czyt. cukru). Tu, mam nadzieję, mylę się i lekarze dadzą Ci zielone światło.

5. Nie trać wiary.

Trzym się,

LAMA

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 03-07-2003, 05:46   

LAMA napisał/a:
Do tego wycięcie (min. 5cmx5cm) w skafandrze (suchacz chyba odpada, ale skafander mokry wystarczy), kryte odpinaną łatką na klamerkę. Miejsce wycięcia - tam, gdzie robisz sobie zastrzyki, np. ramię. [Znowu trening z pozostałą dwójką nurków.]

MacGywer? ;)

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 06:32   nury

Chlopcy jestescie po prostu cudowni ;)

Naprawde podniesliscie mnie na duchu.

Ciesze sie, ze do Was trafilam.

Dziekuje
Ania

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 03-07-2003, 08:58   

czyli nie zostaje juz teraz naprawde nic jak nurek w jakims pieknym jeziorku. opisz konicznie wrazenia.
Kuba

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2003, 12:37   nurek

Obiecuje, ze opisze.

Moze juz nawet po najblizszym weekendzie.
Kto wie..........

Foczka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2003, 10:08   Pierwsz raz !!!!!

Moi Drodzy Koledzy,

Wyglada na to, ze pierwszy raz mam juz za soba ;)

Ciekawe skojarzenie mi sie nasunelo, ale moze powrocmy do nurkowania.

Hi, hi, hi, hi...

W miniony weekend niesmialo rozpoczelam moja przygode nurkowa w Kulce. I powiem Wam, ze jest to najwspanialsze doznanie jakie moze byc.
Wiekszosc czasu co prawda spedzilam w ABC na bezdechu, ale przy moich ostroznych poczatkach trzeba powolutku sprawdzac reakcje organizmu. Jednak widzac zaskoczenie na twarzach kolegow z bazy stwierdzilam, ze nie jest ze mna tak kiepsko. Udalo mi sie nawet polezec troszke czasu na dnie z automatem w paszczy i poobserwowac obfitosc jeziornego dna 8)

A teraz cos co mnie najbardziej urzeklo - moment w ktorym wplynelam w lawice rybek, ktore z zaciekawieniem plywaly wokol mnie podgryzajac moja pianke. I jeszcze to slonce przebijajace sie przez wode.

Tak wlasnie powinien wygladac raj.....

Kocham ten sport!!!!

Pozdrawiam
Ania

anatol 

Stopień: ADV TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-07-2003, 10:17   

Gratulacje :-D

Tak trzymaj :los:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu