wystarczy olać zasadę nieobżerania sie przed nurkowaniem
znaczy fasolka po bretonsku (albo chilli con carne) i wtedy bedzie ten gaz, co to zrobi, ze szybciej wpadne w deko niz zglodnieje?
Ale wciaz chcialabym sie dowiedziec od madrzejszych i o wiele bardziej zaawansowanych nurkow ode mnie, ktory gaz zrobi, ze predzej wpadne w deko. Bo z wyliczne wynika, ze nawet heliox 10/90 mi tego nie daje - znaczy najpierw zglodnieje nim wpadne w deko.
Ale co ja tam wiem o nurkowaniu - nic.
Mania
Ostatnio zmieniony przez Mania 15-11-2007, 21:40, w całości zmieniany 2 razy
z jakowys dla mnie niezrozumiałych powodów(to pewnie starczy uwiąd...mózgu) wyczuwam u wielu forumowiczów "parcie na głębokość"
o nuraniu plycej niż ileśtam metrów sie nie mówi,bo...no,własnie-bo co?
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 16-11-2007, 16:46
Andrzej Kosko napisał/a:
Mania napisał/a:
nie widze powodow by sie go wstydzic.
z jakowys dla mnie niezrozumiałych powodów(to pewnie starczy uwiąd...mózgu) wyczuwam u wielu forumowiczów "parcie na głębokość"
To samo obserwuję ze zdziwieniem - Zejść na 40 (dla mnie limit ) ale po co ? Na 4-6 m jest najfajniej. Mam działkę nad jeziorkiem - średnia głębokość (wody nie działki) 5,5 - 6 m wizurka 3 m i tam wykonuję 3/4 moich nurkowań. Jest super
A może to już zużycie materiału ?
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 16-11-2007, 16:52
Chyba chodzi o "ekonomię" nurkowania. Nurkowania w zakresie do 5 m można spokojnie realizować bez całego tego szpeju scuba do tego wystarczy fajka maska płetwy pianka pas balastowy. Zakładanie sprzetu scuba ma uzasadnienie dla nurkowań głębszych dlatego choć nie ma nic śmiesznego w nurkowaniach tak płytkich jak piszecie sam takie robię i lubię tak nurać ale faktycznie to one są lekko dziwne biorąc pod uwagę zaangażowanie sprzętowe i finansowe
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-11-2007, 16:52
Pitt_M napisał/a:
To samo obserwuję ze zdziwieniem - Zejść na 40 (dla mnie limit ) ale po co ?
Masz rację, to może zrozumieć tylko nurek.
To jest zagadniene z gatunku "dlaczego ludzie wchodzą na szczyty górskie"...
Jak wiadomo odpowiedź brzmi "bo są"
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 16-11-2007, 16:56
TomM napisał/a:
"dlaczego ludzie wchodzą na szczyty górskie"...
Jak wiadomo odpowiedź brzmi "bo są"
Ale jest jedna zasadnicza różnica każdy góra ma swój szczyt na którym można stanąć zatknąć flagę i żyć z poczuciem sukcesu dalej. W nurkowaniu niestety nie ma szczytu tu wyprawę kończy akt zgonu
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 16-11-2007, 16:58, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 16-11-2007, 18:08
TomM napisał/a:
Masz rację, to może zrozumieć tylko nurek.
PIS ?
.. a poważnie - jestem w stanie zrozumieć nurków technicznych dla których bicie rekordów głębokości ma niepodważalny sens sportowy - nie jestem w stanie zrozumieć nurków rekreacyjno - turystycznych ( jak ja) bez wyszkolenia technicznego, którzy kupują szpej wg koloru, worek, płytę, gumowe płetwy i 2 m wąż, którzy relacjonują : zrobiłem dziś 50-tkę, kumpel został na 20 bo się cykał a ja od teraz mogę pouczać innych na forum
Dla mnie nurkowanie jest przyjemnością z odrobiną adrenaliny - nie adrenaliną z odrobiną przyjemności.
Ostatnio zmieniony przez Pitt_M 16-11-2007, 18:10, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-11-2007, 18:22
Pitt_M napisał/a:
Dla mnie nurkowanie jest przyjemnością z odrobiną adrenaliny - nie adrenaliną z odrobiną przyjemności.
Dla mnie jest to czysta przyjemność, bez odrobiny adrenaliny. Dostrzeganie wpływu tej ostatniej oznacza bardzo niebezpieczne przekroczenie bariery mentalnej. Postrzeganie głębszego nurkowania jako "adrenaliny" jest nieporozumieniem.
PS. Dla mnie PiS jest za bardzo lewicowy...
Ostatnio zmieniony przez TomM 16-11-2007, 18:24, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 45 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Wysłany: 16-11-2007, 19:43
Zaczęła sie dyskusja o tych płytkich nurkowaniach zapewne wywołana tym co napisałem o nurach na 9 metrów. Otóż wyjaśniam, że nie miałem na myśli wytykanie komuś takich nurków gdyż sam też takie nurki robię i wiem że należą one do bardzo fajnych nurkowań, z mnóstwem rzeczy do oglądania. Jedne z moich najfajnieszych nurkowań to właśnie nurki nocne takie do 8 metrów czy super nurkowanie na bałtyku na wraku łodzi podwodnej orp "kujawiak" która leży na 4-5 metrach.
Miałem raczej na myśli pisząc o tych 9 metrach fakt, że wiele osób tak nurkujących spiera się godzinami na forum na temat wyższości komputera A nad komputerem B przy czym w zupełności wystarczyłby im zegarek i głębokościomierz, względnie digital. Chciałem jedynie pokazać bezsens takich dyskusji ( włączając w to nawet ten watek i moje posty, bo zamiast tego bezsensownego tematu jak mówiłem już wyżej, wolałbym poczytać wrazenia nurka owd z jego kursu niż po raz kolejny spieranie się między "fachowcami" nad wyższością worka H nad workiem D, ponieważ któryś z nich ma gumki ściskające worek a jak wiadomo owe gumki niosą śmierć i nie da się na tym nurkować.
pozdrawiam.
mysiar [Usunięty]
Wysłany: 16-11-2007, 20:27
Pitt_M napisał/a:
TomM napisał/a:
Dla mnie jest to czysta przyjemność, bez odrobiny adrenaliny...
No to masz duży problem
Mógłbyś to trochę rozwinąć bo zdaję się, że ja też mam taki problem.
Nurkowanie to czysta przyjemność, relaks i święty spokój.
Co do adrenaliny to ostatnio miałem takową 8 listopada (w pracy) kiedy podczas potyczki na pustyni na kałachy i inne większego kalibru samopały zginęło 10 żołnierzy i 6 beduinów.
Chyba chodzi o "ekonomię" nurkowania. Nurkowania w zakresie do 5 m można spokojnie realizować bez całego tego szpeju scuba do tego wystarczy fajka maska płetwy pianka pas balastowy. Zakładanie sprzetu scuba ma uzasadnienie dla nurkowań głębszych (....)
Adaś! ja teraz nie umiem Cię czytać!!
powyższa wypowiedź jest zupełnie nie w Twoim stylu
wcześniej to bym widziała jakoś tak
"jak chcesz matole nurać na 5 metrów, to weź sobie fajkie i płetwy i nie zawracaj dupy całym szpejem"
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 16-11-2007, 21:54
KasiaK napisał/a:
Adaś! ja teraz nie umiem Cię czytać!!
powyższa wypowiedź jest zupełnie nie w Twoim stylu
wcześniej to bym widziała jakoś tak
"jak chcesz matole nurać na 5 metrów, to weź sobie fajkie i płetwy i nie zawracaj dupy całym szpejem"
w sumie to wlasnie to chcialem powiedziec ale jakos tak dziwnie wyszlo
ps, moze dlatego ze rozdupcylem w drobny mak swoje autko na tych zalodzonych ślunskich drogach i jakis taki stonizowany adrenalinką jestem
[ Dodano: 16-11-2007, 21:59 ]
Pitt_M napisał/a:
No to masz duży problem
wiesz co moze ja sie nie znam ale gdybym czuł przypływ adrenaliny w czasie nurkowania to raczej zmieniłbym hobby
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 16-11-2007, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
No własnie,po takich nurkowaniach przez większość sezonu nurkowego wykonanych,trafia się fajne nurkowanie w listopadzie ,kiedy jest swietna woda w większości polskich jezior,nurkowanie w super jeziorze na głębokość np.40-metrów.Wtedy się okazuje ,ze król jest nagi-potrafi spie.....ić długo planowany wyjazd mimo posiadanego plastiku nurkowego.Po prostu jest posrany na 15-ce , a na 20-ce trzeba zzucać balast zeby go zatrzymać na odpowiednim poziomie wynurzania.Między innymi po to nurkuje się w ciągu roku na większe głębokości w kiepskiej wizurze zeby być swiadomym i psychicznie odpowiedzialnym do wykonywania ngłębszych nurkowań.
pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko