kupic maske z mozliwoscia wstawienia szkiel korekcyjnych.
jest na rynku pare takich:
- SCUBATECH Ocean
- TUSA Liberator Hyperdry
- TUSA Liberator Plus
- CRESSI Focus
- AQUASPEED Mare
pewnie sa jeszcze inne modele, ale nie pamietam.
do tego kupujemy odpowiednie szkla (prawe/lewe) - wymieniamy sami albo dajemy do serwisu.
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 04-02-2008, 09:56
Przypuszczam, że Twoją wadą wzroku jest krótkowzroczność - w tym przypadku faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest maska ze szkłami korekcyjnymi - najbardziej popularny jak napisał kol. deChmiel jest LOOK Technisuba.
Jeżeli jednak ktoś ma dalekowzroczność i nie widzi wskazań komputera ( jak ja ) a co dalej niż 1 m widzi dobrze (po prostu ma za krótkie ręce ) to polecam tańszy i wygodny sposób "wklejki korekcyjne" - wkleja się do dolnej części maski na gorącą wodę, po ostygnięciu trzyma się idealnie i działa jak okulary dwu szkłowe. koszt kompletu ok 100 zł. i można wkleić do dowolnej maski - poza tym można je wielokrotnie odklejać i przyklejać ponownie.
Hej.
Zasadniczy minus konwencjonalnych szkieł korekcyjnych w maskach (Technisub, Mares itd) to brak indywidualnego "zestrojenia" szkieł z linią oczu. Maski mają tą samą szerokość, a szkła dostosowane są właśnie do niej, a nie do naszych potrzeb.
Optymalnym rozwiązaniem wydają się być szkła wklejane.
Nie jestem fachowcem, ale korzystam z usług nurkującego optyka i optometryka - Marka.
Jeżeli to nie kłopot dla Ciebie, to skontaktuj się z "Samcem Żmiji" (to właśnie Marek ) na naszym forum i zaatakuj go serią niebezpiecznych pytań optycznych...
Często musimy rezygnować z ulubionej maski, albo ustawiać z założenia, że skoro mam wadę wzroku, to nie mogę pływać np. we frameless'ach - nic bardziej mylnego .
Alternatywa, ktora ja stosuje, sa soczewki kontaktowe Wtedy nie ma znaczenia jaka maska no i najwazniejsze - po zdjeciu maski na powierzchni nadal wszystko widac...
Ja korzystam z rozwiązania takiego jak Pitt_M i spełnia to moje oczekiwania tj widze wskazania komputera. D&W ma rację zwracając uwagę na właściwe ustawienia szkieł w stosunku do linii oczu przyczym przy któtkowzroczności ma to kapitalne znaczenie natomiast przy szkłach do "czytania" gdy własciwie zerkam prawym lub lewym okiem na przyrzady ma to niewielkie znaczenie. Rozstaw szkieł w maskach i ich budowa utrudnia wklejenie szkieł w linii wzroku tym bardziej ,że musza być wklejone przy dolnej krawędzi maski w przeciwnym razie bedą przeszkadzały przy patrzeniu w dal.
Wysłany: 04-02-2008, 20:34 Szkła korekcyjne w masce
Witam.
Odradzam stosowanie maski ze szkłami korekcyjnymi , obojetne czy sa wklejane czy w całości. Proszę wyobrazic sobie sytuację gdzie przesiadamy sie do łodzi, sprzęt jeszcze nie jest z konfigurowany a my bez okularów ( przcież nie bedę ich ciągnoł ze sobą , bo gdzie zostawię , albo zamokną , zgniotą itp) jak założe na siebie maskę ze szkłami korekcyjnymi to jest ok ... na 2 minuty bo nas za chwilę zaleje własny pot i maska zaparuje !!.
Najlepszym rozwiązaniem są soczewki kontaktowe , nie wypłyną nawet jak zaleje maskę lub kiedy jej nie ma, powieki nie pozwolą ! - można sprawdzic na basenie !
Ja stosuję soczewki jednorazowe ( 30 szt - 90zł ) wystarcza na 15 dni , jak potrzeba je zdjąć to można włożyć do specjalnego pojemnika , jeżeli nie są uszkodzone i przechowywane w specjalnym płynie to można założyc ponownie ( 1 raz ). Jest też problem z wadą wzroku z dwiema różnymi ogniskowymi ( do dali i bliskiego )- ja mam ten problem. Można kupić soczewki progresywne ale to spory wydatek , ja tak dobrałem zwykłe soczewki abym widział poprawnie manometr oraz nieco do przodu 10 - 15 m. Polecam
Mirek
przesiadamy sie do łodzi, sprzęt jeszcze nie jest z konfigurowany a my bez okularów ( przcież nie bedę ich ciągnoł ze sobą , bo gdzie zostawię , albo zamokną , zgniotą itp) jak założe na siebie maskę ze szkłami korekcyjnymi to jest ok ... na 2 minuty bo nas za chwilę zaleje własny pot i maska zaparuje !!.
Eeee,bez przesady-maske masz w pudełku,okulary na nosie.Na miejscu nurkowym robisz zamianę-"patrzałki" do etui (i do pudełka od maski) maska na twarz.
Okulary noszę "od zawsze-fakt,jest to utrudnienie,ale bez przesady
Andrzej K. zgadzam sie z tobą. Nie ma co demonizować. W końcu okularów p.słonecznych też się używa i trzeba je zbezpieczyć. Uważam, że poważne wady wzroku skłaniaja do używania masek ze szkłami korekcyjnymi lub opcjonalnie korzystanie z soczewek kontaktowych a wady "wiekowe" tzn do czytania do stosowanie małych soczewek wklejanych adhezyjnie do dowolnej maski.
Dziekuje wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi. Na pewno cos z tego wyciagne dla siebie.
I jeszcze jedno mode dostac namiar do Marka(samca zmiji cokolwiek to znaczy:).
dzieki
dadekis
Od zawsze używam okularów.
Wiele lat używałem Look - a, ze szkłami optycznymi.
Jednak mam kłopot, gdy sprawdzam wskazania kompa, zwłaszcza jak na wyświetlaczu dużo cyferek.
Drugi problem, to ograniczone pole widzenia do dołu. Szpeju na człowieku coraz więcej o rozplątywanie w razie czego na slepo to ...
Od 3 lat używam maski Maresa z 6 szybami. Mam inne szkła do patrzenia w dal i inne w dolnej części maski do czytania !!!. Widzę cały swój przód i mięsień piwny.
Sprawuje sie wspaniale. Bardzo zwiekszyło się pole obserwacji w stosunku do Look - a
Mares oferuje komplet szkieł korekcyjnych do przodu i do dołu. Jeśli to ważne, można zamówić dla konkretnego rozstawu. Ale nie przesadzajmy, przez tą godzinę nic się nie stanie.
Polecam.
Mam juz od dawna problem z oczkami, ale nie przeszkadza mi zła ostrośc niektórych przedmiotów. Jakoś daję sobię radę. Myślałem nad obiema wersjami polepszania widzenia pod wodą i nad żadną nie jestem zdecydowany. Naczytałem się a ten temat dośc dużo i najlepszym rozwiązaniem jest noszenie szkieł kontaktowych tylko że pozostaje strach przed ich wypłukaniem w razie utraty maski. Wiem również, że załozenie szkieł korekcyjnych w masce nie jest tanie, to w przybliżeniu cena drugiej takiej samej maski.
Powiem wam że jak mialbym wybrać to szkła do oka i już z zachowaniem szczególnej ostrożności
Witam.
Jak pisałem wcześniej nie grozi wypłukanie soczewek kontaktowych w przypaadku utraty maski !. Robiłem próby na basenie powieki nie pozwalają na wypłukanie soczewek , najlepiej kotrolować to i nie otwierać zbyt szeroko powiek.
Pozdrawiam
Mirek
Wysłany: 06-02-2008, 11:05
Witam,
podobnie jak przedmówcy od lat noszę okulary i od pewnego czasu nurkuję.
Kozrystam z masek look technisuba ze szkłami korekcyjnymi. Także korzystałem z soczewek ale zdecydowałem się na szkła kerekcyjne w masce nie z obawy przed poruszaną wcześniej możliwością ich wypłukania, w mojej ocenie to nie problem, co ze wględu na obawę przed ich przesunięciem lub podwinięciem pod powiekę i związany z tym dyskomfort z także niewielką możliwość reakcji pod wodą.
Pozdrawiam
Sebastian
No to ja dokładnie odwrotnie. Wyrzuciłam korekcyjne z maski, pływam w kontaktach - naprawdę jeszcze mi się nie udało ich wypłukać mimo pływania bez maski w ramach ćwiczeń. Natomiast powodem powrotu do kontaktów był dyskomfort krótkowidza po zdjęciu maski z korekcyjnymi - wolę od razu wszystko dobrze widzieć, czy to w masce czy bez.
Pzdr,
N.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko