Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:16
Podawanie ceny w Komisie
Autor Wiadomość
piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 16:47   Podawanie ceny w Komisie

Wczoraj napisałem w komisie -sprzedaż ogłoszenie o sprzęcie do fotografii podwodnej. Wymieniłem sprzedawane przedmioty, ich stan i informację że o cenach porozmawiamy na priv z zainteresowanymi kupnem. Uważam że przedmioty są tyle warte ile kupujący zechcą zapłacić a ustalanie i podawanie ceny nie jest konieczne.

Dziś post został usunięty przez niejakiego "bd*" z informacją że muszę podać ceny!!!
Przegladając inne posty w dziale komis -sprzedaż zauważyłem, że nie wszystkie posiadają ceny i nie wszystkich przedmiotów i nie są usuwane.
Poprosiłem więc o wyjaśnienie moderatora ( otrzymał moją wiadomośc) i.... nic.

Czy ktoś może i wyjaśnić o co tu chodzi?? Czy ja jestem w błędzie ??
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 15-09-2008, 17:34, w całości zmieniany 1 raz  

Matych 

Stopień: Rekreacyjny Ortodoks
Kraj:
Afghanistan

Wysłany: 15-09-2008, 17:25   

Widocznie ktoś za bardzo wczuł się w swoją rolę-nie przejmuj się tym- to forum już tak ma że niekiedy ktoś ma przerost formy nad treścią. :humor:

bd* 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 17:41   

Przedmioty wystawione do sprzedaży na FN muszą posiadać cenę, nie może być linków do Allegro.
Nie ma co wyjaśniać, takie są zasady.
Możesz wstawić te przedmioty ponownie z cenami. Można ponadto umieścić informację, że ceny są do negocjacji.
Nie ma odstępstwa od tej zasady, dla nikogo mogłem tylko czegoś nie zauważyć.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 17:43   

bd* napisał/a:

W którym punkcie regulaminu ? Bo rozumiem, że gdzieś o tym i innych zasadach można poczytać aby na przyszłość nie popełnić innego błędu.
Czy w dziale" Kupię" również podajemy ceny za ile chcielibyśmy kupić ????

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 15-09-2008, 18:11, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 20:28   

bd* napisał/a:
muszą posiadać cenę
Tu brak ceny....

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-09-2008, 20:39   

wiesiek01 napisał/a:
Tu brak ceny....

Bo byly linki do allegro, ktore sie znikly...

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 21:06   

martin napisał/a:
Bo byly linki do allegro, ktore sie znikly...

Ale post jest , u mnie nie było linków a postu nie ma ..... ot czary.

Pozdrawiam Piotr

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 15-09-2008, 21:39   

piotrkw napisał/a:
ot czary

Inny mod. Ciesz sie ze paska nie zarobiles.

A tak BTW: po co ta cala dyskusja. Wstaw jeszcze raz z cenami i po krzyku.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 21:54   

martin napisał/a:
A tak BTW: po co ta cala dyskusja.

Masz rację , ale to pytanie do "bd*". Ja lubię jasne i pisane zasady a nie jak kiedyś "po uważaniu" .
Po drugie poświęciłem kilka minut na napisanie tego posta i nie lubię jak ktoś marnuje mój czas wg." swoich widzi mi się."I nie lubię takich......

Pozdrawiam Piotr

Matych 

Stopień: Rekreacyjny Ortodoks
Kraj:
Afghanistan

Wysłany: 15-09-2008, 23:36   

A przepraszam co to pasek- to jakiś klaps w pupę ? od wszechwładnych?

Torin 

Stopień: AOWD, NITROX
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-09-2008, 23:58   

Małe kochane ostrzeżonko :)

Torin

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-09-2008, 08:45   

bd* napisał/a:
Przedmioty wystawione do sprzedaży na FN muszą posiadać cenę, nie może być linków do Allegro.

Jest dużo do wyjaśniania - szczególnie kto ustalił takie 'zasady' i gdzie ich szukać.
Bo w regulaminie nie ma słowa o obowiązku podawania cen w dziale komis.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2008, 09:55   

Możecie mi powiedzieć,dlaczego tak bardzo się bronicie przed podawaniem cen?To jest najbardziej irytująca rzecz kiedy ktoś próbuje coś sprzedać,a o cenę trzeba pytać.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 16-09-2008, 10:42   

Ja na przykład widząc ogłoszenie bez ceny z zasady przestaję się nim interesować.
W tym kraju sprzedawca (w sklepie) ma obowiązek ometkować produkty.
Nie jesteśmy Arabami, którzy o wszystko muszą się dopytać i potargować. Ja i od Arabów nie kupuję jak nie ma przyklejonej ceny.

[ to nie żale tylko spostrzeżenia potencjalnego klienta ]

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-09-2008, 10:50   

TomS napisał/a:
Ja na przykład widząc ogłoszenie bez ceny z zasady przestaję się nim interesować.
W tym kraju sprzedawca (w sklepie) ma obowiązek ometkować produkty.
Nie jesteśmy Arabami, którzy o wszystko muszą się dopytać i potargować. Ja i od Arabów nie kupuję jak nie ma przyklejonej ceny.

Chyba nie do końca rozumiesz o co chodzi.
Ja ofert sprzedaży bez podanej ceny też nie lubię. Ale nie znaczy to, że sprzedający nie może wystawić przedmiotu na licytację. Składasz ofertę ze swoją ceną i jeżeli nikt Cię nie przebije to kupujesz.
Ze pewne na Allegro uważasz to za normalne, choć nie tylko Arabowie tan sprzedają...

Bardzo wątpliwe jest jednak cenzurowanie takich ogłoszeń przed moderatorów, gdyż nie ma do tego podstaw w regulaminie. A regulamin moderatorów także dotyczy. Chyba. Mam nadzieję...

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-09-2008, 10:59   

Co do cenzurowania: zasady sa proste: jest link na allegro - ogloszenie jest przesuwane do kosza (ewtl. jak mod ma dobry humor, to usuwa tylko linki). Przyjelismy tez, ze ogloszenia powinny miec ceny - co nie jest juz tak restrykcyjnie przestrzegane przez modow.

A to ze ten punkt nie jest uwzglednione w "regulaminie", nie oznacza ze nie jest wprowadzony w zycie na tym forum. I jakos nie widze powodu zeby regulamin aktualizowac.

Konrad Dubiel 

Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 16-09-2008, 11:31   

Martin - to że ktoś musi pilnować porządku na forum jest dość oczywiste.
Niestety moderowanie jest ceną za to, że internet trafił pod strzechy :-(

Ale żeby cenzurować cudze posty trzeba mieć do tego solidne podstawy i oparcie w regulaminie, który użytkownicy tego forum dobrowolnie akceptują.
Sformułowanie "Przyjelismy" sugeruje, że jest to samozwańcza działalność moderatorów, a jestem przekonany, że nie jest to metoda którą akceptujesz.

Należy wprowadzić w regulaminie zakaz reklamowania aukcji na Allegro i obowiązek podawania cen w ogłoszeniach sprzedaży albo zaniechać cenzurowania ogłoszeń.
Tylko w ten sposób moderatorzy unikną oskarżeń o samowolne działania sprzeczne z regulaminem.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-09-2008, 11:50   

Konrad Dubiel napisał/a:
Ale żeby cenzurować cudze posty trzeba mieć do tego solidne podstawy i oparcie w regulaminie, który użytkownicy tego forum dobrowolnie akceptują.

Regulamin jest IMHO przesada - to takie (w moim odczuciu "postkomunistyczne" - sorki jesli kogos obrazam, naprawde nie o to mi chodzi) sztuczne zapobieganie buntom. Uwazam ze jest to niepotrzebne - ale jesli ma to uspokoic to trzeba zamknac ta bezsensowna dyskusje i poprosic Darka o dolozenie tego zdania do regulaminu.

BTW: Moim zdaniem akurat to forum jest bardzo liberalnie cenzurowane - porownujac z "succesless concurency" tutaj naprawde zadko zdazaja sie twarde ciecia.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 16-09-2008, 15:06   

Konrad Dubiel napisał/a:
Chyba nie do końca rozumiesz o co chodzi
Rozumiem.
Konrad Dubiel napisał/a:
nie znaczy to, że sprzedający nie może wystawić przedmiotu na licytację
Może. Ale w tym przypadku to raczej tajny przetarg niż licytacja... nawet ceny wywoławczej nie ma... i nie wiadomo czy kupujesz bo sprzedający o tym nie zapewnia (pomijam link do serwisu aukcyjnego).
Przez "arabski sposób sprzedaży" rozumiem wystawienie towaru bez ceny i wymyślanie jej na podstawie bieżącej oceny klienta, oczywiście wielokrotnie zawyżonej. Ogólnoarabski brak cen nie pozwala na spokojne przeanalizowanie oferty w sklepie i pomiędzy nimi. Kultura sprzedaży, której ja stanowczo nie akceptuję choć rozumiem jej cel -maksymalnie wydoić klienta.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2008, 15:32   

Konrad Dubiel napisał/a:
Sformułowanie "Przyjelismy" sugeruje, że jest to samozwańcza działalność moderatorów, a jestem przekonany, że nie jest to metoda którą akceptujesz.

Gwoli scislosci - regulamin, ktory wszyscy rejestrujac sie tutaj akceptuja mowi wyraznie:
Cytat:
ostatnie słowo należy do moderatorów i to oni są odpowiedzialni za interpretowanie tego regulaminu.

Tak iwec regulamin wyraznie okresla, ze moderatorzy maja prawo go interpretowac i ustalac zasady.
I naprawde - szczerze - nie widze potrzeby spisywania detalicznie wszystkiego. Siku robi sie w toalecie, a nie na srodku pokoju tez musi byc zapisane w regulaminie? Zeby wszyscy zaakceptowali i przestali wreszcie sikac na srodku salonu?

Mania

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu