Wysłany: 06-11-2009, 21:21
Chyba ktoś nas tu manipuluje i to znaczenie. O ile wiem "ekolodzy" nie mają zamiaru nikomu zabraniać korzystać z Zakrzówka, a wręcz przeciwnie. Znalazłem na ich stronie słowa, które świadczą, że nie mają nic przeciwko nurkowaniu. http://www.zielony.org.pl...zowek/#more-867 http://www.zielony.org.pl...ek-a-pieniadze/
Myślę, że warto się zapoznać ze szczegółami tej sprawy zanim się zacznie słać emaile do radnych. Zakrzówkowi grozi zabudowanie i zaraz koło zalewu ma powstać osiedle dla kilku tysięcy mieszkańców. Droga którą teraz dojeżdża się do Krakenu zamieni się w ruchliwą drogę przelotową o natężeniu 10 tysięcy samochodów dziennie. To jest chyba sedno walki zielonych, to osiedle, a nie jakieś tam motylki.
Nie ma się też co dziwić, że Kraken sprzyja developerowi, który ma zbudować osiedle, bo boi się że straci monopol na nurkowanie.
Ta sprawa wcale nie jest taka jednoznaczna jak przedstawił to leodiver,
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2009, 21:58
jaros4 napisał/a:
tak jak czlowiek uprawiajacy jogging,biegajac codziennie ta sama trasa,znajdujac przyjemnosc z samego faktu biegania
Jaros, jak by nie fakt, że mam zajebistą stopkę, wkleiłbym tam Twoje słowa
jaros4 napisał/a:
strasznie sie ten temat powykrecal...
Więc nie kombinuj, tylko film z holołina skręcaj...
KasiaK, nie jesteś obiektywna-jest to zrozumiałe. Rozumiem tez ze posiadanie własnego zdania oraz trudne pytania to na forum niewygodna praktyka. Nie jestem zwolennikiem klepania się po tyłkach aby się przypodobać w sieci. Ciężko to czasem zrozumieć ale tak mam. Jeśli naruszyłem regulamin powinnaś użyć odpowiedniej broni do bana włącznie. Jeśli mnie krytykujesz i wytykasz zaczepki nie dając ostrzeżeń prowadzisz zwykłą prywatę na forum które moderujesz.Oboje wiemy dlaczego je moderujesz.
Nie szukam z Tobą sporów.
Chyba ktoś nas tu manipuluje i to znaczenie. O ile wiem "ekolodzy" nie mają zamiaru nikomu zabraniać korzystać z Zakrzówka, a wręcz przeciwnie.
Będziesz dymał z flaszkami od górnej bramy albo co gorsza, od samego skrzyżowania, jak postawią tam zakaz wjazdu? Bo do tego cała ta "ochrona" się w końcu sprowadzi.
Będziesz dymał z flaszkami od górnej bramy albo co gorsza, od samego skrzyżowania, jak postawią tam zakaz wjazdu? Bo do tego cała ta "ochrona" się w końcu sprowadzi.
to o co ci w końcu chodzi?o ekologię,o biznes Krakena,o mozliwość nurkowania w ogóle,czy o techniczne aspekty przygotowania do nurkowania?bo się pogubiłem.
to o co ci w końcu chodzi?o ekologię,o biznes Krakena,o mozliwość nurkowania w ogóle,czy o techniczne aspekty przygotowania do nurkowania?bo się pogubiłem.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 10-11-2009, 06:36
Wracając, że tak powiem z łacińska ad rem, to jak wygląda obecnie sprawa? Ktoś wie, jaką decyzję podjęto? Tak OT - to małe zdjęcie obok, to właśnie z Zakrzówka jest...
Ostatnio zmieniony przez hubert68 10-11-2009, 06:38, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 10-11-2009, 10:04
hubert68 napisał/a:
Wracając, że tak powiem z łacińska ad rem, to jak wygląda obecnie sprawa? Ktoś wie, jaką decyzję podjęto?
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 10-11-2009, 20:07
jacekplacek napisał/a:
Tomasz Francuz napisał/a:
Jak przed chwilą doniósł specjalny wysłannik "radia Kraken"
"PO jest za odrzuceniem w obecnym brzmieniu. Chca zeby Pan prezydent podial decyzje o odeslaniu do konsultacji z mieszkancami.
W wyniku glosowania odesla no do projektodawcow. Calosc trwala 5 minut"
Problem z tą uchwałą jest taki, iż zero w niej meritum a 100% polityki.
I jestem przekonany, że nasz akcja mailingowa jednak coś wniosła.
A przynajmniej wsparła ludzi myślących bardziej perspektywicznie.
Chodziło mi o jakieś konkrety, ściślej mówiąc oficialne decyzje. Ale jak widzę, ich jeszcze nie ma.
Wiesz, przeczytałem ta petycje i nic z niej nie rozumiem.
O co tym, którzy ja podpisali, chodzi ?
Raczej nie mogę jej podpisać z czystym sumieniem.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 25-11-2009, 08:12
WW napisał/a:
przeczytałem ta petycje i nic z niej nie rozumiem
Chodzi cały czas o to samo: żeby pseudoekologom nie udało się zablokować inwestycji. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jest tego podstawą.
Jeżeli chodzi o "teren Zakrzówka" (nie tylko zalany kamieniołom ale cały teren) to problem polega na tym, iż w tym kraju bez tzw. planu zagospodarowania przestrzennego nie można prowadzić żadnych inwestycji nawet podciągnąć kabla z prądem.
Tak się składa, że Zakrzówek nie posiada takiego planu ale właśnie toczy się debata jaki ten plan ma być: z jednej strony lobby "ekologiczne", które domaga się aby ten teren został przekształcony w park krajobrazowy (co w praktyce naszego PRLu wyklucza wszelkie inwestycje - nawet stawianie wiat !) a z drugiej strony grupa prywatnych właścicieli terenów, która domaga się możliwości swobodnego dysponowania swoim terenem.
Przez wiele lat teren ten był totalnym nieużytkiem i rejonem przemysłowym. W ciągu ostatnich lat dużo się zmieniło. Wartość terenu znacznie wzrosła (lokalizacja prawie w ścisłym centrum miasta) wzrosło więc zainteresowanie inwestycjami w tym rejonie.
I dochodzimy do sedna sprawy: z jednej strony Prezydent Miasta, który (wydaje się) popiera właścicieli (zwłaszcza pomysł Gerium - właściciela kamieniołomu) a z drugiej grupa radnych miasta, która jest kontra Prezydentowi Miasta (w Krakowie są silne animozje polityczne - jak to w Krakowie ) i podpiera się m. innymi argumentami ekologicznymi.
To już nie jest debata - to już jest stan wojenny
A na wojnie należ zawierać sojusze.
Moje prywatne stanowisko:
Nie za bardzo lubię Prezydenta Miasta, ale bardziej nie lubię (nie wieżę) ekologom i radnym, którzy działają bardziej na zasadzie "ja nie mam, więc ty też nie będziesz miał" a nie merytorycznej dyskusji.
Jestem przeciwnym ograniczeniom jakie w Polsce często nakładało i nakłada się na właścicieli nieruchomości.
Ostatnio zmieniony przez Tomasz Francuz 25-11-2009, 09:08, w całości zmieniany 2 razy
ta zgłosiłem tu swoją petycje i co http://www.twoja-petycja.pl/podpisy.php?id=1
po wczytaniu się w tekst okazało się że dotyczy ona legalizacji marihuany ha ha ha
uwaga na co składamy petycje )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko