Wysłany: 26-05-2010, 23:55 Muzyka z nad Hańczy. Help
Witajcie, walne pytanie z serii mission impossible , ale to w końcu internet, to kto wie. Właśnie wróciłem z nad Hańczy. W sobotę (22 maja) ok. godz. 13.30 na pierwszym parkingu, kiedy obładowany sprzętem schodziłem do wody, zajechała kilkuosobowa nowa brygada autem terenowym z naczepą. Na całą fajerę mieli włączony muzykę, ale lipy nie było po kawałek był przedni. Coś ala pieśń greko katolicka lub kresowa. Strzelam bo języka nie kumałem. Kawałek był naprawdę klimatyczny, przed nurkowaniem jak znalazł Tak mi się wkręcił, że z chęcią bym go posłuchał znowu. Może jakimś przypadkiem przeczyta to ktoś z tamtej brygady bo gdybym wówczas nie miał sprzętu na sobie, sam bym się ich zapytał. Uprzedzałem, że temat będzie niecodzienny, ale na parkingu były takie tłumy, że pewnie nie tylko ja to słyszałem
Ostatnio zmieniony przez KoRoNa 27-05-2010, 00:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-05-2010, 12:18 Re: Muzyka z nad Hańczy. Help
KoRoNa napisał/a:
Witajcie, walne pytanie z serii mission impossible , ale to w końcu internet, to kto wie. Właśnie wróciłem z nad Hańczy. W sobotę (22 maja) ok. godz. 13.30 na pierwszym parkingu, kiedy obładowany sprzętem schodziłem do wody, zajechała kilkuosobowa nowa brygada autem terenowym z naczepą. Na całą fajerę mieli włączony muzykę, ale lipy nie było po kawałek był przedni. Coś ala pieśń greko katolicka lub kresowa. Strzelam bo języka nie kumałem. Kawałek był naprawdę klimatyczny, przed nurkowaniem jak znalazł Tak mi się wkręcił, że z chęcią bym go posłuchał znowu. Może jakimś przypadkiem przeczyta to ktoś z tamtej brygady bo gdybym wówczas nie miał sprzętu na sobie, sam bym się ich zapytał. Uprzedzałem, że temat będzie niecodzienny, ale na parkingu były takie tłumy, że pewnie nie tylko ja to słyszałem
wybacz kolegom - to był ich pierwszy raz na Hańczy upomniałam i się poprawili.
tu masz to czego szukasz:
Wysłany: 27-05-2010, 15:46
Dokładnie chodziło o ten utwór Hans Zimmer - Black Hawk Down. Greko katolicki lub kresowy kawałek Chyba nie będę zwlekał, tylko od razu zapiszę się do kolejnego odcinka JAKA TO MELODIA. Zwycięstwo mam gwarantowane Dzięki za szybką odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez KoRoNa 27-05-2010, 15:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-05-2010, 09:04
Myślę ze chodziło Ci o utwór z Black Hawk Down - Gortoz A Ran - J`attends. Śpiewa to Denez Prigent & Lisa Gerrard, pani która śpiewa także w " Gladiatorze,,. Utwór ten jest śpiewany w Bretón lub jak kto woli w staro celtyckim .
- ' Teuio en-dro an avel c'hlas
[Will come back the blue wind]
- Da analañ va c'halon c'hloaz't
[To breathe my wounded heart]
- Kaset e vin diouzh e anal
[I will be pulled away by its blow]
- Pell gant ar red en ur vro all
[Far away by its stream to another land]
- Kaset e vin diouzh e alan
[I will be pulled away by its breath]
- Pell gant ar red, hervez 'deus c'hoant
[Far away by its stream, wherever it wants]
Wysłany: 30-05-2010, 21:28
Zgadza się, zaraz po wysłuchaniu piosenki Danez Prigent & Lisa Gerrard {black hawk down} wziąłem się za pozostałe utwory Hansa. Prawdę mówiąc wcześniej nie wiedziałem, że tyle znanych jest jego autorstwa. Jak dla mnie jednak wyżej wymieniony utwór bije wszystkie, melodia, wokal, no i ten klimatyczny język staro celtycki.
Ostatnio zmieniony przez KoRoNa 30-05-2010, 21:46, w całości zmieniany 1 raz
Zgadza się, zaraz po wysłuchaniu piosenki Danez Prigent & Lisa Gerrard {black hawk down} wziąłem się za pozostałe utwory Hansa. (...).
HZ ma na koncie grubo ponad setkę kompozycji filmowych. Większość reżyserów aspirujących do oskara zamawia u niego muzykę Tak w ogóle to polecam uwadze wywołany przez Ciebie Black Hawk Down, u nas przetłumaczony na "Helikopter w ogniu" - nasz rodak Sławek Idziak robił do niego zdjęcia (nieprawdopodobne!). Dostał za nie zresztą nominację do oskara. IMO film zrobiony genialnie pod każdym względem
pozdrowienia
Luiza
Wysłany: 01-06-2010, 10:32
Zimmer jest moim ulubionym kompozytorem już od dawna Jak dla mnie jego najlepsze utwory znalazły się na płytach do takich filmów jak Backdraft, Gladiator, Crimson Tide, Pearl Harbor, Thin Red Line, Tears of the Sun, Dark Knight, Rain Man no i oczywiście genialnym Black Hawk Down Zazwyczaj też filmy do których komponuje swoją muzykę również są bardzo dobre :]
A czy może została wydana płyta z jego muzą filmową w formie składanki the best
tak i to na 100 osobową orkiestrę: wings.
A tak swoją drogą (pomijając wszystkie zacne dzieła, oskarowe Gladiatory itd) mój prywatny the best of the best, to soundtrack do Karmazynowego Przypływu C. Tide jednak, żeby go docenić, trzeba mieć chwilę spokoju i dobre słuchawki
A jeśli już mówimy o muzyce, to bardzo fajnym i LEGALNYM serwisem do odsłuchiwania muzyki wg wykonawców/albumów itp jest Grooveshark*. Jakośc MP3 (da się zresztą zrzucac na dysk zupełnie za darmo [!!!]). Można też tworzyc własne playlisty itp.
* jeśli ktoś chce napisac "stare", "wszyscy to znają" itp, to od razu uprzedzam - może niektórzy znają, ale sporo osób jednak go nie zna, a stronka jest naprawdę kapitalna, więc uważam że warto o niej wspomniec.
---
Dodatkowo, na problemy problemów z cyklu "jaka to melodia", kapitalnym rozwiazaniem jest aplikacja Midomi w wersji mobilnej (oczywiście jeśli ktoś ma telefon z jakimś systemem operacyjnym i dostępem do sieci):
Aplikacja rozpoznaje utwory po nagraniu sześciu sekund z dowolnego źródła. Jest bardzo prosta - ma tylko JEDNĄ funkcję. Skutecznośc jest kapitalna, gdyż baza danych ma ponad 16 milionów utworów.
Mając telefon z zainstalowanym Midomi i mobilnym klientem Groovesharka (pod Windows Mobile jest to NanoShark), można miec na telefonie każdą muzę w postaci MP3 w trzy minuty od jej usłyszenia w radiu, nawet nie znając wykonawcy czy tytułu!
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 01-06-2010, 21:01, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko