wskazane jest za to, wg. pewnych zrodel
wypicie szklanki plynu, (wody, moze lepiej nie herbaty)
przed i po nurkowaniu, ze wzgledu na zachodzace odwodnienie
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 08-04-2004, 16:18
jesc lekkostrawnie i umiarkowanie
gryzc dokladnie
pic jak najwiecej wody/napojow elektrolitycznych
nie przesadzac z kawa/redbullem/cola/kofeina (jedna dziennie ok, ale nie 10)
nie tykac alkoholu w wymiarze 1 piwo 10h przed nurem
nie tykac alkoholu w wymiarze "najebany jak pershing" 48h przed nurem
nie lykac zadnych pigul (do przetykania nosa lepiej uzywac aerozoli)
wyspac sie
nie palic 2 lata przed nurkowaniem
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 08-04-2004, 17:34
malyna napisał/a:
jakich pigul:)?
Najlepiej wszystkich . Nikt nie robi rutynowo badan jak konkretne leki wplywaja na nurka, wiec im mniej w siebie pakujesz, tym mniejsze ryzyko, ze twoje cialo nie bedzie sie zachowywac jak ciala bogu ducha winnych testerow tablic dekompresyjnych (ktorzy nie byli na pigulach).
Typowa nurkowa pigula jest na przyklad pseudoefedryna (Sudafed) - odtyka zatoki, ale ma takie wady, jak podwyzszenie podatnosci na oxtox, co moze stac sie nieprzyjemnym problemem przy plywaniu z wyzszymi PO2 i to ze organizm sie do niego przyzwyczaja i lubi przestac dzialac w najmniej odpowiednim momencie (czytaj: po zanurzeniu) co czesto prowadzi do reverse blocks i czasem barotraumy przy wynurzaniu.
A jak musisz cos brac, no to musisz. Przeszukaj internet i popytaj lekarzy nurkowych - jesli nikt nic nie wie na temat danego srodka, to jest spora szansa ze nie ma on wplywu na nurkow.
tu masz w jezyku languicz liste brzydkich substancji
Stopień: DM pedi/ AN Iantd
Wysłany: 08-04-2004, 21:14
Należy przedewszystkim unikac czekolady z orzechmi . Ponieważ te drugie moga w drodze powrotnej zęby powybijać . A tak na serio dla mnie najgorsze pieroństwo to kiełbasa , czosnek i ryby z puszki . Jajka moga być . A tak z ciekawości mnie uczono żeby nie rzygać w automat . Z drugiej strony wiem że po pawiu jest tendencja do zaciagnięcia powietrza . Chetnie bym posłuchał waszych opini na ten temat .
witam,
o wymiotach byla kiedys dluga dyskusja na forum, ale nie wiem czy jest w obecnym archiwum (czy tez w tym starym ktore ciagle sie nie pojawia).
pozdrawiam,
anton
Wysłany: 08-04-2004, 21:54 żyganie
jak już coś masz zwracać to lepiej wyjmij automat z ust , bo jak cząsteczki twego pokarmu zablokują mębrame w pozycji otwartej to masz problem, automat będzie podawał ci wode. a wiesz czym to grozi!!!! pozdrawiam
Wiek: 50 Dołączył: 23 Mar 2004 Posty: 327 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 08-04-2004, 23:23 Jedzenie
Najlepiej nic nie jeść na godz przed nurem. Jednak jak się odbije to no problem. Trzeba tylko na chwile autoamt z ust wyjąć
No i pamiętać, żeby go z powrotem włożyć
ZAQ [Usunięty]
Wysłany: 09-04-2004, 09:35 Re: aa
gogolek napisał/a:
niezapomnij o napojach gazowanych i kiełbasce oraz ogóreczkach siwieżych (nie jedz ich)
kurde jak pojade na nura to mam diete stosowac? zwariowaliście :-)
no i żeby kiełbaski nie można było !
to co warzywka mam wpierniczać?
człowiek chyba nie po to tak wysoko zaszedł w łańcuchu pokarmowym ?
Z tym "zwrotem" przez automat to faktycznie sa dwie szkoly. Znam opinie, ze jak przewidujesz duza fale na drodze do nurkowania, to na sniadanie tylko plynne, bo nie zatykaja automatu i mozna ulzyc sobie nie wyciagajac go. Sam nie jestem do tego przekonany i do tej pory na szczescie nie mialem okazji tego sprawdzic. Ale znam przypadek, ktory potwierdzil prawdziwosc tego faktu. Kolezanka (lekarz medycyny) samodzielnie empirycznie udowodnila ze sie da.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko