Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:15
Podsumowanie roku

Czy w 2010 roku dał mi się odczuć kryzys w świecie nurkowym
TAK
16%
 16%  [ 144 ]
NIE
83%
 83%  [ 732 ]
Głosowań: 876
Wszystkich Głosów: 876

Autor Wiadomość
jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 26-12-2010, 21:14   

a mnie najbardziej cieszy to iz wciaz ,jak dawniej,glodny(ciekawy)jestem tego co pod woda,a moje kochanie to wciaz rozumie,nawet ostatnio kupilo mi ,niby to na urodziny ,nowy automat,pewnie po to bym mogl,jak zwykle bez ograniczen zanudzac ja opowiastkami z pod i nad powierzchni...

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2010, 12:43   

W 2010 roku miało być:
1) P2,
2) kupno sprzętu (wszystko oprócz SS),
3) wyjazd do Marsa
Było:
1) Deep w PADI (decyzja podjęta po rozmowie z instruktorem CMAS :aaa: ),
2) zrealizowane,
3) wyjazd do Marsa i Czarnogóry.

Kryzysu nie odczuliśmy w żaden sposób. W 2011 będzie niestety gorzej: nie dostanę urlopu, więc nigdzie na dłużej nie wyjedziemy :buuu: .

Plany na 2011:
1) kupno SS (już się szyją :aaa: ),
2) zrobienie RESCUE,
3) warsztaty, dalsze doskonalenie,

Moann 

Stopień: tmx:)
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 27-12-2010, 15:47   

Miało być:
1) kurs ext range i adv wreck na Bałtyku
2) jak najwięcej nurkowań na Bałtyku i w zimnych wodach
3)samodoskonalenie techniki :)
4)jakieś drobne sprzętowe uzupełnienia
5)zimowy wyjazd do Egiptu
Zrobione:
1) kurs ext range, kurs tmx, kurs gas blendingu
2)tygodnie nurkowań i szkoleń w pólnocnym Bałtyku
3)in progress:)
4)kurs scr-a i własny dolphin:), nowy SS (z konieczności)
5)zamieniłam Egipt na przegenialne nurkowania w jeziorze Genewskim (ciemno,zimno,przejrzyście i wrakowo)

Plan na 2011
1) kurs adv tmx i 100m
2)dalszy krok w obiegach zamkniętych
3)Scapa-Flow
4)nurkowanie na wraku Fockewulffa we Francji
5)dosprzętowienie o więcej butli ;) i może krok w stronę własnego ccr-a?

6)no i wreszcie ten adv wreck ;)

Kryzysu nie odczułam - zrezygnowałam z kilku wyjazdów ale raczej z wyboru niż z konieczności.
Ostatnio zmieniony przez Moann 27-12-2010, 15:49, w całości zmieniany 1 raz  

aga_dive 

Stopień: MSD PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2010, 16:16   

rok 2010:
300 nurkowan na moim konce..
osiagniecie MSD w PADI
doskonalenie technik nurkowych

rok 2011
DM PADI
moze IDC?!
zmiana konfiguracji..-> TWIN :)
wiecej nurkowan na baltyku! wiecej wraków! :D

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2010, 18:21   

Ja planowałem w tym roku jeden wyjazd do Eiptu oraz kurs Rescue.
Kurs zrobiłem a do Egiptu udało mi sie pojechać nawet 2 razy: w maju i w grudniu.
Trudno więc, żebym powiedział, że odczułem jakiś kryzys. Na szczęście nie....

Wilczy 

Stopień: R'n'd
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-12-2010, 14:45   

W tym roku zrealizowałem główne zamierzenie, tzn. wreszcie znalazłem grupę fajnych ludzi, z którymi mogę regularnie i naprawdę sensownie nurkować :)

Poza tym, kilka miłych spraw takich jak: odwiedzenie kilku nowych akwenów, poznanie paru nurkujących osób, czasem mocno przypadkowo (choć zdecydowanie lepiej pasuje słowo "szczęśliwie" :). Więcej zanurzeń niż rok wcześniej, (w końcu przekroczona sumaryczna liczba 50 nurkowań), a wszystkie nurkowania albo udane albo pouczające, hehe. Poza tym, dokończenie kompletowania własnego podstawowego sprzętu, kilka zdjęć podwodnych, które lubię... Nie powinienem narzekać :)

A przyszły rok? Wszystko to, czego nie udało się zrealizować w tym i jeszcze kilka rzeczy - nie napiszę jakich, żeby nie rozśmieszać opatrzności ;-) Ale przede wszystkim: poznawanie fajnych ludzi i, jeśli się zgodzą, nurkowanie z nimi :)

Marcin

mamuut 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-12-2010, 17:51   Kryzys;-)

Moje zamierzenia na 2010

1. Sfilmować wielką rurę na P4
2. Przepłynąć przez rurę
3. Zanurkować ciut głębiej niż w 2009
4. Pojechać gdzieś indziej niż Pogoria/Jaworzno/Zakrzówek
5. Znaleźć rumowisko na P3
6. Znaleźć szlaban na P3
7. Znaleźć łódkę na P3
8. Mieć zalogowane ponad 100h pod wodą

i realizacje

1. Się nie udało - praktycznie caly rok fatalna widoczność
2. Też się nie udało
3. Udało się ;-) w 2009 było 28m, teraz 32.
4. Udało się - doszedł Zabierzów i Hubertus
5. Udało się - teraz jest nawet obojkowane
6. Nie udało się
7. Udało się - znalazłem i sfilmowałem.
8. Nie udało się - wyszło 89 godzin.

Kryzys - tak i to dość odczuwalny. Brakło kasy na rodzinne wyjazdy na koparki,
sam biedny musiałem jeździć. ;-( , brakło też kasy na przejście z singla na twina.

Czego nie planowałem a się udało - znaleźć 20,5 metra w dół na koparkach ;-)
Ale to dzięki powodzi.

Miłe zaskoczenie ; z końcem listopada zmieniałem pracę - i koledzy z biura zrobili
zrzutę i sprawili mi nurkowy gift na pożegnanie - latarkę i nóż.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2011, 15:43   

DarekS napisał/a:
i kliknie w odpowiedz TAK lub NIE

Tylko gdzie mam kliknac, bo w polu z ankieta widze tylko wyniki a zadnego "guzika" ? :(

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-01-2011, 17:48   

Plotek napisał/a:
DarekS napisał/a:
i kliknie w odpowiedz TAK lub NIE

Tylko gdzie mam kliknac, bo w polu z ankieta widze tylko wyniki a zadnego "guzika" ? :(
spóźniłeś się :)

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-01-2011, 20:12   

a ja nie miałam kompletnie żadnych założeń.
a zaczęło się ostro...

początek kwietnia 2010, mam 16 nurkowań za sobą, z czego ANI jedno nie było "normalnym nurkowaniem". dopiero 2.4. nurkujemy na Koparkach, w twinach, bawiąc się pod wodą.

a rok 2010 zaczął się: nurkowaniem w zalanym forcie, moje pierwsze Overhead i drugie w Side Mount.
następny nur również SM ku zaskoczeniu partnerów.
kolejny nur - inne overhead - pierwsze podlodowe na dodatek pierwsze górskie nurkowanie!
kilka górskich i podlodowych w różnych konfiguracjach, najczęściej jednak z twinem.
podlodowe warsztaty, jaskiniowe warsztaty wg. szkoły francuskiej by Majki - super rzecz!
znów kilka podlodowych i... nagle z niczego nic REBREATHER - pierwszy raz na obiegu zamkniętym - przeżycie nie do zapomnienia! dzięki Żaba!
potem dużo nurkowań rebowych, jakieś pojedyncze solówki na OC i nagle ni z tego ni z owego skuter podwodny! mam okazję sprawdzić jak na takiej zabawce można się poruszać pod wodą - super rzecz.
kończy się kwiecień, czas na rozpoczęcie sezonu bałtyckiego - w ciągu dwóch miesięcy odwiedzam 8 wraków bałtyckich, w tym 4 widzę pierwszy raz. pierwszy raz również zaczynam się uczyć poważniejszej penetracji wraków i robię coraz więcej w kierunku Adv.Ntx u Pawła Poręby.
dalej - Attersee - coś zupełnie nowego i to jeszcze na Hammerheadzie! przy okazji podglądam jak szkolą się kursanci na ntmx czy tmx - massakrycznie trudne kursy, no ale cóż, skoro instruktorem jest Żabierek ;)
Kolejne nury. Bałtyk, jeziora, kamieniołomy.
Chyba zatęskniłam za Egiptem.
14 nurkowań podczas wrakowego safari egipskiego z Divemanią!
świetny wyjazd, świetne nury. wietrznie niestety było zbytnio, nie udało się zobaczyć wszystkich wraków, które się chciało, ale i tak niesamowite wrażenia zrobiły na mnie te wraczyska oraz rafy, delfiny i ukochane mureny.
Wracam do Polski, znów sporo nurów w różnych miejscach. Udało się odwiedzić nowe jeziora. Bałtyk. Dużo pracy i... jest w końcu wymarzony plastik Adv.Nitrox, spoglądam już też coraz pewniej w kierunku zaopiekowania się kimś pod wodą - i trafiają się takie okazje - kolega który zrobił P1 w Niemczech rok temu i ani razu nie nurkował od tego czasu, jacyś tam inni początkujący, nieznający okolicy podwodnej..
Aż w końcu smaczek jaskini, smaczek sztolni, smaczek penetracji głębszego wraku... To wszystko zostało na koniec 2010.

Aż dziw. Ale chyba nie będzie roku w którym będę mieć więcej "pierwszych razów" ;)

Lód.
Fort.
Sztolnia.
Rebreather.
Skuter.
Wrak wewnątrz.
Jaskinia.
Nurkowanie z 2 stage.
Safari egipskie.
Nurkowanie na bezdechu wgłąb.

teraz już chyba nie da się tego specjalnie przebić, choć niewątpliwie mam duuuużo do nauki i widziałam ledwie kawałek podwodnego świata, ale raczej będzie to rozwijanie, a nie "pierwsze razy".
mam tylko nadzieję, że będzie można nadal dzielić pasję i cieszyć się z ludźmi tym co piękne, tym co podwodne a wszystkie problemy utopią się w głębi Błękitnej Dziury.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2011, 00:35   

nurkot napisał/a:
teraz już chyba nie da się tego specjalnie przebić, choć niewątpliwie mam duuuużo do nauki i widziałam ledwie kawałek podwodnego świata, ale raczej będzie to rozwijanie, a nie "pierwsze razy".

Nie dramatyzuj :D Mimo wszystko masz jeszcze przed sobą całą masę pierwszych razów: Pierwsza 70'ka, pierwsza 80'ka, pierwsza... :ping:

Atak na serio, to rok pod względem nurkowym miałaś zaiste imponujący. I nawet starczyło czasu i chęci na rybki w Egipcie :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 07-01-2011, 00:36, w całości zmieniany 1 raz  

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2011, 18:06   

Szacun :pa:

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2011, 19:37   

nurkot napisał/a:
teraz już chyba nie da się tego specjalnie przebić,

Nie zatrzymuj się, z pewnością znajdziesz jeszcze kilka dziewiczych dla Ciebie działań pod wodą :)

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-01-2011, 13:52   

piotr_c napisał/a:
Nie dramatyzuj :D

kokaroll napisał/a:
Szacun

Plotek napisał/a:
Nie zatrzymuj się

hmm.. skoro tak mówicie..

no może jeszcze zanurzę się kiedyś i zobaczę coś ciekawego pod wodą, ale muszę z przykrością stwierdzić, że albo się starzeję albo coś jest nie tak - nawalenie kursów wszelakiej maści, wszelkich organizacji, mając uprawnienia do nurkowania do 41,5m na gazie 21/25 absolutnie nie można zanurkować na 28m na gazie 32/25.
a! nie zapomnijmy jeszcze o domieszce argonu!

ciekawe, że w górach odchodzi się od uprawnień (patrz->likwidacja Karty Taternika) a w nurach ich nawarstwienie zaczyna się robić patologiczne.
każdy chce mieć taki kwit, bo ma go kolega a wkurza się że inny kolega zrobił taki sam, ale inny bo w innej organizacji a tamta organizacja nie powinna wydawać tamtych kwitów i w ogóle to każdy musi być jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny - no przecież każdy jest TYM WYJĄTKOWYM odpowiedzialnym - a jakże - nurkiem a równocześnie musi być tacy jak inni, też niepowtarzalni i wszystko jedno czy należy do najstarszej oldskulowej organizacji gdzie pływa się na kajmanach i chomątach czy też dubluje i tripluje sprzęt na każde nurkowanie w akwarium wykonując pokazowo tysiące procedur.

no dobra.. jakaś chandra noworoczna.

w każdym razie - specjalnie nie ujęłam w spisie pierwszej X'tki (w sensie głębokości) ani nawet rekordu czasowego pod wodą czy też na odległość gdzieś tam.
to wiadomo, że zawsze być może - troszkę głębiej, troszkę dalej - co roku aż do momentu kiedy stwierdzę: stop (z dowolnych przyczyn)

inne "pierwsze razy" - na pewno będą, ale nie jestem jakąś "zdobywczynią dziewiczych aktywności" bo niedziewicze też mogą być fajne, a nawet fajniejsze :)
jak już się pewnie gdzieś czujesz i umiesz, to co robisz, to FUN jest przedni.
no zależy też z kim..

nie ważne gdzie, ważne z kim i ważne że pod wodą!

tym mottem kończę przydługie smędzenie przy kominku z powodu zapalenia krtani tak więc ponura domowa sobota. :roz:

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2011, 14:58   

nurkot napisał/a:
ciekawe, że w górach odchodzi się od uprawnień (patrz->likwidacja Karty Taternika)

Bo w górach instynkt samozachowawczy działa jakoś tak... lepiej - to pierwszy powód.

Drugi powód jest taki, że w górach i w skałach czynnikiem ustawiającym w hierarchii jest cyfra. A ta jest bezlitosna - robisz, albo nie robisz. U nas cyfry nie ma, więc potrzebny jest substytut w postaci kwitów.

No i powód trzeci: w nurkowaniu "sukces" to funt wiedzy, funt techniki i szczypta kondycji. W górach i w skałach jest odwrotnie: szczypta wiedzy, funt techniki i funt kondycji.

To tyle w kwestii rozbudowanych kursów nurkowych vel likwidacji KT :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-01-2011, 15:01, w całości zmieniany 1 raz  

bembeni 

Stopień: taki sobie**
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-01-2011, 14:41   

W miarę udany był roczek, trochę mniej nurków niż rok wcześniej ale za to dużo nocnych wspaniałych nurkowań. Na jednym pływałem z ogromnym przepięknym sumem, wspaniałe uczucie. Finansowo ok, kryzysu raczej nie odczułem, bardziej brak czasu. Pozdrawiam wszystkich i najlepszego w nowym roku.

aka10101 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2011, 22:30   

To ja jeszcze coś dołożę
Rok 2010 nurać nurać nurać - zrealizowane
Rok 2011 nurać nurać nurać - do zrealizowania (chyba że mnie zamkną na Babińskiego) :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu