Konia z rzedem (no dobra, konika morskiego) temu, kto zna przepisy obowiązaujące na sródlądowych drogach wodnych i potrafi zgodnie z nimi przeprowadzić nurkowanie.
na srodladowych drogach wodnych CHYBA zabronione jest nurkowanie, tak samo jak plywanie wplaw, wyjatkiem sa pewnie dzialania sluzb do tego upowaznionych (wojsko, policja straz itp) ale wtedy pewnie "zamkna" farwater na jakims odcinku
biorac rzecz na zdrowy rozum - kto chcialby nurkowac na szlaku? to tak jakbys chcial zbierac slimaki na autostradzie...,
kijanek napisał/a:
Jak powinna być oznaczona jednostka, jak ma wyglądać boja, flaga "mam nurka pod wodą", gdzie trzeba zgłosić nurkowanie ("prace podwodne") odbywające się w pewnych miejscach (np. w pobliżu budowli hudrotechnicznych).
nie popadajmy w przesade, tylko uzywajmy zdrowego rozsadku i szanujmy sie nawzajem o co chyba chodzilo autorowi I postu,
prawda jest ze ignorantia iuris nocet wiec chcac zorganizowac nurkowanie nalezaloby wyjsc z prostego zalozenia, ze powinienem wiedziec o tym jak najwiecej, a nie isc na latwizne,
kazda ksiazka zawierajaca komplet kodow flagowych bedzie miala obie flagi (a przynajmniej jedna - srodladowa) w skladzie (czerwona z bialym pasem),
flaga ALFA (pozatym ze jest to pierwsza flaga w alfabecie wiec idiotyzmem byloby jej nie pamietac, rozumiem gdyby byla ostatnia, albo gdzies w srodku) wnioskowalbym raczej ze nikt nie zaglada do takich kodow czesciej niz na kursie
ale, wsiadajac do samochodu powienienes znac znaki drogowe, bo masz prawo jazdy, wsiadajac do lodki masz patent wiec powinienes znac znaki nawodne i przepisy ruchu
kijanek napisał/a:
Nurkuje i żegluję, więc nie będę ćwiczył manewru "człowiek za burtą" pływając dookoła bojki deko, która się pojawiła nagle na jeziorze, ale z FORMALNEGO punktu wdzenia nie ma takiego zakazu a pomarańczowa "kiełbasa" dekompresyjna nie występuje jako taka w żadnych przepisach i nie podlega ochronie.
nie uscislajmy do przesady, tylko uzywajmy zdrowego rozsadku, przeciez bable obok takiej boi widoczne sa z kazdej lodki... niektorym nalezaloby zarzucic w takim wypadku wrodzona zlosliwosc i chec dokuczenia, a innym zwykly debilizm
kijanek napisał/a:
Ciekawe ilu nurów wie, że wchodząc do wody z kuszą i butlą popełniają przestępstwo - wędkarze. których będziemy prosili, by uważali na nasze bojki z pewnością o to zapytają.
Wysłany: 10-05-2004, 00:07
Dużo piszemy o żeglarzach i wędkarzach,ale głównym zagrożeniem dla nas są motorowodniacy.Mam na myśli tych z skuterami wodnymi ,jak się orientuje to raczej na ten rodzaj "transportu wodnego" nie potrzeba żadnego patentu czy innego dokumentu.Idziesz do sklepu płacisz kasę i heja na wodę.Jedynym ograniczeniem jest tylko strefa ciszy od maja na wielu akwenach.
Druga sprawa, czy ktoś z światłych na tym forum podjął by się napisania artykułu na temat który poruszyłem w poście? Chodzi o zwięzłą ,merytoryczną pracę, należy pokopać w ustawach, porównać różne organizacje nurkowe itp..Otrzymałem zapytanie czy mogę taki artykuł przygotować i chciałbym aby była to nasz wspólna robota.
Aby nie zaśmiecać forum proszę chętnych na priva.
slawnur@wp.pl ,będe informował na forum o postępach prac.
Dzięki z góry.
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-05-2004, 01:10
Sławek napisał/a:
czy ktoś z światłych na tym forum podjął by się napisania artykułu na temat który poruszyłem w poście? Chodzi o zwięzłą ,merytoryczną pracę, należy pokopać w ustawach, porównać różne organizacje nurkowe itp...
W "Żaglach" i "Podróżach" mamy nurka, ktory pewnie cos wcisnie Zostal juz przeze mnie poproszony o zajecie sie ta sprawa. Pytanie - czy ktos z Was napisze taki zwiezly artykul jak mowi Slawek? Daj znac Slawku jak postepy.
Myślę, że należało by przede wszystkim uderzyć do młodzieży, która spędza wakacje nad woda (i ma najgłupsze pomysły jednocześnie
A w jaki sposób? Przez uczelnie (można by było wystosować pisma czy maile do AZS'ów czy Samorządów studenckich), na terenie Wrocławia mógłbym się osobiście pofatygować, a że mam trochę znajomości to można by było od tej strony uderzyć.
Można by było wystosować pismo do Polskiego Związku Żeglarstwa, do WOPR itp.
Sądzę, że telewizje typu TVN, Polsat mógłby się tym zainteresować (jak również większe gazety).
Najgorsze jest to, że grupka ludzi wiele nie zdziała, ale gdyby poprosić o poparcie KDP mogłoby to nabrać rozgłosu.
W "Żaglach" i "Podróżach" mamy nurka, ktory pewnie cos wcisnie Zostal juz przeze mnie poproszony o zajecie sie ta sprawa.
OK tak zmotywowany nie mam na co czekać. Mówicie i macie - artykuły w Żaglach i Podróżach. Tyle mogę.
Pozdrawiam serdecznie i szukam fotek przykładowych bojek do tych materiałów gdybyście coś mieli to proszę podesłać (minimum 300dpi) na adres hniewiadowski@murator.com.pl.
Wysłany: 20-05-2004, 17:32
Heloo!
Obiecałem że odpowiem jak coś się ruszy ale... narazie spoko nic żadnych odpowiedzi z prasy i tv.czekamy i nurkujemy dalej.
darz nur pozdrawiam Sławek.
Wysłany: 24-05-2004, 17:47
Jeśli są jakieś teksty - gotowe - a autor nie chce kasy - to proszę o kontakt - mam dojście do dziennika.
Ponieważ będzie to dział prawny - dobrze by było , gdyby miał ten tekst coś z prawem wspólnego
Wysłany: 24-05-2004, 17:48
Jeśli są jakieś teksty - gotowe - a autor nie chce kasy - to proszę o kontakt - mam dojście do dziennika.
Ponieważ będzie to dział prawny - dobrze by było , gdyby miał ten tekst coś z prawem wspólnego
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-07-2004, 01:25
Hej,
Tekst na temat bojek i znakow nurkowych jest juz gotowy w dwoch wersjach - do magazynu dla laikow oraz do wieszania w wypozyczalniach.
Jezeli macie dojscia do jakiejs prasy, to dajcie znac.
Rysunki pomocnicze koncza sie rysowac i za chwile pojawia sie linki z gotowymi wersjami do wydruku dla kazdego nurka.
nevada [Usunięty]
Wysłany: 22-07-2004, 07:13
kończą się kończą, potwierdzam mam nadzieję, że zdążą sie skończyć przed zimą.. te pory roku tak szybko przychodzą i odchodzą....
Tematł na chwile zdechł, więc postaram sie dorzucić swoje dwa grosze, może znajdą się chętni.
Proponuje przygotowanie plakatu z informacjami, na niedużym formacie, tak, aby każdy mógł wydrukować go na drukarce i powieśić wszędzie gdzie się da i jest woda i zgoda, np wyporzyczalnie sprzętu wodneg, keje, ect.
w kazdym razie poza plakatami, jesli juz ktos bedzie chodzil i je rozlepial, to taka naklejeczka z DANu (sprawdz podanego przeze mnie linka) tez by sie przydala
Jeszcze mi przyszedł do glowy pomysł, żeby takie plakaty wydrukować profesjonalnie i zaprosić do współpracy któregoś z przedstawicieli sprzętu. Koszt nie tak duży, a miałby przy okazji doskonałą reklamę.
2 000 szt. B1 kosztowałoby jakieś 2200 netto.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko