Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:21
mini butla???
Autor Wiadomość
Halfenger
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2004, 11:02   mini butla???

witam!
Mam pytanie które nurtuje mnie od dłuższego czasu... czy można dostać w sklepie taką małą butle tlenowa ktora sie trzyma tylko w ustach? pojemnosc bodajrze 0,5 litra... widzialem cos takiego na serialu Słoneczny Partrol i bardzo chcialbym sobie kupic taka rzecz... czy znacie jakies adresy sklepow internenowych (najlepiej polskich ale z innych krajow tez moga byc) gdzie mozna taka dostac?
bede bardzo wdzieczny za odpowiedz! :)
narazie

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 11:07   

Witam
Masz na myśli tzw butlę ratunkową ze sprężonym powietrzem i automatem.Jest do dostania w sklepach nurkowych. Widziałem taką w Ocean Pro cena od 1200zł. Widzę że jesteś z Krakowa to spróbuj w NAUTICE www.nautica.com.pl

Zygfryd Dziatłowski 

Wysłany: 09-06-2004, 11:09   

kiedys widzialem na Allegro za jakies 900 pln, a jak poprzednik napisal cosik takiego kosztuje 1200-1400 pln, zastanow sie czy skórka warta wyprawki.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 12:03   Re: mini butla???

Halfenger napisał/a:
witam!
Mam pytanie które nurtuje mnie od dłuższego czasu... czy można dostać w sklepie taką małą butle tlenowa ktora sie trzyma tylko w ustach?

Może się mylę, ale wydaje mi się, że chcesz sobie kupić butlę ratunkową ze sprężonym powietrzem, nie mając żadnego przeszkolenia nurkowego. Nie chciałbym Cię straszyć, ale nie znając zasad nurkowania możesz sobie zrobić bardzo poważną krzywdę - nawet z taką mała butlą ratunkową.

Halfenger
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2004, 12:13   

qrde... strasznie drogo :( a myslalem ze sobie kupie taka rzecz :( ale i tak jak znacie jakies sklepy internetowe gdzuie cos takiego mozna dostac to napiszcie adresy :) chetnie poparze!
chcialbym taka butle poniewaz przydalaby mi sie do robienia zdjec pod woda bo moglbym wytrzymac dluzej pod woda :) ile by kosztowal jak najmnieszy i jak najlzejszy zestaw do nurkowania i gdzie mozna by bylo cos takiego kupic??

urwis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 12:21   

A czy masz jakieś uprawnienia do nurkowania i czy skończyłeś jakiś kurs. Ponieważ jak napisał Waldo możesz sobie zrobić krzywdę i dostać urazu.
Z Twego postu wynika że nie Więc napierw na kurs a póżniej do zdjątek i życzę dobrych ujęć.
Na giełdach możesz dostać już komplet od 4500zł

Halfenger
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2004, 12:29   

yyyyy...... a co mogloby mi sie stac? przeciez to taka mala butla...... dziwne :???: a nie mam pieniedzy zeby przejsc kurs itd....

DrOzda 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 12:40   

Halfenger napisał/a:
yyyyy...... a co mogloby mi sie stac? przeciez to taka mala butla...... dziwne :???: a nie mam pieniedzy zeby przejsc kurs itd....
Nic wielkiego, mała kwaterka na Powązkach. A tak poważniej to nurkując z użyciem sprężonego czynnika oddechowego jesteś narażony na urazy ciśnieniowe płuc, uszu, gałki ocznej ,zatok itp. dodatkowo DCS róznego stopnia (choć z taką mała flaszką mało realne). Uraz ciśnieniowy płuc oraz DCS często mogą się skonczyć zejściem śmiertelnym.Piszesz że nie masz pieniędzy na kurs a chcesz kupować SpareAir które jest lekko dwa razy droższe od kusu podstawowego (można takie znaleźć za 500 PLN) Coś mi tu śmierdzi trollem ....

urwis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 12:46   

Zdjątka podwodne możesz też robić pływając po powierzchni z fajką

Halfenger
[Usunięty]

Wysłany: 09-06-2004, 13:28   

noo dobrze ale kupilbym butle za 1000 zeta to wyjdzie 1000 zeta a jak zrobie kurs i potem kupie butle to wyjdzie 1500 zeta wiec nie mam pieniedzy na kurs. lapiesz? a juz i tak zrezygnowalem z kupna tej butli bo za droga jest. bede plywal po powierzchni z fajka :)

Andrzej S 

Stopień: posiadam
Wysłany: 09-06-2004, 13:43   

Halfenger,

Kazdy wie, (a przynajmniej mam taką nadzieję), że jak dodasz 1000 za butelke i 500 za kurs to bedziesz mial razem 1500 "zeta". Kolegom, którzy odpisali na Twojego posta chodzi tylko żebyś żył długo i szczęśliwie. Jeżeli nie znasz podstawowych a zatem fundamentalnych zasad jakimi rządzi się nurkowanie, to krzywde, nurkując z butlą, możesz sobie zrobić już na 3-4 metrach!!! Oni nie chcą, żebyś został inwalidą lub nawet pożegnał się z tym padołem z powodu 500 zeta. ŁAPIESZ?!

Pozdrawiam serdecznie,
Andrzej S

urwis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 14:05   

A tak nawiasem to masz kasę na aparat do zdjęć podwodnych a na kurs nie. Chyba że robisz zdjątka "małpeczką" do 5m To wystarczy fajka.
Nie obrażaj się zadałeś pytanie więc odpowiadamy wedłu naszej wiedzy. Ale zrobisz co zechcesz to TY decydujesz .........

urwis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 14:14   

Pytałeś o linki do stron o sprzęcie proszę bardzo na stronie www.nurkowanie.ol.pl/sprzet.htm je znajdziesz. Miłego surfowania.

Andrzej S 

Stopień: posiadam
Wysłany: 09-06-2004, 14:38   

urwis napisał/a:
zrobisz co zechcesz to TY decydujesz .........

Halfenger,
Ze sprzętem do nurkowania nie jest jak z bronią - nie musisz mieć pozwolenia, żeby go kupić. Nikt również nie zabroni zejść Tobie już za pierwszym razem nawet na 100 metrów. Chodzi o to, żeby bezpiecznie wrócić na powierzchnię i myśleć o kolejnych nurkach. Jezeli nie masz kasy na kurs, to zacznij przynajmniej od książki (np. Nurkowanie autorstwa J. Macke, K. Kuszewski, G. Zieleniec http://www.sklep.nurkowan...z10u3Q&s=1&g=19 ). Zacznij od rozdziału o chorobach i urazach nurkowych, a bedzie Ci łatwiej zrozumieć dlaczego namawiamy Ciebie, żebyś nie nurkował z butlą bez kursu.

Pozdrawiam,
Andrzej S

Borys1003 

Stopień: kilka+udt+sprezarka
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-06-2004, 18:27   

ja też kiedyś myśłałem,ze taką małą butlą pośmigam dłużej pod wodą.Teraz mam cały sprzęt a zamiast takowej butli mam 3 litrową pony.Taka butla nie jest butla do nurkowania tylko do ratowania życia w bardzo extremalnych przypadkach. Lepiej zacznik kupowac sprzęt podstawowy (najtańszy) Jacket, mała butla 4 litry i jakiś automat i przyłacz sie do szkoły nurkowej albo do jakiegoś płetwonurka z doświadczeniem.Zobaczysz,ze nie tylko w oddychaniu jest przyjemność pod wodą. Jak Cię to wciagnie to kase znajdziesz i na kurs i na sprzęt. A lepiej nie experymentuj sam, jak poczytasz to sie dowiesz co to jest barotrauma, choroba azotowa, przedmichiwanie itp.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu