Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
25-01-2012, 09:17
Stop ACTA na fladze Nurasa
Autor Wiadomość
lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2012, 18:18   

jacekplacek napisał/a:
lozerka napisał/a:
Jacku, a masz wiedzę prawniczą :) ? Lub może analizowałeś te przepisy, czy tak a priori oceniłeś, że to sciema :) ?

Nie mam. Ale też nie rozumiem, dlaczego akurat w tej jednej, jedynej sprawie Tusk miałby powiedzieć prawdę.

hmm, czytałam dośc dokładnie ten artykuł, a głównie tabelkę z omówieniem poszczególnych przepisów i ani jedno zdanie nie było podpisane D. Tusk. Ale moze coś przegapiłam ;-)

A pytam, bo czytanie przepisów prawa nie stanowi dla mnie wiedzy tajemnej, ale np. prawa autorskiego zwyczajnie nie znam i mimo ogólnej wiedzy na okoliczność bez dokładnej analizy tych konkretnych przepisów i wszelakich komentarzy, co do możliwych implikacji wynikających z rozumienia poszczególnych przepisów, nawet nie odważyłabym się tego artykułu oceniać.

i Misiu, ja tam nie wiem, ale w tej wypowiedzi RPO to dla mnie samo gdybanie jest, co by było gdyby i co mogą odczuwać niektóre podmioty...jak już odczują presję.

czyli dokładnie to, co w tym wątku.
Ostatnio zmieniony przez lozerka 14-02-2012, 18:19, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2012, 18:27   

lozerka napisał/a:
ani jedno zdanie nie było podpisane D. Tusk. Ale moze coś przegapiłam ;-)

Tak, przegapiłaś fakt, że nie wszystko robi osobiście. Przyzwolenie jest wystarczające: stąd tyle szumowin robiło kariery za komuny... a raczej inaczej - trzeba było mieć nie lada zdolności, by tą szumowiną się nie stać. Bycie szumowiną było zaletą. Z resztą zobacz jak doskonale nadal działa to w mediach :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2012, 18:38   

wiesz, Jacek, ja jednak w takich przypadkach, gdy wchodzi w grę analiza konkretnych danych, które są mi dostępne, wolę je przeanalizować, zapoznać się z cudzymi analizami, ocenić je, a dopiero potem się wypowiadać na temat ich wartości, a nie odrzucać wszystko zakładając rozprzestrzenianie się macek ( tu dowolna wpływowa grupa ) np. po uznanych kancelariach zajmujących się daną dziedziną prawa.

I to stanowisko nie ma nic wspólnego z łykaniem wszystkiego, co mi jest podawane, bo mam świadomość, że każdą opinię można kupić, a dobry prawnik tak wszystko uzasadni, by się nie musiał opinii wstydzić, gdy się okaze inaczej, niż pisał. Ale i też nie mam podstaw, by od razu odrzucic tezę, że w dziennikarz chcący napisać dobry artykuł sam wyszukał kancelarie, która dokonała analizy zgodnej z jej wiedzą, a nie czyimiś oczekiwaniami :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2012, 20:51   

lozerka napisał/a:
dziennikarz chcący napisać dobry artykuł sam wyszukał kancelarie, która dokonała analizy zgodnej z jej wiedzą, a nie czyimiś oczekiwaniami :)

A świstak owija je w te sreberka... tfu: w srebrniki.

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 14-02-2012, 21:17   

lex.pl napisał/a:
cztery punkty umowy ACTA są sprzeczne z konstytucją

Brak konsultacji w trakcie prac nad umową ACTA stanowiło naruszenie nie tylko wyrażonej w art. 2 Konstytucji zasady demokratycznego państwa prawnego, ale i art. 61 ust. 1 konstytucji ustanawiającego zasadę jawności działania organów władzy publicznej – twierdzi prof. Bogusław Banaszak, konstytucjonalista z Uniwersytetu Wrocławskiego.
[...]
Ponadto niezgodne z Konstytucja RP są: art. 9 ust. 1, art. 11, art. 12, art. 27 ust. 4 umowy ACTA

Całość w prawniczym Pudelku, jak ktoś to ładnie określił: ;)

KLIK!

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2012, 22:46   

jacekplacek napisał/a:
lozerka napisał/a:
dziennikarz chcący napisać dobry artykuł sam wyszukał kancelarie, która dokonała analizy zgodnej z jej wiedzą, a nie czyimiś oczekiwaniami :)

A świstak owija je w te sreberka... tfu: w srebrniki.

a widzisz, nie każdy w życiu może sobie pozwolić na luksus widzenia wszystkiego w kolorach czarno-białych :)

chociaz na pewno tak jest łatwiej :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2012, 23:29   

lozerka napisał/a:
a widzisz, nie każdy w życiu może sobie pozwolić na luksus widzenia wszystkiego w kolorach czarno-białych :)

Problem w tym, że w Polsce to białe też nam zaIwanili...

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 15-02-2012, 05:32   

Wydaje mi się że w ACTA umyka uwadze jeszcze inny problem - licencji i zgód.
Nie będzie można produkować tanich zamienników np. części samochodowych - bo nie oryginalne. A jeśli już to po wykupieniu odpowiednio drogiej licencji - likwidowanie konkurencji.
Wydobycie gazu łupkowego - wszystkie patenty i licencje są amerykańskie - automatycznie im go oddamy.
ACTA służy wyłącznie USA i Japonii - które mają najwięcej patentów wysokich technologii.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2012, 12:25   

Nie przejmujcie się TEN NARÓD jest w stanie naprawdę wiele wytrzymać . Jeszcze można go doić i to zdrowo . A jak już będzie zagłodzony na śmierć to i tak się nie zbuntuje bo będzie za słaby . Śrubę przykręca się powoli . Pierwsze informuje o mających nastąpić podwyżkach i kolejnych formach ucisku a potem delikatnie się te obostrzenia i podwyżki wprowadza .
Władza Ustawodawcza stara się budować swoje poparcie przyjmując i tworząc nowe stanowiska pracy w urzędach . To około 5 milionów zadowolonych obywateli . Dba też o interesy niektórych grup społecznych które mogły by zdestabilizować sytuację państwa polskiego . I tak podobno w ciągu ostatnich dwóch lat podwyżki dla niektórych grup wyniosły 100 % a przeciętna mediana zarobków na kilku etatach jednocześnie to 300000 tyś złotych ( dane z newsweek i przytaczane przez rząd po strajku tej grupy ).

Moim zdaniem w polsce dobrze żyje się około 10 milionom ludzi i to oni są stabilizatorem i gwarantują społeczny spokój . Reszta biednych się nie ruszy bo zastanawia się ciągle jak związać koniec z końcem i trzęsie dupą przed zwolnieniem z pracy w której zarabia około 1100 do 1500 netto . Za dużo by zdechnąć ... jednocześnie pozwala przeżyć na granicy ubóstwa . Odmienną grupą społeczną jest zaś jak to ktoś ładnie powiedział element dobrze ustawiony i zarządzający z duża stratą , jednocześnie wynagradzany tak wielkimi premiami .

Oby do wiosny - pojawi się szczaw i drewno z lasu będzie można pozbierać , dodać trochę ścinków z mięsnego po 3 zł za kilo - to i dobra zupa będzie za darmo , to ludzie przeżyją .

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2012, 13:44   

slawek290 napisał/a:
drewno z lasu będzie można pozbierać

Zbieranie drewna w lesie jest w tym kraju przestępstwem...

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2012, 14:24   

jacekplacek napisał/a:
Zbieranie drewna w lesie jest w tym kraju przestępstwem...

Znaczy - jak patyki w lesie państwowym spadły na ziemie , to biedny ich nie może pozbierać aby ugotować zupę , bo gaz ostatnio sakramencko podrożał .
Ciekawe jaką karę ustawodawca przewidział za zbieranie patyków w lesie ?

[ Dodano: 15-02-2012, 14:36 ]
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

No i znalazłem . Cóż zupa może okazać się nie do przejścia z powodu gałęzi . Sam szczaw też można jeść .

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2012, 14:47   

slawek290 napisał/a:
Znaczy - jak patyki w lesie państwowym spadły na ziemie , to biedny ich nie może pozbierać aby ugotować zupę , bo gaz ostatnio sakramencko podrożał .
Ciekawe jaką karę ustawodawca przewidział za zbieranie patyków w lesie ?
[ Dodano: 15-02-2012, 14:36 ]
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
No i znalazłem

Tak: widać wyraźnie przeciw komu skierowany jest cały ten aparat. Za dawnych czasów wyniesienie drewna też było kradzieżą, ale nie obejmowało to chrustu - ten był właśnie dla najbiedniejszych warstw, by nie umarli z zimna.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2012, 15:08   

slawek290 napisał/a:
No i znalazłem . Cóż zupa może okazać się nie do przejścia z powodu gałęzi . Sam szczaw też można jeść .

Rozumiem, że można nie rozumieć tekstu w language'u - np film o GUE.

Ale tutaj jest tekst po polsku, a panowie pomimo tego mają kłopoty ze zrozumiemiem. Bohaterowie repartażu karę dostali za WYCIĘCIE drzewek, nie za zbieranie chrustu.......

Poza tym (od czasu przeczytania akt pewnego piekarza n/t darowizny jestem bardzo ostrożna), sprawa widziana z drugiej strony:

Cytat:
Po pierwsze, całość postępowania przeciwko Państwu Zofii i Henrykowi Hopom z Brzuski, łącznie w wnioskiem do Sądu, prowadzona była przez Policję na podstawie donosu. Straż Leśna, na wniosek prowadzących postępowanie, dokonała jedynie wyceny skradzionego drewna na podstawie wskazanych pni.

Po drugie, to nie Nadleśnictwo Bircza występowało do komornika o wyegzekwowanie kwoty 11,78 złotych, natomiast wniosek do komornika skierowany był przez Sąd i dotyczył ściągnięcia orzeczonej grzywny. Natomiast należność wobec Nadleśnictwa wciąż pozostaje nieuregulowana i nie mamy zamiaru jej dochodzić w sposób niewspółmierny do wartości.

Po trzecie, wyrok sądu w tej sprawie zapewne wynikał z faktu, że przeciwko Państwu Hopom już wcześniej prowadzone były postępowania karne. Mieli już bowiem sprawę sądową za kradzież drewna (również na wniosek Policji) w dniu 7 listopada 2008 r. Sąd wówczas uznał ich winnymi, jednak odstąpił od wymierzenia kary.

Nadmienić też trzeba, że oskarżeni byli kilkakrotnie pouczani o trybie, w jakim można dokonać zakupu drewna opałowego z lasu, a także byli upominani i karani przez służbę leśną za drobne kradzieże drewna. Między innymi w dniu 2 maja 2007 roku Straż Leśna wymierzyła im grzywnę w formie mandatu karnego na kwotę 100 złotych za nielegalny wyrąb drewna w lesie państwowym. Z kolei w dniu 30 listopada 2008 roku zostali ukarani przez leśniczego grzywną w wysokości 30 złotych za wjazd do lasu ciągnikiem, przy czym była to wówczas udaremniona próba kradzieży drewna opałowego.

Należy ubolewać, że sprawa z gruntu błaha znalazła swój tak dramatyczny finał. Wywołała ona wiele emocji, również tych pozytywnych. Przy okazji jednak ujawnili się ludzie, którzy anonimowo, na forach internetowych, obrzucili Nadleśnictwo Bircza wieloma inwektywami. Zachęcam ich do zapoznania się z meritum sprawy, zaś chcących poznać działania nadleśnictwa w dziedzinie gospodarki leśnej i ochrony przyrody serdecznie zapraszam do naszego Ośrodka Edukacyjnego LKP `Lasy Birczańskie'.

Darz bór!
Stanisław Rębisz
zastępca nadleśniczego Nadleśnictwa Bircza.

:pa:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 15-02-2012, 17:03, w całości zmieniany 1 raz  

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2012, 07:20   

O premier zmienił zdanie . Ciekawe co teraz powiedzą zwolennicy " masowej histerii "

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2012, 10:00   

slawek290 napisał/a:
O premier zmienił zdanie . Ciekawe co teraz powiedzą zwolennicy " masowej histerii "

Zmienią zdanie? Nie wszyscy są samodzielni w myśleniu.

FotoMiś 

Stopień: starszy respirant
Kraj:
Saudi Arabia

Wysłany: 18-02-2012, 10:14   

slawek290 napisał/a:
O premier zmienił zdanie .

Ech.. Naiwny jak dziecko...

Premier tylko powiedział, że zmienił zdanie - kolejna PRowa zagrywka o zerowym znaczeniu realnym. Dokładnie tak samo, po awanturze z okazji prób wprowadzenia Rejestru Stron i Usług Niedozwolonych (2009 r) powiedział, że teraz to już za każdym razem będą rzetelne i wyczerpujące konsultacje społeczne, czego nie omieszkał powtórzyć w r 2011 po awanturze związanej z ustawą medialną, oraz w tym roku, po przepychankach związanych z ACTA.

A tym czasem.. W ostatni poniedziałek (13.02.2012) parę minut przed godziną szesnastą, nasz czcigodny, obywatelski rząd opublikował kilkustronicowy projekt nowelizacji ustawy telekomunikacyjnej (klik!), dość skomplikowanej i dotykającej dokładnie wszystkich obywateli, przy czym na "rzetelne i wyczerpujące" konsultacje przeznaczył 5 i pół dnia! ;fuck:

Nawiasem mówiąc, trochę rozbawiło mnie poniższe stwierdzenie:
Donald Tusk napisał/a:
Nie zdawaliśmy sobie sprawy jak głębokiej istoty, wręcz cywilizacyjnej, dotykamy, zajmując się sprawą opisaną w ACTA

Zważywszy, że w ciągu ostatnich dwu lat wielokrotnie Panu Premierowi i jego ministrom klarowano (na przykład na tym spotkaniu: klik! ) jakie implikacje może mieć ACTA, oznacza to, że albo zbiorowa inteligencja rządu wraz z tabunem sowicie opłacanych doradców jest niższa do inteligencji mojego kota albo ten komunikat oznacza tak naprawdę: "nie zdawaliśmy sobie sprawy, że aż tak bardzo sondaże nam polecą". ;)

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2012, 10:45   

Premiera niestety czekają dalsze upokorzenia związane ze "zmianą zdania".

Premier nie nauczył się tego, że to nasze zdanie ma decydujące znaczenie, a nie jego fanaberie.

Górnicy dadzą lekcje pokory premierowi.Powiedzą mu ,że demokracja ( konsultacje w sprawie ustawy emerytalnej, żądanie referendum w tej sprawie) to nie jakieś tam PR bzdety.

To nas dotyczy, to nasz życie i nasz sprawy. Premier zapomniał dla kogo pracuje i kto jest podmiotem jego działań.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2012, 10:47   

Ważne, że ogólnonarodowy protest odniósł skutek.

Padmapatra 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2012, 11:06   

hubert68 napisał/a:
Ważne, że ogólnonarodowy protest odniósł skutek.

Hubert, ale przecież nic się nie zmieniło. Występ naszego pożal się boże premiera jest, tak jak twierdzi FotoMiś tylko wybiegiem PRowym. Gdyby faktycznie była zmiana decyzji to doszłoby do cofnięcia podpisu, a o takiej deklaracji ja nic nie słyszałem :-(

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2012, 11:09   

Podpisu nie można raczej "cofnąć" natomiast można nie ratyfikować traktatu. I jak zrozumiałem, takiej ratyfikacji nie będzie.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu