witam!
od jakiegos czasu zamierzam zmienic moj forumowy nick na imie i nazwisko.fn. to jedyny portal spolecznosciowy w ktorym biore udzial,i musze przyznac ze czesto ulegam wrazeniu uposledzenia toku dyskusji tym iz ukrywamy sie za nick-ami.
nie jestem komputerowym geniuszem,zatem prosze was o opinie,bezpieczenstwo danych os.,i tym podobne.sa tu rowniez ludzie podpisujacy sie z imienia i nazwiska.czy mieliscie jakiekolwiek klopoty przez to?
Wysłany: 19-03-2012, 10:15
jaros, moze nie do końca na pytanie, ale- ja uwazam, ze jeśli ktoś jest kulturalny, to będzie taki, czy pod nickiem, czy pod swoim nazwiskiem
nie wiem, o czym mówisz wspominajac o upośledzeniu toku dyskusji, ale z tego, co ja widzę, najczęstsze awantury odbywają się miedzy osobami, które wprawdzie pod nickiem nie występuą, ale wszyscy wiedzą, kim są, są identyfikowalni i co więcej są dobrze przez brać nurkową znani w realu
Moim zdaniem brak anonimowości nie jest receptą
Ostatnio zmieniony przez lozerka 19-03-2012, 10:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19-03-2012, 10:20 Re: stop anonimowosci.
jaros4 napisał/a:
witam!
od jakiegos czasu zamierzam zmienic moj forumowy nick na imie i nazwisko.fn. to jedyny portal spolecznosciowy w ktorym biore udzial,i musze przyznac ze czesto ulegam wrazeniu uposledzenia toku dyskusji tym iz ukrywamy sie za nick-ami.
jakie kroki poczyniłeś w tym kierunku żeby to zmienić?
p.s.
jeszcze Wam bokiem wyjdzie kiedyś ten brak anonimowości
ale to tylko moje zdanie i być może się mylę
A czy wogóle można mówić o jakielkolwiek anonimowości? Przecież z wieloma osobami, piszącymi dłużej na forum, spotykamy się prywatnie, zarówno na nurkowisku, jak i towarzysko, nie mówiąc już o różnych zlotach ........
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 19-03-2012, 10:29
Cytat:
p.s.
Czy możesz to uzasadnić jakoś?
Ja od kiedy uczestniczę w sferze netowej nie zauważyłem negatywnych skutków. Poza tym że spamu mam więcej bo adres email jest wyłapywany (już parę lat się nazbierało i zawsze robiłem to pod swoim imieniem bez ukrywania nazwiska)
Wysłany: 19-03-2012, 10:32
ale chyba chodzi o coś innego, ja ciagle powtarzam, że nie lubię, jak się moje nazwisko włóczy po necie - tak naprawdę, ile razy tam trafi- każdy w przyszłości będzie mógł je w tym kontekscie zobaczyć, no i mogą na nie trafić i ci, których do tego sami dopuścilibyśmy, ale i ci, których wyłączylibyśmy- i my sami nie mamy wpływu kiedy się to stanie i w jakich okolicznościach.
Przyszli pracodawcy, pracownicy, teściowie, zięciowie ...wnuki, policja, CIA, FBI słowem każdy, w dowolnym czasie, w dowolnym celu będzie mógł do tej informacji zajrzec
natomiast nawiązując znajomości w realu, mamy wpływ na to, co sie z nimi dzieje, jak i na samo nawiazywanie
Ostatnio zmieniony przez lozerka 19-03-2012, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Bul-kot [Usunięty]
Wysłany: 19-03-2012, 10:46
Akurat z P.S. -em admina się zgadzam - nie dlatego że nim jest ale trolli internetowych jest mnóstwo i zła moga poczynić mnóstwo.
Spotkałem się już, to skrajne, ale faktem są akcje zmowy użyszkodników forum aby fizycznie złoić skórę innemu użyszkodnikowi...
Nie mówiąc już o akcjach typu podszywanie się pod usera na forach o orientacji innej niż hetero... Nasyłanie policji podając wymyślone info i przewinieniu...
A do samych ksywek: dla mnie to fajna sprawa bo można wybrać sobie ksywkę która mnie lub co lubię określa.
jaros4 patrząc na sam nick mozna się duzo o userze dowiedzieć...
Wysłany: 19-03-2012, 10:48
Nie o takiej anonimowości piszę o jakiej akurat myślicie.
To, że się poznajemy dzięki m.in. forum czy innym portalom jest OK
ale robimy to z własnej woli
miałem na myśli zupełnie coś innego pisząc o anonimowości.
ja uwazam, ze jeśli ktoś jest kulturalny, to będzie taki, czy pod nickiem, czy pod swoim nazwiskiem
Niestety wyniki badań socjologów mówią zupełnie co innego. Ludzie na co dzień kulturalni czy wręcz wycofani, mając gwarancję anonimowości, potrafią dawać upust swoim frustracjom używając przy tym najbardziej wulgarnych słów.
A że w internecie o anonimowość nietrudno, to w miejscach takich jak forum Onetu mamy zwykłą kloakę. I nie łudźmy się: nie piszą tam wyłącznie psychopaci, bo aż tak wielu ich nie ma. Większość komentarzy to wytwory "przeciętnych polaków", ojców i matek rodzin, którzy na co dzień są "prawymi obywatelami".
W naszym środowisku trudno mówić o anonimowości - znam osobiście co najmniej połowę osób piszących regularnie na forum. W porównaniu z anonimowymi forum dyskusje tutaj są bardzo kulturalne. A to, że ktoś tam się czasem posprzecza i użyje ostrzejszych słów nie ma IMO żadnego związku z anonimowością. Nawet wtedy, gdybyśmy wszyscy podpisywali się imionami, nazwiskami i peselem, to takie rzeczy będą się zdarzały.
Występuję pod własnym nazwiskiem,w niczym mi to nie przeszkadza.
Anonimowość skonczyła się w momencie wysłania CV czy innego tego typu dokumentu.
Krąży sobie toto po necie i nic nie mogę poradzić...więc się nie przejmuję.
PS.
Żeby nie było-nie przeszkadzaja mi nicki
witam!
nie jestem komputerowym geniuszem,zatem prosze was o opinie,bezpieczenstwo danych os.,i tym podobne.sa tu rowniez ludzie podpisujacy sie z imienia i nazwiska.czy mieliscie jakiekolwiek klopoty przez to?
Kilkanaście lat temu, gdy zaczynałem przygodę z internetem miałem na ten temat dosyć burzliwą dyskusję. W jej efekcie uznałem że nie będę udawać schizofrenika i mieć innych poglądów w sieci i w rzeczywistości, więc odtąd nie ukrywam mojej tożsamości. Ma to swoje wady i zalety. Z zalet - imho Twój głos wygląda poważniej. Z wad - musisz baczniej uważać na to co piszesz.
I cóż - do tej pory nie umiem ocenić które podejście jest lepsze. Czy być otwartym, przyznawać się do "siebie", czy też w sieci nieistnieć/używać różnych nicków, nie być obecnym na fb/ln/nk.
Podejście "pod pseudonimem" działa imho na krótką metę i jest jedynie półśrodkiem. Bo z jednej strony daje poczucie anonimowości i pozwala łatwo się zagalopować w dyskusji, a z drugiej strony - anonimowość w sieci nie istnieje. Używając stałego nicka/maila - dosyć dużo można w sieci o każdym znaleźć, w tym jego ip, gg, konta fb, a potem osobę.
Już kilka razy miałem "bezcenną" przyjemność porozmawiania sobie z kimś kto myślał że jak nie podpisuje się imieniem/nazwiskiem to jest anonimowy - to nie działa. Kwestia tego jak bardzo się komuś zalezie za skórę. O co łatwiej będąc przekonanym o swojej anonimowości.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 19-03-2012, 13:58
piotr_c napisał/a:
W naszym środowisku trudno mówić o anonimowości - znam osobiście co najmniej połowę osób piszących regularnie na forum
Fakt, nurków jest dużo ale takich którży nie maja nic innego do roboty tylko klepać w klawiaturę już zdecydowanie mniej
A staram się nie pisać w necie rzeczy które zainteresują się
IMHO nicki są dobrym rozwiązaniem - tutaj między sobą i tak nie jestesmy anonimowi, a inny podpis raczej nic nie zmieni w kulturze wypowiedzi danej osoby. Znałem za to przypadki w drugą stronę, że ludzie zamieniali na forach swoje imiona i nazwiska na nicki, bo bywało to uciążliwe (dla przykładu ktoś miał poważne kłopoty w pracy, bo znaleziono jego posty na forach pisane w godzinach pracy). Poza tym, na nurkowych butlach mamy zazwyczaj naklejone nick'i, więc łatwiej się rozpoznać na nurkowiskach
Ostatnio zmieniony przez KSD 19-03-2012, 16:35, w całości zmieniany 1 raz
Jaros, ale Ty nie jesteś anonimowy: jesteś GOŚĆ z krwi i kości. Oczywiście, jak masz ochotę uzyć swojego nazwiska, masz pełną swobodę - podobnie jak trzasnąć się po żyłach Ja kiedyś występowałem imieniem i nazwiskiem i się z tego wycofałem. Ale i tak jakaś psychopatyczna szuja może to po latach gdzieś wyskrobać i pisać swoje plugastwa... Odradzam. A na najfajniejszą opcją na przedstawianie jest real
Ludzie na co dzień kulturalni czy wręcz wycofani, mając gwarancję anonimowości, potrafią dawać upust swoim frustracjom używając przy tym najbardziej wulgarnych słów.
Popieram - wypisz-wymaluj ja sam
piotr_c napisał/a:
I nie łudźmy się: nie piszą tam wyłącznie psychopaci, bo aż tak wielu ich nie ma.
Widzę , że idziesz z ostatnią modą tzw. antypsychiatrii - obecnie lekarze specjaliści rozpoznają wyłącznie schizofrenię, chorobę dwubiegunową i ciężką depresję.
Więc jeśli Twoj sąsiad, cały goły i wysmarowany krwią właśnie co zabitego przez siebie ulubionego kotka, gania z siekierą swoją żonę po ogródku - to możesz być pewien, że jest całkiem normalny, a nie tam jakiś psychopata ...
Ostatnio zmieniony przez beroduar 19-03-2012, 20:55, w całości zmieniany 1 raz
Poza tym że spamu mam więcej bo adres email jest wyłapywany
przesiadz sie na gmaila - skutecznie filtruje to cholerstwo
lozerka napisał/a:
ale chyba chodzi o coś innego, ja ciagle powtarzam, że nie lubię, jak się moje nazwisko włóczy po necie - tak naprawdę, ile razy tam trafi- każdy w przyszłości będzie mógł je w tym kontekscie zobaczyć, no i mogą na nie trafić i ci, których do tego sami dopuścilibyśmy, ale i ci, których wyłączylibyśmy- i my sami nie mamy wpływu kiedy się to stanie i w jakich okolicznościach.
i wlasnie na pewna doze autocenzury m. in. z tego powodu niektorzy licza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko