Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
28-03-2012, 19:57
Forum ???
Autor Wiadomość
zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 11:42   Forum ???

Nie macie wrażenia, że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości? Powtarzające się tematy, rozmowy mało konkretne, nie na temat, tematy tabu. Do tego wrażenie, że zostało zdominowane przez kilka osób? Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości, liderów opinii.Może jest ich kilka, w sumie niewiele,najczęściej siedzą cicho.

A może tak ma być?
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 28-03-2012, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 28-03-2012, 12:12   

Nie sądzę - nurkowanie jest dziedziną dość wąską i nie znajdziesz nieograniczonej liczby tematów. Np. ilość akwenów raczej się nie zmienia :ping: .
Po prostu co jakiś czas występuje "wymiana" głównych dyskutujących.
Istnieje już 10 lat [ DarekS - dobrze pamiętam?] i nadal ludzie piszą , wchodzą i czytają.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 28-03-2012, 12:13   

Zadam kilka pytań, nie tylko tobie ale w zasadzie wszystkim, bo "forum" to właśnie "wszyscy"...:

zbigniewb napisał/a:
Powtarzające się tematy

Kiedy ostatnio napisałeś nowy temat? Ile ich w sumie napisałeś? Skoro uznałeś właśnie, że mało, to dlaczego ?

zbigniewb napisał/a:
rozmowy mało konkretne, nie na temat
Kiedy ostatnio udzieliłeś konkretnej, merytorycznej odpowiedzi? Jak często wpisujesz merytoryczną odpowiedź na temat? A jak często piszesz "plotkując"? I co sprawia Ci większą frajdę?

zbigniewb napisał/a:
tematy tabu
Jakie tematy są dla Ciebie tabu na forum o nurkowaniu? Jakie tematy uważasz za tabu dla innych a brakuje Ci takich dyskusji?

zbigniewb napisał/a:
wrażenie, że zostało zdominowane przez kilka osób?
Czy "zdominowane" to nie jest pozostałość po aktywności, której oczekujesz de facto od wszystkich? Czy pisząc te słowa masz na myśli "reszta, też piszcie" czy może "piszący, dajcie sobie na luz..." ??

zbigniewb napisał/a:
Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości
Na to chyba nie masz innego wpływu jak samemu być kreatywnym i pobudzać innych do kreacji. Najlepiej "pozytywnie" i przykładem bo "pobudzanie negatywne" raczej nie działa... Kiedy ostatnio sprowokowałeś ciekawą dyskusję?

zbigniewb napisał/a:
Brak obecności liderów opinii
Nie rozumiem tego zwrotu. Czy chodzi Ci o "narzucaczy jedynie słusznych wersji rzeczywistości"?

zbigniewb napisał/a:
A może tak ma być?
Wiara w Przeznaczenie? Jast dokładnie tak jacy jesteśmy My. Nie lepiej i nie gorzej. Właściciel forum w niczym nie przeszkadza. Wręcz może być "oskarżony" o zbytnie dystansowanie się. Możesz(my) tu robić niemal wszystko a na pewno więcej, niż robimy.

Pytając o lenistwo po pierwsze pytajmy siebie.

P.S. ten temat uważam za zbędną plombę. Nie ma o czym pisać / czytać to napiszmy o czymkolwiek... na przykład, że nie ma o czym pisać.

Ja na przykład to pewnie miał bym o czym napisać, ze dwa tematy może... ale hamuje mnie szczekanie antykomercyjne... nic miłego.
Jestem przekonany, że wielu wartościowych autorów "zniknęło" z powodu idiotycznych reakcji na to co napisali... Kto ma najwięcej do napisania na tematy okołonurkowe? Przeważnie osoby w jakiś sposób zawodowo związane z branżą. Ile było oskarżeń o "autopromocję"? Temat wart głębszego przemyślenia, po cichu wewnątrz każdego z osobna. Pisanie jest dobrą wolą każdego uczestnika i poświęcaniem wolnego czasu. Jeśli odbiorcy nie stwarzają pozytywnego pola do działania.... i tak dalej.... Popyt stwarza podaż, nie odwrotnie.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 12:21   Re: Forum ???

zbigniewb napisał/a:
tematy tabu.

co do pozostałych zarzutów wypowiadać się nie będę, bo moge zostać posądzona o brak obiektywizmu ;-) , to co do powyższego i owszem :)

na pewno zarzut został postawiony właściwemu forum :) ? mimo, ze dość dobrze znam toczące sie dyskusje, jakoś nie mogę przypomnieć sobie żadnej toczącej się tutaj, z którą można byłoby ten zarzut utożsamiać. Mógłbyś wskazać przykłady ? Bo być może tematy są aż tak tabu, że np. mi umykają :) ?

co do powtarzania się tematów- w przeszłości moje pobyty na forach były równie krótkie, jak zainteresowania się ich zakresem. Jedno tylko forum odwiedzam dłużej, od 4 lat- juz równo.

Po około 2 latach doszłam do wniosku, że jego formuła się wypaliła, bo wszystko, co mogło być powiedziane- zostało tam powiedziane i następuje tylko ciągłe mielenie tego samego.

Minęły kolejne dwa lata, forum ma się świetnie, rozrasta się, przybywają nowi ludzi, nowi liderzy zastępują starych i tylko tym starym czasem koni żal ;-)

także nie niepokoiłabym sie i o los tego, taka kolej rzeczy, ze każdy z nas tęskni za tym, co drzewiej bywało, a jednocześnie obecne czasy trochę kontestuje.

nie od rzeczy powiedzenie "za moich czasów" jest tak nieśmiertelne :) .
Ostatnio zmieniony przez lozerka 28-03-2012, 12:28, w całości zmieniany 2 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2012, 12:49   

Cytat:
Kiedy ostatnio napisałeś nowy temat? Ile ich w sumie napisałeś? Skoro uznałeś właśnie, że mało, to dlaczego ?

Przecież jest sporo nowego. Powstał nowy dział DIR/GUE, nowy dział Side Mount - i oczywiście nowe spory w tych tematach :D
W każdym z działów co rusz są nowe wątki o nowych rzeczach. Z zastosowaniem nowych projektów, technologii i materiałów włącznie:
- skrzydło Donut SE
- skrzydła x-deep
- uprzęże Equesa
- uprzęże X-deep
- absolutnie nowatorski skafander Lite WolfGang`a
i pewnie wiele innych by się znalazło. Choćby w działach fotografia i film.
Faktem jest, że pewne autorytety przestały pisać. Część, bo była autorytetem pozornym, część ze względów osobistych, część zajęła się budową własnych forów a części po prostu się znudziło. Ale w to miejsce wchodzą inni, ze świeższym podejściem a niektórzy pewnie jeszcze nie wiedzą, że takowymi powoli się stają :) Ja czasem lubię pokopać w starych wątkach, w pierwszych postach użytkowników. Jak sensację czyta się wątek o ufundowaniu tablicy "papieskiej" na Zakrzówku :) Albo jak fajnie się czyta pytania Areckiego: czy warto jechać na Bahamy - w zestawieniu z Jego dokonaniami tam, filmami i zdjęciami, bardzo egzotyczna lektura :) Nie piszą już: Żaba, Kasia, Mania, Murena, wywalono smoka, kilka osób nie ma już wśród nas... A są też posty, kiedy nurek pyta o warunki, pisze, że jedzie na nura i... nie wraca - takich postów, oby już nigdy tu nie było.

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 13:09   

zbigniewb napisał/a:
Brak obecności liderów opinii

FN - to jednak social media. Jaki by to format nie był zawsze jest jakaś struktura użytkowników.
Administratorzy takich mediów szczególnie zabiegają o takie osoby, które mogą być liderami opinii, oni ją tworzą, są kreatywni i dlatego są czytani. Na FN do nich Ty TomieS się zaliczasz.Hubert też (chociaż mamy inne podejście do nurkowania cavernowego).

Nie zakładam tego tematu po to, aby kogoś prowokować, robić zarzuty (admin) albo tłuc jakimś tekstowym bejsbolem.Chodzi raczej o Wasze opinie na temat.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 28-03-2012, 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 13:23   

zbigniewb napisał/a:
Nie macie wrażenia, że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości?

Forum, a w zasadzie tematyka oraz styl pisania się zmienia, co jest ściśle związane z osobami, które piszą. Powstają nowe relacje, animozje, sojusze, jedni przychodzą inni odchodzą. Wg. mnie normalna kolej rzeczy.
Forum nie jest moderowane więc odpowiedzialność za jego treść jest rozproszona po wielu autorach. Jednym się to podoba, innym nie, więc przenoszą się na inne fora, FB oraz co tam nowego w necie powstaje więc

zbigniewb napisał/a:
A może tak ma być?

IMHO tak.

:pa: :pa: :pa:

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 13:34   Re: Forum ???

zbigniewb napisał/a:
Nie macie wrażenia, że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości?

Forum ze swojej natury jest skrzyżowaniem bazy wiedzy z platformą do budowania i utrzymywania relacji. W związku z powyższym:

zbigniewb napisał/a:
Powtarzające się tematy

występują zawsze, bo ciągle przybywa nowych osób, którym łatwiej jest zadać pytanie niż szukać. Forum bardziej przyjazne odpowiada wciąż na takie nowe-stare pytania, forum mniej przyjazne (a może bardziej konkretne) odpowiada "użyj Google'

zbigniewb napisał/a:
rozmowy mało konkretne

też będą, ponieważ jedną z wartości forum dla wielu osób jest możliwość pobycia ze sobą w takiej wirtualnej przestrzeni. Kolejne pokolenia uczestników się wymieniają, niektóre osoby po długiej przerwie nie mają do czego (kogo) wracać, ale te luki są zastępowane przez nowych użytkowników.

zbigniewb napisał/a:
nie na temat

jest pokrewne z punktem wyżej - nie na temat, ponieważ nie dla wszystkich "na temat" jest celem uczestnictwa w danym wątku. Klimat jest taki, jaki jest - rozmowy bardziej na temat są np. na DT, które z uwagi na wyższą dyrektywność moderacji zbliża się tym samym w stronę bazy wiedzy a oddala od koncepcji platformy do wzajemnego iskania się. Każdy jest tam, gdzie lubi - ja na przykład pisuję i na FN i na DT, a Kraba i Technikę Nurkowania czytam.

zbigniewb napisał/a:
tematy tabu.

Podaj przykłady.

zbigniewb napisał/a:
Do tego wrażenie, że zostało zdominowane przez kilka osób?

Forum podlega takim samym prawom statystki jak każda inna działalność. 80% postów jest pisane przez 20% uczestników. Oczywiście wśród tych 20% uczestników dalej bywają tacy, którzy robią 80% z tych 80% przypadających na tą grupę. Tak działa zasada Pareto, nic się tutaj nie zmieni.

zbigniewb napisał/a:
Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości, liderów opinii

Nawet melancholia nie jest tym, czym była kiedyś...

[ Dodano: 28-03-2012, 13:37 ]
TomS napisał/a:
Ja na przykład to pewnie miał bym o czym napisać, ze dwa tematy może... ale hamuje mnie szczekanie antykomercyjne... nic miłego.

ale
TomS napisał/a:
Popyt stwarza podaż, nie odwrotnie.

więc jak masz coś ciekawego do napisania, to dawaj! Psy szczekają, nurkowanie idzie dalej. :)

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 13:45   

Dawno temu sporo pisałem na amatorskim forum twórców filmowych. Po 3, 4 latach forum zaczęło chylić się ku upadkowi, stara gwardia zajęła się filmem na poważnie, lub odpuściła. Ja odpuściłem (zacząłem nurkować czy coś takiego...) Po pięciu latach nieobecności zajrzałem na forum, ... a tam trzy razy więcej użytkowników, dyskusje, wojenki, nowe filmy, nowy sprzęt, nowe techniki i ten sam barwny admin :)
Z "nurasem" będzie podobnie, to kwestia czasu. Nie stajecie się młodsi. Ja tak, ale cała reszta nie :) .
Również uwielbiam wracać do starych tematów, wykładów "zagramanicznych" Doroty i Wojtka, kłótliwego jackaplacka w okresie przed pauzą, "buńczucznej" KasiK, "sztywniaka" TomaS, czy "mądrali" TomaM (swoją drogą uważam, że najwartościowszego forumowicza w "historii" FN), oraz wielu innych których może kiedyś będzie mi dane poznać.
Przyjdą nowi, tak jak przychodzą wszędzie i zawsze. Może od nich też wiele się nauczymy.
Absolutnie nie wróże FN upadku. Wręcz przeciwnie. A że nie ze wszystkimi na pokładzie... Życie.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 28-03-2012, 13:49   

Grotto8 napisał/a:
"sztywniaka" TomaS
No wiesz co, mam teraz doła :(

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 13:53   

To może ja zacznę:
na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem ?

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 13:59   

DarekS napisał/a:
To może ja zacznę:

Mnie uczyli ze nurkujemy na powietrzu i mieszankach a nie na samym tlenie ale wracajac do pytania mi starcza na okolo 100 minut zanim zejde do rezerwy 50 bar.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 14:03   

DarekS napisał/a:

Z tlenem pewno bu mi wystarczyło na 180 minut .

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 14:04   

DarekS napisał/a:
To może ja zacznę:

Jak się szanuje i nie obija, butla starcza na co najmniej 10 lat :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 14:09   

TomS napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
"sztywniaka" TomaS
No wiesz co, mam teraz doła :(

a ja jestem w szoku :-D także historycznie ;-)

i dodam, ze to, o czym pisał Jacek, możliwość czytania postów osób teraz będących naprawdę osobowościami w świecie nurkowym z okresu, gdy zaczynały, to dla mnie jest świetna nauka i przyjemność :) Niemal- jak hartowała się stal ;-) . Daje wiedzę o tym, jak pewne poglądy, postawy się kształtowały i...gdzieś tam daje mi wizję tego, z kim, z tych, co na nurkowaniu zęby zjedli, mentalnie mi najbliżej.

A dodam, ze rozwiązania Tomka na wszystkie dręczące mnie niewygody sprzętowo-strojowe były objawieniem ;-)

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 14:23   

Jozio napisał/a:
DarekS napisał/a:
To może ja zacznę:

Mnie uczyli ze nurkujemy na powietrzu i mieszankach a nie na samym tlenie ale wracajac do pytania mi starcza na okolo 100 minut zanim zejde do rezerwy 50 bar.

Niemożliwe
słyszałem w telewizji nie raz, że zabrakło tlenu nurkom i przez to mieli problemy

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 14:29   

Tez to slyszalem wiele razy ;-)

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-03-2012, 14:43   

DarekS napisał/a:
tak normalnie, czy dzien po?

Bul-kot
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2012, 14:56   

DarekS napisał/a:
To może ja zacznę:

A tlen ciekły ?
To na jakieś 10 minut ;) .

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2012, 15:41   Re: Forum ???

zbigniewb napisał/a:

Osobiście myślę, że nie. Są tematy nieśmiertelne (np warunki na zbionikach), pojawiają się nowe ciekawostki (np sprzetowe), ponadto nowe soby, a co za tym idzie kolejne nowe tematy, a kończywszy na koleżeńskich rozmowach i choćby wspólnym umawianiu się na nurkowania. Cały czas jest i zawsze będzie coś do "obgadania".

zbigniewb napisał/a:
Powtarzające się tematy

Jedną z kilku rzeczy za jakie cenię to forum jest to, że gdy ktoś nowy pyta o jakieś zagadnienia, to mu się odpowiada albo podsyła linka do wcześniejszego tematu. Osobiście miałem okazję zadać pytanie na innym forum z innej dziedziny (z której byłem laikiem) i pomimo poszukiwania odpowiedzi, nie mogłem jej znaleźć. Zadałem więc pytanie i otrzymałem dwie odpowiedzi... jedna "użyj google", druga "poszperaj w archiwum, było o tym kilka razy" i klops :(

zbigniewb napisał/a:
tematy tabu

A to mnie też nurtuje - jakie to tematy tabu, możesz podać przykład? :)

zbigniewb napisał/a:
Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości

Myślę, że kilka osób mogło by poczuć się urażonych Twoją opinią :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu