Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 28-03-2012, 16:03
DarekS napisał/a:
na ile czasu starcza nurkowi 15 litrowa butla z tlenem
Na 30m do końca życia...
Grotto8 napisał/a:
TomaM (swoją drogą uważam, że najwartościowszego forumowicza w "historii" FN)
Swoją drogą jak mi się zdarza sięgać do historycznych wypowiedzi to tez mam wrazenie że większość interesujących merytorycznie wypowiedzi jest właśnie jego.
Brak obecności osób kreatywnych,wnoszących nowe wartości
Myślę, że kilka osób mogło by poczuć się urażonych Twoją opinią
Chyba jednak nie. Przeczytaj przedostatnie zdanie w moim poście otwierającym temat.
Często pojawia się w tym wątku hasło ... osoby kreatywne. Niektórzy przywołują osoby w "ujęciu historycznym" niektórzy chętnie powołują się osoby ciągle aktywne. A kto Waszym zdaniem jest liderem kretywności na FN?
Poproszę o listę max 3 osób z krótkim wyjaśnieniem.
Moja będzie taka, kolejność przypadkowa.
1. TomekR - za info z egzotycznych miejsc, wiedzę z okolic rebowych i militaria
2. TomM - za medycynę nurkową, a szczególnie psychologiczne aspekty nurkowania
3. TomS - za skuteczne wybicie mi z głowy jacketu i za dizajnerskie podejście do pozornie banalnej blachy.
Dziwne - same Tomki.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-03-2012, 18:38
jacekplacek napisał/a:
A co to jest?
Nauka / zabobon (niepotrzebne skreślić zależnie od przekonań) o wpływie liczb i liter (przypisane im są liczby) na charakter, postępowanie i ogólnie na życie człowieka. Stąd podobieństwa w zachowaniach osób z podobnymi datami urodzenia, imionami itd... (ale w sposób niepomiernie bardziej złożony )
Szczerze mówiąc to właśnie prześledzenie powtarzających się tematów - ty tym "kultowych" jak "jacket vs skrzydło" (oczywiście w dłuższym okresie czasu) doskonale pokazuje jak zmienia się nurkowanie. I jest to, moim zdaniem, jedna z wielu zalet tego forum.
Wysłany: 28-03-2012, 23:00
witajcie, forum się nie skończyło tylko może zblazowało(wg niektórych), uważam że się jednak rozwija i ciągle przybywa nowych np ja
przesyłam wam namiar na forum audiowizualne , jest bardziej sponsorowane ale to można olać, ma sporo szufladek które na FN można chyba rozwinąć. wymieniam szufladki:
stereo - tylko sprzęt stereofoniczny (dwukanałowy)
sponsorowane - różni dystrybutorzy mizdrzą się jak panny na pigalaku
akustyka- jak ustawiać sprzęt w róznych pomieszczeniach i jakie stosować bajery zmieniające akustykę pomieszczenia by z klocków wycisnąć więcej
hi-end - o sprzęcie powiedzmy powyżej 15kpln za element
analog - gramofony
lampa - sprzęt wyposażony lub zmodernizowany o tradycyjne lampy
DIY - zrób to sam i pomóż mi ( na FN praktycznie tylko TOMS)( na coś go naciągałem )
muzyka - płyty i koncerty
kino domowe - tv i wszystko co dotyczy kina domowego i dźwięku wielokanałowego
film - filmy (posiadane, obejrzane, lubiane i nie)
pc audio - stosowanie komputerów w muzyce i kd
kluby - wyznawcy różnych marek, ogólne zrzeszenia np miłośników dobrej whiski
bocznica - bóg , ekologia, ufo, polityka, ogród i wszystko - ogółna młócka i nawalanka ale jest fajnie (wgląd dla zalogowanych )
auto stereo - to o samochodach
i inne
na audiostereo też są kłótnie, bany, docinki (jak na FN ) i o to chodzi
popatrzcie może coś uznacie za warte przeszczepienia np widzę dużą możliwość rozwoju DIY gdzie na FN ciągnie to praktycznie TomS, jakaś korelacja to dzialalność xdeep: popatrzmy na wady i zalety innych i zróbmy swoje NAJLEPSZE i o to chodzi.
ja założyłbym kluby miejskie, łatwiej się ugadać na form niż często między skłóconymi szkółkami odnosie wyjazdów, testów itd,
również rozwinął bym testy i opisy sprzętu - każdy ma inną piankę, automat, niech go opisze, fajne są zaproszenia na testy pod wodą, ale poczytać nie zawadzi,
więcej info jak dokonywać małych napraw, czyszczenia i polowych wymian np oringów-serwisy się obrażą ale z drugiej strony zbuduje to większą świadomość
: popatrzmy na wady i zalety innych i zróbmy swoje NAJLEPSZE i o to chodzi.
mieszkam w Łodzi, robiłem owd w egiptowie, a aowd nad powidzem u kumpla z wrocka którego właśnie tam poznałem, nie podobało mi się jak wchodziłem do szkółki/sklepu i od razu teksty typu "tylko nie idź do X" a świat jest mały i kursy czy zakupy można robić w UK czy egiptowie, a nurkowanie to ma być FAN, dobre jest np że guły mają swoją zakładkę i tam się namawiają ale śmiech jak zwolennicy edk obsmarowują edc itd, ma być fan z nurkowania i tyle
dziękuję forum za to że tyle się dowiedziałem o planowaniu, tri i wielu innych rzeczach, o których kursanci mogą się dowiadywać w bardzo wąskim zakresie i dopiero po zapłaceniu wielu wielu kpln i mam nadzieję , że wiele wiele jeszcze się tu nauczę
hej
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2012, 23:00
TomS napisał/a:
o wpływie liczb i liter (przypisane im są liczby) na charakter, postępowanie i ogólnie na życie człowieka.
Czyli takim dobrym przykładem numerologii jest główna wygrana z totka! Prawda Tomku?
Chyba zacznę się interesować...
Codziennie "odwiedzam" forum i jakoś zawsze jest coś do czytania. Od kiedy jestem z Wami, nie odczułem nawet przez chwilę, że coś się kończy. Skoro jezsteśmy "aktywni", to i nasze doświadczenia są ciągle nowe i zawsze znajdzie się temat do dyskusji. Ciągle ktoś się szkoli i zaczyna przygodnę nurkową. Kolejna osoba będzie wyrażać swoją opinię i już koleny temat. Jakoś nie widzę możliwości spowolnienia działania FN. Tutaj zawsze są znajomi...
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 28-03-2012, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-03-2012, 00:20
jeszcze ja, co do zakładania wielu zakładek i wątków to już są, tylko forumowicze muszą coś pisać, a z tym bywa krucho, ja chętnie poczytałbym opinie o aqualung legend i czy np można zamówić w zestawie 2 II stopnie bo octopus jest paskudny i opinie użytkowników różnych pianek
ja chętnie poczytałbym opinie o aqualung legend i czy np można zamówić w zestawie 2 II stopnie bo octopus jest paskudny i opinie użytkowników różnych pianek
Co do Legenda, to zaraz zacznie się wojna w związku z poruszaniem tematów tabu ale ...
Dosłownie kilka dni temu rozmawiałem z kimś, kto zawodowo zajmuje się serwisowaniem automatów. Tak się jakoś zgadało o pierwszych stopniach, czasie jaki schodzi się na serwis i bardzo dokładną regulację później, jakości materiałów. To co usłyszałem, to że Legendy z perspektywy jakości wykonania (np. dopasowania do siebie elementów ruchomych w pierwszym i drugim stopniu, luzów, możliwości bardzo dokładnej regulacji parametrów itp.) są, zdaniem tej osoby, znacznie ale to znacznie lepsze od, no właśnie, zaraz będzie wojna, pewnej bardzo popularnej na tym forum marki, na pierwszą literę alfabetu (dla ułatwienia dodam, że siłą rzeczy nie Aqualung, również nie Atomics). Ja nie wiem, nie znam się, ale człowiekowi ze względu na jego doświadczenie i brak interesu (nie handluje Legendami) wierzę. To tyle.
Co do zamawiania dwóch pierwszy stopni - jest problem, bo Aqualung sprzedaje tylko w zestawach. Kiedyś znalazłem firmę, która zgodziła się ściągnąć mi Kronosy w takim dziwnym układzie (3 pierwsze stopnie, do dwóch zestawów - singiel i twin, oraz 4 drugie stopnie), czyli jakoś się da zdekompletować. Zamówienia w końcu nie zrealizowałem, bo się zmieniła koncepcja, nie wiem też czy by im się chciało to robić w mniejszej skali (3 komplety 1st+2st plus dodatkowy 2st to był jakiś pieniądz), ale jak chcesz, mogę przeszukać maile sprzed roku, może uda mi się jeszcze znaleźć tego człowieka.
Edit: możesz również kupić oktopusa i poprosić znajomy serwis, żeby ściągnął jako część zamienną to deczko z frontu, co jest paskudne żółte w oktopusie. Bebechy są te same, po takiej podmiance powinieneś mieć, tak na pierwszy rzut oka, oba drugie stopnie praktycznie identyczne.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 29-03-2012, 00:41, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 29-03-2012, 07:31
zbigniewb napisał/a:
że forum w swoim dotychczasowym formacie pomału wyczerpuje możliwości? Powtarzające się tematy, rozmowy mało konkretne, nie na temat, tematy tabu
Nie wymagasz zbyt wiele ?? Przecież Forum to ludzie go tworzący , a są to ludzie realni , nie wirtualni, z "krwi i kości ". I jest jak w ich życiu , raz ciekawiej , raz mniej , coś się dzieje , następuje okres wyciszenia, stagnacji i potem znów zmiany. Z tego składa się Forum. I taki będzie jego obraz . Nie da się tego sztucznie wysterować. Życie .....
Chyba, że miałoby, według Ciebie, przybrać sztucznie sterowanego " Tok Show" w którym cały czas ma coś się rozwijać i przyciągać widza , , ale chyba nie o to chodzi.
no właśnie, zaraz będzie wojna, pewnej bardzo popularnej na tym forum marki, na pierwszą literę alfabetu
Witajcie .
Na tym forum sie nudzic? NIE-to jest jak ,,Modda na sukces,,- nigdy się nie konczy Co do firmy Amozeeskuba
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2012, 08:37
Yavox napisał/a:
To co usłyszałem, to że Legendy z perspektywy jakości wykonania (np. dopasowania do siebie elementów ruchomych w pierwszym i drugim stopniu, luzów, możliwości bardzo dokładnej regulacji parametrów itp.) są, zdaniem tej osoby, znacznie ale to znacznie lepsze od, no właśnie, zaraz będzie wojna, pewnej bardzo popularnej na tym forum marki, na pierwszą literę alfabetu
Dlaczego ma być wojna? Cena mniej więcej odzwierciedla jakość i tu nie sposób dyskutować. Szczególnie w świetle różnych, co rusz opisywanych tu i ówdzie problemach z tymi o których piszesz a nazwę strach wymienić
Wysłany: 29-03-2012, 09:01
dzięki Yavox, za opinię, a co może jeszcze fizycznie różnić 2 st od octopusa ? z wymianą wieczka , ale co jeszcze może siedzieć ?
podoba mi się model 2011 supreme acd, bez lx bo kumpel podsunął że ten płynny kręciołek może powodować większą wrażliwość na zapiaszczenie.
czyli albo przeróbka albo kupić 2 sztuki i 1 1 st zamelinować w piwnicy kiedy będzie potrzebny do twina
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-03-2012, 09:12
Piotr Stańczuk napisał/a:
kupić 2 sztuki i 1 1 st zamelinować w piwnicy kiedy będzie potrzebny do twina
To jest bardzo poprawne rozumowanie. Niekompletne. Może nawet wcześniej niż do twina. Do stage, do sm, jako zapas... no raczej dla partnura, tego z wiesz czym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko