Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
28-03-2012, 19:57
Forum ???
Autor Wiadomość
piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 09:44   

piotrkw napisał/a:
I jest jak w ich życiu , raz ciekawiej , raz mniej , coś się dzieje , następuje okres wyciszenia, stagnacji i potem znów zmiany.

Trzeba zatrudnić wodzireja ;)

[ Dodano: 29-03-2012, 09:49 ]
Piotr Stańczuk napisał/a:
ma sporo szufladek które na FN można chyba rozwinąć

Jeśli nie ma potrzeby/woli w narodzie, to nie ma sensu tworzyć "podforum". Jeśli ktoś chce podyskutować o DIY, ma dział "Technika i sprzęt".

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2012, 10:18   

Cytat:

dzięki Yavox, za opinię, a co może jeszcze fizycznie różnić 2 st od octopusa ? z wymianą wieczka :beer3: , ale co jeszcze może siedzieć ?

Najprawdopodobniej Octo firmowe będzie miało większy opór otwarcia układu redukcji. To poprostu konieczność dla żółtych dyndadeł aby sie nie wzbudzały.
Żółte wieczko bym zostawił a wymienił sprężynę albo zmienił jej naciąg (nie wiem co producent wymyślił, inną sprężynę czy inną jej regulację albo nawet inny korpus?)
Nie rozbierałem to nie wiem.
Za to wiem że Legend to jeden z najlepszych AO na rynku.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 11:16   

dzięki Yavox, za opinię, a co może jeszcze fizycznie różnić 2 st od octopusa ? z wymianą wieczka :beer3: , ale co jeszcze może siedzieć ?

Nie wiem, nie wybebeszałem pierwszego stopnia i oktopusa Legenda porównawczo. Jak znam życie i różne aspekty zarządzania produkcją stawiałbym na to, że fizycznie najprawdopodobniej nic nie różni - co najwyżej mogą być inaczej ustawione na poziomie regulacji, tzn. okto na większe opory oddechowe. Przekręcanie wieczka pomiędzy innymi automatami Aqualunga (Kronos) nie ujawniło żadnych różnic - choć zaznaczam, że w oba rozkręcone się naprzemiennie godziny nie wpatrywałem :)

podoba mi się model 2011 supreme acd, bez lx bo kumpel podsunął że ten płynny kręciołek może powodować większą wrażliwość na zapiaszczenie.

A nie jest przypadkiem odwrotnie? Tzn. wersja LX ma jeden kręciołek do regulacji oporów otwarcia i Venturiego a wesja normalna ma dwie wajchy, po jednej na efekt? Jeśli tak jest to ja bym zakładał, że LX jest bardziej bezawaryjny niż wersja standard, bo się jednym elementem na zewnątrz mniej da kręcić... Weź to sprawdź jeszcze raz albo niech się wypowie ktoś, kto ma Legenda.

czyli albo przeróbka albo kupić 2 sztuki i 1 1 st zamelinować w piwnicy kiedy będzie potrzebny do twina

Jak bym miał kasę to bym kupił 2 komplety i jeden pierwszy stopień melinował. Jak Cię stać na dwa zestawy Legenda to na kursy i nurkowania też masz kasę, więc przyda się szybciej niż myślisz :)

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 12:37   

lozerka napisał/a:
( w jakim my wątku jesteśmy ;-) ? że na forum tematy nie na temat i że zdominowane przez niektóre osoby ;-) ?)Zbyszek, jakby Ci powiedzieć- masz 100% racji

Lozerko, pisząc o "dominacji niektórych osób" nie miałem Ciebie na myśli.
Bądż aktywna i dominująca solo lub w duecie - jak sobie życzysz.
Panie na FN mają szczególne względy. :ping:

Wieśkonur 

Stopień: wystarczający IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 13:14   

Włodek K napisał/a:
a wymienił sprężynę albo zmienił jej naciąg (nie wiem co producent wymyślił, inną sprężynę czy inną jej regulację albo nawet inny korpus?)

Zupełni niczym się nie różni. Nie potrzeba wymieniać żadnej sprężyny jest to tylko i wyłącznie sprawa regulacji. Mówi Ci to autoryzowany serwisant aqualunga :bee;
Yavox napisał/a:
Jeśli tak jest to ja bym zakładał, że LX jest bardziej bezawaryjny niż wersja standard,

Myślę, że jest to nadinterpretacja. Zarówno w jednym jak i drugim nie ma co się zepsuć. Jeżeli chodzi o ograniczenie obsługi to faktycznie najnowszy ma jedno pokrętło które obsługuje i odciążenie i docisk grzybka.
Ostatnio zmieniony przez Wieśkonur 29-03-2012, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 13:15   

zbigniewb napisał/a:

Bądź aktywna i dominująca solo lub w duecie - jak sobie życzysz.

Rany... Jedno zdanie, a jak człowieka z równowagi potrafi wyprowadzić :) :)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2012, 13:32   

Wieśkonur napisał/a:
Mówi Ci to autoryzowany serwisant aqualunga :bee;

Znaczy że skończyłeś stosowny kurs serwisantów AO na A ?
:)

Wieśkonur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 14:08   

Włodek K napisał/a:
Znaczy że skończyłeś stosowny kurs serwisantów AO na A ?

"A" - i oczywiście, że tak inaczej takich głupot bym nie pisał.. Ale tego na A o który pyta kolega w firmie w której szyłeś skafander. Ten jeden z najlepszych automatów na świcie i najtańszy jaki znam w serwisowaniu po podwyżkach kitów serwisowych w drugiej firmie na "A" lubianej przez tut. nurasów.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 14:20   

zbigniewb napisał/a:

Lozerko, pisząc o "dominacji niektórych osób" nie miałem Ciebie na myśli.
Bądż aktywna i dominująca solo lub w duecie - jak sobie życzysz.

Zbyszek :) Ale ja nie doszukiwałam sie jakichś szczególnych personalnych odniesień w Twoim poście pierwszym :)) Zakładam, ze wypowiedziałeś ogólną myśl i na ten temat rozmawiamy :))
natomiast trudno nie dojść do żartobliwej konkluzji zawartej w poście, który cytowałeś, gdy już na 2 stronie wątku stawiającego pewne pytania, po 1. zaczyna się totalny offtopic :-D , 2. w rozmowie uczestniczy kilka osób- tych, co zwykle głos zabierają :-D ., 3. no i brak tego w zółtej koszulce ;-)

zbigniewb napisał/a:
Panie na FN mają szczególne względy. :ping:

tak jakoś miałam poczucie, ze trochę, jak dzieci specjalnej troski jesteśmy traktowane ;-)

Grotto 8- neospasminki ;-) ?

Wieśkonur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 14:24   

odbierz Włodziu Emaila

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 14:42   

lozerka napisał/a:
Zbyszek :) Ale ja nie doszukiwałam sie jakichś szczególnych personalnych odniesień w Twoim poście pierwszym :)) Zakładam, ze wypowiedziałeś ogólną myśl i na ten temat rozmawiamy :)) natomiast trudno nie dojść do żartobliwej konkluzji zawartej w poście, który cytowałeś, gdy już na 2 stronie wątku stawiającego pewne pytania, po 1. zaczyna się totalny offtopic :-D , 2. w rozmowie uczestniczy kilka osób- tych, co zwykle głos zabierają :-D ., 3. no i brak tego w zółtej koszulce ;-)

Ok, zrozumiałem Twój post nieco inaczej.Żadnej myśli w moim poście nie odnoszę do Ciebie, lub do jakiejkolwiek osoby.Z Twoją w/w konkluzją dot. offtop zgadzam się w zupełności.

A ten w żółtej koszulce to kto? Raz go widziałem, ale wtedy był ubrany w jakąś bluzę z kapturem. Na plecach miał napisane GUE. To o nim mowa? Doktore?

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 14:43   

gdybam o Legendzie po sknera jestem i uważam, że jak kupiłbym takie coś to tyrałbym go z 10-15 lat, zamiast zaoszczędzić i za 2,3 lata wymiana na nowy bo tani się sypie, legendy 2011 widziałem po 1450 bez octo

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 14:44   

zbigniewb napisał/a:
A ten w żółtej koszulce to kto? Raz go widziałem, ale wtedy był ubrany w jakąś bluzę z kapturem. Na plecach miał napisane GUE. To o nim mowa? Doktore?

może chodzi o autora pierwszego posta z tematu następnie zawłaszczonego przez lokalną grupę forumowych krzykaczy rozmawiających na każdy inny temat? Już bez założyciela? :hihi-: :humor:

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 15:02   

zbigniewb napisał/a:

a nie, także nie miałam nikogo szczególnego na myśli :) raczej to, że nikt na czoło peletonu się tu jeszcze nie wysunął :) .

natomiast próbuję sama dla siebie opracować taki top3 uzytkowników i chyba to jest cios dla mojego obiektywizmu, bo jakoś nie mogę sie oderwać od własnych sympatii i..sympatii mniejszych ;-) i nie mam pewności, poza 1 osobą, czy faktycznie pozostali taki naj bardziej wartościowymi użytkownikami są.

Chociaz chyba nie sposób opracowac listy uniwersalnej, to tak, jak wszystkie top10, 100- muzyczne, filmowe, nagle się okazuje, że połowę miejsc zajmują pozycje współczesne, a takie nieco starsze, które powinny bezwzględnie się na niej znależć- idą w zapomnienie.

tak chyba tez tu jest i uzytkowników aktywnych kiedyś pamiętają głównie starsi forumowicze.

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 15:17   

lozerka napisał/a:
zbigniewb napisał/a:
a nie.

Aha to doktore. Zaordynował sobie kwarantannę. Ma trochę wysokie ADHD, ale to dobry człowiek.Ideowiec.Zamierający gatunek. Dodaje barw temu czasem blademu forum.Niech odpocznie i wraca szybko.

Twój TOP3 ma być mega subiektywny. To tylko zabawa.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 19:44   

OMS napisał/a:
ZAPRASZAM http://allegro.pl/oms-idealny-do.html

a of topic trwa ;-)

zbigniewb napisał/a:
ale to dobry człowiek.Ideowiec.Zamierający gatunek.

:)) Chociaż nie raz z Hubertem się ścierałam i pewnie nigdy nie osiągniemy jedności w opiniach na wiele tematów dotyczących nurkowania, to akurat w kwestii intencji Huberta nigdy nie miałam żadnych wątpliwości, co publicznie, a i mniej publicznie parę razy podkreślałam :)

I mam nadzieję, że odpoczynek w miejscu, ktorego Mu nieco zazdroszczę ;-) pozwoli na odrobinę luzu i dystansu do pianki ( tej 7 mm, nie w wydaniu jackoplackowym ;-) ), backupów i kursu podstawowego :)

A Huberta pozdrawiam :)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 19:57   

Jak na zamierające forum,dyskusja całkiem,całkiem :)

[ Dodano: 29-03-2012, 19:59 ]
Zbigniew,jedż na najbliższy zlot forumowy,"zamrzemy" razem...tak nad ranem :)

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 20:19   

lozerka napisał/a:
I mam nadzieję, że odpoczynek w miejscu, ktorego Mu nieco zazdroszczę ;-) pozwoli na odrobinę luzu i dystansu do pianki ( tej 7 mm, nie w wydaniu jackoplackowym ;-) ), backupów i kursu podstawowego :)

Podobno zabrał z sobą cały świecący szpej od Grala, 2 czołówki, paczkę świeczek, duże pudełko zapałek i dwie zapalniczki. :ping:

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 20:42   

zbigniewb napisał/a:
lozerka napisał/a:

Podobno zabrał z sobą cały świecący szpej od Grala, 2 czołówki, paczkę świeczek, duże pudełko zapałek i dwie zapalniczki. :ping:

Ryba głębinowa też świeci!

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2012, 22:00   

a jednak nam Go brakuje :-D ??
Hubert, wracaj :-D sam widzisz, jak opuszczone forum tęskni :-D !!!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu