Wysłany: 22-07-2012, 20:49 SPAM NA FORUM
Dzis zaczelo sie dziac cos niedobrego z forum, zaczely pojawiac sie wiadomosci spamowe, ktorych do tej pory nie bylo.
Pojawiaja sie mniej wiecej na srodku strony podczas czytania postu.
MODERATORZY zrobcie cos z tym !!!
Wysłany: 22-07-2012, 21:01
Mówisz o miejscu na reklamę?
Wkurza? Mnie też, ale.... wolisz płacić składki? Niestety tego typu problemy pojawiają się na większości forów, które z małej grupki pasjonatów rozrastają się do pokaźnych rozmiarów.
Wysłany: 22-07-2012, 21:09
Reklama wyswietla sie na gorze.
A tu cos pisze o miejscu na moj baner, ja zadnego banera nie mam.
Kiedys pamietam cos tez mi sie wyswietlalo na jakis stronach ze jestem milionowym odwiedzajacym strone i wygrywam bilet lotniczy i jak sie okazalo pozniej tez byl to spam - zreszta boje sie samolotow.
Chyba forum wystarczajaco zarabia na reklamach a spam mogli by wyrzacac, blokowac czy cos
Ostatnio zmieniony przez JacekKG 22-07-2012, 21:10, w całości zmieniany 1 raz
Niestety utrzymanie takiego forum kosztuje - i to sporo. Tego typu reklama jest chyba jedną z najmniej uciążliwych dla użytkowników form jego finansowania.
Wysłany: 23-07-2012, 10:31
Istotą spamu jest rozsyłanie dużej ilości informacji o jednakowej treści do nieznanych sobie osób. Nie ma znaczenia, jaka jest treść tych wiadomości. Aby określić wiadomość mianem spamu, musi ona spełnić trzy następujące warunki jednocześnie:
1. Treść wiadomości jest niezależna od tożsamości odbiorcy.
2. Odbiorca nie wyraził uprzedniej, zamierzonej zgody na otrzymanie tej wiadomości.
3. Treść wiadomości daje podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść zyski nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy.
to jest definicja spamu, a o ile pamiętam każdy rejestrując się akceptował regulamin
Ja całe forum muszę utrzymać z własnej kasy, a jeszcze czasami jako forum funduje różne nagrody. Z tej kasy prowadzone są też maratony filmowe ale jeżeli chcesz pokryć tego koszty, nie ma problemu, zrobię podliczenie kosztów, podam konto, przelejesz kasę i zaraz to co wg Ciebie jest spamem zniknie.
Tak sobie myślę, że to może niekoniecznie dobry pomysł, żeby te banery ze środka strony się wszędzie wyświetlały. Jak na przykład widzę posty w dziale "wypadki nurkowe" to nie wiem, czy to jest dobry efekt z punktu widzenia reklamodawcy, że w poście którymś jest napisane, jak ktoś się utopił, potem pod spodem jest reklama a kawałek dalej reszta postów o jakiejś tragedii...
Wysłany: 08-08-2012, 23:46
Domen jest trochę więcej, a nie jedna
Hosting za 250 zł - powodzenia, postaw forum na czymś takim i zobaczymy jak to będzie działać, przekroczysz limit transferu po kilku dniach i stronę wyłączą
Miałem już na takim tanim serwerze forum jakiś czas temu, aż któregoś dnia po prostu wyłączyli mi wszystko, jak udało mi się dodzwonić to powiedzieli tylko, że generuję taki ruch, że innym nic nie chodzi. Nie uprzedzili nawet tylko wyłączyli i już mimo, że nie miało być limitów. Wolę zapłacić więcej ale mieć spokój. Kosztów jest zdecydowanie więcej ale jak są chętni je pokryć, nie ma problemu, ja dostarczam faktury do opłacenia, a w zamian wyłączam reklamy.
Za hosting ok 250 ale mozna znalezc tez za 150 zl.
Koszty w skali roku.
\
Kwota jaką podałeś za hosting, to cena oferty przeznaczonej do trzymania stron-wizytówek, które dziennie odwiedza kilka osób. Forum generuje duży ruch i VPS + transmisja w wiarygodnej firmie to koszt wielokrotnie większy.
Kwota jaką podałeś za hosting, to cena oferty przeznaczonej do trzymania stron-wizytówek, które dziennie odwiedza kilka osób. Forum generuje duży ruch i VPS + transmisja w wiarygodnej firmie to koszt wielokrotnie większy.
nie - to cena za utrzymanie popularnego forum na prohost z identycznym panelem opartym na phpBB.
Statystyki wejsc i ilosc postow ciezko porownac, bo na nuras staty nie są dostępne dla użytkowników.
nevermind.
Wysłany: 09-08-2012, 21:13
A liczyles kiedys ile forum daje ci zysku? Jak kazda praca wymaga czasu , poswiecen, czas ten jest wynagradzany zyskami z reklam jakie sa na forum. Policz ile miales dochodu z reklam przez te 12 lat, nastepnie odejmij wszystkie koszty i zobacz ile zostalo ci kasy w portwelu. Czy to na tyle malo zeby odwiedzajacym forum wciskac jeszcze dodatkowe wyskakujace pomiedzy postami okienka reklamowe. A co bedzie jak spolecznosc forum odejdzie bo jest za duzo reklam , nie bedzie dla kogo robic reklam i forum umrze?
Wysłany: 09-08-2012, 22:43
JacekKG napisał/a:
A liczyles kiedys ile forum daje ci zysku? Jak kazda praca wymaga czasu , poswiecen, czas ten jest wynagradzany zyskami z reklam jakie sa na forum. Policz ile miales dochodu z reklam przez te 12 lat, nastepnie odejmij wszystkie koszty i zobacz ile zostalo ci kasy w portwelu. Czy to na tyle malo zeby odwiedzajacym forum wciskac jeszcze dodatkowe wyskakujace pomiedzy postami okienka reklamowe. A co bedzie jak spolecznosc forum odejdzie bo jest za duzo reklam , nie bedzie dla kogo robic reklam i forum umrze?
rozumiem ze wycofujesz się z chęci przyjęcia cesji po pokryciu kosztów?
dochód z reklam przyjmijmy jako pokrycie odsetek wyłożonej kasy wcześniej
Wysłany: 09-08-2012, 23:36
Współprowadziłem przez wiele największe forum motocyklowe. To kawał ciężkiej roboty, masa poświęceń itp. Jakieś wielkie zyski? Ja takich nie widziałem nigdy... Za to był problem jak związać koniec z końcem - zbiórki pieniędzy, cegiełki itp. Dopiero reklamy sprawiły, że przestało brakować kasy. Wcale nie jest tak kolorowo, jak ludziom się wydaje.
light sensitive napisał/a:
nie - to cena za utrzymanie popularnego forum na prohost z identycznym panelem opartym na phpBB.
Zwiększenie ilości osób powoduje ogromny wzrost transferu i konieczność wynajęcia wydajniejszych serwerów. A to nie kosztuje 250 zł za rok.
JacekKG napisał/a:
odejmij wszystkie koszty i zobacz ile zostalo ci kasy w portwelu
Ja bym się zapytał ile dołożył, wliczając poświęcony czas. A poza tym, skoro to taki świetny interes, to załóż swoje forum i trzep tę fortunę .
Pozdrawiam, Paweł
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 09-08-2012, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 10-08-2012, 07:49
Chyba nie tak oblicza sie wartosc firmy ( jakim jest forum) , sumujac wszystkie inwestycje. Np firma kolegi to ok 500tys, czyli wartosc budynku, ziemi, urzadzen i tego ile moze ona zarobic powiedzmy przez 3 lata.
A le inwestycje poczynione przez 10 lat jej dzialania to jakies 4-5mil.(prad, podatki, wyposazenie, wyplay ....)
Wiec za jaka sume kolega ma ja sprzedac? I wydaje mi sie ze mikt mu nie zaplaci za to ze przez te 10 lat siedzial w niej po 10 godzin dIennie jakies 330 dni w roku, bo ten czas to jego wynagrorzenie ktorym zarabial.
Wysłany: 10-08-2012, 07:55
mam dość dokładną wiedzę na temat kosztów działalności innego forum. Kwota 250 zł miesięcznie być może wystarczała na początku działalności, kiedy było kilkunastu - kilkudziesięciu użytkowników. W pewnym momencie forum rozrosło się, chociaż i tak jest mniejsze, niż FN. Roczny koszt utrzymania forum wzrósł do kwoty stanowiącej wielokrotność kwoty 250 zł.
Administratorzy różnie radzą sobie z kosztami - zamieszczają reklamy, robią zbiórki pomiędzy użytkownikami (są to najczęściej zbiórki wśród osób zaufanych, gdyż taka zbiórka podpadałaby pod zbiórkę publiczną).
Wreszcie z tego, co wiem, jest także opcja, w której użytkownik albo bezpłatnie korzysta z forum znosząc reklamy, albo płaci abonament za wyłączenie reklam.
ptja [Usunięty]
Wysłany: 10-08-2012, 08:19
pomorzanka napisał/a:
robią zbiórki pomiędzy użytkownikami (są to najczęściej zbiórki wśród osób zaufanych, gdyż taka zbiórka podpadałaby pod zbiórkę publiczną).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko