Wysłany: 26-08-2012, 17:38
Jak najbardziej
Prawo morskie jest dosc zawile ale w wiekszosci przypadkow wlasciciel statku zbywa sie rzeczy zatopionej rezygnujac z praw do niej i najczesciej jest ona od tej pory niczyja
A co ma polska ustawa - nawet najfajniejsza - do wraku na drugim końcu świata?
na szczęście nic.. ale znając Polski rząd, to najchętniej położyłby łapę na wszystkim co znaleźli Polacy... niezależnie od rejonu. A przynajmniej dowalili by podatek od znaleziska
Zresztą ja mam mieszane uczucia do takich rzeczy. Z jednej strony jak morze pochłonęło to niech leży na dnie i sprawia frajdę nurkom. Ale z drugiej strony - wydobyte może obejrzeć więcej osób w muzeach. A w niektórych przypadkach - różne drobiazgi, ozdoby, kosztowności... mogą służyć dalej ludziom i kręcić się po rynkach zbytu, aukcjach...
Przecież przykładowa "złota moneta" na dnie morza , przykryta warstwą narośli i glonów nie jest żadną nurkową atrakcją. W odróżnieniu od koła sterowego w butwiejącym wraku... Ale wydobyta sprawi frajdę (w zależności od lokalnego prawa)
Visby - mi to kojarz się ze Szwecją.Nie taki znowu koniec świata.
A Szwecja to UE. Uprzedzając ewentualne pytanie - my tam też jesteśmy.
Pytania dotyczące spójności regulacji prawnych PL z UE - to do prawnika.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 26-08-2012, 18:24, w całości zmieniany 1 raz
Visby - mi to kojarz się ze Szwecją.Nie taki znowu koniec świata.
A Szwecja to UE. Uprzedzając ewentualne pytanie - my tam też jesteśmy.
Pytania dotyczące spójności regulacji prawnych PL z UE - to do prawnika.
Odnoszę wrażenie że tu nie UE ma coś do gadania, tylko Szwecja. Skoro wrak był na jej wodach terytorialnych to należy się stosować do jej prawa. Tak jest w przypadku jachtów które wpływają na szwedzkie wody terytorialne. Podnosi się Szwedzką banderę, jako znak respektowania ICH praw. Polskie prawo i przepisy stają się nieważne, nawet jeśli jesteś Polakiem...
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Wastowski 26-08-2012, 18:40, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 26-08-2012, 18:48
Andrzej Wastowski napisał/a:
na szczęście nic.. ale znając Polski rząd, to najchętniej położyłby łapę na wszystkim co znaleźli Polacy... niezależnie od rejonu. A przynajmniej dowalili by podatek od znaleziska
A gdybym JA był premierem, wydałbym ustawę darowującą obywatelom Polski wszelkie prawa do kopalin, dóbr naturalnych i znalezisk znajdujących się w dowolnym zakątku świata! Polacy zasługują nie tylko na sprawiony cud, ale i dobra wszelakie również, o! Zagłosujecie na mnie? Obiecuję gnoić PIS
A gdybym JA był premierem, wydałbym ustawę darowującą obywatelom Polski wszelkie prawa do kopalin, dóbr naturalnych i znalezisk znajdujących się w dowolnym zakątku świata! Polacy zasługują nie tylko na sprawiony cud, ale i dobra wszelakie również, o! Zagłosujecie na mnie? Obiecuję gnoić PIS
Obietnic od polityków mam pełna szafę. Sory Jacek ale jak dojdziesz do władzy to nic nie będzie z tych obietnic przedwyborczych- tak to juz działa .
Pzdro :Adalbert
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 26-08-2012, 18:54
adalbert napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Obietnic od polityków mam pełna szafę. Sory Jacek ale jak dojdziesz do władzy to nic nie będzie z tych obietnic przedwyborczych- tak to juz działa .
Masz mój głos! ;> szczególnie jakbym znalazł ropę na terenie USA... mam nadzieje że jako dobry przywódca broniłbyś swoich obywateli którzy wydobywają znalezione surowce naturalne zgodnie z ustanowionym przez Ciebie prawem...
a tak poważnie, wystarczyłoby żeby Polak który jest właścicielem jakiejś ziemi miał prawo do wszystkiego co się na tej ziemi (i pod nią) znajduje. Począwszy na kopalinach, do zabytków archeologicznych...
Aktualnie nawet jak ci na Twojej działce meteoryt na łeb spadnie, to i tak należy do państwa...
Jacekplacek też masz mój głos!
Moim zdaniem, tak jak i bzdurą jest raczej opis że do służyło do cumowania, tak i bzdurą może być fakt pochodzenia tego. Gość handluje różnymi starociami i opis może służyć jako reklama.
Mnie to bardziej podchodzi pod taką ozdobę, co na Titanicu była na śródokręciu... Jak dla mnie to jakiś element dekoracyjny. Czy element do cumowania, mógł się trzymać na trzech śrubkach??
Co nie zmienia sensu pytania ogólnie o wydobywaniu...
Już byli tacy, co szukali. Mam przeczucie, że prędko się ten telegraf raczej nie znajdzie.
PS.: Niedawno, zupełnie bez powodu, naszła mnie ciekawość, jak się konserwuje wydobyte z wody metalowe przedmioty, żeby nie zardzewiały w piwnicy. Nie, żebym miał piwnicę, ale jakby ktoś wiedział to poproszę info, koniecznie na PW
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-08-2012, 08:22
TYMOTEUSZ napisał/a:
Lepiej poszukac kto zajebał telegraf z trałowca - tak tak juz go nie ma
Yavox napisał/a:
Niedawno, zupełnie bez powodu, naszła mnie ciekawość, jak się konserwuje wydobyte z wody metalowe przedmioty, żeby nie zardzewiały w piwnicy. Nie, żebym miał piwnicę, ale jakby ktoś wiedział to poproszę info, koniecznie na PW
Jacku - żeby wydać ustawę musiałbyś być... sejmem
z drugiej strony ja tam jestem za monarchią, więc jakby doszło do wyborów króla to ja bym na Ciebie głosował... pamiętaj jak będziesz stanowiska dzielił
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-08-2012, 08:51
klon napisał/a:
Jacku - żeby wydać ustawę musiałbyś być... sejmem
W sumie, to nie mam nic przeciw - mogę być i sejmem
Wysłany: 27-08-2012, 21:22
Dział IV. Mienie zatopione lub znalezione
Art. 282. [Zgłoszenie zamiaru wydobycia]
§ 1. Właściciel mienia (statku, ładunku lub innego przedmiotu) zatopionego w obrębie polskich morskich wód wewnętrznych lub polskiego morza terytorialnego powinien w ciągu 6 miesięcy od dnia zatonięcia mienia zgłosić we właściwym urzędzie morskim zamiar wydobycia tego mienia i określić termin, do którego zamierza zakończyć wydobywanie. Dyrektor urzędu morskiego może w ciągu 3 miesięcy od dnia zgłoszenia zażądać zmiany wskazanego terminu lub zakreślić właścicielowi stosowny termin zakończenia wydobywania, nie krótszy jednak niż rok, licząc od dnia doręczenia decyzji.
§ 2. Jeżeli właściciel mienia w terminie określonym w § 1 nie zgłosił zamiaru wydobycia mienia albo nie ukończył wydobywania mienia w terminie określonym przez siebie lub wyznaczonym przez dyrektora urzędu morskiego, dyrektor urzędu morskiego może zarządzić wydobycie mienia na koszt właściciela.
§ 3. Jeżeli właściciel mienia w wyznaczonym terminie nie zgłosi się po odbiór mienia albo nie uiści kosztów jego usunięcia, dyrektor urzędu morskiego może sprzedać mienie i z sumy uzyskanej ze sprzedaży pokryć swoje koszty oraz wydatki za przechowywanie i przeprowadzenie sprzedaży, a resztę złożyć do depozytu sądowego w celu wydania jej osobie uprawnionej.
§ 4. (uchylony)
Art. 283. [Zezwolenie na wydobycie]
§ 1. Wydobywanie mienia przez właściciela w rejonach umocnionych i w innych obszarach uznanych za szczególnie ważne dla obrony kraju, jak również wydobywanie mienia wojskowego lub przysposobionego do celów wojskowych wymaga zezwolenia właściwych organów wojskowych.
§ 2. Jeżeli właściciel mienia zatopionego nie uzyskał zezwolenia na wydobycie tego mienia, może zwrócić się w ciągu 3 miesięcy od dnia otrzymania odmowy do dyrektora urzędu morskiego o zarządzenie w porozumieniu z właściwym organem wojskowym wydobycia tego mienia na koszt właściciela.
Art. 284. [Usunięcie na koszt właściciela]
§ 1. Jeżeli mienie zatopione bądź opuszczone znajdujące się na mieliźnie lub na powierzchni wody utrudnia żeglugę lub pracę w porcie, na redzie lub drodze wodnej albo zagraża żegludze, dyrektor urzędu morskiego może zarządzić usunięcie przeszkody na koszt właściciela, wyznaczając mu stosowny termin do odbioru mienia za zwrotem poniesionych kosztów.
§ 2. Postanowienie art. 282 § 3 stosuje się odpowiednio.
Art. 285. [Obowiązek zgłoszenia wydobycia]
Wydobycie cudzego mienia zatopionego w morzu i przywiezienie go na polskie morskie wody wewnętrzne lub polskie morze terytorialne należy niezwłocznie zgłosić urzędowi morskiemu z podaniem czasu, miejsca i okoliczności wydobycia mienia oraz w miarę możności zawiadomić o tym również właściciela, a do czasu wydania mu mienia - odpowiednio je zabezpieczyć.
Art. 286. [Zwrot kosztów wydobycia cudzego mienia]
§ 1. Wydobywającemu cudze mienie należy się zwrot kosztów i wydatków oraz wynagrodzenie, którego wysokość określa się przy odpowiednim zastosowaniu przepisów o ratownictwie morskim.
§ 2. Na zabezpieczenie należności określonych w § 1 wydobywającemu przysługuje ustawowe prawo zastawu na wydobytym mieniu, z pierwszeństwem służącym uprzywilejowanym wierzytelnościom z tytułu ratownictwa.
Art. 287. [Sprzedaż wydobytego mienia]
Jeżeli wydobyte mienie ulega szybkiemu zepsuciu lub zniszczeniu albo jeżeli jego przechowanie wymaga nadmiernych kosztów, wydobywający może je sprzedać i sumę uzyskaną ze sprzedaży po odliczeniu swoich należności złożyć do depozytu sądowego, zawiadamiając niezwłocznie właściciela o dokonaniu sprzedaży i złożeniu reszty sumy do depozytu sądowego.
Art. 288. [Przekazanie urzędowi morskiemu]
§ 1. Jeżeli właściciel nie jest znany albo w ciągu 30 dni od dnia zawiadomienia go o wydobyciu nie zgłosi się w celu odbioru mienia lub nie uiści należności wydobywającego, wydobywający obowiązany jest wydać wydobyte mienie urzędowi morskiemu, a gdy ono jest mieniem wojskowym lub przysposobionym do celów wojskowych, przekazać właściwemu organowi wojskowemu.
§ 2. W celu ustalenia właściciela wydobytego mienia urząd morski przeprowadza postępowanie wyjaśniające, wzywając do zgłoszenia nieznanego właściciela mienia w sposób zwyczajowo przyjęty.
§ 3. Minister właściwy do spraw gospodarki morskiej w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości i ministrem właściwym do spraw zagranicznych określi, w drodze rozporządzenia, tryb postępowania, o którym mowa w § 2, mając na względzie skuteczność postępowania.
Art. 289. [Pokrycie kosztów ze sprzedaży mienia]
Jeżeli właściciel mienia w terminie sześciomiesięcznym od dnia wezwania przez dyrektora urzędu morskiego nie zgłosi się w celu odbioru mienia lub nie uiści należności wydobywającego i poniesionych przez urząd morski kosztów zabezpieczenia, dyrektor urzędu morskiego może sprzedać wydobyte mienie i sumę uzyskaną ze sprzedaży po odliczeniu należności wydobywającego i swoich kosztów złożyć do depozytu sądowego. Przepis art. 287 stosuje się odpowiednio.
Art. 290. [Znaleźne]
§ 1. Kto znalazł i uratował cudze mienie unoszące się na morzu albo przyczynił się do uratowania takiego mienia, ma prawo do wynagrodzenia według przepisów o ratownictwie morskim, jeżeli zgłosił swe roszczenie najpóźniej w chwili oddania znalezionego mienia.
§ 2. Kto znalazł i zabezpieczył cudze mienie wyrzucone na brzeg morza, ma prawo do wynagrodzenia w wysokości nieprzekraczającej 30% wartości mienia, jeżeli roszczenie swe zgłosił najpóźniej w chwili oddania znalezionego mienia.
§ 3. W przypadkach przewidzianych w § 1 i 2 stosuje się odpowiednio przepisy art. 285-289.
Art. 291. [Upoważnienie dla ministrów]
Minister Sprawiedliwości w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki morskiej i ministrem właściwym do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia, sposób postępowania z mieniem, którego właściciel pozostał nieznany, oraz tryb ustalania wysokości i pokrycia należności związanych z wydobyciem, zabezpieczeniem, sprzedażą mienia stosownie do przepisów niniejszego działu, jak również sposób i tryb przeprowadzania przewidzianej w niniejszym dziale sprzedaży mienia, z zastosowaniem przepisów Kodeksu postępowania cywilnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko