Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
smartfony
Autor Wiadomość
beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 29-08-2012, 18:30   smartfony

Cześć właśnie doczekałem się smartfona ( pozazdrościłem Józiowi) i przyznam , że przeglądanie Forum nie jest takie intuicyjne dla mnie. Czy jest jakaś szansa na optymalizację w kierunku smartfonowym?

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 18:55   

Cierpliwości
w najbliższym czasie całe forum zostanie zmodyfikowane

Mirek 

Stopień: CMAS PT1
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 18:57   

Na smartphonie najlepiej czyta się forum korzystając z Tapatalk. Niestety z tym forum to nie zadziała. Konieczne byłoby przejście na phpBB3, ale obawiam się, że to nigdy nie nastąpi.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2012, 19:12   

Nie ma. Nawet na tablecie upierdliwe :/
Ale prócz angrybirdsów, wszystko na tablecie jest upierdliwe :D
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-08-2012, 19:13, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 19:15   

Bo telefony są do gadania a nie do forumowania :ping:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2012, 19:21   

A forum niby od czego? :D

wowi 

Stopień: RES
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 19:27   

Chyba sporo zależy od systemu na telefonie, rozdzielczości ekranu i użytej przeglądarki. Mam doświadczenia właściwie głównie z Androidem i w zasadzie też nie znalazłem złotego środka.
Używam na dwóch urządzeniach: tablecie z Androidem 2.3 i nakładką Sense i telefonie z Androidem 4.0.4. Na obu urządzeniach używam pełnego widoku stron (agent ustawiony na desktop).
Prawie idealnie działa tablet i system 2.3, bo HTC zrobiło w systemowej przeglądarce zmodyfikowany, rewelacyjny reflow (wszystkie ramki forum skalują się tak, że całość tekstu w poziomie mieści się na ekranie bez względu na stopień powiększenia). Niestety Android 4.0 tutaj głupieje. Prawie rozwiązaniem jest zastosowanie Opery Mobile, która do renderowania stron nie używa systemowego silnika, potrafi robić reflow i na dokładkę bardzo szybko buduje obraz strony. Tyle że w jej przypadku, akurat słabo działa renderowanie długich postów na phpBB (na innych forach nie ma tego problemu). Tekst wcześniejszego postu czasami włazi na post kolejny i wychodzi paskudny, nieczytelny miks.
Zresztą przeglądanie to nie największy problem. Masakrą jest odpisywanie z selektywnym cytowaniem.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 22:16   

jacekplacek napisał/a:

To przydałaby się integracja Siri czy Sphinx'a z PHPBB i możnaby wreszcie używać telefonu do tego, do czego został stworzony :ping:

Jeśli ktoś nie wie co to Siri, to tutaj znajdzie odpowiedź: http://www.youtube.com/watch?v=dUuP0KN3xDM

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 22:48   

Siri powiadasz... Niestety nie mam ajfona, ale jak ktoś by miał to możecie może sprawdzić, co Siri odpowiada na pytanie o to, co jest lepsze - jacket czy skrzydło? :) I jeszcze by mi się przydała informacja o tym, gdzie się szkolić - w PADI czy CMAS i czy do pianki potrzebny jest zrzucalny balast, ale o to ostatnie to już zupełnie nie mam pojęcia jak po angielsku zapytać...

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 23:07   

Yavox napisał/a:
Siri powiadasz... Niestety nie mam ajfona, ale jak ktoś by miał to możecie może sprawdzić, co Siri odpowiada na pytanie o to, co jest lepsze - jacket czy skrzydło?

Ostatnio pracuję sporo nad czymś, co już pomału zaczyna rozumieć co się do niego mówi po polsku i co gorsza, nawet próbuje odpowiadać i to głosem pewnej znanej pezenterki TV! :ping:

Oczywiście to coś nie jest na tyle inteligentne, by mieć własną opinię na jakiś temat, ale gdyby to połączyć z odpowiednią bazą wiedzy... :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-08-2012, 23:08, w całości zmieniany 2 razy  

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 00:10   

Jak zaznaczyć tekst z posta do cytowania w przeglądarce na androidowym smartfonie?

wowi 

Stopień: RES
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 02:20   

grol napisał/a:
Jak zaznaczyć tekst z posta do cytowania w przeglądarce na androidowym smartfonie?

Na przeglądarkach zbudowanych na oryginalnym silniku jak choćby Dolphin prawie normalnie. Ikonę cytowana trzeba wcisnąć dwukrotnie. Pierwszy raz zdejmuje zaznaczenie, drugi raz wrzuca cytat do okna edycji. W Operze tylko przez schowek i ręczne dopisanie tagów.

[ Dodano: 30-08-2012, 02:42 ]
piotr_c napisał/a:
jacekplacek napisał/a:

To przydałaby się integracja Siri czy Sphinx'a z PHPBB i możnaby wreszcie używać telefonu do tego, do czego został stworzony :ping:

Akurat tutaj otwartość androida bije iOS na głowę. Do pisania głosowo na forum wystarczy klawiatura systemowa i naciśnięcie przycisku rozpoznawania mowy. Nic nie trzeba integrować. Działa zaskakująco skutecznie.

grol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 07:39   

Chodziło mi o sam sposób zaznaczenia tekstu - co dalej to już wiem...

Fish 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 12:46   

Ja przeglądam na Galaxy Nexusie, android 4.1.1 i chromie i jakoś specjalne skomplikowane przesuwanie dla mnie nie jest, oczywiście mogłoby być lepiej :)

grol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 14:10   

Fish napisał/a:
skomplikowane przesuwanie dla mnie nie jest

Też mam Nexusa, ale chyba się nie rozumiemy...
Nie chodzi o przesuwanie tekstu tylko o fizyczne zaznaczenie tekstu, żeby po naciśnięciu cytowania miało co pojawić się w okienku pisania postu. Mi próby zaznaczania kończą się powiększaniem i zmniejszaniem wielkości tekstu...

[ Dodano: 25-09-2012, 17:28 ]
grol napisał/a:
zaznaczenie tekstu

Odgrzeję temat: czy ktoś wie jak to zrobić na smartfonie z Androidem - zaznaczyć tekst w poście na forum, żeby go potem zacytować albo np. skopiować do schowka?

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 20-10-2012, 15:14   

Najszybciej jest zacytować cały post i wyciąć, co niepotrzebne.

Po GalaxyS2 przyszła pora na nową zabawkę - Pipo :aaa: M1 - nazwa rozwala :-D
Jak na wytwór małych żółtych rączek jestem na prawdę pod dużym wrażeniem !

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu