Wysłany: 28-02-2013, 10:19
KasiaK napisał/a:
ad 2 - macie świadomość jak bardzo trudne to jest, żeby wszystkim dogodzić? macie świadomość jakie mega offtopy są? i macie świadomość, że jak trzy razy zwrócę uwagę, żeby nie robić offtopów tylko wrócić do tematu, to polecą zaraz "ciepłe słowa", że moderator się rządzi i psuje atmosferę forum? zakład?
Kasia, ależ my mamy tego świadomość ogromną i dlatego ja np uwazam, ze moderowania powinien podejmować się ktoś, kto także wie, z jaką ilościa pracy się to wiąze. Tyle, że...to forum jest specyficzne jesli chodzi o OT-topowanie i mysle, że nikt zmiany nie chce. Z OT naprawdę fajne dyskusje się rozwijają i bardzo pozyteczne, wiec chyba nikt z nas nie chce upominania, przywracania do porządku itp, stawiania w kącie. Bo zamiast upominać można OT, o ile sie nadaje, wydzielić w odrębny wątek, a jeżeli nie, a jest pozyteczny - zostawić. Tak kreatywna i niekoniecznie sztampowa moderacja.
Naprawdę się to da- ale wymaga czasu, czytania wątków, orientacji w tematach i..życzliwego podejścia do piszących.
a to tylko pomogłoby w dyskusjach. Juz tu pisałam o watku wrakowo-podlodowym, teraz jest wątek o konfiguracji octopusa, w ramach którego juz ze 3 podtematy powstały. I moze ja mam mylne wrażenie, ale ja wyczuwam, że tam trochę te OT sa hamowane, żeby wątku nie rozmydlać, a przecież wystarczyłoby, gdyby TomS był moderatorem takze w początkujących i bez problemu powydzielał te tematy, które mogą sie na inne dyskusje rozwinąc. Nie chodzi o hamowanie, a kierowanie w inny strumień świadomości
Ja moderowałam forum, na którym powstawało po 200, 300 postów dziennie, a tutejsi userzy do tamtych w dziedzinie OT- to leszcze wiec naprawdę wiem, o czym mówie
Ostatnio zmieniony przez lozerka 28-02-2013, 10:27, w całości zmieniany 1 raz
Kasia, ależ my mamy tego świadomość ogromną i dlatego ja np uwazam, ze moderowania powinien podejmować się ktoś, kto także wie, z jaką ilościa pracy się to wiąze. Tyle, że...to forum jest specyficzne jesli chodzi o OT-topowanie i mysle, że nikt zmiany nie chce. Z OT naprawdę fajne dyskusje się rozwijają i bardzo pozyteczne, wiec chyba nikt z nas nie chce upominania, przywracania do porządku itp, stawiania w kącie. Bo zamiast upominać można OT, o ile sie nadaje, wydzielić w odrębny wątek, a jeżeli nie, a jest pozyteczny - zostawić. Tak kreatywna i niekoniecznie sztampowa moderacja.
oczywiście,potem będzie zadyma o to, że wg mnie kreatywny jest jakiś, a dla kogoś innego nie jest, więc dlaczego zostawiłam skoro powinnam usunąć/wydzielić?
dlaczego coś w ogóle wywaliłam skoro wg kogoś tam to nie była reklama?
dlaczego ten dostał ostrzeżenie a tamten nie dostał?
a co do tego " Bo zamiast upominać można OT, o ile sie nadaje, wydzielić w odrębny wątek" - o nie moja droga, nie będzie tak, że wszyscy offtopują, piszą co chcą i gdzie chcą, nawalają się i reklamują, a moderatorzy online 24h/dobę sprzątają.
Nie. To Wy trzymajcie poziom, którego sami chcecie, nie offtopujcie, a jak macie chęć to zakładajcie oddzielne wątki.
Skoro takie larum się podniosło to chyba łatwiej po prostu zastosować samodyscyplinę a nie zwalać na ekipę porządkową że nie sprząta?
lozerka napisał/a:
Naprawdę się to da- ale wymaga czasu, czytania wątków, orientacji w tematach i..życzliwego podejścia do piszących.
Jestem tu 8 lat.
Nie da się tego przeprowadzać w ogólnym spokoju.
Wysłany: 28-02-2013, 10:31
Kasia, moja droga ja wiem, o czym piszę, mimo, że jestem tu tylko 2 lata
I nikt z nas krainy powszechnej szczęsliwości nie oczekuje, ale większego porządku, niż jest teraz.
I tak się składa, że jest osoba, która swój dział tak moderuje i podjęła sie moderowania wiekszej ilości działow. Więc..może po prostu trzeba dać spróbować ?
Kasia, moja droga ja wiem, o czym piszę, mimo, że jestem tu tylko 2 lata
I nikt z nas krainy powszechnej szczęsliwości nie oczekuje, ale większego porządku, niż jest teraz.
powtórzę raz jeszcze - i tak będą zadymy, bo nie da się dogodzić wszystkim.
w tym wątku jest łącznie powiedzmy 10 osób, które chcą tego co Ty,
aktywnych użytkowników są dziesiatki,
mamy teraz założyć kolejny wątek, bo może inni chcą czego innego?
i np odpowiada im jak jest?
i wtedy co?
lozerka napisał/a:
I tak się składa, że jest osoba, która swój dział tak moderuje i podjęła sie moderowania wiekszej ilości działow. Więc..może po prostu trzeba dać spróbować ?
Być może.
Nawet nie wiem o kim mówisz, więc ciężko mi się odnieść.
w tym wątku jest łącznie powiedzmy 10 osób, które chcą tego co Ty,
aktywnych użytkowników są dziesiatki,
mamy teraz założyć kolejny wątek, bo może inni chcą czego innego?
Kasiu, chodzi nam o proste wydzielanie wątków, bo tego tutaj nie ma.
Np tutaj w wątku o Chorwacji są świetne namiary na ...... bazę na Gozo - aż się prosi na nowy wątek:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=31723
Nie sądzę, aby ktoś miał pretensje o tego typu wydzielenie postów.
Dla relaksu czytam FN, ale jak szukam czegoś konkretnego, to idę na DiW, bo tutaj przebijanie się całe dyskusje, to masakra.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 28-02-2013, 10:46, w całości zmieniany 1 raz
Mantrujesz. Nie ma żadnej zadymy.
Wygląda na to, że lepiej manipulować niż zrobić nową jakość.
Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom.
Finito.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2013, 11:47
KasiaK napisał/a:
lozerka napisał/a:
Być może.
Nawet nie wiem o kim mówisz, więc ciężko mi się odnieść.
No właśnie nie wiesz choć to jeden z Twoich kolegów po moder-zajęciu.
W mojej ocenie TomS bardzo dobrze moderuje swój dział. Jednak nie sądzę aby było dla niego dobrze aby zajął się całością. Ale jak chce to czemu nie.
W ogóle nie znam się na moderowaniu ale wydaje się że aby dobrze moderować trzeba mieć jakiś autorytet i czyste intencje i masę czasu wolnego. Tomek wypracował sobie autorytet a jego intencją są czyste. Co do czasu to nie wiem ale wątpię.
To taka uwaga nie wiążąca ponieważ jestem zdania że właściciel forum ma zdanie wiodące.
nie wiem dla kogo co oznacza dobra moderacja, stąd napisałam że nie wiem o kim "moja droga" mówi.
więc stwierdzenie "no właśnie" jest chyba nie na miejscu.
Włodek K napisał/a:
To taka uwaga nie wiążąca ponieważ jestem zdania że właściciel forum ma zdanie wiodące.
Amen.
[ Dodano: 28-02-2013, 12:02 ]
arkac123 napisał/a:
Kasiu, chodzi nam o proste wydzielanie wątków, bo tego tutaj nie ma.
jasne, tylko żeby śledzić absolutnie każdy wątek dokładnie, moderator musiałby pracować tu na etacie.
albo musiałaby być opcja że na jednym dziale jest dwóch aktywnych modów non stop.
chciałam w ramach zawieszenia broni pomóc, ale w tym dziale nie mam uprawnień.
arkac123 napisał/a:
Dla relaksu czytam FN, ale jak szukam czegoś konkretnego, to idę na DiW, bo tutaj przebijanie się całe dyskusje, to masakra.
a ja pytam kolegów priv
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2013, 12:25
KasiaK napisał/a:
Włodek K napisał/a:
nie wiem dla kogo co oznacza dobra moderacja, stąd napisałam że nie wiem o kim "moja droga" mówi.
więc stwierdzenie "no właśnie" jest chyba nie na miejscu.
'
KasiuK no właśnie jest jak najbardziej na miejscu ponieważ wśród moderatorów nie ma Was setki tylko zaledwie kilka osób. Trudno się nie zorientować kto jest kto i co robi.
Oznacza dokładnie to o czym już tu pisano że jako moderator i uczestnik dyskusji, po raz kolejny udowadniasz iż nie masz podstawowej orientacji co dzieje się na forum ostatnimi czasy. Masz za to pretensje że ktoś o tym napisał i wybacz znowu zachowujesz się jak rozkapryszona panna której ktoś powiedział że pryszcz jej urósł na nosie.
Zatem wybacz KasiuK użyłem tego sformułowania jak najbardziej świadomie i z pełną zgodą na jego znaczenie w tej konkretnej sytuacji.
Min dlatego że to nazwisku już padało od kiedy uczestniczysz w tej dyskusji.
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 28-02-2013, 12:28, w całości zmieniany 1 raz
Masz za to pretensje że ktoś o tym napisał i wybacz znowu zachowujesz się jak rozkapryszona panna której ktoś powiedział że pryszcz jej urósł na nosie.
słucham? mam pretensje?
nie, zadałam grzecznie pytanie, zostałam zaatakowana, tylko dwie osoby odpowiedziały merytorycznie,
a Ty nie robisz nic innego jak atakujesz, bo swoje zdanie odnośnie właściciela forum już wypowiedziałeś.
co więcej - napisałam co myślę o postulatach zebranych, to tylko jedna osoba podjęła spokojną rozmowę.
well, no trudno.
PS uwielbiam zwracanie się do kogoś nickiem,
ale nie ma problemu, dostosuję się, Włodku K.
Masz za to pretensje że ktoś o tym napisał i wybacz znowu zachowujesz się jak rozkapryszona panna której ktoś powiedział że pryszcz jej urósł na nosie.
a Ty nie robisz nic innego jak atakujesz.
Czyżby ktoś tu wstał lewą nogą
Ostatnio zmieniony przez Padmapatra 28-02-2013, 12:42, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2013, 12:42
KasiaK napisał/a:
a Ty nie robisz nic innego jak atakujesz,
Cóż skoro nazywasz to atakiem to prawdziwego ataku nie przeżyłaś lub wszystko co jest nie po Twojej myśli traktujesz jako atak na siebie.
Ale na to ja już nic nie poradzę.
Cóż skoro nazywasz to atakiem to prawdziwego ataku nie przeżyłaś lub wszystko co jest nie po Twojej myśli traktujesz jako atak na siebie.
Ale na to ja już nic nie poradzę.
OK, użyłam złego słowa, ale w tej chwili nie umiem znaleźć lepszego. Chodzi mi o to, że w temacie wypowiedziałeś się o właścicielu, a potem z uwagami personalnymi do mnie, w niezbyt fajnej formie.
Ale OK, zakończmy tę bezsensowną przepychankę.
PS a mega atak przeżyłam nie jeden, oooojjjjjjj nie jeden, hehe,
stare czasy. nieważne
No i to chodzi - dziękuję za szybką reakcję i przeniesienie pytanie Yavoxa do właściwego wątku.
no problem
pamiętaj tylko jedno - każdy mod ma naście albo przynajmniej kilka działów do moderacji, w każdym jest set wątków, a przeniesienie jakiś postów to nie tylko klik klik, bo trzeba znaleźć właściwy wątek, pasujący, żeby nie dublować.
Nie ma opcji robienia tego na bieżąco, od ręki.
Jest taki przycisk "zgłoś" przy każdym poście - jeśli uważacie, ze coś z danym postem jest nie halo, zgłoście a.....będzie Wam dane
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-02-2013, 15:26
lozerka napisał/a:
jest wątek o konfiguracji octopusa, w ramach którego juz ze 3 podtematy powstały
No widzisz...
Powiedz "jakie".
Według mnie akurat ta dyskusja w zupełności mieści się w temacie. Są pewne dygresje, drobna "sprzeczka" z Krzysiem (o ile dobrze sobie interpretuję _xys_ ), ale to tylko troszkę ożywia wątek i rozbudowuje jego przydatność dla zainteresowanego Jest lekkie zahaczenie o układ "dir", wyhamowane w porę ale jednak potrzebne, w końcu sam sprowokowałem te wtręty umieszczając wśród zdjęć 3 takie konfiguracje, po 8-9 stronach temat został w zasadzie wyczerpany więc zaproponowałem rozwinięcie go o formację podczas oog i wręcz martwi mnie, że nikt jeszcze tego nie podchwycił
Innymi słowy mogąc moderować ten wątek mógłbym co najwyżej "wyczyścić go" z podziękowań pod moim adresem jako najmniej związanych z całością (ale są one bardzo miłe i motywujące zatem bardzo dziękuję za słowa uznania ).
Wysłany: 28-02-2013, 16:42
to może wydzielić z tematu o worku Tecline posty dotyczące AO? Chyba znajdzie się niejeden temat o wyższości automatu na A nad innym automatem na A?
Bogdan WEG [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2013, 17:04
KasiaK napisał/a:
Nie jestem arogancka. Zapytałam z uśmiechem w czym mogę pomóc bo nie jestem w stanie ogarnąć 33 stron postów teraz, na co trzy osoby, łącznie z Tobą, odpowiedziały w arogancki sposób do mnie. Odpisałam tylko Waszym językiem.
Wystarczyło na spokojnie napisać w czym rzecz, a nie się rzucać.
Jesteś arogancka i to bardzo, Nie traktuj nas jak idiotów, nikt Ci nic nie bedzie streszczał.
Nie byłas na forum od czerwca 2012 do lutego 2013 czyli 8 miesięcy.
Wysłany: 28-02-2013, 19:07
slawek290 napisał/a:
Przeszła fale krytyki i okazała pokorę . Dajmy jej szanse . Zobaczymy jak się będzie zachowywać .
oj, Sławek ... i to taka ręka na zgodę do Kasi lepsza niż to, co Bogdan napisał ?
Kasia, może jednak inaczej Fajnie, że poświęciłaś trochę czasu, by zrozumieć nas, fajnie, że zaczełaś porządkować coś i...nie jest to zryw nasz ostatni ?
reszta potem, jak zacznę życ także o tym, ze w moderacji my sami możemy pomagac
Ostatnio zmieniony przez lozerka 28-02-2013, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko