Wysłany: 07-09-2004, 12:12 Hurgada - hotel Grand Azur a Colona Divers
Witam wszystkich po raz 1 na forum.
Mam takie pytanko.
Jade do Hurgady w tym tygodniu. Zakwaterowanie mam w hotelu Grand Azur - jest tam baza nurkowa ale nigdze nie moge znalezc info o niej. Zastanawiam sie wiec nad nurkiem w innej bazie. Opisy zachecily mnie do Colona Divers (zwlaszcza kompetentne wypowiedzi Doroty i Wojtka). Pytanie jak daleko jest od Grad Azur do Megawishu ? A moze ktos nurkowal w Grand Azur i moze cos powiedziec o tamtejszej bazie.
W bazie w Grand Azur co prawda nigdy nie nurkowałam, ale mogę udzielić informacji o położeniu hotelu.
Jeżeli chodzi o nurkowanie w Colonie, to położenie hotelu nie ma znaczenia o tyle, że i tak na i z nurkowania będziesz dowożony busikiem Colony. W zależności od tego, ilu będzie gości, Twój pickup time to prawdopodobnie ok. 7.55 - 8.05. Dojazd do bazy, wliczając pozbieranie ludzi z innych hoteli, zajmuje ok. 15-20 min.
Tak w ogóle to hotel jest położony naprawdę fajnie (przynajmniej ja tak uważam - własnie wróciłam z Palma de Mirette, który jest w sąsiedztwie). Troszeczkę na uboczu, tak że nie dociera do niego zgiełk turystycznego centrum (Sakkala), a jednoczesnie to tegoż centrum jest nie dalej jak 5 min. busikiem i ok. 20 min. bardzo powolnym spacerkiem. Do drugiego centrum miasta (Dahar) też jest blisko - z 5 min. busikiem.
Z hotelu będziesz miał blisko do restauracji El Mina, która leży na wylocie z centrum w stronę Grqand Azur - gorąco polecam, mają dobre ryby i owoce morza w rozsądnych cenach.
Życzę miłego pobytu, udanych nurów i bezpiecznego powrotu.
Mirka
W zeszłym roku nurkowałem z Coloną ( po raz pierwszy zresztą w Egipcie). Mieszkałem w Magawish- w domku ok. 80 m od bazy.
To wygodne gdyż :
- możesz dłużej zostać w bazie, wymienić wrażenia po nurkowaniu ( a tych dużo ), poznać ludzi, pogadać dłużej z Dorotą i Wojtkiem ( to kolejne przeżycie samo w sobie ).
- nie tracisz czasu na dojazdy
Co do Colony. Duża, profesjonalna, w dużej mierze polska ( czytaj swojska ) baza. Dusz Polski to właśnie Dorota i Wojtek. Prawdziwi profesjonaliści z powołania, pasjonaci, zawsze gotowi do pomocy. Chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami i co nie mniej ważne potrafią słuchać - co dosyć rzadkie u innych „wszystkowiedzących” Dajw Maserów ( przez duże „D” ).
Niestety, bardzo żałuję, że nie miałem okazji z nimi ponurkować.
Choć woda w końcu wrześniu 26 st. na początek zaliczyłem 2 zimne, podwodne prysznice na goły łeb.
Więcej w opowiastce "Zimny prysznic w Egiptowie"
Generalnie potwierdzam słowa Mirki. Byłe w tym roku w Grad Azur 14 dni z czego 11 nurkowałem z DiW w Colonie. Dorota i Wojtek są jak najbardziej godni polecenia, zaufania itp. i ponad 20 nurków z nimi były czystą przyjemnością.
Baza w hotelu Grand Azur jest, ale w porównaniu z Coloną nie ma porównania ( wg mnie ).
Byłem zabierany z hotelu do bazy o 8.00-8.05 ( chociaż to może się wahać w zależności od liczby pasażerów i lokalizacji ) i odwożony około 17.00 z powrotem.
Co do hotelu to nie mam uwag, wyżywienie jak dla mnie w miarę chociaż bez szaleństw. Ładny ogród, ładnie utrzymany, basen, plaża – generalnie standard.
Co do otoczenia to po wyjście z hotelu w prawo po ok. 300 metrach można dojść do apteki ( może się przydać Antinal  na dolegliwości żołądkowe ) oraz do supermarketu gdzie można kupić wodę, która jest nie do kupienia w hotelu a pić trzeba. Dalej można dojść do hotelu Arabella i Alibaba ( po prawej stronie ) gdzie jest w miarę przyzwoite miejsce do zakupów jak ktoś gustuje w typowych egipskich pamiątkach. Jeśli po wyjście z hotelu skierujemy się w lewo to nie spotkamy generalnie nieciekawego.
Dzieki za dokladne info. Chyba jednak skontaktuje sie D i W co Polscy instruktorzy to Polscy zwlaszcza ze maja tu liczna grupe fanow . Mam tylko problem bo jade z 2 letnim "zbójem" ktorego musze zabrac ze soba badz do bazy lub lepiej na lodke (oczywiscie ma opiekuna). Nurka chcialem dać z żoną dlatego musimy "zbója" jakoś "zagospodarować".
Pewnie nie wiecie, ale tym co piszecie ciągle podnosicie nam poprzeczkę jeżeli chodzi o nasz sposób na pracę z Wami...
nie lubimy pozostawać na tym samym poziomie, a dzięki Wam ciągle mamy coś ciekawego do roboty
Poszerzenie programów podstawowych, advanced i specjalizacyjnych o zestawy ćwiczeń serwowanych na kursach nie zawsze kojarzonych z oglądaniem kolorowych rybek - to przede wszystkim Wasza zasługa ...
Chcieliśmy Wam serdecznie podziękować za to, że nie pozwalacie nam "spać spokojnie" motywując nas ciągle do naprawdę fascynującej pracy jaką jest nauczanie nurkowania...
Wysłany: 07-09-2004, 18:55
lobster napisał/a:
werders napisał/a:
pogadać dłużej z Dorotą i Wojtkiem ( to kolejne przeżycie samo w sobie ).
zwlaszcza z Wojtkiem...
Lobster,
Masz, widzę, ściśle określone preferencje . Jeszcze kilka takich opinii i wywołamy swoistą rywalizację pomiędzy Dorota i Wojtkiem (i nie daj Boże się pokłucą o fanów!!!)
Ja lubię rozmawiać zarówno z Dorotą jak i z Wojtkiem. Mają poczucie humoru i potrafią się smiać sami z siebie, a więc można Ich trochę podrażnić.
Ale zaraz, zaraz: temat był zupełnie inny. Ja byłem w zeszłym tygodniu w Magawish i szczerze go nie polecam. Co do busików: faktycznie Colona zapewnia transport, ale jest to trochę upierdliwe (zamiast pogadać po nurasie trzeba gnać do busika). Z drugiej strony można bez transportu zakwaterować się w **** Magawish, ale cztery gwiazdy to ten hotel widział tylko na niebie!!!!.
Tak, czy siak z Coloną nurkuje się fajnie, a więc można i dojeżdzać i mieszkać w Magawishu, bo na jedno wychodzi.
Wysłany: 07-09-2004, 19:01
Byliśmy u DiW razem ze znajomymi około 2 lat wstecz...
ich dziecię miało wtedy około 2-3 lat, no i to co najważniejsze,
jest wychowywane bez stresowo, a co za tym idzie potrafi wkurzać
Wojt dawał z nim sobie radę rewelacyjnie, że nie wspomnę o Dorocie....cierpliwość, cierpliwość... i jeszcze raz cierpliwość ...
Serdecznie polecammmmmm...
...jest wychowywane bez stresowo, a co za tym idzie potrafi wkurzać
Wojt dawał z nim sobie radę rewelacyjnie...
taa... pamiętam tego kolesia lepiej niż któregokolwiek innego...
"masz logbook?" znaczy tyle co "miałeś logbook" i to w dodatku bez kartek...
"masz jakiś napój w szklance?" - masz go dalej, tyle, że do połowy szklanka wypełniona jest piaskiem...
"masz komputer nurkowy?" ... hehe tu pomyślałem: "mistrzu, wywal mi mojego kompa do wody, a osobiście założę Ci stosowny pas żebyś go dogonił... " i... koleś jakoś wyczuł sprawę bo tylko walnął nim w pokład...
ten mały potwór był wszędzie - szczególnie tam, gdzie być go nie powinno... jego motto życiowe: "świat musi zginać" lub "nie ma rzeczy niezniszczalnych"...
wtedy myślałem, że to mój koniec... w jakimż wielkim byłem błędzie...
...po blisko dwóch latach od tamtych traumatycznych przeżyć Marcin "zboczeniec" przywiózł ze sobą swoje dwie "pociechy"...
...koszmar powrócił i to w dwojnasób... zapragnąłem z powrotem pić sok z piaskiem i mieć wyrywane kartki z log'a - niestety, ta para destruktorów działała w dużo bardziej wyrafinowany sposób i to w dodatku stadnie...
...nawet od wspomnień trzymam się z daleka
Tak... LEV przywieź swojego potomka - na pewno będzie się dobrze bawił...
Wysłany: 08-09-2004, 13:55
Dorota i Wojtek napisał/a:
...przywieź swojego potomka - na pewno będzie się dobrze bawił...
Wojtek, następnym razem jak będę się wybierał do Ciebie to zabiorę moje trzy córki (6,4,4 lata). Myślę, że nie nadążysz machać oczami, żeby sprawdzić co się dzieje.
Ale moje córki nie są wychowywane "bezstresowo" a więc nie są takie złe. Tylko, że ich dużo!. Nie należą do destruktorów, więc nie obawiaj się o swojego look booka, ani komputer.
A umiesz robić wielbłąda? Nie? To one Ciebie nauczą! Liczę na Twoją cierpliwość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko