Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: martin
13-05-2013, 13:20
Usuwanie wpisów

Czy jesteś za usuwaniem wpisów / wątków ?
Tak
60%
 60%  [ 59 ]
Nie
39%
 39%  [ 38 ]
Głosowań: 97
Wszystkich Głosów: 97

Autor Wiadomość
Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 22:24   Usuwanie wpisów

Złą praktyką tego forum stało się usuwanie wpisów a nawet wątków Forumowiczów.
Niezależnie od osobistych przekonań każdy Forumowicz powinien mieć możliwość przeczytania wypowiedzi innych osób. W przeciwnym wypadku transparentność i wiarygodność tego forum jest znikoma. Stąd ankieta :-)
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 08-05-2013, 22:29, w całości zmieniany 3 razy  

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2013, 22:30   

Głos oddany. Mam nadzieję, że będzie z tego jakiś pożytek. Chyba, że jakiś admin usunie wcześniej wątek :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 22:35   

zagadnienie na pewno nie jest zerojedynkowe, wiec wynik ankiety nie bedzie o niczym świadczył

Aleksander 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 22:51   

lozerka napisał/a:
zagadnienie na pewno nie jest zerojedynkowe

Jak najbardziej jest :-) . Pytanie nie dotyczy przekonań lecz odnosi się do poczucia własnej uczciwości i postrzegania otoczenia. Ujmę to tak: jesli moralność Kalego stosowana wobec mnie jest zła to jest również zła wobec innych osób i nie ma tu miejsca na rozważania zerojedynkowe :-)

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 23:17   

Aleksander napisał/a:
Niezależnie od osobistych przekonań każdy Forumowicz powinien mieć możliwość przeczytania wypowiedzi innych osób. W przeciwnym wypadku transparentność i wiarygodność tego forum jest znikoma. Stąd ankieta :-)

Czy przypadkiem nie tracisz sił tam gdzie nic jako obywatel nie zyskasz ? Prywatne miejsce prywatne reguły. Jesteś z Łodzi, na rynku w Manufakturze też możesz się domagać demokracji ale Korpo Cie wyprosi i w publicznym miescjszu trzeba będzie ustawić transparent. Oczywiście pozór dialogu z klientem można tworzyć, tylko zawsze ma on charakter monetarny, tyle dialogu ile zysku dla mnie (nie ma jak tanie badanie o satysfakcji klienta + kolejna wersja programu lojalnościowego). Zatem idź i walcz o wolność słowa ale nie łódź się, że transparentność i wiarygodność są istotą Tego Forum, Twój post może tylko kreować wrażenie, że są Jego marką.

A tak to:
"Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi
umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24
godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną."

Ale cóż rejestrując się tutaj masz taki komunikat "

Administratorzy i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej, jednakże nie jest możliwe przeczytanie każdej wiadomości. Zgadzasz się więc, że zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów czy webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.

Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Jako użytkownik zgadzasz się, że wszystkie informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom trzecim, jednakże webmaster, administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do pozyskania tych danych.
Administratorzy forum mogą wysyłać do użytkowników przesyłki w postaci mailingu.
Oświadczam że mój adres e-mail w swoim brzmieniu nie zawiera moich danych osobowych ani danych innych osób, a słowa w tym imona i nazwiska zawarte w jego zapisie literowym mają charakter przypadkowy.

Skrypt tego forum wykorzystuje cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze. Te cookies nie zawierają żadnych informacji, które podałeś i służą jedynie ułatwieniu korzystania z forum. Adres email jest wykorzystywany jedynie dla potwierdzenia podanych informacji oraz hasła (i dla przesłania nowego hasła, gdybyś zapomniał stare).

Klikając odnośnik "Zgadzam się ..." na dole zgadzasz się na te warunki, oraz warunki zawarte w regulaminie."

Do regulaminu linka brak... A pamiętam kiedyś był ale ... dziś wieczorem jakoś nie znalazłem.

Zatem regulamin, na który się wszyscy powołują (oprócz cytatu umieszczonego powyżej) albo jest stał się mitem albo mój W8 ma jakieś problemy z Tym Forum (co się Przykrosoft zdarzało) i nie mogę znaleźć tej zakładki, albo Właściciel jest na bakier z kilkoma ustawami.

Jak jest nie wiem ... Może ktoś mi ten regulamin wskaże.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 08-05-2013, 23:24   

Aleksander napisał/a:
Jak najbardziej jest

Nie jest bo przyczyny usuwania czy ingerencji w temat mogą być mocno uzasadnione.

Aleksander napisał/a:
Ujmę to tak: jesli moralność Kalego stosowana wobec mnie jest zła to jest również zła wobec innych osób i nie ma tu miejsca na rozważania zerojedynkowe :-)

Głos dałem znaczy raz szczeknąłem sobie :)

Nic podobnego.
Kali kochać jeść ludzi to nie znaczy że ludzie kochają być jedzeni.
Jest jak najbardziej 0-1 układem. Wystarczy spojrzeć z jednej strony pomijając drugą. Co się Kalemu podoba nie musi się podobać Bolkowi :)
Wszystko jest względne.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2013, 23:27   

Aleksander napisał/a:
lozerka napisał/a:
zagadnienie na pewno nie jest zerojedynkowe

Jak najbardziej jest :-) . Pytanie nie dotyczy przekonań lecz odnosi się do poczucia własnej uczciwości i postrzegania otoczenia. Ujmę to tak: jesli moralność Kalego stosowana wobec mnie jest zła to jest również zła wobec innych osób i nie ma tu miejsca na rozważania zerojedynkowe :-)

oczywiście, że nie jest. Co do zasady jestem przeciwna usuwaniu postów, ale są sytuacje, gdy to dopuszczam z uwagi na ich zawartość, wiec odpowiedz właśnie zerojedynkowa - "tak/ nie" nie jest możliwa. Bo są jeszcze wersje- niekiedy tak, ale pod warunkiem oraz raczej nie, ale w pewnych przypadkach...

I nie ma to nic wspólnego z moralnością Kalego, bo akurat do swojej pisaniny mam stosunek na tyle obojętny, że ktoś mógłby wykasować wszystkie moje posty i nie stanowiłoby to dla mnie problemu.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 08:55   

Głosowałem na "Nie" ponieważ moim zdaniem jak coś jest wbrew regulaminowi, administrator/moderator powinien dodać opis że wpis jest niezgodny z regulaminem i że autor otrzymał upomnienie/został zawieszony etc. Dzięki temu każdy bedzie mógł zobaczyć za co dostje się upomnienia i czym to skutkuje.
Jak usuwamy wpisy to zaczynamy tworzyć legendy oraz kreować męczenników. Po usunięciu "reklamy" nie wiemy (za wyjatkiem tych co zdążyli przeczytać) czy to było - posługując sie słownictwen z innego wątku - takie "sikanie do basenu" które właściwie jest tolerowane a admin się zawziął i uwalił, czy "sikanie ze słupka do basenu" - juz raczej nie tolerowane czy ktoś na prawdę "lał z trampoliny".

To samo dotyczy ataków na innych użytkowników. Jak posty będa kasowane to nikt nie będzie w stanie stwierdzić czy upomnienie dostaje się za "kiepski z ciebie nurek" (na poewno jest to obraźliwe dla każdego z nas :-) i mocno prowokujące), czy trzeba użyć słów niecenzuralnych, a może jeszcze coś innego.

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 09:00   

ed napisał/a:
Do regulaminu linka brak... A pamiętam kiedyś był ale ... dziś wieczorem jakoś nie znalazłem.

Zatem regulamin, na który się wszyscy powołują (oprócz cytatu umieszczonego powyżej) albo jest stał się mitem albo mój W8 ma jakieś problemy z Tym Forum (co się Przykrosoft zdarzało) i nie mogę znaleźć tej zakładki, albo Właściciel jest na bakier z kilkoma ustawami.

Jak jest nie wiem ... Może ktoś mi ten regulamin wskaże.

regulamin jest zamieszczony w FAQ

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 09:18   

Dzięki,

Faktycznie jest tekst zwany "Regulaminem"
Ostatnio zmieniony przez ed 09-05-2013, 09:40, w całości zmieniany 1 raz  

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 09:53   

Napiętnować niewłaściwe, z punktu widzenia regulaminu, wypowiedzi - tak
Banować czasowo lub stale, autorów kilku takich wypowiedzi - tak
Kasować posty - nie.

W banowaniu jednak zalecał bym wstrzemięźliwość i bardziej polegał na ostracyzmie środowiska. ;fuck:
Ostatnio zmieniony przez WW 09-05-2013, 09:54, w całości zmieniany 1 raz  

Voltek 

Kraj:
Zimbabwe

Wysłany: 09-05-2013, 10:24   

Są posty, których nie sposób trzymać na forum. Np. nikt nie zostawi nieopłaconej reklamy, prawo czy co tam innego, zmusza do usuwania pewnych "wypowiedzi". Ogólnie to jestem przeciwny wycince, ale jak wycinać, to z "winowajcą" i bez zbędnych dyskusji, by nie robić jeszcze gorszego bydła.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 09-05-2013, 10:39   

ed napisał/a:

Czy przypadkiem nie tracisz sił tam gdzie nic jako obywatel nie zyskasz ? Prywatne miejsce prywatne reguły.

A. Prywatne miejsce nie oznacza wolnej amerykanki-zarówno prawo, jak i dobry obyczaj nakazuje przestrzeganie pewnych reguł, zwanych przyzwoitością.
B. Właściciel Forum jest zainteresowany jego działaniem - bez sensu byłoby robić z Forum miejsca nieprzyjaznego użytkownikom.
C. Właściciel i moderatorzy to nasi koledzy a nie organ rządowy. Mam głęboką wiarę, że nie mają ambicji, aby myślano o nich w kategoriach: 'co za organ z tego...'.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-05-2013, 10:53   

Cytat:

Nudzi ci sie, czy jest inny powod siania zametu?
Forum istnieje od ponad 10 lat i sposob moderacji jest stabilny. Rozwiazanie jest proste: Nie podoba Ci sie - idz tam gdzie Ci sie podoba. Jak idziesz w odwiedziny do znajomych, to tez nie zaczynasz od zmiany arazancji wnetrza. Nikt Cie tu nie trzyma na sile.

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 11:40   

beroduar napisał/a:
ed napisał/a:

Czy przypadkiem nie tracisz sił tam gdzie nic jako obywatel nie zyskasz ? Prywatne miejsce prywatne reguły.

A. Prywatne miejsce nie oznacza wolnej amerykanki-zarówno prawo, jak i dobry obyczaj nakazuje przestrzeganie pewnych reguł, zwanych przyzwoitością.
B. Właściciel Forum jest zainteresowany jego działaniem - bez sensu byłoby robić z Forum miejsca nieprzyjaznego użytkownikom.
C. Właściciel i moderatorzy to nasi koledzy a nie organ rządowy. Mam głęboką wiarę, że nie mają ambicji, aby myślano o nich w kategoriach: 'co za organ z tego...'.

Musisz odróżnić dyskusję o "wolności słowa" od dyskusji "zasady i jakość świadczenia usługi elektronicznej". W tym drugim przypadku sprawa sprowadza się do popytu i podaży na daną usługę oraz jej marki.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 11:43   

Niektorzy traktuja swoje wpisy na Forum jakby to była co najmniej publikacja w jakies gazecie, inni wpisuja bzdury bo szybko pisza ale wolno mysla. Efekt jest tego taki ze na forum pojawiaja się "śmieciowe" wypowiedzi z ktorych ich autorzy sa bardzo dumni i walcza o nie jak o niepodlegla Polske.
Tymczasem dobry obyczaj nakazuje aby wyrzucać śmieci do kosza :P Jesli moderatorzy tego nie beda robili to "utoniemy" w stercie smieci.
Sam bardzo nie lubie jak dostaje info o skasowaniu mojego posta, podchodze do tego emocjonalnie cos w stylu JAK TO ... KTO SMIAL UZNAC MOJA WYPOWIEDZ ZA "SMIECIOWA" ... jednak jak emocje opadna to krotka analiza zazwyczaj wykazuje ze dzialanie bylo sluszne, wpis byle jaki i zadnych obiekcji do usuwajacego miec nie moge.
Niechec do usuwania postow wynika zapewne z tego ze nie kazdy zdarzy przeczytac o co byla wojna, a ze wielu lubi czytac te emocjonujace internetowe pojedynki to coz ... :) :)
Forum to miejsce spotkan wielu ludzi o roznych pogladach, charakterach i obyczajach... nie da rady dogodzic wszystkim :P

Haslo pod tytulem "transparetnsoc Forum" sugeruje jakies teorie spiskowe, mataczenie itp. .... kurcze to jest forum nurkowe a nie polityczna wokanda, wiec doszukiwanie sie drugiego dna jest IMHO pozbawione motywu :P

Aleksander 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 21:12   

Widzę, że mój wpis wywołuje skrajne reakcje zarówno Forumowiczów jak i Moderatora.
A wracając do tematu: sieć (internet) ma to do siebie, że kreuje pewną rzeczywistość. Każdy chyba zgodzi się z tezą, że jest to inna rzeczywistość od tej, która nas otacza. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu w sieci każdy może być kimś innym niż jest albo być tym kim chce.
Problem leży w granicy.
Sposób w jaki są moderowane a raczej modelowane informacje ma kluczowe znaczenie dla kreowania rzeczywistości. Jeżeli na danym forum kreuje się rzeczywistość (choćby tą sieciową) przez usuwanie wpisów Forumowiczów to jest to skrajne działanie modelujące przekaz i rzeczywistość z nim związaną. Być może zmartwię niektórych ale tu nie chodzi o walkę pod sztandarem, nie chodzi tu o źródłosłów pojęcia transparentność ale o możliwość korzystania z internetowego medium – jakim jest forum – w sposób nie wyłączjący otaczającej Forumowiczów rzeczywistości. Argumenty uzasadniające politykę wycinania wpisów na mocy bliżej nieokreślonych praw właściciela prywatnego forum, głosy mówiące o jedynie słusznym sposobie „odwiecznego” moderowania czy też wskazania: „prawie można”, „niekiedy można”, „czasami jest to zasadne” - w rzeczywistości są próbą oszukania samego siebie lub przesłanką sankcjonującą wprowadzanie nadmiernych ograniczeń.
Chcę zwrócić Waszą uwagę na fakt, że istnienie forum w sieci w rzeczywistości przestaje być przedsięwzięciem prywatnym. Każdy, dowolny użytkownik internetu na świecie może wejść na to forum i zabrać głos. Czy naprawdę, ktoś uważa, że można wyciąć każdy głos i każdy wpis?
Czy nie lepiej jest zarządzać wpisami zamiast prowadzić politykę policyjną?
Przecież wystarczy aby Moderator lub Administrator w chwili wyłapania wpisu obraźliwego, poniżającego, uwłaczającego, niegodnego z prawem lub regułami forum etc. dokonał modyfikacji tego wpisu w części niedozwolonej zastępując tą część tekstem z informacją o wprowadzonej zmianie a pozostawił część merytoryczną o ile taka jest – oczywiście „nagradzając” wstążką autora
Po co wycinać całe wątki czy choćby wpisy? Wycinanie całych wątków prowadzi do tego, że wiarygodność forum oraz kreowana przez to forum merytoryka ma wartość… sami wiecie jaką. I to jest problem
Pozdrawiam :-)

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 22:50   

Aleksander napisał/a:
Widzę, że mój wpis wywołuje skrajne reakcje zarówno Forumowiczów jak i Moderatora.
A wracając do tematu: sieć (internet) ma to do siebie, że kreuje pewną rzeczywistość. Każdy chyba zgodzi się z tezą, że jest to inna rzeczywistość od tej, która nas otacza. Nie ma w tym nic dziwnego, w końcu w sieci każdy może być kimś innym niż jest albo być tym kim chce.
Problem leży w granicy.
Sposób w jaki są moderowane a raczej modelowane informacje ma kluczowe znaczenie dla kreowania rzeczywistości. Jeżeli na danym forum kreuje się rzeczywistość (choćby tą sieciową) przez usuwanie wpisów Forumowiczów to jest to skrajne działanie modelujące przekaz i rzeczywistość z nim związaną. Być może zmartwię niektórych ale tu nie chodzi o walkę pod sztandarem, nie chodzi tu o źródłosłów pojęcia transparentność ale o możliwość korzystania z internetowego medium – jakim jest forum – w sposób nie wyłączjący otaczającej Forumowiczów rzeczywistości. Argumenty uzasadniające politykę wycinania wpisów na mocy bliżej nieokreślonych praw właściciela prywatnego forum, głosy mówiące o jedynie słusznym sposobie „odwiecznego” moderowania czy też wskazania: „prawie można”, „niekiedy można”, „czasami jest to zasadne” - w rzeczywistości są próbą oszukania samego siebie lub przesłanką sankcjonującą wprowadzanie nadmiernych ograniczeń.
Chcę zwrócić Waszą uwagę na fakt, że istnienie forum w sieci w rzeczywistości przestaje być przedsięwzięciem prywatnym. Każdy, dowolny użytkownik internetu na świecie może wejść na to forum i zabrać głos. Czy naprawdę, ktoś uważa, że można wyciąć każdy głos i każdy wpis?
Czy nie lepiej jest zarządzać wpisami zamiast prowadzić politykę policyjną?
Przecież wystarczy aby Moderator lub Administrator w chwili wyłapania wpisu obraźliwego, poniżającego, uwłaczającego, niegodnego z prawem lub regułami forum etc. dokonał modyfikacji tego wpisu w części niedozwolonej zastępując tą część tekstem z informacją o wprowadzonej zmianie a pozostawił część merytoryczną o ile taka jest – oczywiście „nagradzając” wstążką autora
Po co wycinać całe wątki czy choćby wpisy? Wycinanie całych wątków prowadzi do tego, że wiarygodność forum oraz kreowana przez to forum merytoryka ma wartość… sami wiecie jaką. I to jest problem
Pozdrawiam :-)

Ta a świstak zawija w sreberka. Zrozum jedno nie jesteś w przestrzeni publicznej tylko prywatnej z wszystkimi tego stanu konsekwencjami. To że mamy kilka ustaw, które nakładają pewne obowiązki na właścicieli takiej przestrzeni (nota bene, których to forum nie spełnia) to w istocie jedyny gwarant Twoich praw w tej przestrzeni. Rozumiem, że może trudno Ci zaakceptować realia (wskazałem powyżej, spróbuj się w centrum handlowym oflagować, ciekawe jak długo zagrzejesz miejsca ?) Ale im szybciej się przebudzisz i dostrzeżesz właściwego adresata swoich postulatów tym szybciej coś z tego będzie. Zatem masz dwie drogi: 1) nacisk na regulatora rynku aby podnosił standard ochrony Twoich praw 2) nacisk na usługodawcę aby lepiej spełniał Twoje oczekiwania.
Cóż "there is no spoon".

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 23:00   

martin napisał/a:
Rozwiazanie jest proste: Nie podoba Ci sie - idz tam gdzie Ci sie podoba.

Może prościej by było

http://www.youtube.com/watch?v=TA10mad7laI

Coraz częściej zastanawiam się po co tu jeszcze siedzę przy tej ideologi.

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-05-2013, 23:05   

slawek290 napisał/a:
martin napisał/a:
Rozwiazanie jest proste: Nie podoba Ci sie - idz tam gdzie Ci sie podoba.

Może prościej by było

http://www.youtube.com/watch?v=TA10mad7laI

Coraz częściej zastanawiam się po co tu jeszcze siedzę przy tej ideologi.

To nie ideologia to selekcja (ale przy innym modelu biznesowym niż DT)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi