Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:20
temperatura wody ;)
Autor Wiadomość
smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2004, 21:56   temperatura wody ;)

wiem ze to pytanie zabrzmi smiesznie, ale jaka jest woda w Polsce?

tzn marze o skafandrze nurkowym. i czy w ogole jest sens kupowac mokry?

kurs ktory robie teraz i wszystko co dotychczas zrobiel w nurkowaniu nie odbylo sie w polsce tylko... w anglii przez przypadek, ale to juz historia na opowiesci ;) a tutaj (bo jeszcze tu siedze) woda jest o temp 16C, mowia ze do ok 22m. jeszce nie robilem deep diving wiec nie przekoczylem przepisowej 18 :D i nie sprawdzilem :D :D
tutaj nurkuje w suchym, ale tylko dlatego ze baza nurkowa w taki mnie przywdziewa. i jest goraco. takze w glowe, mimo ze jeszce ani razu nie zalozylem kaptura.

a jak juz mam zaczac odkladac na nowa skore, to moze w rok uzbieram na dobry, 7mm, mokry. ale moze lepiej zbierac przez 3 lata, a za to nie marznac potem.

prosze o wsakzowki.

pozdr!!!
jk :v:

yvette
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2004, 22:02   

jakims wielkim specjalistą to ja moze nie jestem,ale wydaje mi sie ze jak na polske to mimo wszystko suchy jest lepszy-jezeli chcesz czesto nurkowac...jezeli raz na jakis czas w lecie to mokry bylby ok....no i jak masz w planach egipt tudziez cos podobnego(na wilekokrotne nurkowania),to polecam mokry... tak mi sie zdaje :P

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2004, 22:11   

dzieki za szybko odpowiedz yvette!!! :)

tylko ze kurcze suchy to chyba minimum 3 tysiaki :P :P:P

a jakby mokry zrobic 3 warstwowy? tzn widzialem gdzies w necie pelne komb. (nogi, tulow i rekawy) 7mm, do tego na wiezch taka ''kamizelka'' (ze ''spodenkami'' i kapturem) tez 7mm <nie wiem jak to nazwac - tutaj to nazywaja vest zdaje sie> a zupelnie pod spod jeszce jedna taka sama ale 3mm. nie wiem czy to sie da... ale moze???

Waldemar Jarzynka 

Wysłany: 16-09-2004, 22:58   

Cześć
Trochę za dużo neoprenu - będziesz musiał dokupić sobie kotwicę zamiast
balastu .
Jesli marzniesz w mokrym to chyba masz dwie opcje generalnie (co do mokrego).
1. 7 mm plus 7 mm bardzo dopasowany manszetami/rekawy/szyja (nazzywaja to teraz ,, półsuche ???). mało wody w środku , problem tylko z
zakładaniem-potrzebna pomoc lub smarowanie się olejkiem.
2. normalny skafander 7 plus 7 , a pod overall (głowna cześć) możesz
zakładać cienkie bokserki z neoprenu (max.2 mm) plus ewentualnie
taki T-shirt- ogranicza to penetracje wody po plecach i po tyłku.
Miłych nurków
waldek/Wally

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2004, 23:17   

Dzieki ;)

to juz troche daje do myslenia - zwl z ta wyporbnoscia, bo zapomnialem o tym...

a jaka ogolnie temperatura jest w naszych wodach?

czy czesto spada ponizej 10C ???

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 16-09-2004, 23:18   

Witam

Mimo wszystko polecam mokry 7+7. Wprawdzie nie próbowałem suchego, ale sorry koleżanki i koledzy, to jak lizanie loda przez szybę w końcu nurkujemy w wodzie. Oczywiście nie myślę o Tych co nurkuja pod lodem. Zaliczyłem już polskie wody w październiku, maju, sierpniu, przynajmniej wiem że jestem w wodzie. Ważne żeby był dobrze dopasowany.

Pozdrawiam

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 16-09-2004, 23:21   

czy czesto spada ponizej 10C ???[/quote]

Poniżej 8 m zazwyczaj jest zimniej.

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 16-09-2004, 23:23   Re: temperatura wody ;)

smallbruder napisał/a:

czy w ogole jest sens kupowac mokry?

Jest. Jakiego suchego bys nie kupil, i tak bedziesz mial pianke jako backup albo do cwiczen na basenie.

RafalK
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2004, 23:28   Re: temperatura wody ;)

smallbruder napisał/a:
wiem ze to pytanie zabrzmi smiesznie, ale jaka jest woda w Polsce?

tzn marze o skafandrze nurkowym. i czy w ogole jest sens kupowac mokry?

kurs ktory robie teraz i wszystko co dotychczas zrobiel w nurkowaniu nie odbylo sie w polsce tylko... w anglii przez przypadek, ale to juz historia na opowiesci ;) a tutaj (bo jeszcze tu siedze) woda jest o temp 16C, mowia ze do ok 22m. jeszce nie robilem deep diving wiec nie przekoczylem przepisowej 18 :D i nie sprawdzilem :D :D
tutaj nurkuje w suchym, ale tylko dlatego ze baza nurkowa w taki mnie przywdziewa. i jest goraco. takze w glowe, mimo ze jeszce ani razu nie zalozylem kaptura.

a jak juz mam zaczac odkladac na nowa skore, to moze w rok uzbieram na dobry, 7mm, mokry. ale moze lepiej zbierac przez 3 lata, a za to nie marznac potem.

prosze o wsakzowki.

pozdr!!!
jk :v:

Powiem tak: moj mokry byl uzyty moze z 5 razy. Na paru pierwszych nurach przy moich zdechlackich rozmiarach tak zawsze przemarzalem w mokrym ze bylem uciazliwy dla kolegow w suchych ze wzgledu na krotki czas nurkowania. Zakup suchego to po prostu byla koniecznosc, mokrego - chybiony wydatek, choc moze sie kiedys przyda w cieplejszej wodzie.

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2004, 23:29   

he he

no i od razu widac ze polacy to najtwardszy narod !!!

uklony dla wszystkich wet-suitowcow w polskich wodach :zima:

anglicy z ktorymi nurkuje zanurzaja sie w suchych i w kapturach... bo im zimno (przy 16C!!!). jak ja nie chce kaptura, to sie patrza jak na swira ;)

dzieki

jak przez rok uzbieram kase... to wprowadze Wasze rady w zycie na wlasnej skorze ;)

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 16-09-2004, 23:32   

czy czesto spada ponizej 10C ???[/quote]

Poniżej 8 m zazwyczaj jest zimniej.

Fan 

Stopień: CMAS-PADI-TDI-IANTD
Kraj:
Sweden

Wysłany: 16-09-2004, 23:48   

Czolem,
Jezeli chcesz, aby twoj sezon nurkowy trwal wiecej niz dwa miesiace w roku, to radze zbierac pieniadze i kupic sobie suchy.
Woda w jez. w polowie czerwca (dokladnie 14.06.2004) glebokosc 17m miala 9C :!:
Nie chodzi mi o bycie twardym, czy mietkim... Ja tez nurkowalem w maju (13.05 /glebokosc 20m /czas 28 min. /tem. 7C) w mokrym 5mn+7mn, ale z przyjemnoscia to to nie mialo duzo wspolnego...

Fan

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-09-2004, 23:57   

Najlepiej zrób tak nurkowałes juz w suchym wiec wiesz jak to jest. Pojedz sobie w przyszłym sezonie do jakiejs bazy wez piankę i zobacz jaka to przyjemność ponurkować przez 20 minut w wodzie ponizej 10 stopni. Wtedy zdecyduj. Pianka zawsze się przyda np. w Egipcie. Suchar to luksus w lecie i przy pływaniu w litoralu. Przy głebszych nurach i dłuzszych to konieczność zwłasza w zimie ale nie tylko...

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 17-09-2004, 08:31   

Wiesz Piterek....z tym lodem to nie jest tak do konca.
od lat jestem wierny piankom, ale nurkowanie b.pozna jesienia czy zima i wczesna wiosna (wcale niekoniecznie pod lodem) sa malo przyjemne.
nie chodzi o to co sie czuje pod woda, ale to co jest po wyjsciu.
gdy rozbierasz sie z mokrej, lodowaty wiart wieje tak ze zwiewa Ci praktycznie butle, zacina lodowaty deszcz i w ogole jest szaro i ponuro to naprawde zaczyna sie marzyc o suchaczu.

na dluzsze, glebsze nurki zakladam neoprenik razy 3
nie interesuje mnie jak to wyglada, ale do overalla i docieplacza dokupilem jeszcze zylete i neoprenowe majteczki, tak ze pod woda czuje sie komfortowo. szystko mam dobrze dobrane pod katem rozmiarow czyli nic mnie nie uciska oraz nic mi nie lata.
czyli tak tez mozna - kwestia dobrego sprzetu i oplywania
a odpowiadajac na pytanie smallbrudera - znaczna czesc nurkow ktore ostatnio robie przebiega w temperaturze miedzy 2 a 5 stopni celsjusza. dokladnie mowiac jest to 75% tegorocznych nurkow. podoba sie???

Kuba
ps. poza tym woda w PL jest calkiem mokra, bywa tez szara, zielona lub brunatna w zaleznosci gdzie nurkujesz
ps2 Tommy222 madrze gada

Garnett 

Stopień: wystarczający
Wysłany: 17-09-2004, 08:39   

Witam

Kuba napisał/a:
poza tym woda w PL jest calkiem mokra, bywa tez szara, zielona lub brunatna w zaleznosci gdzie nurkujesz

Albo zupelnie czarna i nieprzejzysta jak na Szczesliwicach :) hehehehe

Pozdrawiam

Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-09-2004, 10:18   

BĄDŹ TWARDY NURKOOJ W MOKRYM - to o wiele zdrowsze nawet w zimę :mrgreen:

Chopin

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2004, 10:31   

jeszcze cp dp tej temperatury, to faktycznie zalezy to od czlowieka.

wiec musze sprawdzic... w sobote daje nura lub 2, wiec wyporzycze mokry. no ale to kozsztuje 5&pound;... :P :P

wczoraj znalazlem jakis nurkowy sklep internetowy, - w opisach mokrych skor bylo cos takze o ''krotkim nurkowaniu podlodowym''...

dzieki ;)

jk

Piterek 

Kraj:
Israel

Wysłany: 17-09-2004, 10:58   

Cześć

Daj znać jak było w mokrym (ale pamiętaj też, że ten będzie tylko wypożyczony tzn. mała szansa że będzie dopasowany i ta zima stróżka wody :mad: na plecach normalnie nie ma prawa sie pojawić) . Miłego nurania.

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2004, 11:05   Re: temperatura wody ;)

RafalK napisał/a:
Powiem tak: moj mokry byl uzyty moze z 5 razy. Na paru pierwszych nurach przy moich zdechlackich rozmiarach tak zawsze przemarzalem w mokrym ze bylem uciazliwy dla kolegow w suchych ze wzgledu na krotki czas nurkowania. Zakup suchego to po prostu byla koniecznosc, mokrego - chybiony wydatek, choc moze sie kiedys przyda w cieplejszej wodzie.

Bo trzeba trzymac z gorącymi kobitkami i ładowac akumulatorki przed nurami ;)) Po za tym w dopasowanym mokrym (czarnym of course;) wygląda się sexy, a w suchaczu tylko Viktorii się to udaje ;)

A poważnie, pół godziny w temperaturze 4/6C w piance daje troszke w kość, a w suchaczu z dobrym ocieplaczem to nic trudniego.
Jednak przy nurkowaniu do 8m tak by pobawić się w litoralu z rybkami lepsza jest pianka.

Sandii
PS. a i sikanie lepiej wychodzi do pianki niż do suchego ;))))))

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2004, 11:14   

no to sikanie... na kursie OWD cholernie musialem, a juz bylismy przy lodzi. wiec trzeba bylo przetrzymac (jak pisalem dotychczas zakladalem tylko suchy). byl jeden kumpel w mokrym - jemu to bylo dobrze. :D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu