Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:20
temperatura wody ;)
Autor Wiadomość
smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2004, 11:18   

...a do suchego mozna tylko baki robic ;) ale nie mialem okazji JESZCZE :pigs:

RafalK
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2004, 11:45   Re: temperatura wody ;)

Sandii napisał/a:

Bo trzeba trzymac z gorącymi kobitkami i ładowac akumulatorki przed nurami ;)) Po za tym w dopasowanym mokrym (czarnym of course;) wygląda się sexy, a w suchaczu tylko Viktorii się to udaje ;)

A poważnie, pół godziny w temperaturze 4/6C w piance daje troszke w kość, a w suchaczu z dobrym ocieplaczem to nic trudniego.
Jednak przy nurkowaniu do 8m tak by pobawić się w litoralu z rybkami lepsza jest pianka.

Sandii
PS. a i sikanie lepiej wychodzi do pianki niż do suchego ;))))))

Ja jestem oziebly i slabo sexi ;) a i przy moim wzroscie we wszystkim wygladam jak w worku po ziemniakch wiec do Viktori nie mam sie co porownywac.
Pod lodem 20 minut to max w piance i generalnie jest to wyzwanie dla tych co chca sobie cos udowodnic bo przyjemnie to chyba nie jest.
A przy sikaniu Sandi pamietaj zeby poplywac zabka zeby cieple doszlo az pod pachy ;)

Rafal

Whiskey 

Stopień: blue label
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2004, 14:41   

Ja goraco polecam suchy skafander. Daje naprawde duzo mozliwosci.
- ubierasz sie szybciej
- rozbierasz sie szybciej
- lodowata woda nie sieje spustoszenia w twoim organizmie
- jak nurkujesaz plytko (litoral) zakladasz dresik zamiast ocieplacza
- nurkujesz gleboko zakladasz pozadny ocieplacz
- chcesz sikac bierzesz pieluche dla doroslych (mi starcza na dwa strzaly)
- rozbierasz sucharka i jestes w cieplych rzeczach, koledzy z mokrymi marzna (np. na Baltyku w listopadzie)
- gdy chcesz wykonac po krotkiej przerwie nurka to bez oporow zakladasz skafander, z mokrym jest troszke mniej przyjemnie.
wada - cena, trudniejszy w konserwacji

Dla niektorych moze to byc dziwne, ale ja nurkuje nawet w Egipcie w sucharze, tyle, ze w samej bieliznie nurkowej. Wydaje mi sie, ze jak 4 razy nurasz w ciagu dnia przez 6 dni to nawet Egipt jest chlodny.
pozdrawiam

CZACHO 

Stopień: NAUI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2004, 14:43   

Na Polskie wody tylko i wylacznie suchy, ale trzeba sie liczyc z wydatkiem ok 3500 lub nawet wiecej (trylaminat + dobry ocieplacz).

Mokra pianka jest dobra do egiptowa i tak jak napisal lobster, na basen czy backup (nie ma nic gorszego niz rozwalona kryza podczas wyjazdu nurkowego, a mokry zawsze nadaje sie do uzytku :)

Wg podrecznika KDP/CMAS wyglada to nastepujaco:

Mokre skafandry:

temp wody: 25-30 stopni -> 1.6mm
20-30 stopni -> 3.2mm
18-25 stopni -> 4.8mm
10-15 stopni -> 6.4mm
7-15 stopni -> 9.5mm

Suchy
ponizej 15 stopni

Dodatkowo musisz pamietac, ze wraz z glebokoscia mokry traci swoje wlasciwosci termoizolacyjne i przy 40m jest to strata w granicach 80% (nie wspominajac juz o tym, ze tracisz plywalnosc).

Mysle, ze to daje duzo do myslenia ;)

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2004, 15:15   

a ten semi-dry???

kurcze 3500 to nie wyczaruje nawet przez 2 lata - chyba ze bede mial szczescie do pracy w przyszle wakacje... <i tu pojawia sie szansa>

fakt ze polsuchy, to tez neopren, ale poki co ponizej 30m chyba zchodzic nie bede - a na nurki podlodowe mam za malo doswiadczenia, wiec sezon zakoncze wkrotce (chyba za pogoda nie bedzie zla) a zaczne dopiero na wiosne...i to tez jak sie ociepli.

czy polsuche sa duzo cieplejsze od mokrych???

czy to szkoda kasy i lepiej zbierac przez dluuugi czas na suchy???

*nie marze zeby zostac instruktorem - wiec pianka na basen mi sie nie przyda... to juz lepiej w gaciach pochasac ;)

*na egipt mnie nie stac, wiec tylko dlatego pianki kupowac nie bede :roll:

*a nie chce kupowac kombinezonu, zeby w szafie lezal/wisial :P

dzieki za porady!!! :lol:

CZACHO 

Stopień: NAUI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2004, 17:14   

smallbruder napisał/a:
kurcze 3500 to nie wyczaruje nawet przez 2 lata - chyba ze bede mial szczescie do pracy w przyszle wakacje... <i tu pojawia sie szansa>

Ja swoj kupowalem na kredyt, ale warto bylo :)
Te +/- 3500 to cena za trylaminat equesa + dobry ocieplacz z thinsulate.

Mozesz kupic tanszy suchacz albo uzywany... a ocieplacz dokupic pozniej, choc IMHO plywanie w suchym bez dobrego ocieplacza mija sie z celem, bo jest zimniej niz w piance ;/

Moze masz jakis znajomych, ktorzy sprzedaja tego typu rzeczy... marza detaliczna w branzy nurkowej to ok 20-30%, wiec to jest duzo !!!

Whiskey 

Stopień: blue label
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-09-2004, 17:51   

CZACHO dobrze mowi. Duzo okazji mozesz znalezc na allegro, albo na stronie Magazynu Nurkowanie.
Ja sprzedawalem w kwietniu moj trylaminat 3 letni w dobrym stanie za 1400 zl. (zalezalo mi na szybkiej sprzedazy)
Jak bedziesz regularnie monitorowal aukcje to na pewno trafisz na okazje.
Pozdrawiam

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2004, 22:41   

Dziekuje, na pewno bede sie rozgladal ;)

tylko ze mam dosyc duzy rozmiar stopy... 49 (i 193 wzrostu) to nie tak latwo o uzywane.

no ale moze bede mial szzescie i jakis big foot z forsa zdecyduje o zmianie skafandra ;)

jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

pozdr to ALL!!!

-ale jutro i tak sprobuje mokrego, jesli pogoda dopisze, a prognozy sa cienkie :-|

3mcie sie

PRETORIANIN 

Stopień: cos tam jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2004, 20:52   

witam wlasnie zakupile suchara mialem przyjemnosc dac w nim pierwsz nury i juz go nie zdejme hihihi[/b]

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu