...a do suchego mozna tylko baki robic ale nie mialem okazji JESZCZE
RafalK [Usunięty]
Wysłany: 17-09-2004, 11:45 Re: temperatura wody ;)
Sandii napisał/a:
Bo trzeba trzymac z gorącymi kobitkami i ładowac akumulatorki przed nurami Po za tym w dopasowanym mokrym (czarnym of course;) wygląda się sexy, a w suchaczu tylko Viktorii się to udaje
A poważnie, pół godziny w temperaturze 4/6C w piance daje troszke w kość, a w suchaczu z dobrym ocieplaczem to nic trudniego.
Jednak przy nurkowaniu do 8m tak by pobawić się w litoralu z rybkami lepsza jest pianka.
Sandii
PS. a i sikanie lepiej wychodzi do pianki niż do suchego
Ja jestem oziebly i slabo sexi a i przy moim wzroscie we wszystkim wygladam jak w worku po ziemniakch wiec do Viktori nie mam sie co porownywac.
Pod lodem 20 minut to max w piance i generalnie jest to wyzwanie dla tych co chca sobie cos udowodnic bo przyjemnie to chyba nie jest.
A przy sikaniu Sandi pamietaj zeby poplywac zabka zeby cieple doszlo az pod pachy
Ja goraco polecam suchy skafander. Daje naprawde duzo mozliwosci.
- ubierasz sie szybciej
- rozbierasz sie szybciej
- lodowata woda nie sieje spustoszenia w twoim organizmie
- jak nurkujesaz plytko (litoral) zakladasz dresik zamiast ocieplacza
- nurkujesz gleboko zakladasz pozadny ocieplacz
- chcesz sikac bierzesz pieluche dla doroslych (mi starcza na dwa strzaly)
- rozbierasz sucharka i jestes w cieplych rzeczach, koledzy z mokrymi marzna (np. na Baltyku w listopadzie)
- gdy chcesz wykonac po krotkiej przerwie nurka to bez oporow zakladasz skafander, z mokrym jest troszke mniej przyjemnie.
wada - cena, trudniejszy w konserwacji
Dla niektorych moze to byc dziwne, ale ja nurkuje nawet w Egipcie w sucharze, tyle, ze w samej bieliznie nurkowej. Wydaje mi sie, ze jak 4 razy nurasz w ciagu dnia przez 6 dni to nawet Egipt jest chlodny.
pozdrawiam
Na Polskie wody tylko i wylacznie suchy, ale trzeba sie liczyc z wydatkiem ok 3500 lub nawet wiecej (trylaminat + dobry ocieplacz).
Mokra pianka jest dobra do egiptowa i tak jak napisal lobster, na basen czy backup (nie ma nic gorszego niz rozwalona kryza podczas wyjazdu nurkowego, a mokry zawsze nadaje sie do uzytku :)
Dodatkowo musisz pamietac, ze wraz z glebokoscia mokry traci swoje wlasciwosci termoizolacyjne i przy 40m jest to strata w granicach 80% (nie wspominajac juz o tym, ze tracisz plywalnosc).
Mysle, ze to daje duzo do myslenia ;)
smallbruder [Usunięty]
Wysłany: 17-09-2004, 15:15
a ten semi-dry???
kurcze 3500 to nie wyczaruje nawet przez 2 lata - chyba ze bede mial szczescie do pracy w przyszle wakacje... <i tu pojawia sie szansa>
fakt ze polsuchy, to tez neopren, ale poki co ponizej 30m chyba zchodzic nie bede - a na nurki podlodowe mam za malo doswiadczenia, wiec sezon zakoncze wkrotce (chyba za pogoda nie bedzie zla) a zaczne dopiero na wiosne...i to tez jak sie ociepli.
czy polsuche sa duzo cieplejsze od mokrych???
czy to szkoda kasy i lepiej zbierac przez dluuugi czas na suchy???
*nie marze zeby zostac instruktorem - wiec pianka na basen mi sie nie przyda... to juz lepiej w gaciach pochasac
*na egipt mnie nie stac, wiec tylko dlatego pianki kupowac nie bede
*a nie chce kupowac kombinezonu, zeby w szafie lezal/wisial
kurcze 3500 to nie wyczaruje nawet przez 2 lata - chyba ze bede mial szczescie do pracy w przyszle wakacje... <i tu pojawia sie szansa>
Ja swoj kupowalem na kredyt, ale warto bylo :)
Te +/- 3500 to cena za trylaminat equesa + dobry ocieplacz z thinsulate.
Mozesz kupic tanszy suchacz albo uzywany... a ocieplacz dokupic pozniej, choc IMHO plywanie w suchym bez dobrego ocieplacza mija sie z celem, bo jest zimniej niz w piance ;/
Moze masz jakis znajomych, ktorzy sprzedaja tego typu rzeczy... marza detaliczna w branzy nurkowej to ok 20-30%, wiec to jest duzo !!!
CZACHO dobrze mowi. Duzo okazji mozesz znalezc na allegro, albo na stronie Magazynu Nurkowanie.
Ja sprzedawalem w kwietniu moj trylaminat 3 letni w dobrym stanie za 1400 zl. (zalezalo mi na szybkiej sprzedazy)
Jak bedziesz regularnie monitorowal aukcje to na pewno trafisz na okazje.
Pozdrawiam
smallbruder [Usunięty]
Wysłany: 17-09-2004, 22:41
Dziekuje, na pewno bede sie rozgladal
tylko ze mam dosyc duzy rozmiar stopy... 49 (i 193 wzrostu) to nie tak latwo o uzywane.
no ale moze bede mial szzescie i jakis big foot z forsa zdecyduje o zmianie skafandra
jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc
pozdr to ALL!!!
-ale jutro i tak sprobuje mokrego, jesli pogoda dopisze, a prognozy sa cienkie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko