Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Dokąd zmierza forum
Autor Wiadomość
nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 28-06-2013, 14:41   

[size=24]Darek[/size] Rany Boskie - mam prośbę - wyrzuć tą dyskusję do kosza. Każdego kto zechce ją kontynuować - zbanuj.
Przeczytałem pierwszą stronę i trochę końcówki - całe 26 stron przekroczyło moje możliwości percepcji. To obłęd, który należy zlikwidować. :stop; [/b]

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 16:28   

OK,
rozumiem że to sugestia o zamknięcie tematu?
nie ma sprawy, ale zaraz będzie dym, że się nikt wypowiedzieć nie może, bo moderatorzy zamykają wątki jak im "niewygodnie".
Mnie jest całkiem wszystko jedno z tym wątkiem, ani wygodnie ani nie, ale nie zamknęłam go tylko dlatego, żeby zaraz nie powstał kolejny, który będzie zawierał absolutnie takie same treści.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 28-06-2013, 17:56   

nuras5, Sporo przegapiłeś przez nieobecność, teraz sporo przegapiasz przez niechęć do zapoznania się z problemem. Wewnątrz całej dyskusji, rozwlekłej ale jednak wbrew pozorom nieźle trzymającej się tematu, znajdziesz sporo nauki, zaobserwujesz jak ludzie skłóceni potrafią się pogodzić... jeśli im się nie przeszkadza a może nawet pomaga :)
Ocenianie tego jako obłęd może jedynie świadczyć o tym, że poczułeś się przytłoczony. Wielu dyskutantów dostrzegających problem znam osobiście i ocenianie ich na poziomie "obłędu" zasługującego na "likwidację" jest nie na miejscu a na pewno nie przystoi moderatorowi.

KasiaK, proponuję nie zamykać, sam wygasł kilkadziesiąt godzin temu, natomiast jeśli pojawią się podobne wątki to warto by było niezwłocznie je scalać z tym. Na forach tematycznych o np. audio są wątki wieloletnie, po ładnych kilkaset stron i nikt z tego powodu nie robi tragedii, wręcz przeciwnie, jest porządek a czytają tylko zainteresowani i co więcej - z lenistwa nie dochodzą nowi :)

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 20:05   

Na elektroda.pl starsze wątki (powyżej 6 miesięcy) traktowane są jako wykopalisko. Napisanie w takim temacie tam skutkuje czasem ostrzeżeniem. Pewne ostrzeżenie jeśli napisze się w wykopalisku ponad 12 miesięcznym. Także tu jest spoko w porównaniu z elektrodą. Muszę Wam powiedzieć że wykonujecie swoją pracę jako moderatorzy bardzo dobrze. Czepailscy będą się czepiać. Nie wolno się załamywać. Jak widzicie sprawa uległa samo wygaśnięciu. Najlepiej jeśli dochodzi do spięcia między (przeważnie) dwoma :uuuu: userami to albo nie reagować albo obracać to w żart. Jeśli ktoś nie umie się powstrzymać to będzie pisać bo chce by jego było "na wierzchu". I tak , jeśli zauważy że jego problem nikt tu nie będzie traktował poważnie to i mu zmięknie "laska".
Konfucjusz

Czasem wygranie potyczki zależne jest od tego czy się nie damy w nią wciągnąć.
Ostatnio zmieniony przez connan1973 28-06-2013, 20:10, w całości zmieniany 2 razy  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 20:40   

connan1973 napisał/a:
Jak widzicie sprawa uległa samo wygaśnięciu. .

taaa...

dokładnie jak tutaj... http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=31820
i tutaj ... http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=31562
i...tutaj.. http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=32713
i...jeszcze tutaj ;-) http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=32777

i pewnie 4-5 usuniętych w ostatnich tygodniach wątkach.
To plon ostatnich 4 miesięcy. Ciekawe, ile jeszcze trzeba, żeby właściciel i moderatorzy uznali, że jest problem :-D

connan, chyba nie widziałeś dobrze moderowanego forum i dobrej roboty moderatorskiej :) próbka tutaj- dział Sidemount.

Porządek, jak w pudełku, a przy tym zero usuniętych postów, ani jednej sytuacji, by łączenie, dzielenie wątków zakłóciło rozmowę. Bo dobra moderacja ją wspiera, a nie w niej przeszkadza. To, co Tomek robi w SM- to jest własnie delikatna moderacja, dokonywana w tle, niemal niewidoczna dla użytkownika, jak firma sprzatająca po godzinach pracy- wiesz tylko, że wszystko lśni, jest porządek, chce się wchodzić. Nikt nie macha Ci ścierą przed nosem rozdmuchując tylko kurz :)

sorry, Tomek, za te cleaningowe odniesienia ;-) pozostali - również. A że ucichło :) ? Mi np się nie chce, bo gdy czytam Martina i Kasię, to mam wrażenie, że wkuli na pamieć kilka zdan i powtarzają je jak mantrę niezależnie od tego, co ich rozmówcy poruszą, jaki argument, wątek, właściciel konsekwentnie olewa... to po co mam się wysilac.?
Ja bardzo chętnie pomogłabym w bieżącej pracy, podpowiedziała, pomagała moderatorom, wskazując co warto wydzielić, także pomyślała nad opracowaniem sensownych zasad - ale jak nie ma z kim współpracować , to po co :) ?

ja tylko mam nadzieje, że w jakims sensownie bliskim czasie ktos pomyśli, by utworzyć konkurencyjne forum- otwarte, ogólnopolskie, o takim profilu jak to. Tylko realna konkurencja wymusi starania o jakość . Bo na razie, to jak wyżej raz opisał Tomek- brak porównywalnej knajpy, to wszyscy tu się cisną, mimo, że stoliki źle rozstawiona, kuchnia średnia, a DJ do d ;-) .

własciciwe teraz to mnie podkusiło do pisania tylko to Twoje "dobre wykonywanie obowiązków przez moderatorów" :) Rozumiem, masz na mysli tez tych, którzy nie wetknęli tu nosa od 2 lat ;-)
Lista moderatorów wygląda jak tablica pamiątkowa :-D Tu byłem- lipiec 2009 ;-)

do widzenia ;-) fajnie, że jest tu taki przycisk krzyzykowy :)

edit. muszę sprostować, po ostatniej awanturze lutowo marcowej, lista moderatorów jakby uległa odświeżeniu - paru wpadło ...na chwilę ;-)
Ostatnio zmieniony przez lozerka 28-06-2013, 20:55, w całości zmieniany 1 raz  

stefanis 

Stopień: sidemount diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 21:00   

Nie chce mi sie czytac juz wszystkiego ale zauwazylas ze problem ma nie wiem 20osob ? Forum ma wiecej członków i nie ma z tym problemu to prywatne forum mozesz zalozyc nowe nic nie stoi na przeszkodzie

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 22:05   

stefanis napisał/a:
Nie chce mi sie czytac juz wszystkiego ale zauwazylas ze problem ma nie wiem 20osob ? Forum ma wiecej członków i nie ma z tym problemu to prywatne forum mozesz zalozyc nowe nic nie stoi na przeszkodzie

Witaj -Stefan już 3 raz zadajesz podobne pytanie . Niegrzecznością było by na nie nie odpowiedzieć . Jakoż iż nie jestem wielkim oratorem ani psychologiem jak kolega Yawoks dla niektórych Adam J , to w prostych słowach postaram Ci się wyjaśnić o co chodzi moim zdaniem .

Wez Twoje posty z ostatniego roku i przeczytaj jednym ciągiem . Tak samo zrób np z postami Włodka K lub nawet Yavoksa , ewentualnie mogą być posty Smoka .
Spróbuj się zastanowić co czyta się lepiej i w czyich postach jest zawarta większa wiedza .
Więc w skrócie chodzi o to że osoby których posty się czyta lepiej " wyprowadzają " się z forum .
Mogą też być zdjęcia np Kuby K . Spróbuj sobie wyobrazić że ktoś Kubie napisze po chamsku . Twoje zdjęcia są ch... bo na National ...... są lepsze . Kuba się wk..... i przestanie zamieszczać tutaj dobre zdjęcia .
Jak to będzie tak trwało dalej - to niedługo naprawdę treść tego forum będzie się żałośnie przedstawiała .

Mam nadzieję że trochę przybliżyłem genezę problemu . Jakby co - to może przez jakiś czas przestań zaglądać w te nudnawe tematy .

stefanis 

Stopień: sidemount diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 22:38   

Sluchaj nie porownuj mnie do wlodka bo mu ublizasz jak bede posiadal taka wiedze i ilosc nurkowan jak on to bym sie wypowiadal tak fachowo.Forum zyje swoim zyciem ludzie sie zapisuja inni sobie robia przerwe rownie dobrze mogles napisac o hubercie jackuplacku to jest ich wybor uszanuj to .Nie pasowala im formula osoby z ktorymi prowadzili polemike to sobie poszli.Nic nie stoi na przeszkodzie założyć konkurencyjne forum na ktorym beda te osoby sie udzielac mysle ze bylbys w stanie ich przekonac ale zrozum jedno prowadzisz np firme ja przychodze do ciebie i mowie jak nie zwolnisz dwoch kierownikow i nie zrobisz tego co chce to zrobie tu rewolucję albo nie bede z toba wspolpracowal mniej więcej tak odbieram wasza sytuacje .
Ps sorki za bledy pisze z komorki

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 22:46   

Sławku, Twoich postów jest mnóstwo, a treści merytorycznych w nich niewiele...

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 22:58   

slawek290 napisał/a:
Tak samo zrób np z postami Włodka K lub nawet Yavoksa , ewentualnie mogą być posty Smoka .

Sławciu, nie mieszaj mnie w to od tej strony, bo możesz osiągnąć jedynie efekt odwrotny od zamierzonego ;) Ja jestem najprawdopodobniej jednym z tych użytkowników, którzy bardziej niż statystyczna norma odbiegają od tematu - takich jak ja powinno się moderować a nie stawiać za wzór :tak:

Paradoksem jest, że mimo tego opowiadam się właśnie za odrobinę większym porządkiem - w zasadzie niewiele większym, bo o co mi chodzi napisałem kilka postów temu.

Dwa lata temu to wszystko było dla mnie bomba, bo jak przyszedłem na forum to wiedziałem bardzo bardzo mało - więc dowolny temat nie na temat, dosłownie każdy off-topic i tak mógł mnie wiele nauczyć i czytałem wszystko od deski do deski. Teraz natomiast coraz częściej zaczyna mnie ten bajzel irytować - bo o ile wyłapuję fajne rzeczy śledząc wszystko na bieżąco, to kilka dni poza forum albo w ogóle odnalezienie czegoś konkretnego, o czym pamiętam, że było, jest prawie niemożliwe - bo kilka miesięcy później każde hasło może być praktycznie wszędzie.

Uwielbiam to forum za to, że jak ktoś zapyta, na której ręce się nosi kompas, to na trzeciej stronie będzie gość, który powie że na wacka go sobie zakłada, trzeba tylko wyciąć piankę w kroku. Potem są dwie strony dyskusji o tym, jak to zrobić pływając w suchym skafandrze - z czego część postów tak, jakby kwestię pływalności i trymu w tej niecodziennej konfiguracji rozważała zupełnie na serio.

Nie wiem, czy pamiętasz, ale jak byliśmy rok temu na forumowym zlocie w Łagowie, sprawdzałem przy ognisku co się dzieje na forum. Był tam wątek założony zdaje się przez Jozia, gdzie on pytał o to, w której ręce trzyma się latarkę. Trzy strony dalej było już o tym, jak gość nurkuje ze świeczką w słoiku, dopompowując go oktopusem ;)

Dla mnie to jest wszystko zajebiście fajne, ale czasami przydałoby się jednak nieco to ogarnąć - nie, że zabraniać, karać, żeby ludzie byli poważni i mieli smutne miny. Ogarniać w takim sensie, żeby rzadziej zdarzało się chamstwo, reklama i żeby w miarę na bieżąco różne tematy były wydzielane i sprzątane.

Tomek w moderowanym przez siebie dziale pokazał, że jest to możliwe, ale inercja jest duża. Strategię walki bez walki pokazał kiedyś Bruce Lee w Wejściu Smoka, ale to jeden z niewielu przykładów, kiedy to działało. Szkoda, że są tacy, co wierzą w moderację bez moderacji.

Może ja się po prostu starzeję, perspektywa mi się zmieniła, nie wiem.

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2013, 23:20   

stefanis napisał/a:
Sluchaj nie porownuj mnie do wlodka bo mu ublizasz jak bede posiadal taka wiedze i ilosc nurkowan jak on to bym sie wypowiadal tak fachowo.

O to chodzi że Włodkowi nie podobała się formula i odszedł . Przez to że Włodek odszedł " świerzynki" będą błądziły w informacjach . Jakby nie patrzeć kontrowersyjny Hubert przekazywał dobre treści i trafne wybory sprzętowe .
Nie przesadzaj - wiedzę masz i odpowiada Ci takie pisanie jak piszesz . Sęk w tym abyśmy mogli tak pisać jak piszemy " Mądrzejsi " muszą pisać merytorycznie i treściwie - My możemy poczytać i coś głupawego dodać .

stefanis napisał/a:
prowadzisz np firme ja przychodze do ciebie i mowie jak nie zwolnisz dwoch kierownikow i nie zrobisz tego co chce to zrobie tu rewolucję albo nie bede z toba wspolpracowal mniej więcej tak odbieram wasza sytuacje .

Głupi byłbym gdybym ich nie zwolnił - wszak pod jednym warunkiem .... będziesz lepszy jak oni obaj do kupy wzięci .

ziemia napisał/a:
Sławku, Twoich postów jest mnóstwo, a treści merytorycznych w nich niewiele...

Jestem dość ortodoksyjny . Są ludzie lepiej znający się na rzeczy , to niech piszą . Przychodzę tutaj głównie po to , aby poczytać mądrzejszych i pogadać ze znajomymi .

Yavox napisał/a:
Dwa lata temu to wszystko było dla mnie bomba, bo jak przyszedłem na forum to wiedziałem bardzo bardzo mało - więc dowolny temat nie na temat, dosłownie każdy off-topic i tak mógł mnie wiele nauczyć i czytałem wszystko od deski do deski.

Wtedy to jeszcze ortodoksyjny Hubert potrafił w pięciu zdaniach napisać jaki sprzęt kupić i ..... przeważnie miął racje . Dziś o zgrozo kaloszówki i skarpety są na topie .

Yavox napisał/a:
Uwielbiam to forum za to, że jak ktoś zapyta, na której ręce się nosi kompas, to na trzeciej stronie będzie gość, który powie że na wacka go sobie zakłada, trzeba tylko wyciąć piankę w kroku. Potem są dwie strony dyskusji o tym, jak to zrobić pływając w suchym skafandrze - z czego część postów tak, jakby kwestię pływalności i trymu w tej niecodziennej konfiguracji rozważała zupełnie na serio.

Adam z Twojego Wacka kompas zleci . Musisz rozgrzanym gwożdziem wcześniej dziurkę w pasku zrobić . Pomysł dość lichy , nurkujesz w suchym to szkoda w kroku ciąć .
Natomiast możesz po nurkowaniu ubrać kompas na Wacka i podsunąć tak ubranego Wacka partnerce z hasłem ORIENTUJ SIĘ ;-)

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 00:01   

Nie mam siły się przebijać przez wszystkie posty w tej dyskusji, do pewnego czasu śledziłem, niestety bardziej interesuje mnie nurkowanie niż wirtualne bitwy, więc odpuściłem. Ktoś chciał zamykać ten temat, bądź poboczny, Ktoś inny tego bronił. Ja jestem za tym by temat trwał bo, pojawiły się fajne tematy bez zadym, np.:
Samotne nurkowanie na basenie – niebezpieczeństwo
Świadomość głębokości
na ktorej ręce?
… i pewnie kilka innych, które mi umkneły.

Moja prośba do Moderatorów:
Niech toksyczne tematy zostaną, dzięki temu inne zaczynają wyglądać jak dawniej.
Pozdrawiam
Crypturgus

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 14:14   

Crypturgus napisał/a:
Nie mam siły się przebijać przez wszystkie posty w tej dyskusji, do pewnego czasu śledziłem, niestety bardziej interesuje mnie nurkowanie niż wirtualne bitwy,

i takiego podejścia życzę wszystkim
"krzykaczy" będę powoli usuwał z forum

Bogdan WEG
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2013, 18:15   

DarekS napisał/a:
Crypturgus napisał/a:
Nie mam siły się przebijać przez wszystkie posty w tej dyskusji, do pewnego czasu śledziłem, niestety bardziej interesuje mnie nurkowanie niż wirtualne bitwy,

w 28 stronie objawil sie sam Jezus Chrystus vel Darek S
Wez sie wlascicielu forum ogarnij.
Nie dosc ze masz obrazajacy katolików avatar, to jeszcze ci sie wydaje ze mozesz sie wlaczyc do tematu w dowolnym momencie.
Niestety twoj czas na reakcje minal.
Spadaj do tematow ktore cie tak absorwowaly przez stanie 27 stron watku o twojej firmie.
nie zamierzam wiecej piasac na twoim forum, bo lekcewazysz ludzi jak malo kto.

:pad:

celowo nie piszę z dużej litery, bo na ipadzie to trochę trzeba się natrudzć, a dla takiego ignoranta jak ty to niewarto.

pawel282 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 19:05   

bogdan ( tez pisze z ipada) bedziemy Tesknic

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 20:27   

Bogdan WEG napisał/a:
Nie dosc ze masz obrazajacy katolików avatar, to jeszcze ci sie wydaje ze mozesz sie wlaczyc do tematu w dowolnym momencie.
Spadaj do tematow ktore cie tak absorwowaly przez stanie 27 stron watku o twojej firmie.

Wydaje mi się że podchodzisz do tematu zbyt emocjonalnie i przez to zapominasz że:
- właściciel czegokolwiek, nie ważne czy to jest forum, bus wożący ludzi, czy kiosk z gazetami, jest na trochę innych prawach niż korzystający z jego dóbr klienci i może udzielać się lub nie gdzie chce i kiedy chce więc zarzut bezczynności cokolwiek bezpodstawny
- forum jest prywatne i należy właśnie do Właściciela a Ty zachowujesz się jakbyś miał tu większościowe udziały i próbujesz wydawać mu rozkazy tudzież rozstawiać go po kątach :) - działanie trochę bez sensu, bo nie liczysz chyba że zostaniesz nowym Właścicielem? :) W przeciwnym wypadku masz dwa wyjścia (jak każdy z nas tu wchodzących) : albo godzić się na tutejsze zasady i nie skakać do oczu właścicielowi bo to w końcu jego zabawki a nie żadnego z nas, albo znaleźć inne forum którego formułę uznasz za bardziej odpowiednią.

I żeby nie było, że to jakiś personalny atak, wycieczka osobista itp. itd - nie znam Cię Bogdan, nie żywię do Ciebie żadnych uczuć (ani sympatii ani antypatii) ale wydaje mi się, że tego typu napinki są... (jakby to delikatnie ująć..) : "zdecydowanie niepotrzebne bo i tak skazane na niepowodzenie".

W sumie wątek powoli się wyciszał a Ty znów wrzuciłeś granat do ogródka :)

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 20:34   

Marras napisał/a:
- właściciel czegokolwiek, nie ważne czy to jest forum, bus wożący ludzi, czy kiosk z gazetami, jest na trochę innych prawach niż korzystający z jego dóbr klienci i może udzielać się lub nie gdzie chce i kiedy chce więc zarzut bezczynności cokolwiek bezpodstawny

Ależ oczywiście, że tak.

Jednak strategia marketingowa właściciela FN jest bardzo............nie wiem, jak to delikatnie napisać............. nowatorska inaczej, przypomina mi marketing ze sklepów mięsnych za czasów komuny.....

Oczywiście my, piszący na FN, lub, jak subtelnie zauważył DarekS, krzykacze, zawsze możemy wybrać, czy pisać, czy nie............ :pa:

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 20:49   

Ok, możemy się z tym marketingiem zgadzać lub nie, ale nie mamy na niego wpływu bo to nie nasz sklep - my tu tylko robimy zakupy.
A jak zaczniesz obrażać właściciela sklepu to wyciągnie spod lady specjalnie dla Ciebie nieświeżą karkówkę. :)

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 21:31   

Bogdan WEG napisał/a:

:pad:

celowo nie piszę z dużej litery, bo na ipadzie to trochę trzeba się natrudzć, a dla takiego ignoranta jak ty to niewarto.

bijesz pianę jak byś był jakimś ceprem
avatar też mam ponad rok więc gratuluję spostrzegawczości

gdzie ja mam spadać to pozwól, że ja sam zadecyduję
pisałem już wcześniej, że zaniedbałem forum, że nie było mnie w kraju, że nie miałem możliwości go kontrolować i nawet za to przeprosiłem ale widać czytasz selektywnie więc sorry
dalej nie będę kontynuował tego
nie pasuje Ci tutaj to są inne fora i tam możesz się wykazać zarówno wiedzą jak i spostrzegawczością
ale nie mając pełnej wiedzy nie oceniaj innych bo tak robią tylko bezzębne psy które tylko ujadają ale ugryźć nie mogą
pokazałeś tutaj swoją klasę i chyba poczułem ulgę z Twojej deklaracji, że pisać tu nie będziesz.

Twierdząc, że wybierając avatar jaki mam obrażam katolików to dowodzi, że masz marne pojęcie o tym co piszesz ale nie będę tu się wywodził na temat wiary bo to nie to forum.

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2013, 21:57   

DarekS napisał/a:

Crypturgus napisał/a:

Zobaczyłem to okoł o 15-nastej i zgłupiałem . Przypomniałem sobie post Aleksandra z napisem " Darku zal mi Ciebie " I jeszcze jeden wpis bardzo mądrego Kolegi ( jak chce jest bardzo mądry ) .
Darku nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że obraziłeś biorących udział w tej dyskusji?

Moim zdaniem jak dla mnie możesz sobie zamienić napis . Możesz też jak pisze Martin poprawić skrypt .

"pozdrawiam Cię slawek290 " na " Mam inteligentów w dupie "

Przestaję pisać - a żeby mnie nie kusiło proszę uprzejmie o 2 paski .
Już niedługo lista forów się powiększy i nie będzie to forum akademi divek masterów ani akademi pletfonurkowania .

Jak bardzo szanuje Cię kolega .... że napier... się na FB z Twojego forum to sobie pocztaj .

Pozdrawiam i życzę jak najwięcej płytko nurkujących użytkowników :pa:
Ostatnio zmieniony przez slawek290 29-06-2013, 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu