Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:20
koszmar - zamknięcie forum
Autor Wiadomość
maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2004, 16:48   

urwis napisał/a:
Musimy się nad tym zastnowić jaką formułę wpłat przyjąć. Może darowizna.

taca, taca :asthanos:

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2004, 16:51   

a serio to przelew chyba byłby optymalny - poczekajmy na najnowszą encyklikę :readmore:

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2004, 19:25   

[quote="urwis"]
kjar napisał/a:
Żeby nie było problemów z US wystarczy założyć Koścół Wyznawców FN a następnie wpłacać dobrowolne ofiary pieniężne, które nie podlegają opodatkowaniu.

P.S.
;-) [/quote
Kjar, A kto bedzie kościelnym :?; I czy mogą być zakonnice :?;
Oczywiście tyle żartobliwej odpowiedzi ale sprawy fiskalne są dość istotne aby nie mieć problemów. Musimy się nad tym zastnowić jaką formułę wpłat przyjąć. Może darowizna.

Darowizna odpada - wpłata jest ekwiwalentem za korzystanie z FN .

I znowu występuje sytuacja w której sprawę załatwiałoby - powołanie jakiegoś prawnie umocowanego tworu - np stowarzyszenia , fundacji - które posiadałoby konto bankowe a w statucie cele i zadania , pozwalające na dofinansowanie FN w ramach np. popularyzowania sportu i rekreacji . Cele stowarzyszenia czy fundacji mogłyby być dużo szersze .
Wpłacający składki i darowizny mogliby uzyskać efekt podatkowy i kontrolę nad własnymi pieniędzmi . Co wy na to ?

No i się zacznie :-D :?: - pzdr - Kriss

ps. kościół jest dużo trudniej założyć - choć nie powiem koncepcja mi się podoba .

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2004, 19:30   

[quote="urwis"]
kjar napisał/a:
Żeby nie było problemów z US wystarczy założyć Koścół Wyznawców FN a następnie wpłacać dobrowolne ofiary pieniężne, które nie podlegają opodatkowaniu.

P.S.
;-) [/quote
Kjar, A kto bedzie kościelnym :?; I czy mogą być zakonnice :?;
Oczywiście tyle żartobliwej odpowiedzi ale sprawy fiskalne są dość istotne aby nie mieć problemów. Musimy się nad tym zastnowić jaką formułę wpłat przyjąć. Może darowizna.

Darowizna odpada - wpłata jest ekwiwalentem za korzystanie z FN .

I znowu występuje sytuacja w której sprawę załatwiałoby - powołanie jakiegoś prawnie umocowanego tworu - np stowarzyszenia , fundacji - które posiadałoby konto bankowe a w statucie cele i zadania , pozwalające na dofinansowanie FN w ramach np. popularyzowania sportu i rekreacji . Cele stowarzyszenia czy fundacji mogłyby być dużo szersze .
Wpłacający składki i darowizny mogliby uzyskać efekt podatkowy i kontrolę nad własnymi pieniędzmi . Co wy na to ?

No i się zacznie :-D :?: - pzdr - Kriss

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-09-2004, 23:00   

Ja jestem za. Poza tym licze na Krissa i jego wiedzie prawno - podatkowa, ze wybierze optymalne rozwiazanie.
Po cichu powiem Wam, ze jesli sie zdecydujemy na takie rozwiazanie Kriss obiecal, ze pomoze....
Mania

grzesnur 

Stopień: OWD...upe
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2004, 09:11   

no prosze ... chwile mnie nie bylo ... chwila nie uwagi,

Piszac kiedys ze zdobede sie na pare komentarzy po zlocie FN,
mialem na mysli miedzy innymi zaproponowanie dobrowolnych skladek.
Po prostu w pale mi sie nie miescilo iz mozemy zostawiac na barkach paru osob finansowanie prowadzenia tego forum. Na dodatek oni jeszcze takie rzeczy robia jak zlot ..., :angel: jacys czy co ??

Inicjatywa ze skladkami jest super...
:-D

Pzdr
grzesiek

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 29-09-2004, 15:29   

:wave:

Pomysl ze stowarzyszeniem lub fundacja jest eleganckim rozwiazaniem i US nie ma punktu zaczepienia.
Sa jednak pewne utrudnienia i koszty zwiazane z funkcjonowaniem takich instytucji. Np.:
- czas rejestracji - raczej dlugi
- koszty sadowe i KRS
- pelna ksiegowosc (a to oznacza ksiegowa i jej wynagrodzenie, deklaracje itd, itp)
- zebrania sprwozdawcze i wyborcze czlonkow stowarzyszenia
- wiele innych, ktore przeoczylem ;)

Moze inne rozwiazanie?

:wave: :wave:

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2004, 16:21   

Muszę przyznać, że wrzesień pobił wszelkie rekordy jakie do tej pory padły na FN.
Przy okazji przyda się to dla Doroty i Wojtka, którzy lubią różnego rodzaju statystyki.
Dokładna statystyka zamieszczona jest TAM

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2004, 18:11   

Aston napisał/a:

Pomysl ze stowarzyszeniem lub fundacja jest eleganckim rozwiazaniem i US nie ma punktu zaczepienia.
Sa jednak pewne utrudnienia i koszty zwiazane z funkcjonowaniem takich instytucji. Np.:
- koszty sadowe i KRS
- pelna ksiegowosc (a to oznacza ksiegowa i jej wynagrodzenie, deklaracje itd, itp)

Moze inne rozwiazanie?

- czas rejestracji - zależy od miasta - od miesiąca do trzech ,
-koszty rejestracji - nic mi o nich nie wiadomo ,
-księgowość - to akurat nie jest problem ,
- walne zebranie - ? - toż to czysta przyjemność :-D
- inne - tak - musi być kilka osób dla których praca dodatkowa i społeczna nie jest problemem .
Pzdr- Kriss

:wave: :wave: [/quote]

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2004, 18:40   

DarekS napisał/a:
Muszę przyznać, że wrzesień pobił wszelkie rekordy jakie do tej pory padły na FN.

A do końca miesiąca jeszcze 1,5 doby :-D

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2004, 06:56   

DarekS napisał/a:
Przy okazji przyda się to dla Doroty i Wojtka, którzy lubią różnego rodzaju statystyki.
Dokładna statystyka zamieszczona jest TAM

Dzięki Darek!
Jesteśmy pod dużym wrażeniem...

Możesz powiedzieć gdzie to jest: Lao People's Democratic Republic ?

Egiptowo wapada przy pozostałych strasznie słabo... ;-) - musimy nad tym popracować... (ale przynajmniej od krainy Lobstera jesteśmy lepsi ;-) )

lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 30-09-2004, 07:33   

Kurnia za Malta i Bialorusia jestem???

Wszystko przez te wakacje.

nevada
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2004, 08:47   

a mnie ciekawi ten kraj Unknown, chciałbym tam mieszkać... chyba :lol:

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 30-09-2004, 09:16   

Aston napisał/a:

- koszty sadowe i KRS

Moze inne rozwiazanie?

Istnieje jeszcze stowarzyszenie zwykłe- bez osobowości prawnej.
Do założenia wystarczą 3 osoby i rejestrują je u Starosty powiatu- czas ok. 2 tygodnie, koszt=0zł, może utrzymywać się ze składek członków,przyjmować darowizny na cele statutowe- np. utrzymanie łączności pomiędzy nurkującymi internautami[na szybko], księgowość praktycznie żadna oficjalna, nie ma NIP.

To mogłoby być rozwiązanie problemu. :)

Kriss- co o tym sądzisz?

Kriss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2004, 17:33   

To nie zupełnie tak jak piszesz .
Cytat z ustawy :
Art. 42. 1. Stowarzyszenie zwykłe nie może:

1) powoływać terenowych jednostek organizacyjnych,

2) łączyć się w związki stowarzyszeń,

3) zrzeszać osób prawnych,

4) prowadzić działalności gospodarczej,

5) przyjmować darowizn, spadków i zapisów oraz otrzymywać dotacji, a także korzystać z ofiarności publicznej.

2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.

Sądziłem , że stać nas na trochę więcej członków za przeproszeniem i miałem nadzieję na bardziej rozbudowaną i ambitną działalność niż dofinansowanie FN . Samo dofinansowanie FN - można przepuścić przez którąś z działających - zaprzyjażnionych firm . I jak widzę będzie to najprostszy sposób - nie wymagający pracy i nakładów , że o czasie nie wspomnę . Jak by co służę swoją osobą - pzdr-Kriss

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 30-09-2004, 18:22   

Kriss napisał/a:

Sądziłem , że stać nas na trochę więcej członków za przeproszeniem i miałem nadzieję na bardziej rozbudowaną i ambitną działalność niż dofinansowanie FN .

Przepuszczenie FN przez zaprzyjazniona firme lub stowarzyszenie jest najprostszym rozwiazaniem.

Pozdrowienia!

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2004, 22:36   

nevada napisał/a:
a mnie ciekawi ten kraj Unknown, chciałbym tam mieszkać... chyba :lol:

sa to wejscia z domen nierozpoznanych lub nie majacych zadnych wpisow w DNS

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 01-10-2004, 07:32   

Kriss napisał/a:

2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.

Sądziłem , że stać nas na trochę więcej członków za przeproszeniem i miałem nadzieję na bardziej rozbudowaną i ambitną działalność niż dofinansowanie FN . Samo dofinansowanie FN - można przepuścić przez którąś z działających - zaprzyjażnionych firm . I jak widzę będzie to najprostszy sposób - nie wymagający pracy i nakładów , że o czasie nie wspomnę . Jak by co służę swoją osobą - pzdr-Kriss

To, że zakłada 3 nie oznacza, że nie może mieć więcej członków, mnie chodziło o najłatwiejszą formę finansowania forum.
Czy powiedzie się wielka , ambitna działalność w ramach tego forum- nie wiem, ale ponieważ rozrzut geograficzny mamy dość spory- wątpię.
Ponieważ jednak jest to prywatne przedsięwzięcie- zostawmy decyzje Adminowi.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu