Wysłany: 28-09-2004, 19:25
[quote="urwis"]
kjar napisał/a:
Żeby nie było problemów z US wystarczy założyć Koścół Wyznawców FN a następnie wpłacać dobrowolne ofiary pieniężne, które nie podlegają opodatkowaniu.
P.S.
[/quote
Kjar, A kto bedzie kościelnym I czy mogą być zakonnice
Oczywiście tyle żartobliwej odpowiedzi ale sprawy fiskalne są dość istotne aby nie mieć problemów. Musimy się nad tym zastnowić jaką formułę wpłat przyjąć. Może darowizna.
Darowizna odpada - wpłata jest ekwiwalentem za korzystanie z FN .
I znowu występuje sytuacja w której sprawę załatwiałoby - powołanie jakiegoś prawnie umocowanego tworu - np stowarzyszenia , fundacji - które posiadałoby konto bankowe a w statucie cele i zadania , pozwalające na dofinansowanie FN w ramach np. popularyzowania sportu i rekreacji . Cele stowarzyszenia czy fundacji mogłyby być dużo szersze .
Wpłacający składki i darowizny mogliby uzyskać efekt podatkowy i kontrolę nad własnymi pieniędzmi . Co wy na to ?
No i się zacznie - pzdr - Kriss
ps. kościół jest dużo trudniej założyć - choć nie powiem koncepcja mi się podoba .
Wysłany: 28-09-2004, 19:30
[quote="urwis"]
kjar napisał/a:
Żeby nie było problemów z US wystarczy założyć Koścół Wyznawców FN a następnie wpłacać dobrowolne ofiary pieniężne, które nie podlegają opodatkowaniu.
P.S.
[/quote
Kjar, A kto bedzie kościelnym I czy mogą być zakonnice
Oczywiście tyle żartobliwej odpowiedzi ale sprawy fiskalne są dość istotne aby nie mieć problemów. Musimy się nad tym zastnowić jaką formułę wpłat przyjąć. Może darowizna.
Darowizna odpada - wpłata jest ekwiwalentem za korzystanie z FN .
I znowu występuje sytuacja w której sprawę załatwiałoby - powołanie jakiegoś prawnie umocowanego tworu - np stowarzyszenia , fundacji - które posiadałoby konto bankowe a w statucie cele i zadania , pozwalające na dofinansowanie FN w ramach np. popularyzowania sportu i rekreacji . Cele stowarzyszenia czy fundacji mogłyby być dużo szersze .
Wpłacający składki i darowizny mogliby uzyskać efekt podatkowy i kontrolę nad własnymi pieniędzmi . Co wy na to ?
Ja jestem za. Poza tym licze na Krissa i jego wiedzie prawno - podatkowa, ze wybierze optymalne rozwiazanie.
Po cichu powiem Wam, ze jesli sie zdecydujemy na takie rozwiazanie Kriss obiecal, ze pomoze....
Mania
Wysłany: 29-09-2004, 09:11
no prosze ... chwile mnie nie bylo ... chwila nie uwagi,
Piszac kiedys ze zdobede sie na pare komentarzy po zlocie FN,
mialem na mysli miedzy innymi zaproponowanie dobrowolnych skladek.
Po prostu w pale mi sie nie miescilo iz mozemy zostawiac na barkach paru osob finansowanie prowadzenia tego forum. Na dodatek oni jeszcze takie rzeczy robia jak zlot ..., jacys czy co ??
Pomysl ze stowarzyszeniem lub fundacja jest eleganckim rozwiazaniem i US nie ma punktu zaczepienia.
Sa jednak pewne utrudnienia i koszty zwiazane z funkcjonowaniem takich instytucji. Np.:
- czas rejestracji - raczej dlugi
- koszty sadowe i KRS
- pelna ksiegowosc (a to oznacza ksiegowa i jej wynagrodzenie, deklaracje itd, itp)
- zebrania sprwozdawcze i wyborcze czlonkow stowarzyszenia
- wiele innych, ktore przeoczylem
Wysłany: 29-09-2004, 16:21
Muszę przyznać, że wrzesień pobił wszelkie rekordy jakie do tej pory padły na FN.
Przy okazji przyda się to dla Doroty i Wojtka, którzy lubią różnego rodzaju statystyki.
Dokładna statystyka zamieszczona jest TAM
Wysłany: 29-09-2004, 18:11
Aston napisał/a:
:wave:
Pomysl ze stowarzyszeniem lub fundacja jest eleganckim rozwiazaniem i US nie ma punktu zaczepienia.
Sa jednak pewne utrudnienia i koszty zwiazane z funkcjonowaniem takich instytucji. Np.:
- koszty sadowe i KRS
- pelna ksiegowosc (a to oznacza ksiegowa i jej wynagrodzenie, deklaracje itd, itp)
Moze inne rozwiazanie?
- czas rejestracji - zależy od miasta - od miesiąca do trzech ,
-koszty rejestracji - nic mi o nich nie wiadomo ,
-księgowość - to akurat nie jest problem ,
- walne zebranie - ? - toż to czysta przyjemność
- inne - tak - musi być kilka osób dla których praca dodatkowa i społeczna nie jest problemem .
Pzdr- Kriss
Muszę przyznać, że wrzesień pobił wszelkie rekordy jakie do tej pory padły na FN.
Przy okazji przyda się to dla Doroty i Wojtka, którzy lubią różnego rodzaju statystyki.
Dokładna statystyka zamieszczona jest TAM
Dzięki Darek!
Jesteśmy pod dużym wrażeniem...
Możesz powiedzieć gdzie to jest: Lao People's Democratic Republic ?
Egiptowo wapada przy pozostałych strasznie słabo... - musimy nad tym popracować... (ale przynajmniej od krainy Lobstera jesteśmy lepsi )
Wysłany: 30-09-2004, 09:16
Aston napisał/a:
:wave:
- koszty sadowe i KRS
Moze inne rozwiazanie?
Istnieje jeszcze stowarzyszenie zwykłe- bez osobowości prawnej.
Do założenia wystarczą 3 osoby i rejestrują je u Starosty powiatu- czas ok. 2 tygodnie, koszt=0zł, może utrzymywać się ze składek członków,przyjmować darowizny na cele statutowe- np. utrzymanie łączności pomiędzy nurkującymi internautami[na szybko], księgowość praktycznie żadna oficjalna, nie ma NIP.
Wysłany: 30-09-2004, 17:33
To nie zupełnie tak jak piszesz .
Cytat z ustawy :
Art. 42. 1. Stowarzyszenie zwykłe nie może:
1) powoływać terenowych jednostek organizacyjnych,
2) łączyć się w związki stowarzyszeń,
3) zrzeszać osób prawnych,
4) prowadzić działalności gospodarczej,
5) przyjmować darowizn, spadków i zapisów oraz otrzymywać dotacji, a także korzystać z ofiarności publicznej.
2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.
Sądziłem , że stać nas na trochę więcej członków za przeproszeniem i miałem nadzieję na bardziej rozbudowaną i ambitną działalność niż dofinansowanie FN . Samo dofinansowanie FN - można przepuścić przez którąś z działających - zaprzyjażnionych firm . I jak widzę będzie to najprostszy sposób - nie wymagający pracy i nakładów , że o czasie nie wspomnę . Jak by co służę swoją osobą - pzdr-Kriss
Sądziłem , że stać nas na trochę więcej członków za przeproszeniem i miałem nadzieję na bardziej rozbudowaną i ambitną działalność niż dofinansowanie FN .
Przepuszczenie FN przez zaprzyjazniona firme lub stowarzyszenie jest najprostszym rozwiazaniem.
Wysłany: 01-10-2004, 07:32
Kriss napisał/a:
2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.
Sądziłem , że stać nas na trochę więcej członków za przeproszeniem i miałem nadzieję na bardziej rozbudowaną i ambitną działalność niż dofinansowanie FN . Samo dofinansowanie FN - można przepuścić przez którąś z działających - zaprzyjażnionych firm . I jak widzę będzie to najprostszy sposób - nie wymagający pracy i nakładów , że o czasie nie wspomnę . Jak by co służę swoją osobą - pzdr-Kriss
To, że zakłada 3 nie oznacza, że nie może mieć więcej członków, mnie chodziło o najłatwiejszą formę finansowania forum.
Czy powiedzie się wielka , ambitna działalność w ramach tego forum- nie wiem, ale ponieważ rozrzut geograficzny mamy dość spory- wątpię.
Ponieważ jednak jest to prywatne przedsięwzięcie- zostawmy decyzje Adminowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko