Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 20-02-2014, 22:01 Zablokowanie instruktorów Akademii Nurkowania
Witam wszystkich,
Chciałem niniejszym poinforomwać, że instruktorzy Akademii Nurkowania, Jacek Biernacki i Piotr Płuciennik mają zablokowane możliwości wejścia na Forum Nuras. Ich hasła, podobnie jak hasło Akademii Nurkowania zostały zmienione a próba zmiany hasła skutkuje informacją, że nie istieje adres mailowy, który był wykorzystany przy zakładaniu konta. Moich Przyjaciół nie ukarano ostrzeżeniami za konkretne działania, tylko po prostu uniemożliwiono im dostęp do forum oraz do prywatnych wiadomości i maili do nich przysyłanych.
Jednocześnie informuję, że do wyjaśnienia sytuacji zawieszam swoje pisanie do magazynu "Nuras info".
Spodziewam się, że również moje konto zostanie w najbliższym czasie zablokowane jak również, że niniejsza wiadomość "zniknie" z forum, dlatego jej kopię umieszczam na FB.
Pomimo wszystko mam nadzieję, że sprawa zostanie wyjaśniona.
Hubert Urbańczyk
Wiek: 53 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 21-02-2014, 00:18
hubert68 napisał/a:
...instruktorzy Akademii Nurkowania, Jacek Biernacki i Piotr Płuciennik mają zablokowane możliwości wejścia na Forum Nuras...
Co do zasady, do polityki się nie wtrącam, ale uważam takie działania za nieetyczne.
Chciałbym się dowiedzieć, co spowodowało takie postępowanie właściciela forum, tym bardziej, że w innym wątku, jedna nurczynka zarzuciła Piotrowi przywłaszczenie jej sprzętu.
Do czasu wyjaśnienia sprawy, stoję murem za Hubertem.
Wysłany: 21-02-2014, 02:02
Darek, czy mógłbyś ustosunkować się do tego ?? PUBLICZNIE ??
O sprawie wiem od 2-3 dni, nadal mi się nie chce wierzyć, by na jakimkolwiek forum mogło mieć miejsce takie działanie ze strony administratora, ale fakt, że panowie nie mogą wejść na swoje konta, otrzymują powiadomienia o zmianie adresów mailowych przypisanych do ich kont i ich podejrzenia są uzasadniona, tym bardziej, ze jak widać- reszcie korzystanie z forum idzie świetnie.
Kwestia jest zbyt poważna i mimo, że niby dotyczy 3 kont, to jednak jest sprawą publiczną i powinna być wyjaśniona wszystkim.
Wysłany: 21-02-2014, 07:32 Re: ?
ed napisał/a:
Dlaczego publiczną ?
Dwaj użytkownicy forum korzystający z 3 kont twierdzą, że od kilku dni nie mogą się dostać na swoje konta, bowiem pokazuje im, ze hasło jest niewłaściwe, gdy próbują odzyskać hasło, otrzymują komunikat, że ich mail, który podali przy zakładaniu konta jest nieznany, co jak twierdzą wskazuje, że na trzech kontach Administrator forum zmienił im hasła dostępowe, jak również maile przypisane do ich kont.
Jeśli nie czujesz tego, że sprawa wyjaśnienia tej kwestii to nie jest tylko sprawa tych użytkowników, nie jest to ich prywata, a dotyczy to funkcjonowania wszystkich, to nic co powiem, tego nie zmieni
może "nie jest prywatna" nie jest synonimem "jest publiczna", ale ponieważ nie piszemy to rozpraw doktorskich z pojęć, to pewne uproszczenia sądzę, są dozwolone.
Ostatnio zmieniony przez lozerka 21-02-2014, 07:32, w całości zmieniany 1 raz
Jak na każdym forum / w każdej grupie społecznej występują konflikty.
Możecie mi mało aktywnemu pisarzowi na tym forum wytłumaczyć o co kaman??
Gdzieś wcześniej czytam że ,,zasłużony" forumowicz, doświadczony nurek odchodzi i zakłada prywatne forum, tu blokuje się ludzi.
Patrząc z boku wyciągam jeden wniosek - ktoś komuś zazdrości. Skąd to wiem. Z własnego środowiska - mam inne hobby też niebezpieczne i wiem jak to się dzieje.
Proszę zorientowanych o udzielenie mi krótkich wyjaśnień i może ukazanie ,,forumowych powiązań".
Kur.wa- co za paranoja, skąd u modów i właścicieli forum takie pomysły?
To już kolejny raz kiedy taka sprawa ma miejsce.
Dla mnie to nic nowego, znam przynajmniej jedną osobę potraktowaną w taki sam sposób. Nie wiem czy to "przypadek" czy zamierzone działania, ale tak czy siak sprawa jest do doooopy.
Na szczęście nurkujemy w wodzie
Ostatnio zmieniony przez Roxi 21-02-2014, 09:06, w całości zmieniany 1 raz
...instruktorzy Akademii Nurkowania, Jacek Biernacki i Piotr Płuciennik mają zablokowane możliwości wejścia na Forum Nuras...
Co do zasady, do polityki się nie wtrącam, ale uważam takie działania za nieetyczne.
Chciałbym się dowiedzieć, co spowodowało takie postępowanie właściciela forum, tym bardziej, że w innym wątku, jedna nurczynka zarzuciła Piotrowi przywłaszczenie jej sprzętu.
Do czasu wyjaśnienia sprawy, stoję murem za Hubertem.[/quote
POPIERAM
właściciel tego forum przypomina mi Janukowycza w wolnym kraju tak sie nie robi !!!!!!!!!!
Wysłany: 21-02-2014, 09:39
Darek, na litość, zrób coś z tym, bo przez takie sytuacje, to forum zaczyna przypominać słup ogłoszeniowy w Hyde Parku, jedyne działy i wątki, jakie się mają dobrze to komis i awanturki.
naprawdę jest przykro na to patrzeć, bo zmiana w ciągu 2,5 roku jest kolosalna, w początkach swoich nurkowych ja mnóstwo się stąd dowiedziałam, poznałam wielu świetnych ludzi - osoby teraz zaczynające mają na to marne szanse.
No chyba, ze Ty masz to obecnie w nosie, to może znajdziesz kogoś innego, kto jest losem forum zainteresowany, a komu mozna dać choćby uprawnienia Junior Admina, by sobie z tym poradził- chociaz szczerze współczuje, bo teraz to herkulesowa robota.
Wysłany: 21-02-2014, 09:49
kasia33 napisał/a:
właściciel tego forum przypomina mi Janukowycza w wolnym kraju tak sie nie robi !!!!!!!!!!
Tyle, że różnica jest taka iż Ukraina nie jest prywatnym folwarkiem Janukowycza, a jedynie pełni on tam służbę publiczna.
Forum Nuras jest natomiast prywatną własnością i to właściciel ustala politykę i zasady działania forum. Jeśli nie podobają mu się ludzie noszący plecaki to ma pełne prawo nie wpuszczać ich na forum. Ma pełne prawo wyrzucić z forum mnie i jakiegokolwiek innego użytkownika nie tylko za nieprzestrzeganie regulaminu, ale także z powodu, że mu się tak akurat podoba. Ma prawo zamknąć w każdym momencie forum. To jest tylko i wyłącznie jego prywatna sprawa.
Forum nie jest własnością publiczna jego użytkowników. Użytkownicy maja tylko i wyłącznie prawo pisania na nim postów, które mogą być moderowane i usuwane zgodnie z wolą właściciela forum.
Tu nie ma i nigdy nie było żadnego założenia „wolności”.
Podobnie jak u każdej z osób prywatnie w domu każdy gość może wypowiadać się na dowolny temat, tak samo mamy pełne prawo z dowolnych przyczyn poprosić niechcianego gościa o opuszczenie naszego mieszkania. Mamy tez prawo go nie wpuszczać z dowolnego, nam tylko znanego, powodu. Nie musimy się przed nikim tłumaczyć i nic nikomu wyjaśniać i żaden z takich powodów nie musi być ujęty w regulaminie. Takie jest niezbywalne prawo prywatnej własności.
Nie popieram żadnej ze stron. Uświadamiam jedynie realia.
Wysłany: 21-02-2014, 10:03
kompletnie nie rozumiem od zawsze porównań tego miejsca do prywatnego domu, jesli już się uprzemy, to raczej kawiarnia, bar, czy pub, a nie prywatny dom.
I Trajter, Twoje porównania są nieco nieadekwatne do tej sytuacji, bo nie ma miejsce blokowanie, niewpuszczanie itp.
Gdyby już silić się na porównania, to jeśli faktycznie nastąpiło to, co podejrzewają bohaterzy tego wątku, to bardziej sytuacja tej natury, jakby ktoś wpuścił kogoś do baru, a gdy ten wyszedł na fajkę- zamknięto za nim drzwi i zaczęto przeszukiwać plecak i inne osobiste rzeczy, korzystając przy okazji z jego telefonu np..
Blokowanie jest prawem admina, ale już takie rzeczy- to zdecydowanie nie. Dlatego dla mnie jest istotne wyjaśnienie Darka całej tej sytuacji.
Tyle, że problem polega na tym, że przez taką politykę FN coraz bardziej traci na znaczeniu i porusza się dokładnie tą samą drogą, co kiedyś sekta. Osoby o dużym doświadczeniu rzadko tu cokolwiek piszą, więc jest to miejsce coraz mniej atrakcyjne dla nowych, którzy przecież tą wiedzę powinni od kogoś zdobywać. Rejestrują się oczywiście z rozpędu i miejsca w wyszukiwarkach, ale ten trend będzie się niestety odwracać.
Ludzie szukający merytoryki a nie awantur, znajdują ją na forach DT, TN czy SN. Ludzie szukający towarzystwa, wspólnych wyjazdów - na polskich grupach FB, które mają już po 3000+ członków i z punktu widzenia mechanizmów wspierających umawianie się, zapraszanie czy dzielenie treścią są o lata świetlne przed forami phpBB. Polski komis na FB ma też ponad 3000+ ludzi. A głosy tych osób, które apelują aby to forum się ogarnęło, są albo ignorowane albo traktowane jako działania wrogie - tak jakby relacja była taka, że my o czymś mówimy WIĘC na forum są awantury. A jest dokładnie odwrotnie - forum jest zaniedbane, WIĘC są awantury, a część osób o tym mówi, żeby wreszcie przerwać błędne koło.
Tylko Darek jakoś nie przyjmuje tego, że tutaj nikt nie jest przeciwko, niczego nie chce rozwalić, wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że część osób bardziej stara się reprezentować dobrze pojęty interes tego miejsca niż sam właściciel. Przykre to jest.
Dlatego dla mnie jest istotne wyjaśnienie Darka całej tej sytuacji.
a to niby czemu, nie musi miec ochoty na nic odpowiadać.
No tutaj jednak wypadałoby cokolwiek odpowiedzieć.....
Oczywiście nikt Darka nie zmusi, to jego forum, jego zabawki, ale obecna sytuacja to dziecinada....
Nie chce AN na FN? OK, jego wybór, jego prawo, ale powinno to być jasno powiedziane (jak nie na forum publicznym, to na priva) - przynajmniej tak robią admini na innych forach nurkowych, i nie ma takich dziwnych sytuacji - co prawda niektórzy czasami się nie zgadzają z wykluczeniem/wypisaniem i mamy bicie piany najczęściej na FB, ale przynajmniej wiedzą, że są wyrzuceni.
Może się w końcu okazać, że ktoś AN zrobił głupi kawał....
[ Dodano: 21-02-2014, 10:39 ]
Yavox napisał/a:
Tylko Darek jakoś nie przyjmuje tego, że tutaj nikt nie jest przeciwko, niczego nie chce rozwalić, wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że część osób bardziej stara się reprezentować dobrze pojęty interes tego miejsca niż sam właściciel. Przykre to jest.
Dlaczego przykre? Chyba z tylko sentymentu...... To jest forum Darka, jego polityka. My natomiast wybieramy, co nam pasuje....
Po ostatniej ubiegłorocznej bezskutecznej dyskusji, spasowałam.
A nie przyszło wam do głowy - że może nie wszystko prawda co ksiądz na ambonie mówi ?
Wystarczy zapomnieć hasła , albo loginu , a gdy rejstracja robiona była za pomocą dziwnego konta e-mail stworzonego kiedyś wyłącznie na tą okoliczność - to nieszczęście gotowe
Wracając do teorii spiskowych - dziwnie to się jakoś zbiegło w czasie z ....
Gosia: tak, z sentymentu, niestety - sentymentalny jestem i łatwo się wzruszam
PanHavranek - zapomnieć? Dwie niezależne osoby równocześnie zapominają, jednocześnie na FB piszą, że ich firmowe konto jeszcze działa, a on potem już też przestaje działać? Jeżeli wykluczyć prowokację służb specjalnych, to albo AN albo FN zdrowo tutaj namieszali.
Wystarczy zapomnieć hasła , albo loginu , a gdy rejstracja robiona była za pomocą dziwnego konta e-mail stworzonego kiedyś wyłącznie na tą okoliczność - to nieszczęście gotowe
Tylko, że taka sytuacja nie dotyczy tylko AN i czasu teraźniejszego.
Różnica jest tylko taka, że osoba, którą jakiś czas temu potraktowano w taki sam sposób ma to delikatnie rzecz ujmując w nosie.
Nie ma tutaj też mowy o jakiś lipnych adresach mailowych czy innych teoriach spiskowych.
Podałam to tylko jako przykład, że to nie pierwszy raz logowanie jest blokowane.
Być może jest to jakiś przypadkowy błąd, a nie zamierzone działanie.
Ostatnio zmieniony przez Roxi 21-02-2014, 11:04, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko